Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 00:57 - Изненадващата истина за това, какво ни мотивира
Автор: zelas Категория: Бизнес   
Прочетен: 27756 Коментари: 47 Гласове:
26

Последна промяна: 08.10.2012 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageСегашната парична система ни учи, че човек е главно мотивиран от желанието си да се съревновава с другите хора за повече пари и власт. Този жесток модел на човешкото общество се поддържа и от модела за "естествен подбор" на Дарвин. Но дали наистина е така?

Даниел Пинк е авторът на книгата "Изненадващата истина за това, какво ни мотивира". В нея той разглежда относителната ефективност на външни мотиватори (напр. парични награди, титли, признаването и т.н.) в сравнение със естествени мотиватори (т.е. фактори, които ни карат да се чуствуваме удовлетворени от работата си).

Заключенията му на пръв поглед изглеждат необичайни, което обикновено означава, че в тях се съдържа много мъдрост.

Той стига до следните изводи:

1) Традиционите външни мотиватори (пръчката и моркова) водят до по-добро изпълнение на задачи, които са механични и повтарящи се по характер, които не изискват творчество. За задачи, изискващи креативност или сложни познания, паричните награди на практика довеждат до по-лоша производителност. Това е така, защото тези външни мотиватори не ни позволяват да се концентрираме върху самата задача, а  върху по-скорошното и завършване и получаване на паричните награди.

2) Това, което ние смятаме за "управление" или "менаджмент" (контролиране на хората чрез награди и наказания) е метод изобретен в средата на 19-ти век, и работил добре за време си, когато за повечето от задачите не се е изисквало сложно мислене.

3) На хората е нужно да им се плаща за работа по принцип, но вместо да използват парите като стимул за изпълнение на проекта, е по-продуктивно да се плати на работниците достатъчно, за да "не мислят за пари", а да се концентрират върху работата. Това е истинският път за отприщването на естествените мотиватори.

Пинк изброява три конкретни естествени мотиватори: Автономия, Майсторство и Цел.

АВТОНОМИЯ: Добрите работници са склонни да искат да творят интересни неща с познанията си и контролът върху тят обикновено пречат на това. Пинк дава като пример няколко фирми - едната от тях е Гугъл която разреши на изследователите за определени периоди от време да могат да работят над каквото си искат (работа свързана с компанията или не, без значение), по какъвто начин искат о с когото си искат. В случай на Гугъл, няколко от най-популярните идеи като Gmail и Google News са резултат от този тип на автономия на работното време.

МАЙСТОРСТВО: Хората са склонни да правят интересни неща, просто за идеята да станат по-добри в това нещо. Те ще отделят време и средста в името на това предизвикателство. Linux и Apache са примери за проекти, предприети както за предизвикателство и за осъществяване на принос за общото благо.

ЦЕЛ: Най-процъфтяващи са компании, които имат строго определена цел. Когато този мотив изчезне, изчезва и силата на компанията (например появяват се скучни продукти, бюрокрация и проблеми с работната етика).

От всичко казано можем да направим следното заключение - лъгали са ни, че алчността е най-силния мотиватор. Хората са най-силно мотивирани и най-ефективни когато, това което правят ги удовлетворява.

Блоговете, които поддържаме тук са още едно доказателство за това.  Целият Интернет е доказателство за това, защото повечето от информацията се предлага безплатно и за общо ползване.

Но най-добре да изгледате анимацията, в която всичко е много добре обяснено и илюстрирано.

Най-силната мотивация са личното удовлетворението и одобрението на другите хора, а не парите.





Гласувай:
27



1. zelas - Тази статия бе публикувана в отг...
24.02.2011 02:41
Тази статия е публикувана в отговор на мнения изразени по отношение на Точковата система и отпадането на нуждата да се работи за живеене. Някои коментиращи изразиха опасения, че ако хората не биват накарани да работят по принуда, те няма да имат мотивация да се занимават с нещо доброволно.

Изследванията показват, че това не само, че не е вярно ами и хората са дори много по-мотивирани.
цитирай
2. sande - Поздрави, Пламене, за тези идеи на 21 и 22 век!
24.02.2011 06:46
От всичко казано можем да направим следното заключение - лъгали са ни, че алчността е най-силния мотиватор. Хората са най-силно мотивирани и най-ефективни когато, това което правят ги удовлетворява.

Това наистина е така. Всичко хубава и интересно, което е направено в България и по света, е плод именно на тази мотивация на човека за лична изява.

Пример: Колю Фичето
цитирай
3. pioneer - Има ли по-голяма мотивация от ин...
24.02.2011 09:43
Има ли по-голяма мотивация от инатот?
При мен функционира перфектно!
ето вече 48 години се направиха.
:-)
цитирай
4. molecx - Най-силната мотивация са личното ...
24.02.2011 10:04
Най-силната мотивация са личното удовлетворението и одобрението на другите хора, а не парите - така е, но сме приели, че парите са количествено изражение на одобрението.
а личното удовлетворение и въобще всичко описано е вярно за един задоволен човек.
Ако си гладен или мислиш как да събереш пари за нов анцуг на детето - нищо от горното не е вярно.
Гладът и сексът си остават основните двигатели, другите мотивации идват след тях.
цитирай
5. d3bep - Ами все оюе не съм уверен, че тая с...
24.02.2011 10:22
Ами все оюе не съм уверен, че тая система е извън "матрицата".
Според ме надск икореспондира с доста по - добре обоснованата "пирамида на потребностите на Маслоу", която също изключва алчността и парите от мотивацията...

Степените на мотивация по маслоу са 5, като са йерархическ иструктурирани, и най - високите три, на върха са:
- потребност от принадлежност, от общност, от цел;
- потребност от признание(най - често обществено);
- потребност от удовлетворение и самоусъвършенстване....

Къде е неписаната уловка в тея пирамиди...
Както беше казала една проститутка, "сто долара са си сто долара"...
С 1000 долара мотивация:
Бедният си кпува храна идрехи за семейството ,задоволява физиологични нужди.
Оня, непризнатият, с нужда от потребност, си купва нова бегачка на старо итръгва да с итърси компания и гадже...
Самоусъвършенстващият се си купува книги или се записва на курс...

Неписаният всеобщ еквивалент остава...
Сега на последък взеха да пишат, че Маслоу в пирамидата си имал предвид Духа, Духовността...
Работи, които не е имал предвид.

По принцип на тея учители п омотивация ,Зелас, добре е да им попрехвърляш книгите...
Ама се пази да ги прилагаш 1:1 като дявол от тамян....

Лично аз вече отдавна си мисля, че човешкият мозък е по - просто устроен и че са разбрали много по тея въпроси, а не казват нищо.. И ни дават обяснения, подобни на "демокрацията"...
цитирай
6. zelas - Много добри коментари от всички, ...
24.02.2011 11:54
Много добри коментари от всички, благодаря!

@ sande - Приятелю, те за много неща ни лъжат, ама яваш-яваш ще им струтим куличката. Винаги трябва да помним, че ние сме човеци заключени в животинско тяло. Мотивацията на човек е една, мотивацията на животното друга.

@ pioneer - Мили братко, инатът наистина е голяма сила, ама аз мисля, че друго прави инатът и то е нещата описани в статията.

@ molecx - Не мога да се съглася с това, защото вие приравнявате човека с животното. ТЕ точно с този трик ни излизат и затова сега первезността е издигната в култ и е начин на нормално поведение. А за глада, чували ли сте, че човек може да се храни със слънчеви лъчи. Аз подготвям тема точно за храната. Стефан (д3вер) е експерт там може би ще потвърди.

@ d3bep - Стефане, разбирам от къде изхождаш, но както с алтернатива за парите, подходът ни трябва да е постепенен, не бива да правим революции с кардинално нови решения, хората имат нужда от време за адаптация.
цитирай
7. zelas - Един от начините да срутим тази а...
24.02.2011 12:26
Един от начините да срутим тази анти-човешка система на "Dog-Eat-Dog" е като правим все повече и повече неща за собствено удоволствие и за благото на всички хора, тоест предлагаме ги безплатно.

Нашите богомили и тези неща са ги разбирали изключително добре, затова са казали:

"Растете като помагате на другите, оплодявайте жената във вас, синове на Неплодието. Множете се в излияния на Милостта и разливане на Благодат!"
цитирай
8. wonder - Благодаря за постинга! :)))
24.02.2011 18:37
Най-важни мотивационни двигатели отвътре, според мен са, са Удовлетворението от резултата, който е заложен априори и Споделената Взаимност с възможно най-голям брой хора.
С уговорката, че съотнасям тези "огвьове отвътре" към притежаваната от всекиго Духовност.
цитирай
9. wonder - Това си го прибирам... :)))
24.02.2011 18:37
"Растете като помагате на другите, оплодявайте жената във вас, синове на Неплодието. Множете се в излияния на Милостта и разливане на Благодат!"
цитирай
10. zelas - Най-важни мотивационни двигатели ...
24.02.2011 18:42
wonder написа:
Най-важни мотивационни двигатели отвътре, според мен са, са Удовлетворението от резултата, който е заложен априори и Споделената Взаимност с възможно най-голям брой хора. С уговорката, че съотнасям тези "огвьове отвътре" към притежаваната от всекиго Духовност.


Така е, навътре в душата е безкрайността на фракталното делене, а тялото е само едно. Помагайки на другите ние навлизаме все по-дълбоко в себе си.
цитирай
11. wonder - Ооо, струва си! Точно този Човек си струва.
24.02.2011 20:03
zelas написа:
kleotemida написа:
а ако на теб не ти харесва това, че има и по-умни от цитирания по-горе от теб автор, просто ще си дялна коментара така, както съм го и сложила.


Ами дялни го аз от къде да знам дали си струва да го чета, освен ако не разкажеш накратко.

Ако ще се косиш си е твой проблем - когато пускаш нещо трябва да имаш предвид че хората не могат да четат големи блокове текст от монитора.
Трябва поне да го форматираш като хората.


Марин Паунов, освен изписаното и изказаното по-горе, че е " българин, който си заслужава да бъде прочетен много повече от някои западни „мислители" е и прекрасен човек, поет, мъдрец, дух, квинтесенциален мислител и дълбоко-чувстваща личност.
Българинът доста отдавна е открил космични Истини, които чак сега се осветляват от западни писания.

Поздравления КлеоТемида!
цитирай
12. tera - И аз не мисля, че е особено изненадваща :)
24.02.2011 20:13
Освен пирамидата на Маслоу, също и Стефан Цанев простичко го е казал: "Волът е създаден да работи, а човек да се самоусъвършенства".

Блогът не е най-удачен пример мисля, защото маса хора тук получават удовлетворение като си изграят с първосигналните инстинкти на останалите. Първа страница е блестящо потвърждение на този факт. :)

И поправи, ако обичаш "Удобрение"-то, защото порти цялостното впечатление.
Поздрави :)
цитирай
13. kleotemida - а ако на теб не ти харесва това, че има ...
24.02.2011 20:30
zelas написа:
kleotemida написа:
а ако на теб не ти харесва това, че има и по-умни от цитирания по-горе от теб автор, просто ще си дялна коментара така, както съм го и сложила.


Ами дялни го аз от къде да знам дали си струва да го чета, освен ако не разкажеш накратко.

Ако ще се косиш си е твой проблем - когато пускаш нещо трябва да имаш предвид че хората не могат да четат големи блокове текст от монитора.
Трябва поне да го форматираш като хората.


Дялкам го браткиш, немаш проблем, но да си знаеш, че Даниел Пинк-о е просто кутре в сравнение с Марин Паунов!

Благодаря, Уондер, но нали знаеш, "Никой не е пророк в сосбтвеното си село"...
цитирай
14. zelas - И поправи, ако обичаш "Удо...
24.02.2011 20:34
tera написа:
И поправи, ако обичаш "Удобрение"-то, защото порти цялостното впечатление.


Не, така ще си остане, щото иначе в цялото ви мнение няма нищо ценно към темата.

@ wonder - И Марин Паунов така ще си остане ако някоя от вас не се потруди да разкаже за какво става въпрос накратко. Не ме карайте да си мисля, че не сте го разбрали добре и поради това не може да предадете идеите му накратко.

Аз не съм направил копи-пейст на цялата книга на Пинк, нали, потрудил със се да изкарам резюме. Това очаквам и от другите.

Ако ли пък не, здраве да е.
цитирай
15. tera - Естествено,
24.02.2011 20:45
че няма нищо ценно, след като не ръкопляскам и не викам "браво!" :)
Това май е свързано с "Удобрението на другите хора", според статията.

Не си хаби нервите със злоба, самоусъвършенствай се и се чувствай лично удовлетворен от поста.
Лека вечер! :)
цитирай
16. d3bep - Не мога да разбера, що се карате :...
24.02.2011 20:52
Не мога да разбера, що се карате :)
Макар че, Клео, организационното поведение е само частен случай на вътрешната мотивация на човека.
Пру все това мисля че за всякакви таквиа идеи има място по слънцето, но караницата е безмислена...
Макар че , пак казвам, това са фатки ВЪВ модела, не извън него...
цитирай
17. zelas - Така след като си премерихме пиш...
24.02.2011 21:03
Така след като си премерихме пишките с някои дами тук, ще помоля ВСИЧКИ да коментрират само по ТАЗИ тема, защото за това е пусната.

В статията никъде не се казва, че това е най-добрата идея или че е единствената.

Ако някой обича копи-пейста да си отвори блог, безплатно е.

А ако някой иска да сподели други идеи, да се опита да ги представи със свои думи, а не 2000 думи копи-пейст, или с други думи - да не се спами.

Благодаря за разбирането.
цитирай
18. zelas - - Българинът може да работи страшно ...
24.02.2011 21:53
Марин Паунов написа:
- Българинът може да работи страшно много, но само ако това е начин той да успее или забогатее. Трудът сам по себе си не е ценност за него и само се залъгваме в това отношение. Ако отворим Българския тълковен речник и прочетем какво пише срещу думата труд, ще се натъкнем на определения като мъка, тегоба, нерадост.


Прехваленият тук Матин Паунов прави една голяма грешка в това си изказване, което меко казано е шаблонно мислене и демонстрира неразбиране за истинската мотивация на хората.

Трудът е ценност за Българина и той затова е казал - "Трудът краси човека"!

Българинът не работи, когато не вижда смисъл да го прави. Той затова е казал "за лудо не работи, за лудо не стой". Когато човек вижда, че системата е мижи-да-те-лажим, той загубва мотивация и това е много разумно даже.

Точно това е случаят с българина в сегашните условия и по време на комунизма. Така, че паунов прави едно изключително погрешно заключение.

Българинът е много работлив и това той го е доказал многократно, когато българското село беше все още живо и преди колективизацията.

Като цяло в това си изказване Паунов прави една много груба генерализация за състояние което има своите естествени предпоставки.
цитирай
19. анонимен - И нещо малко от "прехваления тук" Марин Паунов
24.02.2011 23:07
Благодаря за похвалите. И критики нося, но само ако са коректни и конструктивни. А тези тук, драги zelas, не са. Това за мотивацията, което сега звучи като "новина" го преподавам от поне десет години. И съм го написал в две свои книги за трудовата мотивация. По свой начин. Иначе то по принцип не е революционна новина. Слава Богу, това може лесно да се види. А що се отнася до "българина", всеки може да си мисли каквото си иска, но дали правя грешки или не, може да се дискутира само ако някой си направи труда да разбере (прочете) къде, как и защо са изведени тези твърдения. Преди около година излезе една моя малка книжка, покаваща анализ на едно много голямо изследване. Няма да досаждам с повече конкретика. Ако някой се интересува сериозно и наистина, намираем съм. както и книгите и статиите и лекциите ми. Поздрави! :)
цитирай
20. magicktarot - Напълно съм съгласна с нещата,
24.02.2011 23:08
за които се говори в статията. Парите са само добавка, основното е да си обичаш работата и да имаш чувството, че си творец в нея. Ако работиш само за парите и работата ти е досадна - не си щастлив, а и не си много мотивиран. Просто робот. А никой не обича да е робот:) Поздрави!:)
цитирай
21. osi4kata - абсолютно вярно!
24.02.2011 23:33
Когато хоби-то се превърне в професия, тогава човек се чувства щастлив, дори когато работи :))). И е добър в това, което предлага ;).
цитирай
22. zelas - Благодаря за похвалите. И критики ...
24.02.2011 23:37
анонимен написа:
Благодаря за похвалите. И критики нося, но само ако са коректни и конструктивни. А тези тук, драги zelas, не са. Това за мотивацията, което сега звучи като "новина" го преподавам от поне десет години. И съм го написал в две свои книги за трудовата мотивация. По свой начин. Иначе то по принцип не е революционна новина. Слава Богу, това може лесно да се види.


Вижте сега, моите уважения, но не мога да съм сигурен, че вие сте точно лицето Марин Паунов. От истинския Марин Паунов, аз бих очаквал да се регистрира или най-малкото да се подпише с името си.

анонимен написа:
А що се отнася до "българина", всеки може да си мисли каквото си иска, но дали правя грешки или не, може да се дискутира само ако някой си направи труда да разбере (прочете) къде, как и защо са изведени тези твърдения.


Аз това го прочетох в интервю, което вие сте дали за широката публика. Там не се обосновавате ами давате сравнение с Холандия, което също щях да коментирам, защото явно не познавате историята на Холандия и как така една картофоядна страна става толкова богата. Надявам се да не се залъгвате, че е само от упорит труд.

Религията за която споменавате (Протестанството) не е по-консервативна от гледна точка на трудовите етики от типичните български ценности от Възраждането ни. Така че и там грешите.

Но въпреки това не ви умаловажава вината, че правите една генерализация без да се аргументирате. Нали не очаквате, че когато давате интервю за широката публика те ще са чели всяка ваша книга? Така че не ме пращайте да чета ваши книги - Не съм ви студент.

Вие ВИНАГИ трябва да се аргументирате ако искате да ви вземат на сериозно.

И критиките ми бяха съвсем конктретни във връзка с това, което цитирах от вас. Защо казвате че не са?

Имате поздрави и от мен, който и да сте. Ако сте истинския Марин Паунов, регистрирайте се и напишете тема защо мислите че за Българина трудът не е ценност и ще я обсъдим. Обаче като генерализирате за Българина ще се аргументирате в исторически аспект, а не от преки впечатление от последните 20 години на стопански вакуум.
цитирай
23. kleotemida - Зелас, братче, не те подценявам, но точно с този човек не се опитвай да си мериш каквото и да е.
25.02.2011 00:19
Иди просто и си купи книгите му и ги изчети, а ако не можеш, "не търси под вола теле". Не е лъжица за твоят уста Марин Паунов, вервай ми... ще се разчекнеш... :))). Дори идея си нямаш колко. Не случайно студентите (не само неговите) пълнят аудиториите, когато той изнася лекции. По въпросите, които ти "синтезираш" от тук от там и преразказваш (доста избирателно и не съвсем свързано понякога) , мисля, че той знае много, много повече от теб :).
И не лепи на хората етикета "копи-пейст". Това, което сложих тук, вярно че е копирано, но не от нета, а от мои лични преписи от преди 10-ина години на някои неща от книгите му. Преписвала съм дума по дума и страничка по страничка, защото има неща, които не се преразказват, те се вземат във вида, в който са написани от автора. Хеле пък, когато стилът е и жив, и интересен, и напълно образователен, без да е досаден, за разлика от много други автори, пишещи по същата материя. И всичко това без да слезе и с едно стъпало към научно-популярната американска литература, която ни поднасят нашите книжарници с привкус на сензациооност в откритията им. Та затова си позволих дългия коментар-препис, но както виждам нихилизмът, който не веднъж срещах в статиите ти към българското, ти сам го проявяваш. Не стига това, а даже отиде и по-далече. Тръгна да хулиш според мен един от най-добрите ни учени в тази област. Жалко, много жалко!

И е малко да кажа, е съм разочарована...
цитирай
24. zelas - И е малко да кажа, е съм разочаров...
25.02.2011 00:35
kleotemida написа:
И е малко да кажа, е съм разочарована...


И въпреки всичко, Клео ти все още не си ми разкала за какво се говори в тези цитати, които пусна и затри след това.
Вместо това изпадаш в лирични отклонения за стила на преподавателя и колко на ТЕБ ти е харесал.
На МЕН това не ми върши работа, защо не разбереш?

И Господ да слезе от небето и запълни най-голямата аудитория на света и всички се захласнат в умиление - аз ще си вдигна ръката и ще споря с него ако ми говори неща, с които не съм съгласен. Марин Паунов прави неправилна генерализация за това че за Българина трудът не е ценност.

Марин Паунов написа:
Трудът сам по себе си не е ценност за него и само се залъгваме в това отношение.


ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!

Без труд почивката не е сладка.
Имане без труд лесно се пилей.
Който се труди, не губи.
Мий магаре със сапун, да загубиш и сапуна и труда.
С песен трудът е лесен.
Трудът е здраве и живот.
Трудът краси човека.

И най-важната философия, за която холандските протестанти може само да си мечтаят да измислят някога щото това е космология.

За лудо не работи, за лудо не стой.

Има ли нужда да говорим повече?
цитирай
25. kleotemida - Не мога да разбера, що се карате :...
25.02.2011 00:53
d3bep написа:
Не мога да разбера, що се карате :)
Макар че, Клео, организационното поведение е само частен случай на вътрешната мотивация на човека.
Пру все това мисля че за всякакви таквиа идеи има място по слънцето, но караницата е безмислена...
Макар че , пак казвам, това са фатки ВЪВ модела, не извън него...

Дзвер, горе става дума за мотивацията на човека в организацията и то от гледна точка на организирания труд и управлението, а не каква да е мотивация. На всичкото отгоре става дума за организационното поведение като наука, по-точно като интердисциплинарна наука, в което имат място и психологията, и социологията, и социалната психология, а предполагам дори и културната антропология. А постулатите на модела РЕМ (който дадох в противовес на моделът (ако изобщо е някакъв модел) на Пинк) са далеч по-добри от гореспоменатите, просто защото дават алтернатива и извън "матрицата". Ако някой наистина сериозно се взре в този модел, би видял, че той дават яснота дори по въпроса защо говорим за матрица, без да сме сигурни, че тя съществува и защо се стремим да я разчупим. Но как и къде, ще оставя на вас самите да го намерите... :)))
цитирай
26. zelas - Клео, и пак не каза нищо конкретно. ...
25.02.2011 00:59
Клео, и пак не каза нищо конкретно. Вече се съмнявам сериозно, че знаеш за какво говориш. Нещо те е впечатлило ама какво е било точно ...

Цял ден ми спамиш в темата без никакви конкретни аргументи. А бе научете се бре хора, не сме малки деца тук!
цитирай
27. kleotemida - И е малко да кажа, е съм разочаров...
25.02.2011 01:07
zelas написа:
kleotemida написа:
И е малко да кажа, е съм разочарована...


И въпреки всичко, Клео ти все още не си ми разкала за какво се говори в тези цитати, които пусна и затри след това.
Вместо това изпадаш в лирични отклонения за стила на преподавателя и колко на ТЕБ ти е харесал.
На МЕН това не ми върши работа, защо не разбереш?

И Господ да слезе от небето и запълни най-голямата аудитория на света и всички се захласнат в умиление - аз ще си вдигна ръката и ще споря с него ако ми говори неща, с които не съм съгласен. Марин Паунов прави неправилна генерализация за това че за Българина трудът не е ценност.

Марин Паунов написа:
Трудът сам по себе си не е ценност за него и само се залъгваме в това отношение.


ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!

Без труд почивката не е сладка.
Имане без труд лесно се пилей.
Който се труди, не губи.
Мий магаре със сапун, да загубиш и сапуна и труда.
С песен трудът е лесен.
Трудът е здраве и живот.
Трудът краси човека.

Има ли нужда да говорим повече?


Сори, Зелас, в случая се опитваш да профанизираш нещо, което не подлежи на профанизация, колкото и емоционално-патриотичен вкус да му придаваш. Да не кажа, че здраво сваляш нивото на повдигнатата от теб самия тема.
Трудът е икономическа принуда и, ако я нямаше нея, тогава може би щях да се съглася с теб и твърденията ти. Има една думичка, важна думичка, която ти така и не пожела да зърнеш в това, което бях пуснала. А тя е, че човек е ТВОРЕЦ! Но дали точно ТВОРЧЕСТВОТО значи ТРУД? И след като си отговориш на този въпрос, от тук нататък сам си прави изводите какво е трудът в аспекта на съвремнните социално-икономически отношения.

Що се касае до цитатите, които първо пуснах, а после затрих, знаеш, че затриването стана по твое желание, да не ти развалям темата и коментарите. Тъй че, ако искаш наистина да узнаеш повече от това, което си изтипосал горе, намери си нужната литература. Аз исках само да дам много по-добрата алтернатива на горното и то написано от българин...
цитирай
28. kleotemida - Клео, и пак не каза нищо конкретно. ...
25.02.2011 01:14
zelas написа:
Клео, и пак не каза нищо конкретно. Вече се съмнявам сериозно, че знаеш за какво говориш. Нещо те е впечатлило ама какво е било точно ...

Цял ден ми спамиш в темата без никакви конкретни аргументи. А бе научете се бре хора, не сме малки деца тук!

Аргументите бяха в изтрития коментар. Но пък ти ги наричаш спам. А, че ме е впечатлило, впечатлило ме е и ако ти сам беше попаднал на тях, преди на интернет-рекламата на този горе, сега щахме да говорим за Паунов (съвсем заслужено), а не за Пинк.

Но, както и да е, не виждам причина да пиша повече по въпроса, защото за теб този, който ти си избрал, той трябва да се коментира, а не този, който заслужава.

Ай със здраве!

п.п. Това, че ти не виждаш конкретика, не значи че и този, към когото съм адресирала коментара си, макар и при теб, няма да разбере какво конкретно съм казала... :)))
цитирай
29. zelas - Трудът е икономическа принуда и, ...
25.02.2011 01:28
kleotemida написа:
Трудът е икономическа принуда и, ако я нямаше нея, тогава може би щях да се съглася с теб и твърденията ти.


О, колко научно звучи!!! Ти чуваш ли са кво говориш, бре мари! Селянинът, който се труди го прави за да живее. Ако не продава продукцията си, което най-често е бил случаят, когато Българинът е проявил своята работливост, той не попада в никаква икономическа принуда, защото няма пари въвлечени, няма покупко-продажна. Той се ТРУДИ за себе си. Каква икономика те гони.

kleotemida написа:
А тя е, че човек е ТВОРЕЦ! Но дали точно ТВОРЧЕСТВОТО значи ТРУД? И след като си отговориш на този въпрос, от тук нататък сам си прави изводите какво е трудът в аспекта на съвремнните социално-икономически отношения.


Ами нали точно за това се говори в статия, бре Клео. С това показваш, че дори не си я чела. Просто си видяла заглавието сетила си се за Паунов и изпраска големия блок текст.

И от твоите съждения какво трябва да заключим, че Паунов няма предвид, че българина не обича да се труди, защото е принуда, ами обича да твори?

kleotemida написа:
Що се касае до цитатите, които първо пуснах, а после затрих, знаеш, че затриването стана по твое желание, да не ти развалям темата и коментарите.


Това не е вярно, аз те ПОМОЛИХ да направиш резюме за да знам дали си струва дали да ги разглеждам по-късно. Ти обаче нещо се обиди и се закани да ги "делнеш" и ги делна. :))

С това, предполагам, демонстрираш "уважението" си към Паунов като го триеш, така ли?

Въобще сега кашата е пълна, което обикновенно е резултата когато хората нямат вродената дисциплина и възпитание да се придържат към темата на разговор.
цитирай
30. d3bep - Дзвер, горе става дума за моти...
25.02.2011 09:37
kleotemida написа:

Дзвер, горе става дума за мотивацията на човека в организацията и то от гледна точка на организирания труд и управлението, а не каква да е мотивация. На всичкото отгоре става дума за организационното поведение като наука, по-точно като интердисциплинарна наука, в което имат място и психологията, и социологията, и социалната психология, а предполагам дори и културната антропология. А постулатите на модела РЕМ (който дадох в противовес на моделът (ако изобщо е някакъв модел) на Пинк) са далеч по-добри от гореспоменатите, просто защото дават алтернатива и извън "матрицата". Ако някой наистина сериозно се взре в този модел, би видял, че той дават яснота дори по въпроса защо говорим за матрица, без да сме сигурни, че тя съществува и защо се стремим да я разчупим. Но как и къде, ще оставя на вас самите да го намерите... :)))

Точно това ти казвам и аз.
Това, коеот ти вадиш, е по скоро по отношение на мотивация във фирмата.
Цитираният от Зелас автор и после цитираният от мен друг се занимават по - скоро с вътрешната мотивация. По - точната дума при тях е "естествени потребности".
Макар че понятията са доста общи, разликата межд удвете дисциплини е съществена. Най просто казано, въпросът , който поставя твоята е "как да сформираме екип и да накараме някого да направи нещо" а отговорът на другата е "от какво всъщност имаме нужда".

Тъкмо поради това ОП е отделна дисциплина. Сигурен съм че тя интегрира и потребностите, но е твърде тясно специализирана за общообществена дисциплина, за каквато говорим.

Сигурен съм, пак казвам, че и от нея има какво да се вземе, теорията на мотивацията е едно и също и при ОП, и при УФ, и при мениджмънт, и при човешки ресурси, но просто това, коеот даваш, е специализирана дисциплина и не опира до вътрешните потребности, а до тези, които могат да бъдат наложени или създадени в човека.
цитирай
31. marknatan - зелас, тея орица не разбират, че ти ...
25.02.2011 10:02
зелас,
тея орица не разбират,че ти си социалист-утопист.И мисля,че си прав.
Смятам,че в днешното общество трудът,както и всичко друго трпбва да бъде право на личен избор.Който не иска да не работи ,следва да не работи и на него държавата Трябва да му плаща минималното за да оцелява .Само защото той (тя) е член на обществото .
Но пък този индивид трябва да се задоволява с този екзистенс минимум.
Който иска да работи ,да е "печалбар" и да си купува часовници за по 1 млн, като Пи Деди,или оригинали на РТ на боцко ,по известна сред планинарите още и като Радост за Туриста за по 1 млн. песети ,нека да го прави. Таван няма.
цитирай
32. d3bep - зелас, тея орица не разбират, че ти ...
25.02.2011 10:28
marknatan написа:
зелас,
тея орица не разбират,че ти си социалист-утопист.И мисля,че си прав.
Смятам,че в днешното общество трудът,както и всичко друго трпбва да бъде право на личен избор.Който не иска да не работи ,следва да не работи и на него държавата Трябва да му плаща минималното за да оцелява .Само защото той (тя) е член на обществото .
Но пък този индивид трябва да се задоволява с този екзистенс минимум.
Който иска да работи ,да е "печалбар" и да си купува часовници за по 1 млн, като Пи Деди,или оригинали на РТ на боцко ,по известна сред планинарите още и като Радост за Туриста за по 1 млн. песети ,нека да го прави. Таван няма.

Па другите ше седят по цял ден пред кампютъра и ше плюят киселяшки общообразователни постове!

Адеее! Отивай да ореш! Белчо и сивушка те чекат.

Чудно , ако трудът беше само по избор, кой би избрал трудът на каналджия и оператор на фекалка...
Мечтите за общество, в коеот само ни се подава мед, с по - голямата или по - малката лъжица, па ние само кльопаме, са чудесни...
цитирай
33. zelas - зелас, тея орица не разбират, че ти ...
25.02.2011 11:39
marknatan написа:
зелас,
тея орица не разбират,че ти си социалист-утопист.И мисля,че си прав.
Смятам,че в днешното общество трудът,както и всичко друго трпбва да бъде право на личен избор.Който не иска да не работи ,следва да не работи и на него държавата Трябва да му плаща минималното за да оцелява .Само защото той (тя) е член на обществото .
Но пък този индивид трябва да се задоволява с този екзистенс минимум.
Който иска да работи ,да е "печалбар" и да си купува часовници за по 1 млн, като Пи Деди,или оригинали на РТ на боцко ,по известна сред планинарите още и като Радост за Туриста за по 1 млн. песети ,нека да го прави. Таван няма.


По принцип си прав, само ако изоставиш термини като "социалист" и "утопист", които са били програмирани в съзнанието ти от тази система. Ако държиш да ми сложиш някакъв етикет то най-близкият е анархист - "човек, който няма човек-господар".
цитирай
34. argilos - д3бер, никoй не иска само да клйопа ! ...
25.02.2011 12:34
д3бер, никoй не иска само да клйопа ! Това просто не е вярно.
Иска се разпределение на труда по равно върху тези, които могат да работят: няма никакъв разум и полза за никого в това, един лекар да му се изкривява гърба от 16 часов работен ден, а друг лекар да кара такси, защото няма свободно място за лекар или защото няма пари за собствена практика!
Хората искат и могат да работят, но не при всички условия! И всеки вижда какви са обединените възможности на днешното човечество в техническо отношение и че например оператор на фекалка може също да е един автомат, както и при каналджиите могат да се прилагат автомати в голямата част от работата им. Всеки ги вижда тези възможности, което прави икономическата принуда тези дейности да се извършват от хора още по-абсурдни, човек се пита Защо???- заради единия хляб?
Иска се равно разпределение на труда върху тези, които и искат да работят. А временно нежелаещите и неможещите да работят и за обществото изобщо не са толкова много и винаги можем да им осигурим това от което се нуждаят и то на индивидуално ниво, а не минимум.
цитирай
35. d3bep - д3бер, никoй не иска само да клйопа ! ...
25.02.2011 12:52
argilos написа:
д3бер, никoй не иска само да клйопа !

Не може да функционира тая система без организация, просто забравете :)
Как ще се оправят основните проблема?

1. Желанието да имаме още и още - ти сам казваш ,че го поощрявате, ккойто иска, работи повече ,има повече...
2 .Органичеността на ресурсите... Кво ше правим ако всичко почнат да искат(както и ще стане), ама няма? И няма и организация, която да контолира това?
3. Собствеността. На кой му пука за вашите точки, след като средствата за производство са в частни ръце? Сменяме формата на плащането, не същината.
Как е го оправим това? Национализация? нали няма да има държава и репресивен апарат?
4. Екология и безстопанственост. Съществени рпоблеми, превърнати в машина за пари. Или точки... Постоянният стремеж да иамме повече, да вадиме повече ,неориентиран към облагородяване, ами към експлоатация на ресурсите, неминуемо ще доведе до неконтролируем срив от друго място...
5. Селско стопанство. Безумно е да си говорим ,че чрез виртуална система за плащане, плащане на неработещите, концентрация в сферите на услугите и търговията, ще върнете някой на село или ще г обърнете към земята...

А мисленето оттук трябва да започне.

Пламене, за да не ги пиша пак, това са и върпоси към тебе... Що касаят цялата система...
Според мен слагаме каруцата пред коня. Трите въпроса си стоят, тук имаш още 5...
Карате ме да мисля върху нещо, дето на пръв поглед е ясно че няма да докара очакваните промени, защо, защо, защо... Защо ли...
цитирай
36. zelas - Пламене, за да не ги пиша пак, това са ...
25.02.2011 13:04
d3bep написа:
Пламене, за да не ги пиша пак, това са и върпоси към тебе... Що касаят цялата система...


Благодаря, ще се постарая да ти отговоря, няма да е веднага щото точно сега ми се налага малко да погоня моркова. :)))
цитирай
37. zelas - А временно нежелаещите и неможе...
25.02.2011 13:08
argilos написа:
А временно нежелаещите и неможещите да работят и за обществото изобщо не са толкова много и винаги можем да им осигурим това от което се нуждаят и то на индивидуално ниво, а не минимум.


Това е което тази система в момента се опитва да направи. Ако вземете една Норвегия например там вече работи. Но според мен е погрешно, тъй като е само за определен период тоест е условно.

Но какво имаш предвид под "индивидуално ниво". Няма система, която да може да изчислява какво е минималното необходимо за всеки индивидуално.
цитирай
38. marknatan - Срамен труд няма. дали си каналджия ...
25.02.2011 22:00
Срамен труд няма .дали си каналджия и оператор на фекалка,ти разменяш своите 8 часа труд с този ,да речеме който е зад волана на градския автобус.
Вече разделението на труда и неговото заплащане изобщо не се отнасят и нямат отночение за правото на човек,член на човешко общество да не работи.
Пак ще го има това разделение ,но след като се е установила базисната категория,този който не иска да полага обществемо-полезен тру и се е съгласил да получава минималното .Ссамо чрез една такава съизмерима база може да се изгради нещо,база която е неприкоснеовенна и която никой не може да ограбва,защото това е в същността на човешкото общество.
Тези да речем най-некфалифицирани професии ти осигуряват стандарт,който следва да е 4-5 пъти по-висок от жизнения минимум ,който както казахме е правото ти на отказ от труд. Каналджията може да отиде на почивка в Италия с неговите доходи или да пие чаша Бино.
Който избере съзнателно да бъде "просяк" нека да бъде . Защо мислиме ,че Някой си е казал ,че Трябва Винаги да се дава на просяците?
Не всеки човек би застанал да проси,макар да е доказано ,че например когато забранили просенето в Калифорния,просяците се качили на фераритат си и заминали за Ню Йорк.
цитирай
39. marknatan - за да не го докараме до братя от ...
26.02.2011 02:51

за да не го докараме до братя от марс и военния комунизъм,който разбира се попада в хипотезата на Ромскат теза, (по дифолт военно служебно название) ,щото гледам гипедските боцмани набират ИнБиктуси,нека да разясна и че точно това показват цитираните изследвания

Човек е социално животно и само нему е присъяо служебното название "Труд".
Поради тази причина то може да се съизмерва само чрез труда си. както вече казахме,всеки разменя своите 8 часа труд срещу тези на другиго. Само че когато става въпрос за измерването му то е опосредставано и винаги се изразява ц цена в парично изражение, а както се разбира 'себестоността" на Труда включва и др. компоненти ,като изброените в изследването,слава,тщеславие,известност,удовлетворение и т.н.
Така например Политик или Спортист който взима по 10 000 на месец ще прави същото и за 30 00 ,останалата част са гореизброените компоненти
Само тази част е реално труда . Санитаря в болницата влага дори повече труд и е обществено полезен без при него да има всички други фактори,без да речем удовлетворението.

Или в това се състои погрешността на икономическия модел в съвременното общество на пълен и тотален к-ол чрез търговските механизми и валутата.
Тук е неодходима намесата на обществото за установяване на тази минимална база и съответните пропорции(Още др. Ленин разбра и заяви,че рационализаторите трпбва да се позлатяват и той имаше предвид буквалния "капиталистически" смисъл )
и съответно като динамична система те не са вечни и подлежат не ръководтсво.
цитирай
40. mia2442 - може и да са неочаквани изводите, но ...
26.02.2011 08:35
парадоксът е истина, която стои на главата си, за да й обърнат внимание!;)
Поздрави и благодаря за статията!:)
цитирай
41. zahariada - Зелас е вирус!
26.02.2011 14:38
Не му се връзвайте. Ако ми изчисти мотивацията, от завист и стремеж за постигане на онези материални одухотворители, ще прочета поста. защото прочетох само заглавието. Прегледай изречението над клипа. Добронамерен съм.
цитирай
42. zelas - Зелас е вирус!:)))
26.02.2011 14:49
zahariada написа:
Зелас е вирус!


:))) Това ми хареса!

Правописните грешки са част от алгоритъма на вируса!

zahariada написа:
Добронамерен съм.


И мотивиран :))
цитирай
43. d3bep - Човек е социално животно и ...
26.02.2011 20:16
marknatan написа:



Човек е социално животно и само нему е присъяо служебното название "Труд".
Поради тази причина то може да се съизмерва само чрез труда си. както вече казахме,всеки разменя своите 8 часа труд срещу тези на другиго. Само че когато става въпрос за измерването му то е опосредставано и винаги се изразява ц цена в парично изражение, а както се разбира 'себестоността" на Труда включва и др. компоненти ,като изброените в изследването,слава,тщеславие,известност,удовлетворение и т.н.
Така например Политик или Спортист който взима по 10 000 на месец ще прави същото и за 30 00 ,останалата част са гореизброените компоненти
Само тази част е реално труда . Санитаря в болницата влага дори повече труд и е обществено полезен без при него да има всички други фактори,без да речем удовлетворението.

Или в това се състои погрешността на икономическия модел в съвременното общество на пълен и тотален к-ол чрез търговските механизми и валутата.
Тук е неодходима намесата на обществото за установяване на тази минимална база и съответните пропорции(Още др. Ленин разбра и заяви,че рационализаторите трпбва да се позлатяват и той имаше предвид буквалния "капиталистически" смисъл )
и съответно като динамична система те не са вечни и подлежат не ръководтсво.

Вместо да се харчиш да ги пишеш тея проникновения, по убуу да ни беше копирал "трудовата теория на стойността" на Маркс.
Само си я огаврил и украсил с купешки понятия.

Идеята за справедливо плащане на труда винаги е равна на идеята "дайте да се гръмнем, за да не куцаме".
Некадърният работник оценява труда си доста високо, работил е.
Стипцавият работодател иска да му плати по - малко и отколкото е работил.
Рационалният потребител изобщо не оценява калпавата стока и не я купува.

Равенствот в тая насока НЯМА.
НЯМА И ДА ИМА.

Това е оксиморон.
Все едно да внесеш задоволство между двама каращи се, давайки на единия заредена пушка.
цитирай
44. marknatan - бях категоричен "за да не го ...
27.02.2011 00:00

бях категоричен "за да не го докараме до братя от марс и военния комунизъм,който разбира се попада в хипотезата на Ромскат теза, (по дифолт военно служебно название) ,щото гледам гипедските боцмани набират ИнБиктуси,нека да разясна и че точно това показват цитираните изследвания "

както се вижда човек не получава възнаграждение само за труда си а и заради известбността си ,соц. и политиеско положение и т.н. и заплащането ,възнаграждението на някому включава неговия труд на практика като най малкия елемент в това заплащане .

останалото са търовски механизми и контрол чрез паричната система ,чрез коят неравноправно се ограбват и отделния човек и отделните държави. да не говорим когато се включи папентното право,при което за стойността на патетнта отиват 2/3 от цената на крайния продукт,и това всичкон е едоинствено възможно от фундаменталната грешка,чисто и просто абсолютозиране на основите на икономиката и човешките и обществени взаимодействия,при което вместо като раноправни пртаньоро в ООД едни страни са суровинек придатък за сметка на други, и вечни роби не в римския смисъл,а в същото време техния суровинен продукт е патеентован ,да речем като "шампанско" .
Най-елементарен пример е фармацефтичнмата индустрия като докаЗателство зза уродливостта на системата.

разбира се ако ви го разкажа пречупено през християнското учение ще го акламирате и ще разберетре защо той каза ,че богатите ще влезат през игленуи уши в рая. какво имаше предвид,отделната личност или човечеството което Спаси.
цитирай
45. flagumdei - Да. Ясно.
07.07.2011 00:15
wonder написа:
Най-важни мотивационни двигатели отвътре, според мен са, са Удовлетворението от резултата, който е заложен априори и Споделената Взаимност с възможно най-голям брой хора.
С уговорката, че съотнасям тези "огвьове отвътре" към притежаваната от всекиго Духовност.

цитирай
46. анонимен - Интересный Женский форум
23.10.2012 22:10
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=110">женский сайт</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
47. injir - При мен тази мотивация работи. :)
02.03.2013 22:40
При мен тази мотивация работи.:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784629
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031