Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 01:04 - Всеки път, когато приятел успее, нещо в мен умира (продължение)
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 5446 Коментари: 28 Гласове:
21

Последна промяна: 19.03.2011 01:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако сте човек на средна възраст, вижте дали можете да намерите адресите или телефоните на приятелите ви от ученическите години. Дори и да сте от организираните, успявате ли да поддържате връзка с всички тях? Не е лесно, нали и почти е невъзможно. Но защо е така? Ако имахме желание щяхме да намерим начин, нали?

Преди много, много лета всички малчугани и непоправими пакостниците от нашата махала бяхме известни като "нашата тайфа". Всяко лято скитахме заедно от сутрин д
о полунощ, не едно и две стъкла строшихме, много кучета разлаяхме, бая пердах изядохме, карахме се, сърдехме се, биехме се, но винаги бяхме неразделни. Нямаше един лидер в групата, просто някои бяха по-големи, други по-малки и общо взето всеки се бъзикаше с всеки - демокрация. 

Нещата, които един от нас притежаваше, бяха за общо ползване от всички, то беше нашето first rule of Fight Club! Ако някой се изпуснеше да се
изфука с нова джаджа от "Кореком", биваше моментално наказван с конфискацията и за общото благо. И да е имало някаква "завист", ако например някой се изфукаше с "новата лада на тате", то тя беше открито предотвратявана с "набиване на канчето" на виновника или чрез тотално му изритване от групата "ходи да се возиш тогава". Та не мисля, че беша завист, ами обратното, нетолериране на такава. Бяхме като братя и сестри.

 Имаше една леля Соня, която все крещеше подир
и ни: "Учете бре хаймани, по цял ден само се шляете, нищо няма да излезе от вас, как ще успеете?! Тц, тц, тц ..."

Но пораснахме и както обикновено се случва, животът ни разпиля. Тръгнахме из широкия свят да търсим "реализация", демек да успяваме по лельо-Сонския модел. Бавно и постепенно загубвахме връзка един с друг и все по рядко се чувахме, защото нямаше какво да си кажем, нямаше за какво да се наказваме - Кореком беше станал всеки магазин и колите станаха повече от хората.

От време на време сега, само чувам слухове как някой от групата забегнал в чужбината "за да успее", как друг станал кмет от партията на Герб, друг пък селски бизнесмен-феодал "карал джип през нивите на хората", а останалите просто свързват двата края и попадат в графата "не успял".

Наскоро бях в един град по работа, някой се приближи и ме попита: "Помниш ли кой съм аз?" Погледът ми
проследи бавно контурите на остарялото лице, за да познае зад него момчето, с което деляхме всяка филия с лютеница. След миг той се приближава и спонтанно се прегръщаме. 

Сядаме за обяд и старите години
моментално изплуват в съзнанието ни. Започваме да си говорим за онези славни времена -  как сме "стискали" момичетата в мазета, как пушихме сушени листа, как вечер ни прибираха със семейния сигнал и така нататък, и така нататък. Смеем се и всичко е много естествено. Казваме си: "колко хубаво беше и колко прекрасно би било да се съберем всички отново"

Към края вече сме изчерпали спомените и пристъпваме към формалностите: "Как са децата, ако имаш деца
де? - Как е съпругата? - О, съжалявам! - Не знаех за развода - А бизнес, това онова, какво работиш? - Ооo, така ли, браво, браво! - Това да се чува - И как е там, как е, тук сме направо в киреча, мани, мани? - Еее, добре си ти, че се махна навреме, а ние, а бе, не ми се говори ..."

Детската искра в очите ни вече е заменена с поглед
и изпод вежди, гласът става по-нисък, по-дебел и идеята пак да се съберем всички, някакси постепенно загубва своя първоначален чар. Почти се скарваме кой ще плати сметката, или по-точно кой може да си позволи да плати сметката ... цялата.

- Е, супер, че се обади и ако си ходиш към нашия край това лято се обади да се напием. Имаш ли ми телефона, а фейсбук, ето запиши ги.

 И така аз обратно в хотела и моят стар приятел обратно у дома си. Пускам телевизора да се разсея с глупости, но мислите ми са още там с него - "Колко се е променил, как се е изтупал, а беше най-големият непукист от всичкини. Какво ли и той сега си мисли за мен?"

Всеки път, когато приятел успее, малчуганът и в двама ни умира.





Гласувай:
21



1. bizcocho - Чесно казано това не го разбрах. ...
18.03.2011 01:58
Чесно казано това не го разбрах. Просто сме различни в начина си на мислене и от това ми се губи логиката за извода от разказа.
цитирай
2. indiajane - Срещите със стари приятели...
18.03.2011 02:33
Знаеш ли защо умира по нещо след всяка такава среща? Умира вярата, че има вечни неща, че има неща, които винаги ще бъдат същите. И когато след време видиш човека, с когото си бил толкова близък, а не можеш да споделиш най-съкровените неща с него и вместо това говориш учтиви тривиалности - ето тогава се пречупва нещо и у двамата. Няма значение дали той е успял и ти се чувстваш нещастник, понеже преди сте били равнопоставени или ти си успял и сега ти е жал за човека, който е бил също толкова добър, умен и прочие, колкото теб, може би дори повече, а сега ти "си се уредил" по-добре. Има значение единствено пропастта от неизживените заедно неща, от невъзможността да откриеш душата си както си го правил преди.
цитирай
3. d3bep - Уф, не ме надъхва много темата. Вече ...
18.03.2011 07:44
Уф, не ме надъхва много темата. Вече за трети път мисля какво да напиша в нея, че изрично ми я показа...
Честно казано аз по това което си писал разбирам дали приятелството е искрено или не, но за повечето таквиа хора никога не съм си правил илюзии че са ми чак таквиа приятели...
Познавам си приятелите, занм на кой до клко мога да разчитам, с много малки отклонения. ТОва е важното. Не да ги смяташ за напълно идеални и после всичко да се обърка - това убива чувството за приятелство у теб, нищо повече.
цитирай
4. анонимен - Всеки път, когато приятел успее...
18.03.2011 10:10
И сметне, че е хванал Господ за шлифера!
Най-често го губя. Има изключения.
И добре, че все още ги има.
цитирай
5. kosara2008 - :)(
18.03.2011 10:52
"няма време"
цитирай
6. tani4ka73 - Не го разбирам това!Всеки път ко...
18.03.2011 11:21
Не го разбирам това!Всеки път когато приятел успее - празнувам неговия успех като мой.Радвам се,независимо от това дали сме заедно в момента.Завистта е нещо,което не притежавам.Единствения случай,в който нещо в мен умира е когато приятел успее в чужбина - тогава знам,че се разделяме.Приятелят ще остане там и ще се виждаме все по-рядко.Тогава боли и още повече боли защото тези приятелите,успяли в чужбина станаха много.
цитирай
7. tzarkarui - Страшна статия! Браво Зелас (Пл...
18.03.2011 11:27
Страшна статия! Браво Зелас (Пламене), приятелю. Зад всяка дума от статията "застава мой спомен - преживяване", нещо минало, изстрадано, разочаровано. Инверсия. Все едно, че аз съм я писал тази статия (не че ми е идвало на ума да го направя). С теб браткиш сме настроени на една вълна (честота). И бас държа, че Галактическият ти център е във съвпад или с Асенданта, или със Слънцето. :) Демек си индигов.
написа:
Какво ли и той сега си мисли за мен?

:) Нарича се "Ефект на Огледалото". След седмата година от рождението си, и в резултат на "обществената обработка на съзнанието" Човек започва да "играе театрална роля" пред другите (яко навлизане на Егото в "командния пост") - не какъв е в същността си, а какъв би искал да изглежда в очите на другите. Сатурнов цикъл (29.5 години). :) Характерно за третия етап (21г.) е "Кой, аз ли? Няма по-добър от мен (в тази област)." и прочие "маймунски бой по гърдите" за "Кой е по-по-най". :) Но да не ги изреждам циклите на Сатурн.
написа:
Всеки път, когато приятел успее, малчуганът и в двама ни умира.

А този малчуган сме ние самите - истинските. Нещо, което се опитваме да скрием зад "Маската на Огледалото".
Привет приятелю, страшна статия! 10Х :)
цитирай
8. zelas - Много ценни разсъждения от всички, ...
18.03.2011 13:12
Много ценни разсъждения от всички, благодаря! Искам още ...
цитирай
9. miaa - Хареса ми:)Поздрави!
18.03.2011 14:10
Всеки успех на приятел, Е успех и за самите нас.
По това се "мери" приятелството. Дълга тема! Хубав ден!
цитирай
10. get - "Всеки път, когато приятел успее, нещо в мен умира ..." - ли ?!
18.03.2011 14:35
- Хм, има я "панацеята" мисля, за това ?! ... Ако успеш да откриеш и започнеш да използваш ... Това, което наричам: Да гледаш на света, през очите на малко дете !!

- Ще можеш ли да го сториш - в това се състои предизвикателството, което стои пред всеки един от нас ?! :) - успееш ли ... проедолееш ли болката от катарзиса(нещо, като ново раждане) - Преминаваш в следващото отделение на Училището наречено Живот !! - а от тук следват едни още по-интересни неща !! които следва всеки сам да си ги открие - почнем ли да ги споделяме, само ги профанизираме(загубват значимоста си за относно нашето личностно израстване) !
:))) - Спирам ... преди да съм станал труден за разбиране ! :))

- Успех и не губи кураж. Щом си почнал интуитивно да ги усещаш нещата - в резултат идват(те очакват) и качествени промени !!

- С уважение !

от Гет катарос - "съединяващ" Пръстена на Силата :)
цитирай
11. анонимен - Детсксото приятелство е до време. Да не се залъгваме ....
18.03.2011 15:32
Животът е друга приказка.

Детството си е детство.
Добре е да продължи до края на живота ни.

Но не става.

Животът е друга приказка.

Това, че е "умряло" детството - това е самият живот.

Жесток.
Благороден и неминуем.

Рядко в реалния живот остават детските приятели.

Животът разпилява всичко. И го преподрежда.

Това е най-уязвимият пеирод.

И най- безсмъртният.
цитирай
12. zelas - Детсксото приятелство е до време. ...
18.03.2011 15:51
анонимен написа:
Детсксото приятелство е до време. Да не се залъгваме ....


Защо? Какво ни пречи то да продължи?

Ако някой ти каже, че животът ти е дотук и трябва да ти клъцнат главата, това пак ли трябва да го приемем, като че "Животът е друга приказка"?
цитирай
13. tzarkarui - :))) - Спирам. . . преди да съм станал ...
18.03.2011 16:04
get написа:
:))) - Спирам ... преди да съм станал труден за разбиране ! :))

:) Хич не си труден за разбиране браткиш. Щото мнозина (от ХОРата) го мислим и чувстваме по този начин. И тези "мнозина" ще станем мнозинство. В най-скоро време. 2 до 3 години - не повече. Аргумент? Ами това, което става в Япония в момента. Само че ако в 1986г. (Чернобил) беше въвлечен само Уран (планетата на промените, революциите, електричеството - да не ги изброявам), сега е въвлечен Плутон (АЕЦовете бяха заредени - поне единия - с плутоний) - а той е символ на този "катарзис" за когото говориш. И ти го знаеш самия - Плутонов служител си.

Та, като стана въпрос за Деца. Децата нямат чувство за, и не разграничават (по полови белези) мъжа от жената, доброто от злото, мечтата от съня, думите от смисъла им. Това "Добро и Зло" (мъжко/женско начало) го "учат" тук - на Земята, в третото измерение. Учат го не от "Цивилизацията" (както браткиша Зелас твърди), но от обществото към което принадлежат (са се родили във), което общество пък от своя страна е изразено от Държавата (като суверен - властелин). Тя пък от своя страна (Държавата) е античовешка (най-малкото защото се държи към ХОРата като към роби/собственост) в своята същност.
В момента в който някое дете каже: Това (тази вещ) е мое - магията на синтезиса изчезва. :)

( :) май някъде "изпуснах" обратен словоред - ама то е следствие от четенето ненормални заглавия по БГ медиите от сорта: "Натаралянкани шофьори заловиха полицаи" - от където не се разбира кой кого е заловил. :) Но ясно и категорично се разбира, че неграмотните журналя списвали статията, някой слънчев ден са минали покрай книжарница, на чиято витрина е имало "Самоучител по английски език". :) )
цитирай
14. sande - Приятелю, Пламене, аз го написах това: Детското приятелство е до време ....
18.03.2011 16:18
Разбирам те, твоята мисъл е философска и има своето основание, ти пердлагаш високо философско ниво на разговора ...

Но приятелството от детството присъстав в нас вечно, то не се променя, но остава някъде дълбоко заровено.
Но ниво реален живот то отива често настрани и дажге понякога почте изчезва.
Реалния живот го изтиква на периферията и почти го прегазва.

Уви, но факт!
Всеки трезво мислещ и почтен човек щех ти каже това.

Така че, детските приятели умират рано.

Детска смъртност.

Но остават живи в нас, вечно.

Вечно!

Така мисля аз.

Между другото.
цитирай
15. zelas - Но ниво реален живот то отива често ...
18.03.2011 16:37
sande написа:
Но ниво реален живот то отива често настрани и дажге понякога почте изчезва. Реалния живот го изтиква не периферията и почти го прегазва.


Нищо не изчезва, нищо не умира само - НИЕ го убиваме! Всичко зависи от нас. Инструменти за живот са ни дадени и от нас зависи как ще ги използваме, но никой не ни принуждава да ги използваме по определен начин .... ние сами избираме.

Темата не е философска в смисъла, който ти (може би) влагаш, тоест тема извън реалния живот. Напротив, темата е много земна, много реална. Вълната на тази радиостанция не е закодира (въпреки, че може така да звучи) тя е отворена за всеки ... който има уши.
цитирай
16. pioneer - Първо трба да се дефинира „успех„. ...
18.03.2011 17:04
Първо трба да се дефинира „успех„.
зелас, кое е обществено признатото значение на понятието „успех„?
:-))))
цитирай
17. zelas - Първо трба да се дефинира „успех„. ...
18.03.2011 17:06
pioneer написа:
Първо трба да се дефинира „успех„.
зелас, кое е обществено признатото значение на понятието „успех„?
:-))))


Ха така, Никола, от кога чакам някой да го зададе този въпрос.

Не знам какво е общоприетото, щото аз никъде не съм се подписвал, че приемам нещо, което другите приемат като "успех", ама викам успех е, да имаш много твое си време да правиш любимите си неща.

А ти?
цитирай
18. pioneer - прав си! Цял живот скача от една на ...
18.03.2011 17:21
прав си!
Цял живот скача от една на друга играчка. След като старата не ме прави вече щастлив, бързо започвам да търся нова и така до безкрайност.
Той съм, какво да правя?
В една кигичка по психология такива се квалифицират като „паликъща„ (паликуќа)!
:-)))))
цитирай
19. анонимен - Наблюдава се една поголовна
18.03.2011 17:29
нравствена деградация на цялото човечество. И това е факт. Причините за това с ясни, но те не ми се обсъждат...
цитирай
20. zelas - Той съм, какво да правя? 19. ...
18.03.2011 17:33
pioneer написа:
Той съм, какво да правя?


19. Премахни влиянията (лъчите), идващи от телесното и предметното, за да видиш Светлия вид на Безплътното, което има за предмет само Вечната Неръкотворна Светлина.
цитирай
21. pioneer - ти бе, да не си сајантологист? Ай ...
18.03.2011 17:40
ти бе, да не си сајантологист?
Ай не ме плаши вече.
:-))))
цитирай
22. zelas - ти бе, да не си сајантологист? Ай ...
18.03.2011 17:44
pioneer написа:
ти бе, да не си сајантологист?
Ай не ме плаши вече.
:-))))


Знанието ти пречи ... не си единствения!
цитирай
23. osi4kata - хехе,
19.03.2011 00:35
ако не си завистлив, означава ли, че си инфантилен?
цитирай
24. zelas - ако не си завистлив, означава ли, че ...
19.03.2011 00:52
osi4kata написа:
ако не си завистлив, означава ли, че си инфантилен?


Първосигнално погледнато - да!
цитирай
25. osi4kata - :))))
19.03.2011 00:57
баси, ще си умра петгодишна :)))))))))).

Хареса ми написаното.
цитирай
26. balkanian - приятелите ми са по всички краища на глобуса
21.03.2011 00:38
Всеки път, когато мой приятел успяваше, в мен по нещо умираше, защото намаляваха минутите, които прекарвах с тях. И така останах сам, а те се пръснаха по света, че и аз след тях, обаче, човек и зле да живее, рано или късно се логва.
цитирай
27. анонимен - Новый Женский форум
23.10.2012 22:44
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=1400">justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru/ – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
28. анонимен - интересные статьи для женщин
30.10.2012 13:45
у нас на интернет-ресурсе <a href="http://www.justlady.ru/articles-140183-kak-soblaznit-golosom">женский сайт</a> подобран громадный набор интересных статей на тему диет. здесь на данном интернет-сайте все статьи предоставлены на всеобщее обозрение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785832
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031