Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 13:19 - Няма такова нещо като "добро", "зло" или "битка между двете"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 8850 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 14.05.2011 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Идеята за Добро и Зло, както всички възгледи извън сферата на оцеляването на човека, е плод на нереалната верижна мисъл. 

Ако си помислите за нещо приятно, като идващата ваканция например, тази мисъл ще ви отведе много по-далеч от самото усещане на временно задоволство, вие също ще си помислите за възможни проблеми, които биха нарушили спокойствието ви - леглата в хотела, храната в ресторанта, къде ще играят децата, дали ще ви изнервят или за възможността времето да не е благоприятно. Мисълта винаги си търси компания и няма да спре да се "разможава" докато не заспите. За жалост там ви очакват сънищата и всичко се започва наново. Човек никога не е свободен от мисли.  
Мисълта е просто един натрапник, който пречи на сетивата. Тя го прави с умисъл: мисълта насочва дейността на сетивата, за да получи информация за нови мисли от тях и така ги използва, за да поддържа своята верижност.

Уплашен от смъртта и в желанието си да си обясни някои природни феномени, като например гръм и светкавица, древният човек е създал идеята за двете сили, които са в постоянна надпревара за надмощие в света около него. Тази философия е толкова дълбоко вкоренена в колективаната памет, че ние правим неволни връзки и разпознаваме първообрази като например белия/добро и черния/зло цвят. 

Доброто обикновенно се представя като носител на щастие, а злото като носител на нещастие, но в Няма такова нещо като щастие, радост или срета, говорихме за това, че нашето тяло има нужда повече от нещастието, за да се учи и подготвя с нови умения за оцеляване. Дори когато егото на човек се опита да поддържа постоянно щастие, тялото ще се разпротиви и създаде само нещастието. В тази връзка, и двете идеи "щастие/добро" и "нещастие/зло" са изкуствени.

Един от основните принципи в херметизма е принципът на противоположностите, тоест, че всичко е двойствено, всичко е в полюси, всяко нещо си има своята противиположност. Но най-същественото е, че противоположностите са еднакви по характер, но са различни по степен. Тоест, когато говорим за Добро или Зло, ние говорим за едно и също нещо.

Неприятно е, че религията пак се е възползвувала от тази двуякост, за да контролира хората. В крайна сметка всичко е въпрос на гледна точка, Злото върху потърпевщия е Добро за извършителя му. Всеки преследва оцеляването и неизбежно пътищата на хората се пресечат и се настъпват някои мазоли.

Желанието да си втълпяваме, че има Добро и Зло е също свързано с вечната заблуда на човека, че той е с нещо по-специален от животните. Той е толкова е специален, че има не една, ами две сили които се занимават с неговия живот - от една страна доброто иска да му помогне, а злото иска да му навреди. Това чувство за специалност просто помага на човека да се справи с неизбежността на смъртта на неговото "АЗ". Това беше обяснено в подробности в Няма такова нещо като смърт, възкресение или отвъден живот.

Проблемът с тази идея за двуякост на силите в живота е, че тя не само, че не помага на човека ами го прави по-страхлив, по-мнителен и по-отмъстителен. Броят на масовите убийства в името на доброто не е никак за пренебрегване. Всяка религиозна война се е водила в името на "добри пророци", като Христос или Мохамед.  Битката между Доброто и Злото май се изразява в това, кое от двете върши повече Зло?

Това означава ли, че Злото е победило и няма вече Добро в света? Много хора ще се съгласят с това становище. Често чуваме: "Този свят е сбъркан!". Оказва се, че светът не е сбъркан ами нашето възприятие за света като такъв. В стремежа си за постоянно щастие ние всъщност убиваме малкото възможно щастие и забравяме да живеем. Не действуваме, а мислим за Добро или Зло, а докато мислим живота си тече.

За да се отърве от този омагьосан кръг, човек би трябвало да осъзнае, че всички демони се таят дълбоко в самия него. Това, което той определя като Зло е всъщност проекция на тези същите демони върху другите хора. Интересното е, че човек не проектира тези си демони върху животните. Дори хищници,  които  убиват по-малки и беззащитни животни са на най-голяма почит при човека - като лъва и орела. Тук откриваме явлението Лошо Добро - парадоксален психологически феномен, в която заложниците изразяват съчувствие и положителни чувства към своите похитители - Стокхолмски синдром.

Животът има нужда от разнообразие и проявленията на Добро и Зло са подобни на Мъжкото и Женското начало.  Много често хората гледат с отвращение на "жестокостта", към която животните понякога прибягват за оцеляване. Те не могат да разберат, че нито хищника, нито жертвата приемат това действие като Добро или Зло, те просто живеят и се борят за живота си, нищо повече. Интересното е, че животните никога не убиват такива от своя вид, а човек го прави постоянно и винаги под знамената на Доброто.

За да преодолеем този Параграф 22, просто трябва да ги забравим и да не мислим за света като двуполюсен, а населен с милиарди неповторими човешки същества, които са различни от нас и може да не споделят нашата ценностна система. А най-добре е да нямаме такава!

Всяко зло за добро!




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zahariada - Проблемът е...,
26.04.2011 15:17
...че мислим, без да знаем какво е това. Емоция, разум или материални нужди. Зло и добро са скачени съдове. Всеки се топва в един от двата, без да асъзнава, че това е едно и също. Колко пъти човек обръща монетата, преди да я подаде или вземе. Двете страни са различни, но това не променя стойността. Пак отиваме към баланс и хармония.
цитирай
2. zelas - Проблемът е, че мислим, без да знаем ...
26.04.2011 15:43
zahariada написа:
Проблемът е,че мислим, без да знаем какво е това. Емоция, разум или материални нужди.


Мисленето е механизъм на АЗ-а да се поддържа живо. Ако спра да мисля, моят АЗ ще умре и човекът, който си мисля, че съм, ще умре. Тялото обаче ще е живо в чиста животиснка форма.

Тези, които твърдят, че медитацията е решението, се заблуждават. Тя дори е вредна за вашата личност, ако изпаднете в много дълбока медитация, може да се запалите отвътре - ти си писал за такива случаи - мисълта се опитва да се спаси и се преобразува в огън.
цитирай
3. sycamine - Човек избира винаги себе си. Затова ...
26.04.2011 17:58
Човек избира винаги себе си.
Затова човека е измислил и дявола за да прехвърли вината от себе си. Интересно обаче че, когато е извършено добро от човека, то винаги си остава негова заслуга ;). Чудно животно е тва човека.
цитирай
4. d3bep - Ами всъщност добро и зло са сравн...
26.04.2011 18:02
Ами всъщност добро и зло са сравнително нови понятия, измислени от няколкото "абсолютно истински" религии.
Преди това добро и зло... Са просто степени на едно и също нещо..
цитирай
5. kleotemida - Мдааам и тук като в предишната тема...
26.04.2011 18:26
мисленето - терра инкогнита....
цитирай
6. zelas - Човек избира винаги себе си. Затова ...
26.04.2011 18:42
sycamine написа:
Човек избира винаги себе си.
Затова човека е измислил и дявола за да прехвърли вината от себе си. Интересно обаче че, когато е извършено добро от човека, то винаги си остава негова заслуга ;). Чудно животно е тва човека.


Хехе, наистина, човекът все вода ненапита.
цитирай
7. zelas - Ами всъщност добро и зло са сравн...
26.04.2011 18:44
d3bep написа:
Ами всъщност добро и зло са сравнително нови понятия, измислени от няколкото "абсолютно истински" религии. Преди това добро и зло... Са просто степени на едно и също нещо..


Много би било интересно наистина да се проследи произхода на тази идея, аз имам чувството, че е малко по-стара от религиите. Религиите знаем никога нищо не са измислили ами само са открадвали чужди идеи.
цитирай
8. zelas - Мдааам и тук като в предишната тема ...
26.04.2011 18:48
kleotemida написа:
Мдааам и тук като в предишната тема мисленето - терра инкогнита....


То мисленето го отрекохме вече, Клео, ама ще е интересно ако се включиш като адвокат на дявола.

Прокурорът обявява обвинението: Жертвата е престъпникът, защото няма престъпление!

Да се произнесе защитата! Имаш думата, Клео!
цитирай
9. kleotemida - Нямам време да адвоктствам, про...
28.04.2011 16:33
Нямам време да адвоктствам, програмата ми е претрупана, но имам няколко въпроса преди да поадвокатствам, като се върна в София :)) Ето ви два като за начало:
1.Кое точно е изначалното лошо/зло, за да бъдат равнопоставени добро и зло? Дайте пример за изначално лошо/зло действие, проявление или изначално лош/зъл предмет в същността си и в потребата си.
2.Степенуването не значи ли лично отношение? При липсата на лично отношение... се върнете на първия въпрос :)))
цитирай
10. zelas - . Кое точно е изначалното лошо/зло, ...
28.04.2011 18:41
kleotemida написа:
.Кое точно е изначалното лошо/зло, за да бъдат равнопоставени добро и зло? Дайте пример за изначално лошо/зло действие, проявление или изначално лош/зъл предмет в същността си и в потребата си.


Какво значи "изначално добро/зло"? За човек, който няма знание нито за двете, няма и начало на нещо, то просто е част от живота. Както когато се движиш на дълъг път минаваш през различни местности, някои изглеждат "красиви", някои не, но те всъщност са само едно. Идеята за красива природа е в резултат от нашето знание за това как красивата природа би изглеждала.

kleotemida написа:
Степенуването не значи ли лично отношение? При липсата на лично отношение... се върнете на първия въпрос


Степенуването е според това как човек ги възприема, злото за тези които са го приели е винаги по-натоварено. Ако това зло за други е добро, то вече е леко.

Но по-принцип злото винаги се възприема като да е в повече, защото човек не може да се освободи от заблудата, че има вечно щастие и щастие по принцип.
цитирай
11. elina7 - Добро и зло?
28.04.2011 21:50
Има и едното и другото - иначе не би имало такива думи !
Има и щастие - то е липса на незадоволени желания !
Има и живот и смърт - и за тези неща са измислили думи !
Има ли думи за нещо, което няма?
Помислете!
цитирай
12. zelas - Има ли думи за нещо, което няма?...
29.04.2011 14:05
elina7 написа:
Има ли думи за нещо, което няма?
Помислете!


Бог, англели, духове, самодиви, вампири ... да продължавам ли?

По принцип думите не значат нищо без знанието, което имаме за тях и без наблюдателя, който използва тази дума. Ако не знаехте за значението на думата "маса", това означава ли, че масата не съществува? Масата, думата ли е или нещо друго? Ако я обърнете с краката нагоре вече не е маса, въпреки, че не е била променена. Тогава какво е?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784351
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031