Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 14:55 - Няма такова нещо като "водач", "гуру" или "спасител"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 4405 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 18.05.2011 10:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В деня, в който ингилизите са повече от доволни да изразят преклонението си и целунат нозете на преките им подтистници, ще си поговорим за господари и слуги. 

ВОДАЧ
Ръководител; водител. Водач на въстание. Водачи на партии.
Предводител на племе, войска, чета и пр. Племенен вожд.
 
В последно време хората проявяват оживен интерес към историята и това е обяснимо, защото дълбоко в себе си тялото им усеща, че нещо не е наред, тялото страда от оковите на цивилизацията. За съжаление интересът към история не се простира достатъчно назад във времето, защото в противен случай бихме открили, че най-древната човешка традиция е да бъдеш свободен.

Да следваш силния на деня е качество характерно само при някои от животните, дори не при всичките. Стадния инстинкт е най-силно изразен при мравките, сърните, овцете. Хората не трябваше ли да сме върха в пирамидата на еволюцията?

От еволюционна гледна точка, склонността на един мъж да следва и се подчинява на друг мъж, няма логика. Точно обратното, той би трябвало да се опитва да отстрани другия, а не да го следва. При жените, положението е подобно, когато са в група жените са там, за да си помагат. 

Историята на човечеството напълно се покрива с развитието на човешкия живот. Децата се раждат естествени и свободни, но с течение на времето родителите и обществото агресивно налагат своите виждания и култура върху тях. Те никога не следват, а само заучават полезни и практични неща от родителите. Родителите са тези, които се изживяват като водачи на децата им, а всъщност трябва да е обратното. Децата трябва водят. Естествената реакция на едно дете е да каже първо "Не" на заповеди и това е така, не защото децата са "трудни", ами защото те са естествени и верни на себе си.

Но рано или късно, човек започва да следва. Защо е така? Проблемът не е психологически, а физиологически. Човешкото тяло не се е променило въобще в продължение на стотици хиляди години. Склонността ни да следваме водачи, да избягваме самотата, желанието за водене на война, желанието да се присъединяваме към групи - всички тези черти са в генетичната структура на човешкия род, част от биологичната му наследство. Какво ни е попречило?

С развитието на културата, човек изместил фокуса на развитието си от реалната физиология, към нещо което е само плод на верижната мисъл и е наречено дух или съзнание. Тези идеи са неплодородни, защото семето е фалшиво и нереално. Ако човек можеше да намери отговор в религията той щеше вече да го е намерил, но от хиляди години насам, той задава едни и същи въпроси.

А всъщност човешките действия продиктувани от културата, са чужди и болезнени за тялото. Всяко удоволствие е болка за тялото. Естественото състояние на тялото е покой, а човешкият живот в рамките на цивилизацията е забързан и в последно време скоростта дори се ускорява. 

Обикновенно, водачът се налага благодарение на способността му да вика най-силно твърдейки, че е носител на истината и има виждане за развитие на обществото и за общо благо. Обаче истината е движение. Не можеш да я уловиш, да я задържиш и да и придадеш образ. В момента, в който я уловиш, тя престава да бъде истина. Истината не може да се предаде с думи. По тази причина целият бизнес на гурута и попове е абсолютна глупост. Това винаги е било така, не само сега. 

Водачите предлагат решения, които не са реални, защото проблемите, които се опитват да разрешат с тях, са също нереални. Ако се освободите от надеждата, страха и наивността, ще разберета, че тези хора не са нищо освен бизнесмени, които дори в крайна не доставят стоката.   

Вие се лишавате основните си нужди, докато тези "духовно извисените" пътуват в скъпи автомобили, ядат на корем и и се отнасят като ваши владетели. Те и останалите от този бизнес, виреят благодарение на глупостта и доверчивостта на хората. Политиците, по същия начин, разчитат на наивността на човек.

Другата страна на пагубното влияние на културата върху човека е, че тя учи хората да си изкарват прехраната със скромен и честен труд. Ако се огледате наоколо ще забележите, че това е един алчен, несправедлив и нечестен свят. Ако културата е успяла да ви убеди да сте честни, то нещо не е наред с вас. Да си честен при положение, че виждаш измамата и користолюбие на водачите, е някакво неврологично отклонение и самоубийствено.

За естествения човек няма водачи. Никога няма да бъдете хора, ако следвате чужди модели и норми. Никога няма да бъдете хора в рамките на обществото, защото то налага чужди правила. Хората, които си мислят, че тези правила са за общото благо се самозаблуждават. Българинът много добре е казал - моето си е мое, чуждото е общо. Тоест в едно общество вие не може да получите това, което ви се полага.

Идеята за общо благо е също една много добре изграждана и поддържана измама. Защото в процесът на общото благо вие трябва да направите някои отстъпки от собственото ви благо, което в крайна сметка е потърпевшото. Ако има начин хората да си помагат и сътрудничат, то той не трябва да включва ограничения върху правото на избор да сте вътре или извън обществената рамка. Не може да сте истински щедър, ако вече вашето собствено благо не е незадоволено.

Всеки човек е неповорим. Не може да намерите своята неповторимост, ако искате да бъдете някой друг. Не може да намерите своята неповторимост, освен ако не изхвърлите целия човешки опит от вашата система. От хиляди години насам, човек е бил учен да следва и да се надява, сега е време вече да следвате себе си, защото ...

този, който следва е винаги втори



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. universalnite000 - :))) Добро утро - разбира се, че н...
29.04.2011 15:20
:))) Добро утро - разбира се, че няма . Подобно на много други неща от триизмерно ниво това е една илюзия ;)
цитирай
2. zelas - :))) Добро утро - разбира се, че н...
29.04.2011 15:33
universalnite000 написа:
:))) Добро утро - разбира се, че няма . Подобно на много други неща от триизмерно ниво това е една илюзия ;)


Добро утро ... от америка, предполагам, тук е вече почти ракиено време! :))

Не всичко е илюзия, това е новата религия, че всичко било илюзия. Илюзията има нужда от реален свят, който да я поддържа. Кой е този реален свят и някой виждал ли го е?
цитирай
3. jovanoty - Прав си , прав ама не изцяло
01.05.2011 21:35
Това което пшеш е вярно от твоята си гледна точка. Можеш и се чувстваш по-добре без водач от положението в което се намираш в момента. Така може да разсъждават повечето начетени, успели, умни и силни индивиди и то в мирно време или когато светът около нас е уреден с полиция, закони(доколкото се спазват) и други те там неща, които ни сестяват евентуална анархия.

В същността на повечето видове населяващи планентата ни е заложено всеки индивид да иска да изяви повече себе си , гласът му да се чуе(ръмжене, рев, зъби) да покаже той неговото си мнение.Същото е и при хората, на всеки му се ще ако не да е водач, то поне да се чуе неговата дума. Обаче, когато живееш в група и има някой по добър от теб, кое му е лошото да го последваш? Ами ако той по-лесно от теб би открил храна(в животинското царство)

За човешкото ни царство не мога да ти дам толкоз добри примери, защото в момента, водачи са ни не хора които ще ни напътят към по-добро благосъстояние. Просто там(политиката) са се намъдрили хитри, лъжливи, корумпирани хорица, които наистина ме затрудняват да твърдя, че все пак от водачи има нужда. Просто не от такива. Но как да се оттървем от тези пиявици нито имам идея. Но пък нали тук спазваме едно правило - "Всеки народ си залужава управляващите го"

Та според мен не в това да имаш водач е проблема, а в критериите по които си го избираме ние хората,а после и начините по които водещите трябва да се отчитат пред стадото.(нас простолюдието) че са заслужили и заслужават доверието ни.

- Религията- виждам, че не си привърженик на религиозните похвати, за подчиняване на обществото и увеличаване на ползите от едно по-послушно богулюбиво общество, ама мое мнение е че това е по малкото зло. Нека да се молят хорицата нека поне нещо ги плаши за да изпълняват поне част от божите заповеди. Да са кротки там, пък за Рая ... за него ще видим.
цитирай
4. zelas - Обаче, когато живееш в група и има ...
02.05.2011 01:05
jovanoty написа:
Обаче, когато живееш в група и има някой по добър от теб, кое му е лошото да го последваш? Ами ако той по-лесно от теб би открил храна(в животинското царство)


Няма такова нещо като по-добър, всеки човек е неповторим. Природата се стреми да ни направи различни - ти виждал ли си двама човека да ходят по един и същи начин, ами отпечатъка от пръстите, ретината. Когато следваш нечий чужд модел, ти се движиш срещу намеренията на природата и причиняваш болка на тялото си. Това, което иска да следва е твоят "АЗ", плод на мислите. Той се страхува да не изчезне и затова търси лесни начини за подражание.

Ти не може да си естествен човек ако следваш.
цитирай
5. анонимен - Зеле, единиците са си единици и н...
23.09.2012 09:36
Зеле, единиците са си единици и нулите са си нули. Ако единица застане пред нулите, се получава доволно голяма стойност, надхвърляща по сила силата на отделните елементи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784001
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031