Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 13:39 - Няма такова нещо като "смисъл на живота"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 28606 Коментари: 71 Гласове:
-235

Последна промяна: 14.05.2011 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Човек се ражда и умира без да намери отговор на най-важния за него въпрос - Какъв е смисълът на живота? Защо съм тук и какво е моето предопределение? 

Въпреки реките от мастило изписани по този върпос, въпреки хилядите разновидности на религия, този въпрос остава неотговорен и до днес. Той е недостижим като хоризонта пред нас - виждаме го, знаем, че е там и въпреки това той се отдалечава от нас, ако се опитаме да го достигнем, откриваме нов хоризонт.

Невъзможността да намерим отговор се дължи на постоянната нужда на човек към промяна. Ние винаги се стремим да бъдем нещо различно от това, което сме сега и сме недоволни от себе си, на първо място. Нещо отвътре ни казва, че не всичко е наред. И затова търсим промяна. Кое е всъщност това нещо, което ни кара да търсим промянта? То вродено ли е в нас или е наложено от обществото и културата? 

Ако погледнем отново нашите приятели животните, да речем патките в езерото. Те не се опитват да бъдат нищо повече от патки, никоя от тях няма желание да бъде котка например. Ако има някакви еволюционни промени, то те са свързани директно със стремежа за оцеляване и нищо повече. При човека, разбира се, това не е така. Дори и тези, които са напълно задоволени материално и нямат причина да се оплакват от живота, дори и те не са доволни от себе си. Не са доволни, дори и да казват, че са.

Хората винаги имаме чувство, че има нещо по-интересно, че може да направим нещо повече за себе си, нещо по-смислено, по-целенасочено от живота ни сега. Това поражда едно безпокойство и постоянна незадоволеност. Неспокойни сме, защото така ни налага обществото и културата, които ни карат да чувствуваме, че има нещо по-интересно, по-смислено, по-целенасочено от живота ни сега.

В предишните теми говорихме за коварността на мисълта и нейната непрестанна нужда да се самовъзпроизвежда и умножава, за да поддържа последователността си и така да преодолее страха си от смъртта. Същата тази мисъл е създала обществото и културата, които се връщат  като бумеранг обратно към човека и го карат да се стреми към непрестанна промяна, което пък до вежда до постоянни мисли. Клопка!

Всички религии включително и новите сега, като new-age и окултизъм, поддържат идеята, че човек е нещо повече от останалите животни и той има някаква специална мисия на земята и че духът му е безсмъртен. В тези учения разпознаваме отново мисълта, която е създала тези институции, за да поддържа самата себе си. 

За съжаление това разрушава човешката естественост и прави живота ни да изглежда безсмислен за нас. Това поражда скуката, отегчението и в резултат, човек създава изкуствени заблуди като изкуството или други нови трикове като йога, медитация и психология.

Човек не трябва да си задава този въпрос "Как да живея, какъв е смисъла?" Сърцето вътре в тялото ни тупти непрестанно, то няма нужда да се пита: "Как работя, добре ли се справям? Да започна може би по-бавно да туптя, та да живея по-дълго?" Не, то просто си тупти.

Целият жив организъм има огромна умовитост, която прави всичко по естествен начин. Когато се запитаме "Това ли е животът?" ние всъщност се отдалечаваме от него и това, което наричаме живот, всъщност няма нищо общо с начина, по който тялото ни работи. То не се интересува от това, колко пари имате, колко голяма е къщата ви, не се интересува от това дали се чувствувате щастливи или нещастни. Тялото дори не познава това, което наричаме "глад". Ако не получи достатъчно храна, то ще започне да изчерпва запасите, които са вече там и ако не получи храна въобще, ще се самоизяде, защото то не се страхува от смъртта, то няма идея за живота, такава каквато ние (мисълта) имаме.

Този живот няма смисъл, защото той не е нещо отделено, той не е нещо крайно, след като тялото се разпадне на съставните си части то подхранва други организми и продължава същесвуванието си под друга форма. Човек с мислисте си е този глупак, който си мисли, че има някаква мисия и роля на тази земя, по-голяма от това да се роди в тази форма и преобразува в друга. Съзнанието му и мисълта са тези, които го подвеждат и карат да търси промяна. Нямате нужда от промяна, нямате нужда от нищо, нямате нужда да търсите смисъл. Този живот [на мисълта] няма смисъл! 

Тялото е в покой, мисълта е бясна търсейки смисъла!



Гласувай:
17



1. анонимен - Смисълът на живота е да не мислиш за смисъла.
14.05.2011 13:47
Това като че ли е най-вярното.
цитирай
2. zabylgarite - Има смисъл
14.05.2011 13:49
Смисълът е човек да намери Бога
Когато Го намери идват много отговори
и идва и друго много интересно

изчезва ти желанието да питаш
просто гледаш и се учиш от Бога
Съвършения
Всемогъщия
Милостивия
Справедливия
цитирай
3. get - - Почвате от Будизъм през Дао ...
14.05.2011 16:11
... накрая може да стигнем до Шопенхауер или Ницше ??
анонимен написа:
"Ако гледаме на живота не като на едно постоянно желание,
а като на временни желания, които непрекъснато се менят,
то тогава няма да има противоречия.
Противоречието съществува само когато съзнанието
е съсредоточено върху едно желание,
т.е. когато съзнанието не гледа на всички желания
като на нещо движещо се, преходно,
а се вкопчва в едно желание и го превръща в нещо постоянно.
В такъв случай, когато се появят други желания,
се получават конфликти.
Но всички желания са в постоянно движение,
а не са нещо фиксирано.
При желанията няма фиксирана точка,
но съзнанието въвежда такава точка,
защото то гледа на всяко нещо
като на средство да стигне донякъде, да постигне нещо.
И докато човек се движи към цели,
които си е поставил, се получава противоречие, конфликт.
Искаме да стигнем до някъде, да успеем,
искаме да се доберем до някакъв бог или истина,
които да ни донесат постоянно чувство за удовлетвореност.
В такъв случай ние не търсим истината,
не търсим Бог, а търсим продължителна удовлетвореност
и обличаме тази удовлетвореност с някаква идея,
с внушително звучаща дума като Бог или истина.
В действителност ние всички търсим удовлетвореност
и наричаме най-висшата й степен Бог.


- Тогава ? - да следваме примера на "водоплаващите" ! :)))

от Гет "ктист"
цитирай
4. zelas - Да. Така е. Няма нужда да стигаме ...
14.05.2011 16:35
анонимен написа:
Да. Така е.
Няма нужда да стигаме някъде,
когато вече сме тук.
Когато няма с-мисъл -
абсолютно всичко придобива значение.


"Когато няма смисъл абсолютно всичко придобива значение."

Пак успя да сбиеш цялото есе в едно изречение. Браво и благодаря!
цитирай
5. zelas - Почвате от Будизъм през Дао накрая ...
14.05.2011 16:38
get написа:
Почвате от Будизъм през Дао накрая може да стигнем до Шопенхауер или Ницше ??


Гетски, ти пък не можеш да се стърпиш да не сложиш етикети използвайки неща които си чел тук или там. Казвал съм ти и друг път - знанието ти пречи.

Остави будизма, остави ницше, всицки са бош лаф, всички говорят за някакъв суперчовек и така само засилват страданието на човеците. Когато въпросът за смисъла на живота изчезне, тогава ще изчезне и знанието за тези шарлатани и ще можем да сме в покой със себе си.

НО благодаря, че си записал мнението на анонимния, щото пак е изчезнало а е много ценно!
цитирай
6. sande - Пламене, приятелю, ако напишеш още 2-3 подобни статии, ща започнат... масови...
14.05.2011 17:19
... самоубийства.

И тогава ще бъдеш подведен под углавно престъпление за подбудителство към самоубийство на невинни граждани.


Помисли - има ли смисъл!
цитирай
7. tzarkarui - :) Как да няма смисъл - има - СЕКСУ...
14.05.2011 17:28
:) Как да няма смисъл - има - СЕКСУВАНЕТО (:) има много синоними, но аз избрах този...хехе), хапката, пийката, шопингирането (из универсалните магазини, които ДНЕС наричат MALL щото "така е модерно"), "разцъкване на мачлета" (боко банкянската тиква е №1), епилирането, маструбирането, онанирането, и още какво ли не - всичко това има смисъл в съществуването, което (не знам защо) повечето наричат "Живот" (ли бе да го опишеш). хехе
... накрая може да стигнем до Шопенхауер или Ницше

Аха, но пък далеч по-приятно е да прочитаме Фройд за да разберем причината на моментната ерекция - цоцането от неправилната цица - или с други (негови) думи - че искаме да го наврем в дупката от която сме излязли. хехе:) Въобще - "Четенето сериозно уврежда вашето ментално здраве" (те това е девиза на боко тиквата и сичкоту бокотиквовистчета от отбора му) -
Казвал съм ти и друг път - знанието ти пречи.


Та в този ред на клишета патките в езерото са най-щастливи - щото не могат да четат, нито пък говорят чужди езици, нямат паспорти, нито данъчна декларация са задължени да попълват всяка година... Нямат и акт за раждане, нито смъртен акт. хехе Щастие Неземно...

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
8. zelas - . . . самоубийства. И тогава ще бъдеш ...
14.05.2011 17:36
sande написа:
... самоубийства. И тогава ще бъдеш подведен под углавно престъпление за подбудителство към самоубийство на невинни граждани. Помисли - има ли смисъл!


Хехе, толкова ли сте лесни, аз какви други по-силни плесници съм подготвил! :))

Санде, префурцуфините поезии, любофи, вселенски божове и прочие са за тези, които вече са се предали. Който има истинска жажда за живот, го живее, а не му търси смисъл или пък да чете есета за смисъла на живота - тука има, тука нема.
цитирай
9. zelas - Та в този ред на клишета патките в ...
14.05.2011 17:38
tzarkarui написа:
Та в този ред на клишета патките в езерото са най-щастливи - щото не могат да четат, нито пък говорят чужди езици, нямат паспорти, нито данъчна декларация са задължени да попълват всяка година... Нямат и акт за раждане, нито смъртен акт. хехе Щастие Неземно...


Виждаш ли, а жените се обиждат на "патка"!
Аз си признавам - тъп паток съм! :)))
цитирай
10. zelas - Високо образован човек с голямо ...
14.05.2011 17:48
анонимен написа:
Високо образован човек с голямо мнение за себе си
пътувал с лодка.
„Изучавал ли си някога някакви книги, мой човек?" -
попитал той лодкаря.
„Не" - бил отговорът на засрамения лодкар.
„Значи си пропилял напразно живота си досега" -
заявил ученият човек.
Малко по-късно лодката попаднала във водовъртеж.
„Учили ли сте се досега да плувате, господине?" -
попитал лодкарят.
„Не. Никога не съм имал време за такова забавление" -
отвърнал образованият човек.
„В такъв случай сте пропилял напразно живота си досега,
защото потъваме" - казал лодкарят.


Хехе, туше! Давай още такива, анонимний (Тук)!
цитирай
11. sycamine - ако напишеш още 2-3 подобни статии, ...
14.05.2011 17:55
sande написа:
ако напишеш още 2-3 подобни статии, ща започнат масови... ... самоубийства.

И тогава ще бъдеш подведен под углавно престъпление за подбудителство към самоубийство на невинни граждани.


Помисли - има ли смисъл!


Ха-ха-ха-ха
Има смисъл голям! Не случайно ги пише на български тия теми и целта му е разчистване в бг...и опазване на природата...за бъдещо лично ползване
цитирай
12. zelas - Ха-ха-ха-ха Има смисъл голям! Не ...
14.05.2011 17:58
sycamine написа:
Ха-ха-ха-ха
Има смисъл голям! Не случайно ги пише на български тия теми и целта му е разчистване в бг...и опазване на природата...за бъдещо лично ползване


Ти пък що издаваш пъклените ни планове, сега ще се наблъскат с флуоксетин и ще им мине.
цитирай
13. анонимен - Скъпи Zelas, Темата ти се е зарод...
14.05.2011 18:34
Скъпи Zelas ,
Темата ти се е зародила ,
пръкнала ,
нараснала
и породила ...
първия коментар .

цитирай
14. get - :)) Приятел не знам, кой слага етикети ... ма анонимния да да не се заиграва с ...
14.05.2011 18:40
... "Тао те Кинг" за да не "подпукам" с "Мо и мо" на Сун Дзъ ! :))
zelas написа:
get написа:
Почвате от Будизъм през Дао накрая може да стигнем до Шопенхауер или Ницше ??


Гетски, ти пък не можеш да се стърпиш да не сложиш етикети използвайки неща които си чел тук или там. Казвал съм ти и друг път - знанието ти пречи.

Остави будизма, остави ницше, всицки са бош лаф, всички говорят за някакъв суперчовек и така само засилват страданието на човеците. Когато въпросът за смисъла на живота изчезне, тогава ще изчезне и знанието за тези шарлатани и ще можем да сме в покой със себе си.

НО благодаря, че си записал мнението на анонимния, щото пак е изчезнало а е много ценно!


- Ако човек ви уйдиса на приказките, в "кърпа му е вързано" да се превърне в нещо от вида на "коАЦЕРВАТната "пача", по сАветският академик Опарин ?! :((
- Ще кажа нещо малко по витиевато - Не е случайно, че на човек му е дадено от много "по две", там където е трябвало са му дали "едно".
- Ма човешкият език е от вида "език мой, враг мой" - Я си представи тъщата да има две усти ? :) - Затова като са ни "дали" слово са ни компенсирали й с мисъл ! - Що не го раздадоха и на другите живинки "словото" уважаеми философе - Ми само на нас "върхът" на еволюцията ?!
- Хубаво е че, се терзаеш - скоро време ще ти се отвори "третото око" !! :)) - нема страшно ! :)) - пак ще си звучиш изчанчено :))))

- С уважение ! и :)-ка - от Гет "ктист"
цитирай
15. zelas - - Що не го раздадоха и на другите ж...
14.05.2011 18:56
get написа:
- Що не го раздадоха и на другите живинки "словото" уважаеми философе - Ми само на нас "върхът" на еволюцията ?!
- Хубаво е че, се терзаеш - скоро време ще ти се отвори "третото око" !! :)) - нема страшно ! :)) - пак ще си звучиш изчанчено :))))


Нищо не е раздадено, мисълта най-вероятно е неврологичен дефект. Инстинкта за самосъхранение и продължаване на рода не са свързани с мисълта, тя дори пречи на това човек да живее живота естествено. Прегледай есетата "Мисълта е твой враг" и "Мисленето е болест". Речта или словото са следствие на мисълта, която винаги търси външно проявление, защото се страхува от смъртта.

За третото око се говори много, ама няма да ни се отвори, щото пак мисленете ни пречи. Аз за жлезите ще пиша отделно, щото не само епифизната жлеза е важна. Има една друга малко на сърцето в ляво, която е активирана при децата, но се затваря точно преди пубертета. Ако беше отворена щяхме да чувствуваме физическата болка на други като една тъпа болка точно там където се намира тази жлеза. Нали се сещаш за израза "боли ме сърцето за тебе". Да ама вече хората не ги болят "сърцата" за другите и затова могат да убиват.

Точно мисленето е виновно за непълноценното функциониране на тялото и за спрялата му еволюция, защото е болест, вирус, напаст!
цитирай
16. d3bep - Гетски, хубаво е да те светна по м...
14.05.2011 18:58
Гетски, хубаво е да те светна по мякои въпроси.

1. Не се нарича корацетивна, а КОАЦЕРВАТНА, и съществува реално в природата, няма общо с Опарин :) Ползвай само познати понятия.

2. Идеята, че животните немат език, душа и каквото и да е е ... ай да не определям изповеданието, няма ти хареса. Жените душа имат ли или само половинка?
Това за животните е болната ти идея откакто те познавам . Така и не можах много добре да разбера как комбинираш тая идея с траките, орфизма и дионисии.

3. Повечето животни имат език. На повечето ти не го разбираш, а на някои не го и "чуваш". Нищо ,че според собственото ти скромно мнение за самият себе си ти имаш доста сетива, свръхсетивност и надсетивност едновременно. Не си се вслушвал в тях, предполагам. Или имаш надсетивен слух, ама никаква склонност към чуване - възможно, доколкото те познавам.... Продължавай да ни учиш за третото око, поне докато все още те приемаме за здрав събеседник.

4. Принципно ако последваш примера на животните, там било то водоплаващи и прочие, те ше излекуват манията за самоизтъкване, егото ти и борбата за собствената ти изключителност.. Но за да го последваш реално, трябва да ги познаваш и разбираш. Опитай. Приятелски съвет. Земи си нещо ,котка , куче, риба, папагал ,обаче опитай комуникация с него ,а не само притежание. Опитай да не си "стопанин" и "де юре собственик", а приятел... Не вярвам да можеш, но пробвай.

Толкова по "орфическите" ти въпроси. Ти ли беше верно човека, дето първата и единствената ти публикация по тракийските въпроси беше за някаква си тайна книга на някой си Орфей?


цитирай
17. d3bep - Зелас. . . Много черен свят рисуваш в ...
14.05.2011 19:01
Зелас...
Много черен свят рисуваш в главата си брато :)

Животът има смисъл.
Лошото е че това не е популярният смисъл, с който Цар Кару се подигра....
А много по прост.

1. Продължаване на вида.
2. Продължаване на чудото на живота.
3. Съраняване на възвишената същност в нас :)

Не е ча ктолкова черна картината.. Ти отне на хората всичко... Бога, смисъла, душата... Недей така :)
Ние сме част от красивият ред, на който се радваш всек иден. И след каот се приемаме за най - висши, за разлика от Гетовете аз ще кажа, че това не е позиция, а отговорността да крепиш пирамидата от срутване. Тая отговорност се пада на нас.

За да съхраним красивият и великолепен ред, на койт се радваме всеки ден...
Или не се?
Защото не говоря за реда на метрото, на блоковете в комплекса, реда на машината за кафе и на часовете за почивка... А за друг един ред, на който тоя последният поотне(но надявам се и дори знам, че не напълно), та отне възможността да се радваме....
А с нея и възможността да сме щастливи, защото аз за разлика от теб нисля че МОЖЕМ ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ... Отвъд "закона за нарастващите потребности".
цитирай
18. zelas - 1. Продължаване на вида. 2. Прод...
14.05.2011 19:10
d3bep написа:
1. Продължаване на вида.
2. Продължаване на чудото на живота.
3. Съраняване на възвишената същност в нас :)


Стефане, първите две неща са естествени, те нямат нужда да се осъзнават, както сърцето си работи без да се замисля, така и тези инстикти си работят безотказно, ако мисълта не им пречи. Така че те не могат да бъдат смисъл на живота в смисъла, който хората влагат, когато говорят за смисъл на живота.

За третото, не знам ... ше си помисля! :))

Картината рисувана тук не е черна, по-скоро прозрачна, бих казал.
цитирай
19. zelas - Ако човек не се издигне над сетив...
14.05.2011 19:11
анонимен написа:
Ако човек не се издигне над сетивата,
той остава невеж за невидимите области.
От гледна точка на сетивното знание
човекът е незначителен,
но онова, което е вътре в него,
го прави висше създание.


Точно за сетивното знание се опитваме да говорим тук, анонимний (тук), но този път не те разбирам изцяло, поясни.
цитирай
20. d3bep - Ше имате време да се издигате над ...
14.05.2011 19:12
Ше имате време да се издигате над сетивата. Като умрете.
Тогава ще си покаже кой се е издигнал и кой е писал по форумите.
Засега просто не бързайте :) Да не сгрешите. Човек не се е родил със сетивата за да се отърве от тях :) А напротив, за да му помагат.

Зелас, едитнах си предният постинг към тебе.
цитирай
21. zelas - Ше имате време да се издигате над ...
14.05.2011 19:24
d3bep написа:
Ше имате време да се издигате над сетивата. Като умрете.
Тогава ще си покаже кой се е издигнал и кой е писал по форумите.
Засега просто не бързайте :) Да не сгрешите. Човек не се е родил със сетивата за да се отърве от тях :) А напротив, за да му помагат.

Зелас, едитнах си предният постинг към тебе.


Стефане, издигането над сетивата е точно проблемът ни. Ние дори не използваме сетивата си естествено. Когато чуеш нещо, ти какво чуваш, звукът който идва към ухото ти или знанието ти за възможният произход и същност на този звук. Човек никога не слуша, той само интерпретира това което чува. Когато четеш тези редове ти не ме слушаш, ами си превеждаш използвайки вече същесвуващите ти знания за това, което пиша. Всеки е така!

А за "щастието" което си довабил, няма такова. Всяко действие насочено към постигане на някаква идея за щастие, ни отдалечава от възможността да сме в покой със себе си.
Щастието е моркова!
цитирай
22. tzarkarui - Ше имате време да се издигате над ...
14.05.2011 19:29
Ше имате време да се издигате над сетивата. Като умрете.

Много точно казано - 10Х
Както винаги си много точен браткиш Дзвер.
цитирай
23. zelas - Ше имате време да се издигате над ...
14.05.2011 19:32
tzarkarui написа:
Ше имате време да се издигате над сетивата. Като умрете.

Много точно казано - 10Х
Както винаги си много точен браткиш Дзвер.


Само дето толкоз хубаво от другата страна, че как един не се върна да ни каже, че ще се издигаме, та да не пишем глупости тука и да губим времето на другите.

Не ви разбирам момчета, ламтите против религията, а сами създавате нова такава! Ха да ни е честита! ! :))
цитирай
24. zelas - Мъдрецът сочи луната, а глупаците ...
14.05.2011 19:47
анонимен написа:
Мъдрецът сочи луната, а глупаците гледат в пръста му


Анонимний (тук), вземи се регистрирай, че ти се губят мненията. Поне на мен ми допадат.
цитирай
25. zelas - Зелас, Прав си - има нужда от пояс...
14.05.2011 19:51
анонимен написа:
Зелас,
Прав си - има нужда от пояснение.
Но, моля те прости ми,
нека оставим това за по-късно.
Всеки човек умира, но не всеки човек наистина живее.
Не губте безценни мигове от настоящата реалност,
опитвайки се да разгадавате тайните на живота.
Има причина тайните да бъдат тайни.
Най-големите мъдреци остават неизвестни,
защото не пилеят краткия си живот
за да рекламират мъдростта си, а за да я ползуват.


Добре. Пак на място казано. Добре синтезираш, не си губиш времето.
цитирай
26. d3bep - Нищо не създаваме, Зелас, всичко си ...
14.05.2011 20:16
Нищо не създаваме, Зелас, всичко си е създадно вече.
Религия най малко пък.
Виж, на познание може да се учи. Който иска да се учи :) Ако това е религията за тебе....

Можеш да се учиш да познаваш, да обичаш, или да интерпретираш... Както ти харесва браткиш :)

Принципно малк осе иска за да отречеш света и да харесаш хаоса, но хаосът, към който ни стремиш, обективн оне съществува, Зелас :)

А за щастието, коеот казваш е в моркова или никъде го няма... Каков да ти кажа брат....
Ами жалко за теб, явно не го разпознаваш , а живееш с "щастието" от "матрицата".
За това, коеот ти наричаш щастие, вярното определение е "задоволяване на всички капризи" - и то наистина няма край.

Ако обаче се научиш да се радваш на друг тип бездънни богатства, да владеш капризите и да си в мир със себе си.... Може би там да има и друго щастие?

:)

Как да ти го формулирам?
Може би, по най - профанския начин.
Ти виждаш в щастито множеството, коеот нямаме, и казващ, щастието е морков. Няма го. Винаги ше има нещо, което нямам и към което да се стремя извън това, дето вече имам...
А е по - добре да се обърнеш към множеството, коеот имаме....
Не си го опознал добре, вероятно :)

Поздрави!
цитирай
27. zelas - За това, коеот ти наричаш щастие, ...
14.05.2011 20:23
d3bep написа:
За това, коеот ти наричаш щастие, вярното определение е "задоволяване на всички капризи" - и то наистина няма край.


Не не говоря за това, това е ясно, че загубена работа.

Говоря за идеята, че има такова състояние като щастие. Представи си, че когато вървиш си гледаш в краката за да видиш дали вървиш добре или постоянно да си слушаш дъха, нито ще можеш да ходиш както трябва, нито ще можеш да дишаш.

В момента, в който си помислиш за нещо което решаваш да обозначиш като щастие, то вече не е покой или да използваме думата не е "щастие". Разбираш ли какво искам да кажа. То е автоматично, мисълта за него му пречи. Така, че не можем да си говорим за него, защото говорим за нещо, което не съществува.

Търсенето на щастие води само до нещастие.
цитирай
28. d3bep - ами аз не писах по нея тема, ама в нея ...
14.05.2011 20:32
ами аз не писах по нея тема, ама в нея съм несъгласен с нея...
Напротив, мисля, че човек дор ие добр сам да се "самонавива" че се чувства добре и е щастлив....

ТОлкова ли е трудно?
Излезеш навънка например, обадят ти се от бнаката, вътре си с 1500 лева.
Или някой е чукнал колата ти и е избягал.

И кв оследва да с имислиш сега, "аз да ти е*а майката" ли....
Или :
"майната му, виж какъв хубав ден... Майната му, има мдве чудесни деца, има мхубава жена. Майната му, има мготини приятели и ше си изкарам весело .Виж колко красива е гората, небето, морето... А лошото ще отмине"....

Знаеш ли кога няма д отмине лошото?
като живее в теб :)
То ти пречи да си щастлив...

Щастието не е процес, а състояние.
цитирай
29. d3bep - Имам една стара притча - разказ за ...
14.05.2011 20:37
Имам една стара притча - разказ за тоя случай , дето много харесвам.... Ако не греша(наизуст говоря) Авъл Гелий в "Атическите нощи" си я беше описал....

---------------------------------------------------------------------

Деметрии Полиоркет, един от борците за наследството на Александър, взел да завоюва Гърция... Превзел Мегара в изключително тежка обсада... И чул, че войниците му заловили един от великите философи на времето му... Стилихон.
Докладвали му ,че Стилихон бил много пострадал от обсадата. Домът му бил подпален и изгорял, робите били избягали ,а дъщерите му - отлечени за робини....

Деметрии си плюл на ръцете. Той си умирал, особено с политиката за завоюване на Гърция ,да се пише елинофил и освободител.
Веднага викнал Стилихон, гушнал го, сложил го до себе си на пира и цял ден си приказвал с него за философии.
И накрая му казал:
"Виж, аз самият съм учен като теб(минавал за инженер). Изобщо не искам да страдаш и да сложа край на творчеството ти. ВОйната беше тежка. Кажи ми какво ти отне моята победа? Кажи ми, и всичко, което е по силите ми да ти върна или възстановя, ще бъде направено!"

Изненадващият отговор?

"Нищо!" - отвърнал Стилихон - "Всичко мое си е с мене!"

----------------------------------------------------

Отвъд това, коеот днешните нрави ще приемат като лек цинизъм(и ействителн озвучи вече малко крайно), ако разбираш посланието на това твърдение, то... има за какво да си говорим :) Ако ли не, трудно ще се разберем :)

Поздрави!
цитирай
30. zelas - "Нищо!" - отвърнал С...
14.05.2011 20:47
d3bep написа:
"Нищо!" - отвърнал Стилихон - "Всичко мое си е с мене!"


Ами ето, защо тогава имаш нужда да определиш щастието като "две чудесни деца и хубава жена", ами ако ги нямаше? Какво щеше да си кажеш "Е майната му, нали съм живи здрав". Ами ако не си здрав и нямаше две деца и хубава жена? Нещастен ли ще си?

цитирай
31. d3bep - Не, те са "жребий от съдбат...
14.05.2011 20:57
Не, те са "жребий от съдбата" :) Насочваш се по грешната следа. Дадох ти ги като пример в "общоприетата ценностна система". Не като последният верен отговор.
А верният отговор, ето го, тук е някъде.

Това, коеот наистина философът счита за негово, и че е придобил, това е туй, що има в главата и сърцето си :) Най общо казано.
Останалото му е дар от богинята на късмета, една малка куртизанка. Включително и домът, хубавите деца....

Той вероятно не е радостен да загуби къщата и семейството си.
Но виж с колко ясна философия подминава жребият на бедите и не им се оставя :) Ако съдеше с твоя аршин, трябваше да е в последна фаза на НЕЩАСТИЕТО, нали? :)

"Всичко мое си е с мене!" :)
Т.е.:
За другото не мога да претендирам ,а това, коеот наистина имам, няма кой да ми го отнеме...
цитирай
32. zelas - Но виж с колко ясна философия под...
14.05.2011 21:00
d3bep написа:
Но виж с колко ясна философия подминава жребият на бедите и не им се оставя :) Ако съдеше с твоя аршин, трябваше да е в последна фаза на НЕЩАСТИЕТО, нали? :)


Ако няма щастие, няма и нещастие.
цитирай
33. d3bep - Т. е. ти виждаш във философа вид а...
14.05.2011 21:07
Т.е. ти виждаш във философа вид абсолютно безчувствен темерут, дето изобщо не му пука кой ше му изнасили децата... Така ли? Отървал се от щастие и нещастие, пълен завършен непукист - от приказките :)

Възможно е, но аз не виждам тов в тоя разказ.
Може би затова хората сме различни. За да възприемаме една и съща дейсвителност по различен начин.

И сетивата, и чувствата за да ги имаме си има причина. Дали погледнато в космически аспект от причините има смисъл, не знам, но знам че има ясна осезаема причина, точно както причината лъвът да има зъби и нокти, а заекът - дълги задни крака :)

След щастието, както си почнал, е хубаво да елиминираш и любовта, а после и приятелството :)
В крайна сметка, и моралните норми няма за какво да ги има тогава....

Това е потъване, приятелю, поъваш, при което се държиш за трудно плуващи :)
Дай боже и те да не се сетат за някого да се хванат :)

Поздрави!
цитирай
34. zelas - @ d3bep - Ти изнасяш нещата вече в...
14.05.2011 21:13
@ d3bep - Ти изнасяш нещата вече върху друга плоскост. Любовта, да беше отречена вече. Приятелството е сътрудничество, то е полезно.

Това, което наричаш потъване е потъване на нормите на обществото, те винаги са против индивида.

Може би е добре да прочетеш всичките есета, нещата са свързани и не така едностранчиви както ги представи.
цитирай
35. d3bep - Чел съм, и ги намирам тематични, но не по начина по който ги преразказа...
14.05.2011 21:17
Моралните норми по принцип не служат на обществото. На обществото служи законът. Няма пречка законът и моралът да си противоречат... И едно общество да има различни представи за морал.
Моралните норми служат на СЪВЕСТТА :) Те са определен опит за изпреварващо мислене за нея :)
цитирай
36. zelas - Моралните норми по принцип не сл...
14.05.2011 21:35
d3bep написа:
Моралните норми по принцип не служат на обществото. На обществото служи законът. Няма пречка законът и моралът да си противоречат... И едно общество да има различни представи за морал.
Моралните норми служат на СЪВЕСТТА :) Те са определен опит за изпреварващо мислене за нея :)


Морал или закон, няма разлика и двете са против индивида. Природата ни е създала всички много различни, макар и всички да се наричаме хора. Вкарването на индивида в рамките на морала е болка за тялото. Морала е творение на мисълта.
цитирай
37. zelas - Само ако си безнравствен, възниква ...
14.05.2011 21:56
анонимен написа:
Само ако си безнравствен, възниква проблемът за нравствеността.
И ако не притежаваш никакъв характер,
само тогава мислиш за характера.
Човекът с характер е забравил напълно факта,
че съществува нещо подобно на характер.
Човекът с морал не знае какво означава думата "морал".
Не се опитвайте да култивирате.
Просто бъдете естествени.


Именно, само ще добавя - този, който се стреми да преодолее себелюбието си, е най-себелюбив. Този, който твърди, че може да обича всички, обича само себе си.
цитирай
38. stoineff - без да си натрапвам мнението
14.05.2011 22:10
ще ви кажа, че смисъла на човешкият живот е възпроизводството му. Ако успее да предаде на потомството част от опита, който е натрупал ще продължи еволюцията. Всяко следващо поколение е по - добро от предишното. Ако помислите ще разберете, че Бог няма има предаване на информация, гени, стереотипи на поведение.. това е смисъла
цитирай
39. zelas - Всеки ум се стреми към някаква из...
14.05.2011 22:13
анонимен написа:
Всеки ум се стреми към някаква изключителност. Това представлява себичноста: винаги опитваща се да бъде някой специален,
винаги страхуваща се да бъде никой, винаги страхуваща се от празнотата,
винаги стремяща се да запълни вътрешната пустота с каквото и да е. Всяко човешко същество се стреми към необикновеността - а това поражда траданието. То е невъзможно. Да си никой, е твоята природа, небитието е веществото, от което си направен. Както и да се опитваш, никога няма да успееш; дори Александър е претърпял неуспех. Не можеш да бъдеш някой, защото това е невъзможно в природата на нещата. Можеш да бъдеш само никой Но в това да бъдеш никой, няма нищо лошо: всъщност, в момента, в който приемеш своята ничийност, незабавно във всички посоки от теб започва да се носи блаженството - защото нещастието изчезва. Нещастието е сянка на себичноста, сянката на амбициозния ум. Нещастието означава, че правиш нещо невъзможно и понеже търпиш неуспех по отношение на него. ти си нещастен Правиш нещо неестествено, опитваш се да го правиш и се проваляш, затова се чувстваш разочарован, нещастен.Адът не е нищо друго освен крайният резултат на невьзможното, неестествено усилие. Раят не е нищо друго освен това да бъдеш естествен. Ти си никой. Роден си като никой, без име, без форма. Ще умреш като никой. Името и формата са само на повърхността; дълбоко отвътре си като безбрежно пространство. И това е красиво, защото ако си някой, ще бъдеш ограничен. Добре е, че Бог не разрешава на никой да е някой; ако ти си някой, ще си краен, ограничен, ще си едно затворено същество. Не, Бог няма да позволи това. Той ти дава свободата да си никой - безкраен, неограничен. Изведнъж ще престанеш да се издърпваш нагоре за косите. Разбираш колко е абсурдно - и спираш. И смехът залива цялото ти същество. Изведнъж си спокоен и събран. Самото усилие да желаеш да си някой, сьздава проблеми.


Много добре казано, само ако ми направиш услуга да се регистрираш. Кой е бог?
цитирай
40. zelas - ще ви кажа, че смисъла на човешкият ...
14.05.2011 22:20
stoineff написа:
ще ви кажа, че смисъла на човешкият живот е възпроизводството му. Ако успее да предаде на потомството част от опита, който е натрупал ще продължи еволюцията. Всяко следващо поколение е по - добро от предишното. Ако помислите ще разберете, че Бог няма има предаване на информация, гени, стереотипи на поведение.. това е смисъла


Възпроизводството e инстинкт, то не се "осмисля", така че е без смисъл... Но си струва! :))
цитирай
41. stoineff - Истинкт
14.05.2011 22:34
е при животните. Аз го планирам. Възпитанието и обучението на децата ми също. Предавам преосмислена информация получена от родителите ми и средата, в която живея.
цитирай
42. zelas - е при животните. Аз го планирам. ...
14.05.2011 22:43
stoineff написа:
е при животните. Аз го планирам. Възпитанието и обучението на децата ми също. Предавам преосмислена информация получена от родителите ми и средата, в която живея.


Ти не планираш нищо, просто следваш обществения модел. Това не може да е ТВОЯТ смисъл на живот, това са публични норми. Абсурдно е да планираш възпроизводството на поколението, то е като да планираш колко часа на ден ще дишаш и колко не. Ако го планираш, ти работиш против тялото си и неговата естественост. Не случайно, много от тези които го планират имат трудности при забременяването. Тялото си знае!
цитирай
43. elina7 - Ако наистина няма смисъл живота, то защо живееш????
14.05.2011 22:43
Да, ако си вярваш, не би живял и ден след великото откритие?
Камо ли да пълниш интернет с нещо, което няма????
цитирай
44. zelas - "Бог казва: „Не можеш да ме ...
14.05.2011 22:45
анонимен написа:
"Бог казва: „Не можеш да ме натъпчеш в делва.
Небесата и Земята са твърде тесни,
за да ме поберат.
Аз живея единствено в любящия простор
на сърцето на влюбения.
Там Ме търси." "


Аз не търся, нито ти си намерил, но това е друг въпрос.
цитирай
45. zelas - Да, ако си вярваш, не би живял и ден ...
14.05.2011 22:47
elina7 написа:
Да, ако си вярваш, не би живял и ден след великото откритие?
Камо ли да пълниш интернет с нещо, което няма????


Не си разбрала, какво имам предвид, защото тук няма нищо за разбиране. Губиш си времето, тук няма нищо да научиш.
цитирай
46. evrazol - Ех,
14.05.2011 23:59
Че мисленето е дефект си личи от поста. Щото той нали е плод на мислене. Или пък не е.
Или чрез мислене автора стига до извода че му е излишно мисленето, или го казва без всякакво мислене. Все едно - крайния резултат е на лице. Паскал да духа най-важния ни орган - репродуктивния. За него не е нужно мислене.

Щях да пиша анонимно да не би автора да вземе да се замисли и да реши че го обиждам. Но анонимното е нетрайно.
Да ти кажа човече: Съгласен съм всичко да ми вземе бог, но да не ме лишава от разсъдък. Тук категорично се разминаваме с тебе и сега ще трябва да уточняваш какво си искал да кажеш пък не ти е стигнала мисъл.
Да са ти живи и здрави подгласниците и да сме благодарни, че някой с непрекъснато желание да се усъвършенствува им е измислил клавиатура.
цитирай
47. valsodar - За да разбереш нещо, трябва да си ...
15.05.2011 00:02
За да разбереш нещо, трябва да си извън него - да си обективен наблюдател.
Обикновенно смисълът на живота се разбира в моменти, в които той е застинал на длан пред теб. За мен, той е в самото изживяване на живота, в изминаването на пътят, който е пред нас, без да даваме крайни оценки на преживяното от нас.
цитирай
48. zelas - Че мисленето е дефект си личи от п...
15.05.2011 00:06
evrazol написа:
Че мисленето е дефект си личи от поста. Щото той нали е плод на мислене. Или пък не е.
Или чрез мислене автора стига до извода че му е излишно мисленето, или го казва без всякакво мислене. Все едно - крайния резултат е на лице. Паскал да духа най-важния ни орган - репродуктивния. За него не е нужно мислене.


Разбирам те, човек има нужда от илюзиите, които си създава по време на живота, някой ги наричат бог, други пари, трети любов, четвърти власт, пети духовност, шести външна красота, седми милосърдие.

Не си мисли, че аз съм свободен от тях. Човек без илюзиите няма да може да издържи и един ден.
цитирай
49. zelas - За да разбереш нещо, трябва да си ...
15.05.2011 00:06
valsodar написа:
За да разбереш нещо, трябва да си извън него - да си обективен наблюдател.
Обикновенно смисълът на живота се разбира в моменти, в които той е застинал на длан пред теб. За мен, той е в самото изживяване на живота, в изминаването на пътят, който е пред нас, без да даваме крайни оценки на преживяното от нас.


Най-сетне нещо земно, благодаря!
цитирай
50. mia2442 - Твърде опростявате, мистър,
15.05.2011 00:13
а и като цяло идеята е поднесена мн манипулативно - по бих приела някакъв радикален солипсизъм, отколкото тази физиологично наивна концепция!;)
Но ми хареса дебата!:):):)
цитирай
51. zelas - а и като цяло идеята е поднесена мн ...
15.05.2011 00:21
mia2442 написа:
а и като цяло идеята е поднесена мн манипулативно - по бих приела някакъв радикален солипсизъм, отколкото тази физиологично наивна концепция!;) Но ми хареса дебата!:):):)


Е съжалявам, че сме ви под нивото на солипсизъмъ , ние толкоз можем. Тези дето говорят сложно и завъртяно обикновенно нещо продават, а тук трапезата народна - пий, яж и псуй народе! Ха, наздраве!

п.п. какво туй животно солипсизъм, бре миче?
цитирай
52. tzarkarui - Само дето толкоз хубаво от другата ...
15.05.2011 02:38
Само дето толкоз хубаво от другата страна, че как един не се върна да ни каже, че ще се издигаме, та да не пишем глупости тука и да губим времето на другите.

Връщат се, как да не се връщат. Точно такива дето ги ръсят тези лафове се връщат на 49тия ден след като са напуснали старата дреха в нова. И без памет - с нова partition on brand new hardware.
Противниците и защитниците на правото на аборт може би ще оспорят идеята, че отделянето на DMT от епифизата на 49-ия ден след зачеването бележи проникването на духа в зародиша.

Е, някои не се връщат на 49тия ден, а по-късно (боко тиквата не е от тях). Тези серсеми са имали неразумността да развият някакви си там тела и качества, и кибичат ли кибичат в някакви измерения отвъд Галактическия център. Пък и имат неразумността да твърдят, че не са само животински души в животински тела - абе серсеми някакви - хипита. хехе Дето казала майката на един колега дето старателно изчуквал ауспуфа на дъщеря и когато го изкиризила да го прави - Пушач!!! хехе

Браткиш Дзвер, да открехна само за малко завесата (на Isis) - хаоса е само привиден и не съществува - това, което съществува е строг ред на проявления в съществуването, който ред на лаиците им се струва безсмислен, хаотичен, и анархичен. Те този термин (Хаос) са го въвели "създателите на човешката цивилизация" - грците след като се дзверили неразбиращо в процесиите на празника на Дионисий (римските сатурналии). Обаче на тях до някъде им е простено - щото са рязани чорки (калибър 49ти ден), но браткиша Зелас не е от тях (въпреки, че живее в мюслимски город - Ландън) - той сега е яхнал егрегора с име "очи да видят, ръка да пипне", докато е наблюдавал плувните умения на патките от езерото. :)

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
53. tzarkarui - Моралните норми служат на СЪВЕС...
15.05.2011 02:39
Моралните норми служат на СЪВЕСТТА. Морал или закон, няма разлика и двете са против индивида.

Не е баш така. Морала произлиза от религиите за да им служи - един вид "ограничител" за поведение. От Съвестта произлиза Етиката, която никъде не е написана на (хартиен) носител.

ще ви кажа, че смисъла на човешкият живот е възпроизводството му

И при животните е така - размножават се като хлебарки и щъкат насам-натам (като боко тиквата - реже ленти всякакви - само да ги зърне).

ще разберете, че Бог няма

Как да няма Бог? АЗ съм Бог. И браткиша Дзвер е Бог. И други Богове има - бол. И всички Богове сме в амнезия, но това е временно състояние, пък и така ни харесва. Виж - турскосериалогледащите не са богове, и за сега няма надежда да станат. Кофти матриал.
цитирай
54. parvan1 - умко
15.05.2011 08:42
щтом като нищто няма смисъл,защто си изтъпанчил в блог бг защто вообщте пускаш некви постинги ,иди в гората и паси трва ,неразумни юроде
цитирай
55. tzarkarui - :) Използвам прИмоцията, щото т...
15.05.2011 09:42
:) Използвам прИмоцията, щото трият коментарите на анонимните...

А какъв е смисълът на този постинг? Да бъде на ПЪРВА?!
Човек е мислещо същество и ако не вижда С - мисъл в живота си, за какво живее??? ПО-мисли малко, човече малко!!!

умко
щтом като нищто няма смисъл,защто си изтъпанчил в блог бг защто вообщте пускаш некви постинги ,иди в гората и паси трва ,неразумни юроде

Толкова сложно се изказвате,че даже сами не се разбирате! Дървени философии! Ако си мислите че някой може да убеди някого в нещо...........нали си знаете!

хехе, щтом умко е измислил правописа, а българските джурналя - обратния словоред, вообщте за какво иде реч...хехе
Никой в нищо никого не убеждава анонимко, тук сме се събрали приятели "на чашка и бохабет", пък и сме алергични към сапунените сериали (били те турски, латински, или хамаракански).

:) Браткиш Зелас, лисни тук едно червено вино, че ми пресъхна дъската с ключовете (keyboard)... хехе :)

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
56. tzarkarui - Виждаш ли, а жените се обиждат на ...
15.05.2011 10:04
Виждаш ли, а жените се обиждат на "патка"!
Аз си признавам - тъп паток съм! :)))

:) хехе, Изтънченост трябва, изтънченост... Никога не казвай на жена какво мислиш в прав текст - ще те разберат погрешно - щото "мислят" с огледалните си неврони, и чуват това свое си "мислене", а не теб.

Далеч по-изтънчено е да я наречеш "Голяма Бяла Птица" (патка) и да получиш целувка от благодарност. :) И други "чалъми" има, но няма да те "открехвам" за тях сега... :)

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
57. d3bep - Толкова сложно се изказвате, че ...
15.05.2011 10:19
анонимен написа:
Толкова сложно се изказвате,че даже сами не се разбирате! Дървени философии! Ако си мислите че някой може да убеди някого в нещо...........нали си знаете!


Всъщност доколкото познавам браткиша Зелас, той използва постовете не за да учи вас, а себе си :)
Някои хора се учат от споровете.

Макар че в постовете му изглежда, че пише все едно и също и някаква твърда позиция, истината е че според мен позицията му търпи развитие с времето
и единственото общо между всичките му постове е, че са остро провокативни към обществото. Недейте си мисли обаче, че срещу вас седи някой нов Ленин или революционер, напротив, рови се в мисленето на хората, включително и в своето.

Ако се налага да изваждам общ извод от последните му десет постинга, то изводът ще е нещо, с което съм коренно несъгласен.

Обаче ключовото е това, че той провокира движение, дори и у себе си. Естествено, не т днес за утре, но далеч п о- добре отколкото някои "умници", които влизат, написват някакви мантри за сетивата, бог и вселената, принципно хубави нща, ама на тея умници и с куршуми да им пращаш знания в главите, знанията отскачат и се сплескват. Никога нема да еволюират на милиметър,тия са вече "на оня свят" и са "богове". Или по право са получили извод наготово, който не става още за главите им. И бронебойни патрони - няма открити...

За разлика от тях аз мисля, че колегата сам ше стигне до своята истина и това е отличния вариант, вместо да повтаря мантрите на некакви, налучкали или преписали верният отговор, но изобщо не знаещи как се прави решението на задачата.

И аз съм минал прз много фази.
Бил съм атеист, бил съм циник във философията .Все още съм доста убеден в еволюцията на материята(вкл. живият свят)...
Единствено този, който търси, има шанс да намери. Тия дето вече всичко знаят и висчко са намерили, мани ги :)

Ако имаше такива(пробили в другите светове и пълното познание за вселената, нямаи нужда да учат) и това беше СМИСЪЛА, мисля че твърдението е подигравка към собствената им представа за БОГ.
Той трябва да е можел всички да ни направи такива, нали?
Значи, или следва те да минат за богоизбрани, или за ментори тип ментета.
цитирай
58. tzarkarui - d3bep, в думите ви има правдивост и ...
15.05.2011 11:16
d3bep, в думите ви има правдивост и разбиране.
Как може човек да избира, когато е изправен пред даден факт?
Няма съмнение, че фактът става неразбираем, докато мисълта гледа на него в условията на преобразуване, видоизменение и промяна.
Следователно самоопознаването е началото на разбирането.
Без самопознание противоречията и конфликтите продължават.
Не е необходимо да си специалист или авторитет, за да опознаеш целия процес, за да стигнеш до самопознание.
Разчитането на авторитети поражда само страх.
Никакъв експерт или "Гуру" не може да ни помогне да разберем как действа собствения аз.
Човек трябва сам да проучи това.
Трудността е в това, че истината не може да бъде изказана или преподадена.
Истината не може да се изкаже по много причини.
Първата и най-основната е:
истината винаги се постига в мълчание.
Когато вътрешният диалог е спрял, тогава тя бива постигната.
А как можеш да изкажеш чрез звук това, което е постигнато в мълчание?
То е преживяване. То не е мисъл.
Ако беше мисъл, можеше да бъде изразено, нямаше да има проблем.
Колкото и сложна или комплексна да е мисълта, може да се открие начин тя да бъде изразена.
Няма никакъв проблем.
Слушателят може да не успее да я разбере;
не в това е същността на проблема.
Тя може да бъде изразена.
Но, в такъв случай какво са вършили всички древни трактати?
В такъв случай какво правят мъдреците?
Всички те се опитват да кажат нещо, което не може да бъде казано с надеждата,
че в нас може да се появи желанието да научиш за него.
Истината не може да се изкаже, но при самото усилие да се изкаже,
в слушателя може да се появи желание да познае това, което не може да се изрази.

Абсолютно съгласен.
:) А "гурутата" (барабар с гугутките) ги слагам на каруцата - при вибраторите... хехе :)

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae
цитирай
59. sofiya - Всеки намира сам за себе си!
15.05.2011 11:31
Всеки човек намира сам за себе си смисъла на живота си. Хората са различни и затова целите и стремленията им - различни. Биологично погледната - животът няма смисъл, защото всеки умира, дори децата, внуците и правнуците. Духовно обаче смисълът е в това, което правиш през краткото време, което ти е отредено И дали това, което твориш те удовлетворява. за едни - това е да правят секс, да се хранят, да пият алкохол, да се разхождат, да пътушустват. За други - да лекуват, да преподават, да майсторят с ръце. За трети - да създават духовни ценности, изкуство. Всеки е щастлив когато прави това, което му се отдава. Аз лично смятам, че смисълът се осъзнава доста по-късно от повечето хора. Щастлив е този, който разбере за какво е създаден на земята и вложи усилията си да го постигне, до известна степен. Има и хора, които никога не мислят за смисъла, а само съществуват, рдват се на слънчевите лъчи...
цитирай
60. snookie - Нямало смисъл... чшшш алоу!
15.05.2011 12:21
Докато човек седи и се чуди какъв е смисълът на живота, живота ще си го подминава като пътен знак и човека ще продължава да се чуди "Какъв е смисълът на живота?" Мога да праскам много метафори, понеже се кефя на някво кино и няква телевизия. Мога да цитирам майката на Форест Гъмп, според която животът е като кутия с шоколадови бонбони и не знаеш какъв ще ти се падне. Мога да изрецитирам д-р Грегъри Хаус, който твърди, че животът е като самолет в турболенция, в който или изчакваш до кацането или не издържаш, хвърляш се и се надяваш да летите над някой океан. Наскоро пък ми се върти в главата мисълта, че животът е като игра на покер.

И СМИСЪЛЪТ е да направиш най-доброто с картите, които са раздадени. Понякога дори и да ти се паднат 2 и 3, можеш да спечелиш. Понякога, дори да ти се паднат две аса - можеш да изгубиш. Но такъв е животът. Като цяло колкото и да си добър в живота, винаги ще изгубиш. Но въпросът не е какво ще изгубиш, а какво ще спечелиш. И най-вече - радваш ли се, че си тук. Че си жив. Защото ако не се радваш - или прекрати живота си или намери причина да се задържиш.

Смисълът на живота за всеки един човек е да го изживее така, както той смята за най-добре. Да поемеш по правилния път. Какво те чака е друг въпрос. Христо Ботев е умрял на 28 години и е имал около 20 завършени стихотворения. А каквото и да си говорим за деградацията на обществото ни, Ботев не е живял напразно. Макар и 28 години с повечето от съзнателния си живот, прекарани в бунт, Ботев е поел по своя път и е направил това, което е могъл. А по някаква "случайност", това, което е могъл, му е вписало името в историята. И тук не казвам, че за да живеем смислено трябва да се изправим СРЕЩУ някой. Просто трябва да се изправим...

Та общо взето, както се казва в една песен:
Живей веднъж, но както трябва -
Слънцето няма цяла вечност да те радва!

И ако след това не намериш смисъла... ШАНС!
цитирай
61. snookie - Послепис:
15.05.2011 12:36
Мойто взе, че много дълго се получи, ма аз почна ли да плямпам, нема кой да мине през горещата вода да ми спре кранчето:

Тва с религиите е много обширна тема, в зависимост от това дали вярваш в Бог или не, ако да - в кой Бог вярваш, от всичките измислени и ако не - оти се правиш на интересен (: D)...

Но като цяло за смисълът на живота и религиите ето каква е моята позиция:
Някои от "проповядванията" на Иисус за мен имат смисъл. Не защото съм вярващ, ми защото просто от време на време, представете си, не ми е оферта да крада, да убивам, да не обичам родителите си и т.н. и т.н. Та винаги съм казвал, че

аз си живея живота така, сякаш някога съм искал да отида в Рая. Защото по този начин си създавам Рай тук и сега...

Дали на вас това мое плямпане ще ви помогне е друг въпрос, който леко ме касае :D
цитирай
62. saadi - Тоя вълнуващ постинг сам ли го измисли или
15.05.2011 19:39
твоите приятели , патките от езерото , ти помагаха ?
цитирай
63. zelas - Как може нещо, което се появява с...
15.05.2011 21:36
анонимен написа:
Как може нещо, което се появява съвсем случайно да има смисъл(значение)?
Мравки и хлебарки се раждат случайно и умират. С какво твоят живот извън твоето мнение (което съществува само и единствено в теб) е по-смислен.
Мисълта е товара, който носим(случайно появил се) и смисъла е роден от мисълта(но не и случайно) за да ни подкрепя и води до края. Края е неизбежен. "Смисъла" е необходим, той води мисълта по пътя


+1
цитирай
64. d3bep - На последнят ти въпрос, Зелас, о...
15.05.2011 22:01
На последнят ти въпрос, Зелас, отговорът е много очевиден, съгласно собствената ти теория. Освен ако не си станал някакъв много върл фен на хаоса, то:

1. Материята е отдолу. Тя е кубчето за градеж.
2. Енергията я съставя и я организира.
3. Мисълта организира и дори създава енергията :)

Просот е, дори и материалистично погледнато....
цитирай
65. zelas - 1. Материята е отдолу. Тя е кубчето ...
15.05.2011 22:16
d3bep написа:
1. Материята е отдолу. Тя е кубчето за градеж.
2. Енергията я съставя и я организира.
3. Мисълта организира и дори създава енергията :)


Мисълта е енергия, тя не създава такава извън себе си. Случаите на спонтанно вътрешно запалване са вероятно самозапалила се мисъл. Има други случаи, когато телата на хората биват покривани изведнъж с нещо като пепел, което вероятно е пак подобно явление.

Но мисълта не може да организира енергията на тялото, я накарай сърцето ти да спре да тупти.
цитирай
66. d3bep - Това е частен случай, но даже и това е ...
16.05.2011 00:23
Това е частен случай, но даже и това е възможно :)
Дори физиологично.
няма по - богато снабден с нерви вътрешен орган от сърцето :)
Не случайно инфаркти и прочие се получават на нервна почва и от притеснение например :) Т.е.... от мисъл?
цитирай
67. zelas - Това е частен случай, но даже и това е ...
16.05.2011 00:26
d3bep написа:
Това е частен случай, но даже и това е възможно :)
Дори физиологично.
няма по - богато снабден с нерви вътрешен орган от сърцето :)
Не случайно инфаркти и прочие се получават на нервна почва и от притеснение например :) Т.е.... от мисъл?


Е ти на разрушението, организиране ли му викаш? :))
А че мисълта е силна опасно за вашето здраве мисля вече е ясно!
цитирай
68. d3bep - Епа ти поиска сърцето да спре да т...
16.05.2011 10:09
Епа ти поиска сърцето да спре да тупти, аз просто т иотговорих.
Обратният случай е още по - лесен.
Елиминирай центраната нервна система, и сърцето пак ще спре да тупти. Колкото и здраво да е.

Значи: без нея то НЕ РАБОТИ.
цитирай
69. zelas - Епа ти поиска сърцето да спре да т...
16.05.2011 12:43
d3bep написа:
Епа ти поиска сърцето да спре да тупти, аз просто т иотговорих.
Обратният случай е още по - лесен.
Елиминирай центраната нервна система, и сърцето пак ще спре да тупти. Колкото и здраво да е.

Значи: без нея то НЕ РАБОТИ.


Нервната система няма нищо общо с мисълта, тя е дефект. Тя не може да управлява сърцето, може само да зарази целия организъм и така дори унищожи себе си.
цитирай
70. mia2442 - хех, вече мн аматьорски го подкара, зелас, ама какво пък - забавлявай се!;)
16.05.2011 18:41
http://www.webcafe.bg/id_1324572004_Stivan_Hoking:_Nyama_ray_-_tova_e_samo_prikazka
цитирай
71. snookie - saadi
20.06.2011 18:32
Е едва ли четеш...
и все пак - кефи ме аргументацията...

Патките от езерото обикновено не ми помагат докато ги мисля тия неща, а просто седят и се чудят дали ги мисля сам ахахахах
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5809414
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930