Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2011 21:23 - Няма такова нещо като "безкористност" или "безусловна любов"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 2362 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 16.05.2011 00:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвремения човек е залят от медиите с образи на природни бедствия, войни и човешки страдания,  които притъпяват неговата естествена сетивност. Той рутинно може да наблюдава страданието на милиони докато се храни или е леко задрямал. Не случайно алчността и себелюбието му са изключително силни. Преследването на материалните изгоди е цел номер едно на все повече хора. Проявите на състрадателност към другите хората е рядкост. 

Този факт естествено се експлоатира от религията, чиито стари/нови методи за манипулация са "безкористна любов", "обичай ближния си", "единност на човечеството" или "вселенски закони за надмощието на позитивните вибрации". Тази стара/нова религия се опитва да намери решение на несъществуващ "проблем" за човешкото себелюбие със същите инструменти, които го създадоха и като продължение на старите учения, които са се проваляли в продължение на хиляди години. 

Какъв е смисълът в съживяването на всички тези религии? Какъв е смисълът на всички тези нови гурута, които проповядват нещо, което те самите не могат да осъществят в собствения си живот. Те говорят за единство на живота на хората, но ако се огледаме наоколо виждаме само разделение и омраза.

Страданието и състраданието са в основата на всички религии. Идеята е, че минавайки през ада на земята и чрез страданието ще си подсигурите топло местенце на небето. Тази основополагаща идея е заложена и в живота на съвременния атеист, като този път продължението на религиозните традиции се поддържа от обществото в лицето на политическата система. Разликата е, че съвремения атеист е каран да си мисли, че има избор дали да прекара живота си в страдание или не.

Съвременната "демокрация" например е директен наследник на християнската религиозна традиция, пирамидалната структура е същата, само имената на участниците са сменени и идеологията бива представена по различен начин. Но сега, както и преди две хиляди години обикновения човек бива заблуждаван, че тежкият му живот ще бъде възнаграден ... някой ден, когато забогатее или на другия свят.

Любовта е война!

За един страничен наблюдател ситуацията би изглеждала напълно абсурдна като се има предвид, че всички зверства и убийства в човешката история са извършени под знамето на Доброто или за защита на някакви благородни идеи, като равенство, братство и свобода на личността. Като разбира се доброто и благородността на тези идеи зависят от коя страна на барикада се намира човек. Но хората предпочитат да си затворят очите за тази подробност. Невероятно е, че след хиляди години на "духовни" експерименти, човек не може да осъзнае, че точно нестественото му желание да бъде добър на всяка цена е причината за всички жестокости и убийства.

 Само когато/ако човек е освободен от тази морална дилема, която е в основата на цялото мислене на човека, тогава той ще живее като човешко същество. Не като духовен човек, и не като религиозен човек. Религиозният човек не е полезен за живота, особено този, който практикува добротата като единствен начин на живот.

Бидейки жив човек е подтикван от инстинктите си да съхранява живота си в лицето на собственото си тяло и да продължи тази последователност чрез децата си. Идеята, че човек трябва да бъде добър на всяка цена и дори когато неговото съществувание е подложено на заплаха е просто абсурдна. 

"Ако ти ударят плесница, обърни и другата си страна ... ако имаш две ризи - дай едната на ближния си" са меко казано противо човешки, против същината на живота. Макар и да звучат благородно и възвишено, в основата си те са прояви на себелюбие и коварност. Не случайно под лозунга на "обичай ближния си" милиони хора са били посичани. Тази неестественост на подобни идеи е всъщност причината за пораждането на злобата и жестокостта у хората, които ги практикуват и причината за жестокостта и неспаведливостта на обществените структури като цяло.

Подобно поведение при животните не се наблюдава, при тях нещата са ясно определени. Те живеят живота си според естествените им ограничения и способности. Животното няма да тръгне да спасява себеподобно, ако то бива нападнато от хищник, освен ако не е собственото му дете. Нито пък ще посегне на живота на себеподобно под знамето на някакви идеи, които нямат нищо общо с оцеляването му. Един лъв никога няма да се остави да бъде пляскан по лицето, само ако не е упоен или опитомен от човека, тоест направен по негово подобие.

Всички разрушителни сили са възникнали поради внушенията на обществото, че човек трябва да бъде добър на всяка цена и с всички хора. Така че, всички ние сме наследници на тази култура. Жестокостите ще продължават и занапред, само идеологията, която ще ги оправдава ще бъде леко променена, за да се опресни и за да забравят хората, че вълкът просто си е сменил козината.

Никой няма нужда от вашата безкористност или безусловна любов, защото не се знае колко време те ще траят.  За да сте добри към себе си и околните, просто бъдете себе си и дайте такава възможност на другите. С други думи, не се опитвайте да направите живота по-добър, той е идеален такъв какъвто е. 

Няма нужда от промяна, няма нужда от добро!



Гласувай:
7



1. tzarkarui - :) Що така няма още коментари? И г...
16.05.2011 10:46
:) Що така няма още коментари? И гласовете са минус 3? Кофти работа браткиш Зелас. Нещо провокациите ти "не хващат ръка" (термин от бриджа)...

Любовта е война!

1984 по Оруел

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
2. zelas - :) Що така няма още коментари? И г...
16.05.2011 12:40
tzarkarui написа:
:) Що така няма още коментари? И гласовете са минус 3? Кофти работа браткиш Зелас. Нещо провокациите ти "не хващат ръка" (термин от бриджа)...


Понеделник е, започва седмичното гонене на моркова, за тва. :))

Не са провокации, тези есета не са нищо, безполезни са и човек трябва да е луд да ги чете, защото човек има нужди от заблудите си за да съществува в обществото. Не ги чети и ти, че само ще направят живота ти по-труден.

Поздрави
цитирай
3. zelas - Не пилей енергия, за да гледаш др...
16.05.2011 22:02
анонимен написа:
Не пилей енергия, за да гледаш другите - това си е чиста загуба!


Прав си донякъде, но някой беше казал, че никой човек не е остров. Ние сме взаимно свързани и взаимно зависими.

Тези наблюдения тук, са само това наблюдения - те нямат за цел да подобрят положението на човека, нямат за цел да му помогнат, нито пък да му навредят - това не е религия, точно обратното, тук няма нищо за продан, най-малкото фалшиви надежди.

Вече казах, човек има нужда от заблудите си, за да живее в това общество, тъй като то му ги е наложило. Този блог няма цел да го лиши от заблудите му.

Ако някой прочете нещо, добре, ако ли никой не го чете, аз ще го чета и пак добре! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5810029
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930