Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2011 22:37 - Няма такова нещо като "благотворителност" или "милосърдие"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 4470 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 19.05.2011 01:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Религията е измислила това "прекрасно" нещо, наречено благотворителност. В обществото благотворителността се смята за акт на щедрост, човечност и състрадание. Във високо развитите общества тя се насърчава от закона. 

Благотворителността е може би най-порочното и вулгарно творения на човека. Природата ни е дарила с изобилие от природни богатства, но въпреки това несправедливостта и неравенството в света е огромно. За да прикрием гузната ни съвест, ние сме готови да подхвърляме трохи на по-нещастните от нас хора.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
Оказване на материална, хуманитарна помощ на бедни и изпаднали в беда. Благотворителна организация.

Много от хората рано или късно се отдават на благотворителна дейност. Обществото естествено приветствува това дело, като знак на състрадателност и хуманизъм. Но въпреки това е малко странно, че тези хора се разделят с част от парите си толкова лесно, след като цял живот са се борили за натрупването им. Те, разбира се, го правят, защото съвестта им е гузна и имат нужда да направят нещо за вредите, които са нанесли върху останалите хора в процеса на натрупване на богатството им. Всеки знае, че е много трудно да се натрупат пари с почтен труд, така че както е казал поета, за да станеш богат, някой някъде трябва да обеднее.

Подобно на индивида, богатите държави също провеждат лицемерна политика на благотворителност. Всички знаем, че на Запад постоянно се събират пари за Африка и Африка си остава бедна. Сега когато една африканските страни, Либия, се опита да си помогне сама, беше наказана за това и ще бъде също поставена в списъка на нуждаещите се от благотворителност.

Фалшиво родителско човеколюбие

Но най-неестествената форма на състрадание си остава фалшивото отношение, което обществото проявява към хората генетично увредени по рождение. 

Най-ужасяващата картина е нарастващия брой на деца родени с Даун Синдром, който както всички знаем е в резултат на твърде възрастни родители, особено валидно за жената, ако забременее над естествената възраст за това.

Въпреки, че днес със съвремената техника може да се определи дали зародиша има голям риск да развие болестта, твърде много родители решават да имат такива деца, защото обществото ги е научило да са "състрадателни". В резултат дори в съвременните либерални общества се насърчава интегрирането на тези деца в училищни класове с деца без генетични увреждания. Нито увреденото дете се чувствува добре, нито другите деца могат да го приемат като нормално, тъй като малките деца все още не са възприели изцяло фалшивостта на възрастните.

При животните естествено няма такива извращения, орелът изхвърля от гнездото малко, което е родено недъгаво. Законите в природата са базирани на оцеляване на най-здравия и най-адаптирания. Човекът обаче подвластен на фалшива мисъл, е решил, че знае по-добре от природата и се грижи за инвалиди.

Тези родители, които раждат дете с Даун Синдром го правят не защото искат да спасят детето на всяка цена, а от себелюбие и фалшиво човеколюбие. Донасяйки едно увредено дете на този труден свят, вие не му правите никаква услуга, не му помагате въобще, вие го изнасилвате и наказвате да се мъчи повече и от другите хора. Това е крайно неморално, ако въобще има такова нещо като човешки морал.

Бедните и болните хора нямат нужда от вашата състрадателност и милостиня, тя всъщност ги обижда, те имат нужда от равна възможност в живота. Дори и тези, които приемат вашата милостиня го правят, защото обществото всъщност е наложило това поведение. Давайки милостиня на беден е подобно на това да дадете хероин на един закъсал наркоман.

Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той ще има храна за цял живот. (китайска поговорка)

Благотворителността е лицемерие



Гласувай:
5



1. zelas - Колко е важно да бъдеш сериозен
18.05.2011 22:58
ЛЕЙДИ БРАКНЕЛ: Трябва да кажа, Алжернон, че е крайно време г-н Бънбъри да реши дали ще живее или ще умира. Това шикалкавене с въпроса е абсурдно. Нито пък аз по никакъв начин не одобрявам на съвременното съчувствие към хора инвалиди. Считам, че е болезнено. Болестта от всеки вид, едва ли е нещо, което трябва да се насърчи у другите. Здравето е основното задължение на живота.
цитирай
2. анонимен - Еее Zelas, приятелю. Много обичаш ...
18.05.2011 23:52
Еее Zelas , приятелю . Много обичаш крайностите . Така си увлечен по ухажването им , че започваш да се плъзгаш по повърхността .
Благотворителността може да е лицемерие в голяма степен , но не слагай всичко под един знаменател . Докато ти се пънеш да дадеш някакъв израз на творческия си потенциал , приятелката ми от години дава част от ВСЯКА заплата за SOS детски селища . Там една жена отглежда по около 5 деца в еднофамилна къща и семейна среда . Така тя изглажда един ръб в обществото ни . Ти , приятелю с тези пари ще напазаруваш за уикенда и ще сочиш с пръст , а приятелката ми ще яде ориз , но е личност с лични убеждения и отговорности . Да , ние живеем в общество . Не можем всички да се запънем в кутийката и да крещим колко всичко е гадно . Нещо трябва да се движи там отвън . Кой , ако не всеки по малко . Аертон Сена , има биографичен филм за него в Замунда , изгледай го . Подпомогнал е хиляди деца , а фондацията на негово име след смъртта му се ръководи от най-заклетия му опонент - Ален Прост . Осигурили са образованието на 1 200 000 деца .
В целия азиатски свят милиони се хранят от подаяния , това там е етническа култура . Какво ти лицемерие ?!
Някои хора , приятелю , са истински . Не бъди едностранчив . Не ти отива .
цитирай
3. zelas - @ kentavur
19.05.2011 01:02
Обикновените хора са по принцип научени да бъдат добри и точно това експлоатира идеята за благотворителност. Тя "замазва" ръбовете в обществото, но не ги "изглажда". Тя прикрива екплоатацията на малцинството върху болшинството. Тя ви кара да се чувствувате, че правите нещо за доброто на света около вас, а всъщност нищо не променя. На практика истинските проблеми не се показват на яве, защото благотворителност ги прикрива.

Всеки може сам да реши как да живее, ако се освободи от предрасъдаците на обществото, които теб те карат да видиш това есе като нещо крайно.

Ако трябва да перифразираме поговорката "Пази се, когато данайците ти носят дарове", ще кажем "Пази си от тези, който ти предлагат безвъзмездна помощ".
цитирай
4. zelas - "На практика истинските п...
19.05.2011 13:32
анонимен написа:
"На практика истинските проблеми не се показват на яве, защото благотворителност ги прикрива." Аз съм склонен да вярвам, че благотворителността е просто отдушник на истнския проблем, не го отрича, но и не го решава в общносттен смисъл.
"На цената на четири капучинота това дете може да храни половин година"- придружено със снимка на африканче и лого на Старбъкс. Ако някой мисли, че дарявайки парите си за капучино решава проблем, то това може да е единствено неговият личен проблем. Истината е, че срещу това дребно дарение той може да забрави детето в Африка и да продължи, да си сърба капучиното. :(


+1
цитирай
5. zelas - Обществото е болно и недъгаво! Б...
19.05.2011 13:33
анонимен написа:
Обществото е болно и недъгаво! Болестите рак, спин, чума, холера са резултата от "милосърдието" проповядвано от абсурднАта религия. При животните няма болести и глупавото човечество никога няма да проумее че здравето при животните е резултат от естествения подбор на видовете. Най силните и здрави оцелявт! При хората оцеляват инвалиди в колички, слепи, глухи, недъгави и им е позволено дори да се плодят! Абсуууууурдно човешко племе!


+1
цитирай
6. zelas - Благотворителността не е добро...
19.05.2011 13:36
анонимен написа:
Благотворителността не е добродетел; тя е средство, за да се запази нормалното ти състояние непокътнато, Това е номерът, който е измислен от така наречените религиозни хора, за да помогнат не на бедните, а на богатите. Ако се помага и на бедните, то е само следствие от него, негов резултат, но това не е била неговата цел. Няма да говоря за милосърдие. За мене тази дума ми изглежда грозна. Говоря за споделяне - с напълно различно качество: споделяне. Ако имаш, сподели. Не защото чрез споделянето ще помогнеш на останалите, не, а защото чрез споделянето се развиваш. Колкото повече споделяш, толкова повече се развиваш. И колкото повече споделяш, толкова повече притежаваш - каквото и да е то. Не е въпрос само за пари. Ако имаш знание, сподели го. Ако притежаваш медитация, сподели я! Ако имаш любов, сподели я. Каквото и да притежаваш, разпространи го навсякъде; нека се разпространи като ароматът на цветето, понесен от вятъра. Няма какво да се направи специално за бедните хора. Сподели го с всеки, който срещнеш... а съществуват различни типове бедни хора. Богатият може да е беден, защото никога не е познавал любовта. Сподели любовта с него. Бедният може да е познал любовта, но не познава добрата храна - сподели храната с него. Богатият може да притежава всичко и да не разбира нищо - сподели с него своето разбиране; и той е беден. Има хиляди видове бедност. Споделянето определя съвсем друга перспектива. Въпросът не е в това, дали другият го има или го няма. въпросът е в това, че ти имаш твърде много - трябва да го споделиш. Когато даваш милостиня, очакваш другият да ти благодари. Когато споделяш, ти му благодариш, че ти е позволил да излееш енергията си - която в тебе е прекалено много, която ти тежи. Чувстваш се благодарен. Споделянето е резултат от изобилието в тебе. Благотворителността е заради бедността на другите. Споделянето произтича от твоето богатство. Има качествена разлика.


+1
цитирай
7. zelas - анонимен - Тук
19.05.2011 20:20
Пак прочетох есето ти, много ми харесва! Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5810347
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930