Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 18:38 - Човешкия прогрес и живота на Земята
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 4675 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 20.05.2011 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не искаме да си признаем

Човешкият устрем да разбере природните закони е единствено с цел за поддържане на непрекъснатостта на мисълта. Приказки, че ние милеем за благото на планетата и че нашето любопитство да разгадаем законите на природата е, за да я опазим, са просто заблуда и лъжа.  Нашата мотивация да разберем законите на природата е с цел продължаване на човешкия род, но за сметка на всяка друга форма на живот на тази планета.

Къде е заплахата?

Мисълта е защитен механизъм. Ние мислим единствено, за да поддържаме на непрекъснатостта на мисълта. Това тя е постигнала като ни е отделила от единството на живота, от единството на живота около нас. Тя не се интересува от живота около нас.  Изолирала ни е от останалата част от видовете на планетата и ни е дала идеята, че ние сме нещо по-различно, че цялата вселена е създадена за нашите цели и че имаме право да се възползваме от това превъзходство над другите, да правим каквото си искаме с тази планета.  

Благодарение на мисълта човечеството е разрушило и продължава да разрушава естествената среда необходима за оцеляването на другите животни и организми. 

Оцеляването на една форма на живот за сметка на друга форма на живот е закон в природата. Но да убива други видове, само за една идея и да убива себеподобни само за една идея е абсурдно, противо-природно и специфично само за човека. Цялата основа на човешката култура и цивилизация е изградена върху идеята за убиване и да бъдеш убит - в името на Бога, като символ на църквата и на всички други религиозни институции, или в името на политически идеологии, като символ на държавата.

Прогресът ни помога да оцелеем ... засега

Броят на животински и растителни видове съществуващи в момента в природата е само една малка част (около 1.5%) от броят на видовете преди хиляди години. Това означава, че животът в природата е в постоянно движение и постоянно се променя. Никои други видове не са съществували толкова дълго и в такъв голям брой като човека.  Без способността ни да мислим, ние можеше вече да сме изчезнал вид.

Мисълта е помогнала на човек да просъществува толкова дълго и да се размножи толкова много в сравнение с другите животни. С развитието на технологиите човек подобрява условията си за живот, но това става за сметка на останалите живи същества и за сметка на собственото му тяло, което става по-неспособно да се справя в извънредни ситуации и общото му здравословно състояние се влошава. Човешкото развитие обаче е опасно както за него самият,  така  и за всички останали форми на живот на тази планета.

Има ли нещо, което може да се направи, за да се спре този процес?

Не. Човек се самоопределя чрез мисълта, така че тя има пълно надмощие над него. Мисълта е тази, която създава идеята за смъртта, въпреки че тялото не умира, ами само сменя формата си на съществуване.  В дългосрочен план, нашата вяра и надежда, че мисълта ще ни помогне да се измъкнем от тази клопка, която самата тя е създала, е само една илюзия.  

Броя на хората на планетата ще продължи да се увеличава и паралелно с това ще нарастват нуждите на хората, тъй като върху това е базиран човешкия прогрес и това е формулата заложена в икономическата система на човечеството. 

Погледнато чисто математически, една система не може да се разширява до безкрай ако е базирана на крайни ресурси. Освен ако не успее да колонизира друга планета и да експлоатира нейните ресурси, човешкото същество ще продължи да се равизва дори и до момента, който ще доведе до глобална катастрофа и унищожаване на природната среда. Най-близката планета подобна на Земята, обаче е на 20 светлинни години, така че шансовете това да се случи преди тоталната разруха, клонят към нула.

Прогресът е пагубен за живота



Гласувай:
5



1. zelas - В легендите за Атландита се говори, ...
20.05.2011 19:07
В легендите за Атландита се говори, че атлантите са самоунищожили цивилизацията си, поради прекормерно развитие на технологииите. Ако легендата е вярна, тя ясно показва на практика този процес, въпреки, че при тях не се е стигнало да пълно унищожение на живота на Земята. Сега обаче човечеството се движи в тази посока.

Или може би просто има послание в тази легенда?
цитирай
2. zahariada - Не са легенди.
20.05.2011 21:54
Но не това е важно. Прогресът спира еволюцията на разума!
цитирай
3. zelas - Но не това е важно. Прогресът спира ...
20.05.2011 22:05
zahariada написа:
Но не това е важно. Прогресът спира еволюцията на разума!


Разума на цялото тяло, но не това, което произвежда мозъка под формата на мисли.
цитирай
4. zahariada - Така е.
20.05.2011 22:14
Мозъкът ръководи тялото и мислите в материалния свят. Духът е еволюцията.
цитирай
5. zelas - Мозъкът ръководи тялото и мислите в ...
20.05.2011 22:26
zahariada написа:
Мозъкът ръководи тялото и мислите в материалния свят. Духът е еволюцията.


Искаш да кажеш, че има друг свят освен материалния? .................. Там те чака капана на мисълта, тя те води натам - улицата е задънена.
цитирай
6. zelas - Докато търсите някакъв резултат, ...
21.05.2011 00:09
анонимен написа:
Докато търсите някакъв резултат, било то чрез анализ, чрез осъзнаване, или като проучвате всяка мисъл, вие оставате на нивото на мисълта, в сферата на аза, на егото, наречете го както щете. Докато продължава дейността на съзнанието, не може да има любов. Няма да имаме социални проблеми, когато има любов. Но любовта не е нещо, което може да се придобие. Съзнанието може да се опита да я придобие като някаква нова мисъл, нов начин на мислене, нова играчка. Докато съзнанието се старае да се отърве от алчността, то продължава да бъде алчно, не е ли така? По същия начин докато съзнанието се стреми да постигне състояние на любов, то отхвърля това състояние, Не е ли това също вярно? За да разберете всеки от тези проблеми, трябва да имате спокойно,тихо съзнание, така че умът да може да види съответния проблем без да му налага идеи и теории, без да се разсейва. Това е трудно за нас, защото ние се разсейваме. Когато искам да разбера, да видя нещо, не е необходимо да мисля за него - аз просто го гледам. В момента, в който започна да мисля, започват да се появяват идеи, мнения за него, разсейвам се, не съм съсредоточен. Така че когато сте изправен пред даден проблем, мисълта ви пречи да се съсредоточите - мисълта е идея, мнение, преценка, сравнение, затова не ви дава възможност да се вгледате, да разберете и разрешите проблема. За нещастие за повечето от нас мисълта е станала нещо важно. Вие казвате: „Как мога да съществувам без да мисля? Как може съзнанието ми да бъде празно?" Съзнанието ви да бъде празно означава за вас да сте в състояние на пълна апатия, видиотеност, или нещо подобно, и вие инстинктивно отхвърляте тази възможност. Но съзнание, което е много спокойно, когато никакви мисли не го разсейват, отвореното съзнание, може, без съмнение, необезпокоявано да види проблемите по прост и прям начин.


Тук имаме разминаване. Следва уточнение ... утре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5806737
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930