Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 22:59 - На кръстопът
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 10965 Коментари: 32 Гласове:
8

Последна промяна: 31.05.2011 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На всеки що-годе прозорлив човек му е ясно, че светът преминава през преходен период към нещо ново и различно, но какво е то? На хората им се струва, че има нужда от радикална промяна, на как и откъде да дойде тази промяна? 

Някои от по-предприемчивите побързаха да се възползвуват от тези бурни времена и направиха успешен бизнес чрез създаването на нови религии. Обикновенно най-сполучливите методи за продажба са 1. чрез експлоатиране на чувството за страх или 2. чрез предлагане на надежда за по-добър живот. Затова беше създадена истерията за 2012 експлоатираща страха на хората и от друга страна, се разпространиха идеи, че от астрологическа гледна точка ще настъпи някаква промяна в интензивността на светлината, или нещо подобно, и това ще изгони "лошите" хора някъде в небитието. Други търсят надеждата в остарелите рамки на отделните нации, чрез възраждане на националния им дух.

Сякаш се въртим в кръг

Тези изпитани върху хората трикове продължават от хиляди години и всеки път хората послушно лапат въдицата. От хиляди години насам човечеството си задава едни и същи въпроси и все още не може да намери отговор за тях - Как да живея в мир със себе си и с околните? Как да се преборя със смъртта? Желаещи да предоставят готови отговори, разбира се, не са  никак малко и купувачите са готови да изслушат и вземат под внимание думите на всеки нов гуру, който се появи на пазара.

Тези решения обаче не предлагат отговори нито на световните проблеми, нито на проблеми, с който се сблъскваме всеки ден. В противен случай, защо проблемите си остават проблеми?

В капана на решенията

Човек се интересува само от решения, а не от истинската същност на проблемите. Бързите решения, прикриващи същината на проблемите, се осъществяват най-лесно на колектвино ниво, като се намери едно осреднително решение, което да задоволява мнозинството в определена степен.

Търсейки бързи решения на житейските си терзания си човекът е разделил света на МАТЕРИАЛЕН и ДУХОВЕН, и е създал два отделни набора от решения за всеки от тях. Те са често взаимозаменяеми. За духовните той е създал религията. В неделя е религиозен и вода ненапита, което му изкупува правото да бъде чудовище през останалите дни от седмицата. 

За материалните си проблеми той е развил икономически системи, в които може да живее на гърба на другите хора стига да е достатъчно умен и находчив да ги накара да работят за него. За тази цел човечеството е изобретило парите, като ключът към постоянното щастие и единственото решение на материлните проблеми.

Цялото развитие на човечеството през последните 5 хиляди години се е оформяло на базата тези два свята и чрез интрументите на обществените структури. Способността на хората да живеят в рамките на обществото се смята за върхът в развитието ни. 

На предела

Сегашния момент в развитието на хората в обществото, обаче предполага едно ново (или добре забравено) и непознато предизвикателство пред хората. За първи път в новата история, всички общества в света са достигнали до предела на възможностите си да намира материални и духовни решения на проблемите. Как стигнахме до тук?

Обществото се състои от различни хора и има нужда от истински индивиди, които да движат нещата напред, които да предлагат нестандартни и нови решения на въпросите. Но от друга страна, за да поддържа своята цялост обществото се нуждае от ред и законност, които да дефинират точно рамките на обществото. За да може индивида да прозре проблемите в обществото и предложи решения, той има нужда да пресече линията на обществената рамка, но ако посмее да го направи бива наказан от обществото. Този парадокс довежда до затлачване в механизмите на обществото поради недостатъчно ефективни решения. Обществото подтиска израстването на индивида, а се нуждае от него.

Сега живеем в периода, когато всяко предложено решение е родено вътре в рамката и няма обективен и безпристрастен поглед отвън върху проблема, който би трябвало да реши. Глобализирането на света и създаването на един общ свят и общество съвсем ограничава възможностите на индивидите да погледнат извън рамките. Ние сме затворени в един свят, едно общество, което няма как да се реформира отвън-навътре или обратното. Обществото е в състояние на вакуум.

Така, че забравете, че нещо може да се промени в обществената рамка, че по някаква щастлива случайност ще може да се рестартира отново. Дори и да се получи малък период на промяна, то последвалият го крах ще е тройно по-силен. 

Спасението е индивидуално - в посока навътре

За разлика от обществото, структурата на вселената и нашия свят е фрактална и за радост има две направления - навън и навътре. Явно е, че сме на прага на предела в развитието си навън и обществото здраво  ни е заклещило в рамките си и единственият път за развитие е навътре.

Всеки човек по отделно трябва намери отговорите на въпросите. Ако той намери отговорите и решения на собствените си проблемите, може би има някаква надежда за човечеството като цяло - защото всички ние сме обединени: каквото се случва в Америка или в Азия, засяга и други страни също.

Развитието навътре не предполага, че трябва да зачеркнем всички технически постижения в резултат от прогреса на човечеството навън. Напротив, технологическите знания са единственото свястно нещо, което е плод на мисълта. Тези знания обаче не трябва да се използват в обществото ами за създаване на възможности на човек да оцелява разчитайки само на собствените си възможности и не за сметка на останалите.

Това, което е необходимо е индивида да се освободи напълно от багажа на миналото, независимо дали се смята за добър или лош. Освен ако не се освободи от този багаж, човек не може да намери решиния на сегашните проблеми. Това означава да се освободи от натрупаната мъдрост през вековете. Така, че това зависи от индивида. Едва тогава ще е възможно той да излезе с решения за проблемите, с които се сблъсква човек днес.

Всичко което правим в преследване на истината и реалността ни отдалечава от естествено състояние, в което ние сме и винаги сме били. Всичко, което правим за да опознаем заобикащия ни свят, прави невъзможно това, което е вече в нас да се изрази наяве.

Макар отхвърляйки знанията на дедите, тук ще си позволя да цитирам нещо от богомилите, защото е във връзка с написаното тук. Това не означава, че поставям богомилството в догма, защото то самото отрича догмата.
  • За да минеш първото голямо стъпало, трябва да се научиш да слушаш Вътрешния си Глас, да намериш Себе си.
  • Вътрешният Глас винаги говори, защото е един за всички.
  • Затова трябва да изчистиш онова, което пречи на внимателния ученик да слуша Вътрешния Глас.
  • Щом премахнеш онова, което пречи, тогава Гласът стига до Вътрешните уши. И Неговите звуци са чаровни.
  • Премахни звуците, които идват отвън, за да чуеш Вътрешното.
За първи път в новата историята си човек трябва да живее (отново) в истинска хармония с другите и с останалите животни и растения в природата. Той трябва да се върне към корените си с помощта на натрупаните научни постижения. За това няма една обща формула или решение, всеки самостоятелно трябва да намери пътя за живот извън обществото. Защото само там той може да израстне като човек и възобнови естествената си еволюция.

Всеки човек самостоятелно е спасител на човечеството - не колективно.




Гласувай:
9



1. panazea - Много е хубаво !
31.05.2011 09:02
Аз се радвам , когато нося радост на хората. Самият блясък в очите е най-хубавото нещо на света .
Ако взаимно си доставяме радост , Светът ще е по-друг.
И не губя надежда , даже когато реалността ми предлага обратни примери.
Защото намирам светли хора и се радвам на тяхното съществуване.
А тези , които не допускат да се появи добротата в тях , ги чакам да се осъзнаят.
:))
цитирай
2. zelas - Аз се радвам, когато нося радост на ...
31.05.2011 12:08
panazea написа:
Аз се радвам , когато нося радост на хората. Самият блясък в очите е най-хубавото нещо на света . Ако взаимно си доставяме радост , Светът ще е по-друг. И не губя надежда , даже когато реалността ми предлага обратни примери. Защото намирам светли хора и се радвам на тяхното съществуване.
А тези , които не допускат да се появи добротата в тях , ги чакам да се осъзнаят.
:))


Готова ли си обаче да захвърлиш цялото културно и историческо наследство на дедите си на бунището? Всичко, което знаеш, всичко което си смятала за свещено, всичко което обществото цени, славаната българска история, траките, царете, дядо Вазов, Дебелянов и т.н., можеш ли?

Без това никога няма да знаеш каква е ТВОЯТА истинска същност, защото всеки човек е създаден различен от останалите.

В този смисъл не може да чакаш другите да се осъзнаят в нещо, което ти си мислиш, че си се осъзнала, това е само твоят път, техният път е различен. Това, което наричаш "доброта" може да е "лошовина" за другите. Защото няма такова нещо като добро или зло.
цитирай
3. d3bep - Това, което е необходимо е индивида ...
31.05.2011 12:52
zelas написа:
Това, което е необходимо е индивида да се освободи напълно от багажа на миналото, независимо дали се смята за добър или лош. Освен ако не се освободи от този багаж, човек не може да намери решиния на сегашните проблеми. Това означава да се освободи от натрупаната мъдрост през вековете. Така, че това зависи от индивида. Едва тогава ще е възможно той да излезе с решения за проблемите, с които се сблъсква човек днес.


Обади ми се като пристигнеш по този път да ми кажеш къде се намираш :)
Не искам да мисля ,че си го написал това в състояние на афект или под някакво подобие на открития дебат на царя(който така и не се състоя)...

Ако можеше да се освободиш от наследството си, ти щеше да си едноклетъчен организъм, Зелас... Максимум.
И, паметта на предците се пази от вовек и веков , както казват ристийените...
Защо? Ами защото това не е твоя привилегия, промиване на мозъка или прочие, но и твое задължение.
Вечният живот на тея преди теб има много измерения и едно от тях е да се пази името им. Ти искаш да го захвърлиш - както искаш... Това те чака и тебе. Ко щеш, със 103+ деца.

Струва ми се че изпадаш в заблуда и почваш да смесваш историческото наследство и мъдростта на вековете - от която всеки има нужда, с евтината политическа, религиозна и прочие пропаганда, гонеща скрити цели, на която често е изложена.

Що се отнася до визията ти за бъдещето и децата... Нали ти е ясно ,че ако ти беше останал в така наречените колиби, а не беше отишъл в англия да се занимаеш с търговия, почти сигурно нямаше да гледаш три деца?

Моят съвет към теб, най - добронамерен, е да си изясниш първо вътрешната ти философия, защото аз лично виждам големи пропасти между едновременното богомилство, херметизъм, комунизъм, анархия, безбожие, превъзнасяне на аза като лично извисяване и спасение - виж тази тема - и пълното му отхвърляне - виж предните...

И после да се подадеш на.. експресията.
За мен ти си още в процес на търсене, нямаш здрав сал, макар че се колебаеш между големи дънери.

Поздрави!
цитирай
4. zelas - Що се отнася до визията ти за бъде...
31.05.2011 13:06
d3bep написа:
Що се отнася до визията ти за бъдещето и децата... Нали ти е ясно ,че ако ти беше останал в така наречените колиби, а не беше отишъл в англия да се занимаеш с търговия, почти сигурно нямаше да гледаш три деца?


Щяха да са най-малко шест даже. Моят баща са били пет деца и са израстнали в условия, които сега наричаме "примитивни". затова българите са обречени, защото си мислят, че трябва всичките им деца да станат от директор нагоре.

d3bep написа:
Защо? Ами защото това не е твоя привилегия, промиване на мозъка или прочие, но и твое задължение.


Обясни ми защо е мое задължение, защо трябва да повтаряме мъдрости, които явно не работят, на къде върви този свят, който е базиран на културното наследство, върви към пропастта. Мерси обаче, аз няма да позволя да бъда завлечен натам заедно с обществото.

d3bep написа:
Моят съвет към теб, най - добронамерен, е да си изясниш първо вътрешната ти философия, защото аз лично виждам големи пропасти между едновременното богомилство, херметизъм, комунизъм, анархия, безбожие, превъзнасяне на аза като лично извисяване и спасение - виж тази тема - и пълното му отхвърляне - виж предните...


Стефане, истината е движение, в момента когато си помислиш, че си я грабнал в ръцете си, откриваш, че това са само илюзии. Аз не ти давам съвет, как да се развиваш, ти цениш египетското минало, чудесно, ако това е за теб истината, ако смяташ, че те са я заковали, ок. Но моят път е различен.

Аз ВЕЧЕ не се интересувам от това какво другите са преживели, искам всичко да изпитам сам. Както едно малко дете иска да пипне всичко, слага боклуци в устата си, експериментира, защото още не е натоварено с багажа на обществото. То търси себе си и е много по-наясно кой е то, отколкото аз и ти.

Така и аз, инфантилизирам се! :))

Обществото и неговите мъдрости са обречени! Това поне е пределно ясно. Решавай сам за себе си, как да се спасиш.

Поздрави
цитирай
5. d3bep - Движението е безспорно, приятелю, ...
31.05.2011 13:27
Движението е безспорно, приятелю, и то е вечно, човек се учи докато е жив.
Радвам се че споделяш тази теория, но м ие чудно как тогава отказваш да се учиш от предците си :)

Не сам отвоите грешки могат да те учат и не само твоите знания си струват :)
Но и за да учиш, ти трябва здрав темел, а не сал от различни дънери, плуващ ив различни океани :)
Захвани се здраво за нещо.

За децата , прости ме, но не го вярвам. Не виждам що тогава, след като ми раправяш че това бил смисъла на живота, въртиш бизнес в англия, ами не си си в селото, без пари и с 6 деца.
цитирай
6. zelas - как тогава отказваш да се учиш от ...
31.05.2011 13:36
d3bep написа:
как тогава отказваш да се учиш от предците си :)


Ние сме родени с всички знания, от които имаме нужда, това което научаваме впоследствие само пречи на истинската ни същност да се прояви. Как ще знаеш кай е Стефан, ако имаш знанията на другите, не можеш, Стефан ще си остане най-голямата загадка за теб самият.

От време на време в историята са се появявали хора, които са познавали собствената си същност изцяло и не са били обременени с багажа на минали и бъдещи поколения. Ето Христос е бил такъв, но понеже хората са организирани в общество и имат нужда от нови и оригинални решения и неговите са такива, те взимат неговите думи и ги превръщат в религия. А това, което той споделя е неговото собствено знание, то може да има отражение в нас, може и да няма, но да се налага като норма за всички е абсурдно и ГЛАВНАТА причина за страданията на хората.

Така всяко чуждо знание ни пречи. Ако открием собственото си, бъди сигурен, че много хора ще бъдат привлечени инстинктивно към него, защото така сме програмирани от обществото.Открадайки и използвайки знанията на индивида, обаче обществото след това го унищожава (разпъва този индивид), защото той заплашва статуквото.

Затова е по-добре всички по отделно да търсим решенията, като се освободим от багажа на миналото.

Не тръгнем ли сега по пътя на индивидуализма, човечеството е обречено да се самоунищожи и животът като цяло е застрашен.
цитирай
7. d3bep - Че ние сега сме във върха на индив...
31.05.2011 13:46
Че ние сега сме във върха на индивидуализма :) Всъщност никога не сме били по - големи индивидуалисти в историята :)
цитирай
8. zelas - Че ние сега сме във върха на индив...
31.05.2011 13:53
d3bep написа:
Че ние сега сме във върха на индивидуализма :) Всъщност никога не сме били по - големи индивидуалисти в историята :)


Не съм убеден, не бъркай себелюбието с индивидуализма.

Истинският индивид е най-състрадателен и разбиращ за проблемите на другите и затова не иска да дава съвети и да препоръчва собствения си опит. Той знае колко е трудно да бъдеш себе си и затова дава възможност и на останалите да стигнат сами до истините си.
цитирай
9. zelas - Стефане, отбягвам да цитирам, но ...
31.05.2011 14:00
Стефане, отбягвам да цитирам, но като спомена за богомилите се сетих, за едно нещо от книгата за качествата, защото ти мислиш, че това тук е в противоречие с тяхните виждания. Ето какво пише там:

AЗ ИЗЛАГАМ САМО КАК СЕ ВЪРВИ, ВИЕ САМИ ЗНАЕТЕ КЪДЕ.
цитирай
10. zelas - И още от книгата за качествата на ...
31.05.2011 14:43
И още от книгата за качествата на богомилте:

------------------

14. За да минеш първото голямо стъпало, трябва да се научиш да слушаш Вътрешния си Глас, да намериш Себе си.

15. Вътрешният Глас винаги говори, защото е един за всички.

16. Затова трябва да изчистиш онова, което пречи на внимателния ученик да слуша Вътрешния Глас.

17. Щом премахнеш онова, което пречи, тогава Гласът стига до Вътрешните уши. И Неговите звуци са чаровни.

18. Премахни звуците, които идват отвън, за да чуеш Вътрешното.

-------------------------

Ето сега вече ми е ясно, защо българската държава и църква са отхвърлили богомилите и защо много от богомилите са приели исляма (най-вероятно и моите деди).

Това, което пише тук и е казано от богомилите застрашава статуквото на обществото.
цитирай
11. d3bep - Смяташ ли че целият свят ти пречи да ...
31.05.2011 17:54
Смяташ ли че целият свят ти пречи да слушаш вътрешния си глас?
цитирай
12. zelas - Смяташ ли че целият свят ти пречи да ...
31.05.2011 18:30
d3bep написа:
Смяташ ли че целият свят ти пречи да слушаш вътрешния си глас?


Пречи ти знанието за древните култури, пречи ти знанието че България е била под турско робство, пречи ти знанието, че е била огромна с граници на три морета, пречи ти всичко, което виждаш в обществото (политика, търговия, изкуство, пропаганда, забавления).

Знанието натрупано през годините ни пречи.
цитирай
13. zelas - Пазете чистотата на Очите си
31.05.2011 18:32
И ето ти пак богомилите със същата концепция
---------------------

1. Пътят е един за Изтока и Запада. Неговото име е РАЗЛИЧАВАНЕ.

2. Веднъж попитаха Господаря на Смокиновото дърво: "Как се постига различаване?" "С взиране" - отговори той. "Взира се онзи, който има чисти Очи. И тъй, братя, пазете чистотата на Очите си. Пазете очите на Сърцето си от Кал, Прах и Сенки. Пазете ги от Мрежа, Вихър и Отражения."

3. Попитаха Пазителя на Скрижалите: "Какво е това, Господи? Не можем да разберем словата на Твоята Мъдрост! Обясни ни смисъла на тия загадки!"

4. И рече тогава Пазителят на Скрижалите: "Калта е видимото, Прахът е създаденото отвън, Сенките са създаденото отвътре."

"Мрежата е изкушението, Вихърът е Грехът, Отраженията са формите на долните области. А Сърцето да стои над всички Области."
цитирай
14. анонимен - Тук
31.05.2011 21:03
ДА!

Началото и краят не се намират никъде другаде.
Сега е времето на истината и тук е пространството на истината.
Този именно момент, истината се съсредоточава тук... сега.
Точно този момент е началото, е средата, е краят.
Не е необходимо да се връщаш в миналото,
за да разбереш къде започва съществуването.
То започва точно в този момент.
Не е нужно да се насочваш в бъдещето,
за да разбереш къде ще свърши съществуването.
То свършва точно в този момент!
Всеки момент е начало, среда и край -
защото във всеки момент съществуването е ново,
във всеки момент умира и се ражда отново.
Във всеки момент всяко нещо приема състоянието на непроявление
и се връща обратно в състоянието на проявление.
С изключение за човека, за всички останали всичко е ново.
Защото единствено човекът носи лодката на гърба си, багажът на паметта. Затова човек е омърсен, нечист, обременен, натоварен -
иначе съществуването щеше да е ново и свежо.
То не носи никакво минало и не си представя никакво бъдеще.
Просто е тук! Тотално тук!
Единствено човекът се тревожи,
единственото животно на земята, което се безпокои.
Човекът е напрежение.
Човекът притежава възможност, бъдеще. Човекът е открит.
Оттук и непрекъснатият страх: дали ще го направим или не?
Дали ще го направим този път или не?
Колко на брой пъти сме пропускали да го направим преди?
Отново ли ще пропуснем? Затова не сме щастливи.
Животът продължава да празнува.
В него има сладка песен, голяма радост, голяма веселба!
Човекът е забравил езика на невинността.
Човек е забравил как да се свързва с живота.
Човек е забравил как да се свързва със себе си!
Да се свържеш със себе си, е медитация.
Да се свържеш със съществуването, е молитва.
Човек е забравил самия език.
Затова приличаме на чужденци - чужденци в собствената си къща!
Чужденци в самите нас!
Не знаем кои сме, не знаем защо сме
и не знаем защо продължаваме да съществуваме.


цитирай
15. zelas - ДА! Началото и краят не се намират ...
31.05.2011 21:14
анонимен написа:
ДА! Началото и краят не се намират никъде другаде. Сега е времето на истината и тук е пространството на истината. Този именно момент, истината се съсредоточава тук... сега. Точно този момент е началото, е средата, е краят. Не е необходимо да се връщаш в миналото, за да разбереш къде започва съществуването. То започва точно в този момент. Не е нужно да се насочваш в бъдещето, за да разбереш къде ще свърши съществуването. То свършва точно в този момент! Всеки момент е начало, среда и край - защото във всеки момент съществуването е ново, във всеки момент умира и се ражда отново. Във всеки момент всяко нещо приема състоянието на непроявление и се връща обратно в състоянието на проявление. С изключение за човека, за всички останали всичко е ново. Защото единствено човекът носи лодката на гърба си, багажът на паметта. Затова човек е омърсен, нечист, обременен, натоварен - иначе съществуването щеше да е ново и свежо. То не носи никакво минало и не си представя никакво бъдеще. Просто е тук! Тотално тук! Единствено човекът се тревожи, единственото животно на земята, което се безпокои. Човекът е напрежение. Човекът притежава възможност, бъдеще. Човекът е открит. Оттук и непрекъснатият страх: дали ще го направим или не? Дали ще го направим този път или не? Колко на брой пъти сме пропускали да го направим преди? Отново ли ще пропуснем? Затова не сме щастливи. Животът продължава да празнува. В него има сладка песен, голяма радост, голяма веселба! Човекът е забравил езика на невинността. Човек е забравил как да се свързва с живота. Човек е забравил как да се свързва със себе си! Да се свържеш със себе си, е медитация. Да се свържеш със съществуването, е молитва. Човек е забравил самия език. Затова приличаме на чужденци - чужденци в собствената си къща! Чужденци в самите нас! Не знаем кои сме, не знаем защо сме и не знаем защо продължаваме да съществуваме.


Ей друже, този път го закова точно в главата! Благодаря!
цитирай
16. get - - Хахахаха - хххх ! :))))
01.06.2011 04:11
- Мълчах от много време ... но прости-и-и(!) Не-е мога да се сдържа повеке !

- То от толко приказки в блога - Кога ще ти остане време, да чуеш "вътрешният" си глас ??? :)))))

- Ще ти кажа още нещо ! - страната мисля бе Малайзия - Там има учредена награда за най-дълго време НЕнаписана книга !!

- Човека в Духа - Кога слуша - чува !
- Кога гледа - вижда !
- Кога приказва ... дъ-ъ-ълго преди това го е обмислял !!
цитирай
17. zelas - - Мълчах от много време. . . но про...
01.06.2011 11:52
get написа:
- Мълчах от много време ... но прости-и-и(!) Не-е мога да се сдържа повеке !


Не можа да се стърпиш да ни разкажеш къде какво си чел. Благодаря за нищо, олекнали ти?

Тези писания, гетски, нямат нужда от твоето одобрение или неодобрение. Те се доказват и се опровергвата от само себе си.

Те не предполагат диалог, диалога не е невъзможен и той е абсурден. Ти не четеш и не чуваш това, което пише тук, ти само превеждаш написаното през езика на багажа от знания, които разнасяш насам натам като мъртъв труп.

Тук няма да намериш призиви за обединение на българите, няма да намериш доказателства за величието на българския дух.
Тук ще бъдеш принизен долу на земята и ще бъдеш напердашен, докато не се освестиш от оковите на културата и обществото, които задушават истинския Григор.
цитирай
18. diana12 - ...
01.06.2011 12:11
всяка изказана истина е все пак полуистина.
цитирай
19. zelas - всяка изказана истина е все пак п...
01.06.2011 12:27
diana12 написа:
всяка изказана истина е все пак полуистина.


Защо реши, че тук търсим истината? Истината е за наивните!
цитирай
20. get - - Въпреки че, "хапеш" ... разбирам те !
01.06.2011 20:59
zelas написа:
get написа:
- Мълчах от много време ... но прости-и-и(!) Не-е мога да се сдържа повеке !


Не можа да се стърпиш да ни разкажеш къде какво си чел. Благодаря за нищо, олекнали ти?

Тези писания, гетски, нямат нужда от твоето одобрение или неодобрение. Те се доказват и се опровергвата от само себе си.

Те не предполагат диалог, диалога не е невъзможен и той е абсурден. Ти не четеш и не чуваш това, което пише тук, ти само превеждаш написаното през езика на багажа от знания, които разнасяш насам натам като мъртъв труп.

Тук няма да намериш призиви за обединение на българите, няма да намериш доказателства за величието на българския дух.
Тук ще бъдеш принизен долу на земята и ще бъдеш напердашен, докато не се освестиш от оковите на културата и обществото, които задушават истинския Григор.


- В момента си в състояние, като пеперудите !!
- От имагото ще се излюпи "нещо" !??

- Не съм го "чел" а ... ? :))
В такъв един момент на "прераждащият" се човек, му е необходимо спокойствие(?) ! ... второ, трябва се възползва от "изкуството на мълчанието"(?) !!

- Самият акт на "превъплащаването" е твърде болезнен, като състояния(ментално-емоционално) в които изпадаме ... поради това разбирам - Защо са те накацали "калинките" !
- Така че, освен "изкуството на мълчанието", може да ти помогне и т.нарачената "вътрешна усмивка" ! :)) - Това ти го говоря най-сериозно, не мисли, че те поднасям !!

- С уважение и желание да помогна !

от Григор ... Гет "ктист" (или обратното)
цитирай
21. zelas - Ами гетски, нали ти казах, че тези ...
01.06.2011 21:59
Ами гетски, нали ти казах, че тези неща тук се доказват и се опровергвата от само себе си. От това по-голямо мълчание, здраве.
Аз вече нямам нужда да спасявам българия или света.

Приемете, че този блог не е за споделяне, не е за диалог, не е за спор, но е отворен за всички.
Безплатна прожекция, няма билети, няма и избор на филмите.
Грабваш стол и гледаш, псуваш, дремеш, слушаш и излизаш.

И най-добре е след като си вече вън да забравиш всичко, което си прочел/научил тук.
цитирай
22. get - - Ми тогава, що използваш вербални методи "да мълчиш" ?!
01.06.2011 22:13
zelas написа:
Ами гетски, нали ти казах, че тези неща тук се доказват и се опровергвата от само себе си. От това по-голямо мълчание, здраве.
Аз вече нямам нужда да спасявам българия или света.

Приемете, че този блог не е за споделяне, не е за диалог, не е за спор, но е отворен за всички.
Безплатна прожекция, няма билети, няма и избор на филмите.
Грабваш стол и гледаш, псуваш, дремеш, слушаш и излизаш.

И най-добре е след като си вече вън да забравиш всичко, което си прочел/научил тук.


- Пак ще ме "....":)), ама вземи прочети "Клим Самгин", от "пролетарският" писател Максим Пешков "Горки".
- Както казваш, че нищо не си струвало от миналият опит на човечеството, ще видиш едно към едно декаденството и мистицизма, който е обхванал на времето европейската интелегенция преди Първата св. война и "великата" Революция(?).
- Това което изпитваш ти в личен план, в момента го изпитват и хиляди още неизвестни чувствителни и мислещи люде.
Чувство на обреченост и безнадеждност.
Това е т.нареченото "колективно несъзнавано" ... Ще кажеш пак, стига с това което си прочел !
Не съм го само прочел а и осъзнал ... дори ако щеш и на финно, интуитивно равнище (караш ме да бъда откровен, повече отколкото ми се иска !). Такива състояния са описани в едно много сериозно и рядко срещано произведение, "Социална психоПатология" от д-р Добран Гравалов. Странното е че, преди всяка една голяма революция, война или др. катаклизми, големи групи от населението получават изострена сензитовност и проявяват направо паранормални модели на поведение.
Не ти го давам премира, за да ме критикуваш, а за да разбереш, че света е познаваем и като такъв, подлежи на въздействие от страна на човек ... но той следва е с главно "Ч", тоест ОСЪЗНАТ !! - За сега ти си от първи вид ... Просто човек !!

- Съжалявам следваше да ти го кажа ... пък, ако искаш ме ругай !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
23. zelas - Гетски, казах ти не проектирай. Кой ...
01.06.2011 22:46
Гетски, казах ти не проектирай. Кой какво изпитва ти не можеш да знаеш. Щом си "осъзнал" нещо, чудесно. Аз също съм прочел нещо и съм го осъзнал. Какво значение има. Тук няма никаква безнадеждност, напротив има просто един студен душ, който те освестява от всякакви предишни залитания и чужд багаж.

Светът/живота не е познаваем, това е най-голямата заблуда.

С този инстумент, който ние имаме, не можем да познаем живота, защото мисълта е мъртва. Единствения момент, когато се доближаваме малко по-близко до лицето на живота е точно преди да ни сполети физическата смърт.

Тогава изчезва мисълта и започва живота в друга форма.
цитирай
24. get - Гетски, казах ти не проектирай. ...
02.06.2011 11:44
zelas написа:
Гетски, казах ти не проектирай.
Кой ...
Светът/живота не е познаваем, това е най-голямата заблуда.

С този инстумент, който ние имаме, не можем да познаем живота, защото мисълта е мъртва. Единствения момент, когато се доближаваме малко по-близко до лицето на живота е точно преди да ни сполети физическата смърт.

Тогава изчезва мисълта и започва живота в друга форма.


- С така нареченото си "незнание" и ред др. бла, бла ... отново създаваш вербални конструкции - колкото и да ти се иска ... но това са думи !
С тези внушения не помагаш пречиш на тези, които те четат !
- Как пречиш ? - като формираш представи за една част от функциите на съзнанието ! ... съзнателно или не пропускаш втората и по-важна част от него ... за така нареченото "несъзнавано" ! На практика термина "несъзнавано" е уловка, съзнателно или не, вкарана в опита да се обяснят феномените на възприятията и осъзнаването.
При втората част излизаме от понятийно-категориалната фаза на работа на нашето съзнание а работим с едни непосредствени и качествено различни феномени ... трудно е не само за обяснение но и за възприемане ... защото излизаме от "словото" тоест ежедневният абстрактно-логическият модел на перцепция, на "реалността".
- За да можем да влезем във "вторият" режим на работа на съзнанието ни и осъзнаване - Първото Задължително условие е - да Спрем монолога ... бърборенето на вътрешният ни "глас". Това на практика е "егото", което опитвайки се да се защити ни вкарва постоянно в лабиринтите на слово-понятие-категория-концепция ! Това последното се явява отразеният, а не обективен образ на обкръжаващият ни свят !!
- Това накратко ! ... и това не се предава, като знание чрез слово а чрез ОПИТНОСТ твоя лична преживяна !
- Пиша ти го ... защото явно не си стигнал все още до обясненото от мен ... но имаш самочувствието да се правиш на гуру и объркваш хората в естественият им път към ПОзнанието !

- С уважение !
цитирай
25. zelas - С тези внушения не помагаш пречиш на ...
02.06.2011 12:09
get написа:
С тези внушения не помагаш пречиш на тези, които те четат !


Ами аз това казвам, НЕ ЧЕТЕТЕ, бре хаймани! :)) Слушайте вътрешния си глас.

Който иска целувки и прегръдки, ей бай-Спаро ги раздава безплатно, тук раздаваме шамари.
Трябва разнообразие, нали така? :))

А за гуру, не ми говори, гуруто няма да ти каже забрави всичко, което съм ти казал и диалога е невъзможен, нали. Просто пак повтаряш това, което си възприел от мисловната сфера на обществото, ти самият това не го мислиш, ама не знаеш това, понеже не знаеш, кой си.

Не ме разбирай погрешно, аз съм дори и по-объркан и от теб, ама това не ме притеснява.

Аз развивам кълбото на знанието, докато ти все още имаш нужда да го навиваш.
цитирай
26. get - - Казвал съм го ... ще повторя !!
02.06.2011 14:10
- Бог га е създавал човек му е дал от всичко по две ! Само две неща му е дал за да не ги пъха без време и не на място ... пример с носа, езика и ... !! :)) - Щот език мой, враг мой !!
- Умът човешки има двойнствен характер по своята същност ! ... първо се раждаме с ПОзнанието, после отиваме в Знанието ... пък ако ме достатъчно силни и имаме лично дръзновение ... в един момент постигаме и двете - Тогава имаме ТОТАЛНОСТ на знанието !!
- По повод и във връзка с горното има една сентенция - Ученият не е мъдрец - мъдрецът никога не ще стане учител !! ... ако ми отговориш на последното - ще да разбера до къде си стигнал в ... объркването !
- Последно и приключвам - когато постигаш ПОзнанието, не игнорирай и знанието, защото резултатите са плачевни ... поради това ... Ино по Ино и на два крака, щот куц крак, не се стига далеч ! ;))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
27. zelas - Добре. ;-)
02.06.2011 16:23
Добре. ;-)
цитирай
28. zelas - детето не се ражда с мисъл, ражда се с ...
02.06.2011 18:53
анонимен написа:
детето не се ражда с мисъл, ражда се с информация, която му помага да оцелее. по-късно научава език от знаци и звуци, които всички използват, думи които създават асоцияция за действия, които св3рзваме с още думи. без думите(измислени от човека-следователно, те нe са реални) мисълта не съществува.


Затова казваме, че детето е невинно и всеки иска да се докосне до тях, защото енергията им е чиста от мъртвата енергията на мисълта.
цитирай
29. get - - Пак забихме ... да копаем надолу - Няма страшно, един ден ще излезете ...
02.06.2011 19:16
... от другата страна на Земята !:))
zelas написа:
анонимен написа:
детето не се ражда с мисъл, ражда се с информация, която му помага да оцелее. по-късно научава език от знаци и звуци, които всички използват, думи които създават асоцияция за действия, които св3рзваме с още думи. без думите(измислени от човека-следователно, те нe са реални) мисълта не съществува.


Затова казваме, че детето е невинно и всеки иска да се докосне до тях, защото енергията им е чиста от мъртвата енергията на мисълта.


- Един много умен казал "cogito, ergo sum (когито, ерго сум) — МИСЛЯ, следователно съществувам !! - Е и ?! - Ще ми дадете ли смислено обяснение на същността на този процес ? ... на каква основа става протичането му и ред др. неща ... Съмнявам се ??!
- Говоря за знание и "по"знание - не за вербалните форми на общуване, които се явяват проблем на информатика и психология !
- Детето, приблизително до третата си година не е изградило словесно-понятиен апарат ! ... и то не мисли - вероятно и не възприема по вашата логика ! - Точно обратното, то е в света на Абсолюта и поради това няма депривация на възприятията ! Същата се появява вече след като, влезе в "света" на възрастните и вербалните им форми на обмен на инфо. Но това е информация "отразена" не непосредствена, тоест "негатив"(сянка на светлината).
В древността хората са притежавали и в зряла възраст свойствата на детето - от там идва и отгласа-легенда за "Вавилонската кула" !!
- Като сте толкова "знаещи" дайте ми ваша концепция за Същността на мисълта ?! :)

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
30. zelas - МИСЛЯ, следователно съществув...
02.06.2011 19:41
get написа:
МИСЛЯ, следователно съществувам


Означава, че като спре последователността мисълта имира АЗ-а, а не, че човек престава да съществува. И този, който го е казал, ми се струва не е бил много наясно, ами за тебе сите що древни са мъдри.

Мисълта при човека е неврологичен дефект това е същността. Тя постоянно се разможава и навръзва. При животните мисълта оперира по друг начин, когато видят обекта тя се появява на повърхността и използвайки паметта анализира обекта. В момента, когато обекта изчезне изчезва и мисълта.

При човек дори и обекта да изчезне ние продължаваме да си мислим за него, защото мисълта има нужда да поддържа своята последователност за да не се прекъсне господството и.
цитирай
31. get - - Бе не е толкова древен Рене Декарт - негова е мисълта .
02.06.2011 20:51
zelas написа:
get написа:
МИСЛЯ, следователно съществувам


Означава, че като спре последователността мисълта имира АЗ-а, а не, че човек престава да съществува. И този, който го е казал, ми се струва не е бил много наясно, ами за тебе сите що древни са мъдри.

Мисълта при човека е неврологичен дефект това е същността. Тя постоянно се разможава и навръзва. При животните мисълта оперира по друг начин, когато видят обекта тя се появява на повърхността и използвайки паметта анализира обекта. В момента, когато обекта изчезне изчезва и мисълта.

При човек дори и обекта да изчезне ние продължаваме да си мислим за него, защото мисълта има нужда да поддържа своята последователност за да не се прекъсне господството и.


- Той освен математик е философ, от второто му име Cartesius са се пръкнали и "картезианците", които създават механистичната теория и обяснение за света.
- Тоест те са ни внушили, че едно нещо ако не може да се измери, притегли опише то, то не съществува !! ... ма що да ти обяснявам тези работи, за теб те са безпредметни "нон сенс" дето му викат учЕните !
- Това което, с теб се опитваме да се изясним, извън тази словесна концепция на картезианството Съществува ли още нещо ! - До тук ти казваш - Не !
- Аз се опитвам да те оборя, като ти казвам, че зад привидната маска на механистичната теория, тя в частност е възприета и като качество на мисълта ... да отразява. Съществува и още нещо - но трябва да преминеш булото, което ние(или на нас) изкуствено са ни го сложили на главата-възприятия.
- Друго не АЗ-ът е този, който ни пречи а ЕГО-то, нагласата изградена ни по отношение на възприемания обект и света, като цяло. Света по своя вид е дуален. Ние възприемаме само замръзналата му форма. На практика(в действителност) той е енергия, която постоянно трепти. Нещо като музикално произведение симфония. Това ние го загубваме, да възприемаме, като качество след 3-и годишна възраст.
- Това ти обяснявам - ма трябва да го "видиш" !!
цитирай
32. zelas - Гетски, написал съм ти цяла тема за ...
02.06.2011 22:22
Гетски, написал съм ти цяла тема за мисълта, с думи прости и ясни! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784379
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031