Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2011 23:12 - Няма такова нещо като "прогрес чрез знания"
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 4170 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 02.06.2011 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човечеството винаги се е гордеело със способността си да изобретява и да натрупва нови знания. Предаването на знания в древното минало е ставало от уста на уста, до изобретяването на буквите и писмената реч, последвано от скока в разпространение на нови знания чрез печатната книга и стигайки най-сетне до наше време, когато знанието наричаме информация и тя е в изобилие.

Ако се огледаме наоколо виждаме един свят, който е изграден върху познанията и мъдростта на стотици минали поколения. Ако знанието има някаква акумулатативно свойство, животът на хората сега би трябвало да е много, много по-добър отколкото преди 1000 години да речем. Но дали това наистина е така? 

Ако на хората им бъде зададен въпроса "Мислите ли, че хората сега живеят по-добре отколкото преди 1000 години?" повечето ще отговорят: "Да, ние сега имаме всички материални придобивки, имаме комуникации, средства за бързо предвижване и т.н.". Обаче ако сравним тези данни със статистика за случаите на психични отклонения сега и преди 1000 ще забележим една много тревожна картина - хората сега са психическо нестабилни и за да може да функционират взимат изключително много лекарства. Продължителността на живота е нараснала, но относителното качество на здравето се е влошило. Случаите на детска смъртност сега са намалели, но нарастват случаите на деца с генетични отклонения. Достатъчно е да сравните един череп от преди 1000 години със всички запазени зъби и един от наше време и ще забележите голяма разлика.

Нещо не е наред. Знаем повече, имаме повече, а това не прави живота ни по-лесен, не ни помага да не се боим от смъртта (даже напротив).  В една от темите говорихме за болестта "Афлуенца (Affluenza)", според която фиксидеята за безкрайно увеличение на материалното богатство може да доведе до болестно състояние на безполезност и неудовлетвореност, а не до "по-добър живот".

Какво става тогава, къде грешим? 

Образованието и просветата са били винаги посочвани като показател за цивилизованост. Тази цивилизованост предполага колективен живот в рамките на обществото. Всички знания напрупвани през вековете са били насочени за усъвършенствуване на обществото и методите му за контрол на индивида.

В темата "На кръстопът", говорихме за парадокса, пред който е изправено нашето общество в момента, а именно, че чрез подтискане на индивида, обществото е загубило способността си да решава своите проблеми, тъй като всички хора са заключени в неговата рамка и нямат поглед отвън, който да им даде възможност да намерят нестандартни решения.

Търсейки бързи решения на житейските си терзания си, човекът е разделил света на МАТЕРИАЛЕН и ДУХОВЕН, и е създал два отделни набора от знания за тях.

В материалният свят човек е натрупал доста полезни знания, които му помагат изключително добре да оцелява и да се разможава в много по-големи размери отколкото останалите животни. Материалното обезпечаване на човека, обаче довежда до влошаване на естествените условия за другите организми, което от своя страна застрашава оцеляването и на самия човешки вид.

В т. нар духовен свят натрупаните знания дори превишават като количество полезните знания за материалното. През цялата си история човечеството е създало над 4200 различни религии, всички търсещи отговори на едни и същи въпроси и нито една от тях не е намерила задоволителни отговори. Техните решения не предлагат отговори нито на световните проблеми, нито на проблеми, с който се сблъскваме всеки ден. В противен случай, защо проблемите си остават проблеми?

Интересното е, че в определени религии се говори за "знанието е болка" и "блажени са нисшите духом", но най-вероятно това да е просто опит да държи масите в невежество и под контрол.

В "За безполезността на "уроците" от историята" говорихме за историята и че историческото знание е мъртво - нищо чудно, че хората не могат да се поучат от грешките на другите и винаги ги повтарят. Но въпреки това хората живо се интересуват от това какво се е случило в миналото, явно е само за спорт.

Въпреки планините от знания, въпреки мъдростта на поколения, хората продължават да воюват помежду си и войните не само, че не намаляват, ами дори стават по-интензивни, оръжията по-смъртностни и със способности да убиват масово. 

Въпреки хилядите години от опит в общественото управление, политическото разделението между хората се задълбочава.

Въпреки развитието на технолигии за улесняване на труда, като роботи и компютри, въпреки развитието на социалната система за защита на бедните, разделението между бедни и богати расте с всеки изминат ден.

Индивида над обществото

Хората се раждат напълно различни един от друг. Няма двама човека, с една и съща походка, няма двама човека, които да си приличат напълно, няма два еднакви отпечатъка на пръстите. Природата е имала нещо предвид след като ни е направила уникални. Ние се раждаме с абсолютно всички знания, необходими ни за оцеляването и за да живеем в мир със себе си и околните. Обществото е това, което работи против естествена природа на човека и му пречи да прояви своята вродена интелигентност. Обществото е това, което ни кара да си мислим, че има нещо повече в този живот, освен това, което е пред нас.

Всичко което правим в преследване на нови знания ни отдалечава от естествено състояние, в което ние сме и винаги сме били. Всичко, което правим за да опознаем заобикащия ни свят сега или в миналото, прави невъзможно това, което е вече в нас да се изрази наяве.

Материалният и духовен прогрес са само една заблуда и винаги ще си останат такива. Защото те не са това, от което ни е наистина се нуждаем, което е много просто - храна, дрехи и подслон. Всяко знание и прогрес над тези три основни нужди довежда до проблемите, с които човек е неспособен да се справи.

Това, което е необходимо е индивида да се освободи напълно от багажа на миналото, независимо дали се смята за добър или лош. Освен ако не се освободи от този багаж, човек не може да намери решения на сегашните проблеми. Това означава да се освободи от натрупаната мъдрост през вековете. 

Очевидно е, че общото знание няма да реши проблемите на хората индивидуално и всеки поотделно трябва да стигне до отговорите.

Това освобождаване обаче, не може да стане чрез нашата воля или чрез някакви определени техники на самоконтрол като медитация или йога. Преобразуването е безпричинно и случайно. Но засега ...

Придобитото знание ни пречи да си представим нашет
о естествено състояние.



Гласувай:
4



1. d3bep - Бе не знам що смесваш броя на създ...
01.06.2011 23:35
Бе не знам що смесваш броя на създадените религии с големината на духовното знание. Аздаже с имисля, че всяка следваща го намалява....
цитирай
2. zelas - Бе не знам що смесваш броя на създ...
02.06.2011 00:04
d3bep написа:
Бе не знам що смесваш броя на създадените религии с големината на духовното знание. Аздаже с имисля, че всяка следваща го намалява....


То е само един пример, дори и да има "по-добро" друго духовно знание, то фактът е, че ний пак сме на същото положение и си задаваме същите въпроси. Ти може да кажеш, че е имало времена когато не е било така, но това е само едно безполезно знание за нас сега, което с нищо не променя ситуацията ни.
цитирай
3. zelas - Анонимен - Тук
02.06.2011 00:22
Високо образован човек с голямо мнение за себе си пътувал с лодка.

„Изучавал ли си някога някакви книги, мой човек?" - попитал той лодкаря.

„Не" - бил отговорът на засрамения лодкар.

„Значи си пропилял напразно живота си досега" - заявил ученият човек.

Малко по-късно лодката попаднала във водовъртеж.

„Учили ли сте се досега да плувате, господине?" - попитал лодкарят.

„Не. Никога не съм имал време за такова забавление" - отвърнал образованият човек.

„В такъв случай сте пропилял напразно живота си досега, защото потъваме" - казал лодкарят.
цитирай
4. tzarkarui - :) Браткиш, концепцията ти е сбъ...
02.06.2011 09:11
:) Браткиш, концепцията ти е сбъркана (погледнато от моята камбанария) - има разлика от Знанието и псевдознанието - демек "имитацията на Знание". Още с раждането си на човек му пълнят главата с плявата на това псевдознание. Вкарват го в имитационна матрица. :( И после "Защо му е трудно на човек да намери Себе Си"? Напомни ми някой ден да ти разкажа една история - как 12 деца са спасили Сталин от Хитлер през 2св.
Да, има Знание, но по принцип "пророците" Му са низвергнати. Примери - бол. Започвайки от Кеплер, през Тесла, до Илия Вълков. Но в едно си прав -
Индивида над обществото

Всяко едно Общество, което поставя Себе си над отделния Индивид е с демоничен произход. И съм напълно съгласен с теб -
Придобитото знание ни пречи да си представим нашето естествено състояние.


:) Днес си написал хубава статия и имаш 10+ от мен.
Привет браткиш

Цар Кару І - ecce Inquisitor Curiae.
цитирай
5. анонимен - Кастанеда споменаваше как не сме ...
02.06.2011 10:14
Кастанеда споменаваше как не сме единствените измислили фермите и нещо-въдството за хранене. Да не говорим за хитроумния капан, които някой е поставил на пътя ни, а ние сме се вкарали самоволно и с мерак.

Страхувам се, че много си прав!
И какво от това? Едни го казват, други го осъзнават, но в крайна сметка - нищо не се променя. капанът за хора си работи перфектно!

Вел дане и от мен!
цитирай
6. zelas - :) Браткиш, концепцията ти е сбъ...
02.06.2011 11:21
tzarkarui написа:
:) Браткиш, концепцията ти е сбъркана (погледнато от моята камбанария) - има разлика от Знанието и псевдознанието - демек "имитацията на Знание".


Друже, може и да има знание, което ще реши нашите проблеми, но къде е то, аз не го виждам. Ако ти познаваш това знание, разкажи ни, за да го използваме. Ако не го познаваш, а само си чувал, че има такова откъде да знаем, че не е нещо подобно на вече изсвирените плочи.

Това, което аз виждам е, че човечеството е най-големият двойкаджия измежду животните, стигнали сме до трети клас и не можем да преминем в полугимназията.
цитирай
7. zelas - капанът за хора си работи перфек...
02.06.2011 11:22
анонимен написа:
капанът за хора си работи перфектно!


Да, капанът е бил осъвършенствуван в продължение на много години, мисълта познава всички трикове, защото се интересува само от себе си, мисълта е мъртва и мрази живота, защото той има способността да се трансформира.
цитирай
8. zelas - В желанието си да разберат какво е ...
02.06.2011 13:10
анонимен - Тук написа:
В желанието си да разберат какво е водата,
рибите отишли при мъдрата риба.
Тя им казала, че всичко около тях е вода,
но те все си мислели, че са жадни.


Отново в десетката! Благодаря!

И отново мнението се затри, добре че го копирах.
цитирай
9. анонимен - Клуб стоматологов – стоматологический сайт, стоматологический портал
07.02.2012 01:47
<img>http://stomatologclub.ru/uploads/images/00/00/01/2012/01/22/ee0a28.jpg</img>

Клуб стоматологов - это стоматологический сайт нового поколения. Сообщество практикующих врачей стоматологов, студентов стоматологических факультетов и компаний, которые, так или иначе, связаны со стоматологией.
Стоматологический портал дает возможность всем желающим обмениваться знаниями и опытом в стоматологии, узнавать о новых технологиях и новинках, общаться и находить новых друзей и коллег, ну и, конечно же, приятное времяпрепровождение.

<a href="http://stomatologclub.ru/blog/orthopedy/54.html">прозрачные зубы фото</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/">новые сайты по стоматологии</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/blog/childstomatology/45.html">зубы фронтальной группы это</a>

<a href="http://stomatologclub.ru/blog/childstomatology/42.html">дистракционный метод лечения в стоматологии</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784656
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031