Постинг
24.06.2011 14:40 -
Фитинова киселина в зърнени култури, ядки и семена
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 13079 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 24.06.2011 15:35
Прочетен: 13079 Коментари: 3 Гласове:
6
Последна промяна: 24.06.2011 15:35
Зъбният кариес е бил почти непознат за хората живели преди 5000 години и това съвпада с началото периода на култивиране на зърнени растения. С култивирането на ядки и зърно е започнало струпването на хора в градовете, понеже те позволяват да се съхраняват за дълго време и за изхранването на голяма на брой армия, която е превозвала житото със себе си така е захранвала войниците. С култивирането на ядки, зърнените и бобените храни започва и упадъка на хората, защото се поставя началото на съвременната цивилизация, която с всеки изминат ден ни отдалечава от естествения начин на живот и природата.
Повечето от хората са наясно, че захарта под каквато и да е форма е вредна за зъбите и от там за цялостното здраве на тялото, но много рядко се споменава за един друг фактор, който е също толкова вреден и причинява кариес - фитиновата киселина. Фитиновата киселина е анти-хранително вещество и се съдържа много в ядки, зърнените и бобените храни.
В днешно време се смята за здравословно да се ядат пълнозърнести храни, но е малко известно, че те съдържат повече фитинова киселина отколкото бялото жито. Това не означава, че бялото брашно е полезно, защото то съдържа пък много глутен, но е един малко известен факт и показва, колко зле информирани са съвремените доктори и специалисти по храненето. Ядките съдържат същото, дори и по-високо количество на фитинова киселина отколкото зърнените храни.
И така, какво е фитинова киселина?
Фитинова киселина се намира в обвивките на ядки, семена и зърно. Защо тя е вредна за нашето здраве?
Фитинова киселина е силен хелатор (образува хелатен комплекс с минералите) на важни минерали като калций, магнезий, желязо и цинк, и може да допринесе за недостиг на тези минерали. Просто казано, тази киселина на позволява на тялото да усвои тези минерали. Като например в орехите се съдържа голямо количество магнезий, който обаче се "неутрализира" от фитиновата киселина, която се съдържа в кожичката на орехите. Така, че с приемането на сурови орехи ние само си вредим.
Фитиновата киселина "неутрализира" калция в тялото, който е необходим за образуването и поддържането на зъбите и особено на емайла и този недостиг тялото компенсира като го извлича от зъбите и костите и това довежда до кариес и болести по костите.
Тя също така действа като хелатор на витамин ниацин (витамин РР), чиито недостиг води до състояние, известно като пелагра. Пелаграта е заболяване, което в миналото е било широко разпространено в някои страни - Румъния, Италия. Там населението се е хранело предимно с царевица, която съдържа доста фитини..
Готвенето на храна ще доведе до намаляване на фитинова киселина до известна степен, но по-ефективни методи са накисване в кисела среда, млечно-кисела ферментация и покълване.
Как да намалим съдържание на фитини в ядки, зърно и семена?
Въпреки всичко това не означава, че трябва да се откажем напълно от тези храни, защото в ядките например се съдържат много полезни вещества, като например магнезий в орехите.
Накисването на тези храни също неутрализира молекулите които се свързват с ензимите и така възприпятсвуват усвояването им от организма и увеличават усвояването на витамини.
Изводът е, че трябва да избягваме сурови ядки и хляб от неферментирало зърно, а семената трябва да се приемат само покълнали. Това е особено валидно за малки деца, който е най-добре не приемат никакви зърнени храни, защото зъбите и костите са в процес на формиране. Оптималната диета за зъбите и цялото тяло е такава , в която има достатъчно минерали, мастноразтворими витамини, и с ниско съдържание на фитинова киселина.
От всичко казано досега, става ясно, че миенето на зъбите съвсем не е достатъчно за доброто здраве, тъй като веднъж попаднала в тялото тази киселина действува по друг начин а не дикретно върху зъбите, както бактериите. Но не е ли странно, защо зъболекарите говорят само за това как да си мием зъбите? Защото знаят, че колкото и да ги мием, пак ще им попаднем в алчните лапички и бизнеса им е в кърпа вързан.
Здравият зъб има способността сам да се мие.
Повечето от хората са наясно, че захарта под каквато и да е форма е вредна за зъбите и от там за цялостното здраве на тялото, но много рядко се споменава за един друг фактор, който е също толкова вреден и причинява кариес - фитиновата киселина. Фитиновата киселина е анти-хранително вещество и се съдържа много в ядки, зърнените и бобените храни.
В днешно време се смята за здравословно да се ядат пълнозърнести храни, но е малко известно, че те съдържат повече фитинова киселина отколкото бялото жито. Това не означава, че бялото брашно е полезно, защото то съдържа пък много глутен, но е един малко известен факт и показва, колко зле информирани са съвремените доктори и специалисти по храненето. Ядките съдържат същото, дори и по-високо количество на фитинова киселина отколкото зърнените храни.
И така, какво е фитинова киселина?
Фитинова киселина се намира в обвивките на ядки, семена и зърно. Защо тя е вредна за нашето здраве?
Фитинова киселина е силен хелатор (образува хелатен комплекс с минералите) на важни минерали като калций, магнезий, желязо и цинк, и може да допринесе за недостиг на тези минерали. Просто казано, тази киселина на позволява на тялото да усвои тези минерали. Като например в орехите се съдържа голямо количество магнезий, който обаче се "неутрализира" от фитиновата киселина, която се съдържа в кожичката на орехите. Така, че с приемането на сурови орехи ние само си вредим.
Фитиновата киселина "неутрализира" калция в тялото, който е необходим за образуването и поддържането на зъбите и особено на емайла и този недостиг тялото компенсира като го извлича от зъбите и костите и това довежда до кариес и болести по костите.
Тя също така действа като хелатор на витамин ниацин (витамин РР), чиито недостиг води до състояние, известно като пелагра. Пелаграта е заболяване, което в миналото е било широко разпространено в някои страни - Румъния, Италия. Там населението се е хранело предимно с царевица, която съдържа доста фитини..
Готвенето на храна ще доведе до намаляване на фитинова киселина до известна степен, но по-ефективни методи са накисване в кисела среда, млечно-кисела ферментация и покълване.
Как да намалим съдържание на фитини в ядки, зърно и семена?
Въпреки всичко това не означава, че трябва да се откажем напълно от тези храни, защото в ядките например се съдържат много полезни вещества, като например магнезий в орехите.
- Потопете ядките в топла вода и ги оставете да се накисват на топло място в дома си в продължение на 18 часа. Изплакнете и добавяне нова вода през 2-3 часа. Добре е също на натрошите ядките преди накисване, така увеличавате външната повърхност.
- Изсушете ги при много ниска температура в печка или на слънце ако имате възможност.
- След това ги изпечете във фурната.
Накисването на тези храни също неутрализира молекулите които се свързват с ензимите и така възприпятсвуват усвояването им от организма и увеличават усвояването на витамини.
Изводът е, че трябва да избягваме сурови ядки и хляб от неферментирало зърно, а семената трябва да се приемат само покълнали. Това е особено валидно за малки деца, който е най-добре не приемат никакви зърнени храни, защото зъбите и костите са в процес на формиране. Оптималната диета за зъбите и цялото тяло е такава , в която има достатъчно минерали, мастноразтворими витамини, и с ниско съдържание на фитинова киселина.
От всичко казано досега, става ясно, че миенето на зъбите съвсем не е достатъчно за доброто здраве, тъй като веднъж попаднала в тялото тази киселина действува по друг начин а не дикретно върху зъбите, както бактериите. Но не е ли странно, защо зъболекарите говорят само за това как да си мием зъбите? Защото знаят, че колкото и да ги мием, пак ще им попаднем в алчните лапички и бизнеса им е в кърпа вързан.
Здравият зъб има способността сам да се мие.
Как се бере и суши билката бабини зъби(д...
Засяга ли опашната кост пикочния мехур п...
Russian Federal Highway
Засяга ли опашната кост пикочния мехур п...
Russian Federal Highway
Следващ постинг
Предишен постинг
Това е много интересно и ми обяснява защо имам спирачка коагто става дума за консумация на ядки :))))
цитирайkarambol5 написа:
Това е много интересно и ми обяснява защо имам спирачка коагто става дума за консумация на ядки :))))
Ако слушаш тялото си никога няма да сгрешиш. Защо всички изпитваме нежелание и дори страх, когато идем на зъболекар? Просто тялото крещи - "Не, не провибай още един зъб, ако ми предоставиш необходимите храни, аз само ще си го поправя" - ама не, ние вместо това слушаме мислите си, които дори при това не са и наши, ами вкарани в главите ни от обществото.
Ядки е добре да ядеш, но след като си отстранил фитините. Пробвай с накисване и накрая ако можеш да обелиш кожичката.
Ще опитамм определено . И ще псоледвам съветите ти относно пастите за зъби ..още едно нещо ,което ме кара да се инатя инстинктивно
цитирай