Постинг
02.07.2011 13:01 -
За любителите на соята
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 9971 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 02.07.2011 15:42
Прочетен: 9971 Коментари: 12 Гласове:
7
Последна промяна: 02.07.2011 15:42
Соята е продукт, който се произвежда масово от генетично модифицирани култури.
Тя е нехарактерен хранителен продукт за традиционната българска кухня, но понеже вече сме част от глобалното село (за съжаление), соята успя да навлезе
заедно с азиатската кухня
в хранителния режим на хората. Особено се е наложило соевото мляко като заместител на нормалното мляко.
В редките случаи когато ми се е случвало да ям в азиятски ресторант, тялото ми е давало сигнали да не приемам соя и може би за това никога не съм развил вкус за нея. Оказва се, че е имало защо.
Вредна ли е е соята?
Кратък отговор: Да, много!
Дълго обяснение. Соята съдържа високи количества на различни отровни химикали, които не могат да бъдат напълно унищожени дори и от дългия процес на готвене. Такива са:
Едно друго проучване показва че бебета, родени от майки вегетариаки които ядат соя, имат пет пъти по-голям риск от хипоспадия, вроден дефект на пениса.
Интересното е, че много често жените са тези, които обичат соя, а тя вреди на женския полов хормон - естроген. Употребата на соя всекидневно може да наруши функцията на млечните жлези при жените и да доведе до проблеми с кърменето, когато имат деца.
Поддържниците на соята, като здравословен продукт, изтъкват факта, че японците ядат соя и не страдат от рак на гърдата, матката, дебелото черво и простатата. Това е големият мит, върху който се гради на идеята за "здравословната" соя. В действителност, японците не ядат много соя. Проучване от 1998 е показало, че японците обикновено изяждат около 8 грама (2 чаени лъжици) на ден, което е много по-малко от 220 грама, които може да получите от голямо парче тофу и две чаши соево мляко.
Как да избегнем соята?
Това е много трудно. Можете да спрете соевото мляко и тофу, но соята също се съдържа в зърнени закуски, сладолед, хамбургери и лазаня, и всякакви печени изделия като торти и бисквити, питки и хляб. Общо взето всички преработени храни. Четете внимателно етикетите и си гответе в къщи.
Живеем в една силно отровна среда и трябва много да внимаваме с какво с храним, докато не си бием шута обратно на село и заживеем един истински здравословен и пълноценен живот.
Соя? Не, благодаря!
В редките случаи когато ми се е случвало да ям в азиятски ресторант, тялото ми е давало сигнали да не приемам соя и може би за това никога не съм развил вкус за нея. Оказва се, че е имало защо.
Вредна ли е е соята?
Кратък отговор: Да, много!
Дълго обяснение. Соята съдържа високи количества на различни отровни химикали, които не могат да бъдат напълно унищожени дори и от дългия процес на готвене. Такива са:
- фитати, които блокират усвояването на минерали на тялото и причиняват кариес
- подтиска действието на полезни ензими и по този начин пречи на храносмилането на протеините
- хемаглутин (haemaggluttin), който причинява червени кръвни клетки да се слепват едни с други и така подтиска усвояването на кислород.
- Най-скандално от всички е, че соята съдържа високи нива на фитоестрогени (известни също като изофлавони) генистеин и daidzein, които имитират и понякога блокират хормон естроген.
Едно друго проучване показва че бебета, родени от майки вегетариаки които ядат соя, имат пет пъти по-голям риск от хипоспадия, вроден дефект на пениса.
Интересното е, че много често жените са тези, които обичат соя, а тя вреди на женския полов хормон - естроген. Употребата на соя всекидневно може да наруши функцията на млечните жлези при жените и да доведе до проблеми с кърменето, когато имат деца.
Поддържниците на соята, като здравословен продукт, изтъкват факта, че японците ядат соя и не страдат от рак на гърдата, матката, дебелото черво и простатата. Това е големият мит, върху който се гради на идеята за "здравословната" соя. В действителност, японците не ядат много соя. Проучване от 1998 е показало, че японците обикновено изяждат около 8 грама (2 чаени лъжици) на ден, което е много по-малко от 220 грама, които може да получите от голямо парче тофу и две чаши соево мляко.
Как да избегнем соята?
Това е много трудно. Можете да спрете соевото мляко и тофу, но соята също се съдържа в зърнени закуски, сладолед, хамбургери и лазаня, и всякакви печени изделия като торти и бисквити, питки и хляб. Общо взето всички преработени храни. Четете внимателно етикетите и си гответе в къщи.
Живеем в една силно отровна среда и трябва много да внимаваме с какво с храним, докато не си бием шута обратно на село и заживеем един истински здравословен и пълноценен живот.
Соя? Не, благодаря!
Следващ постинг
Предишен постинг
Много се радвамна поста ти . От две -три години се старая да не консумирам соя .
Очевдино е имало защо .
цитирайОчевдино е имало защо .
karambol5 написа:
Много се радвамна поста ти . От две -три години се старая да не консумирам соя . Очевдино е имало защо .
Слушай тялото си, никога няма да сгрешиш.
Избягвай и другите изброени "храни", соята подобно на захарта сега я използват масово в най-различни продукти. Аз ги наричам - мини в храната.
Аз не купувам почти никакви готови сладкиши или зърнени харни :)
Такъв ми е начина на живот ,че и хамбургери не ям , а и хляб предопичтам в къщи да си правя :) поне вече има хлебопекарни !
Та.........наистина са си мини в храната !
цитирайТакъв ми е начина на живот ,че и хамбургери не ям , а и хляб предопичтам в къщи да си правя :) поне вече има хлебопекарни !
Та.........наистина са си мини в храната !
karambol5 написа:
Аз не купувам почти никакви готови сладкиши или зърнени харни :)
Такъв ми е начина на живот ,че и хамбургери не ям , а и хляб предопичтам в къщи да си правя :) поне вече има хлебопекарни !
Та.........наистина са си мини в храната !
Такъв ми е начина на живот ,че и хамбургери не ям , а и хляб предопичтам в къщи да си правя :) поне вече има хлебопекарни !
Та.........наистина са си мини в храната !
Когато си правиш хляб не използвай пълнозърнесто брашно (то има много фитини), използвай бяло брашно и по възможност такова без глутен. Като това
http://www.dovesfarm.co.uk/uploads/images/large/941.jpg
Също е добре да накисваш брашното предния ден в някаква киселинна среда, като кисело мляко, кефир, оцет или лимонов сок. Това намалява фитините още повече и прави хляба много лесен за храносмилането.
Да си призная не съм виждал такова ,но ще потърся . И ще накисвам брашното ..това ми е малко странно ,но като го направя веднъж и ще свикна ..предполагам .
цитирайkarambol5 написа:
Да си призная не съм виждал такова ,но ще потърся . И ще накисвам брашното ..това ми е малко странно ,но като го направя веднъж и ще свикна ..предполагам .
http://www.zoya.bg/Бяло-безглутеново-брашно-1кг.2038
Намерих един сайт. Цената е малко солена, но става ако не намериш по-евтино. Не съдържа соя!!! Това брашно всъщност не е правено от жито, а от ориз, картоф, тапиока, ксантанова гума.
Но най-важното е, че не е избелвано. Ще забележиш, че е малко по-твърдо от другите и не набухва много.
Аз лично не ям хляб. Но става за пълнеж, когато няма друго под ръка.
Вкъщи добавяме в манджите соеви кубчета и "соева кайма". Не съм очаквал, че може да е вредно - нали соята си е естествено растение.
Те вредни ли са?
Не очаквах, че може да е генномодифицирана, не съм обръщал внимание с какъв произход е.
цитирайТе вредни ли са?
Не очаквах, че може да е генномодифицирана, не съм обръщал внимание с какъв произход е.
balkanec написа:
Вкъщи добавяме в манджите соеви кубчета и "соева кайма". Не съм очаквал, че може да е вредно - нали соята си е естествено растение.
Те вредни ли са?
Не очаквах, че може да е генномодифицирана, не съм обръщал внимание с какъв произход е.
Те вредни ли са?
Не очаквах, че може да е генномодифицирана, не съм обръщал внимание с какъв произход е.
Има много отровни естествени растения. В противен случай всичко щеше да става за ядене. 91% от соята произвеждана в САЩ е ГМ, като се има предвид, че ГМ се разпространява вече навсякъде така и соята ще е само ГМ.
Аз не мога да те съветвам, кое е вредно за теб самият и кое не, защото има хора, които са по устойчиви на отрови, но ти си прекарал рак, така че е добре да щадиш организма си.
Балканец, виж този препарат, който се използва против мравки, хлебарки, паяци и други. Познай от какво е направен? .... масло от соя!
http://www.bayeradvanced.com/insects-pests/products/natria-home-pest-control
цитирайhttp://www.bayeradvanced.com/insects-pests/products/natria-home-pest-control
Автора на книгата, чийто съвети така стриктно спазваме препоръчва в една рецепта за здравословна супа половин чаша соев сос.
цитирайsycamine написа:
Автора на книгата, чийто съвети така стриктно спазваме препоръчва в една рецепта за здравословна супа половин чаша соев сос.
Всеки сам трябва да се информира и да слуша тялото си. Аз никога не съм харесвал соя.
12.
анонимен -
Много хуманно - подвижна енцикл...
24.08.2012 01:40
24.08.2012 01:40
Много хуманно - подвижна енциклопедия за здраве. Браво !
цитирай