Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2011 14:39 - Сирачето
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 5127 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 05.07.2011 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човек е сирачето в природата. Той се чувствува като господар, а всъщност е единственото животно, което живее само и отделено от живота. На практика той няма нито хищници над него, нито опрделена група от животни под него. Той е над всичко и нищо. Имаме природа и отделно човекът, който живее в градове или села и единственият му допир с другите животни е чрез домашните любимци и тези, които отглежда във ферма. Тези опитомени животни са самите те отделени от живота и водят един нетипичен и много труден за тях живот.

Човекът не може да приеме факта, че способността му да мисли му е помогнала изключително много да оцелява по-добре, но е все пак недостатъчна, за да разбере живота и да може да го управлява. Ето защо той е създал една изключително сложна и крехка структура за развитие, наречена цивилизация.

Тази налудничава идея се е зародила в момента, в който човек се е самоосъзнал като отделна личност. Това е моментът на отделянето му от другите хора и от останалите твари в природата. Символично казано, това е часът, в който пъпната връв свързваща човека с живота е била прерязана - раждането на човешката цивилизация и култура!

Културата като оръжие за масово унищожение

Оказвайки се сам на този свят, за да оцелее, човек е погледнал на света, като АЗ и всичко останало, тоест създал е ЦЕНТЪР. В поддържането на този център, той изразходва неимоверно голямо количество енергия, която му пречи да бъде в хармония с останалия свят. 

За да поддържа и развива този център, мисълта е започнала развитието на културата и цивилизацията, които отдалечават човека от живота още повече. Шансовете му да оцелява нарастават, но връзката му с живота става все по-тънка и е на път да се скъса нацяло. Процесът е необратим и се засилва с всеки изминат ден.

Човек създаде Господа по свой лик и подобие

Първоначалното поддържане на центъра се изпълнявало от религиите, в които божествата-създатели на света естествено биват изобразени като човеци. Със създаването на монотеизма изострянето на центъра е достигнало своя връх, и отделянето ни от живота е било завършено до край. Господ измества изцяло живота, като негов най-голям любимец, разбира се, се явява Човекът, с главно Ч! 

В този смисъл идеята за господ, който седи там отгоре и съблюдава живота на земята е повече от абсурдна, тя само служи за затвърждаване на илюзията на човека относно неговата специалност и уникалност.

На практика животът в природата няма любимци, нито нелюбимци. Светкавицата пада изненадващо и случайно може да разцепи едно "красиво" дърво отрупано с големи и сочни плодове. Животът няма план и намерение, той е като река, която може да тече бавно и спокойно или да пада главоломно във водопад. Животът е едно цяло и няма как да направи разлика между отделните си части, мравката не е по-важна или маловажна от човека, тревата не е по-грозна, нито по-красива от розата. Тези характеристики са изкуствени и създанени от човека.

В момента, когато нещо се отдели от цялото, то вече е мъртво. От гледна точка на живота, човекът е мъртъв, той просто съществува в един мисловен балон, който е подобен на животоспасяващите системи на тежко болния.
 
Науката - новата стара религия

Да разгледаме развитието на науките. Защо човек има нужда да опознае природата вместо просто да се остави в нейните ръце и да си спести огромната енергия в търсенето на нещо, което е извън способностите му да разбере? Подобно на едно сираче, човек иска да открие кои са неговите родители чрез опознаване на света и поради факта, че религията не успя да му даде задоволителни отговори.
 
Проследявайки развитието на науките виждаме, че няма универсална теория. Тоест всичко, което човек открива е само отражение на неговото мислене и няма почти нищо общо с начина на функциониране на живота около нас. Теориите на Нютон, бяха валидни и универсални до момента, в който Айнщайн не представи своята гледна точка, която опреверга предишните. И сега откриваме, че и той не е намерил точно ключа към Вселената, като например последното откритие за струпване на галатките в определени области, което съвсем противиречи със сегашното ни рабиране на гравитация.

Историята от друга страна, търси корена на живота в ретроспектива, за да се опита да намери отговори на сегашните въпроси, което е пък дори още по-абсурдно дори и от религията, защото животът е динамичен и решенията от миналото са неприложими за настоящето.

Сирачето не може да разбере кои са родителите ми и затова иска да стане родител и създател на живот. Затова и се стреми да се справи с всички болести и да се пребори с остаряването и смъртта. Човекът е сам и затова иска да създаде своя собствена природа и да задвижи паралелен живот.

Решенията са нашите проблеми

Трагедията на човешкия вид се състои в това, че инструментът (мисълта), с който боравим не може да разбере живота (да открие родителите) и тя е единствения иструмент, с който разпологаме. Не можем да се приемем факта, че мисълта е нашия враг, тя е ножицата, която е отрязала пъпната ни връв.

Не можем да примем факта, че всъщност сме безсилни и маловажни или по-точно казано еднакво важни наред с всяко друго създание тук или някъде другате в космоса! Мисълта, разбира се опитва да ни втълпи обратното.

В желанието си да избегнем тази ситуация на Параграф 22, човекът постоянно търси решения на проблемите си, но със всяко ново решението проблемите се удвояват и са нужни нови решения. Този процес се развива експоненциално и евентуално ще доведе да самоунищожение на човешкия вид.

Поради откъсността ни от живота и невъзможността ни да се свържем отново с него, човек няма да спре да търси нови решения. Това се наблюдава изключително силно в днешно време с развитието на технологиите и желанието ни да колонизираме други планети. Това развитие няма да спаси човека, защото той не може да избяга от себе си, не може да се отърве от мисълта ...

... не може да надскочи сянката си.




Гласувай:
4



1. анонимен - Наистина ситуацията прилича на ...
04.07.2011 14:42
Наистина ситуацията прилича на параграф 22 и се захранва с перпетум мобиле.
цитирай
2. sycamine - умно село ;)
04.07.2011 16:44
http://www.youtube.com/watch?v=lUekh6bMKJ8&feature=related
цитирай
3. zelas - http://www. youtube. com/watc...
04.07.2011 17:21
sycamine написа:
http://www.youtube.com/watch?v=lUekh6bMKJ8&feature=related


А да благодаря, гледайте гениалното творение на Доньо Донев, в него е синтезирано всичко написано в тази статия и представено без една смислена дума, което го прави много по-ценно.
цитирай
4. zelas - Наистина ситуацията прилича на ...
04.07.2011 19:01
kushel написа:
Наистина ситуацията прилича на параграф 22 и се захранва с перпетум мобиле.


В плен на мисълта сме и няма мърдане.

Човек винаги се е гордеел със своята интелигентност и способността си да започва и гради цивилизация. Ето П. Серафимов (sparotok) е на път да докаже, че цивилизацията се е зародила по нашите земи, тоест пъпа на човечеството е хвърлен тук. Ако е наистина вярно, голям грях ще ни е! :))

От друга страна, ако българите са някакъв по-специален народ, то трябва пак тук да се зароди идеята, че цивилизацията ни убива. А е имало период, в който сме живели относително хармонично.

Засега се наблюдава точно обратното, не сме се наиграли на цивилизация и я търсим, копираме и видоизменяме по нашенски.

Ще видим!
цитирай
5. get - - Много интересни проблеми поставяш ... но да не беше тази категоричност и ...
05.07.2011 10:15
... краност в изводите ?!
zelas написа:


В плен на мисълта сме и няма мърдане.

Човек винаги се е гордеел със своята интелигентност и способността си да започва и гради цивилизация. Ето П. Серафимов (sparotok) е на път да докаже, че цивилизацията се е зародила по нашите земи, тоест пъпа на човечеството е хвърлен тук. Ако е наистина вярно, голям грях ще ни е! :))

От друга страна, ако българите са някакъв по-специален народ, то трябва пак тук да се зароди идеята, че цивилизацията ни убива. А е имало период, в който сме живели относително хармонично.

Засега се наблюдава точно обратното, не сме се наиграли на цивилизация и я търсим, копираме и видоизменяме по нашенски.

Ще видим!

- На мен пък и на други автори писали по въпроса - се струва, че това, което се е породило на територията на балканите май е било един друг път на развитие на човечеството ?
- После, когато настъпва "цивилизацията" нещата се объркват ! - поради това е тази непримиримост и неприемане на едната култура и религия от драгата - Имам в предвид "елинската" и "варварската". В по-късни времена това е полуарианството, което напрактика е богомилството и християнството от юдейско-византийски тип !! ... темата е коолкото проостранна толкова и сложна - само ще допълня, че хриистиянството в лицето на "византизма" е фундамента на съвременната "цивилизация" !! Мисля в тази насока следва да вървят търсенията ти ??!

- С уважение !

от Гет "ктист" - от тези, които вярваха в безсмъртието на душата, че живота е множествен, че на каквото си постелеш сега, на това ще легнеш след ...?... !! Също така знаеха, че като подтиснеш гласът на "разумът" - ще чуеш гласът на "невидимият" и ред още др. работи :))) ! - но уви масата на тези които приеха, че живота е единствено и само това, което сме приели да наричаме материален свят и реалност, стана твърде голяма и ние "затънахме" в илюзията с име Цивилизация !!
цитирай
6. zelas - Гетски, прощавай за категотичн...
05.07.2011 13:50
Гетски, прощавай за категотичността навярно клоничеста с арогантност, аз съм категоричен със себе си само. Тези писания не са носочени към никого и не се опитват да постигнат нещо. Тези писания се доказват и опревергават от само себе си.

Ако някой мине оттук и нещо го заинтригува, добре, ако ли никой не се трогне, аз ще се трогна от това и пак добре. ;-)

Много ще ми е интересно да разкажеш защо мислиш, че пред-елинското развитие на хората на балканите е била друг тип цивилизация, защото според мен всяка цивилизация е противо-човешка. Въпреки това допускам, че някои цивилизации са по-малко вредни или може би всяка една е по-човешка в началото и после се изопачава неизбежно, понеже в основата и е заложена енерцията, която довежда до отделяне на човека от единността на живота.

Поздрави
цитирай
7. get - - Бе то мога да обяснявам ма ще ме сложат в графата фантазьор, ако не и по-лошата ...
05.07.2011 16:37
zelas написа:
Гетски, прощавай за категотичността навярно клоничеста с арогантност, аз съм категоричен със себе си само. Тези писания не са носочени към никого и не се опитват да постигнат нещо. Тези писания се доказват и опревергават от само себе си.

Ако някой мине оттук и нещо го заинтригува, добре, ако ли никой не се трогне, аз ще се трогна от това и пак добре. ;-)

Много ще ми е интересно да разкажеш защо мислиш, че пред-елинското развитие на хората на балканите е била друг тип цивилизация, защото според мен всяка цивилизация е противо-човешка. Въпреки това допускам, че някои цивилизации са по-малко вредни или може би всяка една е по-човешка в началото и после се изопачава неизбежно, понеже в основата и е заложена енерцията, която довежда до отделяне на човека от единността на живота.

Поздрави


- Язък, чалнало се е момчето !!? :)))
- По туй се различаваме и двамата, в подходите си !
Ти казваш, това е цивилизацията ... дотук ... толкоз, от това вече няма изход ! ... или поне не посочваш алтернатива !! Най-много казваш, прибирайте се на село да садите кукуруз и копате компир ! :)
- Пък аз задълбах в исторята не толкова да си вдигам самочувствието, кой от кой е по стар и велик а поради идне изказвания на мислители, че до трети век сл.Хр. хората са вървели по някакъв по своеобразен път на развитие. След това идва бедата !! Ако мога да говоря символично ... затваря се третото око и ние потъваме в измеренията на грубото материално - загубваме връзката с природата и духът, който някои свързват с религия и християнският(византийски) бог. Който те пък са взели от едни други и става почти една приказка без край !?! :))
цитирай
8. zelas - Чалнало се е да! Да си луд според н...
05.07.2011 17:13
Чалнало се е да! Да си луд според нормалните, това е комплимент!

Тази статия лежи на два пилона:

1. Инструмента който използваме, мисленето, не може да ни свърже обратно с живота, и той е ЕДИНСТВЕНИЯ инструмент, с който разполагаме.
2. Решенията са нашите проблеми.

Извод: Няма начин да променим нещо, да се "вплетем" обратно в тъканта на живота със способите, с които боравим сега или преди 10 хиляди години. Самото желание и стремеж да си обясним живота, ни отдалечава от него. Така, че какво решение очакваш от мен. Като казвам "обратно на село" то не е защото там, човек може да избяга от демоните си, а защото поне ще се храни и живее здравословно, което ще облекчи страданията му.

Нямам никаква представа за живота преди трети век след христа, не мисля, че и тиж имаш такава, защото историята предимно се интересува от религията/политиката и силните на деня. Животът на обикновения човек (като аз и ти) остава неизвестен за нас, защото е слабо документиран.

НО, факта, че пак се говори за божества и безсмъртност ми говори, че хората тогава не са били в покой със себе си също. Всеки който се страхува от смъртта е вече мъртъв, защото в природата нищо не умира, няма начало или край. Няма време - преди, сега и в бъдеще - тази идея е най-жестокото нещо, защото тя поставя окови върху човека, ограничава ни.

Вече бях писал статия за това - Няма такова нещо като "настояще" или "бъдеще"
http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/05/niama-takova-neshto-kato-quot-nastoiashte-quot-ili-quot-byde.760318

Поради оковите на времето, в момента няма човек на планетата земя, който да Е тук! Хората живеят в миналото или в непроявената му проекция, наречена погрешно "бъдеще".

Поздрави
цитирай
9. анонимен - Tук
05.07.2011 18:34
Д. X. Лоурънс е казал, че ако трябва да се спасява човека,
в такъв случай в продължение на сто години
трябва да се затворят всички университети -
напълно да се затворят,в продължение на сто години
никой не трябва да получава образование.
И това е единственият път да се спаси човека,
защото образованието е направило човека твърде умел -
умел, за да използва другите, умел да експлоатира повече,
умел, за да е безнравствен.
Никъде няма цивилизация . Тя не съществува никъде.
Тя е само една претенция.
Да, човек е загубил своята примитивна, първична невинност,
но все още не е станал цивилизован -
защото не съществува начин да станеш цивилизован.
Единственият начин да станеш цивилизован,
е да се основеш на своята невинност,
да основеш себе си на своята първобитна невинност,
откъдето да се развиеш.
Затова Исус казва: Докато не се родиш отново,
докато отново не се превърнеш в дете,
никога няма да разбереш какво представлява истината.
Така наречената цивилизация е имитация, фалшива монета.
Нашата цивилизация разрушава невинността на детството,
а след това ти дава само фалшивикати .
Най-напред разрушава първичната ти невинност.
Когато е разрушена първичната ти невинност,
ставаш хитър, пресметлив, лукав; тогава си хванат в капан,
след това обществото продължава да те цивилизова.
Най-напред те отчуждава от твоя собствен вътрешен аз.
След като си отчужден, ти дава фалшиви монети -
трябва да се осланяш на него.
Истинската цивилизация не може да е против твоята природа,
няма да е против твоето детство.
Тя ще се надстрои над тях.
Няма да има никакъв антагонизъм към примитивната невинност.
Тя ще е неговото разцъфтяване. Ще се издига все по-високо.
Човек би могъл да е наистина цивилизован, наистина културен.
Но тази култура може само да се развие - не може да се наложи отвън.
Може да възникне единствено отвътре. Може да се разпростре към периферията, но трябва да възникне в центъра.
цитирай
10. get - - Донякъде съгласен с ... !?
06.07.2011 09:12
анонимен - 9 написа:
Така наречената цивилизация е имитация, фалшива монета.
Нашата цивилизация разрушава невинността на детството,
а след това ти дава само фалшивикати .
Най-напред разрушава първичната ти невинност.

- Когато постигнем тоталността и спонтаността, на детето при възприемане на света, ще бъдем имунизирани срещу опасностите, които ни носи т.нар. цивилизация ! Но цивилизацията като термин, не придава точно същността на проблема ! ... цивилизацията е следствие на това, което води до опорочаване на първичността на човека.
- По тази и други причини, много от езотеричните школи говорят, че трябва да се преборим с егото си ! - Но какво е Его - това е първият препъни камък, който следва да формулираме ?
- Вторият и много съществен проблем - е да си изясним същественото при този процес възприятия-познание ... В какво се изразява познавателният процес при детето и възрастният - какви са различията.
- От там ще стигнем до третата стъпка или въпрос - Какво следва да направим за да придобием отново тези качества, които притежава в детството си, тоест до възраст приблизително около 3 год.(когато започва да се изгражда словесно понятийният апарат и категориалното мислене).
- Бързам да ви предпазя, говорейки ви за детето - това не означава да придавате такова значение на думите и идеите, които маркирам, че в един момент възрастният да придобие чертите на "селският луд" не нещата са доста по-различни ! Проблема е още и в това, че човек търси и намира сам за себе си отговор на тези основни и с определящо значение въпроси, което му дава пък възможността да се измъкне от паяжината на това, което наричаме цивилизация и здрав разум.
- Предвид последното - се въздържам да давам някакви общи формулировки - процеса за всеки е строго специфичен - Важното е да не губите кураж в търсенията си !!

- ПоЗдрави !
цитирай
11. zelas - - По тази и други причини, много от ...
06.07.2011 13:54
get написа:
- По тази и други причини, много от езотеричните школи говорят, че трябва да се преборим с егото си ! - Но какво е Его - това е първият препъни камък, който следва да формулираме ?


Без егото ти не можеш да оцеляваш, животът ти е даден, за да го пазиш и продължаваш. Без егото хората ще спрат да се разможават, защото обществото ни втълпява, че сме твърде много.

Склонен съм да се доверя на егоиста, защото мога да предвидя действията му. Нямам и капка доверие на светците. Децата имат силно его! Обществото потъпква индивидуалното его и ни налага социално такова, за да ни контролира по-добре.

get написа:
- Вторият и много съществен проблем - е да си изясним същественото при този процес възприятия-познание ... В какво се изразява познавателният процес при детето и възрастният - какви са различията.


Животът (света) не е познавателен, колкото повече се опитваме да го разберем толкова повече се отдалечава, подобно на когато пътуваме и искаме да срещнем хоризонта пред нас. Мъката на Александър Макето!

- От там ще стигнем до третата стъпка или въпрос - Какво следва да направим за да придобием отново тези качества, които притежава в детството си, тоест до възраст приблизително около 3 год.(когато започва да се изгражда словесно понятийният апарат и категориалното мислене).


Не можем. Трансформацията не е причинно-следствена. Не може да се преобразиш с волята си, с мисълта, защото тя е мъртва и не е твоя.
цитирай
12. анонимен - Само че същностите, които ти отр...
24.08.2012 01:46
Само че същностите, които ти отричаш и слагаш под знаменател- религия, съществуват и са ни създали .
Това, че нямаш сензори за да ги виждаш, не значи, че не съществуват.
И мравката няма и понятие как изглеждаш.
Колко надуто е да мислиш, че си на върха на пирамидата в необятната Вселена.
Смешно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5810238
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930