Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 16:07 - Неизбежният упадък на развитите общества
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 7217 Коментари: 11 Гласове:
13

Последна промяна: 27.07.2011 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Основната мантра на този блог е била и винаги ще бъде, че обществото е затвор за човека. Това е в резултат на феномена на сложната система - колкото по-сложна системата, толкова склоността и към пълен упадък се увеличава. Затова и мотото на този блог винаги е било - обратно на село и спасението е индивидуално.

В книгата на Джозеф Тейнтър "Упадък на развитите общества" се говори точно за това. Тейнтър описва над двадесет случая на крах на общества от преди 2000 години и дава обяснения за причините довели до този крах. Особено показателни са откритията му за причните довели до упадъка на Римската империя и за паралелите, които забелязваме със съвременната индустриална цивилизация.

Каква е основната причина за упадъка на обществата?

Държавата и съпровождащи я държавен апарат и бюрокрация. Същата тази държава, за която българите хабят изключително много енергия и време да я обсъждат и милеят за нея, чудейки се как да се подобри (тоест усложни) по един друг модел, който се смята за по-прогресивен. А този модел е всъщност един по-усложнен и по-бюрократичен, което според Тейнтър означава, че е по-нестабилен и склонен към провал.

Обществото е като един жив организъм, когато живителните му сокове се сблъскат с бариери и блокажи, то започва да гние. Тези бариери са поставяни от държавата, защото тя има нужда от енергията на обществото за поддържане на своята изкуствена и ненужна функция. Държавата създава отводни канали от реката на обществото и с течение на времето размиването достига до размери, които водят до превръщане на реката в едно вмирисано блато.

Зад маската на легитимността

Съвременното държавно устройство е аномалия, тя монополизира суверенитета на страната и узурпира властта. Управляващата класа се състои от професионалисти, които нямат представа от реалната ситуация в обществото. Властта и се простира нашироко - тя има право да разпределя труда на хората за война или работа, да събира данъци и да прилага закони, като всичко това се оправдава с някаква легитимност.

Легитимността в миналото се е поддържала от идеята, че властта е дадена от бога, като в съвремието ни идеята за легитимността се поддържа от демократичния процес на избиране на властимащите.

И в двата случая, обаче връзката между обществото и управляващата власт е прекъсната от спънките на бюрокрацията. Тук се налага един бърз извод: бюрокрацията трябва да се намали и ограничи до минимум. Но това е невъзможно, всяка система, която е склонна към усложняване създава и поощрява бюрокрацията, всякакви стъпки за намаляването и са само козметични.

It"s the economy stupid

Tейнтър твърди, че основата за разбирането на сложни общества е икономиката. Основните предпоставки са:

  1. Човешките общества са организации за решаване на проблеми.
  2. Социално-политически системи се нуждаят от енергия за поддържането им.
  3.  Повишеното усложняване носи със себе си увеличение разходи на глава от населението.
  4. Инвестиции в усложнявамето като отговор за решаване на проблема често водят до спада на възвращаемостта на инвестициите.  Това например се наблюдава в съвременна система на здравеопазване.
     
В производството на храни се наблюдава подобна картина. За да се увеличи производството на храни в света с 34% (между 1951 г. и 1966 г.), са били необходими инвестиции да нарастнат с 63% за трактори, 146% за увеличение на азотни торове, както и 300% увеличение за пестициди. И това е само един аспект на обществото, този модел се повтаря във всички раздели на икономиката.

Какъв е изводът? 

Това, което липсва в книгата на Тейнтър е извода, първопричината за това положение - защо не можем да живеем хармонично в общество.

Човечеството е неспособно да изгради прогресивни и хармонични общества.  Няма значение колко пъти се опитваме, грешките са едни и същи и накрая винаги се проваляме. В този сайт сега е актуално да се търси вдъхновения в минали български общества за излекуване на болното ни сега общество, но тези усилия са напълно безполезни, защото няй-много да си припомним някои стари грешки.

Това, което повечето забравят е, че не обществото е важно а индивида. Така както живият организъм се състои от множество клетки, които ако индивидуално не са здрави, мозъкът-държава е обречен на провал, независимо колко развит и интелигентен е.

А сега накъде?

В поредица от теми в този блог беше засегнато положението, в което се намира човек сега. А именно, че той е в плен на мисълта, която е мъртва и го е отделила от цялостта на живота.  Поради тази му изолираност той е винаги недоволен от живота си и постоянно търси начини да го подобри и в резултат създава общества.

Изводът, до който достигнахме е, че решенията са нашите проблеми. 

Тоест това, което трябва да правим като хора живеещи в група е да не правим нищо! Да не създаваме обществени структури, да не подчиняваме хората под общи закони, да не развиваме образователна система, да не поощряваме развитието на някаква обща култура, защото всеки човек е различен, всеки човек е индивид, ако му се позволи, разбира се. 

Макар, че този извод звучи като още едно решение, той е насочен в обратна посока, към клетъчното ниво на обществото, там където системата не би могла да изпадне в процес на усложняване.

На този етап нашето общество е обречено, то няма да се откаже от процеса на усложняване на системата си преди да се е самоунищожило нацяло. Хората ще продължат да се надяват, защото само това могат.

Нормално е в такъв случай да попитате, тогава каква е ползата от този анализ? Ползата е може би да разберем, че без упадък и пълен крах на обществото ни, не може да се постигне прочистване на канали на живителните сокове на обществото. За съжаление след едно прочистване, то отново ще започне нов цикъл на усложняване, ...

освен ако не ...



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - , , Osven ako ne". . . . . KAKV...
27.07.2011 16:48
,,Osven ako ne".....KAKVO???
Prosto nqma re6enie spored men..mnogo po-umni i zivilizovani epoxi ot na6ata..prosto sa zavur6ili zikula si na evoliuziq i-sa se samouni6tojili..Nie su6to vurvim kum svoq krai suvsem suznatelno..i prosto ni6to ne pravim.ILI NE?
Nqma drugo logi4no obqsnenie za ,,umrelite ni mozatzi"!!!
цитирай
2. zaw12929 - Добри въпроси задавате- за хармонията...
29.07.2011 22:54
Когато дойде хармонията ще свърши това неконтролируемо развитие
Щом има мисъл, нужда- ще дойде време и да го има " прогресивни и хармонични общества". Човечеството е природа- около нас пълно с хармонични системи. Например кошер с пчели- но там няма развитие. Човешкото тяло е също пример: Милиарди клетки, най сложната "машина " на природата... Човек е смъртен, а човечеството- безсмъртно. Има белези на хармония, наченки, които ще нарастват...Прогреса е развитието- има го. Хармонията е завършена система... Всеки вид животно, растение е една завършена система. Помислете и ще се съгласите. Човекът е онова живо същество , което се развива на... мозък.
Извън човечеството не може да има човек- няма как да се създаде. Но всяка епоха има по сложна цивилизация... казвам накъсо, тази толкова интересна философия... Възхищавам се на човека, осъзнал таланта на какво е способен, за да е полезен на себе си и на другите- това е хармония... тя е многолика, все по обхватна и по проста
Нехармоничното човечество в което живеем има цел- да ражда нови и нови цивилизации, да усвоява нови знания- като усвоява ( разкрива) законите на природата. Докато прави това човекът умнее- мозъкът му нараства и хармонията ще дойде, когато човечеството изравни знанията си с тези на Бог, на ... както искате го наречете- тази система земя, човек има цел и тя ще стане!
Всичко това ще го видим, защото човешките души са безсмъртни. Има само едно условие- добруването...
цитирай
3. zaw12929 - за книгата: Джозеф Тейнтър &quo...
29.07.2011 23:13
за книгата: Джозеф Тейнтър "Упадък на развитите общества" е едно разсъждение, заслужаващо внимание, защото Америка( САЩ) изпреварват другия свят с 40-50 години, което ни дава възможност да видим как ще се разпадне... защото не можа да осъществи прогрес на демокрацията, която се мъчи и налага на света
Америка е обречен пример, за да се реформира демокрацията към хармония, която дава по добри шансове на по вече хора... това започна ... Никой не може да избяга от съдбата си... да западне и да се разпадне и .. да разцъфти. Да вземем например султанската империя- изостаналост за пример и днес- Република Турзия трета по темп на развитие... тя прогресира и ще отиде още напред.
Вижте с какъв оптимизъм, култура, морал са изпълнени филмите им. За разлика от упадъчните американски, налагащи престъпленията, секса, наркотиците, проституцията, за норма на поведение. Парите за норма на щастие...
В наш интерес е да сме в съдружие, с Турция и другите съседи за да направим Балканите един проспериращ район на света. Една хармонична икономика.. Наш ред е...
Захвърлете американския негативизъм- на тях им прилича... ще ги сполети разрухата, каквато непрекъснато тиражират във филмите си- все ненормални ситуации и това ги чака- упадък и разруха... после- нов подем... без да са жандарма на света...
Наш шанс е развитието, оптимизма ... Дайте оптимистичен тон, вяра, надежда...
цитирай
4. zaw12929 - Каква е основната причина за упа...
29.07.2011 23:28
Каква е основната причина за упадъка на обществата?
същата, каквато и за пропадането на човека: надменност, нетолерантност, налагане сила вместо диалог... както при всички империи до сега.
Нашият упадък, които изживяваме сега е резултат от тяхния упадък- те ни употребяват, за да си решават техните проблеми: изсмукват най доброто от нас и в замяна получаваме... трохи... но това само забавя разрухата им... като ни дава пример, как не трябва да правим и ще тръгнем напред, когато те се провалят..Кръговрат, тенденции на развитие ... естествен ход на нещата...Нищо не може да се направи. Няма да се предотврати , както не можа да се предотврати падането на България под султанско управление...
цитирай
5. zelas - Благодаря за споделените мисли. Аз ...
29.07.2011 23:46
Благодаря за споделените мисли. Аз също мисля, че Турция трябва да е нашият най-важен съюзник.
цитирай
6. sande - Пламене, това да не е старата теза, в нов вариант, за загниването на капитализма?
30.07.2011 08:34
Спомняш си отговора:

Колкото повече загнива, толкова по-хубаво мирише.

Поздрави!
цитирай
7. zelas - Колкото повече загнива, толкова ...
30.07.2011 12:15
sande написа:
Колкото повече загнива, толкова по-хубаво мирише.


Има нещо такова, друже Сандевич ... обаче, (истината следва след "обаче") дори и виното гние и става по хубаво, но в един момент се разпада на кисел изпепеляваш клетките оцет.

Няма човешко творение, което да е плод на колективно усилие и да е стабилно. Човешките сложни системи не са адаптивни, както е в природата. Там отделните елементи имат възможност да се поправят и поучат от грешките си веднага и много бързо, докато в обществото, отделните елементи (аз и ти) сме възпрепятствувани от законите и правилата на обществото, които обикновенно се движат с 40-50 години закъснение на процесите сега.

За да е стабилна една сложна система то тя трябва да е неорганизирана и спонтанна, за да може да реагира веднага на динамиките на живота.
цитирай
8. pioneer - Моля те зелас, не тресете зелени, за ...
30.07.2011 15:23
Моля те зелас, не тресете зелени, за стабилност на системи да се посъветвате с господин Ляпунов.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%8F%D0%BF%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
цитирай
9. zelas - не тресете зелени?
30.07.2011 16:40
не тресете зелени?
цитирай
10. pioneer - да не ядеш зелени кайсии, да не го...
30.07.2011 16:52
да не ядеш зелени кайсии,
да не говориш глупости
цитирай
11. zelas - да не ядеш зелени кайсии, да не го...
30.07.2011 17:18
pioneer написа:
да не ядеш зелени кайсии,
да не говориш глупости


ok, други изисквания?

И между другото тук говорим за социални сложни системи, а Ляпунов говори за сложни системи по принцип.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785476
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031