Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 20:59 - Гибелта на империята, Византийския урок - 2 част
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 8796 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 30.11.2011 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От филма: „Гибелта на империята, Византийския урок”. Продукцията е дело на Тихон Шевкунов - игумен на Сретинския манастир.

image

А защо станало възможно, тази най-велика в Световната история с невероятна жизнеспособност държава в един момент да започне да губи жизнените си сили?

Най-интересното е, че проблемите, с които се сблъскала Византия в периода на своя упадък, външна агресия, природни стихии, икономически и политически кризи, съвсем не били нещо ново за една повече от 1000 годишна държава с изпитан механизъм за изход от най-опасните ситуации. 

Подобни ситуации държавата успешно преодолявала не веднъж. Да, имало много завистливи врагове и на изток и на запад, имало земетресения, чума, но не те победили Византия, всички проблеми биха били преодолени, ако Византийците бяха успели да победят самите себе си.

Днес ще поговорим именно за този вътрешен враг, който се появил в духовните недра на византийското общество и съкрушил духа на този велик народ, като го направил беззащитна жертва на тези предизвикателства на историята, на които Византия вече не могла да отговори.

image

Днес сме свикнали да приемаме като основа за благосъстоянието на едно общество-икономиката, въпреки че думата икономика и самата наука икономика е с византийски произход, самите Византийци никога не им определяли първостепенно внимание.

Във своята история Византийската финансова и икономическа система преживява няколко тежки кризи, но ефективното производство и селското стопанство позволили на държавата да се справи със ситуацията. Достатъчно е да се каже че в продължение на 1000 години цялата международна търговия била основана на златната Византийска монета.

Проблема, който Византия не могла да реши и който в крайна сметка сринал икономиката й се оказал загубата на държавния контрол върху финансите и грандиозното некотролирано изтичане на капитали на запад в развиващата се Европа. Държавата изпуснала от ръцете си лостовете за контрол на търговията и промишлеността и в края на краищата предала своите основни търговски и икономически ресурси в ръцете на чуждестранни предприемачи.

image

Ето как станало това: Един от главните финансови ресурси на страната бил, не нефта както днес и не газта, а митническите постъпления от грандиозната международна търговия на Босфора и Дарданелите. Византийците, които по рано винаги принципно разчитали на своите сили в управлението на държавата и стопанските въпроси, изведнъж започнали бурно да обсъждат, а после решили, че е по-разумно да се предостави международната търговия на задгранични приятели, по предприемчиви и готови да поемат всички разходи по създаването на сложни търговски потоци, въоръжената охрана на търговските пристанища, строителството на нови пристанища, интензификация и развитие на търговската дейност.

imageimage

Били повикани западни специалисти от Венеция и Генуа, градове, които за няколко столетия израствали на основа на търговията с Византия. Било им разрешено безмитна търговия и възложено охрана на морската комуникация на територията на империята. Западът с честни и нечестни способи започнал да въвлича Византия към зараждащата се тогава общовсевропейската търговска организация, като се възползвал от един от сложните периоди на империята и в края на краищата постигнал своето.

Императора Алексей Комнин при най-неизгодни условия падписал международен търговски договор, наречен Златната була. Оказало се че този договор е заробващ и изгоден само за запада.

До някое време всички били доволни, съживила се търговията, в градските магазини се появили невиждани преди изобилие от европейски и азиатски стоки, но всичко това не било даром, за едно десетилетие собственото производство и селско стопанство деградирали със стремителни темпове. Разорени или попаднали в зависимост от чужденци били всички византийски предприемачи. Когато се опитали да вземат нещата в свои ръце се оказало късно.

image

Анулиран бил договора със „златната була” и император Андроник се опитал да върне в страната изтичащите зад граница като поток доходи. Той конфискувал всички чужди търговски предприятия измукващи последните ресурси на икономиката. Но това не минало безнаказано нито за него нито за империята. Той бил зверски убит. А Веницианската република станала по това време най-крупната финансова олигархия , финансирала по това време цял кръстоносен поход и вместо към светата земя  се насочил към грабеж на Константинопол.

Византийците, които по това време възприемали кръстоносците общо взето като братя по вяра и военни съюзници, били толкова неподготвени за такъв коварен удар, че неорганизирали необходимата съпротива. 1204 година Френски, Германски и Венециански части на западните съюзници обсадили Константинопол и го превзели. Града бил безжалостно разграбен и опожарен.

При това Венецианците, опората на тогавашното свободно предприемачество, обявили на целия западен свят че възтановяват погазената законност, правата на свободния международен пазар и главно, че се борят с режима отричащ основните европейски цености.

Именно от този момент на запад започнало да се създава образа на Византия като еретическа империя на злото. По нататък този образ когато потрябвало се изваждало от идеологическия арсенал и въпреки че след 50 години Константинопол бил освободен от кръстоносците Византия никога не успяла да се възтанови от този удар. А чуждестранните търговци за винаги останали пълновластни господари и над икономиката и над византийския пазар.

image

------------------------------------ Следва



Гласувай:
12



1. zelas - Историята звучи много познато и ...
30.11.2011 21:13
Историята звучи много познато и актуално, нали?
цитирай
2. анонимен - Твърде съвременно.
30.11.2011 23:03
Твърде съвременно.
цитирай
3. get - - Зелас, твърде и предаде на историята модерно звучение ?!
30.11.2011 23:11
- Преди това да се бе поспрял поне на концепцията ... за "Второто пришествие" и "Москва третия Ерусалим"(това към времената на патриарх Никон и "месията" Шабтай Цви) но ... какво става ?

от Гет ктист
цитирай
4. venziko - Ще има ли
30.11.2011 23:13
Ще има ли продължение постинга
цитирай
5. zelas - Ще има ли продължение постинга ...
01.12.2011 00:13
venziko написа:
Ще има ли продължение постинга



Ще има още две части най-малко.

Ако човек си направи труда да прочете тази история внимателно ще му се изяснят много от положенията в сегашната световнва политика. Изглежда йезуитските, гръцките и еврейските номера в Европа се прилагат безотказно от 13-ти век насам. Затова ни е толкова сбъркан света сега.
цитирай
6. zelas - - Преди това да се бе поспрял поне на ...
01.12.2011 00:18
get написа:
- Преди това да се бе поспрял поне на концепцията ... за "Второто пришествие" и "Москва третия Ерусалим"(това към времената на патриарх Никон и "месията" Шабтай Цви) но ... какво става ?


Русия, според мен, е единственият възможен приемник на традициите на империята на Константинопол, защото приема православието и е достатъчно голяма. Дали тя успява наистина да се въплати това е друг въпрос. Но фактът, че западът поддържа подобна политика към Русия като тази, която прилагаше към Константинопол е безспорно.

Аз по-скоро бих бил доволен ако тя беше успяла, но след като германци узурпират царската власт, всичко отива по дяволите.
цитирай
7. get - - Зелас, вероятно следва да направим историческа ретроспекция не от 13-ти а от 6 в. пр.Хр. !!
01.12.2011 07:45
zelas написа:
venziko написа:

Ще има ли продължение постинга

Изглежда йезуитските, гръцките и еврейските номера в Европа се прилагат безотказно от 13-ти век насам. Затова ни е толкова сбъркан света сега.

- За да си съставим ясна и пълна картина, за това какво става и-и ... от, което произтича ... това, което в момента наричаме Европейска история ?!!
Иначе ще стане, като този "опит" за анализ на причините за "Освобождението" ни ... написан в Уикито:
В НАВЕЧЕРИЕТО
Историческите и културни връзки на България с древноруските княжества и земи датират още от 10 век и Киевска Рус. Тези връзки са засилват еднопосочно по времето на завоюване на българските земи от османските турци, като много просветни държавни и културни деятели от времето на Втората българска държава заминават и продължават дейността си в древноруските земи с цел предаване и продължаване на цивилизационните ценности и традиции на византийско-българския свят на русите. Постепенно, и с подкрепата на папството (по време на последните опити за спасение на Константинопол - виж Констанцки и Фераро-Флорентински събор с уния), и под давление на дейците на Търновската книжовна школа намерили прием в древноруските земи, се изгражда концепцията за Третия Рим, която заляга във фундамента на руското самодържавие. Династичните и родови връзки на първия руски цар Иван Грозни с българските земи, също предават легитимност и приемственост в историко-културен аспект на българо-руската завръзка. В този смисъл, мисията на Русия към България, и най-вече значението и ролята на Русия към Освобождението на България е исторически предусловено и предопределено. (Край)
- Има много предпоставени тези и от това превратни изводи !! - поради тази причина не ми харесва, че почваш да осветляваш въпроса тръгвайки от филма, който едно, към едно е репит на старата концепция "Москва трети Рим" !! ... пък относно нея, какви ги е писал пролетарският вожд Мордехай Маркс ... не ми се говори :)) !

от Гет ктист
цитирай
8. zelas - Гетски, ако четеш статията вним...
01.12.2011 18:32
Гетски, ако четеш статията внимателно и ако си гледал филма внимателно, ще забележиш, че текста тук е редактиран, за да се избегнат внушенията за велико руски мераци, които не са много в този филм, така или иначе.

Ти си имаш нещо наум и просто си го каза, както обикновено, това е нормално, всички сме така, но не ми преписвай грехове, които не съм извършил ... все още.
цитирай
9. get - - Прощавай за репликата ми, която може би звучи, като укор ?!
01.12.2011 21:08
zelas написа:
Гетски, ако четеш статията внимателно и ако си гледал филма внимателно, ще забележиш, че текста тук е редактиран, за да се избегнат внушенията за велико руски мераци, които не са много в този филм, така или иначе.

Ти си имаш нещо наум и просто си го каза, както обикновено, това е нормално, всички сме така, но не ми преписвай грехове, които не съм извършил ... все още.

- Вероятно избързах ? - но си имам основание, щото много сме си патили от тези попски ... първоначално а после политически доктрини !!
- Пак казвам прощавай, но бързах да предпазя някои да не вземат едно към едно да приемат нещата и най-вече внушенията правени чрез филма !!

- Жив и здрав да си - приятел !!

от Гет ктист
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Още като ги прочетох си бях казал да ...
06.12.2011 18:54
Още като ги прочетох си бях казал да те поздравя за тези статии, защото необективното и превратно разглеждане на Византия в масовото съзнание на днешните българи до голяма степен пречи както за разбирането на историческите процеси и историческата съдба на средновековната българска нация и държава, така и за днешното разбиране и отношение към съседите ни и между тях. За съжаление.

Гледам гета, пак нещо се бори с неясни тези и внушаващи въпроси. Какъв ти е проблема с концепцията "Москва Третия Рим" - тя си е съвсем легална, официално концептуализирана и политически проведена. В крайна сметка автори и пръв опит за този пренос на "Рим" е точно Втората българска държава и Търново в разцвета си е наистина в пъти по-внушителен град (освен размерите) от Константинопол в заника си - и като съсредоточии на светини и като демография и като политическо, икономическо и т.н. влияние. След нелепото му сдаване на османлиите и последвалото покоряване на полуострова точно българите пренасят тази концепция към православните центрове в Украйна и Москва, а в последствие Москва приема тази концепция и е факт - най-силната в политическо, духовно, културурно и тн отношение православна столица от времето на Иван Грозни насам, независимо от наличието на Санкт Петербург.

Мани ги великоруските мераци и т.н. както и личното отношение към Русия, Византия и там кой още ти е трън в очите, гледай на историята като обективна реалност. Въобще на нашата история, ако искаш да я изследваш качествено - опитай се да гледаш с очите на просветен и добре образован японец примерно, а не на зле възпитан великобългарски шовинист и ксенофоб, виждащ все лоши, нисши, гадни и стремящи се да ни прецакат наоколо.

Още веднъж поздрави зелас и за постовете и за редакцията, която си направил на материала!
цитирай
11. nikikm - Въпрос
16.05.2012 19:38
Чета в материала за "византийски народ"???
Второ-Русия /това е от коментара на Зелас/,единствен правоприемник на ВИ.???
Друг въпрос:За корените на т.н. Русия и въобще има ли общо с Киевска Рус,щото са две различни понятия.Киевската е българска.
Друго:Православието в "Русия" е изначално българско,после фанариотите са го погърчили с юдеохристиянството.И днес те са начело на РПЦ.Самите руснаци все по-активно критикуват църквата си.
До кога ще пренебрегваме българските корени на Русия,основата на народа и и благородничеството,принизявайки българското съзидателство на всичко т.н. руско.Време е и руснаците да се отърват от великоимперските си амбиции и да научат,както трябва историята си,която е тотално скрита и изопачена!Не случайно говорим за руска планина пред българската история.Този коментар не е насочен против руския народ!Поздрави от матушка...България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784039
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031