Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 19:30 - Причина, за да ни има
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 4339 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 21.03.2012 20:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Светът се променя с всеки изминат ден. С развитието на технологиите се скъсяват разстоянията между хората и се преодоляват бариерите в общуването. С промяната на начина на живот на хората се променя и тяхното личностно и най-вече национално съзнание.

Светът се глобализира, за добро или зло, натам върви развитието на човеците на тази земя. Нищо и никой няма да накара хората да се върнат към стария модел на затворена регионална търговия. С промяна на бизнес отношенията се променя и идеята за нация.

Нациите са се формирали като надстройка на родовите формации с цел взаимопомощ и защита. Една нация е силна и хомогенна, когато хората имат нужда един от друг.

Без да се самозаблуждаваме, днес идеята за нация (не само българската) е в голяма криза. С образуването на големи съюзи като Европейския Съюз, значението и силата на една нация се отслабва до такава степен, че хората загубват интерес към нея и забравят защо всъщност се определят като нейни членове.

Българската нация е в криза от вече почти сто години. Особено след влизането ни в ЕС, идеята за България като Родина все повече и повече се размива. Хората имат право да пътуват свободно и да се установяват в други страни с по-висок стандарт на живот. България като тяхна Родина става нещо условно, едно случайно място, където са се родили.

Много често влиянието на една култура върху друга се определя от икономическата мощ на нацията носител. Това е изключително валидно сега. Глобалната търговия и глобалната информационна мрежа донасят със себе си както стоки така и културно влияние. Дори и без да пътува, човек в момента общува с хора от много други нации и култури и бавно, но методично загубва своята местна идентичност. Оформя се една глобална култура.

Българинът по душа е родолюбец, но с всеки изминат ден за него става по-трудно да люби нацията си, защото страната му не е икономически и културно доминираща и собствените му управници пък съвсем нехаят за него.

В последно време той се обърна за утеха и упование към историята си, но това което той открива там му носи още повече огорчение тъй като се чувствува малък и слаб в сравнение със дедите си.

Българският народ е успял да оцелее толкова години чрез сплотяване срещу външни заплахи и по икономически причини. Например, българското Възраждане стана възможно благодарение на факта, че българите успяха да се позамогнат и им се прииска сами да определят държавните дела и най-вече данъците.

Засилване на икономическата мощ на страната едва ли ще сплоти нацията, защото нациите със силна икономика са също в криза. В момента т.нар страни от първи свят представляват един многокултурен коктейл.

Самоизолацията би означавало самоубийство, защото населението на България не е достатъчно голямо, за да успеем да плаваме срещу вятъра.

Какво тогава би могло да сплоти нацията сега и да и гарантира поне още сто години живот? Откъде може да дойде просветлението?

А дали пък просто не сме свидетели на началото на края на нациите?




Гласувай:
7



1. x2012x - Напълно съм съгласен с написаното
21.03.2012 20:00
Страшно е ! Глобализация ,лъжи , корупция , деморализация , цигания , престъпност - това е днешна българска територия. Сега българите трябва да вземат решение искат ли да имат държава ?! Мъка ми е ! Не съм оптимист .
цитирай
2. zelas - Страшно е ! Глобализация, лъжи, ...
21.03.2012 20:09
x2012x написа:
Страшно е ! Глобализация ,лъжи , корупция , деморализация , цигания , престъпност - това е днешна българска територия. Сега българите трябва да вземат решение искат ли да имат държава ?! Мъка ми е ! Не съм оптимист .


Едва ли може така просто да решим, дали искаме или не. Нацията се поддържа, когато хората имат нужда да бъдат заедно.

По време на ВСВ, за да мотивират английски войници, правителството изпраща на всеки една картичка на която имало изобразено малка уютна къщичка, с красив цветен двор и няколко животинки наоколо. На картичката пишело - Ето за това се биете на фронта!

Кой е този мил образ, който може да накара българинът да се жертвува отново за Родината си?
цитирай
3. анонимен - Достатъчни са и трънясалите гробища???
23.03.2012 18:06
За доста голяма част от хората. Дано не се налага да се види колко са!
цитирай
4. sande - Последните 20 години разрушиха всичко свято в душата на българина...
23.03.2012 18:38
Посято бе недоверие, разделение ...

Разпокъсан народ се обединява, разделен - не. Забравил съм кой политик от близкото минало бе направил тази констатация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5801560
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930