Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 21:03 - Дали пушенето наистина причинява рак на белите дробове?
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 11257 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 10.06.2012 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ако пушенето е основна причина за рак, то тогава ракът на белия дроб би трябвало да бъде най-разпространеният. 

През 1964 сър Ричард Дол провежда проучване, което показва, че измежду тютюнопушачите има по-малко болни от рак на белите дробове, отколкото имежду тези, които никога не са вдишвали цигарен дим!

Истинската причина за рак на белия дроб, според друго изследване на, д-р Кити Литъл, са дизеловия дим и изпарения. Доказателствата, в подкрепа на това твърдение са достаубедителниФактите сочат, че:

  • тютюневият дим не съдържа канцерогени, а дизелови изпарения съдържат четирите известни канцерогени;
  • рак на белия дроб е рядкост в селските райони, но често в градовете;
  • случаите на рак на белия дроб са по-разпространени по трасетата на автомагистралите;
  • честотата на рак на белите дробове при непушачите се е удвоил през последните десетилетия;

 Д-р Литъл допълва:

"Тъй като целта на кампания срещу тютюнопушенето е да се прикрие истинска причинаможем да твърдим, че основната причина за тези 30 хиляди смъртни случая от рак на белия дроб на година е самата кампания против тютюнопушенето".

Дизеловите изпарения
 и рак на белия дроб

Д-р Кити Литъл, януари 1998 г.

От около 1930 година стана ясно, че увеличението на заболяванията на рак на белия дроб се дължи на сравнително нов фактор, вероятно нещо, което се е появило през 30-те години. Кой е този нов причинител?

Имаме изобилие от причини, които биха допринесли за увеличаване на рак на белия дроб, но през 1940 се оформиха три основни хипотези:

  • влиянието на градския дим
  • цигари и тютюнев дим
  • дизелов дим и изпарения.

Увеличението на рак на белия дроб е предимно градско явление, то не се наблюдава в типични селски общности. Освен това, в по ветровити градове (например Порт Елизабет или Кейп Таун) увеличениетоне не е толкова силно, както в градове с по-застояла атмосферата (например Дърбан или Йоханесбург).

Т
ютюнопушенето сред мъжете е било доста разпространено половин век преди наблюдаваното увеличението рак на белия. Жените започнаха да пушат по-късно, отколкото мъжете, и то не преди 1961. Забелязва се, че увеличението на рак на белия дроб при жените не се движи паралелно снарастването на тютюнопушенето, но започна в същото време когато започва при мъжете, от 1930 г. нататък.

 В селските общности в Южна Африка нивото на рак на белите дробове е ниско. В Родезия, където консумация на цигари и тютюн е най-висока, рак на белия дроб е бил почти несъществуващ, докато не се въвежда дизеловото гориво.

 Във Великобритания увеличението на случаите започва няколко години след въвеждането на дизелови двигатели. В Южна Африка се наблюдава подобна картина. Имаме закъснение от около 7 или 8 години между въвеждането и явни симптоми.

Градският
пушек и тютюнев дим съдържат химикала бензопририн (benzpyrine), който е слабо канцерогенен. Въпреки това, той се окислява много лесно и никога не е било доказано, че причинява рак на белия дроб. Имаме, обаче, доказателства, че дизеловото дим съдържа най-малко четири силно канцерогенни съединения. Също е доказано от полеви наблюдения, че местните концентрации в зависимост от условията на движение могат да бъдат много високи.

Към средата на 50-те години, вече стана съвсем ясно, че увеличението на рак на белия дроб се дължи на дизеловия дим, и че цигарите и тютюневия дим, нямат нищо общо. Но на 27 юни 1957 г. Започна кампанията срещу тютюнопушенето.

В резултат на
тази кампания от 1962 г. насам е налице спад в потреблението на тютюн. От 1962 имаме също и повишение и увеличаване на производството на дизелово дим на всички главни пътища, и през 1970 г. Се наблюдава увеличение на смъртните случаи, причинени от рак на белите дробове в области, засегнати от това увеличение.

Чистият дизел е дори още по-вреден!

В последно време има усилия да се намали размера на изгорели дизелови частици с новия "чист" градски дизел. Въпреки това, този дизел може да бъде още по-вреден според последни проучвания.

Тютюнопушенето може да намали опастността от рак

Рак на стомаха

Има и други доказателства, че пушенето може в действителност да предпази от рак. Нитрати и нитрити, които се срещат в зеленчуци и меса, се преобръзуват в канцерогенни нитрозамини в стомаха. Пушенето потиска навлизането на циркулиращите нитрати в слюнката, особено при по-високи нива на хранителния прием на нитрати.

Рак на гърдата

Д-р Пол Клайхус, директор на Международната агенция, за изследване на рака, провежда изследване, което установява, че тютюнопушенето води до намаляване на риска от развитие на рак на гърдата с 50% при жени с генетична склоност към рак на гърдата.

1. Myddelton G. Carcinoma of the bronchus. Lancet 1965; 2: 796.

2. Dean G. Lung cancer among white South Africans. Brit Med J 1959; 2: 852.

3. Eastcott F. The epidemiology of lung cancer in New Zealand. Lancet 1956; 1: 37.

4. Kotin P, Falk HL, Thomas N. Aromatic hydrocarbons: presence in particulate phase of diesel engine extracts and carcinogenicity of exhaust extracts. A.M.A. Arch. Industr Health 1955; 1: 113.

5. Reed E, Barrett CF. Air pollution from road traffic - measurements in Archway Road, London. Int. J. Air. Wat. Poll .1965; 9: 357.

6. Report of the Ministry of Health for the year ending 31 December 1957. Cmnd.495, 1958.

7. Davis J. Annual Report of the Medical Officer of Health to Abingdon and Faringdon Joint Health Committee, 1971.

8. Doll R, Hill A.B. Mortality in relation to smoking: ten years observation of British doctors. Brit Med J 1964; 1399 & 1460.

9. Straub A. Potential dangers from exposure to diesel locomotive extract. Industr. Med. & Surg 1955; 24: 353.

10. Abbey D, et al. New evidence links air pollution with lung cancer. Am J Respir Crit Care Med 1999; 159: 373-82.

11. Knight TM, Forman D, Al-Dabbagh SA, Doll R. Estimation of dietary intake of nitrate and nitrite in Great Britain. Food Chem Toxicol 1987; 25: 277-85.

12. Paul Kleihues. Smoking Cuts Breast Cancer Risk In Small Fraction of Women with Mutated Gene: Scientists Do Not Advocate Smoking, as Risks Outweigh Advantages. WHO press release, 19 May 1998

Източник




Гласувай:
8



1. zelas - Искам да направя пояснение, че тази ...
10.06.2012 21:11
Искам да направя пояснение, че тази статия няма за цел да оправдае тютюнопушенето ами да покаже, че кампаниите против пушенето се използват за прикриване на другите причини за увеличението на случаите на рак на белия дроб.

Преди няколко дена почина вуичо ми и точно от рак на белия дроб. Той беше дългогодишен пушач и живееше на село. Така, че неговият случай показва, че тютюнопушенето също може да причини рак.

Аз самият сега съм непушач и подкрепям забраната за пушене на публични места.
цитирай
2. анонимен - а за притежателите на дизелови в...
10.06.2012 21:26
а за притежателите на дизелови возила какво ще кажеш?
цитирай
3. zelas - а за притежателите на дизелови в...
10.06.2012 21:29
анонимен написа:
а за притежателите на дизелови возила какво ще кажеш?


Ами аз съм един от тях! :))
Всички да се бутнат от 20 метрова скала!
цитирай
4. audan - Да погледнембезпристрастно!
11.06.2012 09:34
Аз съм нешушач, не защото пушенето е вредно или не, а защото не ми харесва мириса и вкуса на тютюна. Така и не пия бира (не харесвам хмел) и джин (не харесвам студена отвара от "борови иглички") :)

Естествено съм против пушенето, защото всяка сутрин чувам кашлицата на съквартирантите си и виждам как гладуват ... за да си осугурят дневната доза цигари.
Но ... интересува ме истината и приемам тезата, че пушенето не причинява рак на белите дробово. В същото време съм сигурен, че не им и помага на горките бели дробове. Това е все едно на задръстения си от прах въздушен филтър да добавяш още прах, та да се отпушел. "Клин - клин избива!", но не и тук.

Има и друго...
честотата на рак на белите дробове при непушачите се е удвоил през последните десетилетия;

Но тези непушачи са сред пушачи ис отвращение трябва да се примиряват с гадната воня на агресивните, обикновено, пушачи. Този стрес води до рак и мисля, че ГНМ няма да възрази.
Подобно е и положениетопри жените. Дори преди да пропушат, те живеели с пушачи. Т.е. поемали са отровата пасивно, опитвайки активно да дишат

На село болните били по-малко. Ми въздухът на село като цяло е по-чист (като изключим димът от трактори и комбайни).. Пък и хората на село вършат повече физическа работа, та чрез по-бързия метаболизъм изхвърлят отровите в организма си по-бързо.
В града и да правите фитнес, ще смените вашия "отработен" въздух с друг мръсен. Сиреч - шансът да се диша чист въздух в града е минимален. Затова "гражданята" ходят из село.
цитирай
5. d3bep - Некои факти за тютюнопушенето. ...
11.06.2012 19:55
Некои факти за тютюнопушенето.
Около 95% от заболелите на ужасният рак на устната кухина и гърлото, са пушачи.
Около 80% от болните с рак на белия дроб са пушачи.
Около 60% от заболелите от заболявания на сърцет ос тежък изход са пушачи.
Има и още.

Какъв е извода?
Не само че цигарите причиняват рак, но колкото по - близо е зоната на контакт до самата цигара ,толкова по - голяма и непоправима е трагедията.
Вие си правете изводите.
А вече дали е никотина, пушека или радиацията.. Въпрос на други въпроси.
Но кампанията против тютюнопушенето е просто имитация че нещо се прави, защото за съжаление изродщините на тютюнопушенето не могат да се скрият и държавата некак си трябва да се поикаже съпричастна, след като тя самата изпъва чадър над отрасъла.

За справка лично според мен забранената марихуана е по - безвредна за пушене от цигарите ,а и се пуши по - малко и по - нарядко.
цитирай
6. zelas - Некои факти за тютюнопушенето. ...
11.06.2012 22:20
d3bep написа:
Некои факти за тютюнопушенето.
Около 95% от заболелите на ужасният рак на устната кухина и гърлото, са пушачи.
Около 80% от болните с рак на белия дроб са пушачи.
Около 60% от заболелите от заболявания на сърцет ос тежък изход са пушачи.
Има и още.

Какъв е извода?
Не само че цигарите причиняват рак, но колкото по - близо е зоната на контакт до самата цигара ,толкова по - голяма и непоправима е трагедията.
Вие си правете изводите.
А вече дали е никотина, пушека или радиацията.. Въпрос на други въпроси.
Но кампанията против тютюнопушенето е просто имитация че нещо се прави, защото за съжаление изродщините на тютюнопушенето не могат да се скрият и държавата некак си трябва да се поикаже съпричастна, след като тя самата изпъва чадър над отрасъла.

За справка лично според мен забранената марихуана е по - безвредна за пушене от цигарите ,а и се пуши по - малко и по - нарядко.


Здравей Стефане,

Би ли дал източника на тази статистика, защото в тази статия се казва:

"Трудно е да се установи със сигурност, защото повечето от базите данни, които следят рак на белия дроб, всъщност не поддържат добри записи за история пушенето на пациентите.

http://www.curetoday.com/index.cfm/fuseaction/article.show/id/2/article_id/300

Както казах, кампанията против тютюнопушенето е с цел да отклони вниманието ни от другите замърсители.

Всички сме пасивни жертви на дима от колите, но никой не слага стикери на колите с прояден и изгнил бял дроб, както това се прави с опаковките за цигари.
цитирай
7. zelas - Япония и Гърция имат най-голям брой ...
11.06.2012 22:36
Япония и Гърция имат най-голям брой възрастни пушачи, но най-ниската честота на рак на белите дробове. В директен контраст на това, Америка, Австралия, Русия, и някои южния тихоокеански островни групи са най-ниския брой на възрастни пушачи в света, но най-висока заболеваемост от рак на белите дробове.

Първият контакт на европейци с тютюн става през 1492 г., когато Колумб и сътрудник изследовател Родриго де Херес наблюдават местните в Куба тютюнопушенето. Още същия ден, Херес оптива пушенето и установява че е много отпускащо, точно както са го уверили местните жители, че ще бъде.

Родриго де Херес открил, че на индианците им е било известно, че пура и пушенето на цигари са не само за отдих, но също така лекуващи кашлица и други леки неразположения. Когато се върнал у дома, Херес гордо запалил пура на улицата, и бил незабавно арестуван и хвърлен в затвора в продължение на три години от ужасената испанската инквизиция.


http://www.sott.net/articles/show/226999-Smoking-Helps-Protect-Against-Lung-Cancer
цитирай
8. podvodni - Има нещо което малко хора знаят. Ако ...
12.06.2012 14:02
Има нещо което малко хора знаят. Ако се получи раково образование употребата на тютюн задължително трябва да се ограничи или спре. Но тютюна не причинява ракови заболявания.
цитирай
9. sistemite - Бензиновите изпарения и (отработените) от бензинови л.автомобили газове са...
13.06.2012 13:57
още по канцерогенни !
цитирай
10. анонимен - WgRTRsZNe
31.10.2012 09:45
8v4xn7 <a href="http://qfmoicocbnct.com/">qfmoicocbnct</a>, [url=http://egcmqmayqygi.com/]egcmqmayqygi[/url], [link=http://kpqhkuaodgbh.com/]kpqhkuaodgbh[/link], http://lqdypoxxgcyh.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784185
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031