Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2012 19:26 - Мъдростта на българската храна и д-р Уестън А. Прайс
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 13713 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 03.11.2012 11:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мъдростта на традиционната българска храна и д-р Уестън А. Прайс

Българите са известни по света със своето дълголетие и добро здраве. В началото на ХХ век, е установено, че българите живеят по-дълго от всички други хора, и имат изумително голям брой на столетници. В действителност, в България има по-висок процент на хората, на 100 или повече години, отколкото, при която и да е друга нация.

Въпросът защо българите са живели толкова дълго време и са били толкова здрави е бил широко изследван.Първоначално се е смятало, че причината за българското здраве и дълголетие се дължи изцяло на бактериите, открити в тяхното кисело мляко. Това откритие е допринесло кисело мляко стане популярни в целия западен свят. Въпреки това, кисело мляко е само една малка част от традиционната българска диета. Един внимателен преглед върху традиционните храни на България показва, че това е диета разпространена измежду всички здрави народи, изследвани от д-р Уестън А. Прайс.

Нищо чудно, че българите са живели толкова дълго време и са толкова здрави!

Традиционни начини за хранене изследвани от д-р Уестън А. Прайс

Д-р Уестън А. Прайс е бил зъболекар в началото на ХХ век в Америка. Той забелязал, че с всяко ново поколение неговите пациенти са били по-малко здрави от предишното поколение и с по-лоши зъби. Д-р Прайс установил, че отговорът е се крие в храненето. 

Затова 
следващите десет години той прекарал в пътуване по света, за да учава хранителни навици на здравите народи, които се хранят с техните си традиционни храниТой същотака изследвал, какво се случило с тези народи, след като те възприели съвременните хранителни навици. Здравитенароди, изследвани от доктор Прайс, нестрадали от хронични заболявания, които измъчвалисъвременния свят, като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.

Високата консумация на животински мазнини

Здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят огромно количество животински мазнини от здрави животни, пасещи трева или от диви животни. Това включва млечни мазнини като масло, сирене, сметана, естествената мазнина на всички видове животни, и мазнини, съдържащи се във вътрешните органи на животни, като черния дроб и бъбреците.

Традиционна българска диета е пълна с животински мазнини от пасящи животни и дивеч. Естествената мазнина на животното се приема с месото. Месото често се приготвя с големи количества масло. Масло и сирене често са били много важна част от традиционните хлябове. Органни меса са много популярни, дори се се яли в супа. Големи количества кисело мляко също се консумират.Млякото винаги е било пълномаслено. Една популярна традиционна напитка е Айрян, който се приготвя от кисело мляко и студена вода, смесени заедно. Месото често се залива с животински мазнини по време на печенето му. Големи количества пълномаслено сирене също са бяликонсумирани.Български хляб и тестени изделия са били приготвени с огромни количества масло, често пълнени с пълномаслено сирене, или със сирене като основна съставка.

Месото и дивеча се ядат с мазнините

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс ценятмесо като храна, независимо дали то идва от пасящиживотни или дивеч. Тези народи винаги ядат месото с мазнината му.

Месо от пасящи животни от всякакъв вид е бело високоценено в България и дивеча е бел любима храна. Месото в България почти винаги се сервира в естествената симазнина, приготвя се с мазнина и се сервира с други храни, съдържащи мазнини.

Дреболии

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс ценяторганите на животни като храна, и ядат големи количества органни меса, особено черен дроб, но също така и сърцето, бъбреците, както и много други дреболии.

Традиционният българска диета също цени всички видове органни месачесто сготвени в супа от дреболии –едно отлюбимо ястие на българите.

Дива риба и морски дарове

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс, ядатмного дива риба и морски дарове, ако да си ги набавят,хайверър е ценена храна.

Дива риба и морски дарове са били любима храна в България и са били част от традиционната диета. Хайверът ебил високо ценен и често се сервира.

Яйца и птици

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс се хранят с големи количества яйца, птици и други диви птици, ако тези храни са на разположение.

Яйца и птици са били важна част от храната на българското население. Яйцата се ядат сами или се добавят в големи количества на много други храни, като традиционните тестени изделия - баници.

Ферментирали храни (туршии)

Всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс се хранят всеки ден с ферментирали храни, често направени от зеленчуци.

Киселото зеле и други ферментирали храни са били широко използвани в традиционната българска кухня, често се сервират в малки количества при всяко хранене.

 

Пресни плодове и зеленчуци, отглеждани в богата почва

Някои от здравите народи, изследвани от доктор Прайс се хранят значителни количества зеленчуци и плодове, които винаги са били отглеждани по биологичен начин, без химикали, в богата почва, пълни с хранителни вещества.

България има една от най-богатите почви на земята и е известна с прекрасните качества на плодовете и зеленчуциte, които са консумират широко и са важна част от традиционната кухня.

Преработени (готови) храни

Всички здрави народи, изследвани от доктор Прайс не използват преработени или промишлени храни, като захар. Всичко се приготвя от нулата и единствената обработка сатрадиционните начини за запазване и ферментиране на храна. Когато един човек от тези здравословни народи се премести в район, където хората се хранят с обработенихрани, той бързо изгубва здравето си и често зъбите си.

Българите приготвят традиционно всичко от нулата, използвайки само традиционните начини за запазване и ферментиране на храни. Българите не са ядели десерти, направени с много рафинирана захар и брашно, но само в много редки случаи като религиозни празници. В тези рядки случаи десертите се сервират по време на хранене, който е бил се е състоял с други здравословни храни, които ограничават последиците нанесени от преработените храни.

Здравословно отношение към храната

Толкова много хора днес се буквално се страхуват от храната. Традиционни храни като животинските мазнини се демонизират и се смята, че те са причината за почти всички хронични заболявания. Традиционните народи не саобвинявали храната за болеститеточно обратното, за тяххраната е била източникът на живота и здравето. Традициите им за това как да готвят и да комбинират храните са се спазвали строго.

 

Има много доказателства, че съвременните преработени храни създават хранителни недостатъци, които довеждат до всички видове заболявания. Това никога не се е отнасяло за традиционните храни, приготвени и поднесени потрадиционните начини.

Традиционното българско отношение към храната е много сходно с това на другите здрави традиционни народи. Идеята е, че апетита трябва да ви бъде водач и той да решава какво трябва да ядете и колко. С други думи, да се хранитес каквото пожелаете и колкото си пожелаете и некатялото ви да определя нуждите си, изразени чрез апетита.

Тази нагласа работи много добре с традиционните храни, съдържащи пълната гама от необходими хранителни вещества.

За съжаление, това поведение може да доведе до катастрофа с преработените храни, в които често липсват жизненоважни хранителни вещества и са пълни с всички видове изкуствени химикали, а понякога и химикали, предназначени да ви накара да искате да ядете повече от специално преработени храни.

Решението е да се избягват всички преработени храни, и нека апетита да ви води, когато ядете истинска храна. Работи прекрасно.

Приликите между диетите, изследвани от д-р Прайс българската традиционна диета не е случайни. Принципите, открити от д-р Прайс, са най-добрият пример за пълноценно хранене и традиционната българска храна е още едно доказателство за този факт.

Източник - 
Bulgarian Food Wisdom and Dr. Weston A. Price - Stanley A. Fishman




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. zelas - Така е било преди 100 години. А как е ...
31.10.2012 19:33
Така е било преди 100 години. А как е сега?
Bulgaria Is the Real Fast-Food Nation, Study Reveals
http://news.softpedia.com/news/Bulgaria-Is-the-Real-Fast-Food-Nation-Study-Reveals-113448.shtml

Как от най-здравословно хранещите се хора се превърнахме в нация номер едно по бърза и нездравословна храна?

Проблемите започнаха по време на социализма, когато селското стопанство се уедри и българинът беше изкоренен от земята му.

Заместването на маслото с растителни масла е една от най-големите вреди върху здравето на българина.

След това традициония български хляб беше заместен от белият хляб, който няма почти никакви хранителни качества.

Газираните напитки пълни със захар нанесоха огромна вреда върху зъбите на цели поколения.
цитирай
2. d3bep - Готино. Поздрави!
31.10.2012 19:47
Готино.
Поздрави!
цитирай
3. sparotok - храна
02.11.2012 00:25
Хубавата храна е скъпа Пламене. Колко човека могат да си позволят масло, истинско сирене, кашкавал, чисто (незамърсено от хормони) месо?

Европейската Комисия така е нагласила нещата, че да стане почти невъзможно човек сам да си произвежда всичко...Не случайно Хенри Кисинджър каза преди време - Контролирай петрола и ще контролираш повечето от народите, контролирай храната и ще контролираш целия свят...

цитирай
4. d3bep - Всъщнсот много от земята ни пустее, ...
02.11.2012 09:25
Всъщнсот много от земята ни пустее, а каквото и да си говорим при дядя ви Тоша може и да беха текезесета, ама изнасяхме за целият свят домати, боб, месни консерви.
Сега сме горе доле на 1/10 от тогавашният ни капацитет....
Така че стига да искаме... ТОчно ние нямаме проблеми. Малко сме, земята ни е добра и не е намаляла, макар че правим всякакви идиотии за да намалее - дизел от рапица, слонска треваи друга простотия....

Проблемът тук е създаден на друго място:
Конкуренцията.
Тръгнш ли да произвеждаш за пазара, няма ка кда се бориш със стеоридните мутанти.. Един да има на пазара ,опорочава всичко.
Не можеш да се бориш с него нито по разходи за производство, нито по добив от декар.. И щеш ил ине щеш искаш л ида си на пазара ,си принуден да лъжеш природата....
Но за частно, малко стопанство все още няма проблеми - Бойко Борисов още не е стигнал дотам.

Проблемът е създад
цитирай
5. zelas - sparotok, ти знаеш аз винаги съм ...
02.11.2012 11:41
sparotok, ти знаеш аз винаги съм повтарял, че спасението е на село. Моите родители в момента си произвеждат почти всичко и са живи здрави и красиви. Аз също ще се върна на село в следващите няколко години.

Само вижте какво се случи на в Америка? Такива природни бедствия ще стават ежедневие и изхранването ще стане проблем номер едно дори и в така наречените страни от първи свят.

В бъдещето аз виждам гладни хора с айфони. :))

---------------------

d3bep - така е нашата работа е - във вода гази, жаден ходи.

Българската земя е рай и това е може би едно от причините да се води такава политика за обезлюдяване на тези земи. То не е за първи път така или иначе, както знаем от историята.

-------------

Спасението на българина е под носа му - земята. Тези които го осъзнаят това ще оцелеят, а всички останали ще гаснат в бавно и мъчително.

-----------

Храната ще става глобален проблем. Да не говорим, че и чистата вода става проблем, но с водата поне има технологии с които човек може да си набави вода от най-различни източници.
цитирай
6. takaini - Благодаря ти за интересния материал!
17.08.2013 10:14
Трагедията е,че в България не е наложен истински контрол на храните,които се консумират и най-лошото е,че дори тези,които отговарят за качеството и контрола им-не са заинтерисовани да прекратят да речем употребата на отровната храна!Те вървят по тънката червена линия -залагайки живота на милиони хора!Вярно е,че на село можеш да произвеждаш всичко свое-ДА!Но,не всички биха могла да живеят на село,защото те първо няма да искат да променят духовността си-а искат да печелят пари!Къде отива мисълта за здравето им!!!???Някъде-там в безкрайността!Цигарите са ги направили зависими...после кафетата със тях...и храните фас фуудс...чалгата...бягането и надпреварата със стреса...Виждам го всеки ден и всячески искам да помогна на хората!Но те дори не се замислят за тези истини!Хората са с промити мозъци!Жалко е...
Радвам се,че има хора като теб,замислили се за здравословен живот и дори публикувайки тези важни и смислени статии!
Хубави дни ти желая!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5772077
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031