Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 21:51 - Функционална медицина
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 5091 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 07.11.2012 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimageimageКакво е функционална медицина?

Функционалната медицина разглежда причините, които стоят в основата на заболяването, с помощта на един нов подход, който обвързва пациента и лекаря в терапевтично партньорство. Това е еволюция в практиката на медицината, която е по-добре насочена към здравните нужди на 21-ви век. Чрез пренасочване от традиционния подход, при който заболяването е в центъра на към подход, при който пациента е във фокус, функционална медицина разглежда целия човек, а не е просто изолиран набор от симптоми.

П
рактикуващите функционална медицина прекарват голяма част от времето си в разговори със своите пациенти, изслушайки техните истории и изследвайки взаимодействието между различни фактори - генетични, такива свързани с околната среда и с начина на живот, които могат да повлияят върху здравето в дългосрочен план под формата на хронични заболявания. По този начин, функционално медицина изследва здравето и жизнеността за всеки отделен човек.

Основни принципи:

1. Всеобхватен подход към лечението. 
Повечето нaрушенията на равновесието на функционалността на организма могат да бъдат преодолени, някои от тях могат да бъдат напълно възстановени за оптималното функциониране,  а други може да бъде значително подобрени.

2. Предотвратяването на болестите е от първостепенно значение. Почти всяка сериозна хронична болест се предшества от дългосрочни смущения във функционалността на организма.

3. Промяна във функционалността на системите може да окаже голямо въздействие върху здравето на пациента. Практикуващия функционален лекар изследва широк кръг от наличните методи на лечение и персонализира плана за лечение, включително и тези с най-голямо влияние върху основната функционалност на организма.

4. Функционална
та медицина разширява комплекта от похвати на лекаря.
Лечението може да включва сбор от лекарства, билки, хранителни добавки, лечебни диети, или прочистващи програми. Те могат да включват консултации относно начина на живот на пациента, упражнения или техники за управление на стреса.

5. Пациентът става партньор. Като пациент, вие ставате активен партньор с практикуващ
ия лекар. Това ви позволява наистина да сте отговарни за подобряване на собственото си здраве и преодоляването на болестта.

Тук намерих една друга статия на български - http://bilkizazdrave.blogspot.co.uk/2012/04/blog-post.html


Източник

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zelas - Накратко, всяко болест в тялото се ...
07.11.2012 22:17
Накратко, всяка болест в тялото е всъщност сигнал за нарушено равновесие във функциониране на организма. Организмът има заложени механизми да се преборва сам с всички здравни проблеми, но когато е нарушено равновесието в него, то тогава той няма възможността да се справи сам.

Сегашната медицина не търси източника на нарушеното равновесие ами се опитва да се пребори със проявите на това нарушено равновесие. Не случайно много често хора, които се смятат за излекувани много скоро пак се връщат със същите симптоми или развиват още по-сериозни усложнения.
цитирай
2. nicodima - Ти показваш правия път в случая...
08.11.2012 13:45
Пациенти - много! Мога да ти кажа, че някои от хроничните заболявания на възрастните хора, крият корени в най-ранна детска възраст. Тогава само някои малки корекции на начина на живот и подходящо хранене биха спасили детето от страдания в бъдеще.
Но много от лекарите не са в час. Профилактиката в България е крайно занемарена. Обикновено лекуваме заболяванията в крайния им, неспасяем, вид...
Жалко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5801010
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930