Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2013 18:20 - 155 години от създаването на българската гимназия в Болград
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 3313 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Снимки от честването на 155 години от създаването на Болградската гимназия
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]

"Дневник" публикува в оригиналния му вид писмо, изпратено ни от Ценка Пенева Кучева, преподавател в Болградската гимназия "Георги С. Раковски" - първата българска възрожденска гимназия, по повод празника и годишнината от основаването й.

На 14 април, неделя – рождения ден на Раковски - Болградската гимназия "Георги С. Раковски" отпразнува 155-годишнината от създаването си и 20- годишнината от възобновяването си като българска гимназия.

Първата българска гимназия, създадена през Възраждането, се намира извън географските граници на България –  в украинския град Болград, в областта Бесарабия. Гимназията е открита през 1858 година с решаващото съдействие на Раковски – именно затова носи неговото име. Раковски използва личното си познанство с молдовския княз Никола Богориди (в тези времена Болград е на молдовска територия) и князът издава Хрисовул за откриването на училището. Волята за създаването на учебното заведение е на бесарабските българи, населили тези места в предишните десетилетия; те осигуряват средствата чрез наеми от селскостопански имоти и от околните езера.

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


Още в първите години на съществуването си гимназията се оформя не само като средно училище, но и като възрожденски културен център. През 1961 г. заработва печатница, отваря вратите си библиотека (не само за учениците – за всички жители на Болград), поставят се театрални постановки. Учебните предмети в училището се преподават на официалния молдовски и на български език, изучават се седем езика. Възпитаниците на учебното заведение продължават образованието си в Швейцария, Франция, Германия. Болградската гимназия намира за необходимо да осигурява на някои от тях стипендии, които са 6 до 8 пъти по-високи от европейските стипендии.

Това е прецедент в историята на образованието... И вероятно има връзка с факта, че  випускници на гимназията са Александър Теодоров-Балан, Ангел Кънчев, Александър Малинов, генерал Данаил Николаев, Олимпий Панов, и още десетки личности, оставили имената си в българската история и култура – учени, революционери, политици, военни, създатели на оперния театър, администратори, учители...

Историята на училището е сложна и превратна. То престава да бъде българска гимназия през 1876 г., променя статута си на руска гимназия, на румънски лицей, на съветско средно училище... През 1993 година, след като Украйна се отделя от Съветския съюз, отново надделява стремежът на тукашните българи и училището се възобновява като българско.

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


Ако кажа, че днес Болградската гимназия носи с чест своята стара слава, че помни богатата си и впечатляваща история, това няма да бъде празен израз. В училището се учат ученици от първи до 11-ти клас. Петокласниците приемат званието "Гимназист" и пред всички тържествено се заклеват, че ще го носят достойно. Учениците изучават 4 езика – български, руски, украински и английски; и съответстващите литература и история; право, етика, художествена култура, математика, природни науки. Всяка учебна година гимназията участва активно в олимпиади по всички предмети и в състезанието за съвместни научно-практически разработки на учители и ученици – МАН (Малка академия на науките), като винаги се целят първите места.

Оценките са от 1 до 12 бала и когато някой от учениците "слезе" около шестицата, статутът му на гимназист става несигурен. Изискванията са високи и категорични, учениците са свикнали с тях – и в същото време взаимоотношенията между педагозите и децата обикновено са сърдечни, с нюанси на семейственост. Родителите на гимназистите осезателно присъстват в училището, можеш да ги срещнеш всеки ден из сградата, тяхната позиция е коректив в ежедневната работата на педагозите. Бягства от часове, купища неизвинени и съответно – фалшифицирани отсъствия, неприлично облекло, кръчмарски приключения като "училищен" празник – в това училище подобни педагогически практики са непознати. Но не по принцип, педагозите са нащрек и предотвратяват всеки опит за забежки в такива посоки.

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


Другата страна на училищното семейство на Болградската гимназия е артистичността. Следобед учениците рисуват, пеят и танцуват, в самото училище, а и в школи извън него. От 1996-та г. в учебното заведение работят делегирани от МОМН български учители, които преподават българска народна музика, български народни танци, български език, литература и история. Преподавателят по музика и хореографът (през тази учебна година Красимир Кондов и Петър Димитров) успяват да  събудят у децата ( и у възрастните) и да оживят на сцената характерния български глас, ритъм и такт, често жадувани, но и трудно доловими през пластовете на времето и различните влияния върху бесарабските българи. 

Но не само българите водят кръжоци и учат децата на български език и българска литература; в училището работят още няколко преподаватели по български език, завършили висшето си образование в Измаил, Одеса или в някой от българските университети; организират се училищни изложби, концерти, чествания и състезания. Ежегодно гимназията участва във всеукраинското състезание за художествена самодейност"Чистi роси"    – с песни, танци, драматизации, рецитации, фотографии и рисунки, приложни изделия. Интересно и различно от практиката в България е, че тук представят своите таланти не само учениците, но и преподавателите.

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


В гимназията работят около 50 учители. Учителският колектив е колоритен. Задължително изискване към всеки преподавател е ... да работи. Реално, резултативно – и в екип със своите колеги. Учители са хора с над 30-годишен стаж и същевременно двадесетгодишно момиче, специалисти от всички възрасти. Четирима заместник-директори обгрижват учебно-възпитателната работа в различните ѝ аспекти.

Специално е вниманието към извънкласните дейности – назначени са организатор, специален директор, художник-сценограф; богат гардероб в подземието съхранява костюмите и декорите от многобройни сценични изяви. Както навсякъде, хората са различни, със свои чувства, особености и капризи, но тук реално работата е обединяващото звено. Всеки понеделник, в 10 и 10, през първото голямо междучасие, колективът отчита и поставя задачи, потяга обръчите и взаимоотношенията си и започва отначало работната седмица.

На работата се гледа сериозно, но смехът често се ражда внезапно от нечия реплика и се затъркалва между колегите. Заслужава си да попаднеш ги видиш как празнуват. Определено един от талантите им е умението да се веселят. Имат традиции – които като че ли не отвеждат директно към българското... Например – много речи и тостове, стихотворения за съответния виновник за празненството, игри... Тоест "на маса" с бесарабските ти колеги определено е от значение да имаш дар-слово. Но и тук, за жалост, събиранията стават по-редки, угрижеността замества радостта. 

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


Екипността, характерна за учителския колектив, се възпитава и в ученическия. Всеки от класовете си има отговорник – "старост", отговорниците също се събират ежеседмично и осъществяват връзката на учениците с ръководството на училището. Всяка седмица с определено удоволствие дежури един от големите класове, записват отсъствията, следят какво става по коридорите. Празниците задължително се отбелязват, в класовете се разменят поздравления и подаръци, непрекъснато се осъществяват свежи инициативи – насочени именно към самите деца, към умението им да общуват.

Работата на класния ръководител е сериозна... и в България е така... Не ореол – по-добре двойна заплата заслужават стотиците колеги, които, отгоре на всичката си друга, работа обгрижват класовете си, направо толкова всеотдайно, колкото и собствените си деца. Черешката на тортата в Болградската гимназия е балът на големите ученици на 14 април, празника на училището. Балът се провежда от 2008-ма година насам; облечени в разкошни тоалети, девойките и младежите - и техните преподаватели – танцуват валс, кадрил, полка... Заслужава си да се види; ахваш, пренасяш се в реалност, за която си чел, примерно, във "Война и мир".

image

Снимки от честването
Фотограф: Ценка Пенева Кучева

[Личен архив]


Може би описаната картина изглежда идеална? Разбира се, и тук има проблеми... но хубавото е, че аз чувам открито да се говори за тях.

Със сигурност Болградската гимназия "Георги С. Раковски", "това свято българско учебно заведение" (Христо Ботев), съществува достойно в днешния толкова объркан и противоречив свят и всеки ден воюва за своята стара слава...  Определена роля за високата вдигнатата летва има Жанна Суслина, която в продължение на 9 години води училището и поставя началото на много нови инициативи; но също – заместничката ѝ Наталия Кара, невероятно работоспособен и просветен човек, изпълняваща в момента директорската длъжност... и, не по-малко – всички останали колеги, изключително съзнателни, отговорни, всеотдайни към ежедневния си труд, към света на децата. Работейки в Болградската гимназия, човек наистина усеща жива оная искрица, запалена от нашите възрожденци.

Може би дълбокият мотив на работещите тук хора е вярата? И не е случаен фактът, че точно срещу Гимназията, през една малка и красива градинка, се извисява величественият храм "Свето Преображение Господне", най-голямата и почитана забележителност на градчето. Когато преминават покрай храма, тръгнали по своята си работа, болградчани спират, покланят се и се прекръстват. Но това е вече повод за друга история... 

Ценка Пенева Кучева
преподавател по български език, българска литература и българска история в Болградската гимназия "Георги С. Раковски", делегиран представител на МОМН



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785102
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031