Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2013 12:46 - Обезкървяването на българското селото
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 2865 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 15.07.2013 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проблемът с обезлюдюването на селото бе заченът при комунистите със започването на масовата колективизация. Преди това да се случи, българинът беше идеалният селянин в Европа, ако не и в цял свят. Селата бяха почти само достатъчни и независими от външна икономика. Българският селянин ходеше в чужбина да учи другите. Достоевски и той отбеляза колко добре живееха селяните в България, по време на командировките му през Руско-Турската война.

Затова и комунистите (или по-точно ционистите) разрушиха селото. Те знаят, че човек, който може да се храни сам, облича сам и има сигурен покрив над главата, не може да бъде манипулиран и превърнат в пролетариат.

Комунистите винаги са мразили селото. Те убиха народната традиция и започнаха обезкървяването на селото. Душата му взеха.

Физическо обезлюдяване на селото, обаче започва по времето на т.нар демокрация. Но всички знаем, че политиците от този преход са същите комунисти, преоблекли се в капиталисти.

До 2011 г. сътношението на селко и градско население е било винаги 50/50. Към 1 февруари 2011 г сътношението е вече градско население (72,5 %), а селско население  (27,5 %).

Това е краят. България никога не е била така, НИКОГА!
Ето вижте статистиката.

Но, изглежда това е световната тенденция. Така, че за да разберем от къде произлиза този проблем трябва да пропълзим много по-дълбоко в дупката на заека.

Китайците и те сега вървят по този път.

С навлизането на новите технолигии на генетично модифицирани семена и окрупняване на земеделието, българското село съвсем загубва надежда да се възроди. 

Единсвеното спасение на селото е в целенасочена политика за натурално стопанство и чисти храни. Но Европейският съюз и големите агро-компании едва ли ще позволят това да се случи. Да не говорим, че то няма и политици, които да се опитат да прокарат такава политика.

Какъв е изводът? Какво е решението? Какво да правим?
Аз нямам отговор на този въпрос.

Поздрави




Гласувай:
9



1. zelas - Словения все още има 50% селско н...
15.07.2013 14:09
Словения все още има 50% селско население. Сърбия 43,9%, Босна 51.4%, Хърватия 42.3%.

Изглежда страните от Югославия, където комунизмът не процъфтяваше в сталинския му вид селото успява да се запази. Защо ли?
цитирай
2. sande - Масовата колекктивизация бе чумата, която унищожи селата ...
15.07.2013 14:27
В бивша Югославия бързо разбраха, че т.н. Заедници нямат бъдеще. Разговарял с хора от Кавадарци и района в Р Македония. Те казват: започнахме и изграждане на Заедници /нещо като нашите ТКЗС-та/, но се видя, че са менте. Селяните станаха като чиновници, разхождат се с мотики из полето, копнат тук-таме, па легнат на сянка и на сладка разговорака, па и ракийка и става весело, но работа не се върши. Кражбите от общото станаха ежедневие. Затова титовите хора бързо решиха: който иска да си остане в Заедницата, който иска да напуска. Или сами да се сдружават, но земята си е тяхна, инвентара, животните машините - също.

Така се спасиха.

Апри нас - ТКЗС-та, ДЗС-та, АПК-та - безкрайни реорганизации. Повечето селяни избягаха в градовете. Останалите - остаряха. Сега са на 70 -80 години. Или измряха. Сградите се разрушиха, инвентара се разграби, все едно премина ураган.
В Пастух от средно 500 жители сега са останали 30-тина, бабички. Цялата земя пустее. Няма и животновъдство. Главното е - няма хора. Нямамагазин. Хляб, олио, сол, захар - докарва им го бус три пъти в седмицата. Така е и по другите села.
Следствието е приключено - забравете!
цитирай
3. zelas - Благодаря за ценните пояснения, ...
15.07.2013 14:36
Благодаря за ценните пояснения, Санде. Ето в резултат Македония към 2010 година има 40.7% селско население.

Къде сме ние? Както е тръгнало селското население скоро ще падне до 10%.
цитирай
4. batogo - !!!:)))
15.07.2013 17:01
Много точно. За да имат послушен и зависим електорат, комунистите превърнаха дребните и средни собственици в пролетариат, а едрите изпратиха по лагерите... Според мен сега изхода е в развитие на селски туризъм и фермерство, чиято продукция да се договаря предварително, както е в цивилизования свят, а не да се облагодетелстват прекупвачите - мошеници. Тия изнудвачи трябва да попаднат под ударите на закона. Поздрав!
цитирай
5. mileidi46 - Много противоречиви анализи...
15.07.2013 19:25
Комунистите,комунизма стана символ на злото,а беше една химера (също като демокрацията),за която си дадоха живота много невинни хора,както сега се .замозапалват в името на същата химера!И бъдете сигурни,че след 50 години бъдещите поколения,ще псуват и обвиняват сегашните,,демократи" със същата злоба и ще ги изравят от гроба!Обезсмисля се смъртта на много хора дали живота си ,за да искат по-добър живот!Забележете,и тогава и сега исканията са еднакви,само химерата....и смениха името и пола! От комунизъм на демокрация.
Никога не съм била комунистка.Но знам,че не мразеха селото.Моето село е на 10 км от Видин и цъфтеше.Имаше химкомбинат-завод за полиамидни влакна и пневматични гуми и ,за металорежещи ,за помпи,-да не изреждам...но тези ,които искаха да работят в града,след смяната се връщаха на село!!!И си гледаха стопанството!Имаше училище,старото го направиха библиотека,а построиха ново голямо,имаше детска градина,сладкарница,бар...Всяка неделя излизаха пременени на площада,музиката свиреше,а хората играеха хора!
Имаше 2000 дка блестяща палметна градина,до декември не се смогваше,дори с,,бригади"да се оберат плодовете и зеленчуците!!Сега е пустош!
И после,,червените бабички" били прости,че не харесвали тези или онези!!Че кое да им харесаш! Сега селото е пусто-има нема 150 старци ,чакащи камбаната с празен поглед и джоб!!!
Та кой продаде селата,държавата!Кой ,комунистите???В България има само една партия и тя се казва -мафия ,и тези ,които опорочиха едната система и продължават да опорочават и тази, го правят от векове и се наричат-фашисти!!!
След 89 година на власт са тези,които се,,реституираха" и оцеляха в Белене..Нали помните,че първият приет закон тогава беше -реституцията!!Мястото им е пак там или на трибунал в Хага-всички минали през властта за тези 24 години!!
Те погребват България!
И ако българина не се хване за земята.....тя ще ни погълне!
цитирай
6. zelas - @ 5. mileidi46Благодаря за ...
15.07.2013 20:06
@ 5. mileidi46

Благодаря за разказа, ама Вие описвате едно типично новосело от периода след 1944 - със завод за гуми, бар, сладкарница и събиране на реколтата под строй.

За друго село милеем ние, за друго. Моите баби и дядовци живееха в едно такова истинско село, защото колективизацията не застигна малките махалички из Родопите с земя десета категория, от която само трудолюбивите и изолирани помаци биха могли да изкарат препитание.

Там всеки си знаеше нивата, па макар и да нямаше документ за нея. Баби ми ме згълчаваше ако хвърля дори едно малко камъче в чуждата нива. Макар и с отделни ниви хората се колективизираха ама доброволно на седенки и попрелки. Хората си ходеха по къщите да си помагат и хранят заедно. Нямаше ТКЗС, нямаше АПК нямаше завод за гуми.

И сега тези малки изолирани помашки селца са сравнително по-малко обезлюдени в сравнение с полските села с богата земя и равните ниви. Защо ли?

п.п. Комунизъм, демокрация и т.н. са само две страни на една и съща ръждясала монета.
цитирай
7. sande - Какво казва Атанас Буров за земята и селяните?
16.07.2013 12:33
В книгата с разговорите с Атанас Буров, голямият банкер и политик казва:
С колективизацията трябва да се внимава. Коопериране започвате, ТКЗС-та. Зная, че няма как, ще вървите по съветския опит. Но оставете поне 30 процента от земята некооперирана. Тя ще храни България!

Човекът е виждал ясно опасността. Но кой да го послуша, него "народният враг".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784045
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031