Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 15:34 - Билки, които очистват лимфната система
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 18738 Коментари: 0 Гласове:
1



 image   
Лимфната система е в основата за очистване на междуклетъчните пространства и част от имунната ни система. Нейната функция е да филтрира кръвта, да произвежда бели кръвни телца, защита срещу болести, да върне протеина към сърдечно съдовата система. Лимфната система включва далак, тимусна жлеза (ендокринна жлеза), апендикс, сливици, лимфни възли и съдове и лимфна тъкан. Когато лимфата преминава през лимфните възли и далака, остарелите клетки, бактериалните агенти и други чужди субстанции, попаднали в тялото, се отделят и изхвърлят. Пречистената лимфа се връща наново в лимфната мрежа.
Задръстването на лимфната система води до много болести, например като алергии, синузит, артрит, рак, колит, лупус (вълчанка), напълняване и кожни проблеми. Също може да бъде причина за отоци (събиране на вода), липса на енергия, констипация (запек), запушени синуси, болки в кръста, болки по цялото тяло и чувство за слабост, отпуснатост. Приемането на зелени листни зеленчуци, кресон (watercress), стъбла от целина, бамия и ябълки спомагат за здравословното функциониране на лимфната система. Скачане на батут (трамполин), скачане на въже или на място, сауна, парни бани, вана с английска сол и масаж съдействат за подобряване на циркулацията на лимфната система.
Следните билки и масла спомагат за поддържане на здравословна лимфна система:
Цеанотус /американски чай/ (Ceanothus americanus, Red Root, Червен корен)
image

Това е една от най добрите билки за стимулиране на извънклетъчната (interestitial) течност (лимфа), разпространението и оттичането, както и вътрешно флуидната циркулация. Използва се при подути лимфни възли, увеличени сливици, възпалено гърло, хипертрофия (разширяване) и остро възпаление на далака; при възпаления и задръствания със симптоматична жълтеникава суха кожа. Действа противовъзпалително на черния дроб и далака; стимулира имунната реакция при инфекции; стимулира слънчевия сплит; повишава ефективността на структурните тъкани; укрепва всички части на лимфатичната система. Използва се също при катар (възпаление на слизестата ципа) и микоза.
Най добрия начин да я използвате е, като тинктура. Може и като отвара. (1 чаша чай 1 час преди хранене или 30 капки три пъти на ден)
Червеният корен (Цеанотус) е горчива, тръпчива, почистваща билка, която традиционно се използва за подпомагане и стимулиране на на лимфната система. Смята се, че има силно влияние върху лимфната система, подпомага дренажа на лимфните жлези (възли), както и увеличава способността да изхвърля отпадъчните тъкани далеч от заразените места. Доказано е, че стимулира преноса на хранителни вещества от капилярните клетки в лимфата и като цяло стимулира дренажа на течности от претоварените зони. Има адстригенно (astringent, стягащо, свиващо) действие, поради наличието на танини, което действа за намаляване необичайно маточно кръвотечение, кръвотечение от носа, хемороиди и диария. Свива не фиброзни кисти на гърдите, яйчниците и тестисите. Увеличава съсирването на кръвта.
Червеният корен намалява натоварването на черния дроб. Стимулира дренажа на течности от претоварените райони, прочиства черния дроб, намалява отрицателния ефект на мазнините и протеините в кръвта. Подобрява циркулацията на черния дроб и намалява уголемяването на черния дроб. Действа отхрачващо и спомага за изхвърляне на храчките от белите дробове. Смята се, че намалява гъстотата и увеличава трафика на слуз в белите дробове и бронхите.
Червеният корен намалява уголемяването при (разширен) далак. Билката има специално влияние върху далака, като стимулант и облекчава разширяването на този орган, особено при повишена температура. Смята се, че има антибактериални и антивирусни свойства.
http://www.herbalextractsplus.com/red-root.cfm
http://www.oocities.org/i_starwulf/RedRoot.htm

Върбинка (Verbena Officinalis)
Използва се като укрепващо средство при изтощение, слабост, нервна и психическа умора. Диуретично средство при задържане на течности в организма, при възпаление на черния дроб и далака. Две с.л. нарязани стръкове в 0.5 л. вода, вари се 5 мин., като изтине се прецежда. Приема се 100 мл. преди ядене, 4 пъти на ден.
Червена детелина
Лимфната система е разположена паралелно на сърдечно съдовата. Тя приема течностите от тъканите, които филтрира, изчиства и ги връща в отново в кръвта. За да се улесни това е добре да се почисти кръвта, както и лимфната течност. Червената детелина е една от билките, които почистват едновременно кръвта и лимфната течност. Използва се за лекуване на кожни дефекти, гангрена, подагра и за разтопяване на тумори. Червена детелина има успокояващ ефект и може да помогне на всеки, който изпитва нервно напрежение вследствие на минерален дефицит.
Кактусова лоза (Ocotillo, Fouquieria splendens)
Кактусовата лоза е полезна при входна конгестия (задръстване) в резултат от слабо разпадане и усвояване на мазнините в тънките черва. Стимулира черният дроб, като почиства кръвта от отпадъчните продукти. Стимулира вътрешния лимфен дренаж (оттичане) в тялото и подобрява абсорбирането на мазнините. Това означава по малко стягане в таза и бедрата.

Лимфатичен изчистващ чай
Пиенето на топъл чай през деня омекотява и освобождава отпадъците от задръстените области и спомага да се елиминират по лесно. Смесете следните билки: 1 ч.л. Червена детелина (red clover), 1 ч.л. лепка (cleaver, Oalium aparine), 1 ч.л. Невен (calendula). Сложете комбинацията в съд и залейте с вряла вода и го покрийте. Оставете да се накисне 15 мин и след това прецедете чая. Пийте и се наслаждавайте.
Лимфатично очистващо масло за масаж: 3 капки девесил (lovage), 10 капки от лимон, 5 капки от мента (peppermint), 1 лъжица масло от гроздови семки или бадемово масло. Ако страдате от задържане на вода, подути колена вследствие на лимфатично задръстване, редовните масажи с това масло могат да ви помогнат.

Морски водорасли
Морските водорасли действат като много добър детоксикатор. Почистващи свойства на водорасли могат да се използват за облекчаване на условията, изострени от лимфни задръстванията.
Водорасли съдържат до 40% от минералите, необходими за храненето на човека, като калций, желязо, цинк, йод, калий, селен, магнезий, хром. Освен това съдържат незаменимите мастни киселини омега 3 и 6 в перфектно съотношение, както и протеини, съдържащи всички незаменими аминокиселини.

Лимфатичното задръстване е индикатор за ленив метаболизъм съпроводен с ниска функция на щитовидната жлеза и наднормено тегло. В този случай, няма значение каква диета използвате да намалите теглото докато жлезите не се очистят, захранят и поддържат в нормално състояние. Ако лимфната система е трудно да се поддържа на добро ниво, много полезни са морските водорасли. Ако имате лимфатични проблеми, очистването и укрепването на лимфната система е много важно, но също е много важно да обърнете внимание и на психо-емоционалната страна. Човек, който има обременена лимфна система му липсва желание за работа (да стане и да почне работа веднага), чувства се обременен, бавно мисли, бавно се движи, човек извършващ много малко физически усилия. При обременена лимфна система може да си мислите, че сте уморен. Очистването (детоксикация) на лимфната система ще ви даде чувство на баланс, яснота и жизненост, позволяващо на природния поток от енергия да циркулира свободно във вашето тяло. Противоизпотяващите и дезодорантите могат да причинят задръстване на лимфната система, като пречат на отделянето на токсините чрез кожата. Противоизпотяващите работят на основата на съставка съдържаща алуминиум. Алуминият частично блокира потните жлези и от там отделянето на токсините.
Прочистващите билки от рода на репей, червена детелина, ехинацея, глухарче, жълт лапад и чесън могат също да стимулират слабата лимфна система.

Билков чай Лимфодрен за прочистване и подобряване на лимфната система.
Състав: цвят от хибискус, листа от глухарче, цвят от калуна (пирен), цвят от невен, цвят от детелина, цвят от ехинацея, корен от пирей.
Приготовление: една с.л. от сместа се запарва с 250 мл. вряща вода за 20 мин. и след това се прецежда. Чаят се пие топъл 1-2 пъти дневно.
www.ryorbg.com/Лимфодрен

Leilah Breitler
Източник на информация:
http://www.herbstoponline.com/docs/RimCountryGazette_March222007.pdf
http://www.oocities.org/i_starwulf/RedRoot.htm
http://www.terawarner.com/blog/2012/01/raw-food-spotlight-the-health-benefits-of-seaweeds/

Лимфна система - други статии
1. Лимфогрануломатоза или болест на Ходжкин
2. Как водата побеждава рака - злокачествен меланом и лимфома
3. Здравословна лимфна система - от жизнено значение за борбен имунитет срещу грип

Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата - натурално лекарство" как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидратация) могат да причинят множество заболявания, като астма и алергия, Алцхаймер, диабет, ракови заболявания, психически разстройства (депресия, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и др.
Солта играе важна роля за профилактиката и лечението на рака. Раковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните и „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават.
Недостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите.


Преяждане - кислород и хранене
Преяждането е преобладаваща практика в съвременния живот. Съвременният човек яде повече храна, отколкото органите на тялото му могат основателно да смилат, при което природните аеробни или "добри" бактерии в организма са засегнати. Ние също така сме склонни да консумираме твърде много преработени храни, с последствията от които нашите кръвни клетки трябва да се борят.
Основната функция на кръвните клетки е да разпределят кислорода в тялото, но нашите хранителни навици често водят до това, тези клетки действат главно като система за премахване отпадъците на организма. Вместо снабдяване на организма с кислород, кръвните клетки, първо трябва да се справят с хранителните отпадъци. Тези отпадъците в крайна сметка се складират в различни части на тялото.
Тъй като ние продължаваме да преяждаме, телата ни никога нямат възможност да се отърват от токсините. Също така, храните, които често консумираме са премного обработени и съдържат малки количества незаменими мастни киселини, които са от решаващо значение за способността на организма да произвежда кислород.


Ако в организма няма достатъчно вода, кислородът не може да стигне до работните механизми в клетката. Естествено, кислородът влиза в състава на водата, но като първично вещество водата играе по важна роля за профилактиката и лечението на най различни заболявания, от стомашни киселини до рак.
Трябва съзнателно да предотвратявате обезводняването на организма. Сухотата в устата е сигурен индикатор за ранен, но вече патогенен стадий на жаждата. Същевременно не трябва да губите чувство за мярка и да пиете прекалено много вода, което може да доведе до измиване на ценни минерали от организма, а техния недостиг до сериозни последствия.
Постарайте се да спазвате водно солевата формула, която се препоръчва според теглото. Добър индикатор за това дали действията са правилни е цветът на урината: пийте толкова, че цветът на урината да бъде между светло жълта и безцветна.

image

Насищането на организма с питейна вода, включително възстановяването на минерално солевите резерви на организма засилва притока на кръв към проблемните участъци на тялото, като по този начин се активизират защитните му механизми.          



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227753
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031