Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2018 16:41 - “Tибетска книга за живота и смъртта”
Автор: lubomir33 Категория: Други   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2018 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Повечето хора умират, без да са готови за смъртта,

така както са живели, без да са готови за живота!

Согиал Ринпоче

Тази творба Tибетска книга за живота и смъртта” , на тибетският учител Согиал Ринпоче, представител на могъщата школа на тибетският будизъм, според мен е може би най-добрата книга, разкриваща същността не само на будизма, но и въобще, смисълът на човешкият живот.

На тази тема сигурно са написани хиляди произведения, но малко са творбите, които по такъв разбираем и смислен начин, обясняват тези фундаментални неща.

Защото всеки един човек, рано или късно през живота си, си задава тези въпроси – какъв е смисълът на човешкият живот,  какво се случва след смъртта и въобще случва ли се нещо.

За повечето съвременни хора това са някакви отвлечени неща, разбира се, докато момента на смъртта не се приближи и повечето от тях не изпаднат в ужас и не знаят какво да правят.

И така, какво прави човекът на този свят, какво е предназначението му и смисълът на неговото съществуване. По тези въпроси, разбира се, има най-различни гледни точки.

 Според материалистите и атеистите, човек е роден за да изконсумира през животът си , колкото се може повече материални неща – да изяде и изпие възможно най-големи количества , да притежава колкото се може повече коли, имоти или телевизори. Подобни хора приличат на малките деца, които непрекъснато искат някакви дрънкулки или играчки, които им омръзват след няколко минути и ги захвърлят в ъгъла.
Те са вечно недоволни, защото непрекъснато се сравняват с  други хора, които имат повече пари от тях, по-широки телевизори или по-скъпи автомобили и така животът им изтича бързо, докато се въртят в някакъв омагьосан кръг и докато смъртта не ги изхвърли от него. След това за тях не съществува нищо. Всичко свършва в една дупка в земята.

Този порочен кръговрат, във будизма се нарича самсара”. Разбира се, подобни възгледи за живота и смъртта са наистина жалки и глупави, защото  човешкият живот не може да бъде толкова безсмислен и е глупаво да бъде пропилян по този начин.

И както казва самият Согиал Ринпоче:

Всички велики духовни учения по света - включително и християнството, разбира се - ни казват категорично, че смъртта не е краят. Всички те съдържат в себе си представите за някакво бъдещо съществувание, което придава на земния живот свещен смисъл.

Но въпреки тези учения, съвременното общество е до голяма степен духовна пустиня, защото повечето хора смятат, че няма нищо друго, освен настоящия живот.

Без истинска и неподправена вяра в отвъдното съществувание, земният живот на повечето хора се оказва лишен от какъвто и да било истински смисъл.

Будизмът гледа на живота и смъртта като на едно цяло, при което смъртта е начало на нова „глава" от живота. Смъртта е огледалото, в което се отразява целият смисъл на живота ни.  Този възглед е централен за ученията на най-древната школа на тибетския будизъм”.

Хората често допускат грешката да се отнасят несериозно към смъртта и си казват: E, добре, всички умират. Не е кой знае какво. Това е нещо напълно естествено. Всичко ще бъде наред. Добра теория, докато човек не започне да умира наистина."

Успях да достигна до извода, че опустошителният ефект на отричането на смъртта се простира далеч отвъд индивида - то засяга цялата планета. Вярвайки, че животът, който водят в момента е единствен, съвременните хора са лишени от чувство за отговорност пред бъдещето и нищо не ги спира, когато решат да ограбват планетата, за да постигнат непосредствените си цели и да живеят егоистично - нещо, което може да бъде фатално за бъдещето. Още колко предупреждения, подобни на това на един бивш бразилски министър на околната среда, са ни необходими?

Съвременното индустриално общество се е превърнало в някаква фанатична религия. Ние унищожаваме, отравяме, премахваме всички жизнени системи на планетата. Подписваме полици с дългове, които нашите деца няма да могат да изплатят... Държим се така, сякаш сме последното поколение на света.
Без радикална промяна в сърцата, душите, в представите ни, Земята ще завърши като Венера
обгоряла и мъртва.

Страхът от смъртта и неведението по отношение на отвъдното подхранват унищожаването на нашата околна среда, което застрашава живота на всички ни. Нима тогава не е още по-обезпокоително, че никой не учи хората какво представлява смъртта и как да умират? И никой не им дава и капка надежда, свързана с онова, което е отвъд смъртта и следователно с това, което се крие зад живота?

Нима има по-голяма ирония от факта, че младите хора се обучават във всякакви дисциплини, освен в тази, в която е скрит ключът към целия смисъл на живота, а може би и към нашето оцеляване?

И така, приятно четене.

Tибетска книга за живота и смъртта

http://www.mediafire.com/file/7ru72o458dpr89m/Tibet.pdf



 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377899
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив