Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 16:45 - Родопски Силивряк - Орфеево Цвете - Безсмъртниче - Haberlea rhodopensis
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 86458 Коментари: 44 Гласове:
26

Последна промяна: 18.01.2011 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Посвещавам на брат ми
  Българите са живяли по тези земи от хиляди години, не са само от 1300 години както съвременните историци се опитват да ни втълпят, ами от много по-отдавна. България е единствената страна в Европа, която е запазила родственото си име. Защо ли е така?

Какво дава сила на Българския Дух да се прероди отново и отново? Защо въпреки географското разположение на кръстопът и непрестанното чуждо влияние, въпреки постоянната смяна на религии и постоянното изопачаване, Българите успяват да запазят корена си, песните си и традициите си?

Дали пък отговорът на този въпрос не се крие в едно ... цвете?

imageЦветето Родопски Силивряк (Haberlea rhodopensis), още известно като Орфеевото цвете, каберлия, китара,  безсмъртниче, стирака и шапива билка, е от семейството на Геснериеви растения.

Било е познато още от древни времена. Римляните даже са го изобразявали на монети. Императори идвали в Родопите да му се кланят. Защо ли?

Смята се, че нашите деди траките са го използвали като лечебна билка и е било записано в легендарната книга на Орфей "Магическа ботаника". Едно от имената на Силивряка е "шапива билка", защото е известно, че лекува животните от болестта шап.

 В съвремието цветето е документирано и именувано най-напред в Родопите, по поречието на Чепеларската река Чая, край Бачково през 1834 година от Карл Хинке и Константин Манолеску - пратеници на унгареца Имре Фривалдски, който му дава името на своя учител - унгарския ботаник Haberle.

Хинке и Манолеску са намерили Силивряк и в подножието на Стара планина, в околностите на Калофер, и даже се предполага, че е имало объркване в пратките и първа е пристигнала тази от Бачково и от там името на растението. От което може да заключим, че то не е само родопски, ами Български ендемит (биологичен вид с ограничен ареал). Това напомня ли ви за някого?

Подобно растение-феникс е и така наречената сръбска рамонда (Ramondia serbica), която се среща в района на Белоградчик и в сегашната територия на Източна Сърбия (нашите Западни покрайнини). Открито е в природния резерват Йелашница (Jelašnica), в околностите на Ниш.

imageСиливряка не се намира много лесно. Цветето е малко свенливо, крие се, расте на кичури - по скални терени (варовикови), най-вече по пукнатини на скални разкрития, на места с високата въздушна влага, предимно в дъбовия и буковия пояс (от 250 до 1400 м надморска височина). Записано е в Червена книга на България в 2 тома. Т. 1. Растения. С., БАН, 1984.

Интересното за това цвете е, че е като митичната птица феникс. Установено е, че може да преживее над 30 месеца без капка вода и при овлажняване започва отново да се развива нормално. Цветето изпада в състояние на анабиоза (мнима смърт).

Силивряка е покритосеменно растение (Angispermae), което го прави много адаптивно в екосистеми на суша. 

Друго характерно за Силивряка е, че е реликтен организмов вид или реликт. Реликт е живо същество, чиито видов генезис е по-стар от преобладаващата част на дадено растително или животинско съобщество. Зараждането на вида е в геоложки период, чиито условия са били по-различни от настоящите, но въпреки промените на които видът е оцелял до съвремието. Това напомня ли ви за някого?

Смята се, че възрастта на вида Силивряк е ... над 2 милиона години, чак от ледниковия период! Растението е било природно разпространено по цяла Европа, но сега то се среща само в Стара планина, Средна гора, Родопите и Тракийската низина. Защо?

Цветето е много чувствително. Когато сянка падне върху него, то веднага свива цветята си. На слънце се отваря. Това напомня ли ви за някого?

Силиврякът много прилича на иглика, но цветовете му имат синкаво-бяла окраска. Древните легенди свързват цветето с божествения нектар амброзия и дълголетието. Цветето е също една от съставките на т.нар "тибетски чай на младостта", който изчиства бъбреци, черен дроб, жлъчка, шлака по кръвоносни съдове, стомах и мазнини. Поради изключително силното му действие се пие само веднъж на пет години.

Силиврякът е известен още като Орфеевото цвете (Orpheus flower, λουλούδι του Ορφέα). В трактата "За реките" на неизвестен автор (псевдоплутарх) от 3-ти век, четем: 

imageИ в планината Пангей се ражда едно растение, наречено китара поради следната причина. Жените, след като разкъсали Орфей, хвърлили частите му в реката Хебър (Марица). Главата му по волята на боговете приела образа на змей, а лирата му по желание на Аполон се превърнала в звезда. От течащата му кръв се родило растение, наречено китара. Когато се празнували Дионисиевите празници, то издавало звук на китара.

Монетата с изображението на родопския Силивряк и изсечена от император Антонин Пий и изобразява богинята Родопа (с отбелязано име). Тя е представена като красива жена, легнала пред пещера, като е символ на голямата планина. В лявата ръка държи цвете, което е точно цветето на Орфей.

Българин=Силивряк

В момента живеем в условията на духовна, морална и материална суша. Цветето на Българския Дух се е свило, но не е мъртво. Подобно на Силивряка то има нужда от малко бистра вода и слънчева топлина, за да се роди отново. 

Можем ли да го съживим?

Обърнали сме поглед на Запад/Русия, там където Силиврякът вече не расте (дали е случайно това?). Ако поливаме чужди корени, там други растения ще поникнат, но не и нашето. 

Българският Дух е устойчив, но и малко свенлив, вирее по скални терени, най-вече по пукнатини и на места с високата въздушна влага! Той е там горе и чака вашата топлина и водица, за да се разцъфти отново.

Духът е горе в планината! Ха, наздраве! 

-----------------------------
Източници
Zbigniew Szelag & Lajos Somlyay: History of discovery and typification of Haberlea rhodopensis Friv. (Gesneriaceae). In: Annales Botanici Fennici, 46, 2009, S. 555-558: Link
-------------------------------

Стига ми ходи, сино льо -
текст записан от Ати (tota)

Стига ми ходи, сино льо
по села и по градове
стига ми води момине,
момине и невестине (2)

Доведи млада нивеста
на осемнайсет годинки
чорбаджийскана дощеря
Деветнадесет патила (2)

Мале ле стара майчице
котрано искаш да зьома
чорбаджийскана дощеря
я нея няма да зьома (2)

Я ща та да зьома, да зьома
Марийка бела червена.
Тя ми е лика прилика
и ми е майчо на сърце (2)

 -----------------------
 




Гласувай:
26



1. zelas - Ако някой има снимки на монети с О...
15.01.2011 17:00
Ако някой има снимки на монети с Орфеевото цвете ще съм ви много задължен.
цитирай
2. sparotok - завръщане
15.01.2011 17:02
Прав си приятелю, докато гледаме на запад и изток няма да прокопсаме. Трябва да бъдем себе си, няма друг начин да се измъкнем от блатото, в което сме.

Българинът е наистина като Орфеевото цвете, преживява всичко и може бързо да се възстанови...при подходащите условия.

Поздрави!
цитирай
3. zelas - Прав си приятелю, докато гледаме на ...
15.01.2011 17:09
sparotok написа:
Прав си приятелю, докато гледаме на запад и изток няма да прокопсаме. Трябва да бъдем себе си, няма друг начин да се измъкнем от блатото, в което сме.

Българинът е наистина като Орфеевото цвете, преживява всичко и може бързо да се възстанови...при подходащите условия.

Поздрави!


Така е Павле, да намерим корените и да ги полеем. Ти си човекът, който работи точно в тази посока. Да си жив и здрав.
цитирай
4. mglena - интересно сравнение
15.01.2011 17:09
Благодаря за постинга.
цитирай
5. zelas - Благодаря за постинга. Сравение ...
15.01.2011 17:21
mglena написа:
Благодаря за постинга.


Сравение направо съвпадение. Благодаря, че се отби!
цитирай
6. tota - Пламен,
15.01.2011 17:54
Невероятно е това ,което си написал. Всичко е тук в земите ни и силата ни извира от тях. Защо поглеждаме все навън. Сили ли не достигат или разделението ни изтощава? Крайно време е да се осъзнаем кои сме, защо сме?? За да продължим и за напред в тази земя българска...своя живот...нашия живот!!
Поздрави за постинга!!
цитирай
7. анонимен - ....Елица
15.01.2011 17:57
Много добра асоциация правиш-
страхотен постинг-научих толкова
нови и интересни неща-
цветята са моята слабост и страст
цитирай
8. zelas - Крайно време е да се осъзнаем кои ...
15.01.2011 18:14
tota написа:
Крайно време е да се осъзнаем кои сме, защо сме??


Ето това е истината!
Благодаря, че пак помогна за текста на песента, Ати!
цитирай
9. zelas - Много добра асоциация правиш-...
15.01.2011 18:18
анонимен написа:
Много добра асоциация правиш-
страхотен постинг-научих толкова
нови и интересни неща-
цветята са моята слабост и страст


България е изключително богата на лечебни билки. Добре е да ги познаваме. Билко лечение съчетано с традиционна българска диета (200 дена пости) ви гарантира здрав и дълъг живот. Ако следваме този принцип ще забравим за повечето доктори и техните съ-бандити от фармацефтичната индустрия. Искам да отбележа, че не генерализирам за всички доктори, дори един от тях ми е отворил очите на мен самия.

Благодаря, че се отби!

п.п. Въпреки така направения от мен коментар, знам че темата е болна в момента и пледирам за умерен тон. Благодаря.
цитирай
10. newlogic - Аз досега не бях чувал за това цвете, ...
15.01.2011 18:19
Аз досега не бях чувал за това цвете, благодаря за информацията. Ще поразпитам и ще се опитам да намеря нещо свързано с него. А асоцияцията на цветето с българския народ е страхотна :)))
цитирай
11. zelas - Аз досега не бях чувал за това цвете, ...
15.01.2011 18:24
newlogic написа:
Аз досега не бях чувал за това цвете, благодаря за информацията. Ще поразпитам и ще се опитам да намеря нещо свързано с него. А асоцияцията на цветето с българския народ е страхотна :)))


Благодаря! Съчетаваме полезното с пропагандата! :)))))
цитирай
12. анонимен - ....Елица
15.01.2011 18:55
И аз благодаря за хубавия отговор-
така е,орфеевото цвете е уникално,с
яки корени-не трябва да бъдем слънчогледи,
гледащи към чужди слънца-по-добре да поглеждаме
към лирата на Орфей в небето-все пак навлизаме
в ерата на Водолея
цитирай
13. zelas - И аз благодаря за хубавия отгово...
15.01.2011 19:00
анонимен написа:
И аз благодаря за хубавия отговор-
така е,орфеевото цвете е уникално,с
яки корени-не трябва да бъдем слънчогледи,
гледащи към чужди слънца-по-добре да поглеждаме
към лирата на Орфей в небето-все пак навлизаме
в ерата на Водолея


Ха, това искам и аз да го повторя: НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ СЛЪНЧОГЛЕДИ!
цитирай
14. zelas - Към основния текста беше добавено. ...
15.01.2011 19:16
Към основния текста беше добавено. Монетата обаче все още се издирва.

------------------

Монетата с изображението на родопския Силивряк и изсечена от император Антонин Пий и изобразява богинята Родопа (с отбелязано име). Тя е представена като красива жена, легнала пред пещерата, като е символ на голямата планина. В ръцете си държи цвете, което е точно цветето на Орфей
цитирай
15. sande - На България, на българите, на всички нас, ни трябва силивряк
15.01.2011 19:29
Поздрави!
цитирай
16. zelas - Поздрави!Така е. В Триград има ...
15.01.2011 19:44
sande написа:
На България, на българите, на всички нас, ни трябва силивряк


Така е. В Триград има пещерен клуб наречен "Силивряк". Организират хубави разходки по маршрути, където може да се види растението.
цитирай
17. karambol5 - Духът е горе в планината! Ха, наз...
15.01.2011 19:56
Духът е горе в планината! Ха, наздраве!

цитирай
18. zelas - Духът е горе в планината! Ха, наз...
15.01.2011 20:10
karambol5 написа:
Духът е горе в планината! Ха, наздраве!


Там е и не случайно духът на богомилите е избрал България - заради планини като Родопа и билките, които тя ражда!
цитирай
19. kleotemida - Горе е Духът, но нашият дух къде е ?
15.01.2011 20:53
Горе е Духът, но нашият дух къде е ?
цитирай
20. bizcocho - Ехааааааа, родопска песен. . . Душа ...
15.01.2011 20:56
Ехааааааа, родопска песен... Душа пълни!
цитирай
21. zelas - Горе е Духът, но нашият дух къде е ...
15.01.2011 20:57
kleotemida написа:
Горе е Духът, но нашият дух къде е ?


Долу в корените.
цитирай
22. zelas - Ехааааааа, родопска песен. . . Душа ...
15.01.2011 21:01
bizcocho написа:
Ехааааааа, родопска песен... Душа пълни!


Песента и поезията/текста към нея, не са избрани случайно. Ха, наздраве!
цитирай
23. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
15.01.2011 21:20
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
24. zelas - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
15.01.2011 21:27
yuliya2006 написа:
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


Защо разрешение, аз цветето не съм го създал, качвай го щом ти харесва! :))
цитирай
25. divna8 - http://divna8. blog. bg/poezi...
15.01.2011 21:55
http://divna8.blog.bg/poezia/2010/11/12/shepot-ot-vselenata.633756

Чудесен постинг!!! Поздравления :)
цитирай
26. zelas - http://divna8. blog. bg/poezi...
15.01.2011 22:06
divna8 написа:
http://divna8.blog.bg/poezia/2010/11/12/shepot-ot-vselenata.633756


Хубава поема, Дивна, ще я прочета на спокойствие по-късно. Благодаря
цитирай
27. zelas - Към основния текста беше добавено. ...
15.01.2011 22:51
Към основния текста беше добавено.

--------------------------

Силиврякът много прилича на иглика, но цветовете му имат синкаво-бяла окраска. Древните легенди свързват цветето с божествения нектар амброзия и дълголетието. Цветето е също една от състваките на т.нар "тибетски чай на младостта", който изчиства бъбреци, черен дроб, жлъчка, шлака по кръвоносни съдове, стомах и мазнини. Поради изключително силното му действие се пие само веднъж на пет години.
цитирай
28. zelas - С помоща на Ати, за пореден път и м...
15.01.2011 22:57
С помоща на Ати, за пореден път и монетата беше намерена и добавена към текста.
цитирай
29. анонимен - Орфеевото цвете
16.01.2011 08:52
Чудесен постинг! Благодаря! Хубаво е да се напомня за красотата и благодатността на родния ни край, за вълшебните му билки. И народът ни прилича на това цвете, което се възражда и наново заживява. Само да имахме повече вяра в себе си и повече достойнство!
И още нещо : нека призовем всички, които срещнат орфеевото цвете и го разпознаят, да не го унищожават, а да го полеят с малко водица, пък и да кажат няколко хубави думи край него...
цитирай
30. vilikal - Чудесен постинг, виночерпецо. ...
16.01.2011 15:02
Чудесен постинг, виночерпецо.
Прав си за староста на растението, но не само за него. Много от основните, т.е. най-стари вариетети на стотици растения, известни на човечеството, а и много от основните лечебни и ароматни растения, са с признат в света на ботаниците нашенски произход . Например:
- Syringa vulgaris - люляк, обикновен
- Origanum vulgaris - див, или червен риган
- Thymus vulgaris - мащерка
- Marrubium vulgare - Обикновен пчелинок
- Echium vulgare - Усойниче и ..... много-много други.
Който знае като какво се крие под латинското Vulgaris, да си прави изводите. Който не знае, да гадае:)))))
Интересен е и факта, че всички билки намиращи се из европа си имат абсолютно български имена, за разлика от много народи, които ползват вариация на латинските. / Латинския е основния език в ботаниката/ Което идва да покаже, че нашата традиция в билкарството и въобще, в познаването на растенията и използването им в ежедневието, е много по-стара. Не случайно, много от популярните европейски лечителски народи и секти, ако не директно, то косвено, определят получаването на знанията си от нашите деди. /виж. келти-друиди, катари, албигойци/ Дали пък и Гален не е нашия Гальо:)))))))
Ако трябва да сме точни, то популярното в цала Европа Безсмъртниче / Imortale/ се казва Helichrisum Italicum, като ареала на разпространение е Корсика и Далмация, което не променя по никой начин същноста на Силивряка и връзката му с орфизма, както е пословичната му издържливост и неизтребимост.
Поздрави за добрия пост и ...
се пази от зли помисли.
цитирай
31. zelas - Чудесен постинг! Благодаря! Ху...
16.01.2011 18:40
анонимен написа:
Чудесен постинг! Благодаря! Хубаво е да се напомня за красотата и благодатността на родния ни край, за вълшебните му билки. И народът ни прилича на това цвете, което се възражда и наново заживява. Само да имахме повече вяра в себе си и повече достойнство!
И още нещо : нека призовем всички, които срещнат орфеевото цвете и го разпознаят, да не го унищожават, а да го полеят с малко водица, пък и да кажат няколко хубави думи край него...


Благодаря. Наистина не трябва да го късаме в гората, ако някой иска да го използва за билка е най-добре да си го отглеждат сами.
цитирай
32. zelas - Ако трябва да сме точни, то попул...
16.01.2011 18:42
vilikal написа:
Ако трябва да сме точни, то популярното в цала Европа Безсмъртниче / Imortale/ се казва Helichrisum Italicum, като ареала на разпространение е Корсика и Далмация, което не променя по никой начин същноста на Силивряка и връзката му с орфизма, както е пословичната му издържливост и неизтребимост.


Ценни допълнения си направил, Вили даже някои може да използвам в статията. А италианското безсмътниче си е италианско, а нашето е наречено така, защото е безсмъртно.
цитирай
33. анонимен - Благодаря!
17.01.2011 14:57
Едно неочаквано сравнение - поетично и красиво! Мисля си, както Родопският (Мурсалският) чай (Sideritis scardica) се оказа растение, което може да се култивира и по този начин се разпространи и по други краища на България, дали и силиврякът (останал сега в малък ареал) няма да може да се разпространи. Би било чудесно, защото брането му от сегашните му находища ще нарани популацията му, а е и защитен вид. Колкото до Изтока и Запада, моля, нека не изпадаме в крайности! В синтеза между културите на Изтока и Запада е нашата голяма сила. Този синтез е крайно необходим на всички, а нашата страна е в облагодетелствано положение.
цитирай
34. zelas - Едно неочаквано сравнение - пое...
17.01.2011 15:50
анонимен написа:
Едно неочаквано сравнение - поетично и красиво! Мисля си, както Родопският (Мурсалският) чай (Sideritis scardica) се оказа растение, което може да се култивира и по този начин се разпространи и по други краища на България, дали и силиврякът (останал сега в малък ареал) няма да може да се разпространи. Би било чудесно, защото брането му от сегашните му находища ще нарани популацията му, а е и защитен вид. Колкото до Изтока и Запада, моля, нека не изпадаме в крайности! В синтеза между културите на Изтока и Запада е нашата голяма сила. Този синтез е крайно необходим на всички, а нашата страна е в облагодетелствано положение.


Сиривляка може да вирее почти навсякъде между Стара Планина и Родопите, това е уточнено в статията.

А за Изтока и Запада, ще цитирам нашите богомили: Пътят е един за Изтока и Запада. Неговото име е РАЗЛИЧАВАНЕ. Как се постига различаване? С взиране.

Не знам какво вие имаш предвид под синтезиране, защото в момента културите нито на Запада, нито на Изток са насочени към различаването. Ако говорим за отминали времена, аз не виждам дали има въобще нещо ценно за синтезиране от Запад.

Благодаря, че се отби.
цитирай
35. moreto66 - Много интересен постинг!
18.01.2011 09:17
Поздрави!
цитирай
36. zvezdichka - Поздравления за
18.01.2011 10:41
поста и посланието, което носи! Защото то е обърнато отново към съкровища, които са скрити в Духа на българина, които и той самия има да открива и припознава, а именно - корените си!
цитирай
37. zelas - Поздрави! Благодаря, че се ...
18.01.2011 13:04
moreto66 написа:
Поздрави!


Благодаря, че се отби.
цитирай
38. zelas - поста и посланието, което носи! ...
18.01.2011 13:05
zvezdichka написа:
поста и посланието, което носи! Защото то е обърнато отново към съкровища, които са скрити в Духа на българина, които и той самия има да открива и припознава, а именно - корените си!


Така е, корените ни са живи (все още), но е крайно време да ги полеем за да се прероди цветето отново.
цитирай
39. dolsineq - Много е интересен постингът ти, ...
20.01.2011 18:23
Много е интересен постингът ти, zelas... Цвете на 2-ва мил. години - звучи много любопитно. И е успяло да се запази само в нашите планини? Или се е приспособило или условията са подобни?...;)
цитирай
40. zelas - Много е интересен постингът ти, ...
20.01.2011 18:41
dolsineq написа:
Много е интересен постингът ти, zelas... Цвете на 2-ва мил. години - звучи много любопитно. И е успяло да се запази само в нашите планини? Или се е приспособило или условията са подобни?...;)


Цветето по принцип може да се отглежда навсякъде в специални условия, но естествения му ареал е България, не само Родопите.
цитирай
41. lambo - Беше някъде преди 1980 г.
21.01.2011 11:21
Аз живея в Карлово. Бях чел за Силивряка и бях виждал снимката му. Много ме заинтригува. Та моя баджанак ходеше за пъстърва по едни планински потоци, над село Сушица до Карлово. Сега Сушица вече е квартал на града. Веднъж ме взе със себе си.

За да влезем в каньона, трбваше да минем по един скален корниз изсечен в скалата. Първо мина той като по-дребен, а след това аз странично с лице към скалата. Страхувах се да не падна назад - смърт. И тогава пред мен се изпречи хаберлеята. Познах я веднага. Тя се оказа точно над скалния корниз.

Оттогава много пъти съм ходил в този район. Силивряка и сега си расте на същото място. Но се оказа че го има и по всички планински ждрела между Карлово и Калофер. На запад от Карлово никъде го няма. Появява се отново чак в землищата на селата Кърнаре и Христо-Даново.

А ето и моя снимка на Силивряка от Стара планина - над квартал Сушица - Карлово

http://lambo.blog.bg/photos/29038/original/Earth%20Species/Haberlea%20Rhodopensis%202008_04_20%5E(2).jpg
цитирай
42. zelas - Благодаря за снимката и разказа, ...
21.01.2011 11:56
Благодаря за снимката и разказа, Ламбо!
цитирай
43. mitashki - В тибетския чай присъства друго ...
13.07.2011 17:43
В тибетския чай присъства друго бесмъртниче/жълт смил/. По целия свят има много билки наречени безсмъртничета. Цветето се отглежда с много любов (както и всички останали цветя) , но когато го поливаш издава определен звук, като скърцане (да речем скрибуцане на лира). За популяризирането му има значима роля поета Николай Гигов. На монетата е изобразена Родопа с цвете което може да е всяко от този род, например иглика. http://rhodopes-gallery.com/?q=galeria&page=1#
Според Гигов една от запазените рецепти е: по Гергьовден стари хора стриват листата му и го смесват с кърма и така закърмят стадата си, което ги предпазва от шап.
Столетничката Албена Чуралска от с. Водни пад е съхранила народната памет за Орфеевото цвете. Но тя го нарича „Шапива билка”, защото с тази билка са лекували добитъка от болестта шап. Ето какво говори тя за цветето: „Отколе старите люде тросили шапива билка. С нея закичвахме люлките – да не урочасат децата, болка да ги не находо, млогу да живят. Закичваха се и понниците, да се множи и не крати хайванете. С шапива билка и с други цветя се виеха китки. Момине скришом правеха китки за изгори. И скришом ги даваха на избраника си, та вечна да е любовта им.”
http://www.lulu.com/items/volume_68/9252000/9252691/1/print/9252691.pdf
И малко съвпадения според мен: осланяйки се на легендата, щом е поникнало от кръвта на Орфей, значи помага за болести на кръвта (т.е. за всички болести), както и кръвта на костенурката, наречено е китара, както е и името на лирата на Орфей, която е направена с резонатор костенурка.
цитирай
44. анонимен - родопски силивряк
08.04.2012 17:20
несе учудвам ТА ние Българите сме си много мистични защото живеем във наи духовния център на Европа
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784066
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031