Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 20:21 - Дробета (Drobetae) - Траянов мост
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 29171 Коментари: 55 Гласове:
14

Последна промяна: 27.01.2011 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В темата "Известността на римска Drobeta в миналото и днес" от 24-ти Януари 2010, авторът (apollon) ни разказва за невероятния дървен Траянов мост (Trajan"s Bridge) на Дунав дълъг над 1135 метра, проектиран от Аполодор от Дамаск (Apollodoros of Damascus). Построен през 105 година от римската войска заради втория поход на император Траян против даките.

image

Самият мост е дървен, както виждате, и представлява голямо инжинерно постижение за времето си и заслужава отделна тема, но това което привлече вниманието ми е тълкованието на топонима Добрета. Добрета е мястото където моста е бил построен. Самият лингвистичния анализ е направен Д. Георгиев-Даков и цитиран в горе споменатата статия.

Поради инертността в мисленето на някои от съвременните лингвисти задължително да търсят тълкуване през гръцки език, сме свидетели на "анализ", който грубо и безотговорно ще наречем "изсмукан от пръстите". Цитирам:

Възможната хипотеза за името на селището Дробета е нейната своеобразна изходна позиция в земите на Дакия. Така пътят започващ от нея е с име близо до словосъчетанието δρόμ(ος) πέτομαι- бягам, бързам в смисъл на бърз път, но тази теза и изключително несъстоятелна, тъй като не разкрива връзката с речния мост. Гръцкият произход на името е допустим, тъй като създателя на моста Аполодор Дамаски е грък по етническа принадлежност. (това въобще не е доказно, вижте по-надолу - моя бележка)
........................
Той единствен съобщава за думата πέταυρον, πέτευρον
която има значение на скеле, платформа, подиум. Тази дума е ключа към точното смислово съдържания на ойконима Дробета.

Край на цитата.

Причината за това налудничово тълкование, не е просто липса на научен подход, ами целенасочено "затваряне на очите" за очевидното - връзката между тракийския и българския език, които са едно и също нещо с две различни имена.

Докога, господа учени, докога?

Първоначално авторът сляпо приема, че архитектът Аполодор от Дамаск (Apollodoros of Damascus) е грък. Това не е така. Той е споменат само в два древни източника (Cassius Dio, Roman History, 69.4; tr. Cary и Buildings, 4.6.11-14; tr. H.B. Dewing), и нито в един от тях не е посочен като грък.

Но въпреки това той смее да го използвува като основа за научната валидност на предложеното тълкованието, цитирам - "Гръцкият произход на името е допустим, тъй като създателя на моста Аполодор Дамаски е грък по етническа принадлежност." Докато единственият факт е, че Аполодор е най-вероятно от Дамаск, след като е записан Дамаски. Кaквa е "етническата" му принадлежност, можем само да гадаем. Освен това той е проектирал мостта, а не селището Дробета.

Поради това любопитството и ентусиазмът ми ме накараха да се разровя и след кратка консултация със специалисти, естественото тълкование на топонима Дробета (Друбета) беше намерено.

Нашето тълкование

В статия озаглавена "Пилонът на Траяновия мост" (The Pylon of Trajan"s bridge) научаваме, че топонима потвърждава съществуването на две разклонения на реката при Дробета-Турну Северин, защото името "Друбета" се превежда като "разделение" или "разклонение" - където Дунав се е разделял на два клона.

The toponymy confirms the existence of two arms of the Danube at Turnu Severin, the name of “Drubeta” translating into “cleavage”- here probably the Danube split in two branches.

Тракийския произход на думата е посочен и в още един източник.

DRUBETA - which in the language of the Dacians meant, the settlement in the cleavage area" - is known to us from later Roman sources.

Като се има предвид географската близост на Дробета (Влашко) до границите на сегашна България, аз лично съм по-склонен да приема, че думата е тракийска, а не дакийска, но това не е толкова важно, тъй като знаем, че двете групи за много близки и почти идентични. Но да продължим по нататък.

imageСега нека обърнем внимание на картата. На нея добре се вижда разклонението на реката до Добрета (Dobretae).

За ориентир Бонония по-надолу на картата е днешен Видин.

 Какво ни прави впечатление - по времето на строежа местността е била гориста и самият мост е дървен, най-вероятно са използвувани местни материали. От Траяновата колона научаваме, че ДАКИЯ е била доста гориста.

Реката се разклонява и прилича на короната на дърво. Обърнете внимание на думата "разклонява" - клон на дърво.

Дали е случайно, че в българския език се използва думата раз-клонение (от дърво), когато говорим за река?

Изводът, мисля, е повече от очевиден. 

ДРОБЕТА = ДЪРВЕТА


ДРУВЕТА
отдавна е изтълкувана като ДЪРВЕТА от В.Георгиев в неговата книга "Траките и Техния Език", БАН, София, 1977, стр.197.

В Родопите казваме "дръвца", което е пример за възможно разместване на "Ъ" и "Р" в думата. Думата "дърво" също е корен за думата "здраво". На ирано-арийски "здравина" е "дравина". А частицата ТА за множествено число я има и в дакийската дума котиата - котета. Образуване на множествено число с частицата – та е типично за езика ни: момче-та, поле-та, звънче-та... В румънския тази частица за образуване на мн.ч. е непозната. Преминаването на "Б" в "В" и обратното, е засвидетелсвуване в десетки други случаи.

imageТракийската дума за дърво присътствува в топонимите Друвета, Дравеск(ос), подобни наименования на населени места намираме в Гърция - Дервисиани, Друва, Дровенон. Източник

За да сме абсолютно сигурни, обаче е добре да потърсим подобни стари топоними в близост до Дробета, които се тълкуват директно и естествено през български (тракийски) език. 

Ако се разходим малко надясно и нагоре по картата ще забелезим хидронима Тиерна (Tierna), който на друга карта е посочен като Диерна (или Зиерна) (виж тук). Този топоним произлиза от река Черна, която се влива там в Дунав. Черна е българско прилагателно, неприсъстващо в румънския. За река Черна (Czerna) се споменава и в този източник. (The nationalities of dacia during the roman period, Lбszlу Rйthy)

На северо-запад от Дробета е Берзовия (Bersovia), или още берзовис, чието име е обяснимо с българските думи бреза и вьсъ-село, т.е. берзовис означава брезово село на старобългарски. Може да се види на същата карта заедно с Добрета (Drobetae) и Черна (Tierna).

Изводът отново е повече от очевиден.

Имаме толкова много топоними, а и хидроним, които се обясняват лесно и естестевено през български език, но е странно защо някои хора предпочитат да си затворят очите и ума?

Докога, господа учени, докога?

Приносът за написването на тази статия принадлежи на малък екип. Благодаря за помощта! Инскрипцията показана по-горе е от 141 година и взета от статията на аполон, за което му благодарим. Вижте цялата тук 



Гласувай:
15



1. sparotok - до кога ?
26.01.2011 20:50
Пламене, питаш - До кога ?
Ами докато могат ще ни правят на слепи скъпите ни учени, чиито заплати идват от нашите джобове.
Явно много е трудно да кажат - Прощавайте, сгрешихме!
цитирай
2. zelas - Пламене, питаш - До кога ? Ами д...
26.01.2011 20:51
sparotok написа:
Пламене, питаш - До кога ?
Ами докато могат ще ни правят на слепи скъпите ни учени, чиито заплати идват от нашите джобове.
Явно много е трудно да кажат - Прощавайте, сгрешихме!


Няма значение, Павеле, ний ще им изправим косурите ... без пари! Щото сме ларж! :)))
цитирай
3. apollon - Строго научното обяснение на зелас ...
26.01.2011 21:05
Строго научното обяснение на зелас екип доказва шизофренната възможност римляните да са употребявали българската дума "дървета" в своя език. Хубави дървени мисли и заключения, хубава дървена теза и статия от хубави български дървета
цитирай
4. zelas - Фактите говорят, а Аполон все пак говори
26.01.2011 21:16
apollon написа:
Строго научното обяснение на зелас екип доказва шизофренната възможност римляните да са употребявали българската дума "дървета" в своя език. Хубави дървени мисли и заключения, хубава дървена теза и статия от хубави български дървета


А нима е нямало тракийци в римската армия, а нима Константин Велики не е тракиец, който дори е говорил на тракийски (български).

Нима Йоан Лидийски (Ioannes Lydus) в “De Magistratibus” не съобщава, че Константин Велики бил писал на своя роден език (oiketa) няколко “Беседи”, които той оставил на потомството.

Нима Йоан Малала (Ioannes Malalas) в “Cronographia” не съобщава, за самия Юстиниан, че е говорел на развален латински, а гръцки – като варварин.

Четете повече от истинската история, уважаеми Аполоне и мислете като Българин!

С уважение! (макар и не заслужено от направения от вас коментар)
цитирай
5. kleotemida - Ха, ти как се подведе, че Д. Георгиев-Даков (apollon) е учен?
26.01.2011 22:12
Я не се занасяйте и не му приписвайте ученост, моля ви се!
Това е направо смешно! Я го попитайте какво точно е учил? :))
цитирай
6. get - Ами аз вече правих подробен коментар в тази насока в друг пост ...
26.01.2011 22:12
... та щи си позволя да го повторя !
Моста е строен на територия където живеят гетите. Северен клон на траките. Доста западни специалисти включват това население и в една друга група на келто -скитите.
Ше разберете защо правя тези връзки !
Според това, което има писано в литературата на база ономастика - среща две ТРАКИЙСКИ думи близки по смисъл Друмо и Друво, подобни на новобългарско Дърво и като звучение и като смисъл.
Има едно доста находчиво направено позоваване от Иван Танев Иванов, отнасящо се до вероятният прочит-смисъл и на келтската дума друид, това я приема, че е е дървовед.
От всичко това си направете извода, от какъв произход е думата - относно, която ми поставяте питането си ! Какво означава тя.
Дано съм бил полезен !


от Гет
цитирай
7. zelas - Я не се занасяйте и не му приписвайте ...
26.01.2011 22:19
kleotemida написа:
Я не се занасяйте и не му приписвайте ученост, моля ви се!
Това е направо смешно! Я го попитайте какво точно е учил? :))


Какво значи "учен", драга Клео? Аполон е толкова учен, колкото и аз, :))) колкото и гет-ски, колкото и ти самата, и д3вера, и всички останали. Титлата не е важна, а каква позиция отстояваме.

И все пак благодарение на него сега имаме що годе смислено тълкование, нали? ;-)

Поздрави
цитирай
8. zelas - Има едно доста находчиво направено ...
26.01.2011 22:21
get написа:
Има едно доста находчиво направено позоваване от Иван Танев Иванов, отнасящо се до вероятният прочит-смисъл и на келтската дума друид, това я приема, че е е дървовед.


Гет-ски това за друидите е интересно, дай да го прочетем?
цитирай
9. vilikal - Интересен пост. Не виждам разгл...
26.01.2011 22:39
Интересен пост. Не виждам разглеждане на версията ДРобета-Дробя - раздробявам, надробявам и прочие дробене - нали реката се разклонява точно там ?? Това не променя тезата за топонима, просто измества леко фокуса. Може и да греша, но ...
Поздрави
цитирай
10. zelas - Интересен пост. Не виждам разгл...
26.01.2011 22:44
vilikal написа:
Интересен пост. Не виждам разглеждане на версията ДРобета-Дробя - раздробявам, надробявам и прочие дробене - нали реката се разклонява точно там ?? Това не променя тезата за топонима, просто измества леко фокуса. Може и да греша, но ...
Поздрави


Възможно е Вили. Но как да си обясним частицата ТА накрая?
цитирай
11. vilikal - Интересен пост. Не виждам разгл...
26.01.2011 22:58
zelas написа:
vilikal написа:
Интересен пост. Не виждам разглеждане на версията ДРобета-Дробя - раздробявам, надробявам и прочие дробене - нали реката се разклонява точно там ?? Това не променя тезата за топонима, просто измества леко фокуса. Може и да греша, но ...
Поздрави


Възможно е Вили. Но как да си обясним частицата ТА накрая?

Множествено дробене :))))))
Или определителен член, като в родопския.
цитирай
12. apologetic - ами добре ги съветваш vilikal, но ще ...
27.01.2011 00:37
ами добре ги съветваш vilikal, но ще стигнат ли дотам - дървената хипотеза ми, но дробенето е оригинално също

цитирай
13. sparotok - тракийските императори
27.01.2011 00:41
zelas написа:
apollon написа:
Строго научното обяснение на зелас екип доказва шизофренната възможност римляните да са употребявали българската дума "дървета" в своя език. Хубави дървени мисли и заключения, хубава дървена теза и статия от хубави български дървета


А нима е нямало тракийци в римската армия, а нима Константин Велики не е тракиец, който дори е говорил на тракийски (български).

Нима Йоан Лидийски (Ioannes Lydus) в “De Magistratibus” не съобщава, че Константин Велики бил писал на своя роден език (oiketa) няколко “Беседи”, които той оставил на потомството.

Нима Йоан Малала (Ioannes Malalas) в “Cronographia” не съобщава, за самия Юстиниан, че е говорел на развален латински, а гръцки – като варварин.

Четете повече от истинската история, уважаеми Аполоне и мислете като Българин!

С уважение! (макар и не заслужено от направения от вас коментар)


Уважаемият Аполон май не знае, че Тракия е дала доста императори.

1. Максимин Тракиецът
2. Максимин Дакът ( Дая)
3. Галерий
4. Ветран
5.Константин Хлор
6.Константин Велики
7.Констанций
8.Лициний
9. Юлиан Отстъпник
10. Маркиан
11. Клавдий Готски
12. Йовиан
13. Лъв Бесът
14. Юстин I
15. Юстиниан
16. Тиберий II
17. Фока

Най-великите пълководци на Рим през Късната Античност са родените в Тракия Аспар, Велизарий и Аеций, наречен още последният римлянин ( баща му е тракиец от Дуросторум - Силистра).

Не виждам какво чудно има в това тракийските императори да дават тракийски имена на градове?

Нали Юстиниан изгражда Бреге дава, Бор Брега, Бисдина ( бездна), Вода, Баба.... явно някои господа не са запознати с тези факти.

цитирай
14. sparotok - келти
27.01.2011 00:50
zelas написа:
get написа:
Има едно доста находчиво направено позоваване от Иван Танев Иванов, отнасящо се до вероятният прочит-смисъл и на келтската дума друид, това я приема, че е е дървовед.


Гет-ски това за друидите е интересно, дай да го прочетем?


Приятелю, Танев се бърка както и много други. Друид е множествено число на друи - жрец. В келтските езици мн.ч. се образува понякога с ИД - мънИД е планини на кимришки.

Друи - жрец идва от галската дума дер, дерко - око, т.е. друи означава зрящ, виждащ, мъдър.
Дерко между другото е сродна н нашата диалектна дзърк(ел) - око, дзъркам - гледам. Това не е за чудене, ако ни е известно сведението на Хиполит, че келтската религия била повлияна от учението на тракиеца Залмоксис.

Поздрави!
цитирай
15. zelas - ами добре ги съветваш vilikal, но ще ...
27.01.2011 01:22
apologetic написа:
ами добре ги съветваш vilikal, но ще стигнат ли дотам - дървената хипотеза ми, но дробенето е оригинално също


Самият мост е дървен, ако не сте разбрали до тук. Когато вие самият се похвалите с такова дървено постижение, ние останалите ще замълчим и паднем на колене.

А това, че сега използвате едно от най-красивите растения в такъв негативен смисъл, не означава че имате основание да го проектирате върху древните ... или дървените. :)))
цитирай
16. zelas - Уважаемият Аполон май не знае, че ...
27.01.2011 01:24
sparotok написа:
Уважаемият Аполон май не знае, че Тракия е дала доста императори.

1. Максимин Тракиецът
2. Максимин Дакът ( Дая)
3. Галерий
4. Ветран
5.Константин Хлор
6.Константин Велики
7.Констанций
8.Лициний
9. Юлиан Отстъпник
10. Маркиан
11. Клавдий Готски
12. Йовиан
13. Лъв Бесът
14. Юстин I
15. Юстиниан
16. Тиберий II
17. Фока


Павеле, кога ще напишеш една статия за тези тракийски императори, за да знаят хората как точно са стояли нещата в тази империя?
цитирай
17. d3bep - Е за повечето от тях Тракия е по - с...
27.01.2011 09:23
Е за повечето от тях Тракия е по - скоро място на произход, не е било необичайно, особено за военните командващи, да си влачат семействата по чужди земи.
Например Юлиян ако хванем, по линията на констанции хлор може и да има малко тракийска кръв, но констанции му е чак дядо и самият той не е чист.
Същият(Юлиян) обаче има половин гръцка кръв от майка си.
И още голяма част и от бащината си страна.

Това е една от причините във времето, когато му се подмазвали, евреите да му викали "Юлиян елина". ПО техните разбирания важна е майката, а той имал и повече.
цитирай
18. d3bep - Много интересна статия! Браво за ...
27.01.2011 09:33
Много интересна статия! Браво за чудесното изследване, Зелас.
Даките са наши братя, ако мен питаш немат нищо, коеот да ги отличи от гетите от по - раншно време...
Благодарение на тях и днес румънците имат като нашите обичаи.

В древните източници обаче този мост означен ли е като "дробетски" ? Признавам, не си спомням такова име....
цитирай
19. iuliuscaesar - толкова на север може да е само тр...
27.01.2011 10:35
толкова на север може да е само тракийско или римско, но не и гръцко. Ти не споменаваш кога е засвиделстван тоя топоним, ако има сведения за него преди траяново време значи е тракийски със сигурност, ако е от по-късно време може да се спори.
ако е тракийско не виждам защо трябва да се свързва обезателно с българския език. личи си че ти е помагал спароток. по неговите методи можеш да изкараш всичко българско.

имаш някой неточности. например Дравеск всъщност е Драбеск.
Много груба ти е грешката когато казваш може да е дакийско, но май по-скоро тракийско. Запомни че даките са траки. Старите автори изрично споменават че даките и гетите са едноезични и че са траки.
това ти твърдение идва от консултацията със спароток, защото той сляпо следва Владимир Георгиев. Същия тоя Владимир Георгиев измисли дако-мизийски език на базата на едни "наставки" - пара, брия, дева и т.нат. По тоя начин направи услуга на румънските историци, които след него започнаха широко да пропагандират че даките не били траки. На спароток обаче му е удобно щото оня постоянно прави паралели със съвременния български език.

за етническия произход на Аполодор нищо конкретно не мога да кажа, тъй като никога не съм се интересувал и не познавам изворите. Но ми се струва глупаво той да даде име на някакво селище. това е несериозно и тук си прав.

гете - гетите ги няма толкова на запад, недей пак да говориш неумности. В тези земи няма засвиделствани гети. там на юг от реката има трибали, а на север даки.
цитирай
20. get - Драги Спараток - нямам почти никакви ... в езикознанието, та поради това респектирано ...
27.01.2011 10:51
... млъквам !
sparotok написа:
zelas написа:
get написа:
Има едно доста находчиво направено позоваване от Иван Танев Иванов, отнасящо се до вероятният прочит-смисъл и на келтската дума друид, това я приема, че е е дървовед.


Гет-ски това за друидите е интересно, дай да го прочетем?


Приятелю, Танев се бърка както и много други. Друид е множествено число на друи - жрец. В келтските езици мн.ч. се образува понякога с ИД - мънИД е планини на кимришки.

Друи - жрец идва от галската дума дер, дерко - око, т.е. друи означава зрящ, виждащ, мъдър.
Дерко между другото е сродна н нашата диалектна дзърк(ел) - око, дзъркам - гледам. Това не е за чудене, ако ни е известно сведението на Хиполит, че келтската религия била повлияна от учението на тракиеца Залмоксис.

Поздрави!


Но от това, което съм чел за келтите ??! - Мисля, че - ако трябва да търсим центъра мястото на първопораждането им, то не ще да е във Франция а малко над Карпатите и бившата Чехословакия. След това започва разпространението на културата им до Гоулия и Кимришко :) , тоест Албиона и Фир-Болг.
Също така те показват изключително близки черти със скитите и траките - толкова близки, че разликите бих казал са пренебрежимо малки ... направо НИКАКВИ ! - Не знам защо историографията е приела и ги подразделя, като отделна историческа и етносна категория ?
Пак казвам - между траки, скити и келти почти няма различия.
Дори култура и религиозни вярвания са идентични !
Също така и ареала им - в отделни ист. периоди те "правят" държави в територии, като балканите и Мала азия. При това обаче липсват каквито и да е следи, че е имало насилие между тях и "другото" население обитаващо от по-рано същата територия ??! - Много, много странно - Не намираш ли ?

С уважение ! - Гет тавроскитский
цитирай
21. zelas - Добро включване, Юлко! Така ще с...
27.01.2011 11:43
Добро включване, Юлко! Така ще стане диалога.

iuliuscaesar написа:
толкова на север може да е само тракийско или римско, но не и гръцко. Ти не споменаваш кога е засвиделстван тоя топоним, ако има сведения за него преди траяново време значи е тракийски със сигурност, ако е от по-късно време може да се спори.


Към статията прибавих инскрипция, но тя е от 141 сл Хр., така че търсенето на по-ранно свидетелство продължава.

iuliuscaesar написа:
имаш някой неточности. например Дравеск всъщност е Драбеск.


Ще проверим

iuliuscaesar написа:
Много груба ти е грешката когато казваш може да е дакийско, но май по-скоро тракийско. Запомни че даките са траки.


Мисля, че точно това имах предвид и аз, но пояснението беше към румънският източник, където думата беше тълкувана като "разклонение"

iuliuscaesar написа:
за етническия произход на Аполодор нищо конкретно не мога да кажа, тъй като никога не съм се интересувал и не познавам изворите. Но ми се струва глупаво той да даде име на някакво селище. това е несериозно и тук си прав.


Това го кажи на аполон, който използва това сляпо приемане като основа да търси тълкование през гръцки. Затова беше наречено "изсмукване от пръстите".

Поздрави - от помака :))))
цитирай
22. zelas - В древните източници обаче този ...
27.01.2011 11:51
d3bep написа:
В древните източници обаче този мост означен ли е като "дробетски" ? Признавам, не си спомням такова име....


Виж инскрипцията, която добавих към статията и тук цялата - http://apollon.blog.bg/photos/27883/original/drobetae.jpg
цитирай
23. sande - Интересна е информацията, интересни са разсъжденията ...
27.01.2011 11:54
Дълбай, приятелю, дълбай, имаш и фенове, имаш и достатъчно съмишленици и компетнти хора в тази материя.

Поздрави!
цитирай
24. zelas - Дълбай, приятелю, дълбай, имаш и ...
27.01.2011 11:58
sande написа:
Дълбай, приятелю, дълбай, имаш и фенове, имаш и достатъчно съмишленици и компетнти хора в тази материя.

Поздрави!


Когато работим заедно сме най-силни, Санде! Тази статия го доказва!
цитирай
25. sparotok - до Гет
27.01.2011 12:11
Гет, истинските келти - галите са изключително силно повлияни от трако-кимерийски племена, като това е ставало няколко пъти.

Ирландци, уелсци, шотландци, манксци, корнуелци и бретонци са наречени за пръв път келти едва през 16-ти и 17-ти век от Бюканън и Луид. Причината е приликата на гейлик и кимришки с езикът на галите, наречени келти още през 5-ти век преди Христа. Не е обърнато внимание на факта, че това, което е типично за гейлик, уелски, бретонски, а именно мутацията на началната съгласна ( ако не се лъжа това става в 27 случая) изобщо не се наблюдава в галския.

Галски и уелски спадат към така наречения П-келтски, обаче виж нещо интересно. На галски ЛЮБИ ! ( обичай) е ЛЮБИ, а на уелски е СЕРКХИ!

На галски дай е ДА, а на уелски - КХРОИ!

На галски - НЕ СМЕ е НЕ СМЕ, а на уелски -ДАН НИ ДИМ...

Типични, но премълчани галски лични имена са - Гетас, Дейко, Ладо, Дакиус, Бато, Бойкус, Борисус, Борилус, Тато, Татуло и др.

Галските думи за:
седло, верига, сърп, нишка, сукно са:
седлон, риго, серо, неска, секно.
Kъвруи, кадуин, кръман, хревин, кулум ...са уелските им успоредици.

Е, как да няма българско, т.е. трако-кимерийско влияние в келтския!

Добре, че е бил Алфред Холдер да запише някои важни неща. Човекът е създал труд от над 6000 страници, но "келтолозите" бягат от него като дявол от тамян.

Ако ти остане време потърси A.Holder, Alt-keltischer Sprachschatz, Leipzig, 1897, няма да съжеляваш.
цитирай
26. d3bep - Типични, но премълчани галски ...
27.01.2011 12:32
sparotok написа:


Типични, но премълчани галски лични имена са Бойкус, Борисус и др.


Ха, отдавна го подозирах тоя че е горянин и варварин - бабаит!
Шегичка...

Зелас, това не е инскрипцията на моста, струва ми се :) Мисля че има и надпис на моста, на който не пише име на селището.
Както и да е де, поне е доказателство за наличието на селище с такова име в района.
Иначе 140-та година е напълно задоволително, Траян е живял 20-тина години по - рано....
цитирай
27. zelas - Зелас, това не е инскрипцията на ...
27.01.2011 12:37
d3bep написа:
Зелас, това не е инскрипцията на моста, струва ми се :) Мисля че има и надпис на моста, на който не пише име на селището.
Както и да е де, поне е доказателство за наличието на селище с такова име в района.
Иначе 140-та година е напълно задоволително, Траян е живял 20-тина години по - рано....


Стефане, мостът обаче е построен 105 година, така че разликата е 36 години, което е много и малко. Много трудно ще бъде да намерим по-ранен запис, но ако можеш да помогнеш ще съм ти задължен.

А инскрипцията е за мястото да, защото темата е за името на мястото.
цитирай
28. d3bep - Опитвам се да ти кажа, че идеята за ...
27.01.2011 12:44
Опитвам се да ти кажа, че идеята за обвързване на името на моста с името на селището и доказателства през там, е несъстоятелна, всъщност.
Щото много се въртите около това, кой бил строителят, къв би лпроизходът му, къв език говорел, а всъщност май НЯМА НАДПИС, който да обвързва името на селището със строителството на моста???

Знам кога е строен мостът.
Селището не е нужно да има каквото и да е общо с траяновия мост и латинския, освен географски.
цитирай
29. zelas - Опитвам се да ти кажа, че идеята за ...
27.01.2011 12:49
d3bep написа:
Опитвам се да ти кажа, че идеята за обвързване на името на моста с името на селището и доказателства през там, е несъстоятелна, всъщност.
Щото много се въртите около това, кой бил строителят, къв би лпроизходът му, къв език говорел, а всъщност май НЯМА НАДПИС, който да обвързва името на селището със строителството на моста???


Това обвързване прави аполон, аз само го изтъквам като грешка. Единственото обвързване, което правим е, че мостът е дървен и то повече като на шега ... но знаеш ли! :))
цитирай
30. d3bep - Не съм те обвинил тебе в нещо, просто ...
27.01.2011 12:55
Не съм те обвинил тебе в нещо, просто отбелязвам!
ЛОгиката би имала смисъл само ако имаме доказателсво, че селището Дробета е възникнало по време или в следствие на вдигането на моста...
Т.е. разсъжденията изграждат такава задължителна презумпция, на която аз не мога да намеря потвърждение. Получава се малк окаруцата пред коня. От малки разсъждения по подразбиране се приема доста съществен факт в добре описана история, който ... не съществува...
цитирай
31. zelas - Споменаването на Траяновият мост ...
27.01.2011 12:58
Споменаването на Траяновият мост намираме в Табула Траяна (сега на територията на Сърбия), но там се говори за път, военния път който той изградил.

Самият мост не е именуван по някакъв начин. Известен е като моста на Траян, а не Добрета мост.

Emperor Caesar son of the divine Nerva, Nerva Trajan, the Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, invested for the fourth time as Tribune, Father of the Fatherland, Consul for the third time, excavating mountain rocks and using wood beams has made this road.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan's_Bridge#Tabula_Traiana
цитирай
32. zelas - Този мост от римляните е бил наричан ...
27.01.2011 13:06
За римляните е бил просто Понтес (Pontes от pontem). Не мисля, че е именуван специално.

At the same time Trajan built two forts, one on either side of the river; the one on the opposite bank they named Theodora, while the one in Dacia was called Pontes from the work — 16 for the Romans call a bridge pontem in the Latin tongue.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Buildings/4B*.html#6.11
цитирай
33. iuliuscaesar - в случая стефан е прав, не е нужно да ...
27.01.2011 14:25
в случая стефан е прав, не е нужно да се обвързва имато на селището с наличието на моста, въпреки че е възможен и такъв вариант.
цитирай
34. zelas - в случая стефан е прав, не е нужно да ...
27.01.2011 15:00
iuliuscaesar написа:
в случая стефан е прав, не е нужно да се обвързва имато на селището с наличието на моста, въпреки че е възможен и такъв вариант.


И аз пак повтарям, това прави аполон, би следвало тези коментари да бъдат адресирани към неговото тълкование.
цитирай
35. solinvictus - Много интересно си ги подфанал!...
27.01.2011 16:33
Много интересно си ги подфанал!!!
Но не трябва да префърляш коментарите към @аполон ,след като го коментираш.
Давай смело щом си убеден в нещо continue ...хехе
цитирай
36. zelas - То и ти добре си ги подфанал, Райко! ...
27.01.2011 16:45
То и ти добре си ги подфанал, Райко! Нема как, чакаме да си свършат работата, ама то от умрял писмо ...
цитирай
37. sparotok - ?
27.01.2011 23:28
zelas написа:
sparotok написа:
Уважаемият Аполон май не знае, че Тракия е дала доста императори.

1. Максимин Тракиецът
2. Максимин Дакът ( Дая)
3. Галерий
4. Ветран
5.Константин Хлор
6.Константин Велики
7.Констанций
8.Лициний
9. Юлиан Отстъпник
10. Маркиан
11. Клавдий Готски
12. Йовиан
13. Лъв Бесът
14. Юстин I
15. Юстиниан
16. Тиберий II
17. Фока


Павеле, кога ще напишеш една статия за тези тракийски императори, за да знаят хората как точно са стояли нещата в тази империя?


Писал съм вече по този въпрос, преди около година беше.
цитирай
38. zelas - Писал съм вече по този въпрос, преди ...
28.01.2011 01:04
sparotok написа:
Писал съм вече по този въпрос, преди около година беше.


Имах предвид някакво развитие на темата.
цитирай
39. d3bep - ПО тая тема развитието е много тр...
28.01.2011 11:38
ПО тая тема развитието е много трудно понятие, браткиш :)Тия пичове са умрели отдавна.
Шегичка :)

Но те са първообразът на средновековната генеалогия и хералдика.
Изключая войнишките императори с често несигурен произход(При Максимин например тракийският произход изобщо е подчертан за да се покаже какъв див селяндур и варварин е), другите, династите, имат родословни дървета, дето се вика, до десето коляно.

Безспорно в Рим още от републиканския период има провинция Македония и дори Тракия и голямо по брой тракийско наслеение, безспорно траките са основен фактор, бих казал сред най - големите "малцинства" в империята и ги има както в благородничеството, така и в императорските родове...

Н отова а хванеш на световната историография да докажеш еднозначно че някои императори са траки, е предварително изгубена кауза.
И не без право изгубена де...
Имаме таквиа с чисто тракийска кръв, но в повечето сме просто жилка или месторождение и ще ни съсипят. Все едно да замеряш десет метров крепостен зид с чакъл, на ръка...

По генеалогията на императорите е много ровено, почти може да се каже ,че има наука за това.
Доакто Галерии например е 100% тракиец - дако - тракийско семейство, за Даза(не знам защо дакът, не съм го срещал така) това е адски съмнително, в най - добрият случай тракийската му кръв идва по линия на доведена сестра на Галерии(майка му) с римски съпруг...

За Константин пък е изцяло предмет на спекулации... Майка му Елена 10 църкви и 5 столици не моат се разберат къде е родена. Остава баща му, който действително е роден в нашите земи ,ама в семейство с видимо гръко - римски имена и с линията на "Клавдии Готски"(Наблягам на кавичките)...

Генеалогията на императорите, пак казвам, включва и траките, особено след Антониновата династия, но това, което искаш ,е атаката на крепост откъм знамето.

Без да споменавам, че тов не ни носи много - повечето имепратори с изтъкнат такъв произход са по - скоро отличени с лошо в историята... В Клавдиите и Антонините едва ли ще се впишем...
цитирай
40. iuliuscaesar - е най-после едно разумно и трезво ...
28.01.2011 12:32
е най-после едно разумно и трезво мнение - това на стефан.
много често когато някои се определя като трак всъщност става въпрос за това че е роден в провинция тракия или е жител на тая провинция.
дори всеизвестният максимин тракиеца изворите определят като син на майка аланка на име Хабаба, за баща му се твърди че произлизал от Готия, т.е. от земите на север от Дунав. знам че това готия ще предизвика дисксусия, но това е положението - човекът е с германо-аланска кръв. разбира се родителите му може също да са със смесена кръв. Баща му се казвал Микка.
но както казва стефан, това е обречена кауза. при това размесване на населението из провинциите (особено в градовете) не може да се каже кой къв е.
да не говорим, че някой от изброените по-горе императори е оределян ту като трак ту като илириец. Особено тея дет са родени в днешна сърбия. именно так е била контактната зона между траки и илири.
пък и какъвто и да е произходът на всеки един от тях най-важното е че всички те действат за империята, а не за собствения си етнос. Така е при всички империи - хора с различна кръв са ги управлявали. Ако щете един Наполеон например на младини се е борил срещу френското господство в Корсика, после кво става...
цитирай
41. zelas - Стефане, в края на Ренесанса, ко...
28.01.2011 12:55
Стефане, в края на Ренесанса, когато Запада напълно повярва във себе си, беше решено да се търси историческа основа на това подарено величие.
Което както знаеш беше за сметка на източното средиземноморие.

Погледите бяха обърнати към древна Елада и Рим. Линията на партията беше строго определена - ние сме наследниците на Рим.
Русия от друга страна, успя да се установи като сила, след елиминирането на Волжка България и тя се припозна в Рим и започна съперничеството.
Балканите се оказаха по средата и много бой изядоха и още го ядът.

Знам, че ги знаеш тези неща, но това което искам да кажа е, че нещата са МНОГО потулени и ти го знаеш и това.
А че е трудно, трудно е, но съдбата обича дръзките, нали?

Поздрави

п.п. този отговор е насочен и към Юлко!
цитирай
42. d3bep - Когато нападаш крепост, гледай да ...
28.01.2011 13:42
Когато нападаш крепост, гледай да нападаш стена, която войниците ти могат да качат.
На друга стена също можеш да нападаш, но жертвите ще са много и то определено от твоите.
Ако много от твоите загинат при стената, губиш и стана.

А ако влезеш отнякъде в крепостта, печелиш и "непревземаемите" стени...
дан оме разбирап какво искам да ти кажа.

Няма лошо чат пат да си припомняме велики личности, свързани по един или друг начин с траките. И да, всички тея императори имат по един или друг начин и тракийски корен, или поне следи/легенди за такъв.
Обаче втурнем ли се да го доказваме.... Опасявам се че самите ние не знаем каква мощна, при това ненужна и нетърсена и добре подготвена опозиция ще спечелим в отпор...
Просто не ни трябва...
Лично мнение, никой не трябва да се съобразява с него.

Поздрави!
цитирай
43. zelas - Имаш право - ама какво ще кажеш да ...
28.01.2011 14:09
Имаш право - ама какво ще кажеш да прокопаем канал ПОД стената?
цитирай
44. d3bep - Епа ако искате я прелетете и с бом...
28.01.2011 14:59
Епа ако искате я прелетете и с бомбардировач - стига да можете...
цитирай
45. zelas - Ще я превземе с силата на мисълта, ...
28.01.2011 15:24
Ще я превземем със силата на мисълта, Стефане! Няма стена, която да може да я спре. ;-)
цитирай
46. argilos - Според мен, името на селището Др...
29.01.2011 01:43
Според мен, името на селището Дробета означава дървен мост от дро = дърво и beta=be(н)т където (н) е носовка, със значение на бент, мост, връзка.
бе(н)т е в семантична връзка с Бендис.

Това означава, че на мястото или е имало вече дървен мост преди римляните, или
мостът е правен предимно от местни хора под ръководството на архитекта.
Смисъл има и в назоваването на точката от моста, намираща се в сигурна римска територия като "понтос", а на отсрещния бряг на дако-тракийски.

Hi
цитирай
47. zelas - Според мен, името на селището Др...
29.01.2011 02:55
argilos написа:
Според мен, името на селището Дробета означава дървен мост от дро = дърво и beta=be(н)т където (н) е носовка, със значение на бент, мост, връзка.
бе(н)т е в семантична връзка с Бендис.

Това означава, че на мястото или е имало вече дървен мост преди римляните, или
мостът е правен предимно от местни хора под ръководството на архитекта.
Смисъл има и в назоваването на точката от моста, намираща се в сигурна римска територия като "понтос", а на отсрещния бряг на дако-тракийски.


Звучи възможно, само трябва да намерим доказателства за подобни словосъчетания от това време. Имаш ли някаква информация?
цитирай
48. argilos - не, нямам писмени доказателства. ...
29.01.2011 03:13
не, нямам писмени доказателства. но подготвям по-обширен материал за Бендис и установявам, че трябва да се направят корекции и в някои етимологии за думи, обявени за чуждизи.
бент имаме в съвремения български и сам сигурна, че е съществувал и тогава. Яз не е бент.
цитирай
49. zelas - Чудесно, ще очакваме материала за ...
29.01.2011 12:56
Чудесно, ще очакваме материала за Бендис. В нашия край също се използва думата "бент" като диалектна, което може би подсказва, че е стара, но трябва да се проследи точно.
цитирай
50. анонимен - Що па да не се впишем в Юлио-Клавд...
01.02.2011 09:41
Що па да не се впишем в Юлио-Клавдиите и т.н. Нали сам Октавиан, племеник на Цезар нещо тука по нашите земи расъл, че и в някакво тракийско светилище ходил да му прорицават, че ще става владетел на света.... Тва ако не си е тракийска работа ловко замаскирана от ренесансовите и великоруските фалшификатори в комбина с гръцките попове от 16 век под диктата лично на Султана, който и да е! А пък сам Клавдий бил нещо много френд с един Реметалк, че и цар го направил, а после много се изнервил, като братчедите на тоя Реметалк му резнали тиквата и секвестирал Тракия за лично ползване, което също си е пряка връзка... Да не говорим за напъните на Домициан и Траян да ходят по днешно румънско, явно нещо с даките са си имали близости..... Та по тази тракийска линия, ако не беше и днес щеше да си стои там в рим прашасалата република, ама нали то траките (българите) освен граничари, ведически герои, египетски цивилизатори, хунски и тюркски нашественици и бащи на славянството и де що има цивилизация са отишли и светнали простите римляни на това, колко е гот да станат Империя... Имах си аз в този контекст Константин Велики и Юстиниян Велики да не са траки... То де що е велико, (освен ако не е македонец де) все е трак, който по-късно се маскира на българин... С тия полети на фантазията в БРЮМ само сменете траки с македонци и академици ставате отмах!
А сериозно - от къде се доказва, че да си роден на дадено място в Рим значи да си от съответния етнос и какво общо има етноса със самосъзнанието на тези хора, че са римски императори. И как от свидетелството, че Юстин и Юстиниан са говорели "варварски", следва че са траки, при условие, че самите траки от има няма 5 века са в Римската империя и не може да са варвари, особено след 212 г., от когато са и пълноправни римски граждани. Изворът казва очевидното - Юстин и Юстиниян са варвари не траки, които са всъшност римляни. А какви варвари са.... който може да докаже!
цитирай
51. zelas - Интересно включване, но много не е ...
01.02.2011 12:28
Интересно включване, но много не е ясно каква позиция поддържате или отхвърляте.

Иронията не ми е от най-силните качества. Моля за пояснение. Благодаря.
цитирай
52. анонимен - По отношение на конкретната тема на ...
01.02.2011 14:08
По отношение на конкретната тема на поста подкрепям казаното от дзвер и луисцезар. По отношение на офтопика - той е предизвикан от изреждането на онова списъче с едни "случайни" императори, за които се твърди, че са тракийци (във вариант Спараток равно на българи, може би и за теб значи същото, надявам се да не, защото съм чел много смислени твои неща и коментари). Иронията е предизвикана и малко обобщаваща, тъй като включва и разни други борещи се за популярност и място под слънцето теории за произхода на българите, които незнайно заща в крайна сметка искат да докажат неизменно древност, цивилизованост, цивилизаторска мисия и какво ли още не. Не случайно казвам, че ако в тези коментари се замени трак с македонец титлата академик на МАНУ не мърда на съответния автор. Чудя се защо някой не предложи и обоснове някаква по-убрана и отговаряща на изворите и данните, които има за този народ дето днес се казва българи без непременно да има претенция, че всичко започва от тях и точно затова целия свят се хвърлил в заговор да ни подмени, фалшифицира и заличи историята. Така ще ни се случи същото каквото се случва и на македонците - смях в залата и умилителни погледи, като изтрескаме някъде и на някого как щот Максимилян Тракиеца е трак нищо че майка му и баща му не са. Константин щот написал нещо, на някакъв език, което никой не е виждал и е споменато от един автор също бил трак, а Юстин и Юстиниан защото знаели латински и гръцки като варвари са траки..... И още много такива нелепи неща. Офтопик е, но надявам се полезен.

Поздрави!
цитирай
53. zelas - За тракийските императори аз ка...
01.02.2011 18:14
За тракийските императори аз казах, че е нужна по-нататъшна разработка.

Но специално за езика на Константин Велики, ви предлагма да прочете това - https://sites.google.com/site/runiistorianew/ezikt-na-kontstantin-veliki

Сотиров е много уважаван лингвист работил в Квебек, Канада.

цитирай
54. анонимен - Прочетох Сотиров, прочетох и Сп...
01.02.2011 23:04
Прочетох Сотиров, прочетох и Спараток дето бил "писал" по темата. Аргументацията му за Константин Велики е копи пейст от Сотиров или обратното, не зная кой е първоизвора на тази политическа-лингвистика с елементи на ретрограден национализъм, която иронизирах по-горе. Аргументите са слаби и аксиоматично представени, изворите фрагментарно цитирани и превратно тълкувани. С цялото ми уважение към политико-лингвистите, ама Възраждането отдавна отмина, а както знаем - всеки опит за повторение в историята има гротескни характеристики!
цитирай
55. zelas - Тук господин Анонимний, прозву...
01.02.2011 23:41
Тук господин Анонимний, прозвучахте като критик, който с думи завъртяни се опитва просто да ни каже, че този художник не му е списъка от протежетата.

А добрите художници остават неоценени приживе.

С уважение
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5771269
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031