Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 20:34 - За безполезността на "уроците" от историята
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 12063 Коментари: 29 Гласове:
12

Последна промяна: 22.04.2011 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Човешкото тяло не желае да се учи от чуждия опит. То отхвърля съветите като чужда клетка попаднала в организъма. Единственият начин, който може да накара хората да се съобразяват (но не и да се поучат) с "уроците" от историята, е ако те бъдат наложени с насилие. Защо е така?  

Само личният опит учи

Всичко, което ни се случва, независимо дали е добро или лошо допринася за изграждането на това кои сме ние. Самата идея за добро или зло е създадена от други хора и ние просто сме я приели за вярна. Затова дълбоко в себе си хората не обичат чужди съвети. Те искат да изпитат всичко сами. Детето винаги прави обратното на "Не прави това!". Дори и когато някой доброволно потърси съвет от другиго, то той много често не се съобразява с дадения му съвет.

Това не е случайно, компютърът (нашето тяло) има нужда от постоянен поток на свежа информация, за да може да развие алгоритми за справяне с всяка извънредна случка. Ако не паднете един два пъти по време на прохождането ви като пеленаче, никога не бихте се научили да ходите сами. Тези "случки" са изключително ценна информация за тялото, то има нужда от това да ни се случват беди и затруднения. Ако егото ни се противостави и винаги се стреми към постоянното щастие, тялото ще си създаде затрудненията само, за да оцелее. Затова казваме, че човек става по-силен след като преживее несгодите.

Историята е развален телефон  

Времевото разстояние между настоящето и конкретните исторически събития, почти няма значение за това колко развален е телефона. Представите ни за събития от преди двадесет години са почти толкова мъгляви, колкото представите  ни за събития от преди двеста години или две хиляди. Дори когато сме очевидци на събитията.

Историческите свидетелства достигат до нас под формата на писмени източници (най-разваленият телефон), археологически находки (разпилян пъзел) или устни предания (буквално развален телефон). Само който не се е занимавал с документиране на историята, само той не е оставил своя собствен отпечатък и поглед върху минали събития, тоест изопачил я.
 

Историята е политика

Единствената полезност на историята е, че тя много добре се използва за продаване на политически идеологии и за украсяване на неприемливи действия на управляващите. Нищо написано в историческите книги не е обективно, то винаги представлява нечия идея, която ни се представя за правдива и ние трябва да я приемем доброволно или да бъдем накарани с насилие. Историята е единствено полезна на тези, които управляват нашия живот. Много често варианта на история представен от тях, няма нищо общо с фактическите събития, така че и тази история е фалшива и безполезна по принцип.

Историята не се интересува от обикновенния човек. Той не присъства в писанията, там обикновенно се говори за царе, царици, президенти, военноначалници, религиозни водачи и т.н. Фолклорът е много по-добър начин за съхранение на данни за живота на обикновения човек.

Историците са доста амбициозни

Абсолютно безплодно е, човек да се самозаблуждава, че може да възстанови история 1:1, без големи изкривявания. Дори и да се доближим много близко до реалната картина на отминали събития, то уроците от онова време ще са безполезни за нас, тъй като те представляват само едно от проявленията на живота и са се случили при различно качество на времето. Животът е динамичен и цикличността му не се изразява в повторение, ами в ново качество, така че старите събития никога не може да се повторят или възпроизведат сега.

Поуки като, че трябва да сме единни и да си помагаме, че трябва да не воюваме помежду си и да зачитаме територията на другите хора и т.н., не са поуки от историята, те са логически съждения, които всеки човек може да изведе от собствения си опит и са просто част от здравия разум. Това, че историята често се кичи с такива поуки е така понеже тя не може сама да ни научи на нещо ново.

Както беше казал някой, единствената поука от историята е, че научаваме, че хората не се поучават от историята и това не е случайно, просто ...

Историята е безполезна
 




Гласувай:
14



1. анонимен - Така е. Вярно е. Човечеството ни...
21.04.2011 20:59
Така е. Вярно е. Човечеството никога не се учи от грешките си.
цитирай
2. zelas - Човечеството никога не се учи от ...
21.04.2011 21:03
kushel написа:
Човечеството никога не се учи от грешките си.


И това не е нещо лошо, въпреки че се изтъква като такова. Всяко поколение трябва само да преживее несгодите си, за да се поучи от собсвения си опит и обогати информацията в компютъра. Непрестанните войни са част от този процес. Хората никога няма да живеят в мир.

Това което е валидно на ниво човешко тяло се проектира върху цялото общество.
цитирай
3. audan - Разликата
21.04.2011 21:50
" Умният се учи от своите грешки! Мъдрият - от чуждите"

Целите да се напише една история магат да са няколко:
1. Да се напише истината.
2. Да се искриви истината.
Това е според добро- или злонамереността.
Има и истории, написани от собствен подтик или поръчка. При вторият случай, пишещият съобразява внушенията на историята според нагласата на поръчителя.

И тъй като официалната история е писана от зависими хора, то шансът да е истинна е малък. По-точно историята днес е историята, която обслужва победителите от последните войни.

Аз съм свидетел какво се пишеше и говореше преди и след 10.11.1989-а година.
Представям си за толкова хилядолетия какво е... бегло ...

Изходът?
Ако желаете да знаете истинската история на Земята, то станете ясновидци!
Тогава ще можете да ползвате естествената планетарна база данни чрез личната си търсачка - мозъка.

Блазе на успелите! Аз съм на фаза опити, неуспешни.
цитирай
4. zelas - Изходът?Ако желаете да знаете ...
21.04.2011 21:53
audan написа:
Изходът?
Ако желаете да знаете истинската история на Земята, то станете ясновидци!
Тогава ще можете да ползвате естествената планетарна база данни чрез личната си търсачка - мозъка.


Съгласен. Само това, което е записано вътре в нас под формата на КОЛЕКТИВНА ПАМЕТ може да ни послужи като нещо полезно. Историята написана и представена от други хора е напълно безполезна за нас (както историята показва :) и много често вредна!

audan написа:
"Умният се учи от своите грешки! Мъдрият - от чуждите"


Покажи ми един мъдър човек и аз ще ти покажа най-големия ментарджия.
цитирай
5. sycamine - И има ли спасение за децата в училище ...
21.04.2011 23:02
И има ли спасение за децата в училище принудени да четат и зубрят небивали измислици. Изперкали исторички с пръчки шибащи невинните ръчички
цитирай
6. zelas - И има ли спасение за децата в училище ...
21.04.2011 23:58
sycamine написа:
И има ли спасение за децата в училище принудени да четат и зубрят небивали измислици. Изперкали исторички с пръчки шибащи невинните ръчички


Преподаването на история по начина, който се прилага сега си е чиста проба на промиване на мозъци, насаждане на ненужна омраза към много често съседни народи или на ненужно чувство за вина (като германците например).

Ако има някаква нужда от изочаването на история в училище то е ако тя се представя в литературен вид и без претенции, че отразява истинно отминали събития.
цитирай
7. get - - Прав си Аудан !! :))
22.04.2011 14:49

- Но пълният текст на сентенцията е: " Умният се учи от своите грешки ! Мъдрият - от чуждите - а глупакът е обречен, цял живот да повтаря едни и същи, защото не си прави изводи !!"

- Истината винаги излиза на бял свят - дори и тази, която са ни "подредили" в учебниците по история !!

- Дайте да не изпадаме в крайности - било като съждения(осъждане), било като поведение(търсене на истината) !

- Казано е: "Народ без история, е като дърво без корен - на двете им е съдено да погинат !"

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
8. zelas - - Но пълният текст на сентенцията ...
22.04.2011 14:55
get написа:

- Но пълният текст на сентенцията е: " Умният се учи от своите грешки ! Мъдрият - от чуждите - а глупакът е обречен, цял живот да повтаря едни и същи, защото не си прави изводи !!"

- Истината винаги излиза на бял свят - дори и тази, която са ни "подредили" в учебниците по история !!

- Дайте да не изпадаме в крайности - било като съждения(осъждане), било като поведение(търсене на истината) !

- Казано е: "Народ без история, е като дърво без корен - на двете им е съдено да погинат !"


Гетски, остави мислите на другите хора настрана. Кажи ми ТИ какво мислиш? Ако никога не беше чул или прочел тези мисли, щеше ли да мислиш така?

АЗ ти казвам, че търсенето на истина в историята е безполезно и дори много вредно. Най-много да попаднеш в лапите на някой властимащ, за да обслужиш неговите политически интереси. ЗАГУБА НА ВРЕМЕ.

Гет написа:
- Но пълният текст на сентенцията е: " Умният се учи от своите грешки ! Мъдрият - от чуждите - а глупакът е обречен, цял живот да повтаря едни и същи, защото не си прави изводи !!


Тази мисъл е изключително субективна. Какво означава "глупак". Луд човек, глупав човек или какво? Всеки човек е неповторим, какво дава основание на един да нарече друг "глупак"?

Само глупакът вижда глупаци!
цитирай
9. sparotok - история
22.04.2011 15:28
Аз пък мисля, че много хора са научили прекрасно уроците на историята и прилагат наученото много добре. Рим става сила, не заради здравината на римските мечове и щитове, а благодарение на политиката си - Разделяй и владей!

Това правят и днешните силни на деня - разделят хората, които могат да се обединят против тях и изсмукват ресурсите им - природни и човешки.

Изводът е, че силен става този, който се учи от историята:)

цитирай
10. zelas - Аз пък мисля, че много хора са нау...
22.04.2011 15:39
sparotok написа:
Аз пък мисля, че много хора са научили прекрасно уроците на историята и прилагат наученото много добре. Рим става сила, не заради здравината на римските мечове и щитове, а благодарение на политиката си - Разделяй и владей!

Това правят и днешните силни на деня - разделят хората, които могат да се обединят против тях и изсмукват ресурсите им - природни и човешки.

Изводът е, че силен става този, който се учи от историята:)


Това, за което говориш, приятелю е политика. Историята е наистина много полезна за политиците, за да оправдаят властта си над хората. Историята, обаче за обикновенния човек е абсолютно безполезна и дори вредна, защото му създава грешната представа, че може да бъде нещо, което дедите му са били, отново. Докато, човек сега просто трябва да бъде себе си и така ще повтори (донякъде) това което са били дедите му. Това което трябва да знаем от историята е вече записано в нас.

Другата голяма заблуда е, че историята се повтаря. Нищо не се повтаря, това което се случва сега, зависи само от нас. Условията сега са уникални и съответно събитията също.
цитирай
11. solinvictus - Според мен, трябва да се знае ист...
22.04.2011 15:50
Според мен ,трябва да се знае историята !Така постъпват всички ,които искат да се запазят за бъдещите поколения.
Защо да не го правим и ние?
Защо трябва да слушаме някакви платени папагали, които ни облъчват ,че това не в наша полза ,а самите те го правят задължително за затворените си общества!
Или така наречените "велики сили" само за тях ли е важна историята!?
цитирай
12. zelas - Според мен, трябва да се знае ист...
22.04.2011 15:52
solinvictus написа:
Според мен ,трябва да се знае историята !Така постъпват всички ,които искат да се запазят за бъдещите поколения.
Защо да не го правим и ние?
Защо трябва да слушаме някакви платени папагали, които ни облъчват ,че това не в наша полза ,а самите те го правят задължително за затворените си общества!
Или така наречените "велики сили" само за тях ли е важна историята!?


А защо трябва да правим така както правят другите?
цитирай
13. sparotok - всеки по пътя си
22.04.2011 21:53
zelas написа:
sparotok написа:
Аз пък мисля, че много хора са научили прекрасно уроците на историята и прилагат наученото много добре. Рим става сила, не заради здравината на римските мечове и щитове, а благодарение на политиката си - Разделяй и владей!

Това правят и днешните силни на деня - разделят хората, които могат да се обединят против тях и изсмукват ресурсите им - природни и човешки.

Изводът е, че силен става този, който се учи от историята:)


Това, за което говориш, приятелю е политика. Историята е наистина много полезна за политиците, за да оправдаят властта си над хората. Историята, обаче за обикновенния човек е абсолютно безполезна и дори вредна, защото му създава грешната представа, че може да бъде нещо, което дедите му са били, отново. Докато, човек сега просто трябва да бъде себе си и така ще повтори (донякъде) това което са били дедите му. Това което трябва да знаем от историята е вече записано в нас.

Другата голяма заблуда е, че историята се повтаря. Нищо не се повтаря, това което се случва сега, зависи само от нас. Условията сега са уникални и съответно събитията също.


Всеки следва свой път, моя съм го избрал отдана и не възнамерявам да се отклонявам от него. Твое право е да избереш друг път, който според теб е правилен. Различни хора - различни идеали...
цитирай
14. zelas - Всеки следва свой път, моя съм го ...
22.04.2011 22:13
sparotok написа:
Всеки следва свой път, моя съм го избрал отдана и не възнамерявам да се отклонявам от него. Твое право е да избереш друг път, който според теб е правилен. Различни хора - различни идеали...


Пътят е един, мисля, всички искаме реабилитация на истината за българите, обаче историята такава каквато е няма да ни помогне.

Замислял ли се защо историята не се интересува от обикновенния човек? Той не присъства в писанията, там обикновенно се говори за царе, царици, президенти, военноначалници, религиозни водачи и т.н. Фолклорът е много по-добър начин за съхранение на данни за живота на обикновения човек.

За да е полезна историята тя трябва да може да види събитията през очите на обикновенния човек. Мислиш ли, че това е възможно, след като във всички извори се пише предимно само за управляващите?

Как са били облечени обикновенните траки, каква храна са яли, какви песни са пяли, какви домове са имали, как са гледали на царската власт - знаем ли в детайли за всичко това?

А за поуките, в статията е описано - хората не искат да се учат от чуждия опит. Така, че какъв е смисълът? Има ли един пример в историята, който показва, че хората са се поучили от историята?
цитирай
15. solinvictus - Според мен, трябва да се знае ист...
23.04.2011 01:22
zelas написа:
solinvictus написа:
Според мен ,трябва да се знае историята !Така постъпват всички ,които искат да се запазят за бъдещите поколения.
Защо да не го правим и ние?
Защо трябва да слушаме някакви платени папагали, които ни облъчват ,че това не в наша полза ,а самите те го правят задължително за затворените си общества!
Или така наречените "велики сили" само за тях ли е важна историята!?


А защо трябва да правим така както правят другите?


Защото сме като другите,съвсем не сме някакви уникални и специални!
Няма нужда да експериментираме ,стига толкова!хехе
цитирай
16. sparotok - пример
23.04.2011 07:46
zelas написа:
sparotok написа:
Всеки следва свой път, моя съм го избрал отдана и не възнамерявам да се отклонявам от него. Твое право е да избереш друг път, който според теб е правилен. Различни хора - различни идеали...


Пътят е един, мисля, всички искаме реабилитация на истината за българите, обаче историята такава каквато е няма да ни помогне.

Замислял ли се защо историята не се интересува от обикновенния човек? Той не присъства в писанията, там обикновенно се говори за царе, царици, президенти, военноначалници, религиозни водачи и т.н. Фолклорът е много по-добър начин за съхранение на данни за живота на обикновения човек.

За да е полезна историята тя трябва да може да види събитията през очите на обикновенния човек. Мислиш ли, че това е възможно, след като във всички извори се пише предимно само за управляващите?

Как са били облечени обикновенните траки, каква храна са яли, какви песни са пяли, какви домове са имали, как са гледали на царската власт - знаем ли в детайли за всичко това?

А за поуките, в статията е описано - хората не искат да се учат от чуждия опит. Така, че какъв е смисълът? Има ли един пример в историята, който показва, че хората са се поучили от историята?


Питаш - Има ли един пример в историята, който показва, че хората са се поучили от историята?
Какво мислиш, че е Съединението на България, не показаха ли българите тогава, че са осъзнали какво ще ги направи силни както в миналото? Без чужда помощ твоят роден край - Родопите се завърна в пределите на Царство България.

Не казват ли будните хора днес, че омразата и разединението водят до упадък...как да не сме се поучили от историята?
цитирай
17. saradiva - Здравей, Желас!
23.04.2011 11:06
Философските разсъждения са хубаво занимание. Те са гимнастика за мисленето, носят удоволствие от направените изводи, извеждат различни теории и ... обикновено не вършат работа на практика. Както се казва: "Хайде стига сме философствали и да вземем да свършим малко работа!" :))) Така че на теория ВСИЧКО може да е отлично подредено като философски тези, да е отлично аргументирано с примери и с риторични въпроси, но на практика да е напълно различно. А "на практика" означава онова, което действително ни се случва, за разлика от онова, което би трябвало, т.е. е справедливо да се случва. В този смисъл постинга ти и твоята подчертана позиция е онова, което е добре да е така, за да ... най-общо казано, за да е по-добър светът... Но на практика, друже, не е така.
Защото действителността е следната:
Русия използва лъжи в историята, за да казва: "Вие, българите, сте наши!"
Гръцката църква използва лъжи в историята, за да казва: "Вие, българите, сте наши!"
Други балканци, използват лъжите, нанизани от лъжците, за да ни изритват ВИНАГИ, когато им се прииска, за да покажат: "Вие, българите, сте едни циганори-пришълци от Азия, марш в кочината и нито гък за тая земя, дето я тъпчите!"
Турция пише в момента история на Османската империя и там българите са тюрки, т.е. турци и всъщност пак лъжи и пак "Вие, българите, сте наши!".
Нашите хрантутници-учените получават заплатки от твоите, моите и на всички работещи хора данъци, за да мълчат и да продължават лъжите. Хитрите сред тях получават и по 30 сребърника за това, а помиярчетата около тях дерзаят към поредното герданче от буквички пред името. А после си получават и те 30-те...

Днес се трупат нови лъжи и нови: "Вие сте наши!"...
Лъжите са все още така наречената "История на България"...

Според философстването на теория - ние трябва да се примирим и да кажем - е ами това сме ние, ама и да не сме, какво ли можем да направим, освен да им кажем - прави сте, само нека не спорим и да не се караме помежду си и да си гледаме балканския рахатлък и... колкото толкова...

И веднага ти подчертавам, че вече мислено чета възраженията ти, Желас, които ще предложиш. И ще си прав - но на теория.
На практика нещата са други. Те се случващото се.

Колкото до съветите как се приемат от човека - зависи от интелекта му. Само глупакът не приема съвети. И пълният комплексар...
цитирай
18. zelas - Но на практика, друже, не е така. ...
23.04.2011 13:29
saradiva написа:
Но на практика, друже, не е така.


Сарадива, колкото и благородни да са намеренията ви, от историята пак ще се възползвуват само политиците, изедниците. Дори и да намерите "истината" за българите, тя няма да промени положението на обикновения човек към по-добро. Затова аз ви питам историците, какво знаете за живота на обикновения човек, да речем от времето на траките, па дори и по насетне през Втората Българска държава. Сравно колко се е изписало за царе и царици и колко за Иван и Марийка? За вторите не знаем почти нищо.

А това което научаваме от живота на царете е, че те винаги са били мръсници и изедници и така се примиряваме със сегашното си положение, това дори е вредно.


saradiva написа:
Философските разсъждения са хубаво занимание.


Това не е философстване, това е здрав разум. Както виждаш няма цитати в статията, няма философски термини
цитирай
19. zelas - Питаш - Има ли един пример в истор...
23.04.2011 13:43
sparotok написа:
Питаш - Има ли един пример в историята, който показва, че хората са се поучили от историята? Какво мислиш, че е Съединението на България, не показаха ли българите тогава, че са осъзнали какво ще ги направи силни както в миналото? Без чужда помощ твоят роден край - Родопите се завърна в пределите на Царство България.


Съединението на Княжество България и Източна Румелия е пак политическо действие.То не се е зародило отдолу-нагоре. Кои са организаторите на Коста Паница, Иван Стоянович, Захари Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов, майор Данаил Николаев. Кои са те? Политици и военни?

Макар и благоприятно за хората, ако нямаше политически интерес, то никога нямаше да се случи и то е защото, ние не се интересуваме от обикновения човек ами от царе, царици и политици.

Подходът към историята е сгрешен.
цитирай
20. zelas - Привет zelas, Историята е безпо...
23.04.2011 14:03
harta написа:
Привет zelas,
Историята е безполезна, казваш ти. Съгласен, дори нещо повече, бих казал - историята е ВРЕДНА!
Занимавайте се с каквато искате: математика, философия, летература, митология, народопсихология, езотерика и каквото още Ви дойде на ум. Най- вече решавайте днешните проблеми и слушайте музика -
поздраления zelas: Glenn Gould plays Bach - http://www.youtube.com/watch?v=qB76jxBq_gQ&feature=related.
Само не нагазвайте в блатото на историята. Историците винаги са били слуги на управляващите, защото те им плащат.
Ако Вие решите да реконструирате историята, ще правите изводи по неверни данни. Ако игнорирате тези данни, стъпвате на пътеката на измислиците и хипотезите, за да направите историята такава, каквато Ви харесва или каквато според Вас трябва да бъде. А цялата трагедия на историята е, че тя винаги е била каквато трябва да бъде според някай, а не каквато е!


Да историята е вредна, защото хората се заблуждават, че там където е текло, пак ще тече. Не е така, ако тече тук, то е защото сме го направили (или не) да тече СЕГА. Историята е вредна за обикновения човек, защото той не присъства в нея.

Харесвах Глен Гулд, но той влага твърде много субективност в изпълненията си, той не свири Бах, ами себе си, което от друга страна може и така да е по-добре.

Поздрави
цитирай
21. sparotok - обикновени хора
23.04.2011 20:42
zelas написа:
sparotok написа:
Питаш - Има ли един пример в историята, който показва, че хората са се поучили от историята? Какво мислиш, че е Съединението на България, не показаха ли българите тогава, че са осъзнали какво ще ги направи силни както в миналото? Без чужда помощ твоят роден край - Родопите се завърна в пределите на Царство България.


Съединението на Княжество България и Източна Румелия е пак политическо действие.То не се е зародило отдолу-нагоре. Кои са организаторите на Коста Паница, Иван Стоянович, Захари Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов, майор Данаил Николаев. Кои са те? Политици и военни?

Макар и благоприятно за хората, ако нямаше политически интерес, то никога нямаше да се случи и то е защото, ние не се интересуваме от обикновения човек ами от царе, царици и политици.

Подходът към историята е сгрешен.


Историята описва най-важните събития и личностите взели най-активно участие в дадени действия. Прави разлика между хората посветили целият си живот за благото на Отечеството и тези, който се бездействали и търпели дълго време. Историята е пример, показва какви трябва да бъдем всички...лошото е, че не на всеки му стиска, не всеки може да пожертва себе си. Точно за това, тези, които могат и са го направили заслужават да бъдат уважавани и увековечени.
цитирай
22. zelas - Историята описва най-важните с...
23.04.2011 20:50
sparotok написа:
Историята описва най-важните събития и личностите взели най-активно участие в дадени действия. Прави разлика между хората посветили целият си живот за благото на Отечеството и тези, който се бездействали и търпели дълго време. Историята е пример, показва какви трябва да бъдем всички...лошото е, че не на всеки му стиска, не всеки може да пожертва себе си. Точно за това, тези, които могат и са го направили заслужават да бъдат уважавани и увековечени.


Историята предимно се занимава с лицата от високо ниво, фолклорът е този, който се грижи за паметта на хората на средно и по-ниско ниво. Но аз не виждам хората да се вълнуват от фолклора толкова колкото се вълнуват от историята. Защо? Защото историята е машата на пропагандата и там се наливат парите, тя обслужва интересите на управляващите.

Това което ти правиш, драги приятелю е много благородно, но знаеш много добре, че докато не се обвържеш с политическа сила, твоите писания ще е много трудно да влезнат в учебниците. Ти не желаеш да се обвързваш и това е много правилно от твоя страна. Със сигурност ще промениш някои хора, както промени от части и мен самият, но много трудно ще се постигне масовост и от там някаква обща промяна. Затова казвам, че историята е безполезна. Но дори и един да промениш си струва усилието, ако амбициите не са твърде големи.

Правдивата история е опасна за политиците, те никога няма да я позволят.

С най-добри пожелания
цитирай
23. sparotok - Еклесиаст
24.04.2011 08:38
zelas написа:
sparotok написа:
Историята описва най-важните събития и личностите взели най-активно участие в дадени действия. Прави разлика между хората посветили целият си живот за благото на Отечеството и тези, който се бездействали и търпели дълго време. Историята е пример, показва какви трябва да бъдем всички...лошото е, че не на всеки му стиска, не всеки може да пожертва себе си. Точно за това, тези, които могат и са го направили заслужават да бъдат уважавани и увековечени.


Историята предимно се занимава с лицата от високо ниво, фолклорът е този, който се грижи за паметта на хората на средно и по-ниско ниво. Но аз не виждам хората да се вълнуват от фолклора толкова колкото се вълнуват от историята. Защо? Защото историята е машата на пропагандата и там се наливат парите, тя обслужва интересите на управляващите.

Това което ти правиш, драги приятелю е много благородно, но знаеш много добре, че докато не се обвържеш с политическа сила, твоите писания ще е много трудно да влезнат в учебниците. Ти не желаеш да се обвързваш и това е много правилно от твоя страна. Със сигурност ще промениш някои хора, както промени от части и мен самият, но много трудно ще се постигне масовост и от там някаква обща промяна. Затова казвам, че историята е безполезна. Но дори и един да промениш си струва усилието, ако амбициите не са твърде големи.

Правдивата история е опасна за политиците, те никога няма да я позволят.

С най-добри пожелания


Много обичам да чета Еклесиаст, той казва - Има време за всяко нещо, И срок за всяка работа под небето...

Сега е време за просвета, време е да се покаже на българина, че е заспал лъв, който, ако се събуди ще разтърси света.

По-късно ще дойде време да бъдат обяснени и други неща, ще се заема с по-практическа дейност. Аз вече обявих, че присъствието ми в блога е временно и, че вече съм минал повечето от предначертания път.

Целта ми е да спечелят всички българи, това е възможно, повярвай ми!
цитирай
24. d3bep - Честито възкресение, на всички ви ...
24.04.2011 08:50
Честито възкресение, на всички ви :) Бъдете живи и здрави...

Поздравления за поредното интересно ипровокативно умотворение на незичерпаемия Пламен :)

Подобно разсъждение, Зелас, е характерно за циническата )киническа) философска школа.
Абсолютно същото можем да направим по въпросите:
- има ли смисъл от фолософия;
- има ли смисъл да разсъждаваш по нещата от живота публично, вместо другите;
- има л исмисъл от наука;
- има ли смисъл да е вярва в правила :)

Принципно ак осе размислиш можш лесн ода стигнеш до доводи че нищо няма смисъл, даже самият ти, щото няма ясна причина :)
Но това е нихилизъм....
Всек исам си решава кое му е полезно, и кое - не :)
цитирай
25. zelas - По-късно ще дойде време да бъдат ...
24.04.2011 19:43
sparotok написа:
По-късно ще дойде време да бъдат обяснени и други неща, ще се заема с по-практическа дейност. Аз вече обявих, че присъствието ми в блога е временно и, че вече съм минал повечето от предначертания път.Целта ми е да спечелят всички българи, това е възможно, повярвай ми!


Желая ти успех, с пожелание за повече внимание от историците върху обикновения човек.
цитирай
26. zelas - Честито възкресение, на всички ви ...
24.04.2011 19:46
d3bep написа:
Честито възкресение, на всички ви :) Бъдете живи и здрави...

Поздравления за поредното интересно ипровокативно умотворение на незичерпаемия Пламен :)

Подобно разсъждение, Зелас, е характерно за циническата )киническа) философска школа.
Абсолютно същото можем да направим по въпросите:
- има ли смисъл от фолософия;
- има ли смисъл да разсъждаваш по нещата от живота публично, вместо другите;
- има л исмисъл от наука;
- има ли смисъл да е вярва в правила :)

Принципно ак осе размислиш можш лесн ода стигнеш до доводи че нищо няма смисъл, даже самият ти, щото няма ясна причина :)
Но това е нихилизъм....
Всек исам си решава кое му е полезно, и кое - не :)


Честит Великден и на теб. Съгласен съм, че всеки сам решава какво му е полезно, но самата история показва, че досега историята не е била полезна за обикновения човек.

Не съм съгласен с етикетите, които си сложил, но знам че така се ориентираме по-лесно. Определено не става въпрос за нихилизъм тук, нито пък цинизъм, като първото за мен е най-противното.
цитирай
27. d3bep - Мисля че бъркаш философската школа ...
25.04.2011 21:18
Мисля че бъркаш философската школа със съвременното понятие. Нещо като циник е например Диоген.
цитирай
28. zelas - Мисля че бъркаш философската школа ...
25.04.2011 21:27
d3bep написа:
Мисля че бъркаш философската школа със съвременното понятие. Нещо като циник е например Диоген.


Просто не ги познавам - нямам нужда.
цитирай
29. kass - zelas
05.06.2011 12:18
Децата се учат от родителите си zelas, никой не пада от небето просто ей така без минало и корен и колкото и да се смята за различен скоро разбира, че не е толкова неземен колкото се смята. :)))... Бащите учат децата си, но децата се съмняват и проверяват и след като проверят разбират, че бащите им са били прави за много неща. някои опитват да променят правилото, други стъпват върху него като основа и така живота върви по малко еднакъв и по малко различен от преходните периоди. Историята ще ни разкаже за отминали времена, върху една част от тях ще стъпим като върху основи, а друга ще опитаме да променим...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784806
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031