Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2011 23:04 - Гърция - произведено в Германия!
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 10127 Коментари: 11 Гласове:
16

Последна промяна: 20.11.2011 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Гръкофилство

Гръкофилство или Philhellenism ("Любовта към гръцката култура") [1] е била интелектуална мода от началото на 19-ти век, която кара известните Лорд Байрон или Чарлз Никола Фабвиер да се застъпят за гръцката независимост от Османската империя. 

В периода на политически репресии след падането на Наполеон, когато либерално мислещата, образована и просперираща буржоазна класа на европейските общества открива романтични революционни идеали, се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада.

Гръкофилство е било особено силно в Германия, където манията по древните елински градове-държави започва още през 18-ти век като мода сред изискани кръгове и навлиза дълбоко и в образователната система.

Първата фаза на гръкофилство в немската култура започва с писанията на Йохан Йоахим Винкелман, един от изобретателите на история на изкуството. По-късно Фридрих Август Волф поставя началото на модерната Омирова степендия. 

Създаването на модерна Гърция


В резултат на засилващото се гръкофилство, в Европа се заражда идеята, че територията на древна Елада трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.

Поради гръцки произход на голяма част от класическата наследство на Запада, тази идея става доста популярна и поражда съчувствие за гръцката кауза. Много заможни американци и западни европейски аристократи, като например известния поет лорд Байрон и Самуел Хоуи се присъединяват към гръцките революционери. Много други са помогнали за финансиране на революцията.

Договора от Лондон 1832 провъзгласява Гърция за монархия. Германският Ото Вителсбах (католик), принц на Бавария е избран за крал. Ото пристигна във временната столица, Нафплион, през 1833 г. на борда на британски военен кораб. 

Съвременното гръцко знаме е наложено от Ото Вителсбах и е създадено на базата на знамето на Бавария. 

По време на османската епоха хората живеещи южно от Олимп Olympus наричали себе си Римляни (Romeos). След създаването на новата гръцка държава на територията и са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които биват асимилирани напълно. 

До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от Арванити. Арванити
те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) диалект на албанския език. Те се заселват в Гърция по време на късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци. [2]

Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили. Съвременните гърци наричат ​​себе си елини (Ellines), а държавата им Елада (Hellas). Няма древни карти или препратки с думата "Гърция". Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави, следователно древна гръцка държава никога не е съществувала.

Гръкофилство и нацизма

Германската мания по древна Елада се проявява и в началото на 20-ти век. Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън не произлиза от древна Елада, нито е дори от 19 век, когато се възражда олимпийското движение. Целият този ритуал
е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Началото на древните олимпийски игри е било обявявано от пратеници, които са носили маслинови корони, символ на свещеното примирие, което гарантира, че спортистите могат да пътуват безопасно до и от Олимпус. Не е имало ритуално пренасяно на олимпииски факел.

Гърция и гърците сега

В книгата си "Нещастието да си грък", Nikos Dimou поддържа идеята, че желанието на Запада да проектира древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.

Този сблъсък между нашето напомпано, митично его и суровата ежедневна реалност е постоянен източник на депресия. Ние смятаме, че трябва да получим специално признание и отношени, и когато ние не го получим се чувстваме разочаровани. Ние ставаме несигурни и проявяваме поведението на "аутсайдера". Затова започваме да вярваме в теориите на конспирацията и се чувствуваме застрашени. [3]

"Виновни са германицте" казва г-н Dimou за просволутата гръцка гордост. Той има предвид Йохан Винкелман, немски историк по изкуството 18-ти век, чиято визия на древна Гърция е " населена с красиви, високи, руси и мъдри хора, представляващи съвършенство", което в известен смисъл оформя модерната гръцка идентичност.

"Ние говорихме на албански диалект и се наречахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа, всички те ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ "
 [4]

С други думи германците и европейските велики сили в началото на 19ти век са били в основата на създаването на съвременна Гърция и съвременните гърци по модела на немската арийска философия. Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, но гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век. 
--------------------------------------------------------------
[1] Philhellenism, WikiPedia - 
http://en.wikipedia.org/wiki/Philhellenism

[2] Арванити, Wikipedia
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8

[3] Nikos Dimou: The agony and the ecstasy of being Greek, The Independent, 6 юли 2004 - http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/nikos-dimou-the-agony-and-the-ecstasy-of-being-greek-6166154.html
[4] Elgin Marble Argument in a New Light, The New York Times, 23 юни 2009 - 
http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?pagewanted=2




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - Вярно. Фридрих Хьолдерлин /гер...
19.11.2011 23:39
Вярно. Фридрих Хьолдерлин /германец/ също пише своята известна книга Хиперион под влияние на митовете за древна Елада. Всъщност, те са започнали да си мислят, че са римляни, защото Византия /Романия/ съществува още хиляда години по тези места след падането на Рим. Докато дойдат османлиите. Но епохата на ромейската държава е едно велико време.
цитирай
2. germantiger - Гласувам ЗА постинга.
20.11.2011 00:01
При всички положения е виновен някой германец.

Принципно за наводненията в Китай и за глада в Етиопия също ;)

За пътищата в БГ (такива всъщност няма) е виновен отново някой европеец :)

...

Шиллер е писал на Гьоте наричайки го "грък" в смисъл на творец, в това няма нищо лошо - Ренесанса също е вдъхновен от древна Елада и класическия Рим.

За егото на гърците не е виновен никой германец, а този твой абзац чудесно може да говори и за българите, поне за някои в блог.бг "без майтап", цитирам Никос Диму:

Този сблъсък между нашето напомпано, митично его и суровата ежедневна реалност е постоянен източник на депресия. Ние смятаме, че трябва да получим специално признание и отношени, и когато ние не го получим се чувстваме разочаровани. Ние ставаме несигурни и проявяваме поведението на "аутсайдера". Затова започваме да вярваме в теориите на конспирацията и се чувствуваме застрашени.

...

КУЛТУРАТА НА АНТИЧНИТЕ ЕЛИНИ Е ФУНДАМЕНТ ЗА ЗАПАДНИЯ СВЯТ И СВЕТОВНО КУЛТУРНО БОГАТСТВО. Елинската философия, литература, скулптура, социологическа мисъл, историческа книжнина, военни трактати са вечни, поне доколкото човека ще го има?!

Това не ми пречи да знам ЗОЛУМИТЕ НА ГЪРЦИТЕ клали и погърчвали българи след Първата Балканска война неведнъж, нещо което не трябва да се забравя, а трябва да се учи в училищата!

P.S.
Иначе Хьолдерлин има уникална любов и лирика със Сузетте Гонтард и едно велико СТИХОТВЕРЕНИЕ КАК ДА ТИ СЕ ЛЕЕ КРЪВТА ЗА ОТЕЧЕСТВОТО, да мреш за фатерланда преди още да го е имало германски и общ го е писал блондина Фридрих.

В този ред на мисли БОТЕВ е гигант!

Представям си ако германец беше написал каквото за Гърция, подобно и за България - щеше сега да се пише - о колко сме велики богове.
цитирай
3. sande - Поздрави, Пламене, за този интересен постинг!
20.11.2011 12:48
Оказва се, че ние българите знаем доста малко за съседите си.

Аз даже не зная защо я наричаме Гърция, за мой срам. Какво е това грък?

Освен че ги наричаме византийци и ги свързваме най-често с хитрост, лукавост, коварство. И с Василий българоубиец.

И с вековно противопоставяне.
цитирай
4. balkanec - Много интересно
20.11.2011 13:38
Поздравления!

Не само съвременна Гърция е изкуствен продукт на западната митология.
И "антична Гърция" е също една западна мистификация от 18-19 в.
Тази мистификация приписва на едно семитско племе културата на света.

Да си припомним:

СЕМИТСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ
http://balkanec.blog.bg/history/2010/10/05/semitskiiat-proizhod-na-gyrcite.616051
цитирай
5. zelas - Албанската кръв е доминираща и е ...
20.11.2011 20:01
Албанската кръв е доминираща и е най-широко разпространена в по-ниските слоеве на гръцкото население. В момента, Атина е по-албанска, отколкото е било по време на гръцкото въстанието за освобождение, защото след изгонването на османците, албанското население от околните селата се заселва в Атина.

Германският цар Ото Вителсбах е имал за цел бързо да премести столицата от Нафплион в Атина, тъй като е бил запленен от славното минало на този древен град-държава.

В началото градът е бил по-скоро едно малко село с 4-5 хиляди обитатели. След въстанието нараства многократно. В града е имало специален съд на албански език, за да раздават правосъдие на негръцки говорещи граждани на Атина.
цитирай
6. zelas - В самото си основаване Гърция е била ...
20.11.2011 20:14
В самото си основаване Гърция е била с малобройно население от по-малко от един милион души, повечето от които албанци, славяни и власи с малка част от другите етноси. По времето, когато Гърция завладява Епир и Тесалия, населението и нараства до три пъти от първоначалния си размер. През 1907 г. страната има население от два милиона и шестстотин хиляди (2,600,000). След анексирането на Егейска Македония и обменя на население с Турция, населението и се утроява. През 1928 г. Гърция има население от шест милиона и двеста хиляди (6,200,000) души. 1,100,000 от тях са християни, бежанци от Мала Азия.

След Договора от Лозана през юли 1923 г., и след обмен на населението с Турция, Гърция се обявява хомогенна странна, състоящ се от 100% чисти гърци с много малко мюсюлмани, но етнически гръцки население.

НЯМА ДРУГА СТРАНА В СВЕТА, КОЯТО ДА СЕ ОБЯВЯВА ЗА ЕТНИЧЕСКИ ХОМОГЕННА И ИЗПОВЯДВАЩА САМО ЕДНА РЕЛИГИЯ. С изключение на може неуспелия проект на нацистите за създаване на хомегенна германска държава.
цитирай
7. germantiger - ...
20.11.2011 22:08
zelas, не хомогенна държава, а такава с хомогенно население вероятно искаш да напишеш/кажеш?!

В "нацистка" Германия винаги е имало данни за наслението от негермански произход и такива лично съм чел примерно за Ост или Вест Пройссен. Лужишките зорби/сорби/сърби също така векове наред са част от германската нация и територии и без да са германци. Иначе казано объркал си се в изречението ти за "нацистите", да мепрощаваш за детайла!

Впрочем по червено време доколкото се сещам, макар да бях дете нямаше в населението "преброени" турци или гърци по крайбрежието или татари с каквито по-късно дори служих.
цитирай
8. zelas - @ germantiger
20.11.2011 22:36
Всяка тоталитарна страна се стреми към хомогенно население тъй като така може да поведе всички под общото знаме. България не е правила изключение.

Гърция все още провежда политика на асимилиране на останалите малки етнически малцинства, като например помаците в северната част, които гръцката държава се опитва да накара да се самоопределят като турци. Каква е точно целта не знам, но може би се надяват, че така ще се изселят доброволно в Турция или ще бъдат разменени за гърци от Турция.
цитирай
9. zelas - Марк Твейн описва новосъздадената държава
20.11.2011 23:02
Марк Твейн описва новосъздадената държава в пътеписите му от 1869 година “Невинните в чужбина”.

Древна Гърция и съвременна Гърция представлява най-яркия контраст който може да се намери в историята. Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, тънещи в бедност, мизерия и лъжливост. Флотата сега се състои от няколко сиромашки риболовни корита. Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара - получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията.

От тези пет милиона малкия тиранин се опита да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да имитира. Освен това Отон е запланувал изграждането на бял мраморен дворец който сам струва около пет милиона.
Край на цитата
---------------------

Разточителството изглежда е било отличителна черта на новата гръцка държава още от самото и създаване.
цитирай
10. germantiger - ...
21.11.2011 01:37
800 000 население в онзи век не е било малко, вярно не е било и много - това е ясно. Но мисля, че населението на България (каквато няма за жалост тогава) ще да е било под 2 милиона, едва ли повече - в момента гадая, което е несериозно. Ако има знаещ и желае, да посочи източника и цифрата?!

СССР е зверски пример за тоталитарна държава, която в никой случай не ликвидира етносите (вероятно нямаше и как реално да го стори), макар да се упражни ликвидирайки милиони свои и чужди.

Спор с теб-zelas, за Гърция нямам, а от твоя постинг и коментари научих инфо, което не ми беше известно. Разликата е в някои детайли, които обаче в някаква незначителна степен променят внушението на постинга ти.
цитирай
11. krisdimaryana - Истината излезна наяве!
04.02.2013 13:13
Истината излезна наяве!
Поздравления! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784665
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031