Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 22:40 - Гибелта на империята, Византийския урок
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 17031 Коментари: 31 Гласове:
17

Последна промяна: 30.11.2011 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От филма: „Гибелта на империята, Византийския урок”

image

В 1453 година рухнала Византийската империя. Този град някога се наричал Константинопол и само преди 6 века без никакво преувеличение е бил столица  на една от най-великите световни цивилизации – Византийската империя.

Правова държава, нещо така привично за нас днес, сформирана на основите на римското право и била създадена именно тук във Византия преди 1500 години.

image

Юридическата система явяваща се базова основа за всички закони в повечето съвременни държави е колосално постижение на Византийската юриспонденция от епохата на император Юстиниан.

image

Системата на училищното и висшето образование най напред е възникнала във Византия. Именно тук в
V век се появил и първият университет.

Във Византия е била създадена най-стабилната в историята на човечеството финансова система просъществувала на практика без изменение повече от 1000 години.

Съвремената дипломация, с нейните базови принципи, правила, етикет се създавала и шлифовала тук във Византия.

Инжинерното изкуство и архитектурата на Византия нямали равнина себе.

image

И днес такива шедьоври на византийските майстори като купола на Света София, поразяват със съвършенството на техническото изпълнение.

Нито една друга империя в историята на човечеството не е просъществувала толкова много колкото Византия. Тя просъществувала 1123 години.

За сравнение великия Рим рухнал 800 години след основаването си, османския султанат се разпаднал след 500 години, китайската империя Цин след 300г., Руската империя просъществувала 200 години, Британската 150 г., Австро-Унгарската около 100г. 

На територията на Византия в периода на разцвет е живяла 1/6 от населението на земята. 

Империята се простирала от гибралтар до Тракия и Арабия, в нея влизали териториите на днешните Гърция Турция, Израел и Египет, България, Сърбия и Албания, Тунис, Алжир и Мароко, част от Италия и Испания и Португалия.

image

Броя на градовете във Византия бил близо 1000, почти толкова колкото в днешна Русия.

Баснословното богатство, красота и изисканост на столицата на империята Константинопол, буквално потрисали Европейските народи, които в периода на разцвет на Византия се намирали в състояние на дълбоко варварство. 

Можете ли да си представите, Историята говори за това че грубите, невежите Скандинавци, Германци, Франки, Англо-санксонци, за които основен способ на съществуване в тези времена било примитивното разбойничество.

Попадайки тук от Париж и Лондон с население от няколко десетки хиляди души в милионния мегаполис, град на просветени граждани, учени, блестящо облечени младежи, тълпящи се около императорския университет, мечтаели само за едно, да превземат и ограбят, да ограбят и превземат. Междудругото когато това им се отдало за пръв път и бойците на европейците които наричали себе си кръстоносци, през 1204 година, вместо да освобождават светата земя, вероломно нахлули в Константинопол и превзели най- прекрасния град на света.

imageimage

Като с нескончаем поток в продължение на 50 години изнасяли съкровищата на Византия. Изнесените скъпоценни монети били стотици тонове и това при положение, че годишния бюджет на най- богатите страни на Европа съставлявал не повече от 2 тона злато.

Венеция, катедралата свети Марк, всички колони, мраморът, скъпоценото вътрешно обзавеждане са част от похитеното тогава.

Например изображенията на императорската кадрила, кръстоносците откраднали от Константинопол, били изнесени безсценни светини и произведения на изкуството, но повече било това което варварите от Брюксел, Лондон Нюнберг, Париж, просто унищожили, претопили го за монети или го изхвърлили като вехтория.

И до днес музеите на Европа са препълнени от награбени Византийски съкровища. 

image

Но трябва да отчетем, че оцелялото е една малка част. Именно с несметните богатства на Константинопол е било откърмено чудовището на съвременната банкова система. Този вече не-голям град в Италия, Венеция е бил Ню Йорк на 13 век.

image
image

Тук тогава се решавали финансовите дела на народите. От начало по-голямата част от разграбеното се откарвало по море и се разтоварвало във Венеция и Ломбардия. От тук и от тогава е тръгнала думата Ломбард.

image
imageimage
Като гъби след дъжд започнали да се появяват първите европейски банки. Не толкова хитрите, колкото тогавашните Венецианци - Немци Холандци и Англичани се включили по-късно. 

На основата на излелите се в Европа Византийски пари и съкровища започнал да се създава този знаменит капитализъм, с неговата незадоволима жажда за богатство, което по същество се явява генетическо продължение на военния грабеж. 

 

----------------------

Следва ...





Гласувай:
18



1. zelas - Полезен филм, за да разбере, от къде ...
25.11.2011 22:52
Полезен филм, за да се разбере, от къде западнярите са крали (и все още крадат) и на базата на коя цивилизация и култура се заражда така нареченият западен ренесанс и по нататъшният им икономически подход.

В училищата на запад основно се набляга на западната римска империя. Източната се споменава между другото. Холивудските филми са основно за западната империя. Колко известни западни филми знаете за Византия?
цитирай
2. watchtowerman - Дали сегашната криза в Гърция
26.11.2011 09:59
не е продължения на онзи разбойнически грабеж? Сега се иска разпродаване на териториални и културни забележителности на Гърция като изкупуване на "дълга".
цитирай
3. zelas - не е продължения на онзи разбойн...
26.11.2011 13:03
watchtowerman написа:
не е продължения на онзи разбойнически грабеж? Сега се иска разпродаване на териториални и културни забележителности на Гърция като изкупуване на "дълга".


Не бива да продължаваме да бъркаме Източната Римска Империя (по-късно наречена Византия от западни автори) с Гърция. Самата Гърция е изкуствено създадена от германци, англичани и французи в 19ти век. Те могат да правят каквото си искат с нея сега.

Това, че гръцкият език се е наложил във Византия не я прави гръцка. В днешно време английския се е наложил като международен език но това не ни прави англичани или американци, нито пък означава, че храним топли чувства кък тях. Империята на Константинопол е основана от Константин, който е тракиец.
цитирай
4. abstrakttsionist - Много екзактен коментар
26.11.2011 14:11
цитат:
"Това, че гръцкият език се е наложил във Византия не я прави гръцка. В днешно време английския се е наложил като международен език но това не ни прави англичани или американци, нито пък означава, че храним топли чувства кък тях. Империята на Константинопол е основана от Константин, който е тракиец."

Наистина у западняците , генетически е заложено да грабят , в миналото по варварски начин , сега по "хуманитарен" начин , едно от доказателствата за това е инвазията на ЕС .
цитирай
5. zelas - Наистина у западняците, генети...
26.11.2011 14:21
abstrakttsionist написа:
Наистина у западняците , генетически е заложено да грабят , в миналото по варварски начин , сега по "хуманитарен" начин , едно от доказателствата за това е инвазията на ЕС .


Западната цивилизация не е създала сама нищо първично, обаче затова пък сега много се величеят.
цитирай
6. анонимен - За тези, които знаят руски:
26.11.2011 21:28
http://www.pravmir.ru/diktorskij-tekst-literaturnogo-scenariya-filma-gibel-imperii-vizantijskij-urok/ Ето тук има текста, четен от диктора във филма. А филмът може да бъде гледан тук: http://video.mail.ru/bk/vladimirov_77/637/1113.htmlya
Мисля, че е преведен и на английски и китайски, ама трябва да се потърси. Може би тук: http://www.vizantia.info/docs/page337_0.htm
цитирай
7. mitashki - филма на български
26.11.2011 22:35
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=94:2010-03-21-16-03-31&catid=48:2010-03-02-12-06-16&Itemid=81
цитирай
8. zelas - Добавих малко снимки, които пок...
26.11.2011 22:45
Добавих малко снимки, които ясно показват величието на този град КОнстантинопол!
цитирай
9. анонимен - vizantiyskiya urok
26.11.2011 22:49
Avtorat prosto ne e najasno s istorijata!Divotiite,che vizantija bila sazdala finansova sistema i dr.podobni sa otkrovenna glupost i neznanie.Uvazhaemi avtore,t.n.vizantija e bila 450 godini minimum v granicite na Rimskata imperia i vsichko e izobretenie na Rimljanite.Vsichko ostanalo e propaganda na velikograzkija shovinisam!Momche,procheti istorijata i togava pishi gluposti!A,che zapadnjacite sa grabiteli i izmamnici e vjarno,sega se opitvat da popravjat neshtata,koeto e pohvalno.
цитирай
10. zelas - @ 9. анонимен
26.11.2011 23:04
Не се вълнувай много. Текстът е от филма, не е мой и чети по-добре. В текста пише, че е създадена най-стабилната финансова система, а не първата финансова система.

А това е твоят текст написан с правилната азбука, за да не се мъчат хората.

Авторът просто не е наясно с историята!Дивотиите,че византия била саздала финансова система и др.подобни са откровенна глупост и незнание.Уважаеми авторе,т.н.византия е била 450 години минимум в границите на Римската империа и всичко е изобретение на Римляните.Всичко останало е пропаганда на великогразкия шовинисам!Момче,прочети историята и тогава пиши глупости!А,че западняците са грабители и измамници е вярно,сега се опитват да поправят нештата,което е похвално
цитирай
11. solinvictus - Много интересен пост, само ако не ...
26.11.2011 23:42
Много интересен пост ,само ако не използваш "византия" ще е още по добър!
ПоЗдрав!
цитирай
12. germantiger - ...
27.11.2011 14:25
Грешиш за "западняците", а именно в какво:

- Превъзнасяш Константинопол - на Рим той никога не е бил равен, онзи Рим в Античността, класическия като градеж, архитектура е "класи" над византийския константинов

- Западняците били варвари... като такива имат литература светска каквато България дунавска никога няма, пишат не "попски" писмена, романи и лирика каквато тук на Балканите никога не се появява

- Ония от Запад имат флот, да точно викингите имат флот и навигация с която стигат Гренландия и северна Америка, това византиец никога не постига

- Ония от Запад имат катедрали каквито тук на Балканите никой никога не съгражда, градско право и развитие каквото тук не се случва

Факти, за другото може и да си прав, но за гореизброеното от мен - не си!

...

По повод първия ти коментар за запдните филми... да те питам теб българино или някой грък колко филми вие сте направили за запада или Рим, нме се сещам нещо, сещам се по червено време само антизападни филми, сещам се в учебниците какво пишеше мегаантизападно?!
цитирай
13. abstrakttsionist - Византийският флот
27.11.2011 16:07
Доста силен е бил , но не си е поставял за цел далечни плавания. Бил е доста силен в средиземноморският регион.
цитирай
14. zelas - Много интересен пост, само ако не ...
27.11.2011 19:39
solinvictus написа:
Много интересен пост ,само ако не използваш "византия" ще е още по добър!ПоЗдрав!


Прав си. Но Източна Римска Империя също не е правилно тъй като предполага, че е била част и под властта на Рим а тя евентуално се отделя напълно.

Може би най-правилно е да използваме Константинополска Империя.
цитирай
15. zelas - - Превъзнасяш Константинопол - ...
27.11.2011 19:48
germantiger написа:

- Превъзнасяш Константинопол - на Рим той никога не е бил равен, онзи Рим в Античността, класическия като градеж, архитектура е "класи" над византийския константинов

- Западняците били варвари... като такива имат литература светска каквато България дунавска никога няма, пишат не "попски" писмена, романи и лирика каквато тук на Балканите никога не се появява

- Ония от Запад имат флот, да точно викингите имат флот и навигация с която стигат Гренландия и северна Америка, това византиец никога не постига

- Ония от Запад имат катедрали каквито тук на Балканите никой никога не съгражда, градско право и развитие каквото тук не се случва

Факти, за другото може и да си прав, но за гореизброеното от мен - не си!

...

По повод първия ти коментар за запдните филми... да те питам теб българино или някой грък колко филми вие сте направили за запада или Рим, нме се сещам нещо, сещам се по червено време само антизападни филми, сещам се в учебниците какво пишеше мегаантизападно?!


germantiger, относно архитектурата виж снимките, които съм приложил, ще има и още.

За култура и изкуство виж тук - http://zelas.blog.bg/history/2011/03/05/koi-e-naumburgskiiat-maistor.699141

За флота вече ти писаха.

Масовото строителството на катедрали на Запад кога започва? Започва след кръстоносните походи и след като темплиерите донасят знанието от Изток.

Освен това стилът на архитектура на западните катедрали е различен. Те се строят високи и излъчващи страхопочитание, за да накарат обикновения човек да се почуствува малък и незначителен когато влезе вътре в тях.

Източната църковна архитектура е по-човешка и скроена на широко. Това не е случайно, тези разлики показват разликите в душевността на хората.

Съжалявам но така стоят нещата. Западната култура е изградена на базата на заграбеното от страните от Източното Средиземноморие. Никой не оспорва факта, че те след това развиват и обогатяват тази култура, но нещата е добре да се кажат тaкива както са, вместо да се премълчава каквато е политиката сега на запад, щото владеят средствата за информация.
цитирай
16. анонимен - Венеция е във Венето не в Ломбардия
30.11.2011 17:54
иначе голяма част от неата са верни, а още повече , че това всъщтност е империя на тракийската традиция, с верска поносимост , за разлика от западните такива.
Самия Константин е роден в Ниш. Ниш по това време е населен с автохтонно население не със сърби. но не и с римляни де
цитирай
17. zelas - Венеция е във Венето не в Ломбардия ...
30.11.2011 20:39
анонимен написа:
Венеция е във Венето не в Ломбардия


Грешката е техническа, да се чете

разграбеното се откарвало по море и се разтоварвало във Венеция И Ломбардия.


Става въпрос точно за Ломбардия, където се е зародило лихварството в Европа под формата на заложни къщи, като тези практикуващи го са били нарични Ломбарди.
цитирай
18. germantiger - ...
01.12.2011 22:22
Какво "ми писаха" за флота, че бил силен в Средиземномморието... венецианския, генуезкия, после испанския, а Ханзаейското флотоводене, а типовете бързоходни кораби на север - къде тук е Византия, просто я няма - факт!

Строежа на катедрали и градското право НЕ ЗАПОЧВА СЛЕД КРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ - ГРУБА ТВОЯ ГРЕШКА!

Източната както тия наричаш архитектура и душата на човек не ми ги хвали по такъв наивен да ме прощаваш начин, да те питам когато векове след това на запад става факт протестантството, къде е изтоната душа тук, каква е - робска ли, ограничена ли, несвободолюбива ли, явно всичко споменато от мен! Да те питам къде е изтоната литература светската - НИКАКВА ПОЧТИ Я НЯМА, НЕ Е РАВНА НА ЗАПАДНАТА ВЕКОВЕ НАРЕД, "попски жития" и само догматика, а това не показва ли ограничената, саката източна душа или тогава за душа не иде реч?!

Постнал си възстановки или реконструкции, питам те - чел ли си за архитектурата на Рим? Съмнявам се, защото ако имаше познания щеше да знаеш колко "комичен" е Константинопол пред Вечния град, щеше да съзнаваш разликата, а тя е потресаваща в конкретика.

Пишеш, че западната култура била изградена на заграбеното от изток... да те питам кой направи Шарлоттенбург или кой съгради дворците във Виена, да те питам що източняк не съдаде двигателя и автомобила, а електричеството, все си мисля да те питам защо ангфлийския флот не е нечий източен, защо "аджеба" всичко което ползваш днес в ежедневието ти е западно да го наречем откритие и технология (независимо дали е произведено в Китай примерно)?!

Защо Хегел, Кант, Шеллинг, Нитцше не са източноевропейци, защо Хендел, Бах, Беетовен или Вагнер не са от изтока, защо не напишеш, че руската музика и култура е изградена първо на основата и фундамента от западно влияние и то векове след съграденото на запад, защо Шекспир или Байрън не са балканци примерно.

ЗА КАКВА СЪГРАДЕНА КУЛТУРА ОТ ЗАГРАБЕНО ПИШЕШ?! Това е като лафа с гърците, които били окрали траките...
Може да взаимстваш, може дори да заграбиш, но стотиците елински философи, скулптури, лирици или просто писали книжнина не са траки. Няма значение, че Ренесанса е вдъхновен от древна Елада или класическия античен Рим, културата на Ренесанса и запада не е елинска или римска и не е заграбена. а вдъхновена, разлика огромна има. Да грабиош, не значи да създаваш титанично свое - и руснака граби след края на ВСВ, но не създаде много свое, ако щеш "граби" жигули, ако щеш копирай булгар рено, но рено, онова френското е на светлинни години - ВЗАИМСТВАЙ КОЛКОТО ЩЕШ, НО БМВ САМ НЕМОЖЕШ ДА ПРОИЗВЕДЕШ, не става с грабене в културата - създаването на свое!
цитирай
19. zelas - Строежа на катедрали и градското ...
01.12.2011 22:58
germantiger написа:
Строежа на катедрали и градското право НЕ ЗАПОЧВА СЛЕД КРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ - ГРУБА ТВОЯ ГРЕШКА!


А кога започва според теб? Да видим как стоят фактите:

Сиенска катедрала (Италия) - 1263 г.
Кантербъри (Англия) 1070–1089, 1175–1184, 1379–1503 г
Нотр Дам (Франция)- 1220 г
Кьолнската (Германия) - 1248–1560
Миланската (Италия) - 1386 г
Реймската (Франция) - 13ти 14 век
Толедската - 13 век
Рочестър - 1125 г.

Първи кръстоносен поход (1096-1099)
Втори кръстоносен поход (1145-1149)

Струва ли си сега да коментирам другите неща, които си писал?
цитирай
20. germantiger - ...
02.12.2011 17:11
Първо цитирам теб:

Кантербъри (Англия) 1070–1089
ТОВА Е ПРЕДИ ПЪРВИЯ ПОХОД НАЛИ ИЛИ НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗЪЛ?!

Сега от мен:

Вюрцбург се споменава за пръв път през 704 г., а през 742 година Свети Бонифаций назначава Свети Бурхард за пръв епископ на Вюрцбург. Първата църква е построена през 788 г. и е осветена от крал Карл Велики. Епископите постепенно създават светска държава, към която през 12 век са присъединени големи части от Франкония. Между 1040 и 1225 г. е построена съществуващата и днес катедрала в романски стил.

ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ПЪРВИЯ КРЪСТОНОСЕН ПОХОД Е ЛИКВИДИРАН "ПО ПЪТЯ" И ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НА СЕЛЯЦИТЕ НАСИЛЕНИ И ВЗЕТИ (КАКТО Е БИЛО НОРМАЛНО В ОНОВА ВРЕМЕ) ВКЛ. В БЪЛГАРИЯ , ТА ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ТЕЗИ НИЩО НЕ СА ЗАВЛЕКЛИ НА ЗАПАД, А ТРЯХ СА ГИ ЗАВЛЕКЛИ ЩОТО СА СИ ГО ЗАСЛУЖАВАЛИ ЧЕСТО ПЪТИ С ПОВЕДЕНИЕТО "ПО ПЪТЯ"? Знаеш ли, че тогава е описано как доста светлокоси деца са се родили в България, че дори и по търновско?

Магдебургската катедрала друг пример - Днешната катедрала е строена в продължение на триста години, като е започната през 1209, а шпиловете са завършени едва през 1520. ТЕЗИ ОТ МАГДЕБУРГ НЕ СА ПОМИРИСАЛИ ДАЛЕЧЕН ИЗТОК ВЪОБЩЕ!

Трети пример - Първата църква, която представлява романска ротонда е построена на мястото на днешната катедрала през 925 от Вацлав I, херцог на Бохемия. За патрон на църквата е избран Св. Вит, тъй като Вацлав получава от император Хенрих I свещена реликва — ръката на Св. Вит.

ТЕЗИ ДА СЕ СЕЩАШ, ЧЕ В ПОХОДИ НА ИЗТОК НЕ СА УЧАСТВАЛИ НИТО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК, НИТО В БАЛТИКА?!

...

Другото от мен си споменал, че няма какво да коментираш, е как да гио направиш след като аргументацията ти ще се срине?!

...

Ако желаеш мога да ти извадя "справка" с десетки катедрали в Германия строени преди походите и ЗА ГРАДСКОТО ПРАВО И РАЗВИТИЕТО МУ, КОЕТО НЯМА ОБЩО ВЪОБЩЕ С КРЪСТОНОСНИТЕ ПОХОДИ И ЗАГРАБЕНО В ТЯХ?
цитирай
21. zelas - @ germantiger тук става въпрос за ...
02.12.2011 17:28
@ germantiger тук става въпрос за подема в строителството на големите, богати катедрали, а не просто за някакви си църквички.

Катедралата в Вюрцбург през 1075 е била построена на мястото на църквата за която ти говориш, така че отново става въпрос за същият период който съвпада са началото на кръстоносните походи.

Разбирам, че ти е трудно да се простиш със заложените ти идеи за превъзходство на западните култури и това може да те шокира. Разбираемо е.

Истината, обаче трябва да се каже - без материалното и културно наследство на Изтока, което в по-голямата си част е било изнесено незаконно, Запъдът съвсем нямаше да изглежда така както изглежда сега.

Знаеш ли какъв е проблемът? Не, че хората на Запад са по-долни или по-глупави, не всички хора по земята имат потенциала да направят много, но началото на западният ренесанс се поставя на нездрава основа, както казват стъпили са накриво с първата крачка.

Аз смея да твърдя, че светът в момента е в такова окаяно състояние, понеже се гради на тези основи - изопачаването на източната култура през призмата на запада.
цитирай
22. germantiger - ...
02.12.2011 18:26
Е хайде сега с "нежности" ;)

Бих казал, че вероятно на теб ти е невъзможно (?!) да се сбогуваш с балканския си комплекс на второ качество "човек", макар квалитетните хора да нямат "позициониране" Изток - Запад.

Културата на Изток е била велика, но света който познаваме и неговите достижения културни и материални са фундаменталните западни от Новото време до днес.
цитирай
23. zelas - Културата на Изток е била велика, но ...
02.12.2011 18:53
germantiger написа:
Културата на Изток е била велика, но света който познаваме и неговите достижения културни и материални са фундаменталните западни от Новото време до днес.


Точно това ми е думата, че тази бъркотия сега е в резултат на западни ценности.
цитирай
24. abstrakttsionist - Е хайде сега с "нежности&q...
02.12.2011 19:16
germantiger написа:
Е хайде сега с "нежности" ;)

Бих казал, че вероятно на теб ти е невъзможно (?!) да се сбогуваш с балканския си комплекс на второ качество "човек", макар квалитетните хора да нямат "позициониране" Изток - Запад.

Културата на Изток е била велика, но света който познаваме и неговите достижения културни и материални са фундаменталните западни от Новото време до днес.

Стига с този западен фешитизъм , културните ценности не идват от никъде , всеки народ на планетата си има собственни автохтонни религии и култури като в последствие историята ги интегрира с чужди тези от други народи.
цитирай
25. zelas - ЕИ germantiger ли си какво си???...
03.12.2011 14:06
анонимен написа:
ЕИ germantiger ли си какво си???


@ 25. анонимен

Написаното от вас е лично обръщение към germantiger и извън темата затова реших, че не му тук мястото. Може да се регистрирате и директно да се обърнете към germantiger на лични съобщения. Благодаря за разбирането.
цитирай
26. анонимен - величието на Константинопол
18.02.2012 16:40
Абсолютно съм съгласен,че ренесанса започва със случайното превземане на градът от случайни безделници и хитри венециански евреи.
цитирай
27. анонимен - Като приказвате глупости които пише в книгите написани от евреи за Византия,
05.06.2012 19:16
Та се сетих за една книга която излезе преди няколко години и там пише за Византия какво и що-"Тракииските хроники"!Преди да бръщолевите простотии по форумите, първо нея прочетете!КОЙ Е ВЛАДЕЕЛ т.н."ЗАПАД" КАК са основани и от кого ВСИЧКИ държави ,в т.н. "европа"Кой ,кога и как е основана ВИЗАНТИЯ и КОИ са били нейните ВЛАДЕТЕЛИ ,преди ЕТИОПСКИТЕ ЦИГАНИ да ЗАГРАБЯТ властта във ВИЗАНТИЯ и в края на краищата да и е.....т майката, и окончателно да я УНИЩОЖАТ, чрез доведените от тях НЕМНОГОБРОЙНИ т.н. турци!А колкото до "КУЛТУРНИТЕ" и "НАПРЕДНИЧАВИ" западняци могат да направят само едно:НА ВИЗАНТИИЦИТЕ МОГАТ САМО КРАКАТА ДА ИМ МИЯТ И ВОДАТА ДА ПИЯТ!!!И още нещо -въпросния етиопскоцигански с многото уж от неясен произход думи, а в същност пелазгииски такива т.н."катаревуса"е станал "официален",когато етиопските цигани ЗАГРАБВАТ КОНСТАНТИНОПОЛСКИЯ престол!
цитирай
28. анонимен - И още нещо
05.06.2012 19:46
Констатнин Велики основава царския град като Нови РИМ и ИЗРИЧНО неговата ВОЛЯ е да не се променя това име!Но 67г. след него градът е преименуван на Константинопол пак под давлението на етиопските цигани!!!А колкото до "европата"там ПЪРВАТА катедрала е построена 400 години след като в Египет млъква последната православна камбана!!! Братът на Крали Марко-велемощният болярин АНДРЕЙ построява със негови средства манастира "Св.Андрей"на 50км. източно от дн.гр.Скопийе по долината на р.Треска.Та в този манастир църквата Св.Андрей е изписана от Дебърската иконописна школа.Фрезките нямат НИЩО общо с византииската иконопис!Лицата са изписани РЕАЛИСТИЧНО!ИДЕТЕ И ВИЖТЕ БРЕ!!!Та тези ИКОНОПИСЦИ подгонени от новите завоеватели-турците избягват в Италия и на запад и там пренасят този РЕНЕСАНС в изписването на храмовете!!!А не НЯКОЙ СИ микеланджело и тям подобни!!!КОЛКОТО И ДА ИМ Е МЪЧНО ПАПОРИМЛЯНИТЕ ДЕ!!!
цитирай
29. анонимен - величието
04.10.2012 20:34
когато през 1204г. латините плячкосали и разрушили града,империята се намирала в нечувана до тогава политическа,икономическа и всякакъв друг вид криза;през последните 28г.(след битката при мариокефалон)византия стремглаво падала все повече към дъното,изгубила много провинции(пари) и въпреки всичко преди падането си константинопол бил "най-богатият град на земята".несметното богатство било толкова много че не можли "на един дъх" да го превозят до европа(благодарение на него започнали да се появяват и първите банки)имало е толкова великолепни сгради и монументи,които латините никога не са били способни да построят-затова са ги и разрушили,а я сега си представете по време на златният век на империята(например по време на македонската династия или комнините) колко още по-величав и великолепен град е бил.не са го наричали вторият рим а са го наричали-новият рим! уви колко жалко че се знаят толкова много неща за римската империя,а в същото време толкова малко за византия
цитирай
30. анонимен - Крутой форум для женщин
23.10.2012 21:27
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=6193">сайт</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
31. анонимен - Крутой Женский форум
24.10.2012 19:22
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=3178">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785514
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031