Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 00:29 - Къде са сега наследниците на древните ромеи?
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 10884 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 22.01.2012 00:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Тази карта показва къде в днешно време има най-голямо съсредоточение на хора с генетична връзка по майчина линия с древните жителите на Източната Римска Империя. Както добре се вижда от цяла Европа това е населението на Югозападна България!

Айде още един пирон в ковчега на Златарски и последователите му.

Източник







Гласувай:
11



1. zelas - Моят род е от там където концентр...
22.01.2012 00:30
Моят род е от там където концентрацията е най-силна! Който иска да оди у Азия! :))
цитирай
2. demokrat63 - За тези, за които говориш и преди ...
22.01.2012 10:12
За тези, за които говориш и преди Римската имаперия и сега са си там:)
цитирай
3. анонимен - Луд на шарено се радва
22.01.2012 11:37
Особености на историческия автохтонизъм
Автор: мглишев
...................................................................
Докато си говорим в блоговете (и на още няколко места с други събеседници), забелязвам някои общи характеристики на автохтонисткия "дискурс", както биха го казали в "Литературен вестник". Доста показателни. Тези харатеристики се отнасят до отношението към темите на разговор и към опонентите на автохтонизма. Без особена подредба ще нахвърля наблюденията си тук. Това са само фактите, без коментар към тях. Смятам ги за интересни, доколкото автохтонизмът вече е доста силно убеждение по исторически въпроси. Тук не разглеждам вероятните причини за появата и разцвета на това относително ново течение в историческите представи на част от българите за далечното минало на страната и народа им. Може би си струва да отбележа, че един от първопроходците на българския автохтонизъм е журналистът Стоян Шангов, работил в началото на ХХ в. И Ганчо Ценов, разбира се.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Основното автохтонистко убеждение е, че българите са генетично, езиково и културно-исторически потомци и наследници на античните траки.

Автохтонизмът отхвърля демографското и културно значение на варварските миграции на Балканите и в цяла Европа в ІІІ-ВІІ в. Повечето автохтонисти са убедени, че славянско нашествие в ВІ-ВІІ в. няма, а някои вярват, че цялата славянска езикова група е рожба на руска пропаганда.

Автохтонистите смятат езикознанието като наука за несъстоятелно и средновековните източници за фалшификати. По този начин се разграничават рязко от конвенционалните научни методи на изледване. Същевременно сами често прибягват до така наречените "народни етимологии".

Автохтонистите са убедени в съществуването на заговор срещу българското минало. Това прави убежденията им повече теория на конспирацията отколкото хипотеза за произхода на конкретен народ.

Склонни са да смятат опонентите си за част от заговора. Всяко изказване против автохтонизма е схващано като проява на противобългарски убеждения.

По принцип изпитват недоверие и към античните автори, но с двоен стандарт - някои от античните все пак казват по нещо вярно там, където се появи бегла възможност за тълкуване на техен текст в полза на родството между траки и други народи (като предположението винаги е в полза на тракийското влияние над съседа).

Убедени са, че траките/българите са едновременно автохтонни и че са пътували много (като номадите, но... без да са номади).

Смятат, че "номад" и "варварин" са оценъчни термини.

Автохтонистите са убедени, че траките са имали своя писменост, различна от гръцката, линеарната, финикийската и фригийската. Често обаче допускат, че тези графични системи са повлияни от тракийската.

Отъждествяват всички неавтохтонни теории за произхода една с друга. За автохтонистите остава общо взето неизвестно, че иранската, полиетничната степна и тюрко-алтайската теории са в спор помежду си.

Автохтонистите често преминават в забележки на лична основа по време на спор. По това донякъде напомнят някои фундаментаристки социалистически позиции - като отхвърлянето на обективизма в историографията.

За тях патриотизмът е водещо убеждение, а не толкова търсенето на фактите. Те смятат, че патриотизмът е достатъчно основание за всяко едро заявление. За тях автохтонизмът е по-скоро кауза отколкото научна теза.

Автохтонистите имат предпоставена теза, в чиято полза търсят доказателства. Този подход ги отличава силно от конвенционалните учени, които първо натрупват маса от факти, а чак след това я тълкуват.

Имената на историци като Васил Златарски и Петър Мутафчиев са анатема за автохтонистите. В тези автори те виждатпроводници на чужди интереси, а не учени.

Автохтонистите обикновено не познават най-новата историческа и археологическа литература на специалистите и се борят с твърдения отпреди двайсетина-трийсет години.

Автохтонистите са склонни да омаловажават, а в някои случаи - и да отхвърлят Великото преселение на народите като демографски фактор в историята на Европа.

Периодичните нахлувания на нови индоевропейски народи са терра инцогнита за автохтонистите. Според мнозинството от тях траките са автохтонно балканско население, родствено с предгръцките пеласги и критски минойци, а не с индоевропейци като ахейските гърци.

Автохтонистката хипотеза за произхода на българите не се изчерпва само с етногенетичните процеси. Тя обхваща историята на Средиземноморието, Черноморието, северна Африка и Средна Азия и я тълкува неизменно в полза на твърдението, че в предантичните периоди, Античността, а защо не и Средновековието българите/траките са (единен) етнос, доминирал политически, демографски и културно над огромни територии.

Автохтонистките идеи не са формирали стройна хипотеза. Различните автохтонисти имат различни представи и частни насоки на интерес, където се задълбочават. За едни е привлекателна епохата на Константин Велики, за други - древният Египет, за трети - шумеро-акадската, вавилонската и асирийската цивилизация, а четвърти се интересуват от въпроси на кирило-методиевистиката докато пети четат основно Херодот. Всички те имат значителни противоречия едни спрямо други, но ги пренебрегват.

Автохтонистите често си служат с понятия като "укриване" и "разкриване". Водени са от нещо като чувство за мисия към българщината. Обичат да смайват публиката със смели и несъмнено патриотични твърдения.

Не се интересуват от история на комуникациите, дипломатическа история, история на ежедневието. Предпочитат да се задълбочават във въпроси, които схващат като политическа теория и един вид фолклористика на древните общества. Археологията ги интересува сравнително слабо.

Автохтонистите са привлечени предимно от изводи; пътят на достигането им ги интересува относително малко.

Няма застъпници на автохтонизма сред историците, classическите филолози и археолозите. Обикновено става дума за лица от така наречената техническа интелигенция, юристи, журналисти, писатели или лекари, за които историята е вид хоби.

В писането си автохтонистите често използват изобилие от главни букви, гръмка реторика и удивителни, което отново ги отличава от принципно сдържаната конвенционална научна проза.

Автохтонистите не се влияят от опонираща аргументация.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Възможно е с времето да добавя още бележки към този кратък списък. Ще се радвам, ако и други го направят.

Горните наблюдения се отнасят преди всичко до автохтонистите в България. Доколкото знам, автохтонни исторически идеи има у руснаци, турци, французи и британци.

В Русия те свързват днешното население на европейските части от страната със скити и сармати. Като и руските автохтонисти са любители на бомбастични твърдения.

В Турция става дума за произхода на днешните жители от античните фригийци, лидийци и кари. Крайните предположения и липсата наинтерес към твърденията на конвенционалните университетски учени са налице и там.

Във Великобритания автохтонизмът е от по-различен. Там представителите му са университетско течение учени-историци като Дейвид Рос от Абърдийн, които смятат, че келтско нашествие в Британия не е имало, а езикът и културата на Шотландия, Уелс и Ирландия се дължат на мощното влияние на галски търговци и друиди в Британия в периода ВІ-І в. пр. Хр. Спорът им с мнозинството техни колеги с конвенционални убеждения тече в рамките на академичния дискурс.

Във Франция автохтонизмът е донякъде институционализиран. Без да отхвърля Великото преселение на народите и нашествията на франки, бургунди и готи, френската образователна система отдава най-голямо значение на галския субстрат в етногенезиса на съвременните французи.

----------------------
Разбира се, най-безумен е другият български автохтонизъм - този на Македонската Академийа на Науките и Уметноста. Няма нормален българин, който да не се отнася с насмешка към претенциите на братовчедите ни за античен произход. Същевременно обаче мнозина нормални българи се гордеят със своя собствен античен произход. Явно не си дават сметка, че едно официализиране на автохтонизма тук би дало легитимност и на БЙРМ-овските претенции и би утвърдило моралното право на македонските комшии да твърдят, че не са българи. Древните македони все пак не са траки, пък и в БЙРМ все пак признават някакъв славянски елемент в етногенезиса си, докато родните автохтонисти тук смятат "славянин" едва ли не за мръсна дума. На това отгоре траки и македони често са били във вражда помежду си (още от преди времената на Филип и Александър, а и по времето на войните на Диадохите и Епигоните), така че евентуален успех на автохтонната хипотеза в България и въвеждането й в образователната система биха доказали в очите на публиката, че всъщност македонците и българите не просто са два отделни народа, а и врагове от хиляди години насам (защото публиката на Балканите все още вярва в такива неща като "братски народ" и "изконен враг").
Дотук с патриотизма на автохтонистите. Привържениците на тракийския ни произход уж искат да възвеличават България, а де факто работят против българската кауза в Македония.
Ако в МАНУ се усетят, първото задгранично признание на автохтонната българска хипотеза ще дойде от Скопие :)


цитирай
4. audan - ИРИ
22.01.2012 15:07
"Айде още един пирон в ковчега на Златарски и последователите му."

Йо-хо-хо и бутилка медовина! :)))

Няма идеални хора - все правят грешки. Затова и приемам само по нещо от всеки. Така е и с Божидар Димитров.

Приемам тезата му, че Източната Римска империя не е национална държава, а е на идеен принцип - Христианството. Затова има императори от различни нации, но най-вече - траки.

А тъй като НИЕ сме техните наследници, то какво по-логично от това?
" Да, но има и Западна Римска империя!", би припомнил някой. Да, но кой е основал Рим? Откъде идват етруските?
Отговорите ли си на тези въпроси, пак ще стигнете до това, че сте наследници. Че СМЕ наследници!
цитирай
5. solinvictus - По майчина линия се изгубва гене...
22.01.2012 20:19
По майчина линия се изгубва генеалогията ,затова евреите са измислили тези проучвания.За да могат горе долу да се проверят! Естествено други да платят! хехе
цитирай
6. shtaparov - Грешките и неточностите на Глишев:
23.01.2012 18:57
Глишев е допуснал много грещки и неточности в горните си твърдения- толкова много,че нямам време да описвам всичките,а ще се спра само на най- фрапантните от тях:
1. Барбарските (Бургарските) миграции из Балканите и Европа (III-VII в.) са вълни от Български племена,желаещи да се завърнат в прадядовските си земи. Междувременно тези племена се били толкова намножили,че било невъзможно Балканите да поберат и изхранят всички желаещи да се завърнат,при което повечето са били принудени отново да ги напуснат и да потърсят други земи,които да са в състояние да ги изхранват. Затова почти всички Барбари,преди да се заселят в окончателните си земи,първоначално са минали през Балканите.
2. Казусът дали Българите са били номади или не е проблематичен,но за такива като Глишев. Истината е,че някаква част от Бургарските племена е номадствала,но повечето Бургари са си били отседнали не от векове,а от хилядолетия. В същото време преместването при бедствие на села и даже на цели градове съвсем не им е било чуждо- такива примери са ни известни дори от периода на късното Средновековие.
3. "Славяни" или по-точно казано Скловени през VI-VII в. на Балканите е имало,но те не са дошли като нашественици,а като освободители на старите си Бургарски земи от гнета на римските окупатори и унищожители. Езикът им винаги е бил дериват на Българския,а в Русия Скловени никога не е имало. Защо ли? Защото когато Скловените минават през земите на днешна Русия на път за Балканите,изобщо не е имало Русия! Когато обаче най-после се създава Русия в резултат от разпада на Българската империя,Скловените от векове вече са били в старите си земи на Балканите и не са имали никакви допирни точки с руснаците.
4. Спорът между иранската и тюрко-алтайската теории не само ни е известен,но дори сме наясно къде точно грешат и двете теории. Голяма част от неяснотите по въпроса може да се изяснят господину Глишеву,ако прочете моята статия за Хуните,в която много от детайлите по казуса са по-подробно обяснени и доказани с конкретни резултати от проучвания.
5. Траките са имали писменост още от шестото хилядолетие преди Христа,идентична с Крито-Микенската и с "пра"- Българските руни. Това,че все още не е задоволително разчетена,се дължи на погрешния подход към нея и най-вече на дилетантските схващания за езика,на който тя е служила.
6. Ахейците не са били гръцко,а Тракийско племе. Омир никъде не говори за елини,за гърци,
беотийци,йонийци,еолийци и пр. В класическа Гърция пък не е останал нито един жив ахеец,данаец или мирмидонец,който да разкаже как гърците са ги избивали в периода 1100-800 г.пр.Хр. Някои Ахейци обаче са останали по северните брегове на Черно море,но те не са били гръцко,а Скитско племе,което не е говорило гръцки език и е воювало с гърците дори в III-II век преди Христа! Тракийско племе са били и Македоните (виж- Тракийското племе Мигдони), които постепенно са погърчени в по-голямата си част,а Тракийския им произход се доказва от Бургарския характер на античния им език.
7. "Реализъм" а не "Автохтонизъм" е най-точното название на това "течение" в науката,което е единствено вярното и е по-правилно да се каже,че всички други теории извън него са дилетантски хипотези,предположения и "течения",нямащи никаква подкрепа и потвърждение от древните извори. И вече има изградена напълно стройна,издържана,мотивирана и в много отношения подробна система от схващания,касаещи неразривните генетични,демографски,културни,географски,семантични,
лингвистични и прочее взаимовръзки между палеобалканските и "пра"- Българските племена,но нямам време за губене,за да я изяснявам на такива като Глишев в писмени текстове. Това може да стане някой ден на някоя научна дискусия или дори пресконференция,където ще може да бъдат задавани всякакви въпроси ако щеш от академици и професори,на които въпроси веднага ще може да им се даде напълно изчерпателен и удовлетворителен отговор.
цитирай
7. audan - След пост 7
23.01.2012 21:49
Към поста на shtaparov мога да добавя само едно "Браво, shtaparov!"
цитирай
8. balkanec - Чудесна информация
23.01.2012 21:51
Обърнете внимание на Анатолия - предишните т-нар - "ромеи" са днешните турци. Това са старите народи на Анатолия.
След като православните обявяват църквите в Анатолия за еретически, започват тежки гонения дълго време и накрая много от тези църкви преминават в исляма.

Ето как е създадена турската нация:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/turci.htm

Поздрави!
цитирай
9. voulgaros - ЗЕЛАС. . . ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ. . . . МАИКА ...
25.01.2012 17:39
ЗЕЛАС...ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ....МАИКА ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПРИЕМЕ..
СМЪРТ НА ВУЛГАРИЗМА, ЗАВИНАГИ...
цитирай
10. zelas - ЗЕЛАС. . . ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ. . . . МАИКА ...
25.01.2012 23:09
voulgaros написа:
ЗЕЛАС...ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ....МАИКА ЕЛЛАДА ЩЕ ВИ ПРИЕМЕ..
СМЪРТ НА ВУЛГАРИЗМА, ЗАВИНАГИ...


Моите уважения, но няма такова нещо като Гърция и гърци. Прочети "Гърция - произведено в Германия!"

http://zelas.blog.bg/history/2011/11/19/gyrciia-proizvedeno-v-germaniia.853521?del=3328806
цитирай
11. анонимен - много съм мислил
26.01.2012 13:09
много съм мислил по ВЪПРОСА и тук видях че и други са мислили-браво-усещам че нещо много тракийско е останало в моето родопско село-РАВНОГОР-но нема кой да доразкопае могилите
цитирай
12. анонимен - podkrepiam
15.02.2012 21:40
izkazvaneto na demograf. i audan.za tova mi svetna sled prochitane na knigata v internet ot dimitur haidutov.
цитирай
13. анонимен - Тва с потърчването
17.02.2012 06:48
е малко тъмна история. Има ли доказателства или ей така си ги плещим по инерция.След като пикливите в количествено отношение елини са претопили най многобройният европейски народ, що не са многобройни техните нарочени наследници гърците. Да обяснявам ли, че съвременният гръцки народ е създаден от албански и български етносни елементи. Древният език на българите, наречени траки, се говори и днес в поне 7 - 8 държави. Накрая ще излезе, май,че всичкото това погърчване е литературна измислица.
цитирай
14. get - - Приятелю ... тъмнони е под калпаците, относно асимилирането на местното българско !!
10.03.2012 15:20
анонимен написа:
Тва с потърчването е малко тъмна история. Има ли доказателства или ей така си ги плещим по инерция.

- Хай, да се порадваме двамата на този Thraki Dance - Podaraki ... или това "Тцорапи" и всички останали от плейлистата ??!
- Това ако го направим и относно живещите в момента покрай Бяло море(Турция !) ... ще ти стане, какво е това Траки ... тракиотис и т.н. ... ??

- Същото става и в Турция ... най-вече, след идването на власт на Мустафа Кемала (еврейското дьонме). На което помогнаха болшевики и британци ... при създаването на турската "нация" и език ??!

П.П. Не можах да се стърпя да не притуря и тези от Лефкадия и Епир - Елено моме - http://www.youtube.com/watch?v=b-3ks7LVozs
и това, по смисъл превеждам ... като пластиш трупаш на Копа сено: http://www.youtube.com/watch?v=jV8hiNOIW6c
- Ще попитате къде е тази Левкадия ? - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784513
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031