Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 13:34 - Помаците: ислямизирано население в Европа
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 21202 Коментари: 29 Гласове:
5

Последна промяна: 22.03.2012 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една интересна теория за произхода на помаците. Нека да я разгледаме и обсъдим трезво. Моето лично мнение е, че помаците са наистина богомилите и павликяните, които са били жестоко преследвани и ненавиждали официалната православна църква и са приели исляма или католицизма като знак на протест.

Арменскoто присъствие в България и добре известно и документирано - арменци основават Бачковския манстир в Родопите.

Като цяло тази статия е написанa много обстойно, но според мен, малко недобронамерено се оптитва да представи помаците като напълно различни от православните българи. Въпреки това има ценни данни и предполагам истината е някъде по средата.

----------------------

Помаците: ислямизирано население в Европа

Автор: Едуард Селян | Превод: мой | Източник:
American Chronicle 

Историята на помаците е свързана с павликянското християнско движение. Павликяни са секта на християнските дуалисти, с произход от Армения през седми век. Други твърдят, че са една гностична, или квази манихейстска християнска група, която се появява по-рано (1).

През 844 г. пр. Хр павликяните построили крепостта град Тефрике (Tephrike) (днес Дивиги, Divrigi) в Сивас, Турция, на брега на Ефрат в Западна Армения, който се превръща в столица на независима държава на павликяните.

Павликяни са били във война срещу Византийската империя в продължение на няколко години. Много павликяни са били убити, а други са били изселени. В 878 г. пр. Хр. (2), с падането на Тефрике, павликянската държава престава да съществува.

Изселването е било предпочитан метод на византийските императори да се справят с павликянството. Византийските императори изселили хиляди павликяни от Армения в други територии на империята: Балканския полуостров, Сицилия, и на други места. Първите павликяни били депортирани от Армения в Тракия през 747 пр. Хр . Най-много павликяни са били изселени в Югоизточна Европа.

Павликяни се споменава като нация (Nation Paulianista) и като етнос (Popoli Paolianiati) в ръкописа номер 5305 намиращ се във Ватиканската апостолическа библиотека. Османските турци, също така, разграничават павликяните като население със своя собствена идентичност. Райони между съвременния български градове Пловдив и Карлово (18 век) Свищов и Никопол (19 век) са били наричани области на павликяните.

Споменът за павликяните е все още жив. Някои села и градове, като град Павликиан 
(днешен Павликени), в съвременна България, все още поддържат своята идентичност.

Българите католици от Банат (област в съвременна Румъния) все още твърдят, че произлизат от павликяните и пеят на павликяните език много песни като популярната стара песен, наречена Палученска Мума (Павликянска Мома).

Едновремешните павликяни са помаците днес

По време на византийското владичество на Югоизточна Европа много павликяни са били прекръстени в православната вяра. Други стават католици и мюсюлмани по време на управлението на Османската империя. През 1862 г., все още има някои непокръстени павликяни около град Филибе (съвременен Пловдив).

Помаците днес са потомци на павликяни, които са приели исляма по време на господство на Османската империя над Югоизточна Европа. Това се подкрепя и от докладите на католическите мисионери изпращани до Рим. Също така, някои от имената на градове и села показват връзката между павликяни, помаци, и арменци.

Населението на град Павликени и мюсюлманското село Павликиан (съвременен Горан) в България е помашко и голяма част се изселват в Турция по време и след 1877/1978 (4). помашкото населениему от село Ерменли (сега Богомил) област Варна в България се изселва  в Турция през 1937/1938, което се споменава в турски данъчен регистри от 19 век.

Коренът на арменската дума "чур" (вода) се наблядава в имената на помашки села като Чурек (съвременно Чурково), Чурка (до Мадан) и Чурен в съвременната Югоизточна България. Също така, в този географски район се помашкото село Дорково, което се свързва с името на Dork Ankegh - герой от арменски митология.

Населението на
село Торос (типично арменскo име) в днешна Северна България е отчасти помашкo.

Помашкия диалект

Херодот отбелязва: "Арменците са въоръжени като фригийците, от които те са колония" (Херодот, VII, 73). Арменците едно от племената на Бригите, по-късно наречени Фригийците, които всички заедно се изселват към Мала Азия. След няколко, някои от арменците се връщат обратно в Европа.

Арменците се заселват за първи път на Балканския полуостров през 5-ти век. Тяхната миграция продължава по време на управлението на различни византийски императори. През 10 век от н.е., 200 хиляди арменци зе заселват в близост до град Филипопол (днешен Пловдив) (5).

По време на византийското владичество над Югоизточна Европа, езика на тези арменци (павликяни или не-павликяни), под влияние на езика на местните  племена (Смолени, Морични и други) от областта на Филипополис, Родопите и Тракия, се побългарява. А по-късно под османско владичество, част от това население започва да говори на турски език, като паралелен и официален език.

По време и след освобождението на югоизточна Европа от османското владичество, павликяните, които са станали католици използват  техния специфичен славянски език, която в днешно време е добре познат "павликянски диалект на българския език". Този "павликянски диалект" се използва също и в областта Банат в Румъния. Има някои общи елементи между "павликянския диалект" и арменския език (6).

Помашкия диалект се състои от няколко клонове. Например, в България, има два клона на този диалект: Северен и Южен. Към Северния диалект спадат речите на Галата, Драгижево и Върбица. Към Южнияпомашки диалект спадат много речи на района на Родопите и на други места.

В момента, в допълнение към помашки диалект, някои от помаците са приели гръцки или турски език като втори език.

Някои типични арменски думи все още се използват в помашките диалекти в България. Такава е арменската  думата "чур" или "дзур" ("вода"), който е в основата на много диалектни думи и имена (7). "Чур", дори, се образува името на някои помашки села в Югоизточна България: Чурен (в Родопите), Чурка (до Мадан), Чурек или Чуркево (съвременно Чурково) (до Девин).

Помашки обичаи

Най-популярни са обичаите свързани с конкретни дейности:

Преди брак, жените получават подаръци от свекъра и свекървата, които могат да включват и златни парички. Името на обичая е "Нишан", подобен на арменски обичай.

На 14 март, огън и дим се използва за да се прогонят змии и гущери, както и  да се омилистиви бога на огъня. Хората прескачат огньове в дворовете си. Това е езически, много стар обичай, подобен на арменския обичай "Trndez".

Въпреки това, един от най-старите помашки обичаи (селата Жижево и  Црънча, България), е свързан с 22 март или Nowruz (първият ден на пролетта).

Също така, помашки обичаи (Неделино, България) са свързани с две важни дати - 6 май и на 7 ноември. 6 май е първият ден на лятото или Нова година. 7 ноември е първия ден на зимата и края на годината.

Помашкото самоопределение

Помаците са павликяните от арменски произход като клон на големия индо-европейската група на народите. Това твърдение се вписва със старата теория, че арменците са били племе от трако-фригийската група от племена, които са се преместили в Мала Азия в края на второто хилядолетие пр. Хр.

В момента много от помаците държат твърдо на мюсюлманската религия, но също така са наясно, че техния произход е малко по-различен от този на съседите им българи, гърци, турци, и др.

Произхода на името "помак"

Името "помак" произлиза от думата "Parik" - тюркски и туркменски диалект дума от Kayseri (днешна Турция) означава "Онзи, който се превръща в друга вяра". Тази дума е взаимствана от арменски език (10).

В момента, името "помак" се използва за ислямизирано населението, живеещо предимно в България, Република Македония, Гърция и Турция. Държавните органи и местните хора на балканските държави понякога използват различни наименования за описание на помаците: Българи мюсюлмани, Македонски мюсюлмани, Торбеши (Република Македония), Pomaklar (Турция), Горани (Косово и Албания), Бошняци (Босна и Херцеговина) , Ахряни (Централна и източните Родопи). Също така, в различни части на Балканския полуостров, можете да намерите: Аповци, Бабечани Дилсази, Мърваци и Чеченци.

Помашки райони

Помаците в момента живеят в различни части на Югоизточна Европа (България, Гърция, Република Македония, Косово, Албания и Турция), Италия, както и редица други региони. Общият брой на помаците е най-малко един милион.

Помашка област Ловеч, по време на турското владичество на Османската, включва районите на градовете Свищов, Севлиево, Тетевен, Луковит, Бяла Слатина, Плевен и Ботевград.

След освобождението на България от османско робство, много помаци се премества в Турция, но някои са останали в района на градовете Тетевен, Луковит и Бяла Слатина. Има също помаци в Родопите в Югоизточна България, в района на град Симитли от двете страни на българо - македонската граница, и други места.

В днешно време има потомци на павликяни, които са приели католицизма, в град Раковски, някои градове и села в Северна България, и в областта Банат, Румъния. Потомците на павликянството, приели православната вяра живеят в село Горно Павликене (област Ловеч, България) и на други места.

Забележки

Едно нещо е сигурно, че в Италия, във Франция, и по река Рейн, павликяни и албигойци живеят на една и съща територия, и няма големи различия между тях. В средата на ХI век те са били най-многобройни в Ломбардия и Исурбия, но най-вече в Милано, Италия, но също така и във Франция, Германия и други страни. Те спечелили голям брой почитатели измежду обикновените хора за техния начин на мислене. В Италия те били наречени патерни и катари, и в Германия газари, във Франция те са били наричани албигойци. там те се наричат ​​българи, особено във Франция, защото някои от тях дойдоха от България.

През 1160 година павликяни (баптисти) достигат до Оксфорд. Хенри II нарежда да бъдат белязани по челото с горещи ютии и публично бити по улиците на града.

1.
http://en.wikipedia.org/wiki/Paulicianism   2. Gilbert Dagron, Pierre Richй et Andrй Vauchez (resp.), Histoire du christianisme des origines а nos jours, tome IV, Йvкques, moines et empereurs (610-1054), Desclйe, Paris, 1993, p. 229.   3. Нено Неделчев. Диалект на българите – католици. (Neno Nedelchev. The Dialect of the Bulgarian – Catholics) Велико Търново, 1994 г., с. 12, 18.   4. Милчо Йовков. Павликяни и павликянски селища в българските земи XV-XVIII в. (Milcho Yovkov. The Pavlikians and the Pavlikian Towns and Vilages on the Bulgarian Lands in the 15th – 18th c.) Университетско издателство "Св. Климент Охридски", София, 1991, c. 140,112.   5. Jovan Cvijic. La Peninsula Balkanique, Librairie Armand Colin, Paris, 1918, p. 476.   6. Selian, Edouard: Le dialect Paulicien. In: The Proceedings of the Fifth International Conference on Armenian Linguistics, McGill University, Montreal, Quebec.   7. Селян, Е. Коренът "джур" в българска езикова среда. (Selian,E. The Rooth-Word "Dzhur" in Bulgarian Lingual Environment) В: сп. Филология, Изд. СУ "Св. Кл. Охридски", София, 1983, бр. 12 -13, с.137 – 139.   8. "ΠΟΜΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ του Πέτρου Δ. Θεοχαρίδη (Θεσσαλονίκη 1996)", Pomakian – Greek Dictionary with 6500 words.   9. Назиф Докле. Горанско - Албански речник. София, 2007. (Nazif Dokle. Goranian – Albanian Dictionary. Sofia).   10. Hr. Acharian. Hayeren armatakan bararan (Armenian Rout Dictionary).Yerevan State University, Yerevan, 1971, v. 1, p. 424; 289; 1073, v. 2, p. 271, 277, 531.   11. Хюсеин Мехмед. Помаците и торбешите в Мизия, Тракия и Македония. (Huseyin Mehmed. The Pomaks and the Torbeshes in Moesia, Thrace and Macedonia) София, 2007. Also, see Списък на помашките селища (List of Pomaks settlements) in: http://bg.wikipedia.org/.



Гласувай:
5



1. sande - Много интересна информация! В България се знае много малко по въпроса...
21.03.2012 12:40
А това, което се знае е примитивно, плитко,много ограничено и наивно.

Специално за павликяните се знае само, че са избягали, резселили се българи тук-таме по разни причини.

За помаците - че са помъчени българи, т.е. българи, които нсилствено са приели мюсюлманската вяра.

И до тук спира цялата кандърма.

По едно време се насърчаваха идеологически изследванията по въпроса, но с един начален, стартов постулат: Пишете каквото искате, ровете, изследвайте, но да се знае - в България турци няма!

От тук дойде и безумната идея за смяната на имената на българските турци. И цялата уйдурма и дандания до Бога. До Алах!.

цитирай
2. mirachopi - Не съм съвсем съгласна...
21.03.2012 13:20
Павликяните,може и да са приели католицизма или ислямската религия,но чак че това са въпросните помаци...нещо не ми се вързва.Първо всички имат общи генетични черти което ме навежда на мисълта че по скоро са преселници от някъде,можеби ако има генетично сравнение между нашите и италианските,френските и други там павликяни чак тогава можем да говорим за помаци-павликяни.
цитирай
3. zelas - Санде, към помаците винаги е имало ...
21.03.2012 13:30
Санде, към помаците винаги е имало една скрита неприязън. За българските власти те бяха като трън во очите, а за гърците като лош сън.

Както казах в началото, според мен, помаците са наследници на богомилите/павликяни и са приели исляма просто напук. Предполагам е имало съпротива и то доста силно, защото знаем колко жестоко са били преследвани богомилите из цяла Европа и колко силно те са бранили своите идеи.

Основната причината за приемането на исляма от помаците е православната църква и връзките и с управляващата върхушка. Богомилството и павликянството са тип "народно християнство", което е учело на хуманизъм и равноважност на половете. Това естествено не се е понравило на църквата и държавата, защото застрашава тяхната власт и богатство. От друга страна модерната българска държава също недолюбва помаците по подобни причини.

Изяснаването на истинския произход на помаците може само да помогне за пълноценното им интегриране и дори създава предпоставки за обратното им покръстване към християнството ДОБРОВОЛНО.

Съвременната църква обаче е на светлинни години от такива идеи. Съвременните попове са попове по икономически причини.
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Интересна статия, но както си от...
21.03.2012 13:34
Интересна статия, но както си отбелязал малко тенденциозна и дискретно анти-българска. За съжаление по въпроса с помаците сме на едно особено начно, обществено и политическо ниво, което дава всички възможности на всички, които желаят да се упражняват върху тях и да ги делят от българската нация (която сама по себе си ги дели изначално) и тези българи все повече се асимилират от други съседни нам етноси.

За името, има една теория че идва от "поляк" и че това са полски павликияни, които през 17 век се преселват на Балканите и приемат исляма, най-голям изразител на тази теза е прочутия Садък Паша през 19 век.

Както и да е, терминът "помак" днес се приема като общо название на всички християни, приели исляма в Османската империя. Той първо не е етнически, второ е събирателен и трето е изменял значението си във времето до днешното му разбиране.

Появява се като такъв за ислямизираните българи край Търново и Ловеч в началните години на османските завоевания и точно тук би бил обясним и с думата "помъчени", защото османската власт си е давала сметка, че е важно да създаде ислямска среда край българската столица и един от най-важните и до късно запазил автономията си градове български. Плътни групи еретици в този район няма.

Факт е, че еретиците по-лесно приемат исляма, но тях не са ги наричали "помаци", а "торбеши", заради характерната торба, която носят тези еретици. Има още много и различни названия на различни групи, които днес наричаме общо "помаци".

Но първо, богомилството през 15-16 век е било почти на изчезване в България. Павликияните вече не са нито толкова компактни групи, нито пък етнически хомогенни "арменци", а част от тях през различни периоди си стават католици.

Отделно имаме огромен брой българи приели исляма по икономически причини, има огромен брой българи, дребни прониари и войници, които пък приемат исляма, за да може да се бият. Имаме и насилствена ислямизация и всичко това днес се нарича "помаци", а тези не са били еретици!
цитирай
5. zelas - @ anonymousbulgaricusИмаш ...
21.03.2012 13:43
@ anonymousbulgaricus

Имаш право, терминът е събирателен и включва най-различни групи от хора приели исляма по една или друга причина. Това което тази статия показва, че част от помаците са остатъчното население на павликяните.

За да се развие този въпрос трябва да се направи проучване на различните групи и да се определи стойностно, коя е била основната причина за приемането на исляма.

Едно такова проучване е крайно необходимо, защото в този момент на икономически трудности държавата нехае за помаците и те стават лесна плячка в ръцете на ислямски фундаменталисти, които така или иначе настъпват към Европа.
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Между другото приписването на &...
21.03.2012 13:58
Между другото приписването на "помашките обичаи" към арменски аналози в статията е много невярно! Тези обичаи, дето са описани е можело да се видят до преди 100 г. със съответни местни особености във всяко българско село на същите дати и по същите поводи.
цитирай
7. zelas - Между другото приписването на &...
21.03.2012 14:27
anonymousbulgaricus написа:
Между другото приписването на "помашките обичаи" към арменски аналози в статията е много невярно! Тези обичаи, дето са описани е можело да се видят до преди 100 г. със съответни местни особености във всяко българско село на същите дати и по същите поводи.


Това за обичаите и на мен ми направи впечатление. Преводът между другото е редактиран, зашото имаше и други неща които сметнах че са неподходящи, но това го оставих, защото иначе цензурата ставаше доста груба.

Като цяло статията е както каза леко анти-българска и американския източник ме прави още по съмнителен, като имаме предвид някои от действията и изказванията на настоящия американски посланик.

Мирише на "раздляй и владей".

Както казах, не бива да сме параноични и да погледнем към този труд като причина за започване на дискусия в тази посока.

Моите деди са помаци, аз не съм, защото не следвам нито ислям, нито християнство. Аз се чуствувам Българин, което според мен е нещо повече от народност или религия.
цитирай
8. anonymousbulgaricus - Това е най-популярната и приета у ...
21.03.2012 15:00
Това е най-популярната и приета у нас теза за произхода на името. Странното е, обаче че то се появява като име първо в Северна България - търновско и ловешко. По това време "помаците" в македонско и родопско, от чиито (рупчански диалект) диалекти се извежда мака-помачане ги наричат всичко друго, но не и помаци. Отделно има и доста разпространена теза за произхода на името от "помагачи", помагам - българска дума, не арменска. Това с "арменския" и на мен ми е много странно като идея в статията. Да не говорим за спомената дума "чур", която се намира с близки смислови значения във всички български диалекти. И днес даже майките казват на децата си - "ходи се изчуркай", чешмите имат чучури, комините чурляват....

Но това със словестните еквилибристики и алабалистики .... винаги може на база език да изкараш каквото си поискаш доказателство, за което си искаш твърдение.

цитирай
9. zelas - П. П. За годините на павликянството ...
21.03.2012 15:57
danailvdimitrov написа:
П.П. За годините на павликянството 844 г. пр. Хр и 747 пр. Хр . които се споменават в статията се надявам да са грешка .Да не излезе ,че докато са скалъпвали историята са направили християнска секта 9 века преди да се появи Христос ??!!! Макар ,че за поръчковите историци какво ли не е възможно.

Поздрави на всички !


Хаха, добре си забелязал. Това което авторът иска да каже е, че мястото е основано през 844 като павликяните по-късно го укрепват в крепост.
цитирай
10. zelas - Да не говорим за спомената дума &...
21.03.2012 16:02
anonymousbulgaricus написа:
Да не говорим за спомената дума "чур", която се намира с близки смислови значения във всички български диалекти. И днес даже майките казват на децата си - "ходи се изчуркай", чешмите имат чучури, комините чурляват....


Селото Чурка винаги ми е било много смешно с името си, защото чурка в родопите означава пишка на младо момче. Думата явно е свързана с вода, нещо което тече, водно, но тя е може би по-скоро от трако-фригийски произход, защото както ти сам спомена се среща в цяла България, а не само в районите с помаци.
цитирай
11. анонимен - Византия през осми век преди христа
21.03.2012 23:12
Как пък през осми век преди христа Византия пресели арменците на балканите?
цитирай
12. oranjevia - Поредния от серия опити на разни ...
21.03.2012 23:22
Поредния от серия опити на разни среди от гръцки и американски произход за създаване на помашка нация, с прозрачната цел от отцепване на родопите от България. Овчедушието на политиците ни по тези въпроси му дава крила за съжаление.
цитирай
13. анонимен - някой
22.03.2012 10:43
Антропологически помаците са напълно различни от арменците или от който и да е кавказки народ,американците пак са писали измишльотини наред,чурка е пишка не само в Родопите,но и в Странджа-Сакарския край,а на чешки език пишка,чурка е чурак,отново нищо общо с американските глупости.
цитирай
14. zelas - Антропологически помаците са н...
22.03.2012 15:11
анонимен написа:
Антропологически помаците са напълно различни от арменците или от който и да е кавказки народ,американците пак са писали измишльотини наред,чурка е пишка не само в Родопите,но и в Странджа-Сакарския край,а на чешки език пишка,чурка е чурак,отново нищо общо с американските глупости.


Прави сте, чехите имат същата дума - curak - http://en.wiktionary.org/wiki/%C4%8Dur%C3%A1k
цитирай
15. anonymousbulgaricus - В цяла България тази дума значи с...
22.03.2012 21:01
В цяла България тази дума значи същото, а от тази чурка идва и една дума, дето почти ежедневно и многократно присъства в речниците ни, някога е било малка чурка, голям ....., сега си е просто .... и не зная да има аналог в арменския, в сръбския със сигурност, то и на сръбски си е сисак, чучур, а това големото е като при нас и си е съвсем официална, а не нецензурна дума в езика им.
цитирай
16. andorey - Абе защо изобщо превеждате подобни недомислици?
25.03.2012 22:33
И без това темата е сложна и деликатна. Помаците са славяни и нищо друго. Това са най-вероятно нехристиянизирани славяни, заселили се на Балкани те през 7-8 век и по-късно.
Възможно и да са директно старо, тракийско население, също нехристиянизирано "навреме". С две думи помаците са стара тракийска или славянска група население "пропуснала" християнизацията, по различни причини, и приела исляма след 15 век. Това е най-кратко, като обяснение.
А всички павликянски заселници по българските земи са станали католици, отново късно към 16-17 век. Но това е съвсем друга тема и напълно различна от "помашката".
цитирай
17. mitashki - А Бачковския манастир е основан от ...
28.03.2012 22:45
А Бачковския манастир е основан от грузинските братя Бакуриани, байдъуей.
цитирай
18. mitashki - И да допълня поредния диспут, че ...
28.03.2012 22:47
И да допълня поредния диспут, че Помаците са хора с два крака, две уши, една чурка и едно голямо сорцье.
цитирай
19. анонимен - груба българи
25.04.2012 19:56
Какво виждат учите ми една група българи, които се обнабеждават в противоположното на статията, а нищо научно. Само едни измислени тези и теории. Човека долу дава литература, самия той е доцент от България. Докторските си степени ги е защитавал тук. Четете повече само това мога да ви пожелая.
цитирай
20. kleotemida - Направо професор ще го направим с тази дадена ползвана литература!
01.05.2012 18:46
анонимен написа:
Какво виждат учите ми една група българи, които се обнабеждават в противоположното на статията, а нищо научно. Само едни измислени тези и теории. Човека долу дава литература, самия той е доцент от България. Докторските си степени ги е защитавал тук. Четете повече само това мога да ви пожелая.

Всъщност, такива доценто-професори много се пръкнаха откак дойде измислената ни демикрция. Още какво има написано по темата, ти идея си нямаш, ама "чукча не читател, чукча - писател", като тоя по-горе в статията. Ха, върви почети малко повече недорасли, доценте!
цитирай
21. анонимен - Гръцки помаци;Арменски помаци;Български помаци..
06.06.2012 09:49
ПОМАК това е ТЕРМИН-означаващ преобърнат в исляма християнин.

Гърците които приемат исляма просто се потурчват,но не престават доста от тях да помагат на гръцките си братя християни.Последните гръцки помаци са от 1923г-това са гърците които се отказали да се изселят след като турският евреин К.Ататюрк(Атакюрд,Атаченгене-смешка на кюрдите) побеждава гръцкият евреин Венизелос и гони армията му от Анатолия(Анадола).Това е населението по ейското крайбрежие,черноморското и беломорското.Който мине там ще види съвременна гръцка архитектура а и при разговор хората си признават че са гърци но мюсюлмани от зор за да запазят живот и имот.Също така казват че винаги избират свои представители в Меджлиса .не допускат парашутисти.

АРМЕНСКИ ПОМАЦИ ,първите са от 15-17 век .Казват че Месут Йелмаз е от такъв корен,а последните са потомци на оцелелите след геноцида от 1915г арменци около езерото ВАН-те така си ги и наричат Арменски помаци.

БЪЛГАРСКИ ПОМАЦИ са известни с различни названия:Помаци в Северна Б-я,Ахряни в Родопите,Торбешив македонско,Горани в областа Гора в Косово-бивша българска земя.Не си спомням как се самонаричат българите мюсюлмани от Голо Бърдо Албания.Те са къ м 500 000.От тях е голяма част от Албанската интелигенция и управленска върхушка.Те обаче безапелационно твърдят че са българи,макар че ,или точно защото,последният български чиновник там е бил преди 700-750г.

има нещо което е срам и позор за българският политически интелект (ако изобщо има такъв)
Българомохамеданите са потурчвани през турско един път.
Но в Българско те са потурчвани на четири пъти :Радославов-1913г,след спонтанна ребългаризация сред тях след 1912г.
до 1944г още един път след режисирано държавно българизиране,следва ново българизиране ржисирано и спонтанно и през 1947г ново потурчване извършено от кадри на БКП през 1972г се проведе качествено възраждане сред тях,и след 1989г започна дълъг и упорит процес на потурчването им срещу което голямачаст от тях се съпротивляват но държавата упори.
цитирай
22. анонимен - Дедьов:Гръцки помаци;Арменски помаци;Български помаци..
06.06.2012 09:53
-то ги потурчва и блъска към Турция .Всъщност т.н.Българска държава след 1989гне се грижи нито за българи християни нито за българи мохамедани така че тя е последователна в работата си за себе си(в тесният смисъл на думата) и за никой друг.
цитирай
23. анонимен - Дедьов:Гръцки помаци;Арменски помаци;Български помаци..
06.06.2012 10:13
Все още не е сигурно,въпреки че по моему я вярно ,твърдението че бошнаците са български богомили приели исляма за да се защитят от православните власти.Тоест твърдя че бошнаците не са Сръбски помаци а Български помаци.Същото се отнася и за Санджаклии от област Санджак в Сърбия която е населена с мохамедани.
То реално самите сърби са от тракийското племе трибали част от мизите които винаги са наричани -БЪЛГАРИ ,така че произхода и на мохамедани в Сръбско и Югославско и християни в Сръбско е един -български.(Често се страхуваме да гледаме в очите величавото си минало ,предвид мизерното ни следосвобожденско управление донесло ни разруха и крушения с малки изключения)

Сума Сумарум-както казва един съфорумец на шега ПОМАЦИТЕилиАХРЯНИТЕили;ТОРБЕШИТЕили ,ГОРАНИТЕ,или САНДЖАКЛИИТЕ или БОШНАЦИТЕ-СА НАЗВАНИЯ В бг НА ХРИСТИЯНИ ПРИЕЛИ ПО РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ ИСЛЯМА .

ИМА ОБАЧЕ И ГРЪЦКИ И АРМЕНСКИ ПОМАЦИ .ЯСНИЯТ ИЗВОД Е ЧЕ ПРОСТО НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОМАШКИ ЕТНОСТЪЙ КАТО ВСИЧКИ ПОМАЦИ ИМАТ БИТ НЕ МНОГО ПО РАЗЛИЧЕН ОТ БИТА НА ЗАОБИКАЛЯЩОТО ГИ ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ КОЕТО ПРОИЗЛИЗАТ.

А ПИСАЧЪТ НА ГОРЕПОСОЧЕНИЯТ ПОСТ ПРОСТО ФАНТАЗИРА ,МАНИПУЛИРА -ОБЩО ВЗЕТО ПРАВИ ЛАБОРАТОРНИ ОПИТИ ДА ЗАБЪРКА ЕТНОКАШИ В НЕЧИЯ ИЗГОДА КАТО ПРОСТО ЛЪЖЕ!!!
цитирай
24. анонимен - ШЕГАТА..
06.06.2012 10:28
ПОМАЦИТЕ СА КАТО ХОРАТА БЕ!
с НИЩО НЕ СА ПО ДОБРИ И ПО ЛОШИ ОТ ДРУГИТЕ БЪЛГАРИ.

В Албания 80% от населението са мохамедани и по 10%православни и католици албанци но никога не се делят,като нация.не че нямат битови дрязги от рода на абе вие сте гяури а пък вие..,но имат достатъчно акъл да се смятат за единна етно общност.

Да не забравяме че има араби християни и араби мюсюлмани ,било сирийци било йорданци било иракчани ,египтяни,та даже и турци християни .

Да не бъдем тъпи като сърбите където религията е нация.То комай и гърците са на това ниво но асимилират поне.Нека бъдем умни като албанците и по умни като поддържаме едно ниво на привличане на всички към масовата българска религия по един лицеприятен или цивилизован начин и така на практика да докажем че сме нещо повече от иначе много мъдрите и адекватни албанци .

И ние сме били такива и можем отново да станем мъдри и адекватни!
цитирай
25. анонимен - Чешката дума curak
08.07.2012 03:17
Тази дума се произнася "сурак" и има на чешки значение на "задник". Виж тук:
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=curak
Другаде я превеждат като конски пенис.
Извода е, че тази чешка дума няма никаква връзка с арм. "джур/чур" (вода), обаче не изключвам наличието на "джур" и "чур" в други страни като знаем, че павликяните са стигнали чак до Англия.
цитирай
26. анонимен - Конски пенис
08.07.2012 03:51
Конски пенис се пише малко по-друго: čurák и се произнася чу-р`ак. Първата сричка е "чу", а ударението е на втората: "рак". Съгласен съм, пак не е "чур" или "джур".
цитирай
27. анонимен - Hemşinliler, Hamsheni, Hemshin people, Хамшенци
08.07.2012 21:05
"Хамшенци" се наричат някой от ислямизираните арменци на територията на днешна Турция, но тяхната история е малко по-различна и нека да не ги смесваме с помаците, които живеят в балканските страни.
цитирай
28. анонимен - Ти изобщо знеш ли кои са кавказките народи?
10.07.2012 00:00
zelas написа:
анонимен написа:
Антропологически помаците са напълно различни от арменците или от който и да е кавказки народ,американците пак са писали измишльотини наред,чурка е пишка не само в Родопите,но и в Странджа-Сакарския край,а на чешки език пишка,чурка е чурак,отново нищо общо с американските глупости.



Арменците са нация, произхождаща от Арменското плато. Арменският език е самостоятелен клон от групата на индоевропейските езици, а според някои учени именно Арменското плато в Мала Азия е най-древната родина на индоевропейските народи. Тази хипотеза за прпоизхода на индоевропейските народи все повече се утвърждава въз основа на съвременните генетични изследвания, които аз мога да потвърдя от моя личен опит. Аз съм потомствен арменец. Генетичните ми данни, които са застъпени с висок процент в арменската нация, съвпадат с тези на живущите в западната част на Германия, Франция и част от Англия. Така че, арменците и тяхните потомци от различни религии, за твое сведение, са не само европейци, но и най-старите европейци.


Прави сте, чехите имат същата дума - curak - http://en.wiktionary.org/wiki/%C4%8Dur%C3%A1k
Виж отговора, който е даден другаде.
цитирай
29. анонимен - Зад помашката уникалност се търсят чужди сили
10.07.2012 00:30
zelas написа:
anonymousbulgaricus написа:
Между другото приписването на "помашките обичаи" към арменски аналози в статията е много невярно! Тези обичаи, дето са описани е можело да се видят до преди 100 г. със съответни местни особености във всяко българско село на същите дати и по същите поводи.


Това за обичаите и на мен ми направи впечатление. Преводът между другото е редактиран, зашото имаше и други неща които сметнах че са неподходящи, но това го оставих, защото иначе цензурата ставаше доста груба.

Като цяло статията е както каза леко анти-българска и американския източник ме прави още по съмнителен, като имаме предвид някои от действията и изказванията на настоящия американски посланик.

Мирише на "раздляй и владей".

Както казах, не бива да сме параноични и да погледнем към този труд като причина за започване на дискусия в тази посока.

Моите деди са помаци, аз не съм, защото не следвам нито ислям, нито християнство. Аз се чуствувам Българин, което според мен е нещо повече от народност или религия.


Изглежда всяка статия, която застъпва помашката уникалност е анти-българска и зад нея стоят някакви чужди сили. Това виждане е от миналата епоха на соца, служи за подплашване на свободно мислещите и не е полезно за никого. Чоджум,
ти все още живееш в друга епоха.
цитирай
30. анонимен - fylim abercrombie bdugg
21.10.2012 02:00
pwdhe <a href=http://frdeabercromfitchmagasinn.info>abercrombie paris</a> orqaf <a href=http://frdesacvuittonnmagasinn.info>louis vuitton sac</a> huofzr http://frdeabercromfitchmagasinn.info zg oez
цитирай
31. анонимен - dies http://frdesacvuittonnmagasinn.info r becwg oaenv
21.10.2012 15:30
fsupp <a href=http://frdesacvuittonnmagasinn.info>sac louis vuitton pas cher</a> wjdanp <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>christian louboutin pas cher</a> akivj http://frdeabercromfitchmagasinn.info ht scs http://airjordnnschaussuressdesoldes.com
цитирай
32. анонимен - bxlyw http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info mlxma
23.10.2012 08:44
xjczh <a href=http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info>louboutin</a> wfaxa <a href=http://frdesacvuittonnmagasinn.info>sac louis vuitton pas cher</a> yoqfzm http://frdechaussuresloubutinnmagasin.info ue sfh
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784629
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031