Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 23:13 - След дълъг мир следва упадък
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 13848 Коментари: 19 Гласове:
11

Последна промяна: 31.03.2012 00:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В предишните теми Как се съживява умрял човек? и Християнски ли е българският народ? говорихме за културата, християнството и как те се отразява върху съдбата на българите. Тезата беше, че културата му идва в повече на българина, защото го прави ленив и апатичен.

Нека сега да вземем някои примери от история.

Най-дълговластващите български царе са били
Цар Петър I (927-970) стоял на престола 42 години и цар Иван Александър (1331-1371) - 40 години. И при двамата владетели страната е живяла в мир, културата и религията са били във разцвет. Интересно е обаче, че и след двамата настъпва такъв упадък в държавата, че наследниците им стават последните български владетели.

Третият в класацията по продължителност на властвуване е... 
Тодор Живков (1956-1989) "царувал" 33 години. След 45 години на мир и сравнително силно развитие на културата и образованието в България, резултатите сега са налице - пълен упадък, за пореден път.

Случайност? Сами преценете.

Има достатъчно много прилики между комунистическата идеология и християнството, за да заключим, че те са доста подобни. Резултатите върху силата и душевността на българина и от двете идеологии са също налице - упадък в резултат на загуба на връзката на хората със земята и природните закони.

Без силна заплаха отвън, България ще продължава да се самоизяжда отвътре.



Гласувай:
11



1. boristodorov56 - България не и трябват войни - а са достатъчни неверници, еретици и атеисти.
31.03.2012 00:36
Аналогиите са налагат от само себе си.
цитирай
2. sande - Разни хора, разни обяснения ...
31.03.2012 08:53
Продължителните периоди на мирно, спокойно, еволюционно развитие води до устойчиво развитие, хомогенизиране на обществото, прогрес и напредък във всички области.

Но всичко това води и до умора, до инерция, до доминация на консумативната стихия на живота, до намаляване на жизнените, съпротивителни сили на обществото, до апатия, до състояние на постоянен махмурлук, до инертност и дрямка... Тръгва се към упадък.Няма борба, има упадък.

Как се подържа живота в джунглата? Чрез постоянна жестока борба.

На Девети 44 идва една идеология на безумен, тотален популизъм. Тоталитарна
държава на илюзиите. Забявяне и стопиране на всякаква борба. Само подлостта, доносничеството, завистта, кариеризма, интриганството, камуфлажните усилия получават разцвет. Това е добре описано и не е необходимо повече да го описвам и аз.
Утопизма и капсулирането, изолацията от външния, нормалния свят водят до
катастрофално изоставане в научно-техническия прогрес. Надпреварване във въоръжването. Ужасна бюрокрация, която се превръща в букаи пред развитието.
Фалш във всички области. Вместо статистика - стъкмистика.
Следва колапс. Перестройка.

Рязка промяна, която разрушава моралните устои на обществото.
Отприщване на бента, след което следва потоп като в село Бисер.

Започва се отначало. 50 години са пропиляни.
Обезверяване и хаос. В Българияпреходът бе провален, компроментиран и съсипан от бекапето.

И така - до края на света. Това е пътя и съдбата на революциите и превратите. И на демагогиите.
цитирай
3. zelas - Продължителните периоди на мирно, ...
31.03.2012 13:19
sande написа:
Продължителните периоди на мирно, спокойно, еволюционно развитие води до устойчиво развитие, хомогенизиране на обществото, прогрес и напредък във всички области.

Но всичко това води и до умора, до инерция, до доминация на консумативната стихия на живота, до намаляване на жизнените, съпротивителни сили на обществото, до апатия, до състояние на постоянен махмурлук, до инертност и дрямка... Тръгва се към упадък.Няма борба, има упадък.

Как се подържа живота в джунглата? Чрез постоянна жестока борба.


Ето Санде, колко добре си разбрал мислите ми.

Затова смея да твърдя, че християнския морал и прекомерната цивилизованост са вредни за българина и ни убиват бавно, но сигурно.

В края на краищата ние сме животни и не бива да забравяме това. Колкото повече се опитваме да го забравим, толкова повече се отдалечаваме от живота.

А животът е жесток, животът убива и колкото повече се отдалечаваме от студената му гръд, толкова повече се страхуваме от смъртта. Защото смъртта и живота вървят заедно, те са на практика едно и също нещо.

Цивилизацията, културата и религиите създават един балон, в който човек е натикан и принуден да се съобразява с правилата (законите) в балона. Всеки който застрашава да спука този балон бива премахнат мигновенно.

Човекът не може да е свободен ако е натикан в балон, нали?
цитирай
4. audan - Що е "мир"?
31.03.2012 16:24
В случая - "липса на война". А дали е имало, наистина, мир?
Ще се спра на времето, когато беше Живков, защото лесно можете да проверите или попитате някого, ако не сте живели в това време.

И така. Официално от 1945 г. НРБ не е воювала. Е, имаше Пражка пролет, но участието ни бе символично. Армията ни беше въоръжавана, съответно на турското въоръжение. Целта беше, ако лошото НАТО, разбирайте Турция, ни нападне, то да удържим позициите,докато дойдат руснаците.
Имахме страховити ракетни комплекси, включително "краставички" - ядрени.

"Ако искате мир, гответе се за война!", бе официалният лозунг, а командирите открито си заявяваха, че щом сме армия, то се готвим за война. Другото е прах в очите.

Ще кажете, че това било в армията само. Но ако се замислите, тази линия бе валидна и при "цивилизацията".
"Да изпълним петилетния план за три години / в съкратени срокове / предсрочно / ..." Вариантите бяха десетки, а целта - "мобилизиране на силите, за по-високи резултати в трудовия делник".
Сиреч- при мир, се воювана трудовия пост.

Излиза, че мир не съществува. И това е точно така!
Това, което разбираме най-вече като "война" е краен стадий на тихата война - дипломатически, икономически, политически и всякакъв друг натиск, за да успее една група над друга. А когато нервите и/или парите свършат или една от групите сметне, че има огромно надмощие, тогава се прибягва до грубата сила.

Така че мир няма!
Защо, обаче, настъпва упадъкът?
Причините са много, но ето две от тях:
- стимулите или плашилата вече е вършат работа, ако се проточат през голям период от време без промени.
- измамно чувство за вечно положение на материалното. Тук се включват сигурните работни места, заплати, почивки, храна и привилегии, пенсии... И не на последно място - подкупи.

Най-лошото на периода 1944-1989 г. беше, че хората се отучиха на трудолюбие. И да работят, и да не работят, получават почти едни и същи заплати. А ако са връзкари, може и да не работят, а да получават какви ли не изгоди.
цитирай
5. audan - Продължение
31.03.2012 16:34
Имаше един много известен някога виц.

Отива Горбачов в Рая, а насреща му - Ленин. Прегръдки, целувки, поздрави.
- Какво ново? Как върви Русия? Изковахте ли от мечовете плугове?, - любопитства Ленин.
- Е-е-е, да, изковахме, така да се каже ... - мънка Горбачов.
- И?
- И ... сега работим за тези, които си запазиха мечовете.
цитирай
6. ran - 2. sande - Разни хора, разни обяснения ... +++
31.03.2012 16:39
sande написа:
Продължителните периоди на мирно, спокойно, еволюционно развитие води до устойчиво развитие, хомогенизиране на обществото, прогрес и напредък във всички области.

Но всичко това води и до умора, до инерция, до доминация на консумативната стихия на живота, до намаляване на жизнените, съпротивителни сили на обществото, до апатия, до състояние на постоянен махмурлук, до инертност и дрямка... Тръгва се към упадък.Няма борба, има упадък...


В края на 19-ти век започва един 25-годишен период на относително мирно развитие, кой знае защо наричано Бел Епок. Следват световните войни.
25 години след тях започва "революция на цветята" и упадък на консервативните ценности. След още четвърт век относителен мир - цветните революции, като междувременно е рухнала Желязната завеса.
Около 1995 - след ускорено премахване на антимонополните закони, рухва "американската мечта", която, условно, може да се нарече двигател на капитализма. В момента тече процес на изчезване на държавата като основен субект на международните отношения.

Така че описаният в постинга процес е от областта на антропогенезата :) и в никакъв случай не може да се нарече, комунизация, балканизация или българизация. Ние зависим от световните процеси и сме в очакване на новата световна война/революция/упадък :(
цитирай
7. balkanec - Пробвано е и другото
31.03.2012 17:02
Да се изколим за всеки случай, за да не би да стане упадък. Резултатите са били противоречиви :)
Разбира се винаги можем да се обесим, за да не се удавим :)
цитирай
8. zelas - Така че описаният в постинга процес ...
31.03.2012 17:04
ran написа:
Така че описаният в постинга процес е от областта на антропогенезата :) и в никакъв случай не може да се нарече, комунизация, балканизация или българизация. Ние зависим от световните процеси и сме в очакване на новата световна война/революция/упадък :(


Мисля, че си прав. Процесите са световни и затова винаги съм твърдял, че за да се запази българщината хората трябва масово да се върнем на село, тъй като в момента тече масова урбанизация на хората.

Някой ще каже, че това е невъзможно, но аз няма да се съглася. Точно в една такава стратегия може да се прояви полезността на един политик и най-вече държавник.

Ако хората бъдат поощрени от държавата да си създадат поминък на село, то процесите ще се задвижат много бързо.

Процесът може да започне с това да се поощрява натуралното и чисто земеделие. Все повече и повече хора ще осъзнават, че храната е едно от най-важните неща в живота. Според мен най-важното.

Хората също вече осъзнават, че докторите са само продавачи на изкуствени лекарства и поради това безполезни и дори вредни.

Търсенето на натурални (органични) храни и напитки расте с големи темпове в световен мащаб.

Ето за пример Нова Зеландия, която чрез реклама сега продават някакъв манука мед, който e от растението манука и имал специални здравословни качества.
цитирай
9. zelas - Да се изколим за всеки случай, за да ...
31.03.2012 17:17
balkanec написа:
Да се изколим за всеки случай, за да не би да стане упадък. Резултатите са били противоречиви :)
Разбира се винаги можем да се обесим, за да не се удавим :)


Не става въпрос за това - урбанизацията ни убива, културата ни идва в повече. Не само на нас, така е за всички хора. Не случайно цивилизациите замират тогава, когато станат твърде изискани.
цитирай
10. zelas - В случая - "липса на война&...
31.03.2012 17:19
audan написа:
В случая - "липса на война". А дали е имало, наистина, мир?


Да се подготвяш за война, не е война. Докато не засвирят вражеските куршуми около ушите не може да кажем че сме били войници.
цитирай
11. d3bep - Проблема не е в мира, а в системата :) ...
31.03.2012 19:29
Проблема не е в мира , а в системата :)
Тя е така устроена, че войните я спасяват, освежават я...
А има и друга световна закономерност.
След всеки успешен във войните цар следва по някой, дето да му мете и да оправя след него... Не успее ли тоя след него да постигне дълъг мир, постига скъсяване на границите.
Двойки да искаш баце...

Тутмос 3 и Аменхотеп 2.
Рамзес 2 и Мернептах.
Траян и Адриан....
......
Даже тея, дето си ги сложил, не говорят братче за дълъг мир, а точно обратното.
Те са наследници на неконтролируеми империалисти, и просот се опитват да удържат държавата в едно цяло. Както им е наследена. Не е мирът виновен, аккто го рисуваш ,а е просто отлагане на ... по стари събития.

Правилните ти двойки са:
Симеон Велики - цитираният от теб Петър Първи;
Михаил Шишман и сина му Стефан , и цитираният от теб Иван Александър.


Също имаме налице чудесни примери и какво става когато след големия бияч дойдат таквиа, коиот се сметат за още по - големи биячи ,в лицето на разпада на империите на Александър и на Дарий.
Т.е .идеята, че "мирът разваля" не работи... Нмеа засега някой дето успешн ода е спечелил цялата война на света в две полколения и после да е основал световен безмитен съюз, а и да ти кажа на ушенце, никой не го и иска така да стане работата....


Така че логиката ти като цял ое добре насочена, но пропуска събитията в динамика....
За съжаление системата е така устроена, че "нуждата от дълъг мир" е породена от опит да се оправят нещата вътре в държавата...
Коеот обикновено не му стигат 20, 30 или 40 години и резултатът накрая все па ке налице...
цитирай
12. анонимен - Нашенец.
31.03.2012 20:59
Да ви припомня че сме православни и чак после християни.Православен е този който пази ,спазва, слави правилата на живота.Докато другите живеят по закони,които сами по себе си са ограничаващи.Самите ограничения надуват балона и го пукат.Обърнете внимание така наречената търновска "конституция" се нарича правилник за устройство на държавата.Така че който може да живеее по правиката продължава. А религията в този си вариант е вредна и няма да спаси никого.А защо сме такива?Българина само насила можеш да го накараш да прави нещо което не е правилно,затова не си даваме зор.Както вървят нещата скоро ще започнат да ни се влачат.Но беше тая,никого повече не спасяваме.Да живеят по правилата.
цитирай
13. whiskeyy88 - "Има достатъчно много при...
01.04.2012 14:54
"Има достатъчно много прилики между комунистическата идеология и християнството, за да заключим, че те са доста подобни. Резултатите върху силата и душевността на българина и от двете идеологии са също налице - упадък в резултат на загуба на връзката на хората със земята и природните закони. "

Що за заключение е това и по какви критерии можем да ги сравним ?
Християнството се базира на догматиката и етиката, произлизащи от писанията следователно и на вярата ни в боговдъхновеността на писанията. Целта е спасението на човешката душа и по този начин се обръща върховно внимание на личността.
Комунизмът на първо място е атеистичен, което е коренно различие от християнството, в него се говори за равенство, но това равенство елиминира напълно личността на човека, а за спасение не можем и да говорим...

Иначе за вярата на българите бих казал, че повечето българи са атеисти, еретици, езичници, или просто неосведомени по отношение на християнството. дори тези които ходят редовно на цъква, повечето са пиетисти, така че и те не вникват в смисъла на вярата.
Като цяло идеята за мира водещ до упадък звучи логична, но не това е доказателството според мен.
цитирай
14. lambo - Силната заплаха отвън я има - Турция
02.04.2012 10:21
Но всеки се прави, че не я вижда
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Засегнал си въпрос, който е хара...
02.04.2012 10:49
Засегнал си въпрос, който е характерен за почти всички случаи в историческо време, в които след дълъг мир и "Златен век", следва по-бърз или по-бавен, но неминуем упадък.

Това няма нищо общо нито с християнството, нито е някаква характерна българска черта, особено що се отнася до предмодерното време. Причините за тези упадъци, дори да вземем дадените от теб примери и добавим към тях и Йоан Асен ІІ, защото той е в същия ред, както казвам са съвсем тривиални и общовалидни и общонаблюдаеми навсякъде по света от дълбока древност до има няма някъде към 20 век даже.

Обикновено тези управления се считат за златен век и са много тачени тези владетели от населението, защото му дават повече от две три поколения мир. Това от една страна, от друга, всички тези властвания започват обикновено с някаква военна и политическа победа, която ситуира тези владетели като безспорни авторитети за своето време и никой не смее да ги закача докато са живи, именно поради авторитета им.

Така изведнъж имаме владетел, който чрез своя живот гарантира външен мир и относителна външна стабилност от една страна, но от друга докато той властва света около него се променя. Динамиката е такава, че изведнъж мирът се оказва проблем след смъртта на владетеля. Проблемите най-често са:
1. Поява на агресивни и амбициозни съседи, които едва чакат да се спомине стария монарх
2. Липса на военен опит и военни навици в поколения от населението
3. Икономически проблеми, породени от закостеняла в рамките на управлението бюрокрация и система
4. Проблеми с наследниците и наследяването
5. Занемаряване на армията и отбранителните системи и изоставане по отношение на тактика, въоръжение и т.н.
6. Натоварен бюджет поради нарастнали представителни и други разходи, свързани с желанието на владетеля да остане във вечността и много други...

Тодор Живков не е в тази категория, диктаторите в модерно време са на друг режим, а и ние бяхме 45 г. във война, която загубихме, все пак!
цитирай
16. zelas - @ anonymousbulgaricus Прав ...
02.04.2012 14:47
@ anonymousbulgaricus

Прав си, че това явление се наблюдава при всички народи. Не съм обаче съглсен, че сме били 45 години в условията на война. Пос скоро подготовка за война, в очакване - не е същото.

Ако хората са толкова години в очакване то в крайна сметка напрежението отслабва и става рутина.
цитирай
17. anonymousbulgaricus - Ами как да не беше война, като всяко ...
02.04.2012 15:15
Ами как да не беше война, като всяко поколение биеше крак в казармите и се готвеше за боеве срещу врага, който беше Турция и Гърция и гадния империализъм в цялост. Но да го махнем това, фактът че войната беше преимуществено "студена" и че в България не е имало горещи точки, не променя, че във всяко едно отношение системите ни бяха настроени и всичко беше подчинено на това противоборство и отиваше като разход, огромен и на пари и на ресурси и на всичко в тази посока.
Имаше си и жертви - човешки, а българите и не само като заложници в "лагера" това им коства всъшност повече жертви от всичките войни, които България е водила до 45 г. накуп. То това си беше и още дава рецидиви, като все едно ядрена бомба ни е ударила и сме оцелели, ама отвътре всъшност болни и генетично увредени за поколонията...

Но, виж темата за това, кога и как комунистическите идеолози се опитаха да подменат християнството с нова религия - комунизма и как го правеха това е интересна и познавателна тема, защото показва на практика как се прави и как се постигат резултати.
цитирай
18. zelas - Но, виж темата за това, кога и как ...
02.04.2012 18:50
anonymousbulgaricus написа:
Но, виж темата за това, кога и как комунистическите идеолози се опитаха да подменат християнството с нова религия - комунизма и как го правеха това е интересна и познавателна тема, защото показва на практика как се прави и как се постигат резултати.


Това е тематиката, която ми се върти в главата.

За мен налагането и приемането на комунистическата идеология е също доказателство за полу-християнския характер на българина.

Имам чувството, че българина прави неща напук на църквата, която се държи като държава в държавата и не по-малко нехаеща и откъсната от обикновения човек.
цитирай
19. anonymousbulgaricus - Е, ти все от глобални и общовалидни в ...
03.04.2012 09:30
Е, ти все от глобални и общовалидни в историята процеси се опитваш да изведеш нещо специфично българско и то все в посока, че българите са "полу-християни" или "маскирани християни".

Подмяната на християнството в комунистическите държави и превръщането на комунистическата идеология в квази религия си започва както си му е реда от СССР още след като умира Ленин и се внася във всички държави от соц. лагера по един и същ модел с малки локални вариации и в развитие. Той няма нищо общо със степента на християнизация и естеството на християнските вярвания нито на руснаци, нито на българи, нито на румънци, чехи, поляци, германци и т.н.

Примерът е ценен, защото е модерен и е достатъчно видим и осветен. Все пак основният враг на комунизма е именно християнството сред локалните народи и се вижда и със самолет, как става борбата именно с християнството, през проникване и овладяване на съответните църкви, забрана на обреди и ритуали и подмяна на християнските празници, с научно обоснованите тези за "битовото християнство", с "религията опиум за народа", за да се стигне до финала със захлупването на християнските празници (по християнски модел от Средновековието) с комунистически такива и подмяна на тяхната символика. Изграждането на св. комунистическа "троица", локалния "пророк" и големите и местни "светии" и "светли дати" и т.н.

За съжаление тази развала върху ценностната система на източно европейските християнски народи, която нанесе комунизма е видна и има днешните рецидиви и проявления. Дори, твоите опити от научно-познавателния интерес към историята на България и на традициите и религиозните вярвания на българите да изведеш и докажеш теза за "нехристиянството" или "полу-християнството" на българите е точно такова ехо от комунистическото възпитание и пропаганда, колкото и да мислиш, че си бил имунизиран от нея.

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784820
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031