Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2013 21:44 - Генерал Скобелев...... Сюлейман паша и ....съвременните еничари
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 7000 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 03.05.2013 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не ми е минавала и през ума такава странна комбинация. Не, не ги обединявам просто ще ги разгледам заедно
Генерал МИХАИЛ СКОБЕЛЕВ!  Минута мълчание!
Героят от освободителната война, застанал начело на войските си, неуловим за турските куршуми. Пред който изтръпват от възхищение самите турци! Най-младият, най-знаещият, най-способният руски генерал!
Е, намери се един българин, който го нарече "кръволак некадърник" Смайващо!
Не ми е целта да пиша биография и да изтъквам заслугите на този достоен човек, сбогувал се с живота през1882г , ненавършил 39 години. Може да се сметне на колко е бил пет години по -рано.  Версията , официално е инфаркт, иначе под сурдинка се твърди, че е намушкан в кръчма при опит да разтърве биещи се. Не знам, приемливо е, като се има предвид натурата му.
Ще приведа цитати/ ФАКТИ/ от един достоен военен и публицист от книгата му за Алексей Узатис, писана през1900 г.
Военният е полковник Гюлмезов, първи набор български офицери от Източна Румелия, произведени през1979 г. В първата си част тя е посветена на капитан Узатис, една злокобна личност и едновременно с това ,измиваща петното върху българите, което би им лепнал целият свят. Но по реда си
Капитан Узатис е много близък приятел на Ген Скобелев.Толкова близък, че Олга Скобелева, майката на генерала го приема като син Той не е руснак, черкезин е. Но благодарение на семейството е изучен, владее езици, в стрелбата е всепризнат снайперист. Но има качество чуждо за Скобелеви-безмерна алчност
През 1880 год. майката на генерала пристига в Пловдив. Целта й е дарителска акция в полза на пострадалите от войната. На 06 07 е убита от този, когото е направила човек-капитан Узатис, с цел грабеж . На 57 години е. Потресът в Румелия е огромен И сега цитат от книгата на Гюлмезов " ...Нашите врагове ехидно щяха да указват на България като на страна дивашка, дето даже и майката на генерала Скобелева, най-популярния герой от Освободителната война не е могла да бъде запазена от хищническите инстинкти на българите.." Да, така е щяло да се квалифицира!

Сюлейман паша! Беше квалифициран като глупак и основна причина за поражението на турците. От скромния ми едногодишен опит в щаб на полк като началник хим служба в качеството си на школник ,внимателно наблюдавал вземането на решение на командира на полка, не мисля така. Решенията му са правилни. Можел да мине през Хаинбоаз, през Арабаконак. А придвижването дотам. А на руснаците първата задача е била да осигурят охрана на другите проходи. Те са и по-лесно защитими, не са необходими толково хора ,колкото на Шипка. Не, не е безумец Сюлейман, поне в този смисъл
В работата ми дойде генерален директор-чужденец.Иска икономии и отива за седмица в чужбина. През това време, заместниците -българи , връчват предизвестия за съкращение. При връщането му ,тържествено докладват за постижението си. Той е изумен, искал е само проучване и разбира се анулира заповедите.Тези хора правилно, веднага бяха кръстени еничари! За съжаление тази еничарска категория не е изчезнала безследно, появи се , има я и в историята за съжаление!



Гласувай:
9



1. leonleonovpom - Оригиналното заглавие на книгата, ...
06.03.2013 22:23
Оригиналното заглавие на книгата, за тези които се интересуват е:
Капитан Узатис и Убиването на мадам Скобелева/ 1879-1880 /
Преиздадена е от издателство " Божич" 2008 г Бургас
Този български публицист и военен -полковник , в качеството на такъв не оставя и сянка от съмнение, че Скобелев е някакъв друг, освен герой. А едва ли някой е имал по-близък контакт със Скобелеви от него в Нова България
цитирай
2. germantiger - ...
07.03.2013 14:56
Ако сравниш уменията на Скобелев и Тотлебен в немалко "области" на войната или военното изкуство, едва ли би написал най-способния като квалификация. Не е проблем, че Тотлебен е германец, сравнението и истинността изискват повече внимателност.

За същността на постинга и случая с майката - не го знаех и научих нещо ново.
Поздравления!

...

За "еничарите" в много твои теми и не само при теб:

Впечатленията ми от блог.бг и нет-а са, че е пълно с българи пишещи колко всесветовно велико е българското (дори когато отстъпва на световното).

Впечатленията ми от блог.бг и нет-а са, че е пълно с българи пишещи за български победи, постижения, гордост и каквото се сетиш.

Впечатленията ми от блог.бг и нет-а са, че е пълно с българи пишещи и обвиняващи всеки несподелящ мнението им за еничар или "друг"...

Това се случва и по телевизиите малко или много - тв като скат няма във Франция или "германия" (и това е техен проблем, не тукашен), историк като Божо Димитров говорещ явни глупости (понякога), но величаещи няма сред западноевропейските нации на национално медийно ниво (и това пак не е бгпроблем), НО ТОВА СА МИ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА и вероятно фактите.

"Та" защо това оплакване от еничари, от липса на бгпатриотизъмм, като всъщност той прелива и залива отвсякъде - почти?!

Във всеки случай този нмационализъм сега е от полза, нежели във вреда - така-че съм ЗА, разбира се безмерието ви (не лично твоето) не споделям, патриотарството - също.
цитирай
3. leonleonovpom - Благодаря приятелю за включван...
07.03.2013 15:19
Благодаря приятелю за включването.
Оценката ми за Скобелев е комплексна и тя не се различава от тази на полковник Гюлмезов, който е и висш военен Тотлебен е безспорен стратег, зрял военен на възраст, при Скобелев има друго, което обсебва-младежкия жар. Не ги противопоставям в никакъв случай, де факто Тотлебен е победителят при Плевен Впрочем, ако се види първият материал, ще се види, че хвалейки някоя личност, никоя друга не оплювам.
Що се отнася до позицията на Великите сили, за освобождението на България заслугата им е другаде-В гласността, която са дали на зверствата в Батак.Макгахан, предвестникът на свободата, обвиняван даже, че пресилил нещата
А сега за самите зверства. По правило са приоритет на башибозуците. Турчин в църква не влиза и не убива. В априлското въстание армията върви след башибозука и се намесва едва когато той се провали-какъвто е случая в Брацигово.Там има и куриоз-Хасан паша, бесен от повторното връщане на прогонения башибозук му нарежда да изчезва, защото вместо срещу Брацигово, ще обърне топовете срещу тях
На мен приятелю по скоро ми прави впечатление вроденият вероятно нихилизъм, отричането на българското в полза на нещо чуждо и кучешката благодарност пред някой чужденец Е има някой, които и тук се опитват да подсилят тази чертичка, да ни я направят определяща. Правя ,говорейки за българите, защото усещам укор, сериозна разлика между българите в древността и сега. Но това е при всички народи. Меко казано, ще ми стане весело, ако някой твърди, че примерно, днешните гърци са еквивалент на древните и както е редно ги превъзхождат
цитирай
4. germantiger - ...
07.03.2013 17:00
За Скобелев аз имам положителна оценка, далеч от днешното оплюване на него от различни историци или пишещи за жертвите при Плевен. Оценката ми е висока и положителна защото имам няколко книги за него и войните му извън Балканите. Иначе казано - за Скобелев нямаме особени различия.

За башибозука, за помаците и мангалите и техните зверства по турско време тук в България за жалост знаем предостатъчно - поне интересуващите се като теб и вероятно мен, както и немалко блогъри търсещи, будни и имащи знание - вярно да го наречем масовия читател едва ли е наясно...

За патриотизма в България може да се пише много - хубаво и нехубаво. Интересна тема е нихилизма също - въобще народопсихологията е изключително занимание, струва ми се сред малко люде днес.
цитирай
5. danailvdimitrov - Скобелев е труден за охарктеризиране
08.03.2013 11:08
Безумно смел ,вдъхновяващ, но същевременно анархичен и неподчиняващ се на главното командване(виж щурмовете му за Плевен и този за Цариград) - а това е пагубно за една армия в която се мисли и действа по-скоро стратегически. Кланетата му в Полша също се изтъкват в негова вреда, но и полското въстание е инспирирано от вън(от масони) така,че...а бе въобще труден за оценка.

Соломон паша (еврейн и син на еничарски ага, масон участник във свалянето на Абдул Азис!). Не е глупак определено- но също е зверски(за нас ) касапин. Много си приличат със Скобелев по маниер. Безотговорен и своеволен. Затова е свален и осъден от военен съд( включително и заради изтребването до крак на Ст.Загора, на София както знаем и се разминало)
цитирай
6. leonleonovpom - Данаил, не съм апологет на Сюлейман ...
08.03.2013 14:02
Данаил, не съм апологет на Сюлейман паща. Изобщо на никой политик не съм. А той се проявява и като такъв. Твърдя, че не е глупак и ако действията му изглеждат такива, има нещо скрито и неописано.
На Скобелев не съм биограф. Постарах се да издиря оценка на човек, съвременник, военен, и то висш, от първите на Нова България. Е, неговата оценка, базирана и на световната за Скобелев е такава!
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom - За Германтигър
08.03.2013 14:30
С тебе е приятно да се кореспондира, дори и като опонент в някои случаи. Личи си доброто възпитание!
Ти имаш позиция и я защитаваш, което е нормално, когато друг я пристъпи и то вероломно. Няма място за сръдни от евентуалната реакция.
Опасно е, както при руска рулетка, да реагираш спрямо човек, който няма изявена позиция. Но ти далече не си такъв случай!
Поздрави!
цитирай
8. merlin68 - Тигър,
08.03.2013 20:06
Тотлебен безспорно е изключително кадърен генерал, но място за сравнение между него и Скобелев няма и ти би трябвало отлично да знаеш това, нали си бил военен. Тотлебен е инженер, а Скобелев полеви офицер, при Плевен командва кавалерията, докато Тотлебен е извикан по-късно за да изгради обсадата на града. Няма просто място за сравнение между тях.
Освен това Тотлебен не е германски генерал:))) Роден е в Латвия (част от Руската империя) той е руски генерал, служещ на Русия.
цитирай
9. germantiger - ...
09.03.2013 19:01
merlin68 написа:
Тотлебен безспорно е изключително кадърен генерал, но място за сравнение между него и Скобелев няма и ти би трябвало отлично да знаеш това, нали си бил военен. Тотлебен е инженер, а Скобелев полеви офицер, при Плевен командва кавалерията, докато Тотлебен е извикан по-късно за да изгради обсадата на града. Няма просто място за сравнение между тях.
Освен това Тотлебен не е германски генерал:))) Роден е в Латвия (част от Руската империя) той е руски генерал, служещ на Русия.


Знаех си, че Сталин не е грузински деспот, а е съветско-руски диктатор ;)
Роден в руската империя и не само служил, а и управлявал нейния наследник - СССР.

В Прибалтика са родени бол германци, даже има книги за тях, една от най-новите е "Остзейские немцьi в Санкт Петербурге" от Сергей Гаврилов и книгата не е благосклонна към тях. Други величаещи ги мога да посоча, но не са четиво, което ще предпочетеш (пак от руснаци писани).

Скобелев и Тотлебен не ги сравнявам, в коментара ми преди дни написах АКО автора на блога предпочете да ги сравни, аз не съм го направил. Може да бъде направено с уговорките каквито ти спомена.

Аз на Скобелев съм му фен заради средноазиатските геройства и победи.
цитирай
10. merlin68 - Така си е тигър,
09.03.2013 19:12
Сталин е съветски, а не грузински диктатор, както и Доган е български, а не турски политик. Не знам дали Тотлебен е от немски или латвийски произход, но германски генерал никога не е бил.
цитирай
11. germantiger - ...
09.03.2013 21:52
Всеки носи своя прозиход, обучение или влияние.
Също е вярно, че държавата в която упражняваш занятието си ти влияе абсолютно.

Ако по произход си прусак-германец като Тотлебен, то ти носиш стил, дух, различен от руския. Руската служба и държава оставя своята следа върху теб и това е безспорно.

Ако си учен като Айнщайн роден в Германия, учил в Швейцария, то това те белязва за цял живот, дори работещ след години в САЩ. Новата "родина" оставя диря и те променя също.

Ако си футболист от мигрантски произход, но играеш в националния на "германия", ти също си различен от типичното десетилетия за този отбор. От друга страна ти приемаш или "попиваш" от този отбор и неговия стил или традиции.

РАЗЛИЧНА Е СТЕПЕНТА ЗА ВСЕКИ С РАЗЛИЧЕН ПРОИЗХОД ИЛИ УЧИЛ В ЧУЖБИНА ИЛИ ПОВЛИЯН ОТ ЧУЖДОТО.

В този ред на мисли тези хора не могат да бъдат наречени в същността си напълно някакви, За това Тотлебен не е руски генерал в същността си, в службата си - да.

Така е в живота, без значение на професионалната сфера. Произхода, средата в която си расъл, образованието и мястото където си го получил и натрупал, предпочитанията и повлияването ти, те правят различен и нетипичен.

Тотлебен е германец по произход и по стил, руснак по служба и исторически постижения.
цитирай
12. leonleonovpom - Стана ми достояние, някакъв нов ...
10.03.2013 14:47
Стана ми достояние, някакъв нов прочит на Санстефанския мир, на Берлинския договор,което донякъде обяснява позицията от която ме атакуваха. Сега, от бюрото има много удобни и злепоставящи коментари за руснаците дали пряко във войната 61 000 жертви и поне още толкова загина ли от раните , измръзване и болести Престъпно е да се отрича всеруското движение в полза на българите. Намесих прадядо ми защото е очевидец и е престъпно да бъде неизвестен, заради един скандал със Захари Стоянов
Западът има заслуга, това е моето убеждение за разгласяване на зверствата-най- вече Макгахан, .Леге и Позитано имат заслуга София да не е опожарена, но който не е виждал какво чудо е Троянският Балкан през зимата, само той може да мисли, че руснаците са направили едно нищо Дали са хиляди жертви, на ръце са пренасяли топовете, защото конете не са били в състояние, хиляди българи са помагали
цитирай
13. merlin68 - Отделни личности от запада имат ...
10.03.2013 15:06
Отделни личности от запада имат заслуги за Освобождението ни, такива като Макгахан, Юго и др. Те запознават обществеността в Западна Европа с тежкото положение на българите, намират сред населението подържници на българската кауза. Същевременно обаче ясно трябва да се каже, че политиката на западните държави с нищо не допринася за Освобождението ни. Напротив, особено Англия всячески пречи на този процес. Та нали английският флот докара армията на Сюлейман паша, вилняла в Стара Загора, Нова Загора и околните села, това прави английската политика пряко отговорна за смъртта на хиляди българи. Та нали Англия и Австро-Унгария на Берлинският конгрес разпарчадосаха освободената България!
Който какъвто иска прочит да си прави, има един голям факт - единствено Русия ни подаде ръка и единствено благодарение на нея България възкръсна!
цитирай
14. leonleonovpom - Безспорно е така. Русия взела Мо...
10.03.2013 15:21
Безспорно е така. Русия взела Молдова, Румъния- Добруджа и култовият град Тулча. Да но в книгата за убиеца на мадам Скобелева , капитан Узатис, авторът пише, че Берлинският договор разделя България на пет. Стреснах се и вех да смятам, не може да греши. Така е-Двете Българии, Добруджа, пиротско и Нишко на сърбите, които няколко години по-късно ще поискат и София за компенсация, може би заради Свети Крал и Одринска Тракия и Македония- в Турция, за които по-късно ще се пролеят реки от кръв. Императорът и некадърни военни и " кръволоци"-С о, защото лочат кръв като Скобелев ли са отново виновни?!
А За какви заслуги АвстроУнгария получава Босна и Херцеговина, Англия - Кипър! Заради нас ли, или защото са действали срещу нас!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1021045
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930