Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 17:35 - Гърция - произведено в Германия!
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 12750 Коментари: 17 Гласове:
6

Последна промяна: 28.05.2013 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Гръкофилство

Гръкофилство или Philhellenism ("Любовта към гръцката култура") [1] е била интелектуална мода от началото на 19-ти век, която кара известните Лорд Байрон или Чарлз Никола Фабвиер да се застъпят за гръцката независимост от Османската империя. 

В периода на политически репресии след падането на Наполеон, когато либерално мислещата, образована и просперираща буржоазна класа на европейските общества открива романтични революционни идеали, се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада.

Гръкофилство е било особено силно в Германия, където манията по древните елински градове-държави започва още през 18-ти век като мода сред изискани кръгове и навлиза дълбоко и в образователната система.

Първата фаза на гръкофилство в немската култура започва с писанията на Йохан Йоахим Винкелман, един от изобретателите на история на изкуството. По-късно Фридрих Август Волф поставя началото на модерната Омирова степендия.
 

Създаването на модерна Гърция


В резултат на засилващото се гръкофилство, в Европа се заражда идеята, че територията на древна Елада трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.

Поради гръцки произход на голяма част от класическата наследство на Запада, тази идея става доста популярна и поражда съчувствие за гръцката кауза. Много заможни американци и западни европейски аристократи, като например известния поет лорд Байрон и Самуел Хоуи се присъединяват към гръцките революционери. Много други са помогнали за финансиране на революцията.


Договора от Лондон 1832 провъзгласява Гърция за монархия. Германският Ото Вителсбах (католик), принц на Бавария е избран за крал. Ото пристигна във временната столица, Нафплион, през 1833 г. на борда на британски военен кораб. 

Съвременното гръцко знаме е наложено от Ото Вителсбах и е създадено на базата на знамето на Бавария.
 

По време на османската епоха хората живеещи южно от Олимп Olympus наричали себе си Римляни (Romeos). След създаването на новата гръцка държава на територията и са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които биват асимилирани напълно. 

До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от Арванити. Арванитите традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) диалект на албанския език. Те се заселват в Гърция по време на късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци. [2]

Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили. Съвременните гърци наричат ​​себе си елини (Ellines), а държавата им Елада (Hellas). Няма древни карти или препратки с думата "Гърция". Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави, следователно древна гръцка държава никога не е съществувала.


Гръкофилство и нацизма

Германската мания по древна Елада се проявява и в началото на 20-ти век. Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън не произлиза от древна Елада, нито е дори от 19 век, когато се възражда олимпийското движение. Целият този ритуал е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Началото на древните олимпийски игри е било обявявано от пратеници, които са носили маслинови корони, символ на свещеното примирие, което гарантира, че спортистите могат да пътуват безопасно до и от Олимпус. Не е имало ритуално пренасяно на олимпииски факел.


Гърция и гърците сега

В книгата си "Нещастието да си грък", Nikos Dimou поддържа идеята, че желанието на Запада да проектира древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.

Този сблъсък между нашето напомпано, митично его и суровата ежедневна реалност е постоянен източник на депресия. Ние смятаме, че трябва да получим специално признание и отношени
е, и когато ние не го получим се чувстваме разочаровани. Ние ставаме несигурни и проявяваме поведението на "аутсайдера". Затова започваме да вярваме в теориите на конспирацията и се чувствуваме застрашени. [3]


"Виновни са германицте" казва г-н Dimou за просволутата гръцка гордост. Той има предвид Йохан Винкелман, немски историк по изкуството 18-ти век, чиято визия на древна Гърция е " населена с красиви, високи, руси и мъдри хора, представляващи съвършенство", което в известен смисъл оформя модерната гръцка идентичност.

"Ние говорихме на албански диалект и се наречахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа, всички те ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ "
 [4]

С други думи германците и европейските велики сили в началото на 19ти век са били в основата на създаването на съвременна Гърция и съвременните гърци по модела на немската арийска философия. Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, но гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век.
 


--------------------------------------------------------------


[1] Philhellenism, WikiPedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Philhellenism

[2] Арванити, Wikipedia- http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8

[3] Nikos Dimou: The agony and the ecstasy of being Greek, The Independent, 6 юли 2004 - http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/nikos-dimou-the-agony-and-the-ecstasy-of-being-greek-6166154.html

 


[4] Elgin Marble Argument in a New Light, The New York Times, 23 юни 2009 - http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?pagewanted=2




Гласувай:
7



1. zelas - Гръцка държава никога не е същес...
28.05.2013 17:39
Гръцка държава никога не е съществувала на Балканите, до 19ти век.
цитирай
2. injir - Ново двайсет...:)
28.05.2013 18:22
Ново двайсет...:)
цитирай
3. germantiger - Гласувам ЗА
28.05.2013 18:41
Ако добре помня - предишен твой (или другиму) постинг, няма лошо разбира се да го публикуваш пак и пак.

Началото на 19-и век няма германска арийска философия, философите може да ги изучаваш или прегледаш, както и полит"теченията".

Елинската цивилизация заедно с класическия Рим нямат равни в Античността, а глупостите, които са вършили великите сили - също. В този ред на мисли аз не съм фен на гърците, а на елините!
цитирай
4. leonleonovpom - ВЕЛИКОЛЕПЕН АНАЛИЗ, ПОДЧИНЕН НА ...
29.05.2013 08:14
ВЕЛИКОЛЕПЕН АНАЛИЗ, ПОДЧИНЕН НА ИСТИНАТА, А НЕ НА ФАНТАСМАГОРИИ
цитирай
5. pioneer - и да е така, и какво сега, нова бал...
29.05.2013 17:36
и да е така, и какво сега, нова балканска война ли ти е посланието?
цитирай
6. pioneer - Neu Pinakothek München ...
31.05.2013 15:44
Neu Pinakothek Muenchen тежи от сликите на Carl Rottmann!
Десет тони HELLAS! :-)

http://www.art-perfect.de/carl-rottmann-griechenlandzyklus-zehn-tonnen-hellas.htm


http://www.insecula.com/PhotosNew/00/00/07/10/ME0000071050_3.JPG
The Entry of King Othon of Greece in Athens


цитирай
7. aristotelis - Камък да вдигнеш и под камъка ще има една гръцка дума! Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи.
02.06.2013 21:53
Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.

40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
8. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко........
02.06.2013 21:58
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач:
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави.
цитирай
9. aristotelis - . . . . . . . . . Братя горди пра-пра-...
02.06.2013 22:00
.........Братя горди пра-пра-пра-турак-вулгари. Престанете да си избивате комплексите! Напълно ви разбирам,не е леко за вас да преработите миналото си! 2 века под гръцко владичество(Ренесанса за България), 5 века мръсно османско робство. Ашладисване на вашите женки. Освобождение благодарение на братушките.Балканска,Междусъюзническа война,първата светона война.Втората световна война,лизахте до края гъзовете и ботушите на чичко Адолф и фашистите,като се надявахте че ще ви подари за лакейството Северна Беломорска Гръцка Тракия!После изведнъж,като фурнаджийски лопати си припомнихте за любовта към СССР и станахте всички ,активни борци против фашизма и капитализма и така...цели 45 години!От 22 години демокрация, правите свирки на класовия враг,хамериканските кравари!Цвета на нацията напусна България,търсейки препитание,жените и сестрите ви проституират в Гърция и Европа.За 20 години демокрация ви стопиха с 3 милиона от етноса, Планът "Ран Ът" е приложен с пълна сила, драги послушни опитни мишлета!Това се нарича ГЕНОЦИД! Циганизирането и радикално мюсюлманизиране на България се провежда с пълна пара!Страх ви е да погледнете трагичнострашното близко бъдеще което ви очаква, благодарение на новите си покровители!Сигурно сте виждали уплашения поглед на зайчето,преди да го погълне змията!
цитирай
10. aristotelis - Тежки и дълбоки национални български комплекси за малоценност!
02.06.2013 23:50
Етимология на името "Гърци"
Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.

Етимология на името „Еллин”
Елин според древногръцката митология е митичен прародител на елините. Той е син на Девкалион (според други версии — на самия Зевс) и на Пира, брат на Амфиктион и баща на Еол, Ксут (Ксутос) и Дор (Дорос). Всеки един от синовете му е родоначалник на по един от основните гръцки родове: от Еол произлизат еолийците, от Дор — дорийците, а синовете на Ксут, — Ахей и Йон — дават началото на ахейците и йонийците, съответно. Според Хезиод, от връзката на сестрата на Елин, Пандора със Зевс, се ражда Грек който е става епоним на гърците (Graikoi), а от връзката на другата сестра на Елин, Тия, със Зевс, се раждат Македон, родоначалник на македоните и Магн (Магнес) основател и първи цар на Магнезия. Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил.

Чета "коментарите" и пред очите ми е картината на съъвременното българско общество и култура ! И после се ядосват ,че цивилизованият свят ги гледа с презрение ! Не е чудно, че "цветът" на нацията всячески се стреми да избяга далеч от тази смрад ! И понеже природата не търпи празноти, мястото им се запълва с ........каквото е останало ! Турци , цигани и мутри ще управляват страната! Началото е положено !!!
цитирай
11. aristotelis - Съвременните гърци не само не са ...
03.06.2013 00:31
Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, но гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век....................

АЗБУКАТА И ПИСМЕНОСТТА СА ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА ГРЪЦКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ А САМО МРАК И ДИВАЩИНА! А КУЛТУРАТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СЕ СПОМЕНАВА НИКЪДЕ ЗАЩОТО НАРОДИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДО 10-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА НЯМАТ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ.

ТАЗИ ИСТЕРИЯ ЗА ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ БЪЛГАРИТЕ СА Я ПЛАТИЛИ МНОГО СКЪПО, КАТО НА ТРИ ВОЙНИ СА БИЛИ ЖЕСТОКО НАЕБАНИ, ЗАЕБАНИ И ПРЕЕБАНИ, С МНОГО КРЪВ И УНИЖЕНИЯ. А КАКТО Е ВИКАЛ НА ЕДНО ПРЕДАВАНЕ "РОДОЛЮБИЕ" СОЦИОЛОГА АНДРЕЙ РАЙЧЕВ, ПОРАДИ ТАЗИ ИСТЕРИЯ И ОГРОМНИТЕ МАТЕРИАЛНИ И ЧОВЕШКИ ЗАГУБИ В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ БРОЙ БЪЛГАРИ , ЦИГАНИ И ТУРЦИ! А ГЪРЦИТЕ СА ВИ ИЗКАРАЛИ СПРАВЕДЛИВО ЧЕРВАТА ПРЕЗ УСТАТА ЗАЩОТО ЗЕМИТЕ ДЕТО СА БИЛИ РОДЕНИ ДИМОКРИТОС, АРИСТОТЕЛИС, МЕГАС АЛЕКСАНДРОС, ФИЛИППОС И СЕ РАЗВИЛ ЕЛИНИЗМА СА ГРЪЦКИ И САМО ГРЪЦКИ А ВАРВАРИТЕ ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ДЕТО СА ПРИСТИГНАЛИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ПРЕЗ 6-ТИ И 7-МИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЯТ ДО КЪДЕ ИМ СЕ ПРОСТИРАЛА ТЕРИТОРИАЛНО ЧЕРГАТА! ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СТЕ ДЪЛБОКО БЛАГОДАРНИ КЪМ ГЪРЦИТЕ ЗАЩОТО БЕЗ ЕЛИНИЗМА НЯМАШЕ ДА ИМА "БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ" А КАТО ВЛЕЗЕШ В МУЗЕЙТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЪРХУ ВСИЧКИТЕ ПАМЕТНИЦИ Е НАПИСАНО НА ГРЪЦКИ ЕЗИК И САМО НА ГРЪЦКИ! А ДОКАТО ВИЕ КАТО ПОСЕТИТЕЛИ НА МУЗЕЙТЕ БЛЕЕТЕ КАТО ХАЙВАНИ БЕЗ ДА РАЗБИРАТЕ КАКВО ПИШЕ, ГЪРЦИТЕ РАЗБИРАТ ЗАЩОТО СИ Е ГРЪЦКО, ТЯХНО НАСЛЕДСТВО А ВИЕ ИМАТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО САМО ДА ГО ПАЗИТЕ БЕЗ ДА СЕ КОМПЛЕКСИРАТЕ И ДА СТАВАТЕ СМЕХОТВОРНИ И ДА СЕ ПРЕВРЪЩАТЕ В КЛОЙНИ НА ИСТОРИЯТА ПОДОБНО НА МИКИМУСЕДОНЦИТЕ!
цитирай
12. aristotelis - ОБРАЗОВАЙ СЕ ЦЪРВУЛ : Кръстьо Манчев "ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ"
03.06.2013 01:05
ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ
Кръстьо Манчев
История на балканските народи

Гръцкото общество в началото на XIX век

До началото на XIX век Гърция прави значителна крачка напред в своето обществено-икономическо развитие. Проникват стоково-паричните отношения, зараждат се първите форми на капиталистическо производство, възникват манифактурни предприятия, полупланинското източно крайбрежие на страната се оформя като промишлено-занаятчийски район, силно развитие получават търговията, корабостроителството и корабоплаването. Гръцките острови и пристанища постепенно отнемат първенството на Венеция в транзитната търговия, богати гръцки търговци образуват мощни компании, основават свои кантори и търговски колонии по Европа, строят кораби и управляват богат и силен търговски флот — към края на XVIII век целият гръцки търговски флот разполага с повече от 600 кораба с товароподемност над 150 хиляди тона и около 37 хиляди моряци. При това търговията не е вече обикновена размяна на стоки, а обслужва производството и участва в търсенето и завладяването на пазари и източници на суровини.
Заедно с това силно развитие получава корабостроителството. Възникват едри корабостроителни и корабовладелски компании, притежаващи големи капитали. В тази сфера напълно се налага капиталистическото предприемачество. Корабите често се строят не за да се ползват от самите собственици, а за да се дават под наем. Всъщност, преди още да се учреди като национална държава, Гърция става морскотърговска „държава“ в рамките на Османската империя.
По-особено е положението на Гърция и в политическата област. Гръцките земи имат различен държавно-политически статут в Османската империя — един за островите, друг за областите Мани и Сули, трети за Пелопонес или Континентална Гърция. Навсякъде обаче се запазват някакви форми на самоуправление. Да вземем например Пелопонес. След 1715 г. той става османски пашалък начело с назначен от султана паша и разделен на окръзи (епархии) начело с назначени от пашата войводи. Окръзите се състоят от общини, които се управляват от изборни старейшини. Тези именно старейшини образуват своего рода общински парламент, местно събрание като съвещателен орган при войводата. Един или двама избрани от общинското събрание първенци влизат и в изпълнителния съвет на войводата. Тези именно първенци са т.нар. коджабашии. Най-често те са едри земевладелци или монополисти в пелопонеската търговия и играят ролята на посредници между населението и османските власти. Двама коджабашии имат пелопонесците и в Цариград като свои посланици пред Портата.
Всъщност коджабашиите стават част от османската управленска система, но са и част от гръцкия народ. Те не се избират от цялото население на даден район, а от определен брой имотни хора, по-точно от общинските старейшини. Като част от османската управленска система те се проявяват като консерватори, но като част от гръцкия народ не са далеч и от неговите националноосвободителни стремежи. Друга подобна групировка съставляват фанариотите и висшето гръцко духовенство. В квартала „Фенер“ на османската столица се намира седалището на Цариградската патриаршия. Там живеят най-богатите и образовани гърци. Техни хора участват в османската администрация и заемат важни държавни постове: велик драгоман — частен секретар на великия везир, драгоман на флотата — посредник между капудан пашата и гръцките острови, князе на Влахия и Молдова и др. Фанариотите служат на Османската империя като преводачи и посредници, участват в дипломатически преговори, играят ролята на посредници с чужденците, научават много тайни от кухнята на турската и европейската политика, придобиват огромно влияние в империята. Те приемат Османската империя като гаранция на своята дейност и религиозна хегемония, но като гърци държат на гърцизма и православието, разминават се с радикалната революция, но не одобряват и османското господство на Балканите.
Следващата имотна и влиятелна социална групировка в гръцкото общество, средната класа, буржоазията, е свързана повече с Европа, отколкото с Османската империя. Тя е много по-богата в сравнение със средната класа в коя да е друга балканска страна. Затова гръцката национална революция е и най-добре обезпечена с материални и финансови средства за своето успешно реализиране. Тази социална групировка естествено е заинтересована от националноосвободителното движение. Тя, разбира се, не е единно хомогенно съсловие. Неговият най-горен слой проявява колебание и нерешителност, като се стреми да развива националната революция в приемливи от неговата гледна точка социални рамки.
По-нататък следва народът — селячество, моряци, рибари, занаятчии, дребни търговци, нисше духовенство, наемници. Всички те са против османската социално-икономическа и политическа система и съставляват основната движеща сила на гръцката национална революция. При това всички очакват освен постигане на национална свобода получаване и на други облаги: едни — да се сдобият с плодородни земи, други — да се доберат до власт и да направят лична кариера, трети — да спечелят богатства или да заграбят плячка. Към народа следва да отнесем също така хората, които изпълняват мисията на посредници между Гърция и Европа в областта на знанието и идеите, в духовната сфера, сиреч интелигенцията. Такива хора Гърция има по-рано и в по-голям размер в сравнение с останалите балкански народи под османска власт. Те са, които пресаждат на гръцка почва идеите на европейското Просвещение и Френската революция.
Гърция има и немалко въоръжени хора. На първо място тук ще отнесем гръцкия флот — гръцките кораби кръстосват по Средиземноморието въоръжени (за да се защитават от пирати или сами да пиратстват). Освен това в гръцкото общество съществуват три вида други военизирани хора — клефти, арматоли и капои. Клефтите съответстват на българските хайдути. Те се въоръжават без разрешение от властите и ходят по планините на чети. Главният им мотив за четничество е личното отмъщение, а главен обект на нападенията — представители на османската администрация. Арматолите са призната от властите полицейска сила. Тяхното предназначение е да осигуряват обществения ред, да пазят проходите и да участват в преследване на клефтите. Капоите пък са полицейски части, набирани от провинциалните власти. Ръководителите и на трите формирования се наричат капетани. Докато клефтите преминават от един район в друг, то арматолите имат в подчинение определена област, наречена капетанлък, която се ползва с вътрешна автономия.
И така в началото на XIX век Гърция се оказва достатъчно „узряла“ за започване на своята национална революция: военизирани хора за започване на битката, образовани, подготвени и свързани с европейските идеи влиятелни люде за организиране на гръцка национална държава, народ, готов да се впусне в борбата за своето национално освобождение и достатъчно богата средна класа за материално и финансово обезпечаване на победата.
цитирай
13. aristotelis - zelasvski, ОБРАЗОВАЙ СЕ КОМПЛЕКСАРСКИ ЦЪРВУЛ, МРЪСЕН МИШОК : Кръстьо Манчев "ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ"
03.06.2013 01:10
..........И така в началото на XIX век Гърция се оказва достатъчно „узряла“ за започване на своята национална революция: военизирани хора за започване на битката, образовани, подготвени и свързани с европейските идеи влиятелни люде за организиране на гръцка национална държава, народ, готов да се впусне в борбата за своето национално освобождение и достатъчно богата средна класа за материално и финансово обезпечаване на победата.
цитирай
14. pioneer - . . . . . . . . . . народ, готов да се вп...
03.06.2013 11:41
aristotelis написа:
..........народ, готов да се впусне в борбата за своето национално освобождение и достатъчно богата средна класа за материално и финансово обезпечаване на победата.

човекот има право
цитирай
15. get - - Къв гръцки народ са ФАНАРИОТИТЕ - те са духовни и светски, политически опъртюнисти ?!
03.06.2013 18:49
pioneer написа:
aristotelis написа:
..........народ, готов да се впусне в борбата за своето национално освобождение и достатъчно богата средна класа за материално и финансово обезпечаване на победата.

човекот има право


- На 14 септември 1814 г. в ОДЕСА (град в Руската империя !) се провежда среща от двама гърци и един БЪЛГАРИН (Атанас Чакалов) при същата се учредява така известната "ЕТЕРИЯ„Дружество на приятелите“.
- Така изграденото дружество е с цел "освобождение на Източните християни" - организацията чрез имперският адютант Александър Ипсиланти, получава силна поддръжка лично от император Александър I. Императорската подкрепа е продуктивана от уските интереси, за разширяване влиянието си на Балканите ?!
- Връзка на формалният ръководител Николаос Скуфас с италианските карбонари е още един друг "ГРЪК", сети се от името му(какъв е ?) ! Константинос РАДОС ?!

- Но да "видим" по нататък - Доколко са "узрели" гърците за "национално" освобождение ? - в тази връзка е интересна срещата м/у "Етеристите" с Йоанис Каподистриас БЪДЕЩият първи ПРЕЗИДЕНТ на "свободна" Гърция ?! - та при тази среща благородника Каподистриас ОТКАЗВА сътрудничество с "революционерите" и по-късно ги обвинява за размириците в Мореа(защото към него време, няма нито Елас, ни Гърция ?) !

- А относно "МЪДРОСТА" на древните гърци има една, твърде занимателна книга "Откраднатото наследство" от George G. M. James, който казва следното: "Терминът "гръцка философия" е погрешен, защото такава философия не съществува. Тя е копие на религиозната система на древен Египет (...) След нашествието на Александър Велики, царските храмове и библиотеки са ограбени и школата на Аристотел превръща библиотеката в Александрия в свой изследователски център. Тогава на Аристотел са приписани голям брой книги - ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ Е ФИЗИЧЕСКИ НЕВЪЗМОЖНО ДА БЪДАТ СЪЧИНЕНИ ОТ ЕДИН ЧОВЕК за времето на един човешки живот."
- Подобни твърдения има и при: Philip Coppens, Ричард Едгар, Тур Хейердал и още ... други!?
цитирай
16. get - - Пуяк престани с великошовинистките си самонадъхвания и ще ти минат всички болестни състояния ?
03.06.2013 22:20
aristotelis написа:
getovski, През 1846 г. Неофит Бозвели описва така българите: "Те уста имат, език нямат, очи имат, но не виждат, уши имат, но не слушат, теглят повече от скотовете и защо - не смеят да питат, стоят просълзени горките, гледат нечувствени и умаени като гъски, ходят в темна мъгла..."

getovski, ето какъв е моят проблем. Сърбят ме ташаците! Ама много! И то само, когато съм на обществено място! Стоя си и си викам: леле, ами ако сега ме засърбят?! И те ме засърбяват на момента! И се почесвам, какво да правя. Срам ме е, ама няма как! Ходих на лекар, всичко ми е наред. Но ме сърбят! МНОГО! Какво да правя? Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета орфическите химни от 6 век преди Христа на български език!


- Кога ми отговориш на ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ВЪПРОСИ - Какво означават на гръцки, "ГРЪЦКИ"те (уж) думи !
а) лицей (както се казва аристотеловото училище)
б) откъде Херодот ЗАЕМА думата за История
в) какво е значението в името на музата, на историята "Клео"
г) тиран
д) булевтерион
е) ки(н)тния
ж) киприс ... откъдето идва и името на остров Кипър
з) Кора
д) Дедал
и) коринт
й) графос
к) грамата
л) името на о.Родос - ще ти прищрака (вероятно) нещо в кухата фанариотска тиква !

- След, като ще си държим такъв език и ще се обиждаме - Айде марш при братовчедите ти(етиопци), в Африката, узурпаторе на чужда култура и език !!
цитирай
17. get - - Не би обърнал внимание на тенденциозните постове, които бълваш, ако не ...
04.06.2013 13:34
... не бе постоянният рефрен,целящ дискредитиране на български език и култура ... и като цяло за всичко българско !

- Бих приел, че си местно саморасло шовинистче - но цялстното ти поведение странно ми докарва, на това което казва още по време Втората световна война, Алън Дълес ?!
"Ние ще хвърлим всичко (целейки) ... за опростачване и оглупяването на хората. Човешкият мозък, съзнанието на хората са способни да се променят. Посявайки в тях хаос, ние незабелижимо ще подменим ценностите с фалшиви такива, като с това ще ги заставим, да вярват в тези фалшиви ценности (!).(...)
Честноста и порядочноста ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се обърнат в остатък от миналото. Простащината, наглоста, лъжата и измамата (...) животинският страх на човек от човека, безсрамието и предателството, шовинизма и враждата между народите - всичко това, ние ще насаждаме ловко и незабелязано ... !".

- Това не е присъщо на гърците, като народа, защото от тях имам познати и приятели от детинство (!) - тогава вие КАКВО сте, съзнателен агент провокатор насаждащ нацианална омраза и ксенофобия, казано още и съзнателен проводник на "юдаизма" с неговият "мондиализъм" и "глобализъм" или ... тъп политикан, който не може да надрасне кварталното "кръчмарско" ниво в тези и изводите си ?!

- И в двата случая, сте досадно-нелицеприятен, поради проявяваният примитивизъм в разсъжденията ви - не ви съдя, просто констатирам ... друг е който ни съди ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784284
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031