Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 11:40 - Потъналите континенти през древността, Атлантида, Му
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 4596 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 09.01.2015 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Различни легенди и източници от дълбока древност говорят за съществуването на континенти с развита цивилизация, които са потънали. Най-популярна е Атлантида, станала известна от Платон, който споменава за този по-скоро остров или не голям материк в "Тимей" и "Критий" унищожен от някакво природно бедствие преди около 9-10 000 г. Платон научава за Атландида, която като че ли малко идеализира в произведенията си от известния атински философ Солон, който посетил Египет и прекарал там 10 години преди около 2 600 г. Солон прекарал известно време в тогавашната столица на Египет град Саис в дискусии с египетските жреци Сонхис и Псенофис. Именно Сонхис му разказал за Атлантида. Солон посетил храм на богинята Нейт в Саис и жреците му показали колона с надписи разказващи за Атлантида. Сонхис дава подробна информация на Солон къде се намирал града, и описание на архитектурата и живота в тази изчезнала страна. Солон бил приятел на прадядото на Платон и така той се добрал до информацията за потъналата Атлантида.
Философът Крантор, ученик на ученика на Платон Ксенократ сам решил да проучи въпроса и да намери доказателства за съществуването на Атлантида. Неговите думи могат да се прочетат в коментара към Тимей на Прокъл, написан в 5 в. пр. Хр. Прокъл споменава, че Крантор е пътувал до Египет и е видял същите колони, описани от Платон.
Според Платон островът Атлантида, който бил по-голям от Либия и Мала Азия потънал след земетресение и станал непроходима кална плитчина, която препятствала придвижването от Атлантическия океан до Средиземно море. Египтяните описват Атлантида като остров с ширина 700 км, състоящ се главно от планини в северните части и по брега и обграждаща равнина с правоъгълна форма на юг „простираща се в едната посока на три хиляди стадии (около 600 км), но на ширина вътрешната част е две хиляди стадии (около 400 км)”.

image
 

Карта на немския йезуит Athanasius Kircher от XVII век, на която (с главата нагоре) е изобразена Африка и част от Америка и е включена и Атлантида  

Ако погледнете картата на Южна Америка и Африка и сте наблюдателни можете да забележите, че като че ли, ако приближите Южна Америка към Африка те могат да се впаснат един в друг и в миналото са били една суша - един континент. Аз това го забелязах още като дете. Известна е теорията за първоначалното съществуване на един огромен континент, върху който се намирала сушата на нашата планета. Това е теорията-хипотеза за Пангея.
През 1914 г. немският геолог и метеоролог Алфред Вегнер създава теорията за дрейфа на материците, която публикува година по-късно под названието Die Entstehung der Kontinente und Ozeane (Началото на континентите и океана). 

image

Алфред Вегнер

Според тази теория първоначално на нашата планета съществувал един-единствен материк, който той нарекъл Urkontinent (равнозначно на гръцкото Пангея). По времето на палеозоя този континент-майка се разпаднал на северна част наречена Лавразия и южна получила названието Гондвана. В последствие тези два гигантски  материка, по време на своя дрейф продължили да се разцепват на още няколко части. Така от Лавразия се появили Северна Америка, Атлантида и Европа, а от Гондвана - континентът Му, Южна Америка, Африка, Австралия, Антарктида, Индия и Лемурия. Но голяма част от сегашните материци се намирала под вода, а върхове от континентите, които са потънали в наше време са острови (Лемурия в Индийския океан, Атлантида в Атлантическия и Му – в Тихия). Дрейфът на материците продължава и е възможно очертанията на съвременните континенти в бъдеще да претърпят силни изменения.

image

Карта на Герардус Меркатор от XVI век включваща северния континент Хиперборея

Наличието на континент наречен "Му" е въведено в научните среди от френския етнограф и историк Шарл Етиен Брасер дьо Бурборг, който през 1864 г. по време на военна експедиция в Мексико попада на древен текст на маите намерен в Юкатан, който е известен под  наименованието "Троански  кодекс" (Troano Codex) известен още като Madrid Codex и се намира в Мадрид в музея Museo de America. Вярно или не той твърди, че разчел текста с помощта на Ланда - текст, който твърди, че играе подобна роля както розетския камък. Троанският кодекс се стои от 70 страници, така че става въпрос за част от текста.

image
 

Мадридският кодекс

Преведеният текст от Бурборг гласи:

"В година 6-та ан, в деня 11 мулук започнали ужасни земетресения до 13 чуен без прекъсване. Страната на хълмовете на земята - страната Му беше пренесена в жертва. Два пъти вдигайки се от мястото си тя изчезнала за една нощ непрестанно раздирана от огън под земята. Накрая повърхността на земята не издържаща десет страни били разкъсани и разсеяни. Те потъвали заедно с 64 милиона жители 8060 г. преди времето когато се пише това."

image 


Страница от текста на епископа на Юкатан Диего де Ланда от XVI век, който обяснява съответствието на надписите на маите на испански

В друг манускрипт на маите получил наименованието Codex Cortessianus откриваме сравнително подобен текст. Той се намира в Националния музей в Мадрид, Испания. На няколко пъти в текста се споменава страната  Му, която била унищожена от Хомен:

"Със своята силна ръка Хомен заставил земята да затрепери няколко пъти, и в течение на нощта страната на хълмистата земя потънала."

"Му била потопена от Хомен за една нощ..."

Към това могат са се споменат и легендите на маите, според които предците им дошли в Америка от далечен континент, който потънал и те се придвижвали от остров на остров, докато стигнат до новото си убежище.

 Основоположникът на археологията Хайнрих Шлиман, който е известен с това, че открива Троя в древния будистки храм на Лхаса (Тибет) е намерил "Летопис на Лхаса", в който пише:

"Когато звездата Бал паднала там, където сега е само небе и море, седем градове със златни врати и прозрачни храмове затреперали и се залюшкали, подобно на лист в буря; и ето – потоци от огън и дим се издигнали от дворците. Крясъците на тълпи хора изпълнили въздуха. Те търсели убежище в своите храмове и цитадели, и свещената мъдра Му се изправила и им промълвила: „Нима не съм предвещала всичко това?”
И мъжете и жените, украсени със скъпоценни камъни и облечени с блестящи облекла молели: „Му, спаси ни!” и Му им отговорил: „Всички вие ще загинете, заедно със своите слуги и своите богатства, а от вашата пепел ще се възродят нови народи. Ако те забравят, че по-добре е не този, който взима, а този, който дава, и тях ги очаква същата участ!” Пламъци дим завършили думите на Му: страната, заедно с нейните жители била разкъсана на части и погълната от бездната”.

 image

Хайнрих Шлиман

Англичанинът Джеймс Чърчуард, отдал живота си на изследоване на континента Му написвал няколко книги по темата като Lost Continent of Mu, the Motherland of Man (1926), преиздадена 5 години по-късно под името The Lost Continent Mu (1931), The Children of Mu (1931) и The Sacred Symbols of Mu (1933). Чърчуард пише:

"Този континент предствлявал огромна хълмиста страна, простираща се от Хаваите на севр, до най-южната част на Океана, до островите Пасха и Фиджи. Дължината била повече от 5000 мили от запад на изток (7620 километра и повече от 3000 мили от север на юг. (4572 километра). По тази обширна и изобилна земя протичали много спокойни реки и ручеи... Буйна растителност покривала тази земя. Този възхитителен пейзаж се допълвал от ярките и ароматни цветя по дърветата и храстите....
По това време 64 милиона души се делели на десет племена или народи, всяко от които се отличавало от останалите, макар че всички се подчинявали на едно и също правителство. Много поколения преди това, хората си избрали цар и добавили към името му представката Ра. Той бил върховен жрец и император , на име „Ра-Му”. Самата империя се наричала „Империя на Слънцето”....

... Аз открих, че цивилизациите на древните гърци, халдеи, вавилонци, перси, египтяни и индианци, възникнали благодарение на працивилизация, която се наричала Му. Продължавайки своите изследвания открих, че този изчезнал континент се е намирал в Тихия океан и се е простирал от днешните Хаваи примерно до островите Фиджи и Великденските. Именно тук е била прародината на човечеството. Разбрах, че в тази прекрасна страна живеел народ, който колонизирал цялата земя, и че този изобилен край бил унищожен от ужасни земетресения и потънал в океана преди 12 хиляди години.”

Това поетично описание на Му било направено от Чърчуард въз основа на табличките, намерени на Великденският остров, „Летописите на Лхаса”, „Троанския манускрипт” на маите, индианската книга „Валмики” и древногръцки текстове. Изследователят обобщил съдържащите се в тях сведения заявявя:

"На някои острови в южните морета , в частност на Великденският остров, Мангаия, Тонгатапу Понапе и на Марианските острови, и до днешно време са се запазили древни каменни храмове и руини, връщащи ни към епохата на Му. В град Ушмална, в Юкатан, има полуразрушен храм, на който е изсечен надпис за „земята на Запад, от където сме дошли”, а впечатляващата мексиканска пирамида, на югозапад от Мексико, съгласно украсяващия я надпис, била издигната в памет на всички тези, от „земята на Запад”."

Чърчуард прави изводи за влиянието на жителите на Му не само върху народите на Океания, Австралия и Нова Зеландия, но и на Гърция. Той твърди, че древногръцката азбука се състои от лексеми на езика на маите и се явява послание за бъдещите поколения. Разшифрованият текст според него звучи по следния начин:

"Тежко се биели водите в равнините. Те покривали низините. Там, където имало препятствия, се образували неравни брегове. Земята изпитвала ударите на водата; водите скрили всичко, което живее и се движи, основите и се разпукнали и земята Му потънала..."

Под водата в Япония откриват подводна постройка наподобяваща зикурат.

 image

Невероятно в покрайнините на Япония се намират останки от пътънали градове и виждаме нещо като зикурат 

Под водата в територията на Бермудския триъгълник намират две гигантски кристални пирамиди.
 

image

Две кристални пирамиди на дъното на океана в Бермудите

  На морското дъно близо до бреговете на Куба на 600 фута под водата учени откриват древен град.
В центъра на подводния град се намират няколко скулптури на сфинксове и четири гигантски пирамиди,  едната от които е построена от стъкло. Под голям слой наноси още са открити скулптури и постройки с неизвестно предназначение. Пирамидите приличат на египетските и са направени от каменни блокове с тегло от няколко тона. В подводния град има великолепни сфинксове и "камъни, разположени като в Стоунхендж с писменост на неизвестен език, гравирана на камъка". Тези артефакти носят белезите на строителството на маите, но се срещат и елементи, които са уникални по рода си.

image   Подводният град с четири пирамиди открит през 2001 г. около бреговете на западната част на Куба

image
 
Странният подводен град около Куба
В океана в близост до Японския остров Йонагуни под водата откpиват останките от дpевен гpад или някакъв специализиран комплекс. Откритието е направено от японския професионален водолаз Кинахиро Аратакена 28 април 1987 г. при спускането си в търсене на акули „чук“ за туристите на остров Риуки в Окинава.

image

Изследователите заявяват, че хората, които са построили това около остров Йонагуни са били с доста по-висок ръст от нашия (около 3 метра), дори и стъпалата са предназначени за хора гиганти (за каквито се разказва в легендите на много народи и пише в Библията)

image

Гигантският ръкотворен комплекс около остров Йонагуни

През 1984 г. в джунглата на Еквадор в подземна тунелна система по време на търсене на злато намират 3 500 артефакта, повечето от които никак не пасват на съвременните представи за историята на земята. Един от тях е огромен мегалитен камък тежащ половин тон, на който е изобразена карта на земята, така както земният глобус се вижда от космоса. Този, който е нарисувал картата на земята върху камъка много добре е знаел, че земята е кръгла и къде са разположени континентите.

image


Мегалитен камък от Еквадор, артефакт N 50, на хиляди години с изображение на континентите на земята плюс две суши в океана, които според изследователите са потънали преди около десетина хиляди години

От другата страна на камъка, където минава естествена бяла линия около Арабия има нарисувано око. На запад към Япония се вижда неголям континент. В Атлантическия океан се вижда и още един континент, който е потънал. На камъка е отбелязано и мястото, където са намерени артефактите с каменната карта - тоест създателя й е знаел къде се намира.


  image







Тагове:   Атлантида,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666282
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031