Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 01:13 - Беломорие - Любка Рондова
Автор: zelas Категория: Музика   
Прочетен: 16614 Коментари: 45 Гласове:
12

Последна промяна: 04.01.2011 22:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Посветено на 700 000 български бежанци и изгнанници от Беломорието, Македония, Тракия и Добруджа.

След разходката на запад в Сърбия, сега ще слезем малко на юг, за да видим какво се случва с българския фолклор по Беломорието, сега на територията на Гърция.

България е несъмнено извора на Балканския фолкор и водите от музика и танци са се разлели почти навсякъде на полуострова и това може само да ни радва и прави горди и щедри.

 Но поради историко-политически грешки и неправди голяма част от населението остава извън политическите граници на страната или бива прогонено от домовете им. Това е една голяма трагедия, но още по-голямата е тази, че сегашните гръцки политици провеждат последователна и целенасочена политика за асимилация и присвояване на българското културното наследство, което те са заварили. 

В последно време попадам на много гръцки видео клипове (вижте номер 3), в които се показва Тракийски фолклор от Беломорието и песните се пеят на гръцки и носиите и танците се представят за гръко-тракийски също.

Тази политика е малко странна, като се има предвид, че древните елини винаги са гледали високомерно и надменно на Траките и дори са ги назовавали "варвари", а днешните гърци претендират да са техни преки наследници. Новата линия е да се представя Тракийското наследство като част от древно-гръцката култура.

Защо ли?

А пък това може и да е продължение на старата политика - както знаем древно-гръцката митология е базирана на тракийски легенди и митове.

За наша радост има българи от Беломорието, които се опитват да запазят фолклорните традиции от тези изконни български територии. Един такъв радетел е Любка Рондова.

imageЛюбка Рондова е родена в костурското село Шестево. През 1948 г. по време на гръцката гражданска война попада в групата на така наречените деца бежанци, с които е изведена от комунистическите партизани извън страната. Живее в Полша и в Чехия. Завършва славянска филология в Карловия университет в Прага. Говори няколко чужди езика. През 1960 година семейството на Любка се установява в България.

Тя даде живот на десетки песни от сборниците на братя Миладинови, на Кузман Шапкарев (роден в Охрид и един от основателите мъжката и девическата българска гимназия в Солун.).

Живея с чувството, че трябва да направя неща, които няма кой друг да осъществи. Затова съм толкова неуморна в работата си - споделя Любка Рондова и продължава - Искам да запиша песните от моя роден край Егея – селата Воден, Лерин, Костур. Те сега са в Гърция, имат гръцки имена, но хората там помнят и тачат историята си. Щастлива съм, че мога да пея и да дам на по-широк кръг слушатели старите песни, записвани от майка ми и от мен. На някои помня мелодиите, от други е останал само текстът.

Понякога взимам текст, който е съдържателен, но мелодията е забравена. Такъв е случаят с “Ей ди, Яно, будин Яно”. Беше в един от най-старите сборници - този на Кузман Шапкарев. Разбира се - без ноти. Хареса ми историята за красивата Яна от Будинград – фолклорното наименование на Будапеща. Музика е моя - изцяло в традицията на народната песен от родния край. Майка ми беше прекрасна певица и знаеше стотици песни. “Месечина грееше, Елена болна лежеше” намерих в нейна тетрадка. Текстът много ме трогна. Той разказва за доброто, което е сторила младата жена и което не може да бъде забравено. В песните си народът ни е оставил дълбока мъдрост - доброто винаги ражда добро.

Това което Любка Рондова прави е изключително важно, защото в момента нашата държава нехае дори за Българите вътре в страната, камо ли за тези навън.

Но това не означава че трябва да си посипем косите с пепел и да ревем пред телевизора "Бойко, Бойко", ами да се вдъхновим от примера на Любка и се опитаме САМИ да съхраним поне малка част от Беломорския български фолклор.

Беломорие

Беломорие рана си за нас кървяща
мъка и любов, болка и тъга,
че децата ни пораснаха
без твоя полъх,
а бащите ни оставиха костите си в теб.

Беломорие ех трагедия чавешка,
брат, сестра и син, ти ги раздели,
тръгнали с теб в сърцата си
мирен дом да търсят
стиснали в длан съдбата си,ти ги разпиля.

Беломорие болката не ще отмине,
нашите синове пътя ще открият,
ще намерят своите корени и води зелени,
ще положат с почит мощите на предците си.


Смиляна

Смиляна ми се армаса
во Костур града голема,
на тая кукя чуена
со девет порти на нея
и мала врата отгоре,
малечко момче убаво.

Майко ле, мила майко ле,
утре осунва неделя,
да станиш, майко, пред зори
да изметиш дворови,
да ми нарендиш столови,
на среднио стол ти да седниш.

На среднио стол ти да седниш
да ми разтресиш косата,
да ми разтресиш косата,
косата руса тельовна,
утре ке дойде сватови
да ти йе зеве Смиляна.
 










Гласувай:
12



1. zelas - Моля за умерен тон на дискусията. ...
04.01.2011 01:22
Моля за умерен тон на дискусията. Позицията изразена тук няма за цел насаждане на вражда или разделение на народите, а призив за историческа справедливост, разбирателство и признаване на заслугите.
цитирай
2. get - Голяма певица !
04.01.2011 06:38

Не знам колко пъти съм слушал "Беломорие"-то и въпреки това, през схванатото от емоциите гърло, преглъщам една ... сълза !

Дано Господ живот и сила, да и дава !
цитирай
3. tota - Ако историята и историците се опитат да служат на политиката и изменят на историческата истина,
04.01.2011 08:09
песните ще я съхранят и пренесат през времето. Поздрави за избора на песните и дано Любка Рондова да има последователи.
И мен ме стяга гърлото от болка по човешките съдби и съдбата на майка България - единствената държава в света, която граничи със свои територии и народ. Народ асимилиран или обезроден...
Да съхраним народното творчество!!
цитирай
4. vilikal - Страхотни песни, zelas, страхо...
04.01.2011 09:00
Страхотни песни, zelas, страхотни. Много обичам "Смиляна" и имам няколко записа, вкл. този на Любка Рондова.
Танцовия ансамбъл е от Лимасол, Кипър и не бих се учудил ако ръководител му е някой нашенец, емигрант от началото на 90-те, защото и носиите и танците са си абсолютно нашенски, а представянето им като Гръко-Тракийски си е чисто отстъпление от Мегали-то - признаване на тракийски етно-район, със собствена етно култура си е три назад и две у лево за държавата, имала дълго време министерство на северните побласти, с една единствена цел - тотална асимилация и пълна деградация на народностното самосъзнание на останалиото напук на извращенията местно - повтарям - МЕСТНО, население, обитавало тези земи поне от 3-4000години.
Подкрепям призива за умереност на тона в коментарите. Без крайни изблици, но с твърдо отстояване на историческата истина, можем да запазим малкото, останало в спомените на роднините в Беломорието.
А, Любка е невероятна.
Поздрави
цитирай
5. zelas - Вили, прав си от Кипър, което пък е ...
04.01.2011 12:46
Вили, прав си от Кипър е, което пък е още по фрапиращо. Като цяло имам чуството, че гърците подготвят почвата да лапнат всичко що е Тракийско.
Не знам защо го правят, но нещо ми говори, че може и да се решили да представят истината за древно-гръцките митове по начин, който им угажда.
Това е може вследствие на засилващата се гласност в България, в лицето на хора като Павел Серафимов и други.

Може и да греша, но нещо такова ми се върти в главата.
цитирай
6. zelas - Благодарение на Ати (тота), за к...
04.01.2011 12:48
Благодарение на Ати (тота), за което и благодаря, публикувам една песен изпята на български от Егейска Македония от певец със гръцко име, Коста Новакис.

http://www.youtube.com/watch?v=5q7C5jzX-sA
цитирай
7. zelas - Не знам колко пъти съм слушал &...
04.01.2011 12:57
get написа:

Не знам колко пъти съм слушал "Беломорие"-то и въпреки това, през схванатото от емоциите гърло, преглъщам една ... сълза !

Дано Господ живот и сила, да и дава !


Тази песен наистина е много въздействуваща, щото в нея чуваме директно Духът да ридае, подобно на рева на новородено дете.
цитирай
8. vilikal - Може и да си прав, zelas, на тях им дай ...
04.01.2011 15:24
Може и да си прав, zelas, на тях им дай византийски номера. дано sparo и бандата успеят овреме да отворят дебат на друго ниво, защото нета си е една седянка, а сериозните действия се предприемат другаде. Време е за книгата, за която говори от месеци, за да се метне шумотевицата в публичното пространство и закостенелите среди, та да се направи пробив. Нека е малък, но капка по капка .......
Пътя е дълъг, но за сметка на това - труден.
Дядо ми казваше - Никой не ти е обещавал сладък живот като си се раждал.
Мир на праха му.
цитирай
9. pevetsa - Дядо ми с цялото си домочадие, и с ...
04.01.2011 15:28
Дядо ми с цялото си домочадие, и с баща ми като бебе са бежанци от село Тиерца Скопско през 1923г. с още много Българи, заселили се чак в Русе, където съм роден и аз, където са родени и децата ми ...
Но наистина има доста вярно в думите: КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА, по себе си съдя ...
цитирай
10. d3bep - Поздрави за Беломорците :) Между ...
04.01.2011 15:47
Поздрави за Беломорците :) Между другото хората там обичат българите и ни знаят с добро, нека не правим така че да ни знаят със зло.
Пътят към беломорието не е на омразата.

Поздрави!
цитирай
11. zelas - Поздрави за Беломорците :) Между ...
04.01.2011 16:41
d3bep написа:
Поздрави за Беломорците :) Между другото хората там обичат българите и ни знаят с добро, нека не правим така че да ни знаят със зло.
Пътят към беломорието не е на омразата.

Поздрави!


Няма омраза, Стефане - со кротце, со благце ....
Тука песни пеем, значи зло не мислим ... докато пеем :)))

Поздрави

п.п. чакам нова тема, нещо много почивка си даде!
цитирай
12. zelas - Дядо ми казваше - Никой не ти е обе...
04.01.2011 16:43
vilikal написа:
Дядо ми казваше - Никой не ти е обещавал сладък живот като си се раждал.Мир на праха му.


Приказката на дядо ти е много ценна - много люде живеят секаш животът им е длъжен с нещо.
цитирай
13. zelas - Дядо ми с цялото си домочадие, и с ...
04.01.2011 16:43
pevetsa написа:
Дядо ми с цялото си домочадие, и с баща ми като бебе са бежанци от село Тиерца Скопско през 1923г. с още много Българи, заселили се чак в Русе, където съм роден и аз, където са родени и децата ми ...
Но наистина има доста вярно в думите: КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА, по себе си съдя ...


Особено Българската, много госта пущината!
цитирай
14. bizcocho - Показване на притуленото на показ ...
04.01.2011 18:35
Показване на притуленото на показ не е насаждане на вражда. Като българи, би трябвало да знаем къде има българщина. Още по-малко да си премълчаваме, когато се присвоява нещо нашенско.
цитирай
15. sande - Да, гърците погърчиха всичко, което е на тяхна територия, вкючително и ...
04.01.2011 18:41
... българското кулутурно наследство, тихо, постепенно и кротко. Гледах в Скопие
фестивал "Оро без граници". Гръцкият танцов ансамбъл бе от Северна Гърция / която между другото има Министерство на културата!/ и му друсна само български хора. Български, ама - гръцки ... Гръцки, ама български!
Е, оро без граница ... карай да върви!
То и за песента така се казва: "Хубава песен сайбия нема!"
Но ние трябва да си знаем нашето, да го пазим, да го предаваме на поколенията.
Добре правиш, Пламене, имаш нашите адмирации. Дълбай!

Поздравления за хубавия постинг.Ние сме с теб!
цитирай
16. анонимен - Хубаво го е казал Дзвер
04.01.2011 18:43
"Пътят към Беломорието не е омраза" Много от нас го носят като код в кръвта си.
Няма да кажа лоша дума. Няма. Искам да ти подскажа. Има една народна песен "Мари, Марийку, карагьозлийку", която се пее и на български, и на гръцки и всеки претендира да е негова. Господ да ни прости всички простотии, които сътворихме на тази изстрадала земя!
цитирай
17. zelas - "Пътят към Беломорието не е ...
04.01.2011 18:56
анонимен написа:
"Пътят към Беломорието не е омраза" Много от нас го носят като код в кръвта си.
Няма да кажа лоша дума. Няма. Искам да ти подскажа. Има една народна песен "Мари, Марийку, карагьозлийку", която се пее и на български, и на гръцки и всеки претендира да е негова. Господ да ни прости всички простотии, които сътворихме на тази изстрадала земя!


Аз това, което правя (или се опитвам) си знам, че не е от злоба, но как ще се проектира през разните човешки призми, не мога да знам.
Всеки сам си преценява и всеки (би трябвало) си има собствена реалност за нещата.

Поздрави
цитирай
18. zelas - Показване на притуленото на показ ...
04.01.2011 18:57
bizcocho написа:
Показване на притуленото на показ не е насаждане на вражда. Като българи, би трябвало да знаем къде има българщина. Още по-малко да си премълчаваме, когато се присвоява нещо нашенско.


Ето това е! Ние по принцип сме щедри, но сега е време малко да тропнем с крак.
цитирай
19. zelas - . . . българското кулутурно насл...
04.01.2011 19:00
sande написа:
... българското кулутурно наследство, тихо, постепенно и кротко. Гледах в Скопие
фестивал "Оро без граници". Гръцкият танцов ансамбъл бе от Северна Гърция / която между другото има Министерство на културата!/ и му друсна само български хора. Български, ама - гръцки ... Гръцки, ама български!
Е, оро без граница ... карай да върви!
То и за песента така се казва: "Хубава песен сайбия нема!"
Но ние трябва да си знаем нашето, да го пазим, да го предаваме на поколенията.
Добре правиш, Пламене, имаш нашите адмирации. Дълбай!

Поздравления за хубавия постинг.Ние сме с теб!


Благодаря ти, Санде!
цитирай
20. kleotemida - Какво бих могла да кажа в случая???
04.01.2011 22:03
Може би като tota само това, че България май наистина е "единствената държава в света, която граничи със свои територии и народ" !!!

С какво ли толкова прегрешихме като народ...???
цитирай
21. audan - За Любка и танц 3
04.01.2011 22:04
От гласът на Любка Рондова ми засяда буца от болка в гърлото.
Тя не хленчи, какточалгарите, макар да пее за ужасно тъжни неща. Тя пее с достойнство. Чрез личния си пример учи как да постъпваме.

Що се отнася до танца в клип 3, то ето коментар от англоговорящ "буден за Истината"
"@JohnGCy This is not even a Macedonian dance its more Sofia region. Greece was conquerd by Masedonia. Population of Macedonia was over 80% Bulgarian before the Greek Genocide against Macedonian Bulgarians during the balkan Wars. Now Macedonian Bulgarians are still over 50% in the Republic of Macedonia, more than 80% in Bulgarian Macedonia, a big % of Bulgarians are in Greek Macedonia. Unfortunately those in Grees are not Macedonian but Muslim Bulgarians. Your Genocide ther was against Christians"
Превод:
"Това дори не е македонски танц ,от област София е. Гърция е завзела Македония. Населението Македония е над 80% българско преди гръцкия геноцид срещу македонските българи по време на Балканските войни. Сега македонските българи все още са повече от 50% в Република Македония, повече от 80% в "Българска Македония", голям % от българите са в Гръцка Македония. За съжаление тези в Гърция не са македонци, а българи - мюсюлмани. Вашият геноцид е бил срещу християните"
Това е моят превод, а аз никога не съм учил английски, та приемам поправки.

Но виждате - някои нужденци знаят истината, а някои наши учЕни - не. Да не говорим за гръцките. Или я знаят, но лукавството им надделява.

Не мразя гърците, само номерата им.

цитирай
22. audan - Един разказ на Иван Гарелов
04.01.2011 22:11
Иван Гарелов разказваше как преди 10.11.1989 г видял дядо в северна Гърция, който досущприличал на български селянин от детските му спомени. Приближил се. Старецът му се усмихнал приветливо. Но когато Гарелов го заговорил на български, дядото се намръщил и му отвърнал троснато, че не разбира.
След "Преврата" случайно пак се срещнали. Но тогава дядото сам заговорил Гарелов на български, катоспоменал, че го помни. На въпроса защо така реагирал преди години, стаарецът обяснил, че някога наказвали жестоко говоренето на български, Но вече нещата са се променили малко.

Та тези хора помнят кои са. Поне старите. Дано младите са достойни техни наследници. Всъщност, аз не се надявам да е така, аз съм УВЕРЕН, че е така! Защото българите сме индивидуалисти до глупост, но усетим ли смъртна заплаха, се съюзяваме в името на българското. Винаги е било така, така е и не виждам причина да не е и за в бъдеще.

цитирай
23. анонимен - И още нещо
04.01.2011 22:17
zelas написа:
анонимен написа:
"Пътят към Беломорието не е омраза" Много от нас го носят като код в кръвта си.
Няма да кажа лоша дума. Няма. Искам да ти подскажа. Има една народна песен "Мари, Марийку, карагьозлийку", която се пее и на български, и на гръцки и всеки претендира да е негова. Господ да ни прости всички простотии, които сътворихме на тази изстрадала земя!


Аз това, което правя (или се опитвам) си знам, че не е от злоба, но как ще се проектира през разните човешки призми, не мога да знам.
Всеки сам си преценява и всеки (би трябвало) си има собствена реалност за нещата.

Поздрави


Макар да искам да поддържам добрия тон и да не мразя гърците, напротив приятно ми е да отида в Гърция на почивка, искам да споделя, че историята познава случаи, когато наши са клани зверски от гърци. И сега имам мои близки 3 жени на достолепна възраст, дъщери на 3 сестри, т.е. са първи братовчедки. Двете са тук и са българки, а другата, която е там - гъркиня. Гърците наричат това население "гърци славянофони". Щото така им е удобно. Хората се страхуват да кажат, че са българи, особено в селата.
цитирай
24. solinvictus - Браво Зелас!
04.01.2011 22:34
Браво Зелас!
цитирай
25. zelas - Иван Гарелов разказваше как преди ...
04.01.2011 22:39
audan написа:
Иван Гарелов разказваше как преди 10.11.1989 г видял дядо в северна Гърция, който досущприличал на български селянин от детските му спомени. Приближил се. Старецът му се усмихнал приветливо. Но когато Гарелов го заговорил на български, дядото се намръщил и му отвърнал троснато, че не разбира.
След "Преврата" случайно пак се срещнали. Но тогава дядото сам заговорил Гарелов на български, катоспоменал, че го помни. На въпроса защо така реагирал преди години, стаарецът обяснил, че някога наказвали жестоко говоренето на български, Но вече нещата са се променили малко.

Та тези хора помнят кои са. Поне старите. Дано младите са достойни техни наследници. Всъщност, аз не се надявам да е така, аз съм УВЕРЕН, че е така! Защото българите сме индивидуалисти до глупост, но усетим ли смъртна заплаха, се съюзяваме в името на българското. Винаги е било така, така е и не виждам причина да не е и за в бъдеще.



Не искам да разбулвам политически дебати тук, но само едно малко интервю ще публикувам пак който както иска да си прави изводите.

НИКОЛА СТОЯНОВ ОТ ВОДЕН, ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ - В ГЪРЦИЯ УВОЛНЯВАТ ЗА БЪЛГАРСКО ИМЕ

http://makedonski-bulgari.blogspot.com/2007/04/blog-post_14.html
цитирай
26. zelas - За гърците явно все още сме "...
04.01.2011 22:57
За гърците явно все още сме "варвари", цитирам ви съвременния гръцки химн за областта:

Известна си Македония,
родина на Александър,
че изгонила си варварите,
и сега свободна си.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Известна_Македония

Харесвам призива на Стефан (d3bep), но хайде пак да помислим, какъв ще е пътя към Беломорието, щото аз не виждам как човек може да накара лисицата да не краде кокошки.
цитирай
27. анонимен - Пътят към Беломорието не може да е с омраза
04.01.2011 23:15
И има много елегантен начин, но за съжаление трябва да има държавна политика в тази посока - икономика. Ако се стъпи солидно там и ги направиш зависими от твоето присъствие. Ако това е открит и добър бизнес, гърците дори ще започнат българи да се пишат с цел да не изгубят работата си. За всеки българин, който иска да купи жилище там - безлихвен кредит. :-)
За съжаление, засега тяхните пишман бизнесмени са тук, правят шивашки цехове, нашите жени да им работят заключени по 12 часа като робини, не плащат и после бягат. И банките им са такива. Ето това е.
цитирай
28. audan - Крит
04.01.2011 23:20
http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DbtgCaEtRSpY

Отвори ли се дума за българите в Гърция се сещам за Егея, Самотраки (защо ли се казва така?) и ... Крит. Ще попитате откъде - накъде, пък, Крит? Ами, ще ви разкажа.

За жител;ите на този остров казват, че били диви и свирепи, че ходели с ножове и пушки ... Там били "по - други гърци". Много били консервативни. Все още свирели на лира (къде сте чували в съвременна Гърция лирата да е народен инструмент?). Ама на тая лира тук й казваме ... гъдулка . Е, там я наричат "критска лира", която после се "изражда" в цигулка, но това е на Запад вече ;) . Имат танц, подобен на нашата ръченица, ритмите са малко "по - инакви".
И да знаете, че "гръцкото сиртаки" произлиза от критския танц на месарите - касапико.

А и единствените хубави гъркини, които познавам са две страхотни и по вид и по ум девойки - Агапи и Мария! Да сте живи и здрави, момичета! Те, за разлика от повечето "континентални булдозерки", не бяха нито надути, нито обиждащи. Бяха ведри, усмихнати и отворени към новото.
Признавам си, че не познавам всички гъркини от континента, та дано греша.

Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc
цитирай
29. анонимен - Такова нещо
04.01.2011 23:34
като "сиртаки" няма. То си е измислица на онзи тарикат Микис Теодоракис, а последният, ако питате мен, също е българин. Та този танц е скалъпен от "хасапико"-ти и "зейбекико"-то. Всичко е с цел туристическа атракция. Жени не танцуват нито "хасапико", а още по-малко зейбекико. Те танцуват "Пайдушко хоро", "Трите пъти"... Да ви звучи познато? Даже фолклорът на каракачаните е по-отдалечен от това, което ни се представя като гръцко.
цитирай
30. audan - Критски танци
04.01.2011 23:50
29. анонимен - Такова нещо като "сиртаки" няма. То си е измислица на онзи тарикат Микис Теодоракис, а последният, ако питате мен, също е българин. Та този танц е скалъпен от "хасапико"-ти и "зейбекико"-то"
Много благодаря за уточнението. Името на втория ми убягваше.

За съжаление не съм вещ и в българските танци, затова писах "ръченица", но може и Пайдушко да е.

Интересно дали древната лира от времето на Орфей се е "ъпгрейднала" в гъдулка?
цитирай
31. zelas - Айде още малко гъдулки от Крит. О...
05.01.2011 00:09
audan написа:
Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc


Приятелю, голяма находка си ни пуснал тук. Пак Келти изкочиха, а!

Ако има начин да извадим истинската история на яве по най-убедителен начин, то това е чрез фолклора. Както каза един от коментиращите тук, поради некомерсиалната природа на народната музика е останала непокътната - книги са изгаряни, манастири са разрушавани, паметници са събаряни, религии са сменяни, но душманите не са сетили, че хората са си предавали посланията чрез песните и танците.

Гадулката е много интересен инструмент, тя има три основни струни, но други единадесет резониращи струни под тях. Начинът по който се държи е идентичен на Орфеевата лира.

Поздрави
цитирай
32. zelas - като "сиртаки" няма. То ...
05.01.2011 00:51
анонимен написа:
като "сиртаки" няма. То си е измислица на онзи тарикат Микис Теодоракис, а последният, ако питате мен, също е българин. Та този танц е скалъпен от "хасапико"-ти и "зейбекико"-то. Всичко е с цел туристическа атракция. Жени не танцуват нито "хасапико", а още по-малко зейбекико. Те танцуват "Пайдушко хоро", "Трите пъти"... Да ви звучи познато? Даже фолклорът на каракачаните е по-отдалечен от това, което ни се представя като гръцко.


Карачаканския фолкол ще бъде тема на отделна статия.
цитирай
33. mefistofel - Не съм чувал за Любка Кондьова. К...
05.01.2011 03:31
Не съм чувал за Любка Кондьова. Китаристка ли е?
цитирай
34. sande - Прав си, приятелю, колко само си прав!
05.01.2011 06:49
zelas написа:
audan написа:
Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc


Приятелю, голяма находка си ни пуснал тук. Пак Келти изкочиха, а!

Ако има начин да извадим истинската история на яве по най-убедителен начин, то това е чрез фолклора. Както каза един от коментиращите тук, поради некомерсиалната природа на народната музика е останала непокътната - книги са изгаряни, манастири са разрушавани, паметници са събаряни, религии са сменяни, но душманите не са сетили, че хората са си предавали посланията чрез песните и танците.

Гадулката е много интересен инструмент, тя има три основни струни, но други единадесет резониращи струни под тях. Начинът по който се държи е идентичен на Орфеевата лира.

Поздрави


Фолклора е нещо страшно. Чрез него народеца ни издига високи крепости стени, зад които си пее песните, играе си хорото. До днес!

Поздрави!
цитирай
35. vilikal - Айде още малко гъдулки от Крит. О...
05.01.2011 08:12
sande написа:
[quote=zelas][quote=audan]Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc


Приятелю, голяма находка си ни пуснал тук. Пак Келти изкочиха, а!

Поздрави, audan, за отлично нацелените "келтски критяни".
По отношение на гъдулката - да, тя е развитата лира, и си е един от най българските инструменти и като присъствие, винаги намеква за нашенско. А келти на крит :))))
Що не. Те са едни отлични моряци:))))
Поздрави.
Десятка.
Вили
цитирай
36. zelas - Не съм чувал за Любка Кондьова. К...
05.01.2011 13:47
mefistofel написа:
Не съм чувал за Любка Кондьова. Китаристка ли е?


И аз не съм чувал, но за Л. Рондова пише по-горе.
цитирай
37. zelas - Айде още малко гъдулки от Крит. О...
05.01.2011 13:55
vilikal написа:
sande написа:
[quote=zelas][quote=audan]Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc


Приятелю, голяма находка си ни пуснал тук. Пак Келти изкочиха, а!

Поздрави, audan, за отлично нацелените "келтски критяни".
По отношение на гъдулката - да, тя е развитата лира, и си е един от най българските инструменти и като присъствие, винаги намеква за нашенско. А келти на крит :))))
Що не. Те са едни отлични моряци:))))
Поздрави.
Десятка.
Вили


Аз съм ги броил, 50% от сите ала-греки са нашенци! :)))

Смятай, ако се осъзнаем врид каква сила правим - за туй не делят душманите, за туй ...

Тъй е било още от време Тракийско, обединението все ни обягва!
цитирай
38. zelas - Айде още малко гъдулки от Крит. О...
05.01.2011 14:00
sande написа:
zelas написа:
audan написа:
Айде още малко гъдулки от Крит. Обаче ... да ги съчетаем с келтските ритми и се получава ... Слушайте и сами преценете какво се получава.т.
http://www.youtube.com/watch?v=F36YoOrYuiU
http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc


Приятелю, голяма находка си ни пуснал тук. Пак Келти изкочиха, а!

Ако има начин да извадим истинската история на яве по най-убедителен начин, то това е чрез фолклора. Както каза един от коментиращите тук, поради некомерсиалната природа на народната музика е останала непокътната - книги са изгаряни, манастири са разрушавани, паметници са събаряни, религии са сменяни, но душманите не са сетили, че хората са си предавали посланията чрез песните и танците.

Гадулката е много интересен инструмент, тя има три основни струни, но други единадесет резониращи струни под тях. Начинът по който се държи е идентичен на Орфеевата лира.

Поздрави


Фолклора е нещо страшно. Чрез него народеца ни издига високи крепости стени, зад които си пее песните, играе си хорото. До днес!

Поздрави!



Не случайно Анди Ървайн се върна тук да събира вдъхновение, нали си спомняш?

http://zelas.blog.bg/muzika/2010/12/02/pozdravi-ot-edin-keltski-bratovched.644410
цитирай
39. sande - Тук се говори сериозно, бе човек ...
06.01.2011 10:22
mefistofel написа:
Не съм чувал за Любка Кондьова. Китаристка ли е?


Ако не си я слушал, ако не знаеш за нея, бързо се захващай да научиш. А като я чуеш, не може да не я заобичаш.
Тя е ангелогласна, може да слушаш смирено и да се прекръстиш!
Тя споделя съдбата на бежанците.

Жив и здрав да си! И ние разбираме от майтап.
цитирай
40. zvezdichka - С такава любов
10.01.2011 10:54
е изпята тази песен "Беломорие". Колко мъка е трябвало да преживеят тези хора... Хвала на хора като Любка, които спомнят тази мъка и дават надежда, че хората не са забравили от къде са излезли! Наистина стиска за гърлото... Много силна песен! И не само тя. Невероятна певица е! Поздравления за постинга!

А гърците открай време са мъчили да заличат нашата история, но тя не може да умре! Защото Духът на нашите предци търси да се яви Истината! Да бъде!
цитирай
41. zelas - е изпята тази песен "Белом...
11.01.2011 01:27
zvezdichka написа:
е изпята тази песен "Беломорие". Колко мъка е трябвало да преживеят тези хора... Хвала на хора като Любка, които спомнят тази мъка и дават надежда, че хората не са забравили от къде са излезли! Наистина стиска за гърлото... Много силна песен! И не само тя. Невероятна певица е! Поздравления за постинга!

А гърците открай време са мъчили да заличат нашата история, но тя не може да умре! Защото Духът на нашите предци търси да се яви Истината! Да бъде!


Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне!
цитирай
42. анонимен - женская обувь больших размеров
03.11.2012 13:19
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://2krota.ru/user/dritodrep/>модная школьная одежда 2012 </a> жилетка женская <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>посмотреть каталог одежды </a> вязаная бижутерия крючком <a href=http://blogproweb.org.ua/user/alasowlesyday/>костюм сборной украины купить </a> пижама ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>Buy online Kamagra jel </a> - online prescription next day Kamagra : Kamagra review : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>kamagra s ljes </a> - Kamagra co UK
цитирай
43. анонимен - распродажа 11 2012
03.11.2012 17:26
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.ipp.kz/user/Blutsstanty/>выкройки платьев </a> каталог одежды через интернет <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>скачать выкройку платья </a> платья оксаны мухи фото <a href=http://www.vpavlove.ru/user/herMoople/>модная одежда для девочек фото </a> женская одежда фасон украина ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
Discount for Christmas - <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>100mg online Kamagra Oral Jelly </a> - kamagra ajanta :.Kamagra Oral Jelly promo .: Discount for Christmas 7 5 % == <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>get Kamagra purchasing </a> - Cheap Kamagra order overnight shipping
цитирай
44. анонимен - бижутерия сплав
04.11.2012 02:36
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://loudjuice.com/index.php?subaction=userinfo&user=ZegofeemElose>интернет распродажа нижнего белья </a> обтягивающие леггинсы <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#сумки-рюкзаки-купить»>сумки рюкзаки купить</a> платье с гипюровой спиной <a href=http://serialguru.tv/user/Flalpaftflalf/>купальники распродажа </a> купить женские брюки ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>kamagra re supplier uk </a> - kamagra online reviewed site uk web : kamagra rx review : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>Buy Kamagra purchase </a> - Oral Jelly canada Cheapest Kamagra
цитирай
45. анонимен - модная одежда 2012 для девочек
05.11.2012 01:23
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://erlang.com.ru/user/enavournede/>бижутерия китай купить </a> сарафаны лето 2012 <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-коктейльное-платье-в-киеве»>купить коктейльное платье в киеве</a> интернет магазин одежды в могилеве <a href=http://www.bezprav.ru/user/Emisheliers/>как делать бижутерию </a> магазин женского белья ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>kamagra post uk </a> - 100mg UK Buy Kamagra : Kamagra Generic : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>kamagra mg totalise uk </a> - cialis and kamagra together
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5800187
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930