Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2011 13:05 - Български бойни изкуства - Македония - БЪЛГАРЕ
Автор: zelas Категория: Музика   
Прочетен: 3550 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 26.03.2011 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имам удоволствието да ви представя изключителните (феноменалните) изпълнители от Националния Фолклорен Сбор (Ансамбъл) "БЪЛГАРЕ"! Да кажа, че съм впечатлен, няма да е достатъчно. Пожелавам им да творят още много години и да държат все така високо факела на Българщината.

На 1 октомври 2002 година Христо и Елена Димитрови с двадесетина танцьори поставят началото на сбор (ансамбъл) "Българе". Сега те вече са 25 мъже и 25 жени, всичките професионални танцьори, а солистка е Албена Вескова - по това време солистка на "Мистерия на българските гласове". Това е най-големият частен фолклорен сбор (ансамбъл) в Европа.

През 2004 г. бе създадено благотворителното дружество (фондация) "Българе", учреди се и движението "Второ Българско Възраждане", започна издаването и на списание "Българе".

Български бойни изкуства

Започваме представянето с един магически танц от Македония! Обърнете внимание на движенията наподобяващи източни бойни изкуства, по време на обреда (ритуал) на побратимяването - изключително въздействуващ.

 Музиката е вярна на първообраза си, тези звуци, които чувате са с възраст от хиляди години, довяващи вкус на тези стари, но горди времена.

Може би за мен това ще остане една загадка (мистерия).

Как един народ, който е бил 700 години под робство е успял не само да съхрани своя език, азбука, обичаи (традиции) и култура, но и да създаде най-богатия фолклор на планетата. Наистина, защо ? Защо, Господи, си дал това огромно богатство на тях - българите ?! Един малък народ някъде там, на Балканите! Дали това е осмото чудо ?

Не! Това е България!





Гласувай:
12



1. pioneer - Зурлите, тъпаните, то всичко е н...
26.03.2011 18:01
Зурлите, тъпаните, то всичко е наред. Хореографията не ми харесва. Подобно нещо и при нас правят. Се гледа, че цялата е измислена на маса след директива, строго специализирани(dedicated), по поръчка, по време модерно! Не вярвам, че на селски панаири и сватби се играело така !?!?!
цитирай
2. zelas - @ pioneer - Това е развитие, Никола. ...
26.03.2011 20:10
@ pioneer - Това е развитие, Никола. Когато е направено с чуство и мярка е приемливо.
цитирай
3. tota - Фолклорът е най - голямото ни богатство, стаено в душите ни!!
26.03.2011 20:40
Всеки един от нас го носи в себе си. Сърцето силно тупти щом зазвучи тази музика !!
Боже пази, майка България и чедата и!!
цитирай
4. pioneer - В Щип има студии по етнокореолог...
26.03.2011 21:04
В Щип има студии по етнокореологија! :-)))
цитирай
5. bozman - Здравей Zelas, В търсене чистотата ...
27.03.2011 19:54
Здравей Zelas,
В търсене чистотата на езика, не бива да се изпада в крайности. Тези думи които си зачертал, като "погрешни" и тези които считаш за "вярни", са български думи. Може да са чуждици, НО в момента са български думи и имат съдържание, каквото не може да се предаде със стари думи, понеже те не носят съответното съдържание. Например "дружество" и "фондация". И двете думи са нови в българската реч - разлика от 40 - 50 години, което е секунда в развитието на един език. Днес обаче "дружество" има съдържание съвсем различно, от "фондация", то индикира друг ВИД човешко сдружение, образувано но други причини, закони и т.н. "Хора" също е гръцка дума, но днес се счита за исконно българска, никой не казва "трен", а "влак", но "влак" е дума измислена от Найден Геров, "обряд" е също толкова нова дума, колкото и "ритуал", "загадка" има смисъл на нещо неясно, но "мистерия" не е неясен, а скрит ритуал и т.н. Много е плъзгава тази материя и е по-добре, човек да се дава крайни оценки за думи, тъй като те винаги могат да бъдат оборени по смисъл, ако не на този, то на друг етап от време. "Чистотата на езика" е твърде академично понятие, което просто не може да бъде критерий за един език. То е само квалификация за езиково състояние (определение) на определен контингент от люде към определена дата и нищо повече. Така, че според мен е по-добре да се избягват подобни приьоми като зачертаване на една дума, за сметка на друга която се предпочита. Особено фолклора ни пък е пълен с чуждици до откат - турцизми, гърцизми, латинизми и т.н., НО както казах, това към този момент е български език и не може да се провежда "чистка" в тази област. Прекалено комисарски ще бъде такъв подход.
Поздрави.
цитирай
6. zelas - Здравей Zelas, В търсене чистотата ...
27.03.2011 20:13
bozman написа:
Здравей Zelas,В търсене чистотата на езика, не бива да се изпада в крайности.


Аз обясних, защо трябва да се приложи натиск откъм другата страна. В този миг навлизането на чуждици е масово и трябва да поддържаме баланса, ако искаме да си запазим езика.

Ето виж ти какви ненужни думи си употребил - "индикира", защо просто не кажеш "означава". Говориш да не се изпада в крайности, а с този пример точно това показваш (демонстрираш).

Още ненужни чуждици в мнението то ти - квалификация, контингент.

Помисли си върху този въпрос, започни да се стараеш и ще забележиш, че има смисъл и е много удовлетворяващо даже. Особено пък ако живееш в чужбина и си постоянно под натиск на чужда реч.

Поздрави

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784148
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031