Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2011 15:14 - Няма такова нещо като щастие, радост или срета
Автор: zelas Категория: Музика   
Прочетен: 5878 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 23.04.2011 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През целия си живот човек си задава въпроса: "Какво всъщност искам от живота?" И обикновенно си отговаря: "Искам да съм щастлив". Каква огромна загуба на енергия е преследването на този морков, наречен щастие!   Няма такова нещо като щастие или нещастие .
 
ЩАСТИЕ
Чувство и състояние на пълно задоволство, удовлетворение от живота. Желая ти щастие. Щастието ми се усмихва. — Имам сполука, късмет.

От определението разбираме нещо много важно, за да има щастие ни е нужно ПЪЛНО задоволство. Ключовата дума е "пълно". Човек никога  не може да се почуствува напълно задоволен от към всяка страна на живота, и това разбира се е нещо съвсем естествено. 

Както няколко пъти вече подчертахме, нашето тяло има нужда от нещастие, за да се учи и подготвя с нови умения за оцеляване. Дори когато егото на човек се опита да поддържа постоянно щастие, тялото ще се разпротиви и създаде само нещастието. В тази връзка, и двете идеи "щастие" и "нещастие" са изкуствени. Нито едното, нито другото съществува реално в живота и нито един човек в цялата история на човечеството не е изпитвал пълно щастие. Това никога няма да стане възможно.

В българските народни поговорки откриваме, че старите Българи са били много наясно с тази заблуда за щастие и затова са казали: 
  • Всяко зло за добро
  • Ятце убаво, не е убаво
  • Каквоно е такова
  • Щастието и нещастието са неразделни. Идват заедно и когато едната седи на масата ти, другата спи в леглото ти.
Колкото повече човек се стреми към нереалното чувство, наречено "щастие", толкова по вероятно е той да намери "мъка". Интересно е, обаче че обратното не е вярно. И то е така, защото кратките мигове на задоволство не носят ценна информация за оцеляване на тялото. Компютърът (нашето тяло) се интересува повече от нещастието , тъй като то му дава сигнали за възможни проблеми в системата.

РАДОСТ
 1. Чувство на вътрешно задоволство, удоволствие, което се изразява с вълнение, възбуда. Голяма радост.
2. Събитие, което предизвиква такова чувство. Това е нашата радост.

Няма такова нещо като радост или мъка. Радостта подобна на щастието е несъществуваща. Тя е много често свързана със задоволяване на желания и единственият резултат от нея е, че води до нови и по силни желания. Радостта е наркотик.

Нестествената възбуда в нас, която си мислим, че е причинена от радостта обикновенно е съпроводена от непосредствена мъка, което отново е реакция на тялото, което е по-заинтересовано от т. нар. отрицателни емоции.

Сълзите по време на нещастие или радост нямат нищо общо с тези емоции, защото те са видими. Вълнението на тялото причинява напрежение и изсушаване на очите, сълзите просто смазват очите ни.

СРЕТА
1. Съдба, сполука, щастие. Имам срета. Нямам капка срета. Роден съм с голяма срета. Опитвам си сретата. 
2. Щастлива случайност. Имах срета, че автобусът дойде навреме. Голяма срета имах — спечелих пари от лотарията.

Един от начините на човека да се справя с идеята за неизбежността на смъртта е като си мисли, че е с нещо по-различен от другите. Нарочен от съдбата. Идеята за срета обслужва тази вътрешна необходимост. 

Животът е толкова динамичен, че по време на нашето съзнателно съществуване на земята, много неща ни се случват и когато някое от тях е в наша полза, ние го свързваме със сретата. То изглежда толкова невероятно да се случи точно на нас, че ние си измисляме някаква външна намеса, която е избрала точно нас за получатели на този дар. Няма нищо подобно, това което ни се случва няма полюси. Хората сами слагат тежест и полярност в житейските събития, за да се опитат да си ги обяснят и как те са свързани с незибежния край - нашата смърт.

Няма такова нещо като щастие, радост или срета



Гласувай:
6



1. sycamine - отрицателни емоции
22.04.2011 18:17
Чувала съм че котките се хранят с отрицателната енергия от човеците. Когато се чувствах отрицателно настроена моите котараци винаги започваха да мачкат с лапички около мястото, където е разположено сърцето. "Тъчене" го наричат старите хора. Ние хората обаче има много още да се учим. "Всяко зло за добро" и "след всяко добро да е зло" ;)

http://feq.blog.bg/zabavlenie/2008/02/16/zashto-kotkite-lekuvat.164172
цитирай
2. zelas - Чувала съм че котките се хранят с ...
22.04.2011 18:35
sycamine написа:
Чувала съм че котките се хранят с отрицателната енергия от човеците. Когато се чувствах отрицателно настроена моите котараци винаги започваха да мачкат с лапички около мястото, където е разположено сърцето. "Тъчене" го наричат старите хора. Ние хората обаче има много още да се учим. "Всяко зло за добро" и "след всяко добро да е зло" ;)

http://feq.blog.bg/zabavlenie/2008/02/16/zashto-kotkite-lekuvat.164172


Котката и всички животни от това семейство са просто царе на неутралната емоция. Те никога няма да се възбудят повече от необходимото или ще покажат някакви признаци на мъка или тъга.

Кучето от друга страна е животно, което е много близко до хората, защото е готово за купичка храна да гони топки и много често проявява човешки емоции. Най-вероятно то ги е научило от нас и само с единствената цел да му се предостави безплатна храна и подслон. Кучето е роб ... като човека!
цитирай
3. zelas - когато желанията изченат започ...
23.04.2011 20:42
анонимен написа:
когато желанията изченат започваме да приемаме всичкос безразличие. Това ли имаш предвид?


Ако думата "безразличие" не беше заредена с отрицателно значение, да. По-друг начина казано, когато не се вълнуваме от това дали сме щастливи или нещастни, ние ставаме по-смели, защото приемаме нещата естествено, дори и те да са заплаха за нас.
цитирай
4. zelas - Това старите хора са го умеели пр...
23.04.2011 21:24
анонимен написа:
Това старите хора са го умеели преди-да приемат всичко както им е дадено, сега всичко е впреследване на щастието и вечната лиубов, силните емоции


Така е, от там където съм тръгнал все още казват "каквоно е такова", тоест приемат повратите на живота спокойно и като част от живота.

Затова подчертавам, че това не е философия, не е част от културата създадена от цивилизацията, ами просто "здрав разум", "житейски опит", "смелост да наречеш нещата с истинските им имена".
цитирай
5. zelas - сега мисля по отношение на пресл...
23.04.2011 21:58
анонимен написа:
сега мисля по отношение на преследване на силните емоции сме ги настигнали даже


Това твое лично мнение ли е или нещо, което си чул? Ти преследваш ли силните емоции? Как тогава знаеш, че всички други ("ние") го правят?
цитирай
6. jovanoty - 5 НАЧИНА ДА БЪДЕШ ЩАСТЛИВ.(МОИ)
01.05.2011 22:59
Щастието ми не зависи от нещо което очаквам от висши блянове от трудноосъществими мечти. Моето щастие зависи от начина по който искам да погледна заобикалящото ме и нещата които имам в момента. Не мога да чакам да бъда щастлив утре или някога искам го и го мога сега.

Страшно е простичко, ами спрете да мечтаете и се зарадвайте на това което вече имате , то е точно до вас, не гледайте НАД него в мечтата за нещо си там далечно.

Докато напиша този коментар, ще открия поне 5 начина да се почувствам щастлив.

1. Огледах се в малката си и уютна кухня, първият предмет на който попадна погледа ми по подразбиране е този готин лъскав черен монитор , който си купих отдавна , но все още работи страхотно и ми дава възможността да чета всичко което сте написали и изумували тук. .........
Продължавам пет минути по късно защото отделих време да го забърша да мина доволно с пръст по сензорните му копчета и да се почувствам ЩАСТЛИВ, че го имам.

2.Оглеждам се пак. Ох да ... как да пропусна такава радост за окото , та в другият край на диванчето на което седя си седи кротко сладурската ми жена и умува някакви варианти как да пробие с някакви шмекерии в модния бизнес на арабския свят.. Милата ми умница , милата ми хубавица. Има всичко което съм търсел някога , а за това което не притежава си казвам"колкото толкова!"
..Ставам за да я целуна и да се порадвам на късмета си.......
Върнах се и търся още Щастие докато пиша.

3.ООхх междувременно за малко да ми се провали житейската хармония, докато целувах щастливо онова прекрасно създание дотърча дъщеря ми и ми показа, че току що сме закупили мухлясал хляб от известен хлебопроизводител. Усмихнах се и казах ей тука влиза правилото "Всяко зло за добро, сега гълъбчетата вън ще се нахранят по-добре" Почувствах се страхотно и пак ЩАСТЛИВ (и още е така), че отделям време да давам по добър шанс на онези красиви пернати създания, които често досаждат на прозореца ми, да оцеляват в тази вражебна обикаляща ги среда.

Следва ==>
цитирай
7. jovanoty - следва>
01.05.2011 23:33
4. Облегнах се доволно на дивана. След кратка емоционална пауза се пресегнах извадих си една цигара и я запалих. Поглеждам я доволно. Тя е част от закупените от мен наскоро 3-4 стека с контрабандни цигари, невероятни на вкус и на нищожна цена. Дръпвам си и пускам облаче дим докато доволно се сещам как съм прецакал гнусната държавна машина, която се опитва да унищожи нас пушачите. Мммм пак се чувствам щастлив, защото знам как и ще го направя отново и отново.

5.Сега ми се приспа и ще трансфомирам изобилието от щастие в сладки сънища, обаче ви обещавам, че номер 5.Щастие ще бъде още утре рано сутринта(10-10.30) Когато ще стана и пак ще дойда в Малката си уютна кухничка, ще се огледам, ще почувствам тишината наоколо, липсата на детска глъч, ще си направя най-горчивото и вкусно кафе, ще си запаля една от контрабандните си цигари и ще се сетя как милите ми дечица са ме цункали в 7.30 преди училище за довиждане докато спя(защото тати спи до късно), ще се сещам колко много ме обчат и на колко много неща съм ги научил и ще се чувствам отново безкрайно Щастлив.

А кажете ми сега(не днес, а някога) има ли щастие, и кое му е трудното да го постигаме ?!

Гореописаното не важи като метод за женския пол(90%). Жените са същества за които Щастието е утопия, то е мечтаното нещо, което вероятно никога няма да могат да имат. А дори и да го получат, ще се погрижат да потърсят и в щастието да намерят елемент на нещастие. Какво да ги правиш... А и господ не е казал "разбирайте ги", Казал е обичайте ги и аз го спазвам.
цитирай
8. eli23 - Да бе!
05.11.2014 22:29
Щастието не е химера. Съществува, но малцина са способни да го проумеят, да го познаят и да го усетят. А старите български поговорки са дълга тема, но с две думи са създадени от подтиснати и обезверени хора с робско мислене. За съжаление!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5786257
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031