Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 01:36 - Проклятието на думите
Автор: zelas Категория: Поезия   
Прочетен: 15478 Коментари: 28 Гласове:
14

Последна промяна: 27.02.2011 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Човешкото слово е една от чертите, които определено ни отличава от животните, но също така и от нашите пра-пра-прадеди.  Смята се, че хомосапиенс се е появил преди около 200 хиляди години, но внезапен тласък в развитието му е довел до появата на езика преди около ... 50 хиляди години. Речта се е появила малко по-рано.

Сто
и петдесет хиляди години без думи? Как е възможно! Отговорът на този въпрос ще се опитаме да потърсим в тази статия.

Как се е появил езикът?

imageВ един разказ от Херодот се разказва, че фараон Псаметикус I е заповядал две новородени деца да бъдат отгледани от глухонеми, за да установи кой е бил първият език-майка в света, като види на какъв език ще проговорят сами. Когато децата пораснали извикал ги при себе и едното от тях казало нещо, което прозвучало на фараона като бекос (bekos), фригийската дума за хляб. От това Псаметикус заключил, че първият език е фригийски.

Според етно-ботаникът Терънс Маккена способността за обработка на информация се е увеличила, когато първите хора, включили в диетата си псилоцибин, психоактивен алкалоид в някои "магически" гъби. Този алкалоид активира и развива определени части от мозъка, като размера на неокортекса (свързан с умението за дар слово).

Според Библията, (Битие 11:01) в даден момент всички хора са говорили един език. Тези хора обаче се опитали да построят кула, за да видят Бога. Бог ги предупредил да прекратят изграждането на кулата, но въпреки това не се подчинили на Бог и продължили да строят. Като наказание за тяхното неподчинение, Бог проклел хората да говорят на различни езици. Тази кула е наречена "Вавилонската кула" (Битие 11:19).

Според "официалната" наука днешните около 6000 езици имат корени в един единствен език-майка, като се смята, че първите разклонения са се образували измежду съвсем малка популация от около 1000 човека. 

Но въпреки всички данни и експерименти, все още нямаме задоволител отговор как точно се са зародили речта и езика.

Символи, може би?

Конфуций е казал, че знаци и символи управляват света, а не думи, нито закони. Това е валидно и в наше време въпреки, че си мислим, че не е така. Достатъчно е да погледнем колко много държавни символи има около нас, как всяка фирма си има собствен фирмен знак (лого), някои фамилии поддържат традицията за семеен символ и т.н.. Масоните и други окултни организации са известни със сложната си символна система.

imageАко обърнем внимание на египетските йероглифи, те не са букви, ами символи. Всеки символ има строго определено значение, посланието на записващия се предава директно без интерпретации към прочитащият го. Дали това е случайно?

С думите не е така, попитайте пет човека "Какво е любов?" и ще получите пет незадоволителни отговора използващи набор от думи, като всяка една от тях ще има многократни значения, и е невъзможно да стигнем до "солидна" дума, подобна на значението на символите.

Висшите познания между просветените в Орфеизма са се предавали само устно или поне така си мислим. А възможно ли е в Орфеивите мистерии въобще да не са използвали думи, а само чрез ритуали и символи ... или нещо друго? Според някои самият Орфей е просветен в Египет и иницииран в Голямата пирамида. Възможно ли е траките да са говорили с думи, но да не са записвали важните неща, защото са знаели, че те не могат да се предават точно чрез думи?

Думите изопачават. Във Вокализ - Песен без думи говорихме за обета за мълчание и колко е важно преди да се научим да говорим, да се научим да мълчим.

Думите сега

В "Лов на речни раци с плетени кошове" проведохме един своебразен експеримент с една снимка и символите в нея (ловец на раци, вода, капани, море), за да установим как различни хора ще реагират на тях с думи в поезия. Както и предполагахме всеки има различни интерпретации на тази символи като част от една обща картина.

Този експеримент демонстрира разнообразието на думи, с които може да се опишат един и същи човек (ловец на раци), животни и обикновенни физически предмети.  Ако се опитаме да пресъздадем картината в снимката базирано на поезията, която беше създадена, ще получим множество различни образи, които няма да имат много общо с това, което е изобразено в оригиналната снимка.

imageДумите могат да бъдат едновременно нещо много красиво и възвишено, но и основна причина за непълноценната комуникация помежду ни. Вродените им вибрации може да прозвучат като красива мелодия или като болезнен и натрапчив шум в зависимост от много фактори. За най-близките хора, казваме: "Нямаме нужда от думи, за да се разбираме." Очевидно е, че думите по принцип са излишни.

Много от войните по света са започвали поради крах в преговорите и невъзможност да се намери обединяващ език. Колко често употребявате израза "Имам чуството, че говорим на различни езици!" Колко често говорим без да мислим? Много често изглежда сякаш, думите са се появили преди и извън мисълта ни.

Съвременната физика е също изправена пред подобен проблем, тя се опитва да обясни безкрайността на Вселената с нашите ограничени понятия и сама изпада в капана на думите. Адвокатите използват проклятието на думите в тяхна полза като буквално ни увиват в думи и задушават мисленето ни.

Но да се върнем на периода преди появата на езика.

Сто и петдесет хиляди години без думи?

Сто и петдесет хиляди години е страшно много време, да предположим, че хомосапиенс е бил толкова неразвит и неспособен на по-сложна комуникация от тази на подвикване, намигване и елементарни звукосъчетания, като - "Ам-ам",  "О-о" или "Алооо". 

Но как тогава са общували хората през този период?
За да си отговорим на този въпрос първо трябва да се опитаме да си зададем още един много важен въпрос - Кое се е появило първо, мисленето или речта? 

Човек просто не може да функционира, без да мисли. Дори животните имат елементарни мисли, които им служат в ежедневният живот. Делфините със сигурност даже имат и чуства. Също имайки предвид скоростта на мисълта е логично да заключим, че тя е възникнала първа. Но как може човек да мисли ако няма думи, с които да изгради мисълта си?

Интуативна "мисъл", може би?

Възможно ли е хората живели преди 50 хиляди години да са общували помежду си със силата на интуицията и по телепатичен път?  Според Фройд, например, телепатията е била древната форма на общуване, която първо е била физически процес, който с течение на времето е станал психически. Самият той е смятал, че може да комуникира дистанционно с годеницата си, Марта, когато е бил в Париж.

Фройд обяснява феномена на гадаенето със способностите на гадателя да долови по телепатичен път мислите на човека и по този начин успява да предположи развръзката на бъдещите събития. В Киматика разгледахме способността ни да контролираме бъдещето си чрез нашите мисли.

Що се отнася до ТЕЛЕПАТИЯТА, тя е новословие от две понятия: ТЕЛЕ означаващо "далечно разстояние" и ПАТИЯ "капацитет за участие в чужди чувства и идеи, в резултат на свливане с тях".

imageДумата "ИНТУИЦИЯ" се използвува за описание на "мисли и предпочитания, които ни идват на ум бързо и без много размисъл". Тя обикновено ни спохожда само като идея без думи, една несъзнателна мисъл, която не можем да опишем с думи, но знаем какво е значението и. Казваме нещо такова: "Не знам, но нещо ми говори, че не трябва да направя това точно сега."

Единствената, но съществена разлика между древните и съвременните идеи за ТЕЛЕПАТИЯ и ИНТУИЦИЯ е, че ние днес мислим за тях като НЕЩА (описани с думи), докато древните ги считат за информация за придобиване на процеси и функции. Всъщност има и още една доста съществена разлика. Когато мислим за телепатия и интуиция, както неща, ние се опитваме да използваме тези неща като средство за придобиване на информация. В този смисъл, ние поставяме инструмента пред информация, или с други думи каруцата пред коня.

Интуицията никога не греши. Защо ли е така? Имайки предвид, че е установено, че използваме само 10% от капацитета на мозъка, дали пък останалите 90% не са за интуицията ни?

За сравенение разликата между мощта на интуативната мисъл и интелектуална мисъл, е същата като разликата между възприятието на материалния свят от виждащия и от слепия. Слепият може да осъзнае материалния свят чрез допир, но не и да "види" истинската му същност. Това сме ние сега. Затова в нашите модерни времена не знаем какво точно е интуитивна мисъл и се опитваме да използваме интелектуална мисъл, за да се постигнем интуитивни резултати.

Но в днешно време все още имаме примери за хора, които мислят интуативно и комуникират интуативно, това са т. нар. ясновидци. Изкуствената черепна деформация е много вероятно да е във връзка със засилване на телепатичните умения. Характерното при тях е, че когато се опитват да предадат интуативната мисъл чрез думи, посланията им са объркващи и трудни за възприемане. Което още веднъж демонстрира, колко ограничен е нашият език.

Изводът е, че за да притежаваме способността си да "мислим" интуативно и да комуникираме тази информация телепатично, трябва да се научим да се изключваме от проклятието на думите. 

Защо и как сме се "отказали" от това блаженство?

Представете си хармонията между хората, ако общувахме по този начин! Веднага отпада възможността да сме лицемерни и подли един към друг. Отпада нуждата от много излишни неща. Защо тогава сме превключили на думи?

Това което е най-вероятно се е случило, че с появата и развитието на думите за общуване, хората постепенно са загубвали способността си за тази по-естесвена форма на общуване. Все още я загубваме.

imageПравейки паралел със сегашно време, общуването с един човек лице в лице е много по-добра форма на контакт, но въпреки това ние предпочитаме телефон, емайл и други, защото е по-лесно.  Съвсем вероятно е, че с развитието на технологиите можем да загубим напълно способността си за директно вербално общуване, стигайки до момент, когато винаги ще имаме нужда от машина за комуникация. Звучи зловещо, но натам сме тръгнали (Вижте видео). 

Може би ще дойде време, когато някой друг ще пише статия тъгувайки пък за думите? Ето вие четете един човек, който не познавате, не знаете как изглежда и дори не може да сте сигурни дали е човек или машина. Компютърен вирус в главата ви?

Алтернативно обяснение е, че телепатията прониква през мисълта на другите - така че развитието и е нежелателно в общества, в които има тайни между хората. Това лесно обяснава анти-телепатичните антипатии сега, на хората от горната част на обществената пирамида.

Какво обаче точно се е случило, не знаем. А вие?

Всеки стигнал до тук, вече си мърмори под носа "Дрън-дрън и вие говорите за проклятието на думите ... с думи?"

Да така е, но ...

Думите са виновни! Лесно се говори с тях, мъчно се пояснява.





Гласувай:
15



1. penchoan - Първо е била речта
27.02.2011 02:44
"Човешката реч е една от чертите, които определено ни отличава от животните, но също така и от нашите пра-пра-прадеди. Смята се, че хомосапиенс се е появил преди около 200 хиляди години, но внезапен тласък в развитието му е довел до появата на езика преди около ... 50 хиляди години. Речта се е появила малко по-рано. "

Това са несериозни твърдения на учените. Не бива да се забравя, че човечеството се е движило по пътя на инволюцията - от по-висше съзнание към по-низше. Първият човек е създаден преди 365 милиона години по Божие подобие, но това е било в астралния свят.
Ако говорим за homo sapiens, в сегашния си вид човекът, макар и с по-голям ръст около 2,5 метра е съществувал от 1 милион години. Спящият пророк Едгар Кейси дава сведения за атлантите:
“Речта на толтеките била слята. По това време
ръстът им достигал два и половина метра. Изкуствата и науките
процъфтявали, цивилизацията преживявала своя златен век.
Училищата са обучавали децата на четене и писане, а по-
талантливите се изпращали в специални училища, където изучавали
химия, ботаника, математика и астрономия. Всеки образован човек
трябвало да познава медицината и методите за лечение с магнетизъм.
Повечето хора притежавали способност да управляват психическите
сили. Селското стопанство е било добре развито. Във висши училища
се изучавали развъждането на различни породи животни и
земеделски култури...”
Хората са имали развито съзнание и подсъзнание. Самосъзнанието се развива доста по-късно.
Според Влад Пашов - виден ученик на Учителя Петър Дънов, самосъзнанието започва да се развива преди около 300 хиляди години:
“Първата раса се развива в етерния свят, а втората на границата
на етерния и физическия свят, в огненовъздушна среда. В Четвъртата
атлантска раса, към средата и`, тялото на човека придобива днешния
си вид. А чак към края на тази раса, в петата подраса, се пробужда
самосъзнанието, пробужда се и човешката мисъл. Учителят казва,
че това е станало приблизително преди 300 хил. г"
цитирай
2. tit - именно тайните са причината!:)
27.02.2011 02:50
Интуицията разголва егото на човека. Помисили си - първите хора са яли от дървото на познанието и какво правят - обличат се, започват да се "прикриват"!
Преди това са дали "имена" на всички животни...а още по преди са били "като Боговете".

Мисля, че цитирам правилно!:))
Лека!:)
цитирай
3. zelas - Това са несериозни твърдения на ...
27.02.2011 02:54
penchoan написа:
Това са несериозни твърдения на учените. Не бива да се забравя, че човечеството се е движило по пътя на инволюцията - от по-висше съзнание към по-низше. Първият човек е създаден преди 365 милиона години по Божие подобие, но това е било в астралния свят.


Значи това, което твърдят учените за живота преди 50 хиляди години е несериозно, а вие искате да ни убедите, че знаете какво са закусвали децата в детската градина преди ... 1 милион години, че и даже преди точно 365 милиона!

Така или иначе тази тема няма претенциите да отиде толкова назад и се концентрира в по-реалистичен период между преди 200 хиляди и 50 хиляди години. Имате ли нещо да добави те за този период? Щото другото за мен е спам.
цитирай
4. penchoan - По-късно в семитската подраса е...
27.02.2011 02:55
По-късно в семитската подраса езикът става едносричен, но в Златната епоха преди около 60 хиляди години е имало значително по-напреднала цивилизация от днешната.
Петата атлантска култура е Урсемитската на първите семити -
едно войнствено племе с бяла кожа. Тя е подготвяна за основа на V
Арийска Раса. Обаче, поради нарушаване на Божията заповед да не
се смесват с други народи, те са изоставени. Първичните семити
били склонни към грабежи. Те често водели войни със съседите си.
Арийската раса е създадена и отгледана на Луната и слиза на Земята
след потопа преди 14400. Техни потомци са най-стария народ - българите, западно европейските народи и славяните.
Всички атлантски народи в Азия и Америка имат запазени спомени от Великия потоп, само арийските народи нямат такива спомени, защото слизат на Земята след потопа.
цитирай
5. zelas - Интуицията разголва егото на чо...
27.02.2011 02:58
tit написа:
Интуицията разголва егото на човека. Помисили си - първите хора са яли от дървото на познанието и какво правят - обличат се, започват да се "прикриват"!
Преди това са дали "имена" на всички животни...а още по преди са били "като Боговете".

Мисля, че цитирам правилно!:))
Лека!:)


Ето някой, който е трезвен в тази късна нощ. Да точно за егото става въпрос, егото криещо се зад думата "АЗ"!

Поздрави.
цитирай
6. penchoan - Значи това, което твърдят учените ...
27.02.2011 03:05
Значи това, което твърдят учените за живота преди 50 хиляди години е несериозно, а вие искате да ни убедите, че знаете какво са закусвали децата в детската градина преди ... 1 милион години, че и даже преди точно 365 милиона!

Несериозни са еволюционните твърдения, че човекът е слязъл от дърветата и започнал да ходи на два крака. Обратното е, човекът е имал Божествено съзнание, връзката с което постепенно се прекъсва и се заменя с новото самосъзнание - егото. Днешното човешко съзнание се развива в последните 300 хиляди години, но най-активно в последните 2000 години.
цитирай
7. zelas - Несериозни са еволюционните тв...
27.02.2011 03:10
penchoan написа:
Несериозни са еволюционните твърдения, че човекът е слязъл от дърветата и започнал да ходи на два крака. Обратното е, човекът е имал Божествено съзнание, връзката с което постепенно се прекъсва и се заменя с новото самосъзнание - егото. Днешното човешко съзнание се развива в последните 300 хиляди години, но най-активно в последните 2000 години


Ами господине, борете се с тези учени някъде другаде, тук говорим за това как са общували хората преди да започнат да използват думите? Забравете какво сте чели или не чели из нета. Мислете, инженер сте, точна мисъл няма ли? !

п.п. И се научете да слагате чуждото мнение като цитат.
цитирай
8. deleted-4udovi6teto - Приятно ми е да чета Вашите постинги, zelas!
27.02.2011 09:29
От тях има какво да се научи.
Благодаря и за този!
Чу
цитирай
9. zelas - Фройд обяснява феномена на гада...
27.02.2011 17:27
Фройд обяснява феномена на гадаенето със способностите на гадателя да долови по телепатичен път мислите на човека и по този начин успява да предположи развръзката на бъдещите събития. В Киматика разгледахме способността ни да контролираме бъдещето си чрез нашите мисли.

@ 4udovi6teto - Пак заповядай
цитирай
10. argilos - музиката също може да бъде оръжие и ...
27.02.2011 18:51
музиката също може да бъде оръжие и може да наранява като меч. староегипетскя бес - танцът и музиката - е помощник при преминаване езерото на унищожението. всяко едно изразно средство на човека е символично и подлежи на ентропията на значенията, които среща в другия.
поради което просто доверието ни в себе си и към другите е могъща сила, неуловима магия на която в края на краищата се крепи всяко общество.
но не е ли =проклятието на думите= извора за всяка поезия, литература, лириката, която е придружавала още в египет мусиката? лириката понякога е страшно едноцначна като воодо-игличка или като внезапно разчетен коан, самата тя коан.

телепатия и интуиция: също мисля, че нещо, някаква изначална дарба човечеството е загубило, развивайки инструменти, техника, парализиращо насилие.
net-а скъсява времепространството, насища го. но net-а не е интуицията или телепатията. в моето семейство сме регистрирали няколко телепатични събития. нищо особено.

поздрави !
цитирай
11. d3bep - И все па кискам да добавя: Всички ...
27.02.2011 19:06
И все па кискам да добавя:
Всички народи и култури считат словото за "божествено"...

От тая гледна точка според мен следва да се приеме ,че всичк исчитат словото за най - същественият дар въху човешката раса...
После, не бива да пропускаме факта, че словото също е символ. Ние като кажем вода, разбираме нещо, американецът обаче не разбира и чака да му кажат уотър за да разбере същото, германецът пък си иска васер.
Совото е символичен език, както и йероглифите.

Т.е. словото не е само в изговора.
Телепатия без слово не може да съществува, трябва между приемащата и предаващата страна да има идентичност НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ СИМВОЛИ. Най - общо казано трябва съзнателн ода имат една вълна, а не единият да набива в главата на другия образи и силуети. Може да види вотрият, и пак нищо да не разбере.

Т.е. телепатията няма как да предхожда словото.
Без да говорим ,че представата н иза "безсловестност" е адски идиотска и повечето животни изобщо не са безсловесни ,а са просто неразбран иот нас, та може и ние в древността да сме неразбрани за себе си.


Но най - интересното е, че всички нации започват писането от йероглифика.
На Шумер староро писмо е йероглифно. На Китай. На Египет. На Маите...
Коеот е интересен феномен.

Няма особена логика хората да са тъпи, несловесни и да създадат нещо тлкова сложно за образ на бедното си слово.
Няма логика да седнат двама неграмотни и да създадат азбука от 5000 йероглифа, за да с иобщуват в писмен вид.
По скоро, сякаш.. .действително източника е един, и той не е нещо толкова просто, колкотко си представяме.
напротив, днес речта и писмеността са опростени.
цитирай
12. zelas - @ argilos Не съм съгласен със сра...
27.02.2011 19:22
@ argilos - Не съм съгласен със сравнението между музика и слово. Музиката е универсален език както е била и формата на общуване преди словото. Думите във форма на поезия са изключително субективни, ето аз от поезия не се трогвам, много, не ми действува, но няма човек на Земята, който да няма отношение към музиката в една или друга форма.

Почти всяко семейство може да се похвали с телепатични преживявания и те не са нищо особено, защото са в много слаба форма. При ясновидците е в много по силна форма и влиянието може да се наблюдава от външни хора. За да е силна телепатията, човек трябва да е в състояние, което днес наричаме "транс".

@ d3bep - Телепатията не пренася информацията в слово, това е голямата грешка, която хората правят, като се опитват да я възпроизведат на практика. Телепатията пренася интуативна мисъл, която не се състои от думи.

В статията не се говори за "безсловестност", а интуативна мисъл. Когато интуцията ни "казва" нещо, ние знаем какво е, въпреки че не сме го "чули" формулиано в думи.

Словото не е символ, дори и думи за предмети може да имат двояко значение, това че вода е дума с различно име на различни езици, не означава че е "солидна" дума. Ако кажем "изпитът ми протече по вода", това е преносно значение.

Йероглифите са символичен език и старите култури са ги използвали защото са искали посланието в разказа да е "солидно".

А това, че културите считат словото за божествено, не означава, че всяко слово е такова. Божествено е слово повторено и запеметено по определен начин.

Последното за логиката не го разбрах.
цитирай
13. d3bep - Ами не е точно така. Символично е ...
27.02.2011 19:38
Ами не е точно така.
Символично е точно словото, а както ти казах, телепатията, която пренася "интуитивна моисъл" няма стойност.
Защото приемникът може да не я интерпретира ПО СЪЩИЯ НАЧИН.
ТОЕСТ, НЕОБХОДИМА Е ЕДНАКВА СИСТЕМА ЗА ДЕКОДИРАНЕ.
ТОЕСТ, СЛОВО.
Просот не разбираш вътрешната същност на словото и го интерпретираш в някаква крайно физическа характеристика и форма. По - символен език от него, НЕМА.

Като кажеш "вода", не теква вода, а в съзаннието ти теква някаква... асоциация.
Същото, в коеот обвинявап и телепатията, кояот просот не се предава по слуховият ти канал.

Т.е. Телепатия без СЛОВО НЕ МОЖЕ ДА ИМА.
Просот ти свързва ш словото само с едно от сетивата ти, ушите.
ТЕЛЕПАТИЯТА НЕ ПРЕДАВА НЕЩО РАЗЛИЧНО.
А предава п оразличен канал(ако приемем че е факт). ТОва са фактите за нея.

А това, което ти казвам ,е че словото в древността е било и по - дълбоко, според мен.
Твоята елементаризираща го интерпретация е пряко следствие от деградацията му. Към наши дни.
Не знам какво знаеш ти за йероглифите, н оаз , гледайк и иизучавайк иги ,се чувствам ... неграмотен.
С нашето букварно слово.


цитирай
14. zelas - d3bep - Йероглифите ги оставям на ...
27.02.2011 19:47
d3bep - Йероглифите ги оставям на теб, те не са тема на статията, а само една колона.

Интуативната мисъл не подлежи на интерпретация, обяснено е в статията, може би има нужда от пояснение.

Когато мислим за телепатия и интуиция, както неща, ние се опитваме да използваме тези неща като средство за придобиване на информация. В този смисъл, ние поставяме инструмента пред информация, или с други думи каруцата пред коня.


Пояснението е, че интуитивната мисъл, която аз предавам на теб е само информация от чист вид, ти нямаш нужда от инструменти, за да я разбереш, декодираш и т.н.

За сравнението. за да предам идеите си, които сега пиша на теб, аз имам нужда от инструмент, този компютър, след това преноса на бинарната информация по кабели или безжично, от твоята страна, ти имаш нужда от подобни интрументи.

При предаване на интуицията няма инструменти между нас двамата. Самата интуиция не е думи, ами само информация и като такава няма нужда от интерпретацията ти.
цитирай
15. zelas - Едно дете проговаря на около две ...
27.02.2011 19:58
Едно дете проговаря на около две години. Между нула и две години, то живее и мисли без думи.

По принцип знаем, че зародишът преминава през всички фази на еволюцията на живите организми на Земята. Можем ли да предположим, че детето преминава през фаза на интуативно мислене?

Как мислят малките деца преди да се научат да познават значението на думите?
цитирай
16. argilos - И все па кискам да добавя: Всички ...
27.02.2011 20:51
d3bep написа:
И все па кискам да добавя:
Всички народи и култури считат словото за "божествено"...

От тая гледна точка според мен следва да се приеме ,че всичк исчитат словото за най - същественият дар въху човешката раса...
После, не бива да пропускаме факта, че словото също е символ. Ние като кажем вода, разбираме нещо, американецът обаче не разбира и чака да му кажат уотър за да разбере същото, германецът пък си иска васер.
Совото е символичен език, както и йероглифите.

Т.е. словото не е само в изговора.
Телепатия без слово не може да съществува, трябва между приемащата и предаващата страна да има идентичност НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ СИМВОЛИ. Най - общо казано трябва съзнателн ода имат една вълна, а не единият да набива в главата на другия образи и силуети. Може да види вотрият, и пак нищо да не разбере.

Т.е. телепатията няма как да предхожда словото.
Без да говорим ,че представата н иза "безсловестност" е адски идиотска и повечето животни изобщо не са безсловесни ,а са просто неразбран иот нас, та може и ние в древността да сме неразбрани за себе си.


Но най - интересното е, че всички нации започват писането от йероглифика.
На Шумер староро писмо е йероглифно. На Китай. На Египет. На Маите...
Коеот е интересен феномен.

Няма особена логика хората да са тъпи, несловесни и да създадат нещо тлкова сложно за образ на бедното си слово.
Няма логика да седнат двама неграмотни и да създадат азбука от 5000 йероглифа, за да с иобщуват в писмен вид.
По скоро, сякаш.. .действително източника е един, и той не е нещо толкова просто, колкотко си представяме.
напротив, днес речта и писмеността са опростени.


д3бер, телепатията е независима от символите, които както сам учила са индивидуални, и от знаците, които базират на уговорка между хора. тя се състои в едновременото усещане за ситуацията или за събитието, в което се намира един човек от когото сме отдалечени на 1000 км примерно. тя не е внушение на мисли или зомбокинетики ;). поне според мен.
телепатията е (пак според мен) грубо казано възприемането на сигнали и пресъздаването им в картина и ако има някаква връзка и значение за мисленето, то тя е тази на картината в мисленето, т.е. ролята на опорна точка, възел в тъканта на мисленето (според Piaget), изпълняваща и подкрепяща функцията - работа със символ (както и думата е такъв символ въпреки че е знак).
затова не виждам някаква еволюционна връзка от рода от телепатия следва мислене, а само предполагам че е имало по-малко вътрешни и външни "атмосферни" замърсявания и хората просто са имали преди много мнго време по непосредствено усещане и достъп до природата.

цитирай
17. zelas - телепатията е (пак според мен) г...
27.02.2011 21:01
argilos написа:
телепатията е (пак според мен) грубо казано възприемането на сигнали и пресъздаването им в картина


Няма пресъздаване. Понеже сме свикнали да мислим в думи и не можем да си представим че комуникацията е КАРТИНА > КАРТИНА.

Пресъздаването предполага интрумент, който ще даде възможност за интерпретации.

Мозъкът не е инструмент в този смисъл. Аз винаги казвам като мислим за мозъка да мисли за като РАДИО. Сам по себе си мозъкът не може да пее и говори, има нужда да долови енергията на съзнанието и да я материализира. Процесът на материализиране сега е чрез думи и символи.

При интуативното мислене радиото свири точно това което е доловило като радиосигнал при радиото.
цитирай
18. argilos - @ argilos - Не съм съгласен със ср...
27.02.2011 21:35
@ argilos - Не съм съгласен със сравнението между музика и слово. Музиката е универсален език както е била и формата на общуване преди словото. Думите във форма на поезия са изключително субективни, ето аз от поезия не се трогвам, много, не ми действува, но няма човек на Земята, който да няма отношение към музиката в една или друга форма."

музиката е универсален език, който е за реципиента не едно3начен знак, а много3начна символика, или както ти казваш, свързана е с различни картини, които изплуват във индивидуалното съзнание. освен ако има предварителна уговорка, т.е. знак или знакова система.


поздрави
цитирай
19. zelas - музиката е универсален език, който ...
27.02.2011 21:40
argilos написа:
музиката е универсален език, който е за реципиента не едно3начен знак, а много3начна символика, или както ти казваш, свързана е с различни картини, които изплуват във индивидуалното съзнание. освен ако има предварителна уговорка, т.е. знак или знакова система.


В момента слушам музика и не си представям никакви картини, по скоро обикновено музиката ме навежда към медитация или напълно изключване, което е точно обратното.

Затова не можем да сравняваме музиката със словото.
цитирай
20. malchaniaotnadejda7 - За благослова на словесността ...
27.02.2011 21:46
Не знам по-голямо и по-тотално мълчание от словото.
Проклятието на думите е благослов на мълчанието.
Мълчанието - свещен бръмбар над пътя на словото.
цитирай
21. zelas - Не знам по-голямо и по-тотално м...
27.02.2011 21:48
malchaniaotnadejda7 написа:
Не знам по-голямо и по-тотално мълчание от словото.
Проклятието на думите е благослов на мълчанието.
Мълчанието - свещен бръмбар над пътя на словото.


Планирам една година обет на мълчание ... когато/ако съм готов.

http://zelas.blog.bg/muzika/2011/02/19/vokaliz-pesen-bez-dumi.689155
цитирай
22. malchaniaotnadejda7 - Zelas, когато си готов, нека ...
27.02.2011 21:57
Zelas, когато си готов, нека мълчанието ти бъде чуто. Пожелавам ти мълчание, което да отекне в душата на Бог. Звънът на Viola d' Amore...
цитирай
23. vladun - Това написах преди почти година...
27.02.2011 22:07
http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=132103
цитирай
24. zelas - Много добре казано
27.02.2011 22:10
vladun написа:
Това написах преди почти година...


:)))

Много яко, и колко кратко в сравнение с тази многодумна статия! :))

Думите значат ли нещо,
питам кварталното куче,
то ми се блещи насреща
и като котка мяучи.

Колко ли думите струват,
ако са кухи вокали –
бебета гайди надуват
в своите спални чували.

Думите правели дупки:
глупости на търкалета -
сврял се във свойта черупка,
думи си хрупка поета.

Ето че имам причина
с пълен глас тук да извикам:
пет пари дума не чини –
само си чешем езика.
цитирай
25. gita969 - Думите и речта
27.02.2011 22:27
са оръжие. Който правилно борави с тях е завоевател. С тяхна "помощ" се манипулира и евоюлира.Не случайно съществува израза "Дар слово".Представяш ли си ,ако се разбираха само с мисъл? Аз те поглеждам - ти се взираш в мен и сме си ясни. Нямаше да сме си интересни и по - малко щяхме да се лъжем.Аз знам,че Вавилонската кула се е появила след Содом и Гомор- градовете на разврата. Така Бог е наказал хората. Да говорят на различни езици,за да не съгрешават. Друг е въпроса,че дори говорейки на един език пак не се разбират заради собствената си индивидуалност и потребност.Ако питаш мен материалното е проговорили първо, а после са езиците. Аз искам,аз мога, аз побеждавам, аз получавам. А интуицията е второто ни аз.То е чувството ни на самосъхранение и на опит в живота. А изкуство е да умееш да слушаш и да мълчиш. Често мълчанието е злато.
цитирай
26. vladun - :) Е, моето е само сатира!
27.02.2011 22:55
zelas написа:
vladun написа:
Това написах преди почти година...


:)))

Много яко, и колко кратко в сравнение с тази многодумна статия! :))

Думите значат ли нещо,
питам кварталното куче,
то ми се блещи насреща
и като котка мяучи.

Колко ли думите струват,
ако са кухи вокали –
бебета гайди надуват
в своите спални чували.

Думите правели дупки:
глупости на търкалета -
сврял се във свойта черупка,
думи си хрупка поета.

Ето че имам причина
с пълен глас тук да извикам:
пет пари дума не чини –
само си чешем езика.


Твоето проучване е сериозно и според мен с висока стойност.
Радвам се, че ме покани да участвам!:)
цитирай
27. marknatan - Езика на Жестовете е езика на ...
01.03.2011 07:48



Езика на Жестовете е езика на Човеците,много преди да се появи Словото .Жестовете са довели и до словото което си е същото

Има жестове за всичко и бебетата атавистични ги разбират и ние тях

За всичко останало има Етикети и Ромски тези
цитирай
28. marknatan - така, че като ти каже некой В нача...
01.03.2011 07:49
така,че като ти каже некой В началото бе Словото,погледни нагоре да видиш дали има Слънце
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784405
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031