Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 00:10 - Мера според мера - Пейо Яворов - 1984 - Дон Кихот
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 11141 Коментари: 36 Гласове:
13

Последна промяна: 13.01.2011 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Посвещавам на Павел Серафимов (спароток)
Въпроса за свободата човешка ме вълнува изключително много в последно време. Не знам защо е така - дали защото 2012 наближава :))) или изпадам в някаква странна фаза на криза на средната възраст? Обикновенно младите са по-свободолюбиви. Да видим ...

По-голяма част от т. нар. цивилизован свят (си мисли, че) живее в демокрация и свобода на личността. Но на мен обаче ми се чини, че не е точно така.

Не знам за вас, но аз съм израстнал през времето на т.нар. зрял социализъм (държавен капитализъм), студентските годините съм прекарал в периода на див капитализъм, а годините си на зрял мъж живея в условията на презрял и атрофирал капитализъм извън България. 

Видял съм свят, видял съм две и двеста! По сегашните критерии, бих казал, че съм горе-долу добре материално, не се оплаквам, обаче не за това ми е приказката ...

В романа на Джордж Оруел "1984", намирам изразите - "Войната е мир", "Свободата е робство" и "Невежеството е сила" и се чудя, какво е имал предвид.

Войната е мир

Не съм преживявал война, но като ги гледам тези комити на видеото от филма "Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров, се питам:

В мир живея, свободен ли съм?
На земята стъпвам, следа оставям ли?
Деца имам, ще ме запомнят ли?

image
Да видим ...

 1. Преди да се кача на самолет, съм подложен на претърсване, "процедура", която ме третира като потенциален бандит, без да съм такъв ... аз се съгласявам и си свалям гащите ... буквално.

 2. Когато се движа по улицата, властта под формата на униформен полицай ме спира, без да съм извършил престъпление ... аз се подчинявам и си слагам изражение на овчица, за да ме разпознаят на снимката.

3. Когато видя табела "Забранено снимането" се сещам, че никой не ме е питал дали съм съгласен да ме снимат хилядите охранителни камери ... аз обаче бързо забравям, защото те следят само за терористите, нали?

4. Дори и да не съм съгласен с начина, по който властта използвува моите пари платени под формата на данъци ... аз пак плащам и ги псувам ... след като съм платил.

Много са, да не ви отекчавам ще спра до тук. 
 

Свободата е робство

imageСега прочете втория стих от стихотворението на Яворов "С враг врагувам - мяра според мяра, с благ благувам - вяра зарад вяра ".

Усещате ли самочуствието на истински свободния човек, как той отсъжда "мяра според мяра" и се чуствува като Цар? Долавяте ли свободата в тези думи, липсата на бариери, физически и духовни. Той е като птичка волна ..., а аз?

Да видим ...

Аз, Уинстън Смит, сутрин ставам и отивам на работа, вечер се прибирам и лягам - така е, може би, в 80% от времето през годината - (почти) всеки божи ден. Сметки плащам, в кола стоя задръстен в трафик, две седмици се пържа на плажа - така е, може би, в 80% от времето през зрелия ми живот. 

Знам, знам, че някои не живеят така, но болшинството сме така. Признайте си! Всичко това правя доброволно, нали уж съм свободен да избирам. Обаче ...

Животът е като тоалетна хартия ... в последните 20% най-бързо се върти. Докато се усетя, хартията свършила и си оставам с насран задник. Дигам гащите и псувам - Мамка му, кога свърши!?

Невежеството е сила

В тази страна Океания, гражданите имаме ЛЕГАЛЕН статут на ... роби. Не се шегувам, има го документирано - като казвам "роб" имам предвид роб в буквалният смисъл.

Според законодателството, което не е променяно от стотици години, всяко дете с даденото му име, в момента на издаване на държавен акт за раждане автоматично става СОБСТВЕНОСТ на държавата, не на родителите. Родители се водят като временни закрилници.

В тази същата държава, обаче имаш "право" да напсуваш публично робовладелеца си (от женски род, в този случай). да протестираш, да стачкуваш, тоест да си упражняваш "свободата" ... в рамките на закона, общия, не моя.

И какво от това, веригите остават ... на врата ми.

Това мое знание (сега и ваше, хе-хе), за официалния ми статут на роб, обаче прави ли ме по-свободен и по-щастлив? Едва ли, ако не знаех сега веригата дори нямаше да я усещам.

Свободата, Санчо!

Дон Кихот, рицарят на печалният образ(?), е успял да каже  всичко това само в няколко изречения (блазе му).

image„Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.

За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.

Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои.

Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен.“

Мигел Сервантес, (Дон Кихот)
Къде е свободата, Санчо?

НАШЕТО невежество е ТЯХНАТА сила!
Защото колкото черна да ви рисувам ситуацията, това не означава, че тя е неизбежна и че ние сме обречени да си останем роби до ... края на рулото от тоалетна хартия.

Ще кажете: добре де, нали "Невежеството беше сила"? Така е, но зависи какво не знаем, за да не го ПОЖЕЛАЕМ.

А това което е добре да осъзнаем е, че - ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО ОТ НАС - не от мама или тате, не от правителството, не от Брюксел, не от Путин/Обама, не от царя, нито от пъдаря!

Да осъзнаем, че реалността която прожектират от дяволската кутия (телевизора), не е нашата реалност, не е нашият живот. Това не е свободата, тя няма да бъде обявена за общо ползване по новините.  Бойко няма да и пререже лентата при откриването.

Вие сте свободата!

Ето, нашите деди са били свободни!
Погледнете мъжете във филма отново. Те дори не са и истинските, ами актьори (добри са).  Ама свободата им е изписана на челата!

Тези хора преживели векове на материнално и духовно ЯВНО робство (дори робството им било истинско), но вътре в сърцата си винаги са били свободни и доказателстово е, че са били готови да умрат за свободата си. И са го направили САМИ.

Бог богува - нека си богува, цар царува - века ли царува?

Нека да се поучим от тях и гордо запеем!

Ден денувам — кътища потайни 
нощ нощувам — пътища незнайни; 
няма тато, нито мама — 
тато да ругае, 
мама да ридае… 
Леле моя 
ти Пирин планино! 
Море черно 
цариградско вино. 

С враг врагувам — мяра според мяра, 
с благ благувам — вяра зарад вяра; 
нямам братец, ни сестрица — 
братец да ме хвали, 
а сестра да жали… 
Леле моя 
сабя халосия! 
Море люта 
одринска ракия. 

Бог богува — нека си богува,
цар царува — века ли царува? 
Нямам либе, първа обич — 
мене да очаква 
и да ме оплаква… 
Леле моя 
пушка огнебойка! 
Море тънка 
солунска девойка




Гласувай:
13



1. sparotok - СВОБОДА
12.01.2011 01:16
Бях решил първо да поотпочина и утре да коментирам, но не можах да се сдържа!

Напълно си прав приятелю, свободата трябва да си я извоюваме сами, като първо направим сърцето си чисто и смело.

Само свободният човек живее, робът вегитира, оставя се да го тъпчат и не смее да вдигне глава...А само да знаеше колко слаби и страхливи са тези, които го тормозят. Ти го каза много добре - Нашето невежество е тяхната сила!
Така, дано повече от нас да го разберат колкото се може по-скоро и да започнат да чупят невидимите вериги!

Поздрави!
цитирай
2. zelas - Бях решил първо да поотпочина и утре ...
12.01.2011 01:21
sparotok написа:
Бях решил първо да поотпочина и утре да коментирам, но не можах да се сдържа!

Напълно си прав приятелю, свободата трябва да си я извоюваме сами, като първо направим сърцето си чисто и смело.

Само свободният човек живее, робът вегитира, оставя се да го тъпчат и не смее да вдигне глава...А само да знаеше колко слаби и страхливи са тези, които го тормозят. Ти го каза много добре - Нашето невежество е тяхната сила!
Така, дано повече от нас да го разберат колкото се може по-скоро и да започнат да чупят невидимите вериги!

Поздрави!


Благодаря ти за всичко! Ти си вдъхновителя!
Да, сърцето трябва да е свободно от желания.
цитирай
3. sande - Блестящо есе, поздравления!
12.01.2011 08:39
Много съм впечатлен, размислите на тази тема са много задълбочени, много откровени, искрени и личнни. И същевременно поднесени по един артистичен начин.
Споделям направените констатации и изводи.
Разбирам, че темата е много сложна, общочовешка.
Срещал съм такъв израз: " оковите на свободата". Значи, няма абсолютна свобода, свободата е окови, които сами си поставяме.
Същевременно, няма по-висше благо от свободата.
Човек е роден да бъде свободен както птицата за полет!
Тежко ли е да си орел?
За свободата трябва да се воюва всеки ден и всяка минуга. Няма кой да ни я донесе и да ни я сервира. Точно обратното - този от когото очакваме да ни донесе свободата, ще ни донесе най-вероятно робство, под една или друга форма.
Примерът с Яворов е сполучлив, четниците, кото са са борили за каузата на свободата са били свободни хора.Този, който е готов да умре за една висока кауза е свободен човек. Няма власт над него.
цитирай
4. solinvictus - Мога да се направя на умен и да доб...
12.01.2011 10:07
Мога да се направя на умен и да добавя ,но така си го усетил много добре.

п.п.след малко време няма да си събуват гащите ,ще ти имплатират ено чипче и ще знаят колко ти е обема на пикочния мехур във всеки един момент.хехе
поздрав
цитирай
5. galenav - Ето такива работи ми се четат. Четох ...
12.01.2011 12:08
Ето такива работи ми се четат. Четох го с наслада, с отворено сърце.
Свободата е състояние на духа: "„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“
И друго - казано е: "Който трупа знание - трупа и печал"/"Еклесиаст"/
Благодаря за светлината!
цитирай
6. newlogic - Много добър пост
12.01.2011 13:26
Засегнал си много интересна тема, която вълнува много хора, но в същото време е и доста трудна и може да се тълкува по много начини. Един умен човек беше казал "Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови". И е напълно прав.
Ние живеем в една сложна система, и ако искаме да сме част от нея трябва да спазваме правилата в нея т.е. да ограничим свободата си. Но това е за сметка на други 'превилегии' , които получаваме, когато сме част от системата.
Човек ако е сам, е доста уязвим и затова не би оцелял дълго ако не е част от някоя система. Ако разгледаш примера с хайдутите, те са били свободни по отношение на съпротивата си и неподчинението на тогавашната власт, но са били зависими от правилата, които трябвало да спазват, за да са част от хайдушкото движение, т.е. пак не са имали свобода да взимат самостоятелно решение и да правят каквото си искат. Народа е казал 'Една птичка пролет не прави'.
Другото важно нещо, което също си засегнал, е информацията. Който има информация, има предимство над останалите. Затова невежеството е винаги против човека, който го има. Затова хората притежаващи информацията, се борят да я задържат за себе си, за да имат контрол над невежите хора. Затова са създадени всичките тези мерки за следене на живота на нормалните хора, за да могат да се следят действията им и да могат да се контролират. Има една много мъдра мисъл "Ако знаеш какво мисли противника, това значи да действаш като Бог".
Но въпреки всичко, от самите нас си зависи до каква степен ще се ограничаваме и колко голяма ще е личната ни свобода. Според мен ако мислим по-малко за материални неща, задоволяваме се с нормални и прости неща и не искаме кой знае колко много, изберем си нормален живот, контролираме времето си и го отделяме за нещата, които са важни за нас, тогава бихме били по-малко зависими от системата и бихме имали по-повече лична свобода. Но, това не е лесно...
цитирай
7. zelas - За свободата трябва да се воюва в...
12.01.2011 13:26
sande написа:
За свободата трябва да се воюва всеки ден и всяка минуга. Няма кой да ни я донесе и да ни я сервира. Точно обратното - този от когото очакваме да ни донесе свободата, ще ни донесе най-вероятно робство, под една или друга форма.


Ей тука е разковничето, Санде! Дано повече го осъзнаят.
цитирай
8. zelas - Но, това не е лесно. . . Приятелю, от ...
12.01.2011 13:46
newlogic написа:
Но, това не е лесно...


Приятелю, от написаното от теб разбирам, че си много наясно и дори си с една крачка напред, осъзнал си утопичната природа на абсолютната свобода.

Прав си, че комитите в търсенето на свободата си попадат в една друга рамка, но разликата е, че те преследват ИДЕАЛА за свобода, а ние, буквално казано, купуваме това, което политическите идеолози ни продават.

Комитският идеал е истински, па макар и да прилича въображаеми вятърни мелници.

ТОВА е голямата разлика между тях и нас, живеещите в общество на пост-идеализъм.

Какво е човек без идеали?
цитирай
9. zelas - Ето такива работи ми се четат. Четох ...
12.01.2011 13:46
galenav написа:
Ето такива работи ми се четат. Четох го с наслада, с отворено сърце.
Свободата е състояние на духа: "„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“
И друго - казано е: "Който трупа знание - трупа и печал"/"Еклесиаст"/
Благодаря за светлината!


Пак заповядай!
цитирай
10. zelas - п. п. след малко време няма да си с...
12.01.2011 13:47
solinvictus написа:
п.п.след малко време няма да си събуват гащите ,ще ти имплатират ено чипче и ще знаят колко ти е обема на пикочния мехур във всеки един момент.хехе
поздрав


Поне, ще е по-практично. :))
цитирай
11. newlogic - Но, това не е лесно. . . Какво е човек ...
12.01.2011 13:56
zelas написа:
newlogic написа:
Но, това не е лесно...


Какво е човек без идеали?

Точно така, идеалите, които си създаваме ни карат да определяме начина си на живот. Когато има за какво да се бориш, тогава имаш стимул да го правиш. Този стимул ти дава сили да го постигнеш.
Но едно от най-важните неща, според мен, е да се научиш да държиш нещата под контрол и да реагираш навреме, когато нещо започне да се обърква, защото ' За безцелно се нарича попадение, не само когато недостига целта, а и когато я надхвърля'.
Често хората започват да правят едно нещо, с ясна идея, цел, идеал, но по пътя на осъществяването и се 'загубват' или 'увличат' и в крайна сметка крайния резултат не е добър. Хората са 'слаби' и лесно се изкушават. Затова, човек когато се издигне без да е готов за това , в повечето случаи се проваля.
Интересно е разсъждението на Дон Кихот, че не се е насладил на храната изцяло, защото не е била негова. Значи той, след като се е докоснал до 'по-богата трапеза', започва да изпитва нещо като самосъжаление, че това не е част от неговия живот и това му пречи да се наслади на възможостта.
Така става и с всички хора, когато се докоснат до нещо, преди да са готови за него.
цитирай
12. zelas - Така става и с всички хора, когато се ...
12.01.2011 16:49
newlogic написа:
Така става и с всички хора, когато се докоснат до нещо, преди да са готови за него.


Много си прав и се подписвам под всяка твоя дума. Същото се отнася и за свободата и за състоянието на духа, което ни подготвя да я извоюваме и приемем.
Готови ли сме за свобода?

Аз цитирах цялата реч на Дон Кихот, защото втората част за храната е много важна. Забелязах, че се изпуска в повечето интернет страници.
Там, както ти каза, се засяга концепцията за капана на желанието.

Нашите богомили са ги знаели тези неща от доста оттдавна.

А откажем ли се да желаем, не страдаме вече.
Страданието ражда нови желания, а желанията раждат връзки. Връзките отдалечават крайния миг на нашето освобождение.
цитирай
13. mitashki - Въпросът е: Станахте ли по сво...
12.01.2011 17:47
Въпросът е:
Станахте ли по-свободни, четейки и коментирайки?
цитирай
14. zelas - Въпросът е:Станахте ли по-св...
12.01.2011 17:57
mitashki написа:
Въпросът е:
Станахте ли по-свободни, четейки и коментирайки?


Тук се коментира само как се върви, вие сами знаете накъде.
цитирай
15. sande - Приятелю, тук се споделя, обменят се мисли, мнения, формират се идеи ...
12.01.2011 18:22
mitashki написа:
Въпросът е:
Станахте ли по-свободни, четейки и коментирайки?


Друга цел нямаме.
Тука един наш командир предложи формирането на партизански отряд, но нещо се закучи работата, а и в гората вече няма мандри, направиха ги близо до моловете. Та, така.
цитирай
16. sande - И на мене, драга, Галена ...
12.01.2011 18:31
galenav написа:
Ето такива работи ми се четат. Четох го с наслада, с отворено сърце.
Свободата е състояние на духа: "„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.“
И друго - казано е: "Който трупа знание - трупа и печал"/"Еклесиаст"/
Благодаря за светлината!


Поздравлявам те за слънчевия постинг!
И за цитатите, много са на място, насочват ни към извора на Народните Будители!
Те са още на своя пост. Даже ние да ги изоставиме, те ще останат на своя пост!Заради нас.
цитирай
17. sande - Поздрави за рационалното мислене и за ...
12.01.2011 18:39
newlogic написа:
Засегнал си много интересна тема, която вълнува много хора, но в същото време е и доста трудна и може да се тълкува по много начини. Един умен човек беше казал "Човек се ражда свободен, но навсякъде е в окови". И е напълно прав.
Ние живеем в една сложна система, и ако искаме да сме част от нея трябва да спазваме правилата в нея т.е. да ограничим свободата си. Но това е за сметка на други 'превилегии' , които получаваме, когато сме част от системата.
Човек ако е сам, е доста уязвим и затова не би оцелял дълго ако не е част от някоя система. Ако разгледаш примера с хайдутите, те са били свободни по отношение на съпротивата си и неподчинението на тогавашната власт, но са били зависими от правилата, които трябвало да спазват, за да са част от хайдушкото движение, т.е. пак не са имали свобода да взимат самостоятелно решение и да правят каквото си искат. Народа е казал 'Една птичка пролет не прави'.
Другото важно нещо, което също си засегнал, е информацията. Който има информация, има предимство над останалите. Затова невежеството е винаги против човека, който го има. Затова хората притежаващи информацията, се борят да я задържат за себе си, за да имат контрол над невежите хора. Затова са създадени всичките тези мерки за следене на живота на нормалните хора, за да могат да се следят действията им и да могат да се контролират. Има една много мъдра мисъл "Ако знаеш какво мисли противника, това значи да действаш като Бог".
Но въпреки всичко, от самите нас си зависи до каква степен ще се ограничаваме и колко голяма ще е личната ни свобода. Според мен ако мислим по-малко за материални неща, задоволяваме се с нормални и прости неща и не искаме кой знае колко много, изберем си нормален живот, контролираме времето си и го отделяме за нещата, които са важни за нас, тогава бихме били по-малко зависими от системата и бихме имали по-повече лична свобода. Но, това не е лесно...


...интересния коментар, който приземява разговора и го насочва в правилна посока.
цитирай
18. sande - Пак се връщаме при Zelas и Sparotok...
12.01.2011 21:49
sparotok написа:
Бях решил първо да поотпочина и утре да коментирам, но не можах да се сдържа!

Напълно си прав приятелю, свободата трябва да си я извоюваме сами, като първо направим сърцето си чисто и смело.

Поставена бе честно темата. Разговорът ще продържи, сега или по-късно. Защото темата е важна.
За мен беше удоволствие да участвам в този разговор. Благодаря ви, приятели!




Само свободният човек живее, робът вегитира, оставя се да го тъпчат и не смее да вдигне глава...А само да знаеше колко слаби и страхливи са тези, които го тормозят. Ти го каза много добре - Нашето невежество е тяхната сила!
Така, дано повече от нас да го разберат колкото се може по-скоро и да започнат да чупят невидимите вериги!

Поздрави!

цитирай
19. zelas - За мен беше удоволствие да участвам ...
12.01.2011 22:07
sande написа:
За мен беше удоволствие да участвам в този разговор. Благодаря ви, приятели!


Тази тема, Санде ще става все по дискутирана, защото е дошло времето да погледнем на вътре в себе си и ДОРИ открием един друг тип свобода, за която дори и комитите не са подозирали.

Но това ще бъде предмет на разговор в една от следващите статии.

Благодаря, че се отбиваш и спеделяш мненията си.
цитирай
20. liliyanaandreeva - 31 квадрата - това е свободата !
12.01.2011 22:10
СВОБОДА = ЛИБЕРТА = ЛИ . БЕ . Р т А = 31 квадрата . 42 кв.км . 4 региона + 8 кв.км = 5 216 кв.км - това е архитектурен план на екологичен град с календарен кадастър за 190 080 жители.
Л = 3 = Литий - хим.ел. №3
И = 1 = Идрогено - хим-ел- №1
Б = 4 = Берил - хим.ел. №4
Е = 2 = Хелий - хим.ел. №2
Р = 4 = Четири
т = + = Товаря, прибавям, събирам
А = 8 = Ахт - на немски език

Това е план за извоюване на свобода, сраведливост,морал,етика и хуманност.
А Вашият Спароток ми се плези и се подигра с плана като аристократ по рождение, забавляващ се със Санчо Панса.Флиртувате снобски с Джордж Оруел, а практически сте ограничени и тесногръди тоталитарни души.
цитирай
21. vilikal - Здраве и дълъг живот, виночерпецо. ...
12.01.2011 22:15
Здраве и дълъг живот, виночерпецо.
Чудно те е налегнала кризата на средната ... :)))) ..., но защо с лошо? Защо с война?
Чета и недоумявам, как уж поживели, уж помъдрели, уж повъзмажели хора воюват, извоюват, отвоюват и прочие откъсват отнякъде със зъби и нокти, нещо, което наричат Свобода. Хем пишете, че свободата е състояние на духа, и пак кой чел, кой кво разбрал. Изини ме, zelas, не опитвам да махам с големия пръст / или средния/, но нещо сте изпращели ,бе хора. Избор, тук и сега, всяка секунда. Имате ли го ???
Да, твърдо, за всичко. Като не искате да ви снимат - марш на село - там камери няма., като не искате голи по летищата - на кораб - там не събличат. Да, по-бавно е, но си е избор. Като не искате хомот - ей, къде е гората / в България ,щото в Англия са частни и боли ако те пипнат без "пърмишън" / и все още можеш да се загубиш из нея, без да те намерят 50 години, а и надали някой ще те търси.
Като не искате да сте нечия собственост - обратно в майката-мамката България, щото тука си си на мама и тате, щеш-нещеш. Тук може по-трудно да се вади хляба, но пък си е и по-свободен. Тук-таме подслушване, ама и това може да се избегне - не говориш по телефона глупости. И откакто, заради вас, останахме от девет седем и половина милиона, за нас тук, дето можем да разделим на две магарета сламата, си е по леко, че то конкуренция няма - жив олигопол. Мотаме се двайсет-трийсет калпака на околия. В Провадийска и по-малко :))))
Искам да ви кажа, че избор има и той е не е да бъдеш ли свободен или не, а да решиш колко свободен да си, защото няма безплатен обяд и екстрите се плащат. Допълнително. Искаме хубав дом , ама не след 20-30 години, а днес - струва нещо, какво? Ами свободата да си дигнеш гъза утре и да заеб---ш всичко. Искаш хубав мерцедес, да, ама струва свободата да ...... и прочие и прочие. Продаваме всеки ден свободата си за къшей от наръфания краен меркантилизъм, който ни продават за свобода. Кой е виновен, че им се вързва? Ние. Не е луд, който изяжда зелника, а к
цитирай
22. zelas - Като не искате да сте нечия собст...
12.01.2011 22:25
vilikal написа:
Като не искате да сте нечия собственост - обратно в майката-мамката България, щото тука си си на мама и тате, щеш-нещеш. Тук може по-трудно да се вади хляба, но пък си е и по-свободен.


Вили, благодаря за пътя, ама малко ме хващаш в крачка, аз вече съм го поел, приятелю! Есето е написано от първо число но по принцип. Благодаря все пак!

Точно като теб, когато съм България, повтарям на хората - спасението е на село!
Кой разбрал, разбрал!

Поздрави
цитирай
23. vilikal - продължение
12.01.2011 22:26
... който му го дава.
Хайдутите и техния избор Свободата ....
Пичове, всички страдаме, че нямаме смислена кауза в живота си и затова си задаваме на нашата възраст важните въпроси - Какво след мен ??? Не ни стигат децата и доброто, сторено в живота. Искаме оценка. Приживе. Паметник, нерукотворньй. Ама, да ни сложат в заслужилите, щото ни тресе себичноста. Егото ни се раздира на късчета, че не пишат за него в Плейбой, Максим или Нешънал Джиографик. Или да краси някоя реклама на кафе. И кафемашини. Клуни. Клоуни сме, пичове. Щото не знаем какво искаме, като си имаме всичко и венаги можем да го променим, ако СТРАШНО СИЛНО СИ ГО ПОЖЕЛАЕМ. Ама не ни стиска. Щото децата, жената ... колата, къщата, кредитните карти, ... Плейстейшъна, телевизора, стереото .... часовника, лаптопа, телефона /Нокията/... и така мога да продължавам да безкрай, но няма смисъл.
Та, хайде да не се вайкаме за свободата и комитите, щото всичко, повтарям ВСИЧКО, зависи от собствените ни малки, или много малки, главички и във нашите възможности е да си променим живота, да го направим малко по-смислен.Не за нас. За децата. Племенника ми на 11 год ме пита дали тази овца е крава. Нека им дадем възпитание и знание, за да могат те да имат възможноста да вземат адекватно решението КОЛКО СВОБОДНИ ИСКАТ ДА БЪДАТ.
Благодаря ти за трибуната и възможноста да досадя на стотиците ти посетители, а и да отнеса доста попържни, но ...
Поздрави и без зли помисли.
Бог с вас.
цитирай
24. zelas - СВОБОДА = ЛИБЕРТА = ЛИ. БЕ. Р т А = 31 ...
12.01.2011 22:27
liliyanaandreeva написа:
СВОБОДА = ЛИБЕРТА = ЛИ . БЕ . Р т А = 31 квадрата . 42 кв.км . 4 региона + 8 кв.км = 5 216 кв.км - това е архитектурен план на екологичен град с календарен кадастър за 190 080 жители.
Л = 3 = Литий - хим.ел. №3
И = 1 = Идрогено - хим-ел- №1
Б = 4 = Берил - хим.ел. №4
Е = 2 = Хелий - хим.ел. №2
Р = 4 = Четири
т = + = Товаря, прибавям, събирам
А = 8 = Ахт - на немски език


Това не го разбрах, някаква нумерология на свободата ли - ако искаш можеш да поясниш.

За другото - без коментар.
цитирай
25. sande - И ти си прав...
12.01.2011 22:27
[quote=vilikal]Здраве и дълъг живот, виночерпецо.
Чудно те е налегнала кризата на средната ... :)))) ..., но защо с лошо? Защо с война?
Чета и недоумявам, как уж поживели, уж помъдрели, уж повъзмажели хора воюват, извоюват, отвоюват и прочие откъсват отнякъде със зъби и нокти, нещо, което наричат Свобода. Хем пишете, че свободата е състояние на духа, и пак кой чел, кой кво разбрал. Изини ме, zelas, не опитвам да махам с големия пръст / или средния/, но нещо сте изпращели ,бе хора. Избор, тук и сега, всяка секунда. Имате ли го ???
Да, твърдо, за всичко. Като не искате да ви снимат - марш на село - там камери няма., като не искате голи по летищата - на кораб - там не събличат. Да, по-бавно е, но си е избор. Като не искате хомот - ей, къде е гората / в България ,щото в Англия са частни и боли ако те пипнат без "пърмишън" / и все още можеш да се загубиш из нея, без да те намерят 50 години, а и надали някой ще те търси.
Като не искате да сте нечия собственост - обратно в майката-мамката България, щото тука си си на мама и тате, щеш-нещеш. Тук може по-трудно да се вади хляба, но пък си е и по-свободен. Тук-таме подслушване, ама и това може да се избегне - не говориш по телефона глупости. И откакто, заради вас, останахме от девет седем и половина милиона, за нас тук, дето можем да разделим на две магарета сламата, си е по леко, че то конкуренция няма - жив олигопол. Мотаме се двайсет-трийсет калпака на околия. В Провадийска и по-малко :))))
Искам да ви кажа, че избор има и той е не е да бъдеш ли свободен или не, а да решиш колко свободен да си, защото няма безплатен обяд и екстрите се плащат. Допълнително. Искаме хубав дом , ама не след 20-30 години, а днес - струва нещо, какво? Ами свободата да си дигнеш гъза утре и да заеб---ш всичко. Искаш хубав мерцедес, да, ама струва свободата да ...... и прочие и прочие. Продаваме всеки ден свободата си за къшей от наръфания краен меркантилизъм, който ни продават за свобода. Кой е виновен, че им се вързва? Ние. Не е луд, който изяж
цитирай
26. kleotemida - Хубава статия, Зелас!
12.01.2011 22:32
Свободата, казваш? Свободата е като във вица а зайчето, дето сипилило ноктите и плямпало глупости, че ще такова лъвицата, докато не му се представил лъва. та и нашата е такава, щото така я разбираме...

Но пожеланието ми за всички е, кой колкото му душа иска и колкото му стиска на дупцето, толкова да е свободен. За свободата - личната, рецепти няма!
цитирай
27. vilikal - Свободата, казваш? Свободата е ...
12.01.2011 22:36
kleotemida написа:
Свободата, казваш? Свободата е като във вица а зайчето, дето сипилило ноктите и плямпало глупости, че ще такова лъвицата, докато не му се представил лъва. та и нашата е такава, щото така я разбираме...

Но пожеланието ми за всички е, кой колкото му душа иска и колкото му стиска на дупцето, толкова да е свободен. За свободата - личната, рецепти няма!


Съгласен, с пояснение, че твоята си е твоя, докато не нагази в моята, нали:))))
цитирай
28. zelas - Свободата, казваш? Свободата е ...
12.01.2011 22:39
kleotemida написа:
Свободата, казваш? Свободата е като във вица а зайчето, дето сипилило ноктите и плямпало глупости, че ще такова лъвицата, докато не му се представил лъва. та и нашата е такава, щото така я разбираме...

Но пожеланието ми за всички е, кой колкото му душа иска и колкото му стиска на дупцето, толкова да е свободен. За свободата - личната, рецепти няма!


Точно така, Клео, но сърце юнашко не се ражда, ами изгражда ... в подходяща среда.
цитирай
29. kleotemida - Опитай се да ми настъпиш аурата и после ще си говорим... :)))))))
13.01.2011 23:30
vilikal написа:
kleotemida написа:
Свободата, казваш? Свободата е като във вица а зайчето, дето сипилило ноктите и плямпало глупости, че ще такова лъвицата, докато не му се представил лъва. та и нашата е такава, щото така я разбираме...

Но пожеланието ми за всички е, кой колкото му душа иска и колкото му стиска на дупцето, толкова да е свободен. За свободата - личната, рецепти няма!


Съгласен, с пояснение, че твоята си е твоя, докато не нагази в моята, нали:))))


АбЦолютно! :))))
цитирай
30. zvezdichka - Поздравления за
15.01.2011 22:26
темата, която поставяш Пламене!
Трудно е в днешно време човек да бъде свободен, като се има предвид системата в която живее, от която и ти самия се оплакваш... Но свободата е вътрешно състояние на Духа и тя е свързана с откриването на Истината. Ако човек съумее да погледне Истината в очите, той ще бъде свободен, повярвай ми! Но за да стане това човек трябва да я възлюби! И да я търси, да се боди за нея! Да остави собственото си благо дори...
цитирай
31. zelas - темата, която поставяш Пламене...
15.01.2011 23:45
zvezdichka написа:
темата, която поставяш Пламене!
Трудно е в днешно време човек да бъде свободен, като се има предвид системата в която живее, от която и ти самия се оплакваш... Но свободата е вътрешно състояние на Духа и тя е свързана с откриването на Истината. Ако човек съумее да погледне Истината в очите, той ще бъде свободен, повярвай ми! Но за да стане това човек трябва да я възлюби! И да я търси, да се боди за нея! Да остави собственото си благо дори...

Така е, звездичке. Но освен ако не се изолираме/замонашим напълно, в рамките на тази система, свобода не ще намерим.

Никой човек не е остров, казват. Дори вътре в себе си да се чуствуваш свободна, средата е по-силна, вибрациите по-нтензивни. Той Христос не успя, камо ли ний ...

Така, че има два пътя към "прилична" свобода - социална реформация към система в която свободата индивида е най-отгоре на пирамидата или ... манастир!

Поздрави
цитирай
32. vilikal - темата, която поставяш Пламене...
16.01.2011 15:10
zelas написа:
zvezdichka написа:
темата, която поставяш Пламене!
Трудно е в днешно време човек да бъде свободен, като се има предвид системата в която живее, от която и ти самия се оплакваш... Но свободата е вътрешно състояние на Духа и тя е свързана с откриването на Истината. Ако човек съумее да погледне Истината в очите, той ще бъде свободен, повярвай ми! Но за да стане това човек трябва да я възлюби! И да я търси, да се боди за нея! Да остави собственото си благо дори...

Така е, звездичке. Но освен ако не се изолираме/замонашим напълно, в рамките на тази система, свобода не ще намерим.

Никой човек не е остров, казват. Дори вътре в себе си да се чуствуваш свободна, средата е по-силна, вибрациите по-нтензивни. Той Христос не успя, камо ли ний ...

Така, че има два пътя към "прилична" свобода - социална реформация към система в която свободата индивида е най-отгоре на пирамидата или ... манастир!

Поздрави


Като се пообсъди една добра идея и веднага и се намира консенсус:)))))))))))
Спокоен съм за бъдещето - човечеството взе да мисли поне с едното си полукълбо и дори се мисли и планира бъдещо, много по-справедливо от сегашното, общество, основаващо се на оптималното използване на ресурсите - възобновяеми и нямащо нищо общо с този кален и смрадлив материализам, в който са ни впримчили разни дребни душици, с цел - двата долара.
цитирай
33. zelas - Спокоен съм за бъдещето - човече...
16.01.2011 19:19
vilikal написа:
Спокоен съм за бъдещето - човечеството взе да мисли поне с едното си полукълбо и дори се мисли и планира бъдещо, много по-справедливо от сегашното, общество, основаващо се на оптималното използване на ресурсите - възобновяеми и нямащо нищо общо с този кален и смрадлив материализам, в който са ни впримчили разни дребни душици, с цел - двата долара.


Така е Вили, навлизаме в едни много интересни времена, дано сме живи и здрави да ги видим в действие.
цитирай
34. zvezdichka - Но човек първо
18.01.2011 09:14
трябва да започне от себе си, нали?

zelas написа:
zvezdichka написа:
темата, която поставяш Пламене!
Трудно е в днешно време човек да бъде свободен, като се има предвид системата в която живее, от която и ти самия се оплакваш... Но свободата е вътрешно състояние на Духа и тя е свързана с откриването на Истината. Ако човек съумее да погледне Истината в очите, той ще бъде свободен, повярвай ми! Но за да стане това човек трябва да я възлюби! И да я търси, да се боди за нея! Да остави собственото си благо дори...

Така е, звездичке. Но освен ако не се изолираме/замонашим напълно, в рамките на тази система, свобода не ще намерим.

Никой човек не е остров, казват. Дори вътре в себе си да се чуствуваш свободна, средата е по-силна, вибрациите по-нтензивни. Той Христос не успя, камо ли ний ...

Така, че има два пътя към "прилична" свобода - социална реформация към система в която свободата индивида е най-отгоре на пирамидата или ... манастир!

Поздрави


А относно мнението ти за Христос не съм съгласна. Именно Той съдейства за свободата на хората. Защото, ако не беше умрял Христос, нямаше да бъде даден и Духа на Свободата. Защото в Свещеното писание се казва: "Там където е Духа, там е свобода." И аз вярвам, че тези думи не са само думи, защото Словото има сила върху тези, които го търсят. И не трябва човек да се изолира от обществото и да се замонашва. Защото семената се посяват в душите човешки и там търсят да дават плод. А всеки в днешно време има нужда усети свободата в себе си. Да бъде свободен от представи и предразсъдъци, търсейки да разпознава Истината в живота си, да открива истинските неща, които не преминават. А човек не е само материално същество. Господ е положил в него духа и човек търси да развива този дух, заедно с неговите творчески способности и да бъде удовлетворен от делата си! И именно когато човек съумее да развитие духовния поглед в себе си ще намери и тази свобода.
цитирай
35. zelas - "Там където е Духа, там е св...
19.01.2011 15:50
zvezdichka написа:
"Там където е Духа, там е свобода." И аз вярвам, че тези думи не са само думи, защото Словото има сила върху тези, които го търсят.


Словото/вибрациите също има сила да влияят върху Духа, защото той самияр е слово/вибрация и така се получава резонанс.
В обществото духът е постоянно бомбандиран с слова/вибрации и не възможно да остане непокътнат.

Никой човек, не е остров.

Затова пътят първо минава през исихизма за заздравяване на духа и след това той може да живее свободен сред обществото.
цитирай
36. анонимен - IKKymjdyKBf
31.10.2012 16:43
That's not just the best answer. It's the bsetest answer!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785116
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031