Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 14:21 - Алтернатива на парите
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 23446 Коментари: 78 Гласове:
101

Последна промяна: 18.02.2011 19:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Какъв е проблемът и защо търсим алтернатива на парите?

Двадесет години преход и още двадесет години преход в криза. Това е, което ни очаква, ако не променим нещата из основи. Какво означава това? Забравете за държавата, забравете за европейския съюз, промяната може да стане възможна само ако е в посока отдолу-нагоре.
ПРОМЯНАТА СТЕ ВИЕ!

Какво е заложено в основата на нашия живот
сега? ПАРИТЕ. Парите карат света да се върти, но посоката на въртене е погрешна.

Паричният модел е не само неефективен, ами в случая с България, може да са окаже напълно пагубен, тъй като и на бездомните кучета им е вече ясно, че ако за повече от 20 години бе
невъзможно той бъде приложен успешно, шансовете това да стане занапред са близки до нула. Но проблемът с парична система е, че тя никога не е била ефективна или справедлива, и това не е така само в България.

Неизбежната корозия на системата се дължи на факта, че тя дава възможност да бъде манипулирана с цел задоволяване на интересите на малка прислойка от хора, чрез спекулации и монополистичен контрол на паричния поток. Това води до икономически кризи, инфлацията и дефлацията, както и концентрацията на богатство в горната прислойка от обществото.

Паричната система се е проваля вече много пъти в миналото и всеки път просто бива рестартирана, за да започне поредният цикъл отново и отново.
Това води до огромни страдания, социална дезорганизация и унищожение на натрупани полезни активи.

Повторението на една и съща грешка е признак на изключително ниска интелигентност. Последната световна икономическа криза отново разкри грешките и слабостите на настоящия икономически модел. Тези слабости включват:

• Структурата на системата се базира на идеята за ограниченост на основните материали за производство и дълг, който е монополизиран от финансовия сектор.

• Идея за постоянен икономически растеж чрез циклично нарастващо потребление, което води до алчно изразходване на природните ресурси. 

• Зависимост от работните места като основни средства за разпределение на благата, което води до все по-неустойчива концентрация на богатство към върха на пирамидата, тъй като много работни места изчезват поради автоматизация или износ на производството в страни с по-евтина работна ръка.

Невъзможността на системата да идентифицира или да се справи с организираната престъпност и корупцията по високите нива, които спъват развитието на икономическия и социален потенциал на милиони хора по целия свят.

Въведение

Няма да навлизаме в повече подробности, защото тази статия няма за цел да се спре подробно на въпроса защо парите вече имат нужда от алтернатива. По този въпрос има много статии и на всеки интелигентен и здраво мислещ човек му е пределно ясно, защо сегашният модел е непрогресивен и несправедлив. За тези, които все пак не са се замисляли, предлагаме предишната статия публикувана тук Айнщайн: Защо социализъм или филма Зайтгайст Адендум (Zeitgeist Addendum).

Затова в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с един модел предлагащ една доста добре формулирана и конструирана алтернатива на парично-стоковите отношения в икономиката. Тук веднага трябва да направим уговорката, че представеният нов модел не е ревизия на социалистическата планова икономика, нито пък е реформа на сегашната пазарна парична система. Този модел е начин за напълна замяна на парите.

Преходът към този нов икономически модел, не ще се ръководи от правителството или финансовите институции, а от самите хората, мобилизирани заедно чрез силата на Интернет. Това подчертава една от най-важните характеристики на този нов икономически модел - обръщане на полюсите на властта от горе-надолу към отдолу-нагоре.

Възходът на технологичната безработица

Технологичната безработицата е вече реалност, все повече и повече роботи навлизат в производството и вече в услугите. Магазинерът в супермаркета е на път да бъде заменен от гишета за самочекиране. Всичко това по принцип би трябвала да ни прави горди като голямо постижение на човечеството, но същевременно води до загубата на работни места, а работните места са неделима функция на паричната система. Паричната система едва се справя под тежестта на само 10% безработица и в момента се задържа над водата само чрез все по-нарастващите нива на дълг. 

От технологична гледна точка, ние вече разполагаме със средства за преминаване от аналогова към цифрова икономическа система.

Стойностно базирана икономика (СБИ)

Всички икономически системи се базират около процеса на създаването и потреблението на стойност. Хлебарят създава стойност чрез печене на хляб, магазина за хранителни стоки чрез продажба на хранителни стоки и писател от писането на книги.

В рамките на паричната система стойността се определя от обмена на пари - това, за което някой е готов да плати нещо, е неговата стойност. По дефиниция всяко нещо извън паричната система няма никаква стойност. Това означава, че доброволчеството, безплатен софтуер с отворен код, благотворителните организации, организации с идеална цел и дори родителите няма никаква стойност, която е очевидно нелепо.

Очевидно е, че вече имаме нужда от по-добър начин за измерване на стойността. Най-добрият начин за измерване на стойността е да слезем долу при самите потребители и ги попитаме за техните нужди и степентта на удовлетвореност. Това е услугата, наречена "Измерване удовлетвореността на клиентите".

Най-успешните бизнеси в света вече наблюдават удовлетвореността на клиентите, но рядко резултатите се излагат публично. И все пак, нивото на удовлетвореност на клиентите е най-важната част от информацията, от която потребителите се нуждаят, за да направят наистина информирани решения за покупка.

Стойностни точки

Удовлетворението на клиентите измерва стойността на стоките и услугите, базирани на пряка обратна връзка от страна на потребителите. Благодарение на на Интернет. възможностите за обмен на информация са изключително лесни. Резултатът се изразява в "Стойностни точки" (Value Points).

"Стойностните точки" се създават всеки път, когато потребителите попълнят проучване за удовлетвореността на клиентите. В сравнение, банките създават пари от нищото чрез фракционна резервна система, която се регулира от Централна банка, която борави с много изкривена информация за положението долу на ниво потребител.

"Стойностните точки", обаче не действат по същия начин както парите. За разлика от тях, те няма да бъдат средство за размяна, а средство, чрез които се дава достъп до стоки и услуги се, без да се купуват или продават.

Един лесен начин за разбиране на това как "Стойностните точки" ще работят е да се си припомним  принципа на някои компютърни игри. В тези игри, играчите събират точки (изграждане на уважение) и след достигане на определено ниво те имат право да получат по-добри инструменти, повече средства или достъп до различни нива.

Последователите определят стойността и преразпределението

Концепцията за последователи (followers) е позната на потребителите на Twitter и Facebook и като цяло показва нивото на поскъпването на стойността на услугата. Колкото повече последователи, толкова по-голяма популярност и по-голяма възприемана стойност на предоставяна услуга.

Подобна е ситуацията и тук в блог.бг, колкото по-интересна и полезна статията толкова повече коментари и гласове, тоест "стойностни точки".

Средствата биват разпределени обратно към обществото, въз основа на броя на последователите умножен по фактор, който взема под внимание нивото на удовлетвореност на клиентите и времево нормализиращ фактор, за да гарантира справедливо разпределение. С други думи, разпределението на средствата ще бъде по-тясно свързано с действителната стойност според данни на потребителите.

При СБИ предприятия и физически лица ще могат да натрупват "стойностни точки" (или с други думи изграджат уважение), за да достигнат до различни нива на достъп до продукти, услуги и ресурси самите те. 

На най-ниското ниво хората ще имат достъп до стоки и услуги независимо от броя на точки, за да живеят комфортно с пълен достъп до стоки и услуги за ежедневно ползване. Това е условие е много важно и подобно на сегашната система за социално осигуряване, обаче без данъчното облагане и бюрокрацията. В по-горните нива предприятията и физически лица ще имат достъп до пълния набор от продукти, услуги и ресурси.

Всеки индивид има пълната възможност да печели точки, като създава стойност по най-различни начини, лично или колективно, в група или като бизнес, без ограничения.

Напредъкът в създаване на стойност ще доведе до по-високи изисквания за брой на стойностни точки за достъп. Това ще дава стимул на най-добрите, да се стремят да постигнат повече, докато тези на по-ниски нива ще се индексират автоматично, за да се подсигури равен дял за всички в нарастването на производителността.

Това не е толкова различно в момента. Размерът на парите, които натрупвате определя вашето ниво на достъп до стоки, услуги и ресурси. Проблемът с парите обаче е, че може да се създадат от банките от нищото, да се манипулирани от финансови оператори или пък да се придобият незаконно от престъпници. По този начин се изкривява реалното им отражение на стоиността на нещата.

Концепцията на стойностните точки не елиминира само тези проблеми, но много други системни проблеми, които измъчват съвременните икономики и общества.

В резултат на това "стойностните точки" премахват посредникът на парите (банките) и осигуряват един по-ефективен, справедлив и устойчив начин за разпространение на стоки и услуги, като същевременно гарантира, че ресурсите са разпределени по най-оптималния начин.

Новият икономически модел на практика

В една икономика, където всички стоки и услуги са "безплатни", покупко-продажбата става излишна, която е традиционната концепция при парите. Вместо това, достъпа до стоки и услуги, ще се основава на "стойностни точки", като пряко измерение на това каква стойност се добавя към икономика лично или колективно.

Няколко прости примери, които да показват как това ще се осъществи на практика.

В момента, ако искате да отседнете в хотел, купите компютър или да отидите някъде, просто използвате кредитната ви карта. Кредитната карта е доказателство, че можете да плащате за услугата, тоест вашата репутация е в сила. Достъп до всички услуги се определя от репутацията ви и каква част от тези услуги можете да си купите, се определя от кредитния ви лимит. След като сделката е завършена вашата кредитна карта се дебитира и за сметка на доставчика, се кредитира.

В СБИ, основата на процеса на работа е подобен. Вместо да се използва кредитна карта, използвате "стойносттна карта" (V-Points Card), която определя до кои продукти или услуги можете да получите достъп. 

Колкото по-високи "стойностни точки" по-добър обхвата и качеството, както и количеството.

Например, ако сте в по-ниските нива може да имате достъп само до стандарт настаняване в хотел веднъж годишно или летите със самолет веднъж годишно. При най-високите нива имате достъп до най-добрите стоки и услуги с щедри квоти, както бихте направили, ако имате много пари.

Квотите, разбира ще се подновяват редовните точно както да ако си нает на работа. Така, че новата икономика да работи по почти идентичен начин, както икономиката сега, с разликата, че няма покупко-продажба или пари.

Една ключова разлика между една операция на кредити и стойностната сделката е, че не е дебитиране или кредитиране в традиционния смисъл на думата. Единствените случаи, когато "стойностните точки" се дебитират е за нарушения на закона, или при закриване на бизнес предприятие. Това е подобно на системата за точки в шофьорската книжка за насърчаване на безопасното шофиране.

Доставчикът получава "стойностни точки" от общото преразпределение, като се вземат предвид такива фактори като нивото на удовлетвореност на клиента, броят на последователите и нормализиращи факторите, за да се гарантира справедливо разпределение и оптимално разпределение на ресурсите. Това от своя страна увеличава възможностите на доставчика задостъп до стоки и услуги по сходен начин.

Ако например имаме високо търсене и недостиг на доставчици на определена услуга, компютърът ще даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици. Това е като сигнал в паричната система, че големите печалби са възможни в някои области на пазара.

Ако обратното е случаят, тогава на стойността разпределени точки ще се намали, тъй като има малко търсене на тази определена услуга или продукт.

Край на частната собственост

В икономическата система, където няма процес на купуване или продаване, а само нива на достъп, притежаването на имоти от всякакъв вид става все по-малко привлекателно, дори излишно.

Край на нуждата да се работи за живеене

Комбинацията от автоматизация и край на покупко-продажните отношения ще доведе до край на нуждата да се работи за живеене. Всеки ще може да живее прилично без работа, но всеки също ще може да подобри качеството на живота си (и живота на другите), чрез добавяне на стойност по някакъв начин.

Целта на живота вече няма да бъде натрупване на пари и активи, а натрупване на стойностни точки, които определят достъпа до стоки и услуги.

Край на данъчно облагане

Тъй като няма да има приходи, няма да има и данъци. Почти всички правителствени услуги ще се поемат и се управлява от частния сектор в рамките на стойностната система точки. Функцията на правителството ще бъде да сключва договори за създаване и поддържане на законодателство за гарантиране на социалното сближаване. Това ще сигнализира края на бюрокрацията и политическа намеса пречеща на функционирането на икономиката.

Край на неправилното разпределение на ресурсите

Един от най-големите предизвикателства на всяка икономика е, как да се разпределят ресурсите по най-оптималния начин. Най-доброто решение до този момент е механизъм за ценообразуване - ресурси, определени въз основа на възможността за генериране на печалба. Докато механизъм за ценообразуване в условията на конкурентен пазар може да бъде по-добър от централизираната планова икономика, той все пак е неефективен, защото е лоша мярка за създаване на добавена стойност. Резултатът, както историята свидетелства, е огромно пилеене, разврат, корупция, унищожаване на околната среда и непоносима концентрация на богатство.

Стойностната икономическата система ще доведе до най-ефикасно, ефективно, справедливо и устойчиво разпределение на ресурсите, тъй като ще се основава на по-точна и по-широко мярка за това как стойноста се създадава и използва.

Край на капитализма, комунизма, социализма и възхода на стойностизма

Без съмнение ще има опити за предотвратяване на реализацията на тази концепция, от един от настоящите -изми. Защото с отнемане на паричната система, основните, върху които тези теории са изградени ще се срутят. По същество капитализъм, комунизъм, социализъм и други подобни са системи за контрол в рамките на икономически модел, основан на парите. 

"Стойностната икономика" е основана на истинските принципе на икономиката на свободния пазар, в която средствата за обмен не са пари или други деривативи, а нива на достъп определени чрез пряко измерване на създадената стойност и стойност на потребление.

Край на алчността

Паричната икономика насърчава и подпомага алчността чрез възнаграждаване на онези, които трупат и трупат пари. Алчността, в резултат на това се смята за незаменим икономически стимул, а не като порок. По силата на парите основната цел е натрупване на повече пари и активи по всякакъв възможен начин.

Стойностната икономика не се основана върху натрупването на пари, защото парите не съществуват. При стойностната икономика, основаната целта е да се получи достъп до стоки и услуги чрез създаване на стойност, която се измерва като "стойностни точки". Достъпът не може да се трупа като богатство, той се генерира постоянно.

Най-важно е, че най-добрият начин за създаване на стойност е чрез споделяне и сътрудничество - антипод на алчността - вместо да се конкурираме и презапасяваме.

Край на изкуствения недостиг

Икономика базирана на парите основана на предположението за безкраен растеж в крайна сметка ще се срути, защото не само че зависи само от ограничени ресурси, но е игра на победители и губещи.

Стойностната икономика, от друга страна, се основава на концепцията за добавяне на стойност и стойноста като знанието е безкраен ресурс. Поради това допускането на безкраен растеж не е само възможно, но е желателно и устойчиво.

Край на престъпността

Един от най-нежеланите характеристики на паричната икономика, е възможността за организираната престъпност не просто да съществуват, но в действителност да процъфтява. Организираната престъпност води до корупцията на всички нива на управление и голямо влияние върху обществото, пряко и косвено.

В стойностната на икономика, където няма пари, а стоките и услугите нямат външна стойност прави финансово задвижване на престъпността почти невъзможно.

Как се плаща за наркотици? Как се продават откраднати вещи или имоти? Как се подкупват държавни служители? Как се финансира незаконни войни и преврати? С ПАРИ. Тъй като единствена валута са стойностни точки (които не могат да се търгуват, разменят или прехвърлят) няма начин човек да се възползва от престъпление. Нуждата от него отпада.

Разбира се, престъпници все още могат да откраднат собственост, но комбинацията от технологии за предотвратяване на кражбата и невъзможността да се продават откраднати вещи, почти ще елиминира престъпността.

Освен това, повечето престъпления се коренят в неравенството, които ще бъдат премахнати чрез стойностната икономика.

Заключение

"Стойностната икономика" най-сетне ще да даде възможност за пълното отключване на човешкия потенциал, защото той ще бъде освободен от тревогите си за осигуряване на основните средства за живот и от там ще има възможност да се развива в посока, която той избере за по нататъшно подобрение на стандарта на неговия живот.

За автора

Джордж Матафонов е математик по образование и работи в ИТ индустрията. Той е и автор на книгата, Огън и Вода: пазарен морал и гражданско общество, която изследва нарастването на пазарните икономики и последиците върху гражданското общество. В книгата Матафонов представя доказателства, които показват как теория за пазарните икономики не е просто историческо отклонение, но е също неустойчива, като най-глобалната финансова криза доказва.

Това е за сега.

В следващата тема ще обсъдим как можем на практика да въведем тази система в България!

Източник





Гласувай:
103



1. zelas - Препоръчително е статията да се ...
18.02.2011 15:13
Препоръчително е статията да се прочете цялата и подробно, за да се разбере най-добре.
цитирай
2. анонимен - E сложи малко картинки, де. Kато в ...
18.02.2011 16:23
E сложи малко картинки, де. Kато в статия, нали. Dа си отдъхваме, че много дълго за четене ;)
цитирай
3. zelas - Добре, 2. анонимен. Добавих още. . . ...
18.02.2011 17:13
Добре, 2. анонимен. Добавих още ... текст и едно видео :)))

За автора

Джордж Матафонов е математик по образование и работи в ИТ индустрията. Той е и автор на книгата, Огън и Вода: пазарен морал и гражданско общество, която изследва нарастването на пазарните икономики и последиците върху гражданското общество. В книгата Матафонов представя доказателства, които показват как теория за пазарните икономики не е просто историческо отклонение, но е също неустойчива, като най-глобалната финансова криза доказва.
цитирай
4. vishnichka - Трябва ми още време, за да дочета статията, радвам се, че има хора с подобни идеи,
18.02.2011 17:55
в Zeitgeist III се говори много обширно за ресурснобазираната икономика, но тя ми се вижда по-трудно реализируема дори и в близко бъдеще. Ако някой има интерес, ето линк:
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
(клик върху бутонче CC и се избират българските субтитри)

Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Като подзаглавие "Край на ...
18.02.2011 18:02
Като подзаглавие "Край на организираната престъпност" може да сложиш ето тая картинка ;)да я поокрасим тая статия
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_843803.jpg
цитирай
6. zelas - Като подзаглавие "Край на ...
18.02.2011 18:04
анонимен написа:
Като подзаглавие "Край на организираната престъпност" може да сложиш ето тая картинка ;)да я поокрасим тая статия
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_843803.jpg


Хаха, то хубаво ама аз гледам да си пазя очите чисти и мислите в статията тоже! Благодаря все пак разсмя ме.
цитирай
7. zelas - в Zeitgeist III се говори много о...
18.02.2011 18:10
vishnichka написа:
в Zeitgeist III се говори много обширно за ресурснобазираната икономика, но тя ми се вижда по-трудно реализируема дори и в близко бъдеще. Ако някой има интерес, ето линк:
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
(клик върху бутонче CC и се избират българските субтитри)

Поздрави!


ВиШи, здравей. Аз следя Зайтгайст още от самото му създаване и съм им почитател, но те нямат ясна идея как ще стане прехода от парична система към система на ресурсна икономика. Този модел (СБИ) е идеалният и си пробива бавно път измежду хората от зайтгайст.

Предизвикателството е прехода. Докато не се изработи преходен модел, всички най-грандиозни планове ще си останат само упражнения по утопия.
цитирай
8. d3bep - Требва ми малк овреме че съм в бяно ...
18.02.2011 20:21
Требва ми малк овреме че съм в бяно движение тие дни, но мисля да седна, да попрочета по подробно и може и да драсна нещо, че така зает и от движение не върви....
цитирай
9. zelas - Требва ми малк овреме че съм в бяно ...
18.02.2011 20:45
d3bep написа:
Требва ми малк овреме че съм в бяно движение тие дни, но мисля да седна, да попрочета по подробно и може и да драсна нещо, че така зает и от движение не върви....


Да нужно е внимателно прочитане. Твоето мнение ме интересува специално.
цитирай
10. анонимен - Очаквах по-добра алтернатива ...
18.02.2011 21:29
Не споделям написаното,но уважавам правото ви да търсите истината, щом НЕ Я НАЛАГАТЕ. Иначе съм съгласен, че банка и вяра са "скачени съдове" - поздрав, d3bep! Камъчетата в обувката са лихва, инфлация, дълг ... не ли?
{ ЛИХВАТА - сещам се за Л. Хенигън и Фабиан, ако не се лъжа;) }
цитирай
11. zelas - Камъчетата в обувката са лихва, ...
18.02.2011 21:35
анонимен написа:
Камъчетата в обувката са лихва, инфлация, дълг ... не ли?
{ ЛИХВАТА - сещам се за Л. Хенигън и Фабиан, ако не се лъжа;) }


Ами ако бяхте прочели статията внимателно щяхте да разберете, че "стойностните точки" са точно това валута без лихвите, инфлация, дълг и т.н.

И какво разбирате под по-добра алтернатива? Няма безплатен обяд!
цитирай
12. анонимен - zelas,
18.02.2011 22:02
Моите почитания за това, което пишете за България!
Икономиката е по-различна.Няма безплатен обяд! Казахте го точно.Разбираме го различно, но това е хубавото. Приятна вечер!
цитирай
13. анонимен - В допълнение, чета внимателно, но ...
18.02.2011 22:11
В допълнение,чета внимателно, но това не винаги е достатъчно.;)
цитирай
14. zelas - Моите почитания за това, което п...
18.02.2011 22:12
анонимен написа:
Моите почитания за това, което пишете за България!
Икономиката е по-различна.Няма безплатен обяд! Казахте го точно.Разбираме го различно, но това е хубавото. Приятна вечер!


Помислете малко повече върху тези неща, икономиката не е пари, валутата която използваме би трябвало да бъде само средство за измерение на стойността на услугите и нищо повече. В момента в тази парична система, парите са всичко, икономиката се върти около тях. Финансовите институции са най-богати, а не би трябвало да съществуват въобще. Това е фундаменталната грешка.

Знам, че не е лесно да се осъзнаят тези неща отведнъж, дори и да ни е ясно за какво иде реч. На мен самият ми е отнело най-малко две до три години.
цитирай
15. zelas - Умолявам бъдещите коментарори да ...
18.02.2011 22:17
Умолявам бъдещите коментатори да се аргументират при правене на мнения.

Мнения като само "не ми харесва" или "харесва ми", не са приемливи за една сериозна дискусия. Кажете: Защо?

Благодаря.
цитирай
16. анонимен - Първо трябва да повярвате...
19.02.2011 09:56
А после след като сте обработени и добре полирани от миалната машина на олигарсите, ще бъдете пренаредени в един глобален модел за контрол чрез точки... Какво е стойност и какво са пари "другарю". Та нали парите са числено изражение на тази стойност и частично материално, защото са печатани на хартия и метал. Явно не правите голяма разлика между виртуални и материални пари. В момента, ако се занимавате с виртуално банкиране, надали ще направите разлика между вашата стойност и точки и електронните пари. Апропо, ще има ли и в новата икономика борси за точки, ще има ли правителства или искате по-бързо да си сложите чипа, за да сте по-ценен за обществото и без да си работите???
И накрая, ако прочетат внимателно истерията на този нов "дневен ред" или Нов световен ред, защото всъщност това е новият световен ред. Ще видите, че това е етапа на зрелия комунизъм, който беше така горещо прокламиран от марксистите и ленинистите и сега от зайтгайст движението, въпреки дистанцирането на зайтгайщерчетата от комунистите. Средството, т.е. парите, не е основата за отричането ви от комунизма, защото по същество идеите ви са същите. А вие господа, най-откровено го афиширате като рая на земята... Дори и това е белег на вашето говорене, който е изпразнен от съдържание и това което съзирам във вас е само "вълк в овча кожа".
цитирай
17. raders - чудно
19.02.2011 11:27
Чудя се защо някои хора непременно и някак революционно искат да променят естествения ход на историята. И то заради благото на всички останали. Но един велик човек беше казал, че всички мерзости по света са изпълнени с добри намерения. Съвсем точно и съвсем вярно. И изобщо не ви ли се струва, че нормалните хора просто няма да го приемат това ваше благо, колкото и да звучи примамливо като теоретична постановка. И ще трябва пак да го налагате насила, както сте го правили не веднъж. И сте се проваляли винаги, но не само вие, а и цели народи покрай вас. Конкретно този експеримент беше правен май и показа пред цялото човечество своята грозна мутра. Или вече не си спомняте Камбоджа и другаря Пол Пот? Драги приятели, революционери! Мирясайте и оставете хората на мира! Експериментирайте, но само със себе си! Ако може нещо да се случи и, ако е добро, то ще си дойде по естествен път. Без да се съобразява с вашите теоретични постановки...
/ И накрая вземи прочети "Светът" на Пол Джонсън, белким ти просветне нещо!/
цитирай
18. sande - Пламене, това да не е некой нов марксизъм- ленинизъм и да ни закара отново в седма-глуха...
19.02.2011 11:35
Шегувам се, приятелю.

Напиши твоето мнение за реалните и шансове за приложение.

Ще я прочета по-бавно и ще се опитам да я асимилирам.

Поздрави!
цитирай
19. ploudinperper - Алтенативата струва пари. В Бъл...
19.02.2011 11:45
Алтенативата струва пари.
В България не струват пари само българите, природата `и, и бедещето, защото ги присвои комунистическата номенклатура.

Другото е теоретезиране на халост, защото тук у нас нема нищо вече - дори нормални люде.
цитирай
20. анонимен - от 10
19.02.2011 12:27
{
Подобна е ситуацията и тук в блог.бг, колкото по-интересна и полезна статията толкова повече коментари и гласове, тоест "стойностни точки".
}
Това някаква шега ли е?Така ли ще "оценявате" ?
http://4udovi6teto.blog.bg/poezia/2011/02/18/kiuchek-na-19-fevruari.688635
Вижте прочитите, коментарите и гласовете.
КОЙ и КАК определя "стойността"? Централният Блогов Резерв ли!? Или анкетна блогова карта!?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Добре е, че има и хора като Никодима и Евразол. Макар и малко!:(
Приятен ден!


цитирай
21. zelas - Нямам желание, нито има смисъл да се ...
19.02.2011 12:44
Нямам желание, нито има смисъл да се отговори на коментарите направени досега. Коментари, които имат нещо конкретно по модела да кажат освен, параноични изблици и генерализиране, ще бъдат уважени с внимание. До тук няма такива.

Хубав ден!
цитирай
22. анонимен - Нормална е реакцията им.
19.02.2011 12:55
Нормална е реакцията им. Реакцията на хора, които не са свободни достатъчно за да си позволят да мислят толкова качествено!
цитирай
23. анонимен - { Подобна е ситуацията и тук в б...
19.02.2011 13:05
анонимен написа:
{
Подобна е ситуацията и тук в блог.бг, колкото по-интересна и полезна статията толкова повече коментари и гласове, тоест "стойностни точки".
}
Това някаква шега ли е?Така ли ще "оценявате" ?
http://4udovi6teto.blog.bg/poezia/2011/02/18/kiuchek-na-19-fevruari.688635
Вижте прочитите, коментарите и гласовете.
КОЙ и КАК определя "стойността"? Централният Блогов Резерв ли!? Или анкетна блогова карта!?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Добре е, че има и хора като Никодима и Евразол. Макар и малко!:(
Приятен ден!



Не си наясно, българино. В Зейтгейст има много добър начин за подбор на имащи правото да коментират. Предварителен тест, който те изпитва дали си готов, а именно дали си наясно с това, което си тръгнал да коментираш.
цитирай
24. анонимен - 10 Re-24
19.02.2011 13:51
Отговорът ми е Гатака.Гледайте го!
Може и аз да не съм го "разбрал".Човек никога не знае.;)
{ http://malkiqtprinc.atspace.com/15.htm }
цитирай
25. zelas - Нормална е реакцията им. Реакцията ...
19.02.2011 14:13
анонимен написа:
Нормална е реакцията им. Реакцията на хора, които не са свободни достатъчно за да си позволят да мислят толкова качествено!


Не мисля, че е точно така. ВСЕКИ човек се ражда СВОБОДЕН.

Реакцията е на тежко болен организъм, чиято първа естествена реакция е да отхвърли лекарството, защото е неприсъщо за средата, която е била замърсявана с години.
Лекарството горчи!

Това не означава, че хората не могат да се излекуват, могат, защото всеки се ражда чист и свободен. Въпрос на време!
цитирай
26. sycamine - Приемам идеята и вярвам че това е ...
19.02.2011 14:27
Приемам идеята и вярвам че това е може би единствения възможен начин човечеството да тръгне по пътя към някакво усъвършенстване.

.............................?
.....................!
..............
цитирай
27. zelas - Приемам идеята и вярвам че това е ...
19.02.2011 14:31
sycamine написа:
Приемам идеята и вярвам че това е може би единствения възможен начин човечеството да тръгне по пътя към някакво усъвършенстване.


Дали бъдещето принадлежи на точно този модел е трудно да се каже от сега, но от някъде трябва да се започне. Да има много многоточия, които трябва да запълнят, но това ще стане чрез една конструктивна дискусия.

Не разбирам тези, които говорят, че трябвало да се оставим на "естествния ход на историята". Това е инерционно мислене, да не използвам по-силна дума.

Историята се прави от човеците. В този смисъл всяко наше действие или бездействие е естествено и определящо хода на историята.
цитирай
28. dedenze - Да това е бъдещето, защото всичко ...
19.02.2011 14:54
Да това е бъдещето, защото всичко друго води до самоунищожение на човечеството.За съжаление още не сме дорасли в мисленето за реализацията. Не е възможно да се приложи само в една страна, трябва да стане в световен мащаб. Докъто нещата узреят, ще има много кризи, катастрофи и изтребление.
Реално погледнато това е теорията на комунизма, изчистена от грешното схващане за пролетарската диктатура.в името на всички хора и бедни и богати.
Стоково- паричните отношения, деформират и унищожават човешките добродетели и духовното му развитие, затова рано или късно са обречени на провал и замяна с нещо по- хуманно.
цитирай
29. diso - НапрегнА ме.
19.02.2011 15:07
Първо да си почина от четенето... После да го прочета още няколко пъти и да осмисля написаното.
Още не съм убеден в ползата от идеята, но истината е, че не съм я опознал добре.
цитирай
30. zelas - Не е възможно да се приложи само в ...
19.02.2011 15:09
dedenze написа:
Не е възможно да се приложи само в една страна, трябва да стане в световен мащаб.


Благодаря за подкрепата и допълнението засягащо мащаба на приложение. Системата няма нужда да се реализира в глобален мащаб. Тук публикувам директно отговора, който се подготвя за следващата статия "Алтернатива на парите - Въпроси и отговори"


ВЪПРОС: Тази нова система означава ли, че ще се въведе "Нов Световен Ред" и точките ще бъдат записани в чип имплантиран на врата ни?

ОТГОВОР: Системата, която се предлага тук няма нужда да се прилага в глобален мащаб. Тя може да се приложи на ниво община дори. Такива случаи дори вече съществуват. Има много градове, които издават собствена валута, за използване в рамките на общината. Това се прави с цел запазване на благата в рамките на общината, които иначе с обща валута биха се "разлели" навън. В този смисъл точковата система е локална и доброволна. Тя предоставя един минимум необходим за елементарното преживяване на всички хора, независимо дали те участвуват в системата или не.

Точковата система предполага доброволност на участието и точките ще бъдат записани в карта, а не чип. Както де обяснено, тези нежелаещи да учствуват ще имат достъп до основни услуги и продукти независимо как допринасят към системата.
цитирай
31. анонимен - Самозадоволяване
19.02.2011 15:12
Само това е спасението:)Така ще си гарантираш чиста питателна храна дълъг живот и здраво поколение.От образованието и решението на всеки зависи и неговото бъдеще.Едни ще са в услуга на търтейте, други опитни мишки в медицината трети ще си останат само глашатай.Нима живота е това да работиш от мрак до мрак и да живееш с надеждата, че една сутрин ще изгее слънцето и в твоя дом.Не,такива си отиват от света с изкривена усмивка, че не им е останало време да изживеят своите мечти.Освободете се от страха,лишете се от заробващия материализъм,не работете за системата, а за себе си.Започнете от нула и с това, което дедите ни са ни оставили и ще усетите истинския смисъл от това да си жив.
цитирай
32. анонимен - Според мен автора трябва да се пр...
19.02.2011 15:12
Според мен автора трябва да се прегледа
в статията пише: "Край на нуждата да се работи за живеене
Комбинацията от автоматизация и край на покупко-продажните отношения ще доведе до край на нуждата да се работи за живеене. Всеки ще може да живее прилично без работа,"
като ще живеем без работа, кой ще работи???
кой ще чисти кенефите, кой ще сади пипера, кой ще храни прасето??
цитирай
33. zelas - кой ще чисти кенефите, кой ще сади ...
19.02.2011 15:16
анонимен написа:
кой ще чисти кенефите, кой ще сади пипера, кой ще храни прасето??


Роботи.

Моля гледайте филма в края на статията за неизбежния възход на автоматизацията.

Също ви приканвам към по-умерен тон, мнението ви не беше изтъркано понеже въпросът ви накрая е хубав.
цитирай
34. zelas - ----- Неаргументирани мнения ...
19.02.2011 15:19
34. анонимен написа:
-----


Неаргументирани мнения ще бъдат изтривани без предупреждение.
цитирай
35. d3bep - Здрасти :) Много интересна ст...
19.02.2011 15:20
Здрасти :)
Много интересна стаитя по наболял проблем, с много интересна гледна точка.
Какот по принцип м истана характерно, първо критиката.

ЛИчи си , че системата е дело на математик, а не икономист, защото е сметната отлично... и напълно неприложима.
Защо:

1. При преминаването към въпросните точки на практика отново ще има "нулиране на стойността" - хората от този модел ще загубят всичките си спестявания, пари от продажби, това, коеот са работили и са трупали с години. Респективно ТЕ ще се разбунтуват срещу модела.

2. Преминаването към модел, 100% ориентиран към потребителска оценка, т.е. потребление и търсене, е самоунищожителна задача. Съгласно действащият в икономиката "закон за нарастващите потребности" оценките и търсенето лавинообразно и ненужно ще нарастнат, и на практика ще се доведе до бясна преексплоатация на ресурси, кояот няма да е контролирана от нищо... Алчността изобщо няма да се преодолее, нивото й ще се промени, от високото в йерархията ще падне на по - ниските.

3. Най - страшният ефект от тая система бих определил като "безформието". На практика икономиката ще стане нещо катп поддържане на сайт в интернет, предлагането ще стане рейтинг и реклама.
В следствие на това хората ще се юрнат в стотици леснодостъпни сектори, особено тея на услугите и луксозните стоки, а жизненоважни сектори ще бъдат прегазени от намалял интерес и рейтинг.
Колко висок виждаш рейтинга на ЕВН например. Или на секретен военен завод?
Виж Мерцедес може много да се качи.
Към това лавинообразно ще се добавт следните фактори:
- закон за нарастващите потребности, видещ до това да искаме все следващото ниво;
- синдрома на преписването(я, съседът ми си купил нова кола!)...
В следствие на това ще стане безформието.
Безмислени сектори на икономиката ще изживеят бум и ще надминат сегашните борси, банки и други ментета.
Жизненоважни ще пострадат...
И икономиката пак ще се срути.

- съвременната система всъщнос мери точно клиентска удовлетвореност.
В Пари!
цитирай
36. zelas - 1. При преминаването към въпрос...
19.02.2011 15:25
d3bep написа:
1. При преминаването към въпросните точки на практика отново ще има "нулиране на стойността" - хората от този модел ще загубят всичките си спестявания, пари от продажби, това, коеот са работили и са трупали с години. Респективно ТЕ ще се разбунтуват срещу модела.


Това наистина е един много важен момент. Затова няколко пъти подчертах, че системата ще се развие отдолу-нагоре, тоест внедряването и първо няма да бъде в глобален мащаб, ами от малкото към голямото. Процесът не е революционен и ще стане постепенно, паралелно на съществуващата система.
цитирай
37. zelas - 2. Преминаването към модел, 100% ...
19.02.2011 15:29
d3bep написа:
2. Преминаването към модел, 100% ориентиран към потребителска оценка, т.е. потребление и търсене, е самоунищожителна задача. Съгласно действащият в икономиката "закон за нарастващите потребности" оценките и търсенето лавинообразно и ненужно ще нарастнат, и на практика ще се доведе до бясна преексплоатация на ресурси, кояот няма да е контролирана от нищо... Алчността изобщо няма да се преодолее, нивото й ще се промени, от високото в йерархията ще падне на по - ниските.



Стефане, бясната експлоатация съществува и в сегашният модел. Моделът на точки няма да експлоатира ресурсите по същият начин, защото отпада нуждата от трупане на богатство. Когато имаш достъп до определени услуги и продукти, които не могат да се продадат отново и отново, хората ще бъдат много по-умерени в консумацията.
цитирай
38. zelas - Относно възможните деформ...
19.02.2011 15:32
d3bep написа:
3. Най - страшният ефект от тая система бих определил като "безформието". На практика икономиката ще стане нещо катп поддържане на сайт в интернет, предлагането ще стане рейтинг и реклама. В следствие на това хората ще се юрнат в стотици леснодостъпни сектори, особено тея на услугите и луксозните стоки, а жизненоважни сектори ще бъдат прегазени от намалял интерес и рейтинг. Колко висок виждаш рейтинга на ЕВН например. Или на секретен военен завод? Виж Мерцедес може много да се качи.


Относно възможните деформации, за които ти говориш, то е въпрос на прилагане на системата. Ако превключването стане изведнъж от утре нататък, да ще се получат дисбаланси. За процеса и за размера на въвеждане вече отговорих в точка 1.
цитирай
39. d3bep - Втора част :)
19.02.2011 15:32
Мдам...

Препоръчах Гезел :)
Сега ще го препоръчам п о- конкретно.
Защото неговият метод е приложим, прилаган, и самият той е индустриалец, познаващ нещата отвътре...

Някой път ще напиша и статийка за него, в блогът на Вмир бях пуснал някои неща.
Решението в неговият модел е просто и гениално.
Няма защо да се ликвидира частна собственост.
Да се сменят пари.
Да се променя модела.

ТОй внася минимална корекция с максимален успех.
Задържайк ивсичко, както си е, внася нови пари на пазара.
Старите са си там, никой не ги пипа. Седят си.
Новте пари влиза административно, например раздават се на безработни, общините плащат с тях или нещо такова.
Характеристика на новите пари: те не са банкова, а обществена система .Система за обмен. Според първоначалния замисъл.

Пак хариени носители, с административно гарантирана стойност и еквивалент(курс) към другите пари.
Но като обществена система те не се облагат със скрита измамна инфлация.
А открито с данъци, под формата на "наем в края на периода".
Който ги има към определена дата ,за да му важат, трябва да ги завери на гишето. където му удържат малък процент от стойността.

Ккаво произлиза от това?
1. Честна система, без инфлация.
2. Никой не иска да задържа и спестява пари, всеки предпочита да си купи нещо с тях.
3. Никой не иска да ги взема и дава под лихва.

Резултатът? Тея пари стават бяснооборотни. Приемро 10 пъти повече от нормалните.
Пораждат реален обмен, който стимулира и второстепенни сектори!!! Човекът предпочита да плати на орачите да му изорат и една кофти нива, отколкото да стиска парите и да им плаща данъци.
Системата е пожънала реален успех.
И в реалната конкуренция е започнала да унищожава другите пари, да ги заменя и да премахва лихвата и данъците. Просто парите - алтернатива - буквално "центрофугират" в системата, няма такова нещо един да стиска, за друг да няма...

Точно в тоя момент системата м уе била административн оликвидирана и забранена отгоре...
Но е можела да се случи...
Нищо не заменя, нищо не променя...
Просот показва, че тази система в момента е евтина измама.

Изобщо не държи на реална конкуренция.
Извратила е смисъла на парите.
И всъщност изобщо не е обществена, защото разликите и предимствата на обществената стават ясни.
Пр исегашната система няма свободни пари, янма и свободен пазар, само евтино менте и приказки по медиите.
Свободна е системата от предоженият от Гезел тип.

По време на голямата инфлация и безработица пред иидването на Хитлер на власт с тази система неговият кантон в швейцария е постигнал почти 1/3 ръст и почти мулева безработица, при спад на всичк икантони в пъти и безработица над 50%.
цитирай
40. zelas - Втора част :)Тази система е ...
19.02.2011 15:37
d3bep написа:
Втора част :)


Тази система е златна мина за бюрокрацията и държавната намеса. Тя също не зачита свободата на личността тъй като го задължава да участвува в системата.

В сравнение със сегашната система, признавам по-добра е, но предполага възможности за мапипулиране и извращаване, което е неизбежно във всяка система, където валутата се генерира преди благата.
цитирай
41. d3bep - Зелас, колкото и да виждам проблем ...
19.02.2011 15:43
Зелас, колкото и да виждам проблем ив сегашният икономически модел, утопия е балансирана система , крепена само на търсенето и на вярването, че масата хора като им дадеш много и те нямада станат по - алчни....
Никакъв административен контрол не може да няма, още по - малко "пълна парична демокрация"....
Сори, но идеята че масата потребители ще управялват ефективно парите и икономическите сектори е утопия, подобна на лозунга "всеки работи колкото може, а получава колкото иска"...
Добре звучи, но ....
цитирай
42. zelas - Зелас, колкото и да виждам проблем ...
19.02.2011 15:51
d3bep написа:
Зелас, колкото и да виждам проблем ив сегашният икономически модел, утопия е балансирана система , крепена само на търсенето и на вярването, че масата хора като им дадеш много и те нямада станат по - алчни....
Никакъв административен контрол не може да няма, още по - малко "пълна парична демокрация"....
Сори, но идеята че масата потребители ще управялват ефективно парите и икономическите сектори е утопия, подобна на лозунга "всеки работи колкото може, а получава колкото иска"...
Добре звучи, но ....


Съвсем не е утопия, защото модела вече се наблюдава на Интернет и огромната популярност на сайтове като Twitter и facebook са доказателството за това. Моделът, по-който Гугъл работи е също подобен. Гугъл изкупува много услуги на конкуренцията и ги предлага за свободното предлагане като изнасянето на разходите става чрез реклама.

Разбирам че е човешка реакция да се отхвърлят като утопия моделите, които наподобяват едно по-справедливо общество, но както казах Интернет доказва, че е възможно.

Бъдещето принадлежи на кооперацията и сътрудничеството. От технологична гледна точка, ние вече разполагаме със средства за преминаване от аналогова към цифрова икономическа система.
цитирай
43. d3bep - Интернет сам по себе си е утопична ...
19.02.2011 15:57
Интернет сам по себе си е утопична и изкривена обществена система.

Аз също съм привърженик на комунизма, койот никога не се е случвал в новата ни история.
Но дотам ценностите ни имат много път. Изобщо не сме готови за него.

Проблемт изобщо не е аналогов или цифров, или чипов и прочие... Проблемът е в организация..

А сбърканата парична система вече чука на вратата ни... Природата лавинообразно се унищожава. Ресурсите намаляват. Кризите зачестяват.
Близкият изток се готви за война....
Нуждата от решение е гладна, изпосталяла и тропа.
На нас, таквиа , каквито сме, а не таквиа, каквито можем да бъдем....

Имаме спешна нужда от решение и е жизнено важно то да не е грешно. Иначе ще се наиграем два пъти по - зле...
Мечтите са добри, но понякога пътят до тях е п о- дълъг от щракване с пръст, завъртане на пръстен или бомбе на магическа шапка....
цитирай
44. zelas - подобна на лозунга "всеки ...
19.02.2011 16:11
d3ber написа:
подобна на лозунга "всеки работи колкото може, а получава колкото иска"... Добре звучи, но ....


Точковата система не предлага на всеки колкото иска, напротив, тя дава само един минимум за достойно преживяване, от там нагоре зависи от индивида колко иска да постигне.
цитирай
45. zelas - Аз също съм привърженик на комун...
19.02.2011 16:13
d3bep написа:
Аз също съм привърженик на комунизма, койот никога не се е случвал в новата ни история. Но дотам ценностите ни имат много път. Изобщо не сме готови за него


Пътят е една преходна система, защото както сам казваш ...

d3bep написа:
... сбърканата парична система вече чука на вратата ни...
цитирай
46. zelas - Препоръчах Гезел :) Аз мисля, ...
19.02.2011 16:57
d3bep написа:
Препоръчах Гезел :)


Аз мисля, че ни е нужна система, която да може да се задвижи паралелно на тази, защото властимащите няма да я променят доброволно.

Системата на Гезел би била добър стъпващ камък към точковата система, но при Гезел е необходимо държавата да промени цялата система отведнъж. Първо това не е паралелно и второ държава е инструмент за поддържане на съществуващата система. Тя няма да си одреже клона, на който стои.
цитирай
47. d3bep - Гезел го въвежда точно паралелно, ...
19.02.2011 21:36
Гезел го въвежда точно паралелно, като общински пари. Не подменя ситемата изведнъж, прото хората първоначално се ориентират към старите пар ии са подозрителни към новите, а после... изведнъж новите пари стават лудооборотните...
цитирай
48. zelas - Гезел го въвежда точно паралелно, ...
19.02.2011 21:47
d3bep написа:
Гезел го въвежда точно паралелно, като общински пари. Не подменя ситемата изведнъж, прото хората първоначално се ориентират към старите пар ии са подозрителни към новите, а после... изведнъж новите пари стават лудооборотните...


Дай ми някъде да прочета за тази система.
цитирай
49. d3bep - В интернет ли искаш? Книгата т...
19.02.2011 22:03
В интернет ли искаш?
Книгата трябва да я има в книжарниците...

Нещо като систематизация имаш тук
http://subtle-bg.com/Subtle/Public/P0005/Public01.html

Но и аз ти писах... Едва ли ще откриеш твърде големи разлик ис това коеот аз ти написах...
Книгата оабче си е книга, в нета я няма...
цитирай
50. zelas - Прочетох статията много е полезна - ...
19.02.2011 22:33
Благодаря

Прочетох статията много е полезна - ще е добре да и направиш анализ тук. Аз бях запознат със съществуването на локални валути, но не точно като "свободни пари". Намирам два недостатъка:

1. Системата е аналогова
2. Системата е малко усложнена и изисква бюрократична намеса, което отваря вратички за извращения и манипулации.

Освен това в тази уебсайт са посочени някои случаи в които хората съзнателно са задържали парите поради дефлация.
http://www.dyndy.net/2011/01/freigeld-the-relational-ontology-of-money-in-practice/

Но като цяло приветсвувам идеята, защото е още една МНОГО по-добра алтернатива от това което имаме в момента.
цитирай
51. zelas - ----------- Мнението беше ...
20.02.2011 00:57
raders написа:
-----------


Мнението беше изтрито, защото вече предупредихме, че неаргументирани мнения няма да се толерират.
цитирай
52. анонимен - Интересна статия
20.02.2011 10:54
Интересни теми се развиват тук. Но фактите са, че въприки всичките си кривини паричната система е най-доброто, което е измислено до момента. Въпреки банките-вампири, въпреки организираната престъпност, въпреки безработицата и всички социални недъзи. Казвате автоматизацията отнема работни места, абсолютен факт е. Но лечението е друго - повишаване на корпоративните данъци многократно и използване на ресурса за изкуствена заетост, примерно администрация, армия или метачи на градинки. Че паричното предлагане се контролира от банковите картели е също безспорен факт, но лечението е друго - отмяна на банковите регулации, всеки да може да направи банка. Аз например може да искам да кредитирам съседа в производството на 500 литров аквариум. Недоумявам защо ми трябва капитал от 20 милиона за да го правя. Стигат и 1000 лева. При липса на регулация парите се движат естествено и са в достатъчно количество за всякаква ефективна дейност. Още нещо, парите измерват полезността, т.е. нещо подобно на тези рейтинги, които споменавате. Къщата в горно нанадолнище пак ще струва нищо по вашата система, както и по паричната.
И накрая - темата не е чисто икономическа, направо си пропагандира "новия световен ред", който е затвор за нормалните хора и комунистическа конспирация. Ресурси има достатъчно, просо някои хора не искат да дадат достъп до тях. Свободата винаги е на върха, дори и управлявана от братовчедите на конспираторите. Иначе няма лошо да се пробват в отделни малки съобщества нови модели, стига да са доброволни и да зачитат свободата като основна човешка потребност.
цитирай
53. zelas - Но лечението е друго - повишаване на ...
20.02.2011 12:08
52. анонимен написа:
Но лечението е друго - повишаване на корпоративните данъци многократно и използване на ресурса за изкуствена заетост, примерно администрация, армия или метачи на градинки. Че паричното предлагане се контролира от банковите картели е също безспорен факт, но лечението е друго - отмяна на банковите регулации, всеки да може да направи банка. Аз например може да искам да кредитирам съседа в производството на 500 литров аквариум. Недоумявам защо ми трябва капитал от 20 милиона за да го правя. Стигат и 1000 лева. При липса на регулация парите се движат естествено и са в достатъчно количество за всякаква ефективна дейност. Още нещо, парите измерват полезността, т.е. нещо подобно на тези рейтинги, които споменавате. Къщата в горно нанадолнище пак ще струва нищо по вашата система, както и по паричната.


"Леченията" които вие предлагате са били прилагани вече многократно и единственият резултат, е че само рестартират системата за нов цикъл на растеж-криза. Не казвате нищо ново, ами само папагалствувате вече известни неща.

52. анонимен написа:
И накрая - темата не е чисто икономическа, направо си пропагандира "новия световен ред", който е затвор за нормалните хора и комунистическа конспирация.


Тук отново проявявате склоността си към папагалтсвуване и ни обвинявате в мисли, които са ви били програмиране във вашата глава. В психологията това се нарича - projection

52. анонимен написа:
Ресурси има достатъчно, просо някои хора не искат да дадат достъп до тях. Свободата винаги е на върха, дори и управлявана от братовчедите на конспираторите.


Тук най-сетне стигате до един правилен извод обаче не си задавате въпроса защо не дават достъп.

52. анонимен написа:
Иначе няма лошо да се пробват в отделни малки съобщества нови модели, стига да са доброволни и да зачитат свободата като основна човешка потребност.


С това съм съгласен напълно.

Благодаря за проявения интерес.
цитирай
54. d3bep - Благодаря Прочетох статията ...
20.02.2011 19:10
zelas написа:
Благодаря

Прочетох статията много е полезна - ще е добре да и направиш анализ тук. Аз бях запознат със съществуването на локални валути, но не точно като "свободни пари". Намирам два недостатъка:

1. Системата е аналогова
2. Системата е малко усложнена и изисква бюрократична намеса, което отваря вратички за извращения и манипулации.

Освен това в тази уебсайт са посочени някои случаи в които хората съзнателно са задържали парите поради дефлация.
http://www.dyndy.net/2011/01/freigeld-the-relational-ontology-of-money-in-practice/

Но като цяло приветсвувам идеята, защото е още една МНОГО по-добра алтернатива от това което имаме в момента.

Твърде абсолютизираш дигиталните пари(а точно това е исстема, която най - лесно се мами).
Но на всяка реална система проблемът й да стане дигитална е 0.
ДИгиталното е просто вид отчитане.

Що се отнася д ослучаите на задържане, то вероятно такова можем да наречем и отказът да купиш домати и да чакаш да излезат дините или да откажеш да вземаш дини на 10 лева, щото миналата година си ги взел на 50 стотинк ии да чакаш да паднат цените. Съзнателният избор и субективната потребителна полезност винаги ще внасят елемент на неидеалност, субективност във всяка обменна система, н отова не е проблем на системата :) Ако участваха роботи...

Факт е обаче че именно административно може да се регулират несъответствията и субективните и спекулативните политики... Иначе даже няма кой да ти гарантира стойността. Застава един спекулант и ти казва, бе то може да пише 100 паунда ама аз ги вземам на 10...
цитирай
55. d3bep - Но лечението е друго - повишаване на ...
20.02.2011 19:21
анонимен написа:
Но лечението е друго - повишаване на корпоративните данъци многократно и използване на ресурса за изкуствена заетост, примерно администрация, армия или метачи на градинки. Че паричното предлагане се контролира от банковите картели е също безспорен факт, но лечението е друго - отмяна на банковите регулации, всеки да може да направи банка.

Относно първата част мога да кажа със сигурност да кажа, че таквоа нещо се е случвало ама изобщо не води до търсеният резултат. ТОва е аксиома в публичните финанси.

Процесът е:
1. Многократно повишаване на данъците.
2 .Преминаване на много субекти в сивия сектор на икономиката.
3. Отпадане и фалити на много фирми, свиване на пазари.
4. Увеличени разходи за събиране на данъците на държавата.
5. Намален иданъчни приходи.
Намалена възможност да се създадат работни места.
6. Рецесия.

Процесът е известена и се нарича "данъчна дъга". Най - високи приходи от данъци държавата има при средно ниво на данъците....
Тая година очаквам приходите от данъци на нашата държава да паднат.

Втората част е интересно предложение, макар че то е свързано дори с промен ив конституцията... Отнемане на монопола на банките...
Лошото е, че това ще надуе паричният балон неимоверно много, едни и същи пари могат многократно пирамидално да се преотдават назаем... А контролът ще стане мисия невъзможна, да изловиш на бай ти Гецо всичките заеми и да ги обложиш...
Та рискът според мен е по - скоро точка 2 да крахне цялата ситема по - бъроз от сегашният модел....
цитирай
56. zelas - Факт е обаче че именно администр...
20.02.2011 19:37
d3bep написа:
Факт е обаче че именно административно може да се регулират несъответствията и субективните и спекулативните политики... Иначе даже няма кой да ти гарантира стойността. Застава един спекулант и ти казва, бе то може да пише 100 паунда ама аз ги вземам на 10...


Стефане не вярвам в административната намеса под каквато и да е форма - пътят кък икономическия ад е постлан с добри административни намерения.

За мен новата система трябва да е такава, която отговаря и реагира ВЕДНАГА само на ДИРЕКТНИТЕ сигнали на пазара. Ако имаме времево забавяне то се натрупва в негативна баластра и затлачва системата, която пак ще трябва да рестартира отново и отново.
цитирай
57. d3bep - Падаш се от т. нар. неолиберали. . . ...
20.02.2011 19:50
Падаш се от т.нар. неокласици/неолиберали...
Само че там в историята й са Адам Смит, Дейвид Рикардо и Жан Баптист Колбер....

Но при такава система абсолютно никой не може да ти гарантира защита срещу:
- спекула;
- картелиране;
- монопол...

И всъщност единственият ти шанс ти да въведеш нещо, е административно... Нямаш друг. Как си представяш въвеждането на каквато и да е промяна, дори и твоята?
цитирай
58. zelas - 1. Спекулациите са невъзможни при ...
20.02.2011 19:59
1. Спекулациите са невъзможни при точковата система, защото точките не може да се разменят, продават или откраднат. Освен това се прави реиндексиране в края на годината, подобно на идеята на Гезел за амортизация на валутата.

2. За какво картилиране може да става въпрос, като отделните стоки нямат цена и нямаме процес на купуване и продаване. Най-добрият начин за създаване на стойност е чрез споделяне и сътрудничество - антипод на алчността - вместо да се конкурираме и презапасяваме.

3. Формирането на монопол е може би единствена част, където компютърът ще се намесва като даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици. Това е като сигнал в паричната система, че големите печалби са възможни в някои области на пазара. Ако обратното е случаят, тогава на стойността разпределени точки ще се намали, тъй като има малко търсене на тази определена услуга или продукт.
цитирай
59. d3bep - Спекулация се получава просто и ...
20.02.2011 20:08
Спекулация се получава просто и само чрез стимулиране на изкуствена цена на продукцията чрез вторични белези или задържането на доставките на дадена стока с цел "избухването" й на пазара. Сам се сещаш, че твоите потребители като не са яли хляб 2 месеца ,веднага ще "гласуват". Точно това е спекула.
Напълно е възможно, независимо от начините на плащане.

Картелирането същ ое възможно, чрез просто коопериране и ан практика е път към ускоряване на монопола.

Но по - важното е...
ТОва коеот искаш ти в момента съшествува.
Казва се мултинационални компании.
И е надмогнало държавната намеса дори на САЩ.
Поч1ти не ползват пари... Освен за подкупи.

Това ли искаш?
Прилича на анархия...
Държава без власт няма и не може да има.
Но по добре административна и управляема власт...
Отколкото властта на парите.
цитирай
60. zelas - Спекулация се получава просто и ...
20.02.2011 20:16
d3bep написа:
Спекулация се получава просто и само чрез стимулиране на изкуствена цена на продукцията чрез вторични белези или задържането на доставките на дадена стока с цел "избухването" й на пазара. Сам се сещаш, че твоите потребители като не са яли хляб 2 месеца ,веднага ще "гласуват". Точно това е спекула.
Напълно е възможно, независимо от начините на плащане.

Картелирането същ ое възможно, чрез просто коопериране и ан практика е път към ускоряване на монопола.

Но по - важното е...
ТОва коеот искаш ти в момента съшествува.
Казва се мултинационални компании.
И е надмогнало държавната намеса дори на САЩ.
Поч1ти не ползват пари... Освен за подкупи.

Това ли искаш?
Прилича на анархия...
Държава без власт няма и не може да има.
Но по добре административна и управляема власт...
Отколкото властта на парите.


Няма цена има ниво на достъп. Кооперирането дава по-бърз начин за достигане на по-високо ниво на достъп. Такива игри има хиляди в момента и се разиграват много успешно. Моделът вече е изпробван, това не е просто теоритизиране.

Стефане не попадай и ти в капана на директните асоциации. Разгледай системата добре, има я в детайли в източника който съм приложил. Аз може да съм пропуснал нещо.

Анархията какво означава според теб, хаос или ред?
цитирай
61. d3bep - Точно там е проблемът, приятелю. . . ...
20.02.2011 20:21
Точно там е проблемът, приятелю... това са игри.
Иаз съм играл някои от тях... Представляват затворена система при равни други условия...

Но, както и да е де ,нека не спорим...
Във всеки случай от анархията по - лошо няма...
Тя е обществената форма на безбожието.
Естествено, че означава хаос, както и да го разбираме...
цитирай
62. zelas - Аз също не искам да споря и то спец...
20.02.2011 20:24
Аз също не искам да споря и то специално с теб, който разбира много добре, колко неефективна е системата сега и колко глупаво е да продължаваме по този начин.

Търсим пътя, целта мисля е ясна, прозрачност на валутата, която се използва и подчиняването и да служи на икономическите процеси, а не обратното, какъвто е случаят сега.
цитирай
63. d3bep - Да, системата в момента е преврнала ...
20.02.2011 20:40
Да, системата в момента е преврнала парите не в срдство, а в цел.
Ти започваш производство не за да задоволяваш търене и нужди на пазара ,а за печалба. Това е АЛФА въпросът. Не ще го ползват л ихората ,трябва ли им, ще го оценят ли, а ЩЕ МОГА ЛИ ДА ГО ДОКАРАМ НА ПЕЧАЛБА, все едно с каква полезност за хората е.
Между тебе и пазара застават десет посредници .Никой от тях не принася стойност, повечето реално и не разпределят географск истоката, но стоят там пак с цел печалба.. И превръщат стоката ти в слабоконкурентна.
ТИ виждаш търсене, имаш материали, но не можеш да започнеш производство .Защо? Нямаш пари... Парите се явяват пречка пред реалният сектор...

Ей таквиа ми ти работи се получават...
А най много пари имат тея, дето реалн оне могат да изкарат нито лев и не знаят прасето какв ояде или чушката от коя страна се къса...
цитирай
64. zelas - Да, системата в момента е преврнала ...
20.02.2011 20:57
d3bep написа:
Да, системата в момента е преврнала парите не в срдство, а в цел.
Ти започваш производство не за да задоволяваш търене и нужди на пазара ,а за печалба. Това е АЛФА въпросът. Не ще го ползват л ихората ,трябва ли им, ще го оценят ли, а ЩЕ МОГА ЛИ ДА ГО ДОКАРАМ НА ПЕЧАЛБА, все едно с каква полезност за хората е.
Между тебе и пазара застават десет посредници .Никой от тях не принася стойност, повечето реално и не разпределят географск истоката, но стоят там пак с цел печалба.. И превръщат стоката ти в слабоконкурентна.
ТИ виждаш търсене, имаш материали, но не можеш да започнеш производство .Защо? Нямаш пари... Парите се явяват пречка пред реалният сектор...

Ей таквиа ми ти работи се получават...
А най много пари имат тея, дето реалн оне могат да изкарат нито лев и не знаят прасето какв ояде или чушката от коя страна се къса...


:))))

Ей тва трябва да се сложи в рамка! Поздравления!

Трябва да мислим как да отворим очите на повече хора, това е играта.
цитирай
65. molecx - да да ама не
22.02.2011 16:05
Всъщност заменяш едни пари с други пари.
или правиш планова икономика без план

"В рамките на паричната система стойността се определя от обмена на пари - това, за което някой е готов да плати нещо, е неговата стойност. По дефиниция всяко нещо извън паричната система няма никаква стойност" - това не е вярно, едно кило мед може да има стойност две бурета с бира или една кокошка, не е задължително да имаш пари, за да имаш стойност.
"Ако например имаме високо търсене и недостиг на доставчици на определена услуга, компютърът ще даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици" - т.е. принципа на търсене и предлагане - свободен пазар и се връщаме към парите. И още нещо - компютърът прави това, което му е казано и ще се наложи да има орган, който да определя кое колко стойностни точки е, после ще трябва де се избере изпълнителен орган, който да го вкара в компютъра, после някой да следи при вкарването на данните, накой да не ги манипулира в слоя полза и стигаме до настоящия модел.
"Например, ако сте в по-ниските нива може да имате достъп само до стандарт настаняване в хотел веднъж годишно или летите със самолет веднъж годишно" - ами ако искам да заменя едното пътуване със самолет с телевизор в стаята или да пътувам два пъти за сметка на нещо друго? И ако просто се намърдам в самолета - кой ще ме изгони - не виждам някак да се връзва с наличието на полиция цялата тази работа

Или ако тези които са решили да не работят потребяват повече отколкото произвеждат тези, които са решили да работят - какво става?

и още има, ама и без това стана много дълго

поздрави!

цитирай
66. molecx - обаче
22.02.2011 16:32
Много от плюсовете на горната система могат да се постигнат и по друг начин.
Например тотална забрана на кешови плащания.
Личната карта/или отпечатък от пръстите като индентификация - и плащаш както сега с карта. - голяма част от престъпността ще изчезне или ще е доста затруднена да си получи печалбата.

Също така, стоки от първа необходимост - както предлагаш да са безплатни за брой/месец - (сканират ти палеца и ти дават един хляб и два лука) но така според мен ще се получи, че много хора ще имат много свободно време, в което няма да четат поезия и да се любуват на звездите, а ще вършат "глупости" - за справка едно време в казармата на войниците се намираше всякаква безцелна работа точно с тази цел.
цитирай
67. zelas - Много от плюсовете на горната си...
22.02.2011 17:02
molecx написа:
Много от плюсовете на горната система могат да се постигнат и по друг начин.Например тотална забрана на кешови плащания.
Личната карта/или отпечатък от пръстите като индентификация - и плащаш както сега с карта. - голяма част от престъпността ще изчезне или ще е доста затруднена да си получи печалбата.


Това съвсем не е така. Премахването на плащането в брой ще доведе до тотално заробване на хората към тази парична система. Ще убие и свободата на словото тотално, защото държавата ще санкционира дисидентите като им спре парите.

Проблемът със тази система не е на ниво кешови плащания, а на високо ниво където стават големите машинации, които се дължат на специфичния начин на създаване на прите сега - от нищото.

molecx написа:
Също така, стоки от първа необходимост - както предлагаш да са безплатни за брой/месец - (сканират ти палеца и ти дават един хляб и два лука) но така според мен ще се получи, че много хора ще имат много свободно време, в което няма да четат поезия и да се любуват на звездите, а ще вършат "глупости" - за справка едно време в казармата на войниците се намираше всякаква безцелна работа точно с тази цел.


По този въпрос проявявате много елементарно мислене. Вие опитвали ли сте се да мързелувате за една година, без да пипнете нищо. Човек не е устроен да мързелува. Ако някой проявява мързел сега то е защото той не е мотивиран, а не че не иска да работи. Просто хората на виждат смисъл.
цитирай
68. molecx - ами не съм сигурен
22.02.2011 17:48
"По този въпрос проявявате много елементарно мислене. Вие опитвали ли сте се да мързелувате за една година, без да пипнете нищо. Човек не е устроен да мързелува. Ако някой проявява мързел сега то е защото той не е мотивиран, а не че не иска да работи. Просто хората на виждат смисъл."
и сега има много такива хора - има ги във всяка квартална кръчма

но друго ме дойде на акъла
В момента ме дразни това, че "пазара" и съответно парите не оценяват адекватно. Например един учител, според мен, не може да получава по-малко от един футболист. Нищо против футболистите. Но това се получава, защото учителят представя своя продукт пред 20-30 ученици, а футболистът пред няколко хиляди и ако включим и телевизията се получава огромна аудитория. В горе описаната система ще се получи същото - т.е. пак ще се появи несправедливост.
цитирай
69. zelas - но друго ме дойде на акълаВ мом...
22.02.2011 18:25
molecx написа:
но друго ме дойде на акъла
В момента ме дразни това, че "пазара" и съответно парите не оценяват адекватно. Например един учител, според мен, не може да получава по-малко от един футболист. Нищо против футболистите. Но това се получава, защото учителят представя своя продукт пред 20-30 ученици, а футболистът пред няколко хиляди и ако включим и телевизията се получава огромна аудитория. В горе описаната система ще се получи същото - т.е. пак ще се появи несправедливост.


Това е добра гледна точка. Благодаря!

Човечеството първо трябва да се излекува от векове на парична система. Стратификация е вградена първоначално в точковата система, за да направи прехода по-приемлив и разбираем, но с времето на стратификацията ще намалее, докато един ден вече ще изчезне, надяваме се.
цитирай
70. zelas - Ако и други читали имате такива в...
22.02.2011 18:29
Ако и други читали имате такива въпроси моля задавайте и също прегледайте статията за въпроси и отговори.
цитирай
71. silencemurmur - Край на капитализма, комунизма, социализма и възхода на стойностизма
23.02.2011 04:01
Като всички обстоятелства се съберат на лице,
ще се стори от самосебе си каквото е за ставане.
Колкото и да тълкуваме, не знаем какво е бъдещето.
Възможности много, но коя "ще ни удари",
никой не може да каже.

Радвам се, че има хора, които не са безразлични
към света ни и нас самите.

П.П. Това с точковата система създава конкуренция,
която и сега я имаме с точковата система за ефективност. Не разтоварва, а храни напрежението.
Но до там не сме стигнали.
Дали пра-, пра-, правнуците ще постигнат
това правно общество, няма да можем
прижеве да узнаеме.

поздав
цитирай
72. eltimir - Предсказание
23.02.2011 09:47
От много години насам в главата ми се върти едно предсказание, което не ми дава мира. Не помня чие е предсказанието. Когато ми го прочетоха, ми казаха, че ще доживея до неговото сбъдване. Предсказанието гласи, че провалът на паричната система ще дойде от Египет.
Може да прозвучи нелогично, абсурдно, дори налудничаво, обаче започнах да се питам дали процесите, чийто катализатор стана именно Египет няма да доведат до края на паразитната лихварска парична система?
Аз не знам. Но много ми се ще да е така.
цитирай
73. zelas - П. П. Това с точковата система ...
23.02.2011 12:53
silencemurmur написа:

П.П. Това с точковата система създава конкуренция,
която и сега я имаме с точковата система за ефективност. Не разтоварва, а храни напрежението.


Човечеството първо трябва да се излекува от векове на парична система. Стратификация е вградена първоначално в точковата система, за да направи прехода по-приемлив и разбираем, но с времето на стратификацията ще намалее, докато един ден вече ще изчезне, надяваме се.

Системата не си поставя за цел да елиминира стратификация за една нощ, защото опитът от миналото ни показва, че това не е най-правелния подход.
цитирай
74. zelas - От много години насам в главата ми се ...
23.02.2011 12:55
eltimir написа:
От много години насам в главата ми се върти едно предсказание, което не ми дава мира. Не помня чие е предсказанието. Когато ми го прочетоха, ми казаха, че ще доживея до неговото сбъдване. Предсказанието гласи, че провалът на паричната система ще дойде от Египет.
Може да прозвучи нелогично, абсурдно, дори налудничаво, обаче започнах да се питам дали процесите, чийто катализатор стана именно Египет няма да доведат до края на паразитната лихварска парична система?
Аз не знам. Но много ми се ще да е така.


Това което става в Египет не е спонтанен протест, така че съмнявам че процесът ще започне от там.

И аз по принцип съм ПРОТИВ революциите, защото при тях винаги лумпените излизат на повърността и направляват процесите.
Освен това съм твърсо убеден, че до сега в историята на човечеството не сме имали спонтанна революция, което означава, че това съвсем не са революции,
цитирай
75. eltimir - Знам
23.02.2011 13:06
Знам, че не е спонтанно. В моя сайт:
http://eltimir.ucoz.ru/
А също в блога ми:
http://eltimir.blog.bg/
Доста пъти споменавам, че случващото се в Ислямския свят е резултат от ционистки заговор. Но има една приказка, че човек предполага, а Бог разполага. Така че не се знае дали стартираните с една цел процеси няма да се развият в друга, различна от планираната посока. Случило се е нещо, нещо много голямо. Нещо, което е подтикнало ционистката върхушка да действа прибързано и панически. Това увеличава възможността за грешки. Още не знам какво точно се е случило, но щом е зло за тях, значи е добро за нас.
цитирай
76. zelas - Може и така да е, ще поживеем, ще р...
23.02.2011 13:34
Може и така да е, ще поживеем, ще разберем, но каквато и революция да се състои, без постепенен преход към по-ефективна система, тази паричната само ще бъде рестартирана отново и отново.

Ще ви насоча към темата за Въпроси и Отговори където може да зададете въпроси по точковата система.
цитирай
77. silencemurmur - за коментар 42:
23.02.2011 22:17
Google, Twitter, Face book са плодове на провалящия се капитализъм.
Под формата на предложена обмяна на информация тези три устройства са
най-големите частни организации за изшпионирване на световното население.
Това е значението им, но като сме слепи за собствените ни блага и благолучие,
ядеме каквото ни е сложено в чинията.

Мечтая за социализма, още никога приложен, още никога живян.
Може би има знаци за него при Шавес, при Моралес...

Подкрепям духа ти за разбутване на удобните умове!
Без тях оставаме с подвито коляно.
цитирай
78. virtuals - Монетарните Матрици и Глобалният Монетаризъм
11.12.2014 15:44
Монетарните Матрици и Глобалният Монетаризъм

http://virtuals.blog.bg/drugi/2014/12/05/monetarnite-matrici-i-globalniia-monetarizym.1319985
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5798417
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930