Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 00:06 - Алтернатива на парите - Въпроси и отговори (Част 1)
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.02.2011 18:33


След публикуването на основната статия за "Алтенатива на парите" стана ясно, че формата на представената информация е обемиста и трудно смилаема, затова тук ви предлагаме същият материал под формата на Въпроси и Отговори.

Част 1

Защо имаме нужда да заменим сегашния паричен модел на икономика?

Ние отдавна сме изчерпали полезността на парите във сегашният им вид и това стана видно за пореден път след последната световна икономическа криза. Неизбежната корозия на системата се дължи на факта, че тя дава възможност да бъде манипулирана с цел задоволяване на интересите на малка прислойка от хора, чрез спекулации и монополистичен контрол на паричния поток. Това води до икономически кризи, инфлацията и дефлацията, както и концентрацията на богатство в горната прислойка от обществото.

Един фактор говори, много красноречиво за това. Дори и да се съберат накуп всички налични пари до момента в системата, те няма да са достатъчно за да се изплати всичкия дълг в света. Това показва, че дори само чисто математически системата е неустойчива.

Как точно ще работи тази нова система на практика?

В момента, ако искате да отседнете в хотел, купите компютър или да отидите някъде, просто използвате кредитната ви карта. Кредитната карта е доказателство, че можете да плащате за услугата, тоест вашата репутация е в сила. Достъп до всички услуги се определя от репутацията ви и каква част от тези услуги можете да си купите, се определя от кредитния ви лимит. След като сделката е завършена вашата кредитна карта се дебитира и за сметка на доставчика, се кредитира.

В точковата система, основата на процеса на работа е подобен. Вместо да се използва кредитна карта, използвате "стойносттна карта" (V-Points Card), която определя до кои продукти или услуги можете да получите достъп. Колкото по-високи "стойностни точки" по-добър обхвата и качеството, както и количеството.

Например, ако сте в по-ниските нива може да имате достъп само до стандарт настаняване в хотел веднъж годишно или летите със самолет веднъж годишно. При най-високите нива имате достъп до най-добрите стоки и услуги с щедри квоти, както бихте направили, ако имате много пари. Квотите, разбира ще се подновяват редовните точно както да ако си нает на работа. Така, че новата икономика да работи по почти идентичен начин, както икономиката сега, с разликата, че няма покупко-продажба или пари.

Доставчикът получава "стойностни точки" от общото преразпределение, като се вземат предвид такива фактори като нивото на удовлетвореност на клиента, броят на последователите и нормализиращи факторите, за да се гарантира справедливо разпределение и оптимално разпределение на ресурсите. Това от своя страна увеличава възможностите на доставчика за достъп до стоки и услуги по сходен начин.

Ако например имаме високо търсене и недостиг на доставчици на определена услуга, компютърът ще даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици. Това е като сигнал в паричната система, че големите печалби са възможни в някои области на пазара.

Ако обратното е случаят, тогава на стойността разпределени точки ще се намали, тъй като има малко търсене на тази определена услуга или продукт.

"Стойностните точки" много приличат на парите, които сега използваме. Каква е разликата?

Наистина приликите между точките и сегашните пари са очевидни, защото и двете са видове валути използвани за размяна за услуги или продукти.. Разликата между двете е, че сегашните пари се създават от нищото от банките, дават възможност да се натрупват, разменят и отнемат чрез престъпление. По този начин сегашните пари престават да бъдат само измерител на стойността на услугите и продуктите и се превръщат в самоцел.

Точките от друга страна не може да се разменят, не може да се натрупват в излишъци и се създават динамично в процеса на използване на услугите и продуктите. Една ключова разлика между една операция на кредити и стойностната сделката е, че не е дебитиране или кредитиране в традиционния смисъл на думата. Единствените случаи, когато "стойностните точки" се дебитират е за нарушения на закона, или при закриване на бизнес предприятие. Това е подобно на системата за точки в шофьорската книжка за насърчаване на безопасното шофиране.

Тази нова система означава ли, че ще се въведе "Нов Световен Ред" и точките ще бъдат записани в чип имплантиран на врата ни?

Системата, която се предлага тук няма нужда да се прилага в глобален мащаб, за да работи. Тя може да се приложи дори на ниво община. Такива вече съществуват. Има много градове, които издават собствена валута, за използване в рамките на общината. Това се прави с цел запазване на благата в рамките на общината, които иначе с обща валута биха се "разлели" навън. В този смисъл точковата система е локална и доброволна. Тя предоставя един минимум необходим за елементарното преживяване на всички хора, независимо дали те участвуват в системата или не.

Преносът на информация за точките става в електронен чип естествено, който е имплантиран върху пластична карта. Ако някой пожелае може и да си го зашие на врата, няма правило. Вие сами решавате.

Какво означава "Край на нуждата да се работи за живеене"?

Всяка икономическа система, която притендира, че е за хората, трябва да осигури две основни неща:

ПЪРВО трабва да се гарантира един жизнен минимум на съществувание на хората, независимо от тяхното участие или не участие на хората в системата, а само заради това че са индивиди.
ВТОТО трабва да се даде възможност за развитие на всеки според възможностите му.

Първото условие е гарантирано от системата за точки, второто също. Като второто означава, че всеки ще може да се развива в насока, в която те могат да се изявят най-добре. Това е възмножно благодарение на изпълнение на първото условие, тоест човек няма да трябва да се тревожи за елементарни неща като храна, жилище и транспорт.

Ако всеки може да избира какво и кога да работи, кой ще работи в непривлекателните сфери?

Най-краткият отоговор е - роботите. Възходът на автоматизация е необратим. Вече имаме робот, който може да оперира сърце на жив човек управляван от дистанция, имаме робот, който може да свири на цигулка, имаме 3-д печатна машина, която може да изтъче дрехи зададени от компютъра по какъвто и дизайна да пожелаете.

Тенденцията е роботите да навлизат все повече и повече в живота ни. Въпросът може би по-скоро трябва да бъде формулиран, какво ще правим докато имаме роботи за всички тежки физически работи? Човешката природа е такава, че човек има нуждата от удобрение и подкрепа от другите хора, защото той е социално животно. При първоначалното въвеждане на точковата система, неизбежно ще има сфери, които ще бъдат по-привлекателни. Но тези, които не са ще останат вакантни за хора, които искат да се докажат и получат удобрението на болшинството.

Този естествен механизъм ще бъде съчетан и с чисто технически. Ако например имаме високо търсене и недостиг на доставчици на определена услуга, компютърът ще даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици. Това е като сигнал в паричната система, че големите печалби са възможни в някои области на пазара. Ако обратното е случаят, тогава на стойността разпределени точки ще се намали, тъй като има малко търсене на тази определена услуга или продукт. 

Въвеждането на тази система по какъв начин ще стане? Да очакваме ли революция?

Не, една революция би провалила напълно процеса. Въвеждането на тази система трябва да стане естествено, постепенно и паралелно на сегашната парична система. Тук имаме случай на ситуация Параграф 22, за да се отървем от парите са ни нужни пари. Това е една причините, поради които досега подобна система не е могла да си пробие път. Най-важната харектеристика за въвеждането и, е обръщане на полюсите на властта от горе-надолу към отдолу-нагоре. Най-напред хората трябва да се образоват за недостатъците на съществуващата система и след това да се създадат малки комуни от ентусиасти, които да започнат въвеждането на системата по места.



Следва ...




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5800965
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930