Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 01:03 - Цивилизацията (индустриална)
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 9165 Коментари: 26 Гласове:
12

Последна промяна: 03.03.2011 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image1. Цивилизацията се заражда чрез завоевания в чужбина и подтисничество у дома.

2. Цивилизацията не може да се самозадоволява.

3. Цивилизацията живее чрез експлоатация на чужди ресурси.

4. Цивилизацията никога не може да бъде устойчива.

5. Цивилизацията се изразява най-ярко във възхода на градовете, което означава, че тя пренасочва ресурси към тези центрове (за да ги запази и да ги накара да растат), което довежда до неустойчивост между града и селото.

6. Цивилизацията не се подлага доброволно на трансформация към нормален и устойчив начин на живот. Ако се насложи ще продължи да трови планетата и живота на по-голямата част от хората.

7. Цивилизацията поставя нуждите на икономическата система над нуждите на обществото и природата.

8. Цивилизацията не е базирана върху общото благополучие, нито върху морала, нито върху етиката, нито върху правосъдието, нито върху самия живот, а върху икономическата система.

9. Цивилизацията ще направи всичко неодходимо, за да разруши традиционните общности, защото те никога не се отказват доброволно или продават своите ресурси, върху които техните общества са основани. 

10. Цивилизацията се основава върху ясно определена и широко приета, но въпреки това недоловима, йерархия. 

11. Цивилизацията зачита имуществото на тези по-високо в йерархията като по-ценно от живота на тези по-долу. 

12. Цивилизацията зачита привилегията на тези, горе, да увеличат размерът на имуществото си, чрез унищожаване или отнемане на живота на тези по-долу. Това се нарича производство.  

13. Цивилизацията разрешава случаи, когато тези по-долу нанесат щети на имуществото на тези по-горе, тези горе, да накажат или отнемат живота на тези по-долу. Това се нарича правосъдие.

14. Цивилизацията признава привилегията на "богатите" да притежават земя, а "бедните" са често лишени от това правото. Основната цел на полицията е да поддържа разделението на "бедни" и "богати".

15. Цивилиацията използва войната като защитник на суверенната власт и най-ефективен инструмент за потушаване на широкото народно недоволство. Войната, дори когато е продиктувана от привидно здравомислещи икономически причини, постепенно се превръща в религиозен ритуал на МАСОВО ЖЕРТВОПРИНУШЕНИЕ.

16. Цивилизацията смята, че да контролира и злоупотребява с природата, е оправдано.

17. Цивилизацията взима социалните си решения въз основа на това колко добре тези решения служат за контрол или унищожаване на дивата природа.

18. Цивилизацията ни кара да мразим дивите животни, да мразим телата си, да мразим и се страхуваме от емоциите си, да мразим себе си.

19. Цивилизацията би се срутила много бързо, без постоянно и широкоразпространено насилие.

20. Цивилизацията се самоунищожава или убива планетата домакин.







Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zelas - Индианско пророчество
03.03.2011 01:26
Само след като и последното дърво бъде отсечено, само след като и последната река е отровена, само след като и последната риба е уловена, само тогава белият човек ще проумее, че парите не могат да се ядат.
цитирай
2. sande - Приятелю златен Зелас, само ако знаеш колко си прав, а и ние всички ако се замислим за всичко това ...
03.03.2011 06:07
... ще вдигнем не просто революция, а направо ще се ... гръмнем.

Добро утро!
И хубави празници!
цитирай
3. zelas - Ами ще дойде време, когато болши...
03.03.2011 11:30
Ами ще дойде време, Санде, когато болшинството ще го осъзнаят това, но да се надяваме, че няма да сме минали точката, от която няма връщане. Очаквай моят 3-мартенски постинг ... утре!:)))
цитирай
4. tzarkarui - Държава
03.03.2011 12:52
:) Хайде сега размени термините "Цивилизация" с "Държава" и всичко ще си дойде на мястото. Защото Държавата е враг на homo sapiens от самото си зараждане.
цитирай
5. zelas - Dig deep!
03.03.2011 12:53
Царю, съгласен, ама държавата е само инструмент, приятелю, а не първопричина!

Dig deep!
цитирай
6. d3bep - Именно. Това е сегашната трактовка ...
03.03.2011 15:43
Именно.
Това е сегашната трактовка на понятието "цивилизация".
И идеята, че разбираш ли ний сме по цивилизованио от дедите ни.

Оригиналнаа е друга.
Цивилизацията е словото, културата, знанието. Отгелждането на растения и животни. Култивирането на Земята. Познанието за Бога. Спиране на взаимоизяждането...
Това е истинският смисъл на понятието. Или поне е бил...

Тъй, каот днес не отговаряме на горепосоените критерии, сме създали "цивилизацията" от 18-те плюс точки, описани в горната статия, за да се надъхваме колко сме велики.

Поздрави, чудесна статия по много болем проблем...
цитирай
7. zelas - Ха така, Стефане!
03.03.2011 15:50
d3bep написа:
Оригиналнаа е друга.
Цивилизацията е словото, културата, знанието. Отгелждането на растения и животни. Култивирането на Земята. Познанието за Бога. Спиране на взаимоизяждането...
Това е истинският смисъл на понятието. Или поне е бил...


Искам го този оригинал! Искам като се събудя сутрин да не гоня моркова за закуска, по пладне да не ме налага пръчката и вечер да не ме убиват сметките за ток и вода.
цитирай
8. zelas - Цивилизацията се изразява най-...
03.03.2011 16:11
Цивилизацията се изразява най-ярко във възхода на градовете, което означава, че тя пренасочва ресурси към тези центрове (за да ги запази и да ги накара да растат), което довежда до неустойчивост между града и селото.
цитирай
9. zelas - В книгата си "Град в истори...
03.03.2011 17:24
В книгата си "Градът в историята", Луис Мъмфорд (Lewis Mumford) изследва развитието на градските цивилизации. Той е остро критичен към разрастване на градовете, Мъмфорд твърди, че структурата на съвременния град е частично отговорна за много социални проблеми. Той набляга, че градското планиране трябва да подчертае органична връзка между хората и жилищните пространства.

Мъмфорд използва примера на средновековния град като основа за "идеалния град", и твърди, че съвременният град по модел е близък до римския тип град (разтегнат мегаполис). Ако съвременния град не се модифицира, Мъмфорд твърди, че ще сподели съдбата на римския град.
цитирай
10. zelas - Селото е друг вид на селище: пост...
03.03.2011 17:54
Селото е друг вид селище: постоянен контакт между семействата и съседите, птици и животни, на къщи и плевни, корени в прародината на почвата, като всяко поколение формира торта за следваща.

Животът се върти около ХРАНА и СЕКС, тоест препитанието и възпроизводството на живота си ... Животът в селото е заложена в основната асоциация на раждане и място, на кръвта и почвата. Всеки член на това общество изпълнява функциите необходими за всяка фаза от живота, от раждането до смъртта, в съюз с природни сили, които той почита и представя.

Преди да се появи градът селото ражда СЪСЕДА: този, който живее наблизо, винаги е налице, той споделя кризите в живота, бди над умиращия, плаче с разбиране за мъртвите, радва се на сватбата или раждането.

Това, което сега наричаме МОРАЛ започва в нравите на село, със съхраняването на традициите. Когато тези първични връзки се загубват, когато членовете на общността престават да бъде бдителни един за друг, да проявяват дълбока загриженост, то тогава НИЕ се превръщаме в бръмчащ на рояк от "АЗ-ове". Само че сега селският начин на живот изчезва в целия свят, и така изчезва изворът, от който градът черпише своята жизнената енергия и който направи възможно развитието на човека.
цитирай
11. zelas - Частичните успехи на градската ...
03.03.2011 18:13
Частичните успехи на градската култура показаха нейният основен и голям недостатък - ВОЙНАТА като защитник на суверенната власт и най-ефективен инструмент за потушаване на широкото народно недоволство ... Войната, дори когато е продиктувана от привидно здравомислещи икономически причини, постепенно се превръща в религиозен ритуал на МАСОВО ЖЕРТВОПРИНУШЕНИЕ.
цитирай
12. zelas - Писаното слово е една от първите ...
03.03.2011 18:47
Писаното слово е една от първите тайни на цивилизацията. То намалява значението на жизнения опит. Освен това, писаното слово предоставя на управляващите класи един идеологически инструмент с неизчислима мощност.

Словото на Бога става невидим закон предаван с посредничеството на свещениците, поради което когато е изправен на съд Иракуои (Iroquois), казва: "Библията е написана от Дявола с появата на писаното слово, и по този начин символите са загубили своето значение и божественост.
цитирай
13. tzarkarui - Държава 2
03.03.2011 18:50
Цивилизацията е словото, културата, знанието. Отглеждането на растения и животни. Култивирането на Земята. Познанието за Бога.

Мисля, че браткиша Дзвер го е казал много точно. Останалото е Държава. В древността е нямало Държава, но е имали Цивилизация. Имало е и Знание за Хармонията на Вселената, и нашето място в Нея. Даже полисите не са били Държава, но градове, общности. А зараждането на държавата (а и с нея насилието като "законна" форма) е описано даже и в (откраднатата от Хамураби) Тората. В предфараонски Египет (пък и при фараоните - поне в началото) Държавата не е съществувала. Атлантида не е била Държава, а Общност. Общност на ХОРата. Държавата е нечовешка като синтез на същността си. Не е създадена за ХОРата, но функцията и е да ги държи в контрол. В повечето случаи чрез Страх. Ако мога да се изразя така: Държавата за ХОРата е това, което е Егото за Човека. Така, че браткиш Зелас, Държавата може и да е инструмент, но не и в човешки ръце. Защото не ХОРа я управляват, а нещо друго. И продължавам да твърдя, че Държавата е най-големия Враг на Човека. Всеки (човек, животно, растение) си има лично и жизнено неприкосновено пространство. Само държавата е тази, която не се съобразява с това. И се държи към поданиците си като към роби. Да, знам, че тези мои изказвания могат да ви прозвучат много радикално, но в основата си те са прави. Самият термин "ПодДанник" означава че сме под задължения към Държавата - демек Роби. Да не ви припомням Сократ, но Полиса също е първична форма на Държавата. Държавата притежава Затвори, където затваря тези, които отказват да и се подчинят (на нея и нейните закони). А Човек е създаден свободен - Държавата го прави Роб. А Роб се става само Доброволно. :)
цитирай
14. zelas - И продължавам да твърдя, че Държ...
03.03.2011 19:03
tzarkarui написа:
И продължавам да твърдя, че Държавата е най-големия Враг на Човека. Всеки (човек, животно, растение) си има лично и жизнено неприкосновено пространство. Само държавата е тази, която не се съобразява с това. И се държи към поданиците си като към роби. Да, знам, че тези мои изказвания могат да ви прозвучат много радикално, но в основата си те са прави.


Аз, по принцип, съм съгласен с твоето съждение, но държавата сама по себе е вторичен продукт на цивилизацията базирана на определен икономически модел. Тя е защитник на модел, не създателя му.

Не си прави илюзиите, че ако премахнем този тип държава, то моделът няма да роди друга подобна.

В есето за заложени (сега вече) двадесет точки, които демонстрират проблемите на цивилизация. Върху тях трябва да се концентрираме. Виж мнение 10.

Затова ЕДИНСТВЕНОТО спасение за България сега е - връщане към СЕЛОТО. Столетия от несгоди и войни не успяха да убият Българския дух, но ми се струва че урбанизирана цивилизация ще успее, освен ако НИЕ не успеем да обърнем посоката на процеса от град-село към село-град.

tzarkarui написа:
А Роб се става само Доброволно.


Един познат ми се оплаква че е без работа. Аз го питам "Гладен ли си?" - "Не", а "Имаш ли покрив над главата" - "Да" е тогава "Защо се депресираш, че не слугуваш на някого?" - "Не знам"
Е викам му "Щот си роб, за тва!"
цитирай
15. анонимен - Много, много тъжни заключения, но ...
03.03.2011 23:01
Много,много тъжни заключения,но верни!
цитирай
16. tzarkarui - Зелас, приятелю,
03.03.2011 23:38
по принцип разсъждаваш правилно, но според мен ти се губи концентрацията в дадени определени точки, и от там вадиш съждения с погрешна конструкция. Държавата не е следствие от прогреса (по-правилно би било да се каже регрес) на човешкото общество в прерастването си от община, през полис, в Държава. Държавата е наложена със сила (по-скоро с насилие) и доминация на нечовешко мислене (и манталитет) върху човеците като група. Нещо като изнасилване. На човешкото общество (базирано на свободните индивиди) е наложена матрицата на общество, където индивида губи своето значение, и му се налага стаден принцип на поведение. Сега - ще го напиша с големи букви за да не се пропусне - ЧОВЕК ПЪРВО Е ИНДИВИД, А ПОСЛЕ Е ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВО! В ролята (на роб), която Държавата му е отделила, човек не може да "тегли една майна" на законите с които не е съгласен, и да отиде да живее отделно от Държавата. Това е пълен абсурд. Просто Държавата ще го смачка на секундата. Което и доказва, че Държавата е античовешка в своята същност. И винаги е била такава. На индивидите "модели на поведение" не им трябва - те се водят от собствената си същност. Изглежда не си вникнал в разликата м/у Държава и Цивилизация в определението за това в коментара на Дзвер. Държавата не Твори. Никога не го е правила. Държавата е Паразит. По-точно Фунгус - хранейки се с енергиите на приемника си, изтощавайки го до смърт. Този "сорт" фунгус (Държава) е продукт на Лунните Робовладелци (терминът мой) и произхожда от мястото Сатана в Индия. Фунгусите браткиш умират от директна Слънчева Светлина. А знаем кои се боят от светлината - демоните - не е ли така?
Харесва ми, че си достигнал (интуитивно) до идеята за "Връщане към Селото", но не си (все-още) наясно нито как ще стане това, нито с трудностите, които предстоят. Българинът е строг индивидуалист, и може-би в това се състои неговото спасение. В Скандинавия селата са устроени по различен начин - малък административен център, и всеки жител е обграден от земята си.
цитирай
17. tzarkarui - ...
03.03.2011 23:56
"Дувари" нямат, крадци и разбойници - също. В БълГария е обратното - цялото село е обградено от раздробената си частна земя, високи дувари, лаещи кучета, кладящи джагали. Родна картинка...След 2013г. цивилизацията няма да престане да съществува, но ще се промени. Драстично и кардинално. Големите индустриални центрове ще станат излишни след като транспорта ще стане (виртуално) безплатен. Електричество ще има, но електроцентрали - не. Защото всяка къща ще си има собствен генератор на електричество. Това браткиш го е видял Тесла преди повече от 100 години. Земеделието също се ще промени като принцип и с времето ще "заглъхне" като функция - човек ще се "храни" директно с прана/оргон. И ще става все повече духовен, и по-малко материален в мисленето си. Интуицията му ще се активизира и ще има ясна визия за бъдещето, и причинно-следствените връзки.
:) Защото какво му трябва на човек да бъде щастлив и уверен? Свободна енергия и свободен (бърз) транспорт. Останалото ще си го направи сам. А ние сме заобиколени от енергия - всичко е енергия около нас.

И може-би тогава Джон Ленън ще се окаже прав с "I'm a dreamer"... Кой знае...:) Мечтите много често се сбъдват. Трябва само малко воля (магия) и усилие за да станат реалност...:)
цитирай
18. zelas - ЧОВЕК ПЪРВО Е ИНДИВИД, А ПОСЛЕ Е ЧЛЕН ...
04.03.2011 00:47
tzarkarui написа:
ЧОВЕК ПЪРВО Е ИНДИВИД, А ПОСЛЕ Е ЧЛЕН НА ОБЩЕСТВО!


Царю, пак казвам по принцип сме на абсолютно едно и също мнение и за цивилизацията и за ролята на държавата. Това което казвам е че при сегашния тип цивилизация, този тип репресивна и "античовешка в своята същност" държава е неизбежна.

А за бъдещето не знам как ще се раззвие, но спасението ни наистина е на село и със свободна енергия (по модела на Тесла).
http://zelas.blog.bg/muzika/2011/02/03/skalarni-vylni-muzikalna-teoriia-za-jivota.678803

Поздрави
цитирай
19. zelas - Тъгата е човешка!
04.03.2011 00:50
sevt9 написа:
Много,много тъжни заключения,но верни!


По добре да погледнем звяра в очите, за да му покажем, че не се боим от него.

Мисията на нашето поколение е да поставим началото на отговорната и доброволна цивилизация.
цитирай
20. pioneer - Виж сега зелас. Мамиш! Растеш в ...
04.03.2011 18:03
Виж сега зелас.
Мамиш!
Растеш в социалистическа Македония + 10 години в "демократична" Македония. През цялото време гледах само упадък, деградация, унищожаване на стоките, сътворени до тогава. През последните десет години живея в Германия. За първи път в живота, на 38 години, станах свидетел на напредък в обществото. Нови мост, нови влакове в метрото, нови ....
За първи път в живота си видях защо трябва цивилизация!!!!
Чуму цивилизацията!!!!
Еееееј!!!!
Как да обясня на един млад македонец днес в Македония, което е цивилизация?
цитирай
21. zelas - Виж сега зелас. Мамиш!Растеш в ...
04.03.2011 18:21
pioneer написа:
Виж сега зелас.
Мамиш!
Растеш в социалистическа Македония + 10 години в "демократична" Македония. През цялото време гледах само упадък, деградация, унищожаване на стоките, сътворени до тогава. През последните десет години живея в Германия. За първи път в живота, на 38 години, станах свидетел на напредък в обществото. Нови мост, нови влакове в метрото, нови ....
За първи път в живота си видях защо трябва цивилизация!!!!
Чуму цивилизацията!!!!
Еееееј!!!!
Как да обясня на един млад македонец днес в Македония, което е цивилизация?


Виж сега Никола, умът се мами, ама душата се не мами.

Ингилизите имат една хубава приказка - няма безплатен обяд

Та друже, кой мислиш го плаща този германския обяд, как една експортна икономика може да си плаща обяда сама?

Ако затворим Германията да не изнася стоки които другите купуват със заем от световната банка, дали германската цивилизация ще е такава каквато ти сега я гледаш?

Кажи ми, като на четири годишно дете ми обясни. Слушам.
цитирай
22. pioneer - Ще ти отговоря с една притча, пар...
04.03.2011 18:42
Ще ти отговоря с една притча, парабола.
Баща ми беше и е голям русофил.
Не разхождал по Европата. Паспорт не извади целия си живот.
Цял живот я слушах от него прикаската за това как Америка се разраства и се ползва за сметка на унищожаването на Амазонската гора.
Дойде демокрацията и можехме да гледаме по телевизията еуроспорт.
А на еуроспорт можеш да виждаш директен трансфер Тур д Франс.
Първо такова усещане за баща ми.
Две седмици по 6 часа всеки ден полетата, долините, планините на Франция. До пътя полета и лозя, натокмени като кукли. Виждам баща ми, гледа, гледа, и пукна на края. Това му излезе от устата: "Абе тези и не са живели толкова зле!"
:-)
цитирай
23. zelas - Ти хубаво ми думаш за Францията, ама ...
04.03.2011 18:48
Ти хубаво ми думаш за Францията, ама отговорът ти не ме задоволява, гледаш ама не виждаш, Никола! Гледай надълбоко.

Хората на всякъде по света са едни и същи, ако ги поставиш в едни условия, се развиват подобно. Какъв е извода, Никола?
цитирай
24. pioneer - Да отидем всички в кибуци да живе...
04.03.2011 18:57
Да отидем всички в кибуци да живеем!
Това ли е опцията?
Това не е опция,това е утопия.
цитирай
25. pioneer - Откъде пари за артистите? Трябва ...
05.03.2011 11:01
Откъде пари за артистите?
Трябва някой да концентрира богатството първо.
Фараон или рентиер не е важно, някой трябва първо да намалява ентропијата.
http://pioneer.blog.bg/politika/2011/03/05/koi-e-po-vajen.699262
цитирай
26. verde - Страхотна статия. Много сте прав. ...
15.03.2011 16:46
Страхотна статия. Много сте прав. Аз живея на село, но пътувам всеки ден до София, където работя и вечер се прибирам изтощена и без енергия. Но нямам градина, нямам земя за обработване. Сега се уча да садя цветя, пък за домат и краставица и не помислям - липсва ми място, умения, опит в градинарството. Дори да имах условия и възможности, трябва да съм все вкъщи, никъде да не работя, за да се грижа по цял ден за зеленчуците и плодовете, с което донякъде да се изхранвам. Спомням си, че дядо ми гледаше различни зеленчуци в малка градинка. Къртовски труд за шепа домати, чушки и лук. Последният път само за една нощ растенията се покриха с черни петна и бяха унищожени - нямаше дъжд, да кажеш, че е киселинен, нямаше градушка. Просто видях как дядо ми на сутринта скубеше градината си и плачеше. Мисля си, че това беше радиация или някакви химикали във въздуха. Не знам, не съм химик или физик, нито градинар. Но действа адски обезсърчаващо да видиш труда си на вятъра. Ако не можем сами да се накараме да живеем в еко-ферми, природата ще ни принуди, ако оцелеем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784099
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031