Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 01:00 - Поуките от Япония
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 6629 Коментари: 25 Гласове:
31

Последна промяна: 15.03.2011 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Светът е буквално потресен от зловещите картини на природното бедствие, което сполетя Япония през първата половина на март. Солидарността на хората с пострадалите беше проявена по десетки начини и много от коментарите се въртяха около факта, че Япония е страната в света, която е най-подготвена за бедствия от този тип, и се направиха всевъзможни сравнения от това какво би се случило при земетресение от такава висока степен в други страни.

Въпросът, който аз си задавах, и който глоздеше съвестта ми, защото е малко жесток спрямо тези невинно пострадали хора, е следният: 

Дали Япония
наистина беше подготвена?

Към март 2009 г., населението на Япония е било 127 милиона, което я прави десетата най-населена страна в света. Това, което се набива на очи, е че страната е буквално миниатюрна в сравнение с другите най-населени страни в десетката - Китай, Индия, САЩ. Ако изключим Бангладеш, Япония е най-малката по площ от останалите осем в десетката.

Защо Япония е толкова гъсто населена? Отговорът е известен на всички - страната има мощна икономика, в класацията на първите три е. Японската икономика е от силно индустриализиран тип с ударение върху високотехнологични сектори. Този факт и ограничената територия на страната са довели до много силна степен на урбанизация и концентрация на промишлеността върху ограничена площ. 

Градското население в Япония е повече от 66% от цялото население на страната. Само 5% от работната сила е ангажирана в селското стопанство, което означава, че след едно сериозно природно бедствие, население е неспособно да се изхранва само. Токио-Йокохама, с 35 милиона души, е най-гъсто населения град в света.

Освен това урбанизацията е предимно по крайбрежните райони, където опасността от цунами по време на земетресение е очевидно най-висока. Около 80 млн. от градското население е концентрирано на брега на Тихия океан в района на Хоншу, точно където се случи земетресението. Урбанизацията както ни е известно довежда до нуждата от високоетажни сгради, което пък естествено увеличава риска по време на земетресение.

Това не показва ли една очевидна грешка в градоустройствения план на страната? Като се има предвид, че страната има дълга история на земетресения, усилията за предотвратяването им чрез иновации в технологиите, не трябваше ли да се съчетаят с едно по-равномерно разпределение на населението върху ограничената площ на островите? 

Да, грешката е очевидна, обаче дали самите японци ще могат да я осъзнаят?

В Цивилизацията засегнахме в няколко точки, кои са характерните черти на индустриалната цивилизация, по която Япония се е развиваше в последните 60 години. Нека пак изброим някои от тях:

1. Цивилизацията се изразява най-ярко във възхода на градовете, което означава, че тя пренасочва ресурси към тези центрове (за да ги запази и да ги накара да растат), което довежда до неустойчивост между града и селото.
2. Цивилизацията поставя нуждите на икономическата система над нуждите на обществото и природата.
3. Цивилизацията взима социалните си решения въз основа на това колко добре тези решения служат за контрол или унищожаване на дивата природа.
4. Цивилизацията се самоунищожава или убива планетата домакин.

Очевидно е, че проблемът на японците е модела на цивилизация.

Както се вижда имаме много фактори, които сигнализират, че моделът е неподходящ за поддържане на голям брой население, но човешката природа е такава, че винаги се надява на най-доброто и Япония, ако има възможност ще продължи да развива силно индустриалната си система.

Дали подобно събитие вече се е случвало?

Убеден съм, че това, което японците ще направят сега е да се опитат да подобрят още повече анти-земетръсните технологии, и понеже са хванати в клопката на индустриалната цивилизация, едва ли ще могат да направят нещо съществено, което да предотврати едно още по-голямо бедствие, което сигурно ще потопи целия остров заедно с хората на него.

Това никак не е преувеличено, като се има предвид, че до най-южния японски остров Йонагуни (Yonaguni) се намира зона подобна на Бермудския триъгълник, където под водата са намерени огромни каменни блокове с прави ъгли и равни повърхности, това е монумента Йонагуни (виж видео). Тези блокове изглеждат като останки от много древна цивилизация (от около преди 10 хиляди години), която просто е потънала или е била залята от покачващата се вода.

Коя страна е (може би) следващата?

Подобни тенденции се наблюдават и в Китай, където има засилена миграция от селото към града. Шанхай е вече 18 милиона и е разположен на океанското крайбрежие. Бейжин (Пекин) е 13,2 милиона, също недалеч от океана.

Статистиката на земетресенията в Китай е дори още по-ужасяваща. На 29 Юли 1976 в Тангшан (Tangshan), индустриален град не далеч от Бейжин (Пекин), загиват 250 хиляди човека. Но най-опустошителното земетресение до сега в света, е това в Шаанкси (Shaanxi) през 1556, взело 830 хиляди жертви, което се разпростира на голяма площ от 840 километра в диаметър. Тук причината за големите жертви са, че по-голямата част от населението в областта е живеело в иаодонгс (yaodongs), изкуствени пещери в льосови скали, много от които пропадат по време на катастрофата.

Като се има предвид икономическият бум в Китай през последните години и съпътстващото го масово строителство, се съмнявам, че сградите там са правени да бъдат устойчиви на силни земетръси. Освен това, при едно сериозно събитие в Китай, фабриката на света, икономиките на почти всички страни по света ще бъдат поставени на колене.

Къде сме ние?

Положението в България, също никак не е розово. Страната се намира в земетръсна зона и се наблюдава процес на засилена урбанизация.  Освен това качеството на строителство е несъбразено за условия на тежко земетресение. Добрата новина е, че населението все още не е загубило напълно инстиктите си и има шанс да се върне обратно на село и заживее в хармония с природата.

В заключение можем да кажем, че всяка страна следваща японския модел на развитие я очаква подобно бедствие, което е само въпрос на време.

Шансовете ни да оцелеем във ферма с нискоетажни постройки и изобилие на храна и вода се увеличават значително. В една друга тема някой беше казал: "добре, какво е решението тогава, обаче само не ме пращайте да копам на село?"

Съжалявам, но или ще копаме, или вълната на събитията ще ни докопа! 

Второто видео "Ondo No Funa-Uta" на японския композитор Окумура (Okumura) посвещавам в памет на загиналите от природни бедствия хора по света. Композицията е по популярна японска песен, която рибарите са пеели, преди да влезнат в морето, като молитва то да ги пощади от бури. Тъжно ехо от отминали времена, когато хората бяха смирени.







Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. silencemurmur - Дали сме подготвени?
15.03.2011 02:53
Кадафизмът го забравихме, за да не изпуснем жестоките кадри от стийхната японска вълна, цъкайки: Леле, колко е страшно. Тя уби хиляди. Разруши живот и материал. Чакат ни може би още 127 милиона атомно заразени японски бежанци. Но на кого вината да се строят атомни централи в този треперещ край на света? В Германия вече има пресни протести против строежа на АЕЦли. Меркел се уплаши. Спира с напредването им. Има нещо много положително в така отрицателното!
Отрицателното може да ни събуди да плануваме и строиме съоръжения за масовото използване на естествена енергийни източници. Отрицателното пак казва: Престани да се населваш до брега. Отрицателното помогна дори на Кадафи да унищожи тероризма в собствената си страна. От революциония водач други копираха как стават нещата само за няколко "раздрусани" дни. Загрижините за престоловете си съседи изпращат военна помощ в Бахрайн.Тероризмът задължава. Американското изобритение сега се налага където и да е от когото и да е. Отлично идеологично оръжие! Извинява всяко престъпление дори и в собствената си страна. Човешките права отстъпват пред задължителната държавна сигурност. И на Кадафизма сочим с пръст, но кой сочи към Израел, току-що пак хвърлил през оградата железни яйца? Израиелизмът е световно извенен. Затваряме очи и му прощаваме от първия му вик. И той се бори против тероризма, за да оцелее сам след края на следващата световна война.
цитирай
2. silencemurmur - ....
15.03.2011 02:53
Това, което умишлено приченяваме на другите е осъществена зла мисъл. Изкуствено земетресение, изригване на вулкан, причинено с малка атомна бомбичка е голяма злосторност срещу човечеството. Строене на АЕЦ в земетръсни зони е късогледство, носещо ни възможни дългосрочни, непоправими щети. Дано беленчаните да не настояват за втора лудница.
Дали се подготвяме или не, преспъваме се през това, що става, без да пита дали го искаме или не. За трагедиите, които сами предизвикваме, сме сами отговорни. А когато природата се живее, морейки ни, нямаме ръка в нейната игра. Примирение пред нея и благодарност, че сме оцелели. Добра дума за загиналите, знаейки, че енергията не се губи, дори те да не са вече между нас. Това укротява, смирява душата, "прощава на врага".
цитирай
3. karambol5 - Това е най-голямото ми опасение- ...
15.03.2011 09:19
Това е най-голямото ми опасение- втора лудничка в Белене ! Не ,че румънската Черна вода е далеч , ма.....
цитирай
4. sande - Поздрави, Прламене, за изключително интересните размишления по повод драмата в Япония!
15.03.2011 09:25
"...В заключение можем да кажем, че всяка страна следваща японския модел на развитие я очаква бедствие, което е само въпрос на време.

Шансовете ни да оцелеем едно подобно бедствие във ферма с нискоетажни постройки и изобилие на храна и вода се увеличават значително. В една друга тема някой беше казал: "добре, какво е решението тогава, обаче само не ме пращайте да копам на село?"

Съжалявам, но или ще копаме, или вълната на събитията ще ни докопа! "


Да се запомни: това казва моят приятел Зелас!
цитирай
5. panazea - Никоя страна не може да се подготви за такова бедствие !
15.03.2011 10:06
Аз моето мнение за АЕЦ Белене го написах преди година . Тогава ме убеждаваха , че няма друга алтернатива .
Какво ли им е мнението сега?
цитирай
6. zelas - Гледам коментарите се въртят около ...
15.03.2011 12:57
Гледам коментарите се въртят около безопастността на ядрените централи, което е само един от симптомите на една система, която е тотално сбъркана и самоубийствена за човечеството.

Няма никакво знаечение как ще извличаме енергията, ако тя се използва за захранване на ламята наречена, индустриална цивилизация - дали ще е атомна или термална, която е много по безопасна, този див стремеж към постоянен икономически растеж на материалното е това, което ни убива, бавно, но сигурно.

Както silencemurmur отбелязва, продаваме личната си свобода за една лъскава печка на четири колела, и мозъко-промиваща машина прожектираща страданието на хората директно в хола ни, докато си пълним зурлата с животинска мърша.

А казват, че практиката на жертвопринушенията е умряла. Никога не е била толково масова и безсмислена!
цитирай
7. zelas - Гледам в другите теми продължава ...
15.03.2011 13:12
Гледам в другите теми продължава публикуването на снимки от Япония. Хора осъзнайте се, това което правите е да засилвате страданието на самите японци и това на останалите хора.

Тази пасивна агресивност да се наблюдават ужасите на другите хора от разстояние е отвратителна. Засрамете се!

Ако сте толкова загрижени, грабвайте се и отивайте да помогнете на място и да изживеете ужасите заедно с хората, за които се преструвате, че сте толкова загрижени!

Много е лесно да се правим на загрижени пред монитора, с лека музичка на заден фон и топло кафенце.

Аман от лицемерност!
цитирай
8. zelas - Поне един японец намери сила да каже истината в очи!
15.03.2011 13:43
Г-н Ишихара, 78, каза вчера, че японците стават "алчни" и подчерта случаите на хора, които продължават да вкарат пенсиите на родителите си, след като са починали чрез забавяне уведомленията за смърт.

"Необходимо е да се отмият алчните ни умове ... с помощта на цунами", каза той пред репортери.

"Мисля, че това е Божие наказание."


http://www.abc.net.au/news/stories/2011/03/15/3164805.htm?section=justin

Сега, преди да ми скочите на врата и анатемосате, помислете за момент!
Никой не заслужава да умре по този начин, нито японци, нито българи, нито ингилизи, никой ... ОБАЧЕ това, за което говори г-н Ишихара, е точно идеята на тази статия.

НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ САМИ СИ РЕЖЕМ КЛОНА, НА КОЙТО СЕДИМ!

Затова наказанието е неизбежно. Помислете си!
цитирай
9. sycamine - Японците действително могат мн...
15.03.2011 14:39
Японците действително могат много, но в Природата няма живо същество, което да може да стопира естественото и движение. Или са се надцинили или някой друг са подценили. Може би е поучително всичко това, което се случи. Не с кой да е народ обаче, а точно с тях - японците. Жалко за всичките невинни души, които загинаха. Прекаленото доверие в Цивилизацията им ги унищожи.
цитирай
10. mitashki - През втората полувина от царува...
15.03.2011 15:16
През втората полувина от царуването на Симеон Велики, когато се замечтал за престола в Константинопол и загърбил всичко духовно, сторено през първата полувина, наречена "Златен век", са станали 5-6 значителни за нашата територия земетресения, които в голяма степен са освободили енергията, докато пак не я натрупаме с нашето присъщо черномислие, мили мои Черноризци храбри писачи.
цитирай
11. d3bep - През втората полувина от царува...
15.03.2011 19:10
mitashki написа:
През втората полувина от царуването на Симеон Велики, когато се замечтал за престола в Константинопол и загърбил всичко духовно, сторено през първата полувина, наречена "Златен век", са станали 5-6 значителни за нашата територия земетресения, които в голяма степен са освободили енергията, докато пак не я натрупаме с нашето присъщо черномислие, мили мои Черноризци храбри писачи.

Ми ако разсъждаваме тъй той през първата половина на управлението си е зтрепал бат бая византийци, хазари и маджари и вероятно тъй е "освободил енергията", за да не стават земетресения :)

Т.е. можем да видим доста рационална нотка в човешките жертвоприношения :) ? Така ли е?
цитирай
12. d3bep - Много хубава статия, Зелас :) На...
15.03.2011 19:17
Много хубава статия, Зелас :) Наистиан евреме да се замислим.
нее земетресението всичко, за коеот трябва да мислим, но причината за големите ни проблеми е гордостта срещу природата, каменните пустини, дето вдигаме. И три милиарда да стане Китай, ако хората не живеят натъпкани в блокове и небостъргачи и малки бетонни кутийки, един милион жертви на земетресение ще има само ако Хималаите преминат пеш половината си път до морето на Япония... Никакъв бент, никакво земетресение и никой процеп не може да убие толквоа хора. Те са жертва винаги на сградите, влаковете, мостовете.

Най глупавото в тая история е, че геологичното бъдеще на япония винаги е било ясно.
Япония ще потъне в мантията на земята и ще се върне оттам като изригнал вулкан .Японската плоча потъва, прегазвана от придвижващата се към нея американска. На база на тая случка още преди 5-6 десетилетия създадоха съвременната геологична теория, тектоника на плочите...

При това положение, при условие че си знаят дереджето, цунамитата ,земетресението, вулканите, считам за малко тапирско да имат 1000 ядрени централи, и пр това - по крайбрежието, откъм сеизмично най - опасната зона - тая на сблъсъка... Тая, гръмналата ,е точн она източния бряг, откъ сеизмично - цунамиевата зонаи под няколко действащи вулкана, клас А.
Всичко друго, както и да е...

Скивай само карта с вулканите на япония...
http://www.aist.go.jp/aist_e/aist_today/2005_16/feature/feature_04a.html
Не са всички, опасните...
цитирай
13. zelas - Най глупавото в тая история е, че ...
15.03.2011 19:38
d3bep написа:
Най глупавото в тая история е, че геологичното бъдеще на япония винаги е било ясно.
Япония ще потъне в мантията на земята и ще се върне оттам като изригнал вулкан .Японската плоча потъва, прегазвана от придвижващата се към нея американска. На база на тая случка още преди 5-6 десетилетия създадоха съвременната геологична теория, тектоника на плочите...

При това положение, при условие че си знаят дереджето, цунамитата ,земетресението, вулканите, считам за малко тапирско да имат 1000 ядрени централи, и пр това - по крайбрежието, откъм сеизмично най - опасната зона - тая на сблъсъка... Тая, гръмналата ,е точн она източния бряг, откъ сеизмично - цунамиевата зонаи под няколко действащи вулкана, клас А.
Всичко друго, както и да е... Скивай само карта с вулканите на япония...
http://www.aist.go.jp/aist_e/aist_today/2005_16/feature/feature_04a.html
Не са всички, опасните...


Виж това е много ценно допълнение към статията. БЛАГОДАРЯ! Не знаех за естествения процес на потъване на японската плоча. Можеш ли да ми дадеш някакъв линк на английски, че едни юнаци ме анатемосват в един друг форум?

Значи какво излиза, тук налице имаме "цунами" от факти КРЕЩЕЩИ против изграждането на каквито и да опасни промишлени обекти като ядрени централи или химически заводи, но въпреки това имаме 22 ЯДРЕНИ ЕЛЕКРОЦЕНТРАЛИ В ЯПОНИЯ! Ами, че само Япония може да облъчи хората в целия свят, не дай си боже нещо наистина сериозно стане.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Japan#Nuclear

От горе на това има 13 вулкана от ранк "А", което предполагам с потенциал да изригнат.

Дето се вика - УМ НЕ МИ ГО ПОБИРА!

Така прехвалените тук японци излиза, че са или НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИДИОТИ НА СВЕТА или има нещо ГНИЛО в Япония, тоест има някаква конспирация в цялата работа.

Всеки да си избере в какво да вярва!
цитирай
14. zelas - зелас, японците са дисциплинир...
15.03.2011 20:39
daimyo написа:
зелас, японците са дисциплинирани, имат невероятни чест и морал... как можеш да им казваш "идиоти" ????????


Фактите са изложени в статията и в някои от коментарите, прочети ги, прецени за себе си.

А това, че са дисциплинирани може да се окаже най-големия им проблем, тъй като правителството им е заредило 22 ядрени бомби и те дисциплинирано са се наредили на опашка към кланицата.
цитирай
15. d3bep - Kato link ne]o takowa http://...
15.03.2011 22:25
Като линк нещо такова
http://www.koreanhistoryproject.org/Jta/Jp/JpGEO1.htm
Като картинка нещо такова...
http://www.terradaily.com/news/tectonics-05zzb.html

Ситуацията е следната:
Плочите се движат към япония.
Потъват под земята.
И огъват нейната и я повличат в мантията.
Където те се стапят и се губят.

Точно това се случи по време на земетресението, япония се измети с няколко метра към потъването и се счита, че се е попроменила бреговата й ивица...
А зоната на удара и потъването вече не е на много километри от япония, мисля... Може би 200-300? Не съм сигурен колко точно.
А Америките са мощн озадвижени на Запад. ВИжда се и по дългата планинска врига, опасваща и двете. Причината - от натиска там им е слабото място и нагъват планина.

Това разбира се, е ясна теза.
Но не е 100% сигурно че япония до 1-2 милиона години ще стане на лава, малко съм го подсилил, но в общи линии това се очаква.
най - малкото япония е на мястото на сблъсъка на най - малко три континентални плочи, а това е страшно.

Вероятността да потъне е голяма в геологично бъдеще.
Но може и да се размине или да потънат някои острови, други не.
13 са мисля считаните за активни вулкани.
Край токио например мисля че имаше голям вулкан, който се счита утихнал...

Те са държава, рай за вулканолога. Хаваите пет стинки не чинят....
За тая централа ,строена кьопаво, в зона на цунами, зоната на сблъсъка на плочите - място за катастрофални земетресения, и зоната под два действащ ивулкана(поне да я бяха метнали на западния бряг, където цинами, вулкани и земетресения са по - слаби) - та за нея мисля е било само въпрос на време да удари, и кой първи ше я удари... Цунамите ли ,земетресението или вулкана...

Не е въпросът дали.
Смело решение е да се изтипоса там...
цитирай
16. d3bep - зелас, японците са дисциплинир...
15.03.2011 22:33
daimyo написа:
зелас, японците са дисциплинирани, имат невероятни чест и морал... как можеш да им казваш "идиоти" ????????

Здрасти, Даймио.
Принципно съм съгласен с теб, макар че се опасявам че в следствие на коравия японски капитализъм не е останало много от идеала, що отъждествява ника ти.

Но фактите са си факти.
Истина, централите им ги строиха братушките от Америка, след "освобождението" от императорското иго и феодализЪма, както викаше дедя ни Тошо...
Не вервам да са питали много обикновения японец, иска или не иска...

ЧУдно ,че и аз не съм чул за съпротива... Хората, преживели хирошима и нагазаки не мисля че биха смятали ядрената енергия за безопасна, но може би проблемът е и в психологията им.

Но истината е, че тая централа е доста нова, и много смело изшита точно на ръба на няколко пропасти едновременно...
Не знам аккво да кажа.

Може би в японските ценности животът не значи кой знае какво.
Обаче това не значи, че трябва да се предизвиква безсмислено смъртта на всичко живо, нали?
цитирай
17. zelas - Колкото повече ровя работата пак ...
15.03.2011 22:59
Колкото повече ровя работата пак взе да мирише на ХААРП, ама още е рано да се каже със сигурност.

А що се отнася до японците - да, те БЯХА един прекрасен народ, ама отпреди ВСВ. Декадентанта западна култура и дивият капитализъм ги развалиха напълно.
Това да държат починалите си родители си в хладилници с месеци наред, за да не им спират пенсия, на какво прилича?
цитирай
18. pioneer - Дали така ви разтърси трагедията в ...
16.03.2011 00:07
Дали така ви разтърси трагедията в Хаити преди една година?
300.000 (една трета от един милион) народ загина, бедни + черни.
Бели и богати ни се някак по-близо до сърцето.
цитирай
19. d3bep - Дали така ви разтърси трагедията в ...
16.03.2011 09:06
pioneer написа:
Дали така ви разтърси трагедията в Хаити преди една година?
300.000 (една трета от един милион) народ загина, бедни + черни.
Бели и богати ни се някак по-близо до сърцето.

Вярно е, но Хаити беше локална катастрофа, предизвикана от калпавата инфраструктура, а това е явление от планетарен мащаб... 9 по рихтер, но такова, че хаитянското все едно е било 7 п орихтер н а същата дълбочина. Два вулкана изригнаха, япония се премести към дупката, гърмят електроцентрали , строени през 70-те и 80-те и то от японци, които бяха тогава в апогея си... Планетата измести магнитната си ос...

Не става толкова въпрос за броене на жертвите, като в япония, ще ти кажа аз, те изобо още не са преброени... Не мога да разбера аз постулати, каот "не стигат ковчези и чувал иза трупове" комбинирани с "тука има сега по цяла япония 1600 жертви". Те ако са толкоз са далеч по - малко от починалите за ден в странта на изгряващото слънце...

Япония е интересна и с митовете за 2012 и с това ,че всъщност само тя умее да се бори със земетресенията, вулканите и цунамитата. И пак не успя... Седи като поука към човечеството...

В тая връзка, Зелас - за Хаарп...
Личн оаз мисля, че тоно на Япония Хаарп изобщо не е необходим.
Тя си е естествен ХААРП.
Даже много се беше умълчала. Това е място номер 1 на световната сеизмология. По скоро странно е наистина Хаити, макар и не чак толкоз. В Япония цъкат много бомби, коя от коя по големи... Прехваленият йелоустойн е хлапашки вулкан...
цитирай
20. zelas - В тая връзка, Зелас - за Хаарп. . . ...
16.03.2011 16:43
d3bep написа:
В тая връзка, Зелас - за Хаарп...
Личн оаз мисля, че тоно на Япония Хаарп изобщо не е необходим.
Тя си е естествен ХААРП.


Може и така да се каже, но се събраха много нелогични неща за една що годе разумна нация. Темата ще има продължение.
цитирай
21. sycamine - http://www. youtube. com/watc...
16.03.2011 18:43
http://www.youtube.com/watch?v=HZhiQE5nGiU&feature=related
цитирай
22. анонимен - МНОГО СТЕ УМНИ И КАДЪРНИ В ТАЯ БЪЛГАРИЯ....
17.03.2011 09:00
..АМА ЩЕТИТЕ ОТ ЕДНО ЗЕМЕТЕРЕСЕНИЕ В СТРАЖИЦА ....СЕ ПОКРИВАХА, ПОЧТИ 20 г., ТА....ДО ДЕН ДНЕШЕН!
ИМА ОЩЕ ХОРА ЖИВЕЕЩИ ВЪВ ФУРГОНИ ,ТАМ....!

...ИНАЧЕ УСТАТА ВИ ГОЛЕМИ .......АМА ДЕЛАТА ВИ... ЛАЙНЯНИ....!

ПЪЛНА ЕВРОПЕЙСКА РЕВИЗИЯ НА ПРОЕКТА -АЕЦ-БЕЛЕНЕ!
ТОЗИ ПРОЕКТ Е ОПАСЕН:
ПРАВЕН Е НА ТЪМНО ОТ ПАРТИЙНАТА ВЪРХУШКА НА БКП/БСП И ДПС/ДС , С ТАЙНИ КЛАУЗИ ,В УГОДА НА РУСКИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ И СЪРАТНИЦИТЕ МУ В БЪЛГАРИЯ!
АЕЦ-БЕЛЕНЕ ---ЗАСТРАШАВА , НЕ САМО БЪЛГАРИЯ , А И ЕВРОПЕСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ!
ЕВРОПА , НЯМА ПРАВО ДА СТОИ БЕЗУЧАСНА В РЕШАВАНЕТО НА ПОДОБНИ РИСКОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА СТРАНАТА И ЦЕЛИЯ ЕС!
РЕВИЗИЯТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
цитирай
23. d3bep - А колко мрънкане и писане с големи ...
17.03.2011 09:02
А колко мрънкане и писане с големи букви ни очаква после при всяко вдигане на цената на тока?
цитирай
24. zelas - А колко мрънкане и писане с големи ...
17.03.2011 11:49
d3bep написа:
А колко мрънкане и писане с големи букви ни очаква после при всяко вдигане на цената на тока?


Гледаш ли какво става, пуснеш ли анонимните да пишат и почват да крещят с ГЛАВНИ БУКВИ!
цитирай
25. анонимен - На мен пък не ми е жал
19.03.2011 23:05
Тая раса днес е из Европа,пере парите си и са само началници.Усмихва се а зад гърба мисли как да те задължи да работиш повече от това,което е залегнало в договора и как да огризе труда ти,че да ти плати по-малко и законно.
А вижте и филма за убийците на делфини,чиято дейност даже не подлежи на преследване.
http://rutube.ru/tracks/4227926.html?v=379ada079fd62933a15c97859b3e7e28
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5805594
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930