Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 15:02 - Как се съживява умрял човек?
Автор: zelas Категория: Политика   
Прочетен: 25449 Коментари: 47 Гласове:
24

Последна промяна: 16.03.2012 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Това, което ще напиша е предизвикано от есето на Павел Серафимов (спароток) "Как се убива човек?".   Най-напред искам да направя следните уговорки.   Павел ми е приятел, в смисъл, че някои от вижданията ни за България съвпадат и двамата желаем да видим народът да живее по-добре. В този смисъл съм приятел с може би още 7 милиона българи. Второ, когато казвам, че милея за българския народ, искам да уточня, че имам предвид "Българщината", а не просто хората, които по една или друга причина се наричат "българи". Точно за Българщината ми е думата, а не хората сега като цяло.   Павел е добър човек и добър християнин. Неговите идеи и убеждения са в основата си християнски. Това е основната разлика между неговите и моите убеждения. Чисто християнските идеи са по-пагубни за Българщината дори от официалната църква.   Какво се има предвид?   Павел, често споменава, че в днешно време (и в миналото) перото е по-силно от меча. Това може и да е така, но перото като меч, не може да служи на Българина. Българинът си служи най-добре с истинския меч. Думите са коварни и объркващи, те са сила в ръцете на слабия. Те са добро оръжие в ръцете на този, който се стреми да постигне цели, които по естествен път, уповавайки се само на собствените си природни дадености не може да постигне.

Думите правят дупки в Българското сърце.
  Българинът го знае това, затова когато говори той се изразява кратко, без заобиколки и използва думите повече за практични цели. Когато думите му са поетични и идеалистични, те са строго подбрани и се предават, а не се приповтарят.

Българинът е по принцип силен. Той е врял и кипял и затова е жилав и оцелял в предизвикателствата на времето. Българският мъж има достатъчно тестостерон в тялото си, за да си тежи на мястото. Той много добре може да подбира между истинските и лъжливите неща. Той не е човек на празните думи. Когато говори, то е кратко и винаги на място. Самият Павел Серафимов е много добър пример за това. С малко думи, той казва много и успява да вдъхнови. Това есе тук е вдъхновено от него, а не против него.
  Българинът няма да се съживи, като стане по-добър, кротък, толерантен и културен. Напротив това ще затрие и последните зрънца останали от истинския Български дух! Християнските ценности преди и сега са били винаги против неговата същност и сила. 

Това не означава, че защитавам и подкрепям други религии или тези които в България сега наричаме "мутри" и са сега силните на деня. Напротив, това че има някои мъже, които успяват със сила и арогантност да си пробият път в живота и за сметка на останалите, не ги прави носители на Българския дух и Българщината. Нито пък думите на исляма ще въздигнат Българския дух. Те са му чужди.
  Как може да се събуди Българина от клиничната смърт?   Българинът си тежи на мястото. Това място е неговата къща и двора на село. Това е неговият свят. По време на социализма той беше окончателно изтръгнат от там и посят с главата надолу на 15-ти етаж в Младост 2.

Колкото и да сме добрички и културни, Българинът линее и ще продължава да линее и дебелее в града. Този тип цивилизация е пагубна за него.   Това не означава, че той не е способен да създава нови технологии или да композира музика, да речем. Напротив, самобитното българско село и българския фолклор са показателни за това, как той може да създаде идеални условия за живот с минимални усилия и с минимална вреда върху околната среда. Много е лесно да построиш развита цивилизация, която привидно изглежда прогресивна, но много по-трудно e хем да живееш добре, но и да си в песен с природата и останалите живи твари - да уважаш майката природа. Говорещата цивилизация е против природата, защото тя е цивилизация на слабия.
  Българинът трябва да се чувства господар на земята си и на съдбата си, иначе той става пасивен и летаргичен. 

За да се пречупи този цикъл, той има нужда от истински имот и меч, с който да защитава своята крепост. В града той е лишен и от двете. Нещо повече, в днешно време той дори не може да бъде и глава на собственото си семейство. В града мъжът и жената трябва да имат еднакви и преплитащи се роли.

Ролята на Българката е също обърната с главата надолу. Преди тя можеше да върти цяла къща и имаше дори време да си попее с дружките през оградата. Тя беша опора на мъжа си и негов най-добър приятел. Сега тя е еманципирана, изнервена, забързана, облечена в сив мъжки костюм и това само я отдалечава от естествената женственост. 
  Другата много важна причина за летаргията на българите и която е свързана пак с откъсването му от земята, е ХРАНАТА! Човек може да има здрав дух само в здраво тяло. А не обратното. Духът може да са събуди и приповдигне с думи и прекрасни речи, но за да се пребори и оцелее, той има нужда от здраво тяло.
В момента Българинът се храни против традициите на старата българска кухня. 
На трапезата му на влезнаха много нездравословни храни, като слънчогледово масло, бял хляб, силен алкохол, пържени храни, месо от индустриално отлеждани животни, пастюризирано мляко и други.   Освен това в днешно време Българинът води много заседнал начин на живот. Традиционни физически занимания отпреди като работа на полето, езда и борби, вече почти не се практикуват. Тук искам да уточня, че това не означава, че всички трябва да хукнат да тичат за здраве в парковете като гламави ингилизи.   Добрите намерения са добри, но нека не се заблуждаваме, пътят към ада е постлан с добри намерения. Така, че ако само се уповаваме на славното минало, ако сме добри християни, вярни и послушни към църквата и съвестени граждани на една държава, която в основата и в намеренията си е против Българщината, то след не повече от 50 години Българския дух ще изчезне на пълно. След 50 години сигурно все още ще има държава с името България и същото знаме, но това което ще е загубено е същината на това да си Българин.
Ето тук ви представям един образ на истински Българин описан с думите на архитект Христо Генчев.


image

Този мъж е представителен за цялото Българско селячество, за цялата Българска цивилизация, която в основата си е земеделска. Калпакът, ризата с късите ръкави, прилепналия панталон, не са потури, това са ботушите долу, това е облеклото на тракийския (римски) легионер. Няма никаква промяна оттогава. Цялото това самочувствие на човек, който е силен, който владее обстановката. Вижте как  се е облегнал леко, в същото време е пъргав може да скочи като лъв.

Пуши с чибук, като генерал. Не папирос и още по-малко да дъвчи тютюн или нещо подобно.

Този човек предствавлява Българската цивилизация, с нейните най-добри черти - работливост, практичност и най-вече издръжливост на крайни лишения. Това е човекът, който изнесе 1912 година, 13-та, 15-та и 16-та и направи абсолютно всички на парцал - нашите многословни "съюзници" и "приятели".

Да се говори против Българското селячество, да се нарича някой селянин, това значи да говориш срещу България, да говориш срещу нашите корени. Моят дядо е селянин, всичките сме селяни. Трябва да сме горди от това, че имаме непостредствена и пряка връзка със земята - това е източник на такава сила!
 


Българинът няма да се съживи с думи, баенето няма да му помогне, спомените за славното минало само ще го огорчават, масовата глобална култура само ще го замайва.

Време е Българинът първо да се хване за меча, а по-сетне и за ралото
, а пък думите накрай ще си легнат сами на мястото!
Ако той не успее да се върне назад, много назад към корените си - пиши го бегал, тури му пръст и две три празни приказки на гробната му плоча!




Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Павел ни връща само към спомените за ...
15.03.2012 15:31
Павел ни връща само към спомените за нашето славно минало, а ти ни връщаш към начинът ни на живот от време оно. Това няма как да стане, защото всичко в този свят се променя, понякога не към по-добро, а към по-лесно, но нездравословно. Трябва да се вземе най-доброто от предишния ни начин на живот, но да се върнем към него е невъзможно. Моят коментар в последния постинг на Павел бе в духа, че освен да бъдем добри и да вършим добрини трябва да отстояваме доброто. Не съм си представяла, че ще бъде с меч, но предполагам, че си го използвал символично в постинга си. Познавам хора, които и в градски условия успяват да водят природосъобразен начин на живот, аз също до голяма степен се придържам към такъв и не е толкова трудно, просто трябва да се изградят навици. Към мошениците, които си играят с думите за да ни вкарат в заблуждения, трябва да се прилагат Крумови закони.
цитирай
2. boristodorov56 - "Ако не успее да се върне назад, много назад към корените си - пиши го бегал, тури му пръст и две три празни думи на гробната му плоча!"
15.03.2012 15:36
Тава няма как да се случи.

Отпиши го.

Избегал е отдавна!
цитирай
3. mirachopi - Много ми хареса мнението ти за българина и християнството.
15.03.2012 16:48
За мен си прав,че тази религия а и всяка друга само вреди на нацията ни,прави ни овце.Не,че самата аз не вярвам в някаква висша сила ,но всичко пречупено през рамките религията ми изглежда с цел опитомяване.Тук в Испания,наричат българите cabezota -или дървена,твърда глава,упорит човек.Е това сме ние,с труд ,упоритост и честност да се върнем към корените си.
цитирай
4. zelas - Павел ни връща само към спомените за ...
15.03.2012 17:44
kasnaprolet9999 написа:
Павел ни връща само към спомените за нашето славно минало, а ти ни връщаш към начинът ни на живот от време оно. Това няма как да стане, защото всичко в този свят се променя, понякога не към по-добро, а към по-лесно, но нездравословно. Трябва да се вземе най-доброто от предишния ни начин на живот, но да се върнем към него е невъзможно. Моят коментар в последния постинг на Павел бе в духа, че освен да бъдем добри и да вършим добрини трябва да отстояваме доброто. Не съм си представяла, че ще бъде с меч, но предполагам, че си го използвал символично в постинга си. Познавам хора, които и в градски условия успяват да водят природосъобразен начин на живот, аз също до голяма степен се придържам към такъв и не е толкова трудно, просто трябва да се изградят навици. Към мошениците, които си играят с думите за да ни вкарат в заблуждения, трябва да се прилагат Крумови закони.


Нищо не може да се върне така както е било. Българското село никога няма да е това, което е било. Нямам предвид, че трябва да се пресъздадем един стар начин живот отново. Основната ми теза е просто връщане по-близо до земята - един практичен подход, отколкото да разтягаме локуми колко сме били велики и колко сега всички гледат да ни прецакат.

Това, което имам предвид е, че т.нар модернизация ни унищожава. Заблуда е да си мислим, че можем да живеем природосъобразен начин на живот в градски условия. Първо, храната която е предназначена за продан, никога не е истинска и второ дори и да има източници на качествена храна те винаги ще бъдат достатъчно скъпи, за да не станат всеобщо достъпни.

Амиш селата в Америка може да послужат за пример за възраждане на българското село, като изключим религията, която е силна застъпена при Амиш населението.

Религията е добро свързващо звено за хората, но в случая християнската религия действува като приспивателно на Българина.

Предполагам някои от богомилските идеи може да послужат като свързващо звено.
цитирай
5. zelas - Тава няма как да се случи. Отпиши го. ...
15.03.2012 18:00
boristodorov56 написа:
Тава няма как да се случи.
Отпиши го.
Избегал е отдавна!


Ингилизите имат една хубава приказка
Нищо не е свършило, докато не е свършило.
цитирай
6. zelas - За мен си прав, че тази религия а и ...
15.03.2012 18:03
mirachopi написа:
За мен си прав,че тази религия а и всяка друга само вреди на нацията ни,прави ни овце.Не,че самата аз не вярвам в някаква висша сила ,но всичко пречупено през рамките религията ми изглежда с цел опитомяване.Тук в Испания,наричат българите cabezota -или дървена,твърда глава,упорит човек.Е това сме ние,с труд ,упоритост и честност да се върнем към корените си.


Опитомяване е точната дума. По принцип всяка култура се стреми точно към това - опитомяване на хората с цел тяхното умствено и физическо заробване.

С всяка изслушана нота на Моцарт, Бах или Гершуин да речем, вашето съзнание бива промито и се отдалечавате от истинската ви същност.

Разликата между културата и българския фолклор е в причината за създаването. Народните песни имат практическа цел - за работа, за сватба, за предаване на фамилната памет.

Те никага не са самоцелни както произведениата на Бах, Моцарт или съвремените музиканти, които имат само естетическо предназначение.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Един наш приятел, който ми превози ...
15.03.2012 19:40
Един наш приятел, който ми превози веднъж сухите билки с колата си рече, че съм си донесла гората в къщи. Билките до голяма степен компенсират това, което не можем да поемем с храната и служат за прочистване на кръвта от вредни натрупвания. Ако приемаме всеки ден билков чай по две чаши ще бъдем по-близко до природата, респ. земята. Ако се разхождаме през почивните дни в планините, също ще направим нещо добро за себе си. В нашето село много хора отглеждат животни и правят сирене, а във фермата "Коникът" предлагат и кашкавал и на цени като в магазините. Винаги може да се намерят екологични храни на нормални цени, но трябва малко повече усилие за съчетаване на полезното с приятното и да си създаваме такива навици. По пазарите продават доста селяни от градинките си, аз не купувам зеленчуци от магазини и големи търговски вериги. Има начини да се живее здравословно и в градски условия, плувните басейни също са добро решение, особено за младежите, но повечето предпочитат да стоят в дискотеките и пред компютрите.Фитнеса може да се прави и сутрин преди работа, аз загрявам всеки ден с упражненията на петимата тибетци и понякога включвам нещо от Норбеков, отнемат ми 10-15 мин., писала съм за това в постинг.Минавам и през уреда за масаж на стъпалата с инфрачервени лъчи, ползват го всички. И като има грижа никой не ми дава годините, човек наистина е на толкова, на колкото изглежда.
цитирай
8. zelas - @ kasnaprolet9999Това много ...
15.03.2012 20:09
@ kasnaprolet9999

Това много добре, но това е западния модел. Това не е българския модел.

В САЩ вече се въвеждат закони за органичаване на закупуване на продукция от малки производители включително има щати, където е извън закона да си имаш собствена зеленчукова градина. В ЕС вече са забранява лекуването с билки.

Това което искам да кажа, че е моделът който ти описваш звучи много добре, но не е надежден.

Освен това в самата сфера на индустрията за здравослевен начин на живот има много подвеждаща информация и на хората им се продават т. нар. супер-храни, които са просто измама.

Ако следиш нещата, както аз го правя, ще ти стане ясно, че добрата храна ще бъде един от най-големия лукс, който само богатите ще могат да си позволят.

Масата от хора ще ядат храна, която ще ги държи работоспособни докато са млади и хронично болни като остареят, за да може да се поддържа бизнеса с лекарства и болници.

Това е още една основна причина за българинът да се върне обратно към земята.
цитирай
9. ivansimeonow - Здравейте! Понеже забелязах, че ...
15.03.2012 22:32
Здравейте!
Понеже забелязах, че се интересувате, искам да споделя с Вас мнението си за изчезването на траките по нашите земи.
Благодаря за вниманието!

http://ivansimeonow.blog.bg/history/2012/03/15/.921383

цитирай
10. vahisht - Много Не и малко Да ...
15.03.2012 22:59
има в публикацията Ви!
"Духът може да са събуди и приповдигне с думи и прекрасни речи, но за да се пребори и оцелее, той има нужда от здраво тяло."
Така ни учеха през ония 45 години " Здраво тяло здрав дух" уви тази теория не издържа на времето, Духът приятелю е определящ, нашето оскотяване като нация започва точно от там, нашата бездуховност носи всички произтичащи от това пагубни последствия. Той, Духът се повдига не от "прекрасни речи" а от вярата онази мъничката като просено зърно вяра може да сътвори чудеса.
Учудват ме вашите твърдения относно:
„Чисто християнските идеи са по-пагубни за Българщината дори от официалната църква.”
и задълбавате без никакво основание с това:
„ Християнските ценности преди и сега са били винаги против неговата същност и сила.”
Какво целите е повече от ясно, но сякаш забравяте, че именно тази вяра ни съхрани през ония 500 години като народ!
И именно това безверие обхванало държавицата ни през последните 22 години е основната причина за състоянието ни.
Пълната липса на духовни водачи води много по голям погром след себе си от която и да е война!
Относно силата на перото и тази на меча.....
Ето къде е и парадокса, в новата ни история нашата държава е печелила почти всички битки, нейните храбри и смели синове нямат пример в някои отношения в световен мащаб, и забележете нямаме нито една спечелена война, там където се сражават дипломатите, ония с перото не можаха да използват неговата сила, същата онази която беше използвана от страна на другите държави.
Остава ни само да кажем нека Бог ни помагаг, а цялата истина е в продължението- Помогни си сам, че да ти помогне и Господ!
Иначе, може би ще остане само циганина от снимката, като спомен за нашата нация пред света!
Поздрави!
цитирай
11. zelas - @ vahishtЧовекът на снимката е ...
15.03.2012 23:18
@ vahisht

Човекът на снимката е селянин с изпечено от слънцето лице, защо реши че е циганин?

Т. нар. християнската духовност убива борческия дух в хората. Не беше ли то същия светоглед, който учи - като ти ударят плесница по едната страна, си обърни и другата.

Не се самозаблуждавайте, аз не целя нищо. По принцип нямам никакви цели в живота. Това са само мои размишления породени от есето на Павел.

Комунистите обръщаха повече внимание на спорта, но е факт, че точно по това време навлезнаха вредните навици на хранене. Затова и се провалиха.

Поздрави
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Не съм съгласна с теб, че живея по ...
15.03.2012 23:39
Не съм съгласна с теб, че живея по западен модел, но няма да споря излишно, само ще кажа, че модела на щатите няма да намери почва у нас, убедена съм. Освен това в Европа се опитват да ограничат така наречените хранителни добавки на билкова основа, но както виждаш по аптеките ни е пълно с тях. Ние тук трудно се подаваме на такава обработка и слава богу-в жилите ни тече тракийска кръв. Съгласна съм с теб за многото подвеждаща информация, но това ще ни накара да пием от извора и да се върнем към по-простия начин на живот. Когато прозрем истината, че всеки сам може да бъде най-добрият лекар за себе си, като не допуска развитието на болестни процеси, тогава ще има и смисъл да се върнем към земята си, но не с ралото и вола, а със съвременна земеделска техника.
цитирай
13. vahisht - Предположих...
16.03.2012 00:23
повече ми изглеждаше на такъв.....но и в никъкав случай на :"Този мъж е представителен за цялото Българско селячество"...може би заради това.
Относно: "Не беше ли то същия светоглед, който учи - като ти ударят плесница по едната страна, си обърни и другата." има огромна символика в този цитат който сте посочили- за съжаление неправилно.
Но това е малко по встрани от темата и ако желаете може би на лични ще ви напиша по-подробно значението му.
"Комунистите обръщаха повече внимание на спорта, но е факт, че точно по това време навлезнаха вредните навици на хранене. Затова и се провалиха."
аз смятам, че се провалиха в забраната на свободно вероизповедание, защото пак ще се повторя Вярата е в основата на всичко, онази неподправената, чистосърдечна и свята! Оная тяхната за светлото бъдеще беше един параван, изкуствено създаден и това реши съдбата им в последствие.
Поздрави!

цитирай
14. zelas - @ vahisht - Вярата в господ е просто ...
16.03.2012 00:52
@ vahisht - Вярата в господ е просто проявление на страха от смърт. От смъртта се страхува умът в нездраво тяло. Тялото не се страхува от смъртта, неговата основна цел е да се възпроизведе и затова се опитва да се съхрани колкото се може по-дълго. Умът (натрапникът) е този, който се е настанил охолно в тялото и се страхува за собствения си край, защото знае, че след като тялото престане да съществува в тази си форма, той ще изчезне напълно.

В този смисъл, религията само служи за засилване на влияните на натрапника (ума) и това е вредно за здравето ни.
цитирай
15. zelas - Не съм съгласна с теб, че живея по ...
16.03.2012 00:54
kasnaprolet9999 написа:
Не съм съгласна с теб, че живея по западен модел, но няма да споря излишно, само ще кажа, че модела на щатите няма да намери почва у нас, убедена съм. Освен това в Европа се опитват да ограничат така наречените хранителни добавки на билкова основа, но както виждаш по аптеките ни е пълно с тях. Ние тук трудно се подаваме на такава обработка и слава богу-в жилите ни тече тракийска кръв. Съгласна съм с теб за многото подвеждаща информация, но това ще ни накара да пием от извора и да се върнем към по-простия начин на живот. Когато прозрем истината, че всеки сам може да бъде най-добрият лекар за себе си, като не допуска развитието на болестни процеси, тогава ще има и смисъл да се върнем към земята си, но не с ралото и вола, а със съвременна земеделска техника.


Така е - тялото знае как да се лекува само, стига да не му пречим.
цитирай
16. анонимен - BULGARIA ZAPEKAL
16.03.2012 01:34
DOKATO VMESTO HIMNA NA BULGARIA SE NOSI CHALGA,DOKATO DECATA SE NAUCHAT KOQ E BOTEV I LEVSKI PISHI GO IZBEGAL.
цитирай
17. анонимен - Спасението на Българизма е в самите нас - Тан Тан
16.03.2012 07:35
Най-страшното нещо за Българите и Българщината е собствената му олигархия. Тя създаде закони, които ограбват до кокъл личноста на Българина. Виждаме и е ясно кои са външните и чужди сили, насочени срещу Българщината, но най-големия враг на хората в нашата Родина си остават Олигархичните, грабителски закони. Още по-страшното е, че една, наричаща себе си Националистична партия, гласува с двете ръце тези закони. С това си действие, тази организация заби остър нож в сърцето на Национализма. Е, ясно е че тя загуби доверието на този народ. Но нанесените загуби в доверието към Национализма е направо смайващ. АТАКА умря с името си и предателството си. Защото национализмът е не само против чуждоземно влияние, но е и за просперитета на народа. Незвисимо че има много противоречия между различните течения в проучванията и тенденциите за изясняване на нашата древна история, остава основното - търсенето на истината. Но едновременно с търсенето на истината, трябва поучвайки се от миналото да съумеем да се отърсим от пагубното настояще. А това е най-трудното. В миналото, Българина е бил колектив и с взаимопомощ е оцелявал. Сега Българинът е индивидуалист, поне с най-малко две мнения в собственото си съзнание и затова го мачкат и унищожават. Винаги съм считал, че Религиите са първите и най-виновните за разединението на Българите. Нашето Православно духовенство, от своето раждане до ден днешен е проВизантийско и е нанесло много идейни и материални вреди върху Българщината. Малка част от това духовенство изми очите на висшите клирове със своето патриотично участие в просвещението и поддържането на Българина по време на робството.Но като цяло съвременното духовенство е винаги в услуга на Олигархията. Където има звън на монети, там е то. Православната религия трябва да претърпи радикални изменения, национално насочени към Българизма, а не както досега глобулистични. Само единството ни може да ни спаси от грабливите лапи на нашиата и чуждата олигархия.
цитирай
18. анонимен - Това е истината - "правосл...
16.03.2012 09:33
Това е истината - "православието" из българското село е наложено от гърците, с благословията на султана, преди 200-300 години. Няма "православие", има силна България, има "православие" - няма силна България!
цитирай
19. sande - Пламене, обяснил си сложни работи по сложен начин ...
16.03.2012 10:21
Векове България е била селска държава. Даже градовете са били селски. Гражданите в Сливен или в Дупница, например, са имали ниви, лозя, градини, животни /донякъде/. Всеки с ракията и виното си.
Каквото прескочи - на пазара.

Късно, много късно се измъква България от Османската империя. Другите народи са избягали 100 и повече години напред. Няма стигане.

Политиканство и войни. Байганьовщина.
Национални катастрофи. Една след друга.

Превратът на Девети септеври 1944 г. - катастрофален. За нови 100 и повече години преопределя изоставане и лутане. Девета глуха.

Русия самата с нейната огромна територия и ресурси се набута в тази Девета глуха и още не може да се измъкне.

Промяната - знае се каква стана и по какъв начин в България. За нови 100 години - изоставане. България е обезбългарена. Земята пустее. В Пастух е изоставена. Нещо се ровичка само в дворовете. От 500 души постоянно население са останали 30 души, над 70 годишни, стари баби.

И водата се скри. Изчезнаха извори, кладенчета.

Всички тарикати сме в градовете. Но няма на кой да продаваме тарикатските си номера.

Тотален хаос и неоправия в държавата.Никой на никого не вярва.
Държава колкото един град , каквито има много по света, се оказва невероятно трудно или даже невъзможно, да се управлява.

Болен с много болести и без диагноза.

И така натамо.
цитирай
20. kass - направо онемях???
16.03.2012 10:30
Нима смяташ, че българина е дивак и само с меч може да решава проблемите си? Че словото не може да достигне до ума му??? Този пост е жив пример, че българина е зациклил някъде назад във времето и не може да се адаптира към бързо развиващият се свят, защото докато през последните 70 години светът развиваше технологии, надхвърли и най-смелите проекти в архитектурата ние кибичехме на едно място и не помръднахме и крачка напред... Сега вместо да наваксваме с усилени темпове, да се учим и напредваме ти ни призоваваш да хванем ралото и мотиката, отдавна забравени "оръдия на труда" в развитите страни??? Хайде да се върнем още по-назад, да вкараме Крумовите закони, да си отрежем ръцете и езиците, да си избодем и очите, защото всеки поне веднъж в живота си е излъгал и според нормативните наредби в страната е откраднал??? Защо да не сринем и църквите до основи (междувпрочем в Русия го правеха през комунистическия строй) та съвсем да заприличаме на дивашко племе??? България е на пътя между изтока и запада. Тя е рай за мафиотите. От тук минават наркотици, проституция и всякакви далавери на подземния свят. Винаги е била въвличана във войни и точно затова се иска силен дух, бистър ум, висок морал и изключителен характер... нещо, което с меч не се постига. И ще ти кажа защо. Защото там където има страх, няма воля...
цитирай
21. ykpaina - ...
16.03.2012 12:01
zelas, поздрави за постинга!

kass, "Че словото не може да достигне до ума му???" А защо мислиш, че стига до ума му? Имам предвид едно може би 85% от хората с български лични карти.
"...силен дух, бистър ум, висок морал и изключителен характер" В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не могат да се постигнат само със слово, с изкуство и просветителство.
Българската ентелехенция с много малки изключения е една сбирщина от говорящи глави /влюбени до полуда в словото, естествено, най-вече - в своето собствено/, на които им липсва точно "...силен дух, бистър ум, висок морал и изключителен характер".
"...да се учим и напредваме" - отлично, но в каква посока? Избраната от западната цивилизация??? Не, мерси!!! И никъде в поста не видях призиви "да хващаме ралото и мотиката".
цитирай
22. anonymousbulgaricus - Изключваме от поста лиричните о...
16.03.2012 12:54
Изключваме от поста лиричните отклонения и по мъжки обяснения към някакъв друг мъж, който бил едва ли не модел на подражание за нещо си - това си е лично между вас, както и въпросите с храненето, където принципно си прав и поглеждаме останалото съдържание... Няма как да се съглася с теб!
1. Това, че българите не разбирали от духовното и от писаното е обида към българското културно и историческо наследство - колкото и малко да е запазено и достигнало до нас, където именно тези стойности на народа ни са фактори и за оцеляването му и за възходите му. В исторически план почти няма народи, които да са оцелели и да ги има само защото са техните мъже да се бият... и неандерталците са можели, ама ги няма. Уменията да се биеш и да упражняваш насилие са деструктивни и в историята и днес винаги носят упадък - дори за победителя. Дано да разбереш!
2. Християнството...., уж се интересуваш от история? Да ти прави впечатление простичкия факт, че сравнително младата българска нация е създадена като християнска такава с православно изповедание и точка! Че е създадена от духовници и хора на словото, а не от космати хайдуци, дето могат да хвърлят камък от единия връх до другия (не че и те не са били полезни понякога? Именно съсипването на този фундамент на българската нация от комунетата е първопричина да сме днес такива и църквата ни днешната да е такава - едното следва другото и обратно!
3. Християнизирана България през Средновековието създава най-мощната нова и модерна цивилизация, държавност и модел именно защото е такава - държава на духа и словото и дори военните победи, които имаме са резултат от знанията и уменията на много образовани люде, а не на хора дето могат да чупят подкови с ръка и да носят коня си на рамене за кеф на тълпите...
цитирай
23. anonymousbulgaricus - За селото също си прав, но отнесено ...
16.03.2012 13:03
За селото също си прав, но отнесено към времето до 1960 г., това време е безвъзвратно отминало. Всъшност индустриалния възход и прогрес на западните цивилизации почвайки от Англия и стигайки до САЩ започва с два била, с които се ограждат земите и се изгонват селяните към градовете, с които земята става неделима и всеки, освен прекия наследник трябва да си търси пътя сам, извън поземления парцел - било то в църквата, армията, търговията, занаятчийството или като става колонист...
Изнасилването на българското село и насилствената урбанизация, с последвалото дебългаризиране на българите от комунистите е най-голямото им престъпление факт. Но също така е факт, че днешните български деца, родом българи не знаят какво е мотика и каква е разликата между магаре и коза, а млякото за тях се прави в магазина. Но независимо дали е така или не шанс да се случи нещо на село добро в днешно време е равен точно на 0, при нивото на механизация в света под 10% от населението са необходими да обработват всички земи в страната и да правят продукт в пъти по-голям от правения и преди и в момента.

Има нещо много просто - от днес, ако всяка българка не ражда по три българчета, а българин не добавя и по едно цигане поне към дома си - няма ни - българската православна нация я няма и демографски - вече сме малцинство в много региони и общо като нови поколения, които са бъдещето на тази земя.
И никаки гурута, възвания или допълнително делене на остатъчния български народ по линия траки, хуни, славяни, македонци, татари, ромски стражари или марсианци и други подобни противопоставяния, които комерсиално се измислят уж с благовидния предлог, че така ще се опази "българщината", не могат да спрат този процес.

Въпросът е кой и как с пример и с поведение ще ни убеди нас българите и българките да направим това... Комерасанти паразитиращи върху агонията ни.... няма как, колкото и есета да пишеш и колкото лично да си добронамерен!

Поздрави!
цитирай
24. zelas - В миналото, Българина е бил коле...
16.03.2012 13:21
анонимен написа:
В миналото, Българина е бил колектив и с взаимопомощ е оцелявал. Сега Българинът е индивидуалист, поне с най-малко две мнения в собственото си съзнание и затова го мачкат и унищожават.


Точно така. Човекът оцелява живее най-добре когато хората се уважават и си помагат. Това не означава, че той е комунист или колективист. Не, той трябва да знае до къде простира НЕГОВИЯТ имот и от къде започва съседският.

Само в такива условия той е готов на взаимопомощ и миналото е показало това на практика.
цитирай
25. zelas - Това е истината - "правосл...
16.03.2012 13:26
анонимен написа:
Това е истината - "православието" из българското село е наложено от гърците, с благословията на султана, преди 200-300 години. Няма "православие", има силна България, има "православие" - няма силна България!


И Римско да беше пак щеше да е против Българщината. Българската религия, ако може да се нарече религия, е много по-различна от големите християнство, ислям и т.н.

Българската религия е интуативна, тя е пряко свързана с природата и астрологията. Българския календар ни показва това. Така наречените езически празници, които православието е възприело, са също показателни за това.

В Българската религия няма Бог. Българинът казва, Бог високо, Цар далеко, Аз сам ще се оправям.
цитирай
26. zelas - Санде, Санде, мили друже, как добре ...
16.03.2012 13:29
Санде, Санде, мили друже, как добре си го написал.

sande написа:
И водата се скри. Изчезнаха извори, кладенчета.


И водата се скри!

Ха сега, ако някой все още не може да разбере що значи този знак природен и да продължава да се заблуждава, че ще има храна за всички, да ми се обади след 20-30 години.
цитирай
27. анонимен - Зелас
16.03.2012 13:29
Зелас, поздравления.
Част от критикарите ти подхождат много повърхностно към въпроса...
Може би поради незнание или елементарен поглед...!?

Поздрав!
"Всичко йот земя излиза, пък та нах земя отиде."
http://www.youtube.com/watch?v=xWz4ty-svms&lr=1
цитирай
28. apostapostoloff - Българинът, българинът...
16.03.2012 13:30
Кой българин? Кого визирате? Кого имате предвид? Има 7 300 000 българи в България и всеки един от тях е една малка, самостоятелна Вселена.

Древните пък са казвали: Omni determinatio, negatio est, т. е. всяко обобщение е погрешно. По- добре да не бяхте писал този постинг....
цитирай
29. zelas - Хайде да се върнем още по-назад, да ...
16.03.2012 13:34
kass написа:
Хайде да се върнем още по-назад, да вкараме Крумовите закони, да си отрежем ръцете и езиците, да си избодем и очите, защото всеки поне веднъж в живота си е излъгал и според нормативните наредби в страната е откраднал??? Защо да не сринем и църквите до основи (междувпрочем в Русия го правеха през комунистическия строй) та съвсем да заприличаме на дивашко племе???


Аз съм по принцип против законите, и много харесвам шопската приказка - Законът - врата у поле. Само лудите ще минат през нея.

Освен това мисля, че желанието за промяна само води до нови проблеми. Няма решения, има само проблеми. Човек сам цял живот си създава проблемите.

Това за което говоря не е промяна, напротив, призовавам да не откриваме колелото, а да следваме традициите, които са се доказали с времето.

Времето показа, че Българинът линее в градски тип цивилизация.
Няма нужда от Крумови закони за да му се покаже това. То е видно.
цитирай
30. zelas - @ anonymousbulgaricus Бла...
16.03.2012 13:43
@ anonymousbulgaricus

Благодаря за коментарите, винаги чета с интерес твоите разсъждение, не винаги съм съгласен, но по принцип ценя това, което казваш.

Само ще направя един коментар. Българската късно средновековна държава успя да се извиси толкова, защото беше като прикачен съд на Византия. Ти познаваш историята много добре, вярвам няма да отречеш, че историческите събитията в България и Византия се развиваха почти паралелно.

В момента когато Византия се разцепи, се разцепи и България. Изкуствата през този период процъфтяваха и в двете империи. Дето се казва хората решиха, че са хванали бога за рога. И хоп дойдоха дивите османци и им показаха, чe когато човек стане самодоволен съдбата го наказва.

Същата съдба я сполетя и Западната Римска Империя, сега по този път вървят и САЩ, Русия.

Колко пъти ще повтаряме една и съща грешка. Урбанистичната цивилизацията ни изяжда отвътре.

Поздрави
цитирай
31. анонимен - И още малко!
16.03.2012 13:44
Сериозна заслуга за ситуацията в момента имат и чужди нам външни сили. Същите, къде с подкупи, къде насила натиснаха определени хора още преди 89-та с цел максимален контрол върху страната ни. Уви, народа живял 45 години в един режим не успя да види навреме опасността, но и други народи от бившия соц. блок не я видяха. И ни надянаха нов хомот, цветен, но ошипен добре.

А Бог насърчава дръзките, които с Вяра и смирение вървят по Пътя на Правдата!
цитирай
32. zelas - Кой българин? Кого визирате? Кого ...
16.03.2012 13:46
apostapostoloff написа:
Кой българин? Кого визирате? Кого имате предвид? Има 7 300 000 българи в България и всеки един от тях е една малка, самостоятелна Вселена.

Древните пък са казвали: Omni determinatio, negatio est, т. е. всяко обобщение е погрешно. По- добре да не бяхте писал този постинг....


Това е вярно, но има и друга приказка - НИКОЙ ЧОВЕК САМ НЕ Е ОСТРОВ.
цитирай
33. zelas - Зелас, поздравления. Част от кр...
16.03.2012 13:48
анонимен написа:
Зелас, поздравления.
Част от критикарите ти подхождат много повърхностно към въпроса...
Може би поради незнание или елементарен поглед...!?

Поздрав!
"Всичко йот земя излиза, пък та нах земя отиде."
http://www.youtube.com/watch?v=xWz4ty-svms&lr=1


Благодаря. Колкото по-близо да земята, толкова по-малко се боим от смърта, защото земята ни дърпа. Тя всеки път ни показва за кръговрата на материите. Едно листо се ражда и умира и след туй се връща в нова форма. Това е живота.

Цивилизацията ни заблуждава, че сме вечни. Религиите ни пръскат прах в очите. Изкуствата ни правят меки и нарцистични.

На 15ти етаж в Младост 2, земята не се усеща и главата вирее в облаците. Телевизора създава изкуствена реалност и храната на масата е пластмасова.
цитирай
34. zelas - Сериозна заслуга за ситуацията в ...
16.03.2012 14:05
анонимен написа:
Сериозна заслуга за ситуацията в момента имат и чужди нам външни сили. Същите, къде с подкупи, къде насила натиснаха определени хора още преди 89-та с цел максимален контрол върху страната ни. Уви, народа живял 45 години в един режим не успя да види навреме опасността, но и други народи от бившия соц. блок не я видяха. И ни надянаха нов хомот, цветен, но ошипен добре.

А Бог насърчава дръзките, които с Вяра и смирение вървят по Пътя на Правдата!


Този нов кръстоносен поход не е насочен специално към България, той е насочен към всички народи. Целта е известна - една глобална тирания.

Те обаче правят една голяма грешка като си мислят, че хората могат вечно да се заблуждават. Идва момент, когато на хората им просветва.

Засега обаче хората са все още много наивни. Задава се буря, която най-лесно ще се преживее, ако човек има покрив над главата си и може да изхрани САМ семейството си.
цитирай
35. sparotok - меч
16.03.2012 14:23
Приятелю, всеки има свое виждане и търси свое разрешение на даден проблем.

В положението, в което се намираме момента ние тояга не можем да вдигнем, та камо ли меч...и срещу кого? Нали веднага ще дойдат омиротворители и България ще бъде разкъсана на части.

Видя какво стана в Косово, видя какво какво стана с Грузия - започнаха с меч, завършиха със загуби на 1/3 от територията...Това ние не можем да си го позволим.

Прощавай, но не мисля, че си прав за - чисто християнските идеи. Те проповядват честност, скромност, трудолюбие, вярност, човеколюбие. Кое от тези качества е пагубно?

Точно враговете на Християнството, които са се инфилтрирали в църквата носят беди защото опорочават чисто християнските идеи.

България бе на три морета при християнина Симеон І.

България смачка лъжехристияните -кръстоносци по времето на християнина Калоян.

България победи по-многобройни армии когато девиза бе - Бог, Цар, Отечество...

...после дойде верността към партията, преследването на християнството и въвеждането на атеизма...последсвтвията ги знаеш - поквара и упадък.

Нека всеки си има своите убеждения, аз никога не съм ти казвал - покръсти се, никога не съм ти казвал, че грешиш като не вярваш, не, ти имаш право на свобода.
От друга страна ще е добре, ако и ти не нападаш моите убеждения и ми дадеш същото право на свобода на избора...

Поздрави!
цитирай
36. zelas - Приятелю, всеки има свое виждане и ...
16.03.2012 14:43
sparotok написа:
Приятелю, всеки има свое виждане и търси свое разрешение на даден проблем.

В положението, в което се намираме момента ние тояга не можем да вдигнем, та камо ли меч...и срещу кого? Нали веднага ще дойдат омиротворители и България ще бъде разкъсана на части.

Видя какво стана в Косово, видя какво какво стана с Грузия - започнаха с меч, завършиха със загуби на 1/3 от територията...Това ние не можем да си го позволим.


Ако Българите се страхуваха как ще ги накажат великите сили, нямаше да им Съединението и аз и ти може би щяхме да говорим турски.

sparotok написа:
Прощавай, но не мисля, че си прав за - чисто християнските идеи. Те проповядват честност, скромност, трудолюбие, вярност, човеколюбие. Кое от тези качества е пагубно?


Обвивката на християнския морал е много лъскава и привидно праведна. Но как така се получи, че под знамената на човеколюбие вярност и трудолюбие се избиваха и избиват хора, които не приемаха ценностите на християнстово.

Същото се отнася и за другите религии.

Не мислиш, че има нещо гнило в една доктрина, която проповядва едно а прави точно обратното.

Ти ще ми кажеш, че насилието идва от " враговете на Християнството, които са се инфилтрирали в църквата", но защо не си зададеш следният въпрос - защо избраха тази човеколюбива тероия за злодействията си?

Има нещо гнило в Дания, не мислиш ли?
цитирай
37. zelas - България бе на три морета при хри...
16.03.2012 14:50
sparotok написа:
България бе на три морета при християнина Симеон І.


За сметка на обикновения човек, който бе използван само като машина за война.

А колко човека изби християнина Симеон в бойните се походи? Къде си загуби християнство, което учи на човеколюбие?

Истината е, че царете използваха християнстово за да промият мозъците на обикновените хора за постигане на собствените си грабителски цели.

sparotok написа:
България смачка лъжехристияните -кръстоносци по времето на християнина Калоян.


Не знам защо но християнстово винаги предлазполага към противоборство и война?
Отговори ми, защото не разбирам, как от призивите за любов и разбирателство се разжда омраза и вражда?

И кой определя кои са лъжехристияните, защото ако си от другата страна на барикадата ролите се сменят.

Има нещо МНОГО гнило в тази християнска Дания?

sparotok написа:
Нека всеки си има своите убеждения, аз никога не съм ти казвал - покръсти се, никога не съм ти казвал, че грешиш като не вярваш, не, ти имаш право на свобода.
От друга страна ще е добре, ако и ти не нападаш моите убеждения и ми дадеш същото право на свобода на избора...

Поздрави!


Аз винаги съм те подкрепял, приятелю, не мисля, че съм нападал твоите убеждения. Аз ги представям в контекста на ситуацията сега в България.

По друго време и в други условия може би твоите християнски убеждения щяха да са плодотворни, но не сега.

Сега (и преди) христинския морал прави хората слаби.
цитирай
38. tili - Един прост въпрос:
16.03.2012 14:56
Ти практикуваш ли това, което проповядваш? Познавам хората по делата и по нищо друго. Ако е така - кажи как става. Може някой да те последва.
Привет!
цитирай
39. zelas - Ти практикуваш ли това, което пр...
16.03.2012 15:06
tili написа:
Ти практикуваш ли това, което проповядваш? Познавам хората по делата и по нищо друго. Ако е така - кажи как става. Може някой да те последва.
Привет!


Добър въпрос.

Трудно става. Винаги съм се стремял към това. Дори съм се опитвал да организирам някои хора точно от блог.бг. Те си знаят кои са.

Човек сам не може да го постигне.

Сега съм на половината от пътя или в началото на половината. Как става точно може да разкажа в отделна тема, ако има повече желаещи.
цитирай
40. анонимен - Зелас,
16.03.2012 15:15
Сподели ако обичаш в отделна тема, но по-подробно. Честно, на мен ще ми е интересно.

Поздрав.
цитирай
41. анонимен - Има желаещи.
16.03.2012 18:03
Има желаещи.
цитирай
42. anonymousbulgaricus - Виж колко забавно. . . ще се съглася ...
16.03.2012 18:17
Виж колко забавно... ще се съглася със Спараток:), въпреки че двата му политически примера не са най-удачните - единия е свръхамбициозен и образован владетел, който ползва военна мощ и меча (към който ти апелираш), за да удовлетвори от един момент натам личните си амбиции за власт и това се заплаща и от попедените и от победителите - неминуемо. Калоян е също католик, все го забравят нашите хора и победилото православие ни учи, за някакви "условности" и надцаквания от типа селска вечеринка...

Но ти изместваш темата и въпроса. Темата и въпроса не са дали християнството или която и да е религиозна система в своето ежедневна употреба са довели до насилие, а че християнството е формирало точно този българин, който описваш и по който страдаш, превърнало го е в това, което е и му е помогнало да се съхрани през вековете като такъв. Няма оцелял нехристиянски народ в Европа, въпреки, че е имало много по-силни и могъщи от българите, реално погледнато - имало ги е - няма ги! Включително и българите са асимилирали такива народи.

А по-важното е, не Симеон и трите морета, а че България и българите през 9-10 век със силата на духа и перото създават модел и ретранслират този модел и този модел се следва почти безотказно в цяла Централна и Източна Европа векове наред, а следите му стоят и днес, колкото да не ни ги признават или да ни обясняват, че са нещо друго.

Освен това, точно със силата на духа и перото, българите почти безкръвно и с лекота правят това, дето ще хвърли в грозни войни Европа и ще доведе до милиони жертви по време на войните на Реформацията и Контрареформацията... Българите сами, и само те в цяла Европа през 9-11 век създават средновековна нация със същите характеристики, които имат модерните нации почти - общ език, обща култура, обща вяра, общо битие, икономическа, културна и идейна интеграция.... Това всъшност са българите, които са оцелявали и са бележели своите постижения много повече на върха на перото, а не на меча, който повече тачим днес!

Погледни парадокса... същите българи, през Възраждането, сами, със свои усилия, без собствена държава за по-малко от 40 г. със силата на перото и вярата (не на меча) създават собствен литературен език - универсален, собствена образователна система в ниските нива - универсална и стават най-образованото население в начално и основно образование в света! Сами, без политики, без някой да им дава пари за това, без да им обяснява нуждата от масово образование, която тепърва ще се осъзнава в далеч по-развитите и самостоятелни държави на запад с претенция да бъдат Велики сили - по силата на меча! И това е най-силния и ясен знак за идентичност и духовна приемственост и за това какво значи да си българин. Всъшност една от причините българина след това да се прояви като такъв войник, която малко се докосва е именно, че бидейки образован и възпитан в християнски дух и морал, той първо е разбирал за какво става въпрос в едно военно действие и не му се е налагало вместо "леви-десни" да му слагат в ботушите сено и слама, че да знае с кой крак да тръгва - най-грубо! Офицерите са осъзнавали своите подчинени не като говеда и пушечно месо, а като хора и са мислили и измисляли такива стратегии и тактики, ча да ги опазват в боя и да побеждават, а всеки редови българин е разбирал категории като саможертва, взаимопомощ, цена на жвота, чест и т.н. Не само офицерите от благородните съсловия, както е в повечето армии.
И дори днес да ти дадат България не на три морета, а в планетарни граници, ако българите не намерят духовния смисъл да съществуват като народ и нация....те пак ще изчезнат.
цитирай
43. zelas - @ anonymousbulgaricus Пре...
16.03.2012 21:35
@ anonymousbulgaricus

Предхристиянските българи, да ги наречем, създадоха държава от нищото обединяваща може би сходни, но все пак различни етноси. Смятам не е редно да се поставя знак за равенство между християнство и българщина.

Историците трябва да задълбаят малко по-надълбоко, ми се струва. Особено предхристиянския период е много мътен и пълен с въпроси.

Според мен силата на българския дух се поражда от връзката му със земята и със земните му разбирания за света. Фактът, че болшинството от езическите вярвания са се запазили и възприети от църквата е показателно, че Българинът е нещо много повече от християнин.

Както сме специални славяни, така сме и специални християни! :)
цитирай
44. анонимен - tili съм.
17.03.2012 01:42
това наистина ми е интересно! Ако сте организирали нещо подобно бих искала да ви посетя. Може и да се присъединя. Нищо не се знае и не е сигурно, нали:)
Напиши ако имаш желание.
цитирай
45. malkiatprintz - За човек, който твърди, че "...
17.03.2012 03:09
За човек, който твърди, че "Думите правят дупки в Българското сърце. Българинът го знае това, затова когато говори той се изразява кратко, без заобиколки и използва думите повече за практични цели", си изписал твърде много думи. Все пак не забравяй, че ако Паисий не беше написал своята история - с перо, а не с меч - вероятно никой, включително и ти, нямаше да знае, че е бил българин. И тъй като твърде често говориш за меч, поне да беше казал кого да колим. А ти лично кого си заклал? Извадил ли си меч (или поне нож), за да прережеш нечие гърло? Брех, мама му стара, ама много лесно се пише иззад компютъра как трябва да се върнем на село и да режем глави наред. Ако това е твоята представа за българщината, е съвсем правилно че си поставил думата българщина в кавички - по-добре действително да я няма.
цитирай
46. zlokuche - Moeto mnenie po wyprosa
18.03.2012 19:48
Tuk:
http://zlokuche.blog.bg/drugi/2012/03/18/edin-vpechatliavasht-blog-zelenchuk.923414
цитирай
47. анонимен - pensia
19.03.2012 19:02
Хареса ми!През 1946 г.България има 80% селско население през 1990 е обратно,всеки сам може да направи сметката че 4,5милиона бяха полунасилствено погражданени и както правилно е отбелязал автора заселени в панелните гета на големите градове.Някои казват че това е нормален процес,че и в други страни страни вследествие механизацията на селскиа труд има миграция към града.Да ама не,при нормалната миграция се разоряват калпавите и се пролетаризират,а в България бяха прогонени работливите и инициятивните.Още по-лошото е че дори и в града над тях и техните потомци висеше табелата "кулаци"с всички последствиа.След възстановяването на земите,тези лоши селяни продължаваха да бъдат възпрепятствани по всевъзможни начини за да не могат да започнат това което могат най-добре.Няколко мандата земеделието беше давано на турците,малкото останали селяни бяха подложени на постоянен терор от страна на циганите,докато се стигне до сегашното катастрофално положение.Ако някой иска да ме убеди,че става дума за грешка,недоглеждане и т.н.позволявам си да не се съглася.Българското село беше умишлено унищожено.Излишно е да отбелязвам селският си произход,винаги съм се гордял с него.Селянин не е професиа,нито местожителство,селянин е светоусещане и начин на живот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5771418
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031