Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 00:49 - Тест за Българка
Автор: zelas Категория: Тя и той   
Прочетен: 10434 Коментари: 39 Гласове:
16

Последна промяна: 15.02.2011 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
1. Българката е Природа, тя дарява живот и никогаж не отнема чужд. Познава всички билки за болести и здраве, рядко ѝ се налага да прибягва към фармацевтични лекарства. Може да прави магии.

2. Българката работи усърдно и чевръсто. Тя знае, че къща не се почиства, а се поддържа чиста. Без много мебели и показност може да създаде уют в дома.

3. Българката е моногамна. Тя може да ражда много деца без да се притеснява за фигурата си. Кърми децата си, докато те самите се откажат от безценното и мляко.

4. Българката държи на семейството си, тя се разделя със съпруга си само в крайни случаи на смърт или безплодие. Тя знае, че за да се развие и разцъфти на една връзка е нужно време и пълна отдаденост от двете страни.

5. Българката е готова да отдели за бедните, дори и ако това е в лек ущърб на собствените ѝ деца.

6. Българката застава винаги зад решенията на съпруга си и особено пред други хора. Когато тя много иска той да направи нещо, успява да го накара да си помисли, че това е негова идея.

7. Българката е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство)

8. Българката уважава мъжа си, дори и да е беден, но и не се примирява с вечни неудачници или с богати, но невнимателни мъже. Тя е горивото в семейството, без което мъжът (двигателя) би бил безполезен.

9. Българката дава възможност на мъжа си да сгреши. Тя знае, че не можеш да промениш човек за една секунда, промяната, като цяло, е нещо много трудно. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство)

10. Българката няма господар, но е способна да направи от мъжа си знатен благородник.

11. Българката има много посестрими, тя никога не е сама или без помощнички.

12. Българката има поне една котка и един лък.

13. Българката не е суетна, тя знае, че ведрото ѝ излъчване прави красотата ѝ.

14. Българката, бедна или богата, се облича скромно, дори когато е млада моминка. Тя никога не показва повече отколкото е необходимо, защото знае, че мъжкото въображението работи в нейна полза. Отбягва да флиртува ако е омъжена (сгодена), макар че може.

15. Българката пее и танцува изкусно. Като млада мома, тя обича да се надпява със своите посестрими и надиграва с млади момци. Като майка, приспива децата си с песен или приказка. Българката учи децата си да танцуват и им позволява да се налудуват наволя.

16. Българката не се смее прекомерно, не говори без нужда и не дава съвети на вятъра. Плаче само на гроба на собствено дете или баща и когато е сама.

17. Българката пости 300 дена от годината. Тя не обича да яде, плът раждана в болки, каквито сама е познала. Готви вкусни, но прости гозби, защото знае, че ключът към дълголетието се крие в пресните храни, сурови или леко сготвени и във форма близка до естествената им.

18. Българката винаги прощава, не упреква и не повишава глас. Тя знае, че при възпитанието на децата си, строг (или благ) поглед е по-силен от хиляда думи.

18. Българката е много търпелива, но не и глупава. Тя се надява на щастието си, но и не спира да го търси.

20. Българката обича Род и Родина, но къщата си няма да запали доброволно, за да ги защити. Въпреки това, пред волята на мъжа си не застава.

21. Българката, ако се наложи, може и да воюва, но само ако няма кой друг да я защити. Тя знае, че агресията е винаги последна мярка. 

22. Българката не е като другите жени, когато казва "Не", тя има предвид "Никога", когато казва "Да", тя има предвид "Завинаги".

23. Българката не се интересува от чуждите работи, но е добър посредник при решаване на спорове, защото няма нужда да се доказва. 

24. Българката би управлявала държавните дела най-добре. До войни никогаж няма да се стигне.

25. Българката пие предимно вино, но насаме с мъжа си може и люта ракия. Тя може да надпие много мъже от други народи ... ако собственият ѝ мъж е вече под масата! :))

Ха, наздраве за Българката!

 --------------------------------------------------------
Тук може да прочете Тест за Българин
--------------------------------------------------------

Катерино моме

Катерино моме, Катерино (2)
Защо си толкоз моме хубава
Защо си толкоз моме гиздава

Каква те e майка моме родила
Каква те e майка моме кърмила
Каква си трева моме газила
Каква си вода моме ти пила

Я съм си мило либе хубава
Я съм си мило либе гиздава
Оти съм растла либе в планината (2)

Катерино моме, Катерино (2)






Гласувай:
16



1. zelas - Следва - Тест за за Българското семейство
15.02.2011 01:42
Следва - Тест за за Българското семейство
цитирай
2. tit - Наздраве!:))
15.02.2011 01:56
Трудно ще покрия повече от дванадесет напълно, честно казано!:(
А на 15 хич ме няма!:))))
Седем и четири са в леко противоречие...

Без да звучи надуто, не намирам, че са трудноизпълними /като една българка:)/! Нужни са вяра и упорство!:)))
А ако и по-силната част от нацията се понапъне в покриването на вчерашните показатели може да се изпълни идилията от т.3!:))

Отличен модел - много жени ще го харесат, за мъжете не се и съмнявам!:)
цитирай
3. zelas - Трудно ще покрия повече от двана...
15.02.2011 02:38
tit написа:
Без да звучи надуто, не намирам, че са трудноизпълними /като една българка:)/!


Браво, не случайно си родена да издържаш и ти оставаш!

tit написа:
Просто няма да оставя страната си на тарикатите, нито блога си на хитреците!
И ГЕРБ ще си иде както всички политикани преди тях…и други ще дойдат.
А България ще е тук.
Аз също…


http://tit.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/12/rodena-za-da-izdyrja.684467
цитирай
4. tit - Ха,ха!:))
15.02.2011 03:06
Този постинг е емоционална реакция на щуротии! И не е основание за гордост.:)
Докато се чудех дали да реагирам, си дадох сметка колко по-важни и големи неща от дребничкия егоизъм има! Същевременно, рекох си, ако не реагираме и си траем, щото така ни е по-сокойно, до къде ще стигнем?
Аз харесвам и изповядвам ясни позиции. В живота не винаги е възможно, но човек трябва да се стреми да бъде честен и упрям, другото убива духа!
Не им е мястото тук, при твоя издържан текст, на моите разхвърляни нощни разсъждения, мисля...

Успешна дискусия!
Сигурна съм, че ще има много коментари!:))
цитирай
5. d3bep - За съжаление тоя тес не мога да по...
15.02.2011 10:54
За съжаление тоя тес не мога да попълня...
цитирай
6. stoineff - Българката е..
15.02.2011 10:57
.. силна жена. Тя може да носи в сърцето си любовта и красотата.
цитирай
7. missionpossible - Почти 2/3 от изброените качества ...
15.02.2011 11:03
Почти 2/3 от изброените качества според мен съответстват на нормите за поведението и добродетелите на жената, описани във Ведите (линка, където може да се прочете за това е на руски в блогрола ми под името "Ведическото семейство"). Честно казано, и мен като цяло така са ме възпитавали.. ама какво се получи ...
цитирай
8. zelas - Почти 2/3 от изброените качества ...
15.02.2011 12:20
missionpossible написа:
Почти 2/3 от изброените качества според мен съответстват на нормите за поведението и добродетелите на жената, описани във Ведите (линка, където може да се прочете за това е на руски в блогрола ми под името "Ведическото семейство"). Честно казано, и мен като цяло така са ме възпитавали.. ама какво се получи ...


missionpossible, благодаря за информацията. Честно казано не можах да намеря, точно данни за "Ведическото семейство" във твоя блог, но намерих този сайт, който наистина има някои правила, подобни на описаните тук. Това може само да ме радва, защото показва, че сме на прав път. Благодаря отново и ако искаш сложи линк към твоята статия.

http://vrindabg.com/
цитирай
9. zelas - Съгласно Ведите разумност има и у ...
15.02.2011 12:26
Ето едно виждане от този сайт, с което съм 100% съгласен и е КЛЮЧЪТ към семейното щастие.

Съгласно Ведите разумност има и у мъжа, и у жената в равна степен. Разумността на жената се проявява в способността й да бъде послушна, а мъжката разумност е в способността да бъде отговорен и да достига своите цели. Много е важно да се разбере този принцип от мъжете.

Жената, която е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. Но тази жена, която е склонна на конфликти и не се съгласява, която е вироглава и капризна, не достига щастие в живота, защото тя действа против природата на своя разум. Разумната жена бързо и без труд уговаря всеки човек, държейки се смирено и съгласявайки се с всичко, което се иска от нея. Тя е склонна да служи на обкръжаващите и да помага с всичко. В този случай жената несъмнено добива успехи в своя живот.


http://vrindabg.com/2011/01/12/responsibilities-of-men-in-vedic-family/

Даже ще си позволя да добавя това правило директно в статията.
цитирай
10. анонимен - Е, последното. . . както казват н...
15.02.2011 12:59
Е, последното... както казват напоследък "кърти миФки" ;) Въпреки че досега под масата не съм падал, рядко съм виждал българка да не може да носи... в границите на разумното де ;)
Колкото до останалите точки, българката почти на всики от тях отговаря. В това отношение отдавна е задминала нас, българите.
цитирай
11. zelas - Искам тук да акцентирам върху този ...
15.02.2011 14:31
Искам тук да акцентирам върху този пасаж, който според мен крие ключът към хармоничен брак.

Съгласно Ведите разумност има и у мъжа, и у жената в равна степен. Разумността на жената се проявява в способността й да бъде послушна, а мъжката разумност е в способността да бъде отговорен и да достига своите цели.


За съжаление във съвремието ни, насажданите разбирания са точно противоположни на тази стара и изпитана формула.

Пустият феминизъм учи жената (и мъжът), че няма определени роли в семейството, че ролята на жената не е да е послушна, а ролята на мъжа не е да е отговорен. Като цяло съвременната философия за семейството е много вредна, точно защото не дава ясен модел за ролята на мъжът и жената. Тя ги слива, омешва и изплюва като едно нищо.

В резултат броят на разбитите семейства расте с всеки изминат ден. Тази пакостия се е стоварила и върху българското семейство, което наред с другите тежки екзистенциални проблеми, не може да постигне единност за постигане на целите поради разбити бракове.

Най-големите жертви на този проклет съвременен "модел за семейството", са ДЕЦАТА, бъдещето поколение. При евентуален развод, децата обикновенно се дават на майката, в което има някаква логика, но е доста вредно като цяло.

Момичета израснали без баща са склонни в зряла възраст да поддържат хаотични връзки с евентуални партньори, тъй като те цял живот търсят изгубения баща в другите мъже, но не го откриват.

Момчетата израснали без баща (или без истински надежден баща) по подобен начин са склонни да развиват хаотични връзки с евентуални партньори, но в този случай дори и с такива от същия пол, тъй като те самите търсят загубения баща.

Децата на разведени родители трудно поддържат връзки самите те, тъй като винаги се страхуват да не бъдат излъгани отново.

Като доказателство на всичко това, намираме в нарастващия брой на хомосексуалност измежду млади момчета и доста разгуления сексуален живот измежду млади момичета..
цитирай
12. missionpossible - Поздрави
15.02.2011 14:44
zelas написа:
missionpossible написа:
Почти 2/3 от изброените качества според мен съответстват на нормите за поведението и добродетелите на жената, описани във Ведите (линка, където може да се прочете за това е на руски в блогрола ми под името "Ведическото семейство"). Честно казано, и мен като цяло така са ме възпитавали.. ама какво се получи ...


missionpossible, благодаря за информацията. Честно казано не можах да намеря, точно данни за "Ведическото семейство" във твоя блог, но намерих този сайт, който наистина има някои правили, които са подобни на описаните тук. Това може само да ме радва, защото показва, че сме на прав път. Благодаря отново и ако искаш сложи линк към твоята статия.

http://vrindabg.com/


Всъщност ви препращах не към моя статия, а към връзка в моя блогрол, който съм нарекла "Ведите-семейство и ценности", а не "Ведическото семейство", както в бързината ви заблудих. Ето линка
http://www.ownbusiness.ru/

цитирай
13. zelas - Като цяло избистрянето на старите ...
15.02.2011 15:14
Като цяло избистрянето на старите култове, през собствения ни житейски опит, не е невъзможно както повечето хора се мислят. Ето пример за модел на семейството:

Българският култ към Богинята Земя е винаги изобразявана като добре оформена ДАЩНА жена, която е послушна и разумна и бива оплодена от ОТГОВОРНОТО слънце (мъжкото начало), което е способно да я сгрее с енергията си НО и също да я изсуши, ако се престарае, тоест ако е безотговорно. Резултатът са плодовете, които Земята ражда и храни ДЕЦАТА си, хората.

Без тези две строго дефинирани роли, няма да има живот на земята.
цитирай
14. sycamine - http://www. youtube. com/watc...
15.02.2011 16:04
http://www.youtube.com/watch?v=LBrike2rIh8&feature=related
цитирай
15. zelas - http://www. youtube. com/watc...
15.02.2011 16:13
sycamine написа:
http://www.youtube.com/watch?v=LBrike2rIh8&feature=related


В този свят няма абсолютен покой.
цитирай
16. sycamine - по-добро качество :)
15.02.2011 16:15
http://www.youtube.com/watch?v=0tZyhEeux0c&feature=related

цитирай
17. d3bep - За съжаление във съвремието ...
15.02.2011 16:46
zelas написа:


За съжаление във съвремието ни, насажданите разбирания са точно противоположни на тази стара и изпитана формула.

Пустият феминизъм учи жената (и мъжът), че няма определени роли в семейството, че ролята на жената не е да е послушна, а ролята на мъжа не е да е отговорен. Като цяло съвременната философия за семейството е много вредна, точно защото не дава ясен модел за ролята на мъжът и жената. Тя ги слива, омешва и изплюва като едно нищо.


И то точно алтавата ни религия ни учи , че жената е второстепенна и че мизериите са от нея...
А от коя религия идва правилото, мъжете - у лево, жените и магаретата - вдясно, всички знаем много добре...

В древните общества изобщо не е така, макар че правят всичко възможно да ни заблудят. ТОва е политика в Израел, Гърция и Рим..Даже не в цяла гърция; спарта например въпреки пропагандата до последно има всякакви права на жените, даже съпругата на Леонид е царица ,а той е по - низш по благородство...

цитирай
18. zelas - За съжаление във съвремието ...
15.02.2011 16:51
d3bep написа:
zelas написа:


За съжаление във съвремието ни, насажданите разбирания са точно противоположни на тази стара и изпитана формула.

Пустият феминизъм учи жената (и мъжът), че няма определени роли в семейството, че ролята на жената не е да е послушна, а ролята на мъжа не е да е отговорен. Като цяло съвременната философия за семейството е много вредна, точно защото не дава ясен модел за ролята на мъжът и жената. Тя ги слива, омешва и изплюва като едно нищо.


И то точно алтавата ни религия ни учи , че жената е второстепенна и че мизериите са от нея...
А от коя религия идва правилото, мъжете - у лево, жените и магаретата - вдясно, всички знаем много добре...

В древните общества изобщо не е така, макар че правят всичко възможно да ни заблудят. ТОва е политика в Израел, Гърция и Рим..Даже не в цяла гърция; спарта например въпреки пропагандата до последно има всякакви права на жените, даже съпругата на Леонид е царица ,а той е по - низш по благородство...



Ами те експлоатират тънкия момент, където казваме, че жената трябва да е "послушна". Това съвсем не означава, че тя трябва да е роб или второстепенна. Мисля е обяснено, много добре в тази уебсайт, която вече цитирах.

Жената, която е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. Но тази жена, която е склонна на конфликти и не се съгласява, която е вироглава и капризна, не достига щастие в живота, защото тя действа против природата на своя разум. Разумната жена бързо и без труд уговаря всеки човек, държейки се смирено и съгласявайки се с всичко, което се иска от нея. Тя е склонна да служи на обкръжаващите и да помага с всичко. В този случай жената несъмнено добива успехи в своя живот.


Я дай малко справки от Египет, ако обичаш, Стефане? За да не звучим голословни.
цитирай
19. анонимен - ....Елица
15.02.2011 17:10
Горе-долу се вмествам в някакви си 5-6 т.Не съм съгласна изобщо
с т.7-и не поради някакъв си Феминизъм,а поради факта,че в днешно
време,когато една жена изкарва повече пари от мъжа си-това звучи
абсурдно и просто нелепо.Аз съм за равнопоставеността на половете-
що се отнася до семейството и вземането на съвместно приемливи решения
и за двамата,както и в обществено-политически аспект-мисля,че трябва се гласува повече доверие на жените-ако мъжът е главата ,то жената е шията,т.е.
главата гледа в посоката ,в която е обърната шията.
Много ми хареса мнението на D3ver и го подкрепям изцяло.
цитирай
20. zelas - Горе-долу се вмествам в някакви си ...
15.02.2011 17:18
анонимен написа:
Горе-долу се вмествам в някакви си 5-6 т.Не съм съгласна изобщо
с т.7-и не поради някакъв си Феминизъм,а поради факта,че в днешно
време,когато една жена изкарва повече пари от мъжа си-това звучи
абсурдно и просто нелепо.Аз съм за равнопоставеността на половете-
що се отнася до семейството и вземането на съвместно приемливи решения
и за двамата,както и в обществено-политически аспект-мисля,че трябва се гласува повече доверие на жените-ако мъжът е главата ,то жената е шията,т.е.
главата гледа в посоката ,в която е обърната шията.
Много ми хареса мнението на D3ver и го подкрепям изцяло.


Имам чуството, че не навлизащ в дълбочината на нещата и затова не разбираш точка 7.
цитирай
21. анонимен - ....Елица
15.02.2011 17:29
А,забравих да допълня-в психологически план днешната
българка е в пъти по-силна от българския мъж-много по-
волева,по-целенасочена и даже по-жертвоготовна,стига да
има кауза,за която си струва да се бори..
т.25 за какво е поставена в случая?!-не мисля,че българката
пие наравно,та и повече от мъжете-поне според мен не трябва да
е така-все пак тя дарява живот
цитирай
22. zelas - 22. анонимен - ....Елица
15.02.2011 17:33
Точка 25 е хумор, да не се приема сериозно.

А за психологическата сила, не знам, зависи как го погледнеш, мъжът преживява по-трудно неуспехи, защото има по-голями очаквания от него да успее от жената и от обществото като цяло.

Гледай на нещата по-дълбоко, имам чуството че повтаряш случайно чути фрази.
цитирай
23. sycamine - 7. Българката е способна да се ...
15.02.2011 19:24

7. Българката е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство)

Има една арабска поговорка, която гласи> "мъжът винаги се съгласява с жената, а после прави каквото той знае."
Аз такa я разбирам тази точка :)
цитирай
24. d3bep - В Египет, освен жените фараони и ...
15.02.2011 19:31
В Египет, освен жените фараони и цитатът , който пуснах в последната тема(има и други) имаме много предбрачни договори. Самият факт очевидно показва че жената изобщо не е безправна...

Що се отнася до дома, в Египет развод има и държавата изобщо не се меси. Разводите са частни дела и няма такова нещо "вие на господа обещахте"...
В книгите имам документиран късен развод, за съжаление снимките не мога да намеря в нета... Но разводът е нещо, коеот според мен е противно на същността на египтяните и изобщо нее нужно някой изрично да го забранява...

Представлява гробница, в гробницата статуя , която е била на двама седнали съпрузи. жената е свалена и я няма, на седалката й седи изроена от строителите дупка, а примерно на рамото на съпруга има остатъци от пръстите на статуята... Изображенията й по стените стоят, но той е сам и във видимо повредена склуптура. Имаше и документ за развода им.

Предполагам, че някой може и да си е престроявал гробницата в такъв случай, не знам... Но доколкото познавам начина им на мислене си мисля, че без някой да ги е учил или карал на това, вдовците са били по - щастливи от разведените... Статуята сама по себе си седеше много тъжна ,а беше на важен благородник...

А тъй като те вярват, че направеното приживе е всъщност това, коеот руши безмъртната им същност, ми е странно как са гледали на такъв завет за вечността... Едва ли е оставял послесмъртната им същност ненакърнена...

цитирай
25. zelas - 7. Българката е способна да се ...
15.02.2011 19:33
sycamine написа:

7. Българката е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство)

Има една арабска поговорка, която гласи> "мъжът винаги се съгласява с жената, а после прави каквото той знае."
Аз такa я разбирам тази точка :)


Ами да, нещо подобно, но не точно същото. :))

Силата на жената е да бъде разположена в тил, да се изразим с военни термини. Ако тила не е защитен добре, проваля се цялата операция на атакуващите.

Мъжът е там на първа линия!
цитирай
26. zelas - Любопитно е да се отбележи, че за...
15.02.2011 19:43
d3bep написа:
Но разводът е нещо, коеот според мен е противно на същността на египтяните и изобщо нее нужно някой изрично да го забранява...


Любопитно е да се отбележи, че законодателството разрешаващо развод "Без вина" се въвежда в Канада И САЩ под натиска на феминисткото движение през 70-те година на миналия век, което е в разгара си по това време.

В Русия се въвежда и още по-рано от болшевиките.
цитирай
27. kleotemida - Много вода е изтекла от тези максими ...
16.02.2011 21:13
Много вода е изтекла от тези максими и много от тях са се променили, някои до неузнаваемост. Да не говорим, че с някои не съм съгласна изобщо да са й били присъщи, ако съдя по разбиранията на бабите ми :)).
цитирай
28. zelas - Те бабите са си баби, това е модел за ...
17.02.2011 11:27
Те бабите са си баби, това е модел за новата жена! Я кази с кои не си съгласна.
цитирай
29. kleotemida - С повечето :)))
17.02.2011 21:23
Зелас, ако ти е интересно моето мнение, ето го тук. Само да не мърмориш, че е дълго (че можеше и по-дълго да стане) :).

1. Българката е Природа, тя дарява живот и никогаж не отнема чужд. Познава всички билки за болести и здраве, рядко ѝ се налага да прибягва към фармацевтични лекарства. Може да прави магии.
- Българката не е природата, тя подражава(ше) на природата, сега подражава на модата. За билките – да, едни - познава, за други - се допитва, но при всяко положение в повечето случаи разчита на „бабините рецепти“. Но все по-често започва да разчита на медикаментите и напоследък младите майки просто са се „абонирали“ за фармацефтичната промишленост. За магиите – малко са българките, които могат да правят магии – българката се страхува от магии, но разчита(ше) на магичността си... сега, честно казано, разчита на финансите си...:))

2. Българката работи усърдно и чевръсто – не всички, но не обича да стои „с празни ръце“, та дори пълнежът им (към момента) да е телефонът, пардон Джи-Си-Емът“... :)). Тя знае, че къща не се почиства, а се поддържа чиста, но знае и че общо взето цялата грижа по тази поддръжка лежи на ръцете й :). Без много мебели и показност може да създаде уют в дома – да, може, а ако се наложи да стопли някой премръзал, не би се поколебала и да ги съсече, за да запали огън...

3. Българката е моногамна – да, до към 95% все още е моногамна, когато е омъжена. Тя може да ражда много деца без да се притеснява за фигурата си – мммм, не е склонна да ражда деца и то не заради фигурата си, на която не обръща много, много внимание... и не защото чак толкова няма средства, а защото няма навици или защото много често у дома благоверният й би й задал следния въпрос: „За кого си се загрижила толкова?...“.
Кърми децата си, докато те самите се откажат от безценното и мляко. - За кърмене, кърми, но не и чак до такава степен – поне в това отношение е грамотна, че да знае, че след 6-8-ия месец млякото й вече не толкова полезно, особено при живота, който се води, да не говорим за хормоните, които се отделят в него от нея.

4. Българката държи на семейството си, тя се разделя със съпруга си само в крайни случаи на смърт или безплодие. Тя знае, че за да се развие и разцъфти на една връзка е нужно време и пълна отдаденост от двете страни.
- Да, държи на семейството си до последното счупено ребро и последния неувреден бъбрек. И не защото е толкова идеалистично настроена към семейството, а защото цял живот са й втълпявали колко е срамно да е разведена жена и колко е лошо децата й да са деца на разведени родители. Българката знае тези приказки за отдадеността от двете страни и колко е хубава тя, но търпи всичко не заради нея и не защото ще я получи (75-80% от бълг.жени, виж статистиката), а заради родителите си и заради децата си, което си е доста по-глупаво от това да търпи заради надеждата един ден главата на нейния хубосник да уври и той да я оцени като човек (и това се случва, но след като му мине кризата на средната възраст, пък и това е при около 60-70%, другите 20% се куртулисват, 'га им „иде на кино“ простата или черния дроб, а други 10% така и никога не увират).

5. Българката е готова да отдели за бедните, дори и ако това е в лек ущърб на собствените ѝ деца. - Да, с това съм съгласна. Жалостива е и милозлива, стига да я уловят в подходящо настроение. Щото и в тази посока – благотворителността й липсват навици, но то е разбираемо по какви причини.

6. Българката застава винаги зад решенията на съпруга си и особено пред други хора. - Хммм, да, така е, обикновено му щади мъжкото его и гледа да не го излага. Когато тя много иска той да направи нещо, успява да го накара да си помисли, че това е негова идея. - И това е вярно, но донякъде, напоследък по-младите жени не се церемонят чак толкова :)).

7. Българката е способна да се съгласява, дори тя да преследва някаква цел и тази цел да е съвършено противоположна на това, което изискват от нея, ще достигне своето без особен труд. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство).
- С това изобщо не съм съгласна. Българката не е толкова лицемерна. Че има и такива, има, но в повечето случаи, когато се е случвало, е било въпрос на лична ценносттна система, а не на „чупки в кръста и пълзене“. Може да загърби принципите си до такава степен, само ако трябва да спасява децата си... и пак не е сигурно.

8. Българката уважава мъжа си, дори и да е беден, но и не се примирява с вечни неудачници или с богати, но невнимателни мъже. Тя е горивото в семейството, без което мъжът (двигателя) би бил безполезен. - С това съм съгласна до 60%, защото... виж т.4. :)))).

9. Българката дава възможност на мъжа си да сгреши. - Мнооого пъти. Тя знае, че не можеш да промениш човек за една секунда, промяната, като цяло, е нещо много трудно. (цитат леко перифразиран от правилата за Ведическо семейство) – Да, бе, да... :))) Тя знае онова, което написах в т.4.

10. Българката няма господар, но е способна да направи от мъжа си знатен благородник. - Би могла, ако й позволи, но много рядко й го позволява този неин мъж и затова в България почти няма благородници. Но пък поне 80% от българските жени се държат с мъжете си като с благородници не само заради т.4, а и заради „вицовете от казармата“... :).

11. Българката има много посестрими, тя никога не е сама или без помощнички. - И българката научи, че на вълкът му е дебел врата, 'щото сам си върши работата. На помощнички разчитат само новите „аристократки“, пардон, те разчитат на слугини...

12. Българката има поне една котка и един лък. - За котки, имат, че и кучета, и папагали, и куп добичета, стига да угоди на децата си...:).

13. Българката не е суетна, тя знае, че ведрото ѝ излъчване прави красотата ѝ. - Мислиш? Българката отдавна знае „магията“ на фон дьо тен-а, който може да и придаде каквато си иска свежест, че и сенките от недоспиването и синините даже да прикрие. А с малко руж, червилце и спирала за мигли, тя може да се докара като най-щастливата жена, нищо че и се вие от болка (буквална и преносна) или от мъка, защото тя знае, че отдавна никой не се интересува от тях или нейната свежест, а само от това как изглежда привидно.

14. Българката, бедна или богата, се облича скромно, дори когато е млада моминка. Тя никога не показва повече отколкото е необходимо, защото знае, че мъжкото въображението работи в нейна полза. Отбягва да флиртува ако е омъжена (сгодена), макар че може.
- Българката, бедна или богат се облича както може, а все по-често с каквото може – къде Капалъ чарши, къде „мейдън Чина“, къде „секън хенд“, но държи това, което е на гърба й да е чисто и изгладено. Младите моминки... ти ги видш. Малко стил – много чалга и още повече „пласиране“, да не кажа „продажба“ (е, не в буквалния смисъл). За отбягване да флиртува, отбягва, но.. виж пак т.4. и статистиките за домашното насилие. Това, обаче, пак не й пречи (особено напоследък) да показва и малко повече от необходимото, особено без да мисли за това, че ще й се налага да ражда и ще й трябва здрав кръст... Но ... мода...

15. Българката пее и танцува изкусно. Като млада мома, тя обича да се надпява със своите посестрими и надиграва с млади момци. Като майка, приспива децата си с песен или приказка. Българката учи децата си да танцуват и им позволява да се налудуват наволя.
- Това – Да. Дори нещо повече, когато й е тъжно и й се иска да изплаче мъката си, често го прави в песен... И си търси песните – и за радост, и за мъка, но малцина знаят коя песен поради какво я пее.

16. Българката не се смее прекомерно, не говори без нужда и не дава съвети на вятъра. Плаче само на гроба на собствено дете или баща и когато е сама.
- Българката се смее от сърце, а дали прекомерно или непрекомерно – да хортуват душманите :). Но се смее, тя не хихика, не затуля устни с ръка, а се смее (все още) кръшно и завлядяващо – с искрен смях. Рядко се присмива, но и тогава го прави със силен смях, а не с крива усмивка. На всичкото отгоре може да се смее и само с очи, без да помръдне устни – тази магия все още не е загубила, но скоро и тя ще си иде.
- За плача съм съгласна – в повечето случаи и то при по-старото поколение, младите са мааалко по-“пикливи“ в очите, но с времето и те се научават да крият сълзите си.

17. Българката пости 300 дена от годината. Тя не обича да яде, плът раждана в болки, каквито сама е познала. Готви вкусни, но прости гозби, защото знае, че ключът към дълголетието се крие в пресните храни, сурови или леко сготвени и във форма близка до естествената им.
- Българката отдавна не пости, тя пази диети. Постят тук-там майките ни, някои от моето поколение и мнооого рядко млади момичета. Но на диетите всички сме фенки, особено на Пиер Дюкан или някой новоизлюпен диетолог. И не е вярно, че не обича да яде, обича, но най-обича, когато вижда някой да се наслаждава на гостбите й :)). Вкусни госдби продължава да готви, защото това си й е в кръвта :), като за дълголетие отдавна е спряла да мисли и моли Бога само да й даде време поне да си отгледа децата. Обича натуралните, български продукти, наистина по-простичките манджи, но все по-често й се налага да се задоволява с това, което й предлага търговската мрежа, а в големите градове - дори с полуфабрикати или „топлата витрина“. Но дойде ли празник... и кухненските шкафчета празнуват чак.. :))). А когато е в недоимък и няколко шепички брашно и сигат, за да нахрани децата си.

18. Българката винаги прощава, не упреква и не повишава глас. Тя знае, че при възпитанието на децата си, строг (или благ) поглед е по-силен от хиляда думи.
- За прощаване, прощава, но и знае да упреква, пък и да вика знае, ако иска (особено сега) да я чуят иззад слушалките на компа или разните музико-излъчващи джаджи, пък и да я погледнат иззад вестника...

19. Българката е много търпелива, но не и глупава. Тя се надява на щастието си, но и не спира да го търси.
- За търпелива, търпелива е, верно, че не е от глупост, но често е от будаллък (виж.т.4). Надява се на щастието си, но най-често спира да го търси, защото смята че го е намерила в преданността си към децата и съпруга си, какъвто и да са той или те. Най-често мисли на първо място за тяхното щастие, а след това за своето.

20. Българката обича Род и Родина, но къщата си няма да запали доброволно, за да ги защити. Въпреки това, пред волята на мъжа си не застава.
- Да, обича ги, и къщата си трудно би запалила, за да ги защити, но не защото малко я обича, а защото често слага знак за равенство между Родина и Държава... То и други се бъркат, че тя ли :)

21. Българката, ако се наложи, може и да воюва, но само ако няма кой друг да я защити. Тя знае, че агресията е винаги последна мярка.
- Може, и би изчакала, не защото разчита чак толкова някой да я защити, а защото все още вярва в патриархата и водещата роля на мъжа и в семейството, и при война. Не обича агресията – достатъчно агресия е видяла през всички поколения, в които е съществувала – генната й памет е пълна със спомени от агресия, в които е плащала поколения и поколения с черна забрадка.

22. Българката не е като другите жени, когато казва "Не", тя има предвид "Никога", когато казва "Да", тя има предвид "Завинаги".
- Може би - да, а може би – не. Всичко тече, всичко се променя, дори и българката :).

23. Българката не се интересува от чуждите работи, но е добър посредник при решаване на спорове, защото няма нужда да се доказва.
- Как ли пък не! :). Българката (обобщително) винаги се е интересувала от чуждите работи, дори да не е с цел клюкарство, а да е с цел съпричастност и да „удари едно рамо“ на посестрима :). Добър посредник е, ако не дава примери със себе си, щото тогава „отиде коня в ряката“.

24. Българката би управлявала държавните дела най-добре. До войни никогаж няма да се стигне.
- Би ли? Може би би могла да ги управлява добре, но досегашните опити не дават много надежда в тази посока. А до война не би се стигнало пак поради онази генетична памет, която все я подсеща, че твърде дълго е плащала с кръвта на децата си.

25. Българката пие предимно вино, но насаме с мъжа си може и люта ракия. Тя може да надпие много мъже от други народи ... ако собственият ѝ мъж е вече под масата! :))
- Май напоследък пие и бира, но че носи, носи, нали все пак трябва да извади благоверния си изпод масата и да го занесе в къщи :)).

Къде сериозно, къде на шега ти отговорих за моите (не виждания,) а наблюдения. Какво, обаче остана скрито и недоизказано? Остана това, че последните 70-ина години българката живя в три икономически и социално-политически свята. И въпреки, че от жена и майка се опитаха да я направят на първо място достойна труженичка, блъскаща 8-12-часови смени наравно с мъжа си, тя успя да си остане и майка, и съпруга. Принудена бе (и все още е) да се превръща понякога в многоръкия Шива, но да се справя с всичко. Запази спомените за доброто семейство от прародителите си и се опита да ги пренесе дори до 21 век, като в повечето случаи всички вложени усилия са били за нейна сметка. Ценностите на онзи градивен български патриархат, който повери знамето на свободата в ръцете на Райна княгиня и я качи на коня, който сложи Сирма войвода начело на четата, все още битува във вените й, но, Зелас, и гените се уморяват... И тази умора се отрази на преценките й. До толкова, че разглези децата си и научи мъжете си, че е способна да оцелява във всичко и да се жертва за всички. От което те пък не пропуснаха да се възпозлват. Вярно, грешката си е нейна, но ако не промени тази си самоубийствена себеотдаденост, българската нация все повече ще е застрашена от изчезване. Защо? Мисля, че и сам можеш да си отговориш...

Та, така, драги ми Петкане :))
С поздрав от един Робинзон (във фуста)!... :)))
цитирай
30. анонимен - ....Елица
17.02.2011 22:27
Браво,Kleotemida-това е един достоен отговор
на една ИСТИНСКА българка-моите поздрави-
споделям изцяло казаното от теб-това е
ИСТИНАТА за българката към днешна дата!!
цитирай
31. zelas - Клео, клео мари, уж си интелигетна ...
18.02.2011 18:48
Клео, клео мари, уж си интелигетна жена а пък не схващаш, че това е МОДЕЛ, а не описание на картинката в момента. Нещо като идеал.

Ама все пак благодаря за наблюденията, все едно не ги знаем всички. Много си написала ама малко на вятъра ми се струва.

Разочароващо...
цитирай
32. newlogic - Зелас, аз също мисля, че този модел ...
18.02.2011 20:58
Зелас, аз също мисля, че този модел за българката е малко остарял и аз лично бих предпочел ако тя не притежава някои от изброените качества.
В глобалния свят, в който живеем всички трябва да се променяме. Трябва да променяме и идеалите си, и моделите си. Иначе няма да сме на ниво с останалия свят.
Клеотемида е направила много добро описание на съвремения модел на българката и за съжаление този модел прилича повече на модела 'чалга изпълнителка', отколкото на интелигентна и скромна жена.
Повечето млади момичета и жени знаят, че с хубаво тяло , маркови дрехи и грим, могат да постигнат много повече, отколкото с ум и скромност.
Моделът на българката, която си описъл все още се среща в нашата мила родина, но е на изчезване и в известна степен е за по-добро.
цитирай
33. zelas - Зелас, аз също мисля, че този модел ...
18.02.2011 21:13
newlogic написа:
Зелас, аз също мисля, че този модел за българката е малко остарял и аз лично бих предпочел ако тя не притежава някои от изброените качества.
В глобалния свят, в който живеем всички трябва да се променяме. Трябва да променяме и идеалите си, и моделите си. Иначе няма да сме на ниво с останалия свят.
Клеотемида е направила много добро описание на съвремения модел на българката и за съжаление този модел прилича повече на модела 'чалга изпълнителка', отколкото на интелигентна и скромна жена.
Повечето млади момичета и жени знаят, че с хубаво тяло , маркови дрехи и грим, могат да постигнат много повече, отколкото с ум и скромност.
Моделът на българката, която си описъл все още се среща в нашата мила родина, но е на изчезване и в известна степен е за по-добро.


Приятелю, пак повтарям това не е описание на модерната жена. Това е описание на Българката. Да, модела е малко консервативен и не в такт с представите на глобалният свят и това е целенасочено. Моделите налагани ни от голбалният свят са ВРЕДНИ за жената и за семейството. Ще мине време и повече хора ще осъзнаят това, само дано да не е твърде късно тогава.
цитирай
34. newlogic - Светът се променя, и няма да има в...
18.02.2011 23:28
Светът се променя, и няма да има връщане назад. Незнам дали ще е за добро или лошо.
Но пред всеки човек има избор. Все още могат да се намерят спокойни местенца, на които човек може да живее нормално и далеч от случващото се в забързания глобален свят. Интересното е обаче, че когато сме намерили спокойствието, копнеем за забързания и натоварен живот. Когато сме натоварени, копнеем за спокойния и еднообразен живот. Няма угодия.
Така и с модела за жена. Когато имаме красива и модерна жена, мечтаем за скромна и добра домакиня и майка. Когато имаме втората, мечтаем за първата.
Ако искаме да сме част от заобикалящия ни свят, трябва да се научим да се адаптираме бързо към промените. А тези промени ще се случват все по-бързо и по-бързо, затова трябва и ние да се научиме да се променяме бързо.
Жената, като майка и съпруга, трябва също да е в крак с времето, за да може да възпита децата си подобаващо, за да могат да се справят с живота на вън, защото няма как да ги изолира от случващото се около тях. Това е борбата за оцеляване. Както е казъл Дарвин " Не оцеляват най-силните видове, нито най-интелигентните, а тези, който най-бързо се адаптират към промяната"
цитирай
35. zelas - Има много мъдрост в думите ти, пр...
18.02.2011 23:58
Има много мъдрост в думите ти, приятелю. Само ще кажа, че някои правила обаче са вечни. Част от тях са записани в т. нар. свещени книги, част от тях просто знаем, чрез колективната си памет. Аз лично смятам, че пътят ни към смислен живот в тези "модерни" времена минава през тези изконни правила. Хората наложили ги са ги натрупали в резултат на многовековен житейски опит.

Кои сме ние да подменяме всички правила сега? Защото такава е тенденцията, която забелязвам.
цитирай
36. kleotemida - Зелас, не ни набутвай в нов ъгъл, в който всичко написано ан-блок не е вярно за българката.
19.02.2011 00:30
zelas написа:
Клео, клео мари, уж си интелигетна жена а пък не схващаш, че това е МОДЕЛ, а не описание на картинката в момента. Нещо като идеал.

Ама все пак благодаря за наблюденията, все едно не ги знаем всички. Много си написала ама малко на вятъра ми се струва.

Разочароващо...

МОДЕЛ??? Хайде стига, бе, ега го и у модела!...:) Половината нищо не чини и никакво свястно качество не възпитава, а едно-две условия от модела, направо ни пращат в зоната на не съвсем ценностен модел.
Не знам, обаче, какво те хапе от Ведата, но това не е нашето верую, чуждо ни е. Има неща, които са верни, т.е. би трябвало да бъдат верни, но не виждам защо да е само за българките, нормално би било да е за всички жени. Но не разчитай на "изисквания" като да речем от 14 до края с едно-две изключения - те нищо не допринасят за "себестойността" и стойността на българката. Има много по-важни и по-необходими качества. Ритате срещу християнството и ни набутвате във ведите и къде ли не още, но за да е сравнително читава една жена е достатъчно да знае кога да бъде справедлива, кога твърда (т.е. да устоява), кога да бъде въздържана и най-вече винаги да бъде благоразумна. Тези 4-ри кардинални християнски добродетели са достатъчни, за да оформят един доста свестен характер не само на една жена, но и на всеки мъж.
За тези добродетели няма времена и социални епохи, те винаги могат да бъдат прилагани по всяко време и в същото време нито една жена да не се почувства извън него - зад борда. Но това е дълга и доста широкообватна тема.

Та тъй. А като видя мъж, който да се опитва да слага рамка на жените от гледна точка на сосбтвената си философия, почват да ме сърбят ръцете за някой от онези така прочути амазонски лъкове, като с удоволствие бих превърнала задните части на мъжа в мишена... :))))
цитирай
37. zelas - да бъде справедлива, кога твърда ...
19.02.2011 00:42
kleo написа:
да бъде справедлива, кога твърда (т.е. да устоява), кога да бъде въздържана и най-вече винаги да бъде благоразумна.


Това е много хубаво, но и много общо и много размито и много отворено за интерпретации. Щото проява на сдържаност ли беше последната ти забелжка за лъка и мъжките дупета?

За да имаме някакъъв морал и при мъжа и при жената, трябва да имаме набор от правила, които са ясно дефинирани и са се наложили с времето и се спазват без много свобода за интерпретация. Така ги виждам аз нещата.

Пределно ясно ми е че сега ще скочат много жени (и мъже) и ще ревнат, че им се нарушавала свободата, но то е защото така ви учи съвремената слободия.

п.п. Апропо, лъкът е записан като атрибут на Българката под номер 12. ;-)
цитирай
38. kleotemida - Съгласна, Зелас, че трябва да има ...
19.02.2011 13:54
Съгласна, Зелас, че трябва да има правила, ама и поне половината от горните правила нищо не чинат, ей това се опитвам да ти кажа. Нищо съществено не определят за жената като критерии. Нищо не й "дават", по-скоро й отнемат...
Да не говорим за правото на личния избор.


Що се касае до тези 4-добродетели, упоменати по-горе, когато действат едновременно и когато са подплатени с вяра, надежда и любов, вярвай ми, всеки ще намери правилния път и точното поведение и без правила...
цитирай
39. zelas - Да не говорим за правото на личния ...
19.02.2011 14:04
kleotemida написа:
Да не говорим за правото на личния избор


Личният избор се полага на човек, който може да носи отговорност. Отговорността в семейството пада основно върху мъжа, колкото и това да ти се струва ограничаващо към жената.

Ролята на жената е да поддържа мъжа независимо от изборите, които той прави. Това прави нейната отговорност още по-важна. Тънък момент ама съществен.
Ако не го осъзнете това, ще разбиете семейството нацяло, то е почти разбито вече.

Тези дето ти пишеш в блога си, които искали да затрият света, на ТОВА разчитат. Отново един тънък момент. Играта е много финна.

Прочети това внимателно, ако нещо разбереш добре, ако нищо не разбереш, други ще разберат и пак добре.

Задълженията на мъжа
http://vrindabg.com/2011/01/12/responsibilities-of-men-in-vedic-family/

Хубав ден
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5785853
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031