Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 01:12 - Секс, секс, секс ...
Автор: zelas Категория: Тя и той   
Прочетен: 7741 Коментари: 16 Гласове:
76

Последна промяна: 12.03.2011 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Забелязали ли сте, лавината от сексуални образи, с които сме бомбандирани в последно време от всички посоки? Навярно също сте забелязали, че в почти всички сфери, секса се използва за продаване и реклама? Сигурен съм, че сте забелязали ... особено ако сте мъж. Защото ако не сте чували, мъжете мислят само за секс ... всеки 6 секунди.  Някои и по-често. А мъжете, според не дотам мъжествените ингилизи, са като една празна книга ... с бели листа. Как въобще успяваме да свършим някаква полезна работа, е просто чудо.

А колко от вас бяха моментално привлечени от заглавието на статията? Явно наистина работи. Може би, обаче ще попитате: "Какво лошо има в това? Секса е нещо нормално за хората, привлича вниманието, интересен е и вълнуващ за гледане."

Проучване на фондацията на семейство Кайзер (Kaiser Family Foundation) показва, че през 2001-2002 по телевизията в САЩ, две трети (64%) от всички предавания, са включвали някои сексуално съдържание, една трета (32%) показва сексуално поведение, а в един на всеки седем филма (14%) имат сцена на сексуален акт.

И това е от преди десет години, прибавете още 5-10% отгоре, за да имате реален образ върху сегашното положение. Положението не е по-различно и в България сега.

Сексът е всичко, но също така е нищо. Всичко е, защото му се отдава толкова голямо внимание в модерната култура - и все пак е нищо, защото "не е кой знай какво" и "всеки го прави", и т.н. Това правило е валидно все повече и повече, и точно тук се крие капанът. Привидно незначително нещо се експлоатира и преиначава с цел промиване на мозъци и контрол на масите. Но като краен цел и резултат той се използването за комерсиални цели - превърнат е в индустрия.

Дали обаче тази тенденция е толкова невинна и естествена, колкото ни карат да мислим?

Проблемът със сексуалните сцени и сексуалните стереотипи в медиите и на улицата е, че имат негативен ефект върху развитието на младите хора. Насърчават се стереотипи, които младите имитират, и това ги прави да се чувствуват неадекватни ако не се вписват в тях. Насърчава се еднотипното мислене/поведение и всичко извън тези рамки е неприемливо.  Всеки от нас много добре си спомня колко болезнено е за един подрастващ да се чуствува различен от групата.

Това, което юношите виждат по телевизия или интернет, независимо дали знаят, че е само измислица или реалност, се въприема като правелния модел, който обществото очаква от тях да следват. Човешко е да се учим от заобикалящата ни среда, ако в медиите се предлагат отрицателни изображения, то е нормално юношите да ги предприемат като нещо нормално.

Всичко това е повече от очевидно в музикалните клипове. Там се представят привлекателни жени, които просто представляват обект за консумация на мъжете. Жените са представени в качеството на секс робини. Това може да се види от всеки, който си пусне MTV, Планета ТВ или който и да е музикален канал. Много често ролите са разменени в случаите, когато певицата е жена - Мадона, например.

Младите мъже също са засегнати от отрицателните сексуални изображения. В резултат на постоянното бомбандиране на образи, в които жените се третират единствено като сексуални обекти, чувствителен мъж юноша се научава да имитира същото поведение и в социалното общуване.

Статистическо изражение на тази тенденция се забелязва в нарастващия брой на случаиите на забременяване и аборти в юношеска възраст. Ранната сексуална активност и с много партньори води до болка и страдание, чувство за предателство и изоставяне, обърканост, намалено самочувствие, депресия и нарушена способност за формиране на здрави дългосрочни отношения.

Всичко това се прави с цел разсейване на вниманието ни от важните неща в живота, за буквалното затъпяване на младия мъж и представянето на младата жена, като месо за продан.

Какво е влиянието върху възрастните?

Предполага се, че сексуално зрелите мъже и жени ще бъдат по-малко податливи на вредното влияние. Негативните последица за тази група са дори още по-болезнени тъй като тялото се фетишизира. В резултат жените в по-напреднала средна възраст не могат да се почуствуват комфортно в собствените си тела и постоянно преследват някакъв модел на младо тяло, който се популизира чрез модата, музикалната индустрия и известните личности. 

При мъжете и жените на средна и нагоре възраст се забелязва объркване в представите за това как и кога човек е нормално да се примири с житейския факт, че младостта е мимолетна и тялото остарява. Наблюдава се една мания за вечна младост като това допълнително обърква подраставащите, които с изумление констатират, че техните родители се обличат и държат като тях самите.

Засилената свобода в секса води до много проблеми в семейството и като основна клетка на обществото това застрашава неговата цялост:

1. Обезценяване на моногамията, брака и отглеждане на деца
2. Повишен стрес в семейството и риск от раздяла и развод
3. Намалена интимност и сексуално удовлетворение
4. Изневяра

Проблемът както винаги е двуяк, налице е целенасочена секс пропаганда и експлоатация на първични човешки инстинкти от медиите, но ние самите сме донякъде виновни за това. В последно време се забелязва, че децата от най-ранна възраст биват обличани в "модерни" дрехи, които са типични за много по-възрастни хора. Също така, самите възрастни понякога се обличат демонстративно с цел привличане на чуждото внимание. Това е особено характерно при жените.

Парадоксът е, че набюдаваме тази тенденция в паралел с все по-засилващата се еманципация на жената. А дали двете неща не са взаимосвързани?

Парадокс е също, че жените от една страна много държат на това да бъдат възприемани като равноправни, но от друга страна си затварят очите пред този проблем. Не само това, някои жени открито екслоатират тази свобода в професионалната си кариера, например. Много често се наблюдава жени, които въпреки, че са на директорски пост се обличат сякаш има нужда да флиртуват с подчинените си. От гледна точка на егото те би трябвало да са вече задоволени с постигнатите лични професионални успехи, но сексуалното поведение като приета норма на поведение наистина привлича вниманието и егото иска още и още.

Подобно поведение, но с обратен полюс, вече се забелязва дори и при мъжете. Те се държат сякаш подчинените им жени в колектива са техни проститутки.

Фетишизъм на женските гърди

Интересен момент е фетишизма на женските гърди. В медицинската литература от 19 век, той се счита за форма на парафилия (сексуалните предпочитания изменени към странни, необичайни вариации), но в днешно време този интерес се счита за нещо нормално. Този термин се използва и във феминистки контекст, за да опише едно общество и културата отдадено на женските гърди, като сексуални обекти.

Най-силно проявление на този фетишизъм се изразява в това какъв е възприетия размер на деколтето при женските дрехи при различните култури. Според британския зоолог Дезмънд Морис показването на деколте е сексуален сигнал, който имитира образа на цепнатината между бедрата, което според Морис е уникална черта за хората, и не се наблюдава при други примати.

През 1855 година един французин от провинцията присъствал на бал в Париж е бил дълбоко шокиран от роклите с дълбоки деколтета и възкликнал с отвращение: "Не съм виждал подобно нещо, от както ме отбиха от майчиното мляко!"

Ще е интересно да се чуе мнението на коментиращите по този въпрос.

Как е било преди?

Навярно много от прочелите тази статия ще ни обвинят в ретроградност, остарял морализъм, но е добре да си зададем въпроса възможна ли е абсолютна сексуална свобода в едно човешко общество и на какво ни учи историята?

Ако погледнем в исторически аспект ще забележим, че етапът на разпадането на древните цивилизации съвпада с етапа на изключителна освободеност в секса. Имаме примери с древна Гърция и древен Рим, където сексуланите оргии са били приети за нещо нормално.

Съвременната сексуална революция започва през 60-те и 70-те години, когато много от промените в поведението стават общо приет морален код. Не си спомням кой точно, но някой беше казал, че можем да преценим колко близо е едно общество пред разпад, по големината на женското деколте.

Като цяло историята ни показва една фазовост на сексуалната освободеност с периода на въздържаност и периоди на освободеност. Но определено стабилността на обществото е донякъде свързана със степента на сексуалната освободеност.

Нациите най-често пропадат най-напред отвътре, и този разпад обикновено се дължи на спад в морала и духовните ценности в семейството. Когато семейството си отиде, си отива и нацията.

Историята показва, че по-голямата част от мъжете и жените всъщност не удобряват прекомерна сексуална свобода и се страхуват от нея повече от всичко друго. Защото тя е една деликатна и чуствителната област от човешка природа и като такъва е била обект на най-интензивно разследване от психолози от Фройд, Райх, Маркузи и Браун.

 Българинът и българката винаги са се отличавали с едно здравословно и умерено отношение към секса, който никога не е бил табу, но и не се е изкарвал в публичното пространство. За съжаление в последните години наред с останалите лоши влияния от запад, в България се наблюдава една много тревожна картина. Всичко това довежда до проблеми с подрастващите, засилена проституция, хомосексулизъм, търговия със жени и т.н.

Здравословното отношение към секса означава, той да се приема като нещо естествено, и като такова да не му се отдава толкова много внимание на него, да не се излага публично, нито пък да се експлоатират тези естествени човешки инстинкти с комерсиални цели. Самият факт, че толкова дълбоко е навлезнал в живота, показва че е излезнал извън контрол. А контрол е нужен, защото историята ни учи, че в противен случай това не води до нищо добро.

Време е да се замислим върху това

Поздравления за всички стигнали до тук, прочитайки една статия са секс, без нито една снимка илюстрираща го.



Гласувай:
76



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stoineff - Поздрав!
11.03.2011 01:30
Добър анализ!
цитирай
2. galatceq - Добре описана картинка ! Имаш ...
11.03.2011 09:07
Добре описана картинка !
Имаш подкрепа от стар мой пост - http://galatceq.blog.bg/hobi/2010/05/08/razmisli-za-sistemata-reklamata.541311
цитирай
3. rakurs - ..
11.03.2011 10:34
комерсиализацията на секса е проституция,като под комерсиализация може да се рабира и едно доказване на възможности за влияние над даден човек,а това вече е норма за мнозина.
цитирай
4. d3bep - НАболял проблем, който според мен е ...
11.03.2011 12:16
НАболял проблем, който според мен е добре да задържиш, да не го затваряш с нова дискусия...

Според мен ситуацията е проста...
Сексът деморализира населението.
Възпитава го в пошлост и арогантност.
И насилие.

Испоред мен има и вторичен ефект :служи в много случаи като псевдозаместител на истинският секс.
Т.е. под предлога че е много демократичен ни обработва и работи здраво против нас самите.
цитирай
5. zelas - @ stoineff - Благодаря, ти имаш д...
11.03.2011 13:37
@ stoineff - Благодаря, ти имаш добри идеи, ще е полезно, ако се включиш по-подробно.

@ galatceq - Да, статията ти е прекрасна и добре аргументира. препоръчвам я на всеки. Съвременната реклама се е превърнала в изкуство за манипулиране на човешкото съзнание. Там секса играе решаваща роля тъй като той действува на подсъзнателно ниво.

@ rakurs - "комерсиализацията на секса е проституция" - колко точно казано, даже бих довавил, че участието в каквато и да е реклама си е чиста проба проституция, душата се продава за единствено за пари.

@ d3bep - прав си добре ще е темата да се задържи за по-дълго за да се види от всеки. Много малко хора долавят тънкия момент на манипулация, в който се използват нашите първични инстинкти. Нещата се представят като естествени и привидно наивни и безопасни, но както знаеш, дяволът се крие точно в малките детайли.

--------------

Това което бих желал е да се направят допълнения към статията от самите коментиращи, тъй като проблематиката е обширна и в статията има много пропуски.

Благодаря, очаквам включване.
цитирай
6. zelas - Фетишизъм на женските гърди...
11.03.2011 14:34
Фетишизъм на женските гърди

Интересен момент в общества с ударение върху секса е фетишизма на женските гърди. В медицинската литература от 19 век, той се счита за форма на парафилия (сексуалните предпочитания изменени към странни, необичайни вариации), но в днешно време този интерес се счита за нещо нормално. Този термин се използва и във феминистки контекст, за да опише едно общество и културата отдадено на женските гърди, като сексуални обекти.

Най-силно проявление на този фетишизъм се изразява в това какъв е възприетия размер на деколтето при женските дрехи при различните култури. Според британския зоолог Дезмънд Морис показването на деколте е сексуален сигнал, който имитира образа на цепнатината между бедрата, което според Морис е уникална черта за хората, и не се наблюдава при други примати.

През 1855 година един французин от провинцията присъствал на бал в Париж е бил дълбоко шокиран от роклите с дълбоки деколтета и възкликнал с отвращение: "Не съм виждал подобно нещо, от както ме отбиха от майчиното мляко!"

Ще е интересно да се чуе мнението на коментиращите по този въпрос.
цитирай
7. zelas - Като нагледен пример колко на дъ...
11.03.2011 14:55
Като нагледен пример колко на дълбоко се комерсиализира и екслоатира секса е достатъчно да обърнете внимание на банера на първа страница в блог.бг.

За привилегията да четем и да имаме безплатен блог биваме облъчени с меко-порнографски образи от сайта рекламиран в този банер.
цитирай
8. d3bep - От друга страна има един доста ин...
11.03.2011 20:36
От друга страна има един доста интересен момент...
Как тъй порнографските филми и еротичната реклама са нещо адски нормално и поощрено от държавата....
А пък изведнъж такъв тип поведение, обличанем практикуване на свободен секс да кажем на обществени места - ако щете по малките часове - или нещо такова е адски аморалното поведение и преследвано от закона...?
цитирай
9. troia - Напълно
12.03.2011 14:38
съм съгласна с написаното. Мойте колежки са под голям стрес, че ще напълнеят, с комплекси, сравняват се с лицата от кориците и т.н. Най-гол.обида в офиса е да те нарекат "дебела", къде на шега къде с намек. Аз постоянно им обяснявам, че всичко е в реда на нещата ,сега е зима, а и човек с годините се променя, да погледнат майките си, един ден ще са като тях и ..о, ужас: Как мога да говоря така?
цитирай
10. zelas - Поздравления
12.03.2011 15:26
troia написа:
съм съгласна с написаното. Мойте колежки са под голям стрес, че ще напълнеят, с комплекси, сравняват се с лицата от кориците и т.н. Най-гол.обида в офиса е да те нарекат "дебела", къде на шега къде с намек. Аз постоянно им обяснявам, че всичко е в реда на нещата ,сега е зима, а и човек с годините се променя, да погледнат майките си, един ден ще са като тях и ..о, ужас: Как мога да говоря така?


Хубаво е, че има жени, които са над тези неща.
цитирай
11. sparotok - !
13.03.2011 02:08
Хубав постинг Пламене!
Поздрави!
цитирай
12. apostapostoloff - Тази мания,
13.03.2011 04:56
тази масова лудост превърна жените в толкова евтина стока, че те престанаха да ме вълнуват...
цитирай
13. zelas - @ sparotok - Благодаря - трябва да ...
13.03.2011 20:49
@ sparotok - Благодаря - трябва да обърнем сериозно внимание на тези неща. Проблемът е, че на повечето жени им харесва да бъдат сексуален обект.

@ apostapostoloff - има го и този момент. Тези неща трябва да се загатват, а не да се излагат на показ.
цитирай
14. indiajane - от Пловдив до София
15.03.2011 16:38
От Пловдив до София преди 2 седмици преброих 5 огромни билборда, в които имаше женска голота!
цитирай
15. verde - Фетишизъм на женските гърди ...
15.03.2011 17:28
zelas написа:
Фетишизъм на женските гърди

Интересен момент в общества с ударение върху секса е фетишизма на женските гърди. В медицинската литература от 19 век, той се счита за форма на парафилия (сексуалните предпочитания изменени към странни, необичайни вариации), но в днешно време този интерес се счита за нещо нормално. Този термин се използва и във феминистки контекст, за да опише едно общество и културата отдадено на женските гърди, като сексуални обекти.

Най-силно проявление на този фетишизъм се изразява в това какъв е възприетия размер на деколтето при женските дрехи при различните култури. Според британския зоолог Дезмънд Морис показването на деколте е сексуален сигнал, който имитира образа на цепнатината между бедрата, което според Морис е уникална черта за хората, и не се наблюдава при други примати.

През 1855 година един французин от провинцията присъствал на бал в Париж е бил дълбоко шокиран от роклите с дълбоки деколтета и възкликнал с отвращение: "Не съм виждал подобно нещо, от както ме отбиха от майчиното мляко!"

Ще е интересно да се чуе мнението на коментиращите по този въпрос.


Прав е бил човекът. Все пак гърдите са орган, предопределен от природата за изхранване на поколението, докато то не премине на твърда храна. Но вече стигаме до такива простотии като рекламата на билборд със снимано бебе, сучещо от майчината гръд. Надписът гласеше "Капково напояване". Бях отвратена. На кой умник в рекламния бизнес това му се стори оригинално?
А какво да кажем за мамчетата, които от немай къде са решили да родят дете, но с цезарово да не се „мъчат“ и не кърмят, за да не им се развали бюста? Такива цял живот ще си останат неосъзнати, глупави парчета месо. Докато жената не осъзнае собствената си ценност, без да се съревновава с мъжа, а да намери мястото си в природата, нищо добро не ни чака.
цитирай
16. zelas - Докато жената не осъзнае собств...
15.03.2011 19:49
verde написа:
Докато жената не осъзнае собствената си ценност, без да се съревновава с мъжа, а да намери мястото си в природата, нищо добро не ни чака.


Това трябва да се напише в златни букви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5806886
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930