Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2016 22:08 - Сортовете десертно грозде
Автор: barin Категория: Забавление   
Прочетен: 14730 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
              Сортовете грозде биват десертни и винени. Десертните сортове зреят обикновено по-рано и са сладки на вкус. От друга страна сортовете грозде се разделят на бели и червени. Според вида на чепките и зърната могат да бъдат по-едри или по-дребни. Според вкуса има мискетов, сладък, леко тръпчив, сочен вкус. Според трайността и устойчивостта също различните сортове са различни. Устойчивостта може да бъде на студ, сиво гниене, оидиум, резки температурни промени, влага, при пренасяне. Основните най-често срещани в България десертни сортове грозде са:
Болгар

image           Болгар е бял десертен сорт грозде и се счита за най-разпространения десертен сорт грозде в България. Болгар се използва главно за прясна консумация. Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия.

Лозите, на които расте болгар дават най-добра реколта, ако се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.

Брестовица
              Сортът Брестовица е получен в Института по лозарство и винарство – гр. Плевен през 1961 г.  чрез кръстосване на сортовете Италия и Янтър. Утвърден е от през 1982 г. Разпространен е на малки площи в почти всички лозарски райони на страната.

        Гроздът е средно голям (16,4/10,1 сm), полусбит до сбит, коничен, често крилат с едно крило. Средната маса на грозда е 320 g. Зърното е много едро (27,4/19,6 mm), с продълговато-цилиндрична форма, към върха заоблено, месесто-сочно, с приятен и хармоничен вкус, с лек мискетов тон. Кожицата е дебела, еластична, жълто-зелена до кехлибарено-жълта, с дебел восъчен налеп. Средната маса на зърното е 7,6 g. Отделни зърна достигат и до 15 g.  Брестовица е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на август. Лозите са силно растящи с добра родовитост.

image
           
Хамбургски мискет

                Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет александрийски и Франкентал в края на миналия век в Пировано (Италия), спада към групата на средноранозреещите сортове (гроздето узрява около първата половина на ІХ). Лозите се отличават със среден растеж. Грозда е средно голям, разклонен, често силно рехав. Зърното е средно едро до едро, овално с тъмносиня, жилава и восъчен налеп кожица. Консистенцията е месеста със силен мискетов аромат. Подходяща за него е подложка 41 Б. Сортът е склонен към изресяване (против изресяване се препоръчва прищъпване на леторастите непосредствено преди цъфтежа). захарното съдържание в консумативна зрялост достига около 16 %-17 %, а съдържанието на титруеми киселини е между 5-6 г/л., сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Сортът е чувствителен към болести и неприяетли ( напада се силно от оидиум). Гроздето му е сравнително устойчиво на сиво гниене. Добив-лозите се отличават с добра родовитост (добива от лоза е между 3-6 кг, а от декар 1000-2000 кг)

image
Според мен е най-хубавото грозде.
    Велика
                Големи, конични, рехави гроздове, много едри, дълги, слабо стеснени към върха зърна. Кожицата е тъмночервено-виолетова. Сокът е безцветен. Значителна част от нормално развитите зърна на сорт грозде Велика са безсеменни. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален, хармоничен. на Сорт Велика не се рони и има висока транспортабилност. Сортът грозде Велика е много силно растящ. Много добре  на сорт Велика се развива и плододава. Чувствителен е към ниски зимни температури и болести. Поради големите гроздове с едри зърна, добрата транспортабилност и приятните вкусови качества сорт грозде Велика е перспективен десертен сорт. Напоследък се сади често.
   
Италия

            Бяло грозде, хибрид между сортовете Бикан и Мискет хамбургски. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит. Зърното е много едро, продълговато с изпъкнали страни. Кожицата е тънка, жилава, златистожълта, с восъчен налеп. Консистенцията е месесто сочна, със силен мискетов аромат. Натрупва достатъчно захари. Издръжлив е на дълъг транспорт и съхранение. Зрее късно-към средата на септември.    image

      Наслада
                Сортът грозде Наслада е комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 37.Гроздът на Наслада е средно голям, коничен, рехав. Зърното е средно едро, почти сферично. Кожицата е тънка, крехка, зеленикавожълта до кехлибареножълта. Консистенцията на зърното е месеста и сочна. Вкусът е хармоничен, със слаб мискетов аромат.Сортът Наслада е среднозреещ-гроздето му узрява втората половина на септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Гроздето от сорта Наслада е подходящо за двустранно използване-като десертно и винено.В технологична зрелост съдържанието на захари в гроздето е между 18 и 20%.Сорт Наслада е с повишена студоустойчивост.
    Молдова
             Сорт, създаден в резултат на междувидова хибридизация в  Кишиневския институт по лозарство и винарство. Отнася се към среднозреещите или къснозреещите сортове (в зависимост от условията, при които се отглежда). Узрява около 15-25 септември. В някой по-северни райони и с по-голяма надморска височина в отделни години може да не успее да узрее напълно. Листата са средно големи, слабо нарязани, почти целокрайни, 3-5-делни. Цветът е двуполов, гроздът цилиндрично-коничен или коничен, полусбит, средно голям. Средната маса на 1 грозд е 385г. Отделни гроздове могат да достигнат тегло и до 1 кг.

image

       Кардинал
               Сорт черно грозде със са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра. Кожицата е тъмновиолетова, средно дебела, крехка. Месото е хрупкаво, приятно на вкус, със слаб мискетов аромат . Зърната са неизравнени по големина. Използва се за прясна консумация и за приготвяне на сокове и компоти. Отличава се с висока родовитост, добивност и добра транспортабилност.
     Афродита     
          Безсеменен ранен сорт бяло грозде. Ако се претовари пак успява да изхрани, но закъснява. При нормално натоварване гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибарено - жълт цвят. Крехка ципа, леко хрупкаво, топящо. Много сладко. Започва да зрее около 10 август и към 15 е напълно готово. Студоустойчивост - нормална за десертните лози. Не се забелязва милерандаж. Третира се с препарати както и останалите.
        Плевен
            Сортът се отнася към групата на много ранните сортове (вегетационният период от напъпването до консумативната зрелост е 113 - 135 дни). Подходящ е за  отглеждане на асма. Лозите имат ниска устойчивост на ниски зимни температури и слаба възтановителна способност. Растенията не са уустойчиви на мана и оидиум. При формировка стъблен Гюйо, добивът от лоза е 3 кг, а от декар - 700-800кг. Гроздето има добра транспортабилност.

image

          Армира
         Бял десертен сорт армира е раннозреещ десертен, с бяло грозде, узрява още към края на юли. Създаден е в Пловдивския аграрен университет. Характеристики:
Гроздът е голям, крилат и рехав, със средно тегло 350 г. Зърното е едро, овално, хрупкаво. Добивът от декар е 1300 -1500 кг. Вирее на височина до 700 м. Подходящ е за асмовидно отглеждане. Гроздето е сладко и съдържанието на захари достига до 15.7 % и обща киселинност 6.0 г/л. Гроздето издържа на дълъг транспорт и съхраняемост. Лозите са силно растящи. Може да се отглежда при различна надморска височина.
        Палиери
           Характеризира се със средно голям до голям грозд, коничен, с едно крило, полусбит до рехав. Зърното на този сорт грозде е много голямо, овално до продълговато, със сочна консистенция и хармоничен и леко тръпчив неутрален вкус. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня, покрита с обилен восъчен налеп. Гроздето узрява през втората половина на септември. Дължина на плодовите пръчки 10-12 очи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, напада се от обикновена и брашнеста мана, но е практически устойчив на сиво гниене. Чувствителен е към ниски зимни температури. Изисква дълбоки, плодородни, свежи почви и напояване. Гроздето от сорта Палиери се използва за прясна консумация, но запазва добрия си външен вид и при оставяне по-дълго време на лозите, и при съхраняване.        
        Султанина 

image

Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони. Сортът не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. Проявяват склонност към изресяване. Зрее през втората половина на септември. Гроздове средни, цилиндрично-конични, крилати, със средна плътност и маса около 180-230 гр. Зърната са малки, овални, жълто-зелени или кехлибарени . Кожицата е тънка, прозрачна. Консистенцията е месеста, с приятен вкус. Типично десертен сорт. Гроздето му се използва главно за производство на стафиди, за консумация в прясно състояние и за производство на сладка.



           Надежда

image
           Спада към групата на много ранните десертни сортове (гроздето узрява 8-10 августІ). Растенията са чувствителни на оидиум, мана и ниски зимни температури, но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене. При формировка Омбрела средния добив от лоза е 7,9 кг, а от декар- 2000 кг. Гроздето се характеризира с висока транспортабилност.
         Русалка

        Ранозреещо безсеменно стафидно бяло грозде (узрява около първата половина на юли). Лозите са слабо устойчиви на ниски зимни температури. Гроздето е чувствително към напукване и сиво гниене при повишена влажност през периода на зреене. Растенията са чувствителни към мана и особено към оидиум. Сортът се характеризира с добра родовитост (среден добив от лоза- 3,5-5,0 кг, а от декар 1300-1500 кг).
image
             
           Дунав

Числи се към групата на ранозреещите сортове лози (гроздето узрява към 20-30 юли). Лозите се отличават със висока родовитост и добивност (добива от лоза е около 4,4 кг, а от декар- 1344 кг). Гроздето притежава висока транспортабилност.

          Има още много видове десертно грозде, като Киш Миш Молдовски, Сензо, Алфонс Лавиле, но те не са разпространени у нас, поради неподходящите климатични условия. Други, като Сияна, Катя, Русенски мискет, Приста, Троя се срещат само в определени райони на България. Как трябва да се гледат лозите9 какви грижи трябва да се полагат)? Аз отскоро имам лозе и ми е неудобно да пиша и да давам съвет на хората. 




Гласувай:
12



1. kvg55 - Любим винен сорт ми е мавруда, за ...
23.05.2016 22:18
Любим винен сорт ми е мавруда, за който се казва, че е запазен до днес още от времето на траките. На село лозата ни е резекия.
цитирай
2. barin - Аз отскоро се занимавам с лозе и имам ...
23.05.2016 22:20
Аз отскоро се занимавам с лозе и имам хамбургски мискет, болгар,наслада и молдова по половин ред-подновени. На следващите пет ще има други десертни сортове.
цитирай
3. donchevav - Прочетох с интерес. Горещо преп...
23.05.2016 23:29
Прочетох с интерес. Горещо препоръчвам Плевенски мискет - зрее с месец - месец и половина по-рано от Хамбургския, носи всички вкусови качества на мискета, ражда много, в изобилие, и е истинска атракция на масата в края на юли:)))
Поздрави!
цитирай
4. zaw12929 - Нашето лозе е мавруд и е на 80 години и ...
24.05.2016 04:07
Нашето лозе е мавруд и е на 80 години и ражда обилно, но трябва да се копае, да се пръска, да се върже, да се бере... иска грижи
Направил сте чудесен материал. Имаме няколко лозички БОЛГАР и все измръзват. Асмите от мавруд са издържливи на студ и плододават редовно, обилно. По лесни са за обслужване от лозе .
Край всеки блог може да има асми- за красота и плод, но днес поколенията на таблета не могат да се радват на природата истински.
Поздравление за показаната красота. Весели дни и наздраве!
цитирай
5. barin - Благодаря за коментарите
24.05.2016 05:47
Благодаря на zaw12929 и donchevav за отзивите и поясненията. Радвам се, че сте харесали материала. Реших да напиша нещо по-различно. Поздрави и всичко най-хубаво на празника на азбуката!
цитирай
6. emi1ts - Благодаря
24.05.2016 18:50
за обширната,интересна и полезна информация!Освен ,че е много разпространено отглеждането му у нас,за мен гроздето е един от най- вкусните и полезен за здравето плод!Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646179
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031