Постинг
08.04.2012 17:11 -
Астаксантин
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 4950 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 08.04.2012 18:09
Прочетен: 4950 Коментари: 0 Гласове:
10
Последна промяна: 08.04.2012 18:09
Тук искам да ви запозная с една сравнително нова хранителна добавка, която е изключително полезна за здравето на вашите очи, стави, кожа, сърце, ДНК и други.
Астаксантинът (Astaxanthin) е каротеноид, естествен червен оцветител. Подобно на другите каротеноиди, астаксантинът е цветен, липидоразтворим оцветител. Астаксантинът се среща в микроводорасли, дрожди, сьомга, пъстърва, крил, скариди, раци и ракообразни, както и в перата на някои птици. Той придава червения цвят на месото на сьомгата и варените раци.
Aстаксантинът има положителен ефект върху клетъчните митохондрии. Митохондриите произвеждат до 95% от енергията на тялото ви. Най-често срещащи се в мускулите. Колкото по-интензивно спортувате толкова повече тялото ви генерира високо реактивни свободни радикали. Тези свободни радикали могат да увредят клетъчните мембрани и окислят ДНК-то. В крайна сметка чувствувате умора и болки в мускулите. Тук влиза в ролята си Астаксантинът. Като мощен антиоксидант той намаля свободните радикали от мускулната тъкан и спомага за по-бързото им възстановяване.
Поради уникалната си молекулна структура Астаксантинът е най-стабилния антиоксидант, който стабилизира свободните радикали, като ги добавя към собсвената си структура, а не чрез отдаване на един атом или електрон.
За разлика от повечето каротиноиди, астаксантинът не се преобразува във витамин A (ретинол) в човешкото тяло. Прекомерните количества витамин А са отровни за човек.
Астаксантинът е 550 пъти по-мощен от витамин Е и най-малко 800 пъти по-силен от коензим Q10 и витамин C.
Астаксантин е има силно противовъзпалителни свойства, като по този начин се засилва функцията му в очите, сърцето и ставите.
Aстаксантинът предотвратява окисляването на полиненаситените мастни киселини (растителни масла) и белтъчините, спира увреждането на ДНК. Също така играе важна роля в имунологичната защита.
Aстаксантин се предлага в синтетична форма, но както обикновенно в тези случаи е най-добре да се приема от естествени източници. Най-богатият естесвения източник на Aстаксантин е микроводораслото Haematococcus pluvialis.
Тъй като е невъзможно да си намерим това водорасло е най-добре да намерите фирма, която произвежда натурален Астаксантин, да я проучите внимателно и да го изпробвате сами в крайна сметка.
Обърнете внимание, че аз не съм доктор и преставената информация е само с образователни цели.
----------------------------------
Източници
The Most Powerful Nutrient Ever Discovered for Eye Health
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD
http://products.mercola.com/astaxanthin/
Астаксантинът (Astaxanthin) е каротеноид, естествен червен оцветител. Подобно на другите каротеноиди, астаксантинът е цветен, липидоразтворим оцветител. Астаксантинът се среща в микроводорасли, дрожди, сьомга, пъстърва, крил, скариди, раци и ракообразни, както и в перата на някои птици. Той придава червения цвят на месото на сьомгата и варените раци.
Aстаксантинът има положителен ефект върху клетъчните митохондрии. Митохондриите произвеждат до 95% от енергията на тялото ви. Най-често срещащи се в мускулите. Колкото по-интензивно спортувате толкова повече тялото ви генерира високо реактивни свободни радикали. Тези свободни радикали могат да увредят клетъчните мембрани и окислят ДНК-то. В крайна сметка чувствувате умора и болки в мускулите. Тук влиза в ролята си Астаксантинът. Като мощен антиоксидант той намаля свободните радикали от мускулната тъкан и спомага за по-бързото им възстановяване.
Поради уникалната си молекулна структура Астаксантинът е най-стабилния антиоксидант, който стабилизира свободните радикали, като ги добавя към собсвената си структура, а не чрез отдаване на един атом или електрон.
За разлика от повечето каротиноиди, астаксантинът не се преобразува във витамин A (ретинол) в човешкото тяло. Прекомерните количества витамин А са отровни за човек.
Астаксантинът е 550 пъти по-мощен от витамин Е и най-малко 800 пъти по-силен от коензим Q10 и витамин C.
Астаксантин е има силно противовъзпалителни свойства, като по този начин се засилва функцията му в очите, сърцето и ставите.
Aстаксантинът предотвратява окисляването на полиненаситените мастни киселини (растителни масла) и белтъчините, спира увреждането на ДНК. Също така играе важна роля в имунологичната защита.
Aстаксантин се предлага в синтетична форма, но както обикновенно в тези случаи е най-добре да се приема от естествени източници. Най-богатият естесвения източник на Aстаксантин е микроводораслото Haematococcus pluvialis.
Тъй като е невъзможно да си намерим това водорасло е най-добре да намерите фирма, която произвежда натурален Астаксантин, да я проучите внимателно и да го изпробвате сами в крайна сметка.
Обърнете внимание, че аз не съм доктор и преставената информация е само с образователни цели.
----------------------------------
Източници
The Most Powerful Nutrient Ever Discovered for Eye Health
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD
http://products.mercola.com/astaxanthin/
Няма коментари