Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2012 13:32 - Алтернатива на парите
Автор: zelas Категория: Други   
Прочетен: 1863 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.10.2012 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какъв е проблемът и защо търсим алтернатива на парите?

Какво е заложено в основата на нашия живот сега? ПАРИТЕ. Парите карат света да се върти, но посоката на въртене е погрешна.

Паричният модел е не само неефективен, ами в случая с България, може да са окаже напълно пагубен, тъй като и на бездомните кучета им е вече ясно, че ако за повече от 20+ години бе невъзможно той бъде приложен успешно, шансовете това да стане занапред са близки до нула. Но проблемът с парична система е, че тя никога не е била ефективна или справедлива, и това не е така само в България.
 

Неизбежната корозия на системата се дължи на факта, че тя дава възможност да бъде манипулирана с цел задоволяване на интересите на малка прислойка от хора, чрез спекулации и монополистичен контрол на паричния поток. Това води до икономически кризи, инфлацията и дефлацията, както и концентрацията на богатство в горната прислойка от обществото. 

Паричната система се е проваля вече много пъти в миналото и всеки път просто бива рестартирана, за да започне поредният цикъл отново и отново.
 Това води до огромни страдания, социална дезорганизация и унищожение на натрупани полезни активи.

Повторението на една и съща грешка е признак на изключително ниска интелигентност. Последната световна икономическа криза отново разкри грешките и слабостите на настоящия икономически модел. Тези слабости включват:

• Структурата на системата се базира на идеята за ограниченост на основните материали за производство и дълг, който е монополизиран от финансовия сектор.

• Идея за постоянен икономически растеж чрез циклично нарастващо потребление, което води до алчно изразходване на природните ресурси. 

• Зависимост от работните места като основни средства за разпределение на благата, което води до все по-неустойчива концентрация на богатство към върха на пирамидата, тъй като много работни места изчезват поради автоматизация или износ на производството в страни с по-евтина работна ръка.

• Невъзможността на системата да идентифицира или да се справи с организираната престъпност и корупцията по високите нива, които спъват развитието на икономическия и социален потенциал на милиони хора по целия свят.

Въведение

Няма да навлизаме в повече подробности, защото тази статия няма за цел да се спре подробно на въпроса защо парите вече имат нужда от алтернатива. По този въпрос има много статии и на всеки интелигентен и здраво мислещ човек му е пределно ясно, защо сегашният модел е непрогресивен и несправедлив. 

Затова в тази статия ще се опитаме да ви запознаем с един модел предлагащ една доста добре формулирана и конструирана алтернатива на парично-стоковите отношения в икономиката. Тук веднага трябва да направим уговорката, че представеният нов модел не е ревизия на социалистическата планова икономика, нито пък е реформа на сегашната пазарна парична система. Този модел е начин за напълна замяна на парите.

Преходът към този нов икономически модел ще се ръководи от самите хората,
 мобилизирани заедно чрез силата на Интернет. Това подчертава една от най-важните характеристики на този нов икономически модел - обръщане на полюсите на властта от горе-надолу към отдолу-нагоре.

Възходът на технологичната безработица

Технологичната безработицата е вече реалност, все повече и повече роботи навлизат в производството и вече в услугите. Магазинерът в супермаркета е на път да бъде заменен от гишета за самочекиране. Всичко това по принцип би трябвала да ни прави горди като голямо постижение на човечеството, но същевременно води до загубата на работни места, а работните места са неделима функция на паричната система. Паричната система едва се справя под тежестта на само 10% безработица и в момента се задържа над водата само чрез все по-нарастващите нива на дълг. 

От технологична гледна точка, ние вече разполагаме със средства за преминаване от аналогова към цифрова икономическа система.

Стойностно базирана икономика (СБИ)

Всички икономически системи се базират около процеса на създаването и потреблението на стойност. Хлебарят създава стойност чрез печене на хляб, магазина за хранителни стоки чрез продажба на хранителни стоки и писател от писането на книги.

В рамките на паричната система стойността се определя от обмена на пари - това, за което някой е готов да плати нещо, е неговата стойност. По дефиниция всяко нещо извън паричната система няма никаква стойност. Това означава, че доброволчеството, безплатен софтуер с отворен код, благотворителните организации, организации с идеална цел и дори родителите няма никаква стойност, която е очевидно нелепо.

Очевидно е, че вече имаме нужда от по-добър начин за измерване на стойността. Най-добрият начин за измерване на стойността е да слезем долу при самите потребители и ги попитаме за техните нужди и степентта на удовлетвореност. Това е услугата, наречена "Измерване удовлетвореността на клиентите".

Най-успешните бизнеси в света вече наблюдават удовлетвореността на клиентите, но рядко резултатите се излагат публично. И все пак, нивото на удовлетвореност на клиентите е най-важната част от информацията, от която потребителите се нуждаят, за да направят наистина информирани решения за покупка.

Стойностни точки

Удовлетворението на клиентите измерва стойността на стоките и услугите, базирани на пряка обратна връзка от страна на потребителите. Благодарение на на Интернет. възможностите за обмен на информация са изключително лесни. Резултатът се изразява в "Стойностни точки" (Value Points).

"Стойностните точки" се създават всеки път, когато потребителите попълнят проучване за удовлетвореността на клиентите. В сравнение, банките създават пари от нищото чрез фракционна резервна система, която се регулира от Централна банка, която борави с много изкривена информация за положението долу на ниво потребител.

"Стойностните точки", обаче не действат по същия начин както парите. За разлика от тях, те няма да бъдат средство за размяна, а средство, чрез които се дава достъп до стоки и услуги се, без да се купуват или продават.

Един лесен начин за разбиране на това как "Стойностните точки" ще работят е да се си припомним  принципа на някои компютърни игри. В тези игри, играчите събират точки (изграждане на уважение) и след достигане на определено ниво те имат право да получат по-добри инструменти, повече средства или достъп до различни нива.

Последователите определят стойността и преразпределението

Концепцията за последователи (followers) е позната на потребителите на Twitter и Facebook и като цяло показва нивото на поскъпването на стойността на услугата. Колкото повече последователи, толкова по-голяма популярност и по-голяма възприемана стойност на предоставяна услуга.

Подобна е ситуацията и тук в блог.бг, колкото по-интересна и полезна статията толкова повече коментари и гласове, тоест "стойностни точки".

Средствата биват разпределени обратно към обществото, въз основа на броя на последователите умножен по фактор, който взема под внимание нивото на удовлетвореност на клиентите и времево нормализиращ фактор, за да гарантира справедливо разпределение. С други думи, разпределението на средствата ще бъде по-тясно свързано с действителната стойност според данни на потребителите.

При СБИ предприятия и физически лица ще могат да натрупват "стойностни точки" (или с други думи изграджат уважение), за да достигнат до различни нива на достъп до продукти, услуги и ресурси самите те. 

На най-ниското ниво хората ще имат достъп до стоки и услуги независимо от броя на точки, за да живеят комфортно с пълен достъп до стоки и услуги за ежедневно ползване. Това е условие е много важно и подобно на сегашната система за социално осигуряване, обаче без данъчното облагане и бюрокрацията. В по-горните нива предприятията и физически лица ще имат достъп до пълния набор от продукти, услуги и ресурси.

Всеки индивид има пълната възможност да печели точки, като създава стойност по най-различни начини, лично или колективно, в група или като бизнес, без ограничения.

Напредъкът в създаване на стойност ще доведе до по-високи изисквания за брой на стойностни точки за достъп. 
Това ще дава стимул на най-добрите, да се стремят да постигнат повече, докато тези на по-ниски нива ще се индексират автоматично, за да се подсигури равен дял за всички в нарастването на производителността.

Това не е толкова различно в момента. Размерът на парите, които натрупвате определя вашето ниво на достъп до стоки, услуги и ресурси. Проблемът с парите обаче е, че може да се създадат от банките от нищото, да се манипулирани от финансови оператори или пък да се придобият незаконно от престъпници. По този начин се изкривява реалното им отражение на стоиността на нещата.

Концепцията на стойностните точки не елиминира само тези проблеми, но много други системни проблеми, които измъчват съвременните икономики и общества.

В резултат на това "стойностните точки" премахват посредникът на парите (банките) и осигуряват един по-ефективен, справедлив и устойчив начин за разпространение на стоки и услуги, като същевременно гарантира, че ресурсите са разпределени по най-оптималния начин.

Новият икономически модел на практика

В една икономика, където всички стоки и услуги са "безплатни", покупко-продажбата става излишна, която е традиционната концепция при парите. Вместо това, достъпа до стоки и услуги, ще се основава на "стойностни точки", като пряко измерение на това каква стойност се добавя към икономика лично или колективно.

Няколко прости примери, които да показват как това ще се осъществи на практика.

В момента, ако искате да отседнете в хотел, купите компютър или да отидите някъде, просто използвате кредитната ви карта. Кредитната карта е доказателство, че можете да плащате за услугата, тоест вашата репутация е в сила. Достъп до всички услуги се определя от репутацията ви и каква част от тези услуги можете да си купите, се определя от кредитния ви лимит. След като сделката е завършена вашата кредитна карта се дебитира и за сметка на доставчика, се кредитира.

В СБИ, основата на процеса на работа е подобен. Вместо да се използва кредитна карта, използвате "стойносттна карта" (V-Points Card), която определя до кои продукти или услуги можете да получите достъп. 

Колкото по-високи "стойностни точки" по-добър обхвата и качеството, както и количеството.

Например, ако сте в по-ниските нива може да имате достъп само до стандарт настаняване в хотел веднъж годишно или летите със самолет веднъж годишно. При най-високите нива имате достъп до най-добрите стоки и услуги с щедри квоти, както бихте направили, ако имате много пари.

Квотите, разбира ще се подновяват редовните точно както да ако си нает на работа.Така, че новата икономика да работи по почти идентичен начин, както икономиката сега, с разликата, че няма покупко-продажба или пари.

Една ключова разлика между една операция на кредити и стойностната сделката е, че не е дебитиране или кредитиране в традиционния смисъл на думата.Единствените случаи, когато "стойностните точки" се дебитират е за нарушения на закона, или при закриване на бизнес предприятие. Това е подобно на системата за точки в шофьорската книжка за насърчаване на безопасното шофиране.

Доставчикът получава "стойностни точки" от общото преразпределение, като се вземат предвид такива фактори като нивото на удовлетвореност на клиента, броят на последователите и нормализиращи факторите, за да се гарантира справедливо разпределение и оптимално разпределение на ресурсите. Това от своя страна увеличава възможностите на доставчика задостъп до стоки и услуги по сходен начин.

Ако например имаме високо търсене и недостиг на доставчици на определена услуга, компютърът ще даде по висока стойностни точки на тази услуга, като начин за привличане на повече доставчици. Това е като сигнал в паричната система, че големите печалби са възможни в някои области на пазара.

Ако обратното е случаят, тогава на стойността разпределени точки ще се намали, тъй като има малко търсене на тази определена услуга или продукт.

Край на частната собственост

В икономическата система, където няма процес на купуване или продаване, а само нива на достъп, притежаването на имоти от всякакъв вид става все по-малко привлекателно, дори излишно.

Край на нуждата да се работи за прехрана

Комбинацията от автоматизация и край на покупко-продажните отношения ще доведе до край на нуждата да се работи за живеене. 
Всеки ще може да живее прилично без работа, но всеки също ще може да подобри качеството на живота си (и живота на другите), чрез добавяне на стойност по някакъв начин.

Целта на живота вече няма да бъде натрупване на пари и активи, а натрупване на стойностни точки, които определят достъпа до стоки и услуги.

Край на данъчно облагане

Тъй като няма да има приходи, няма да има и данъци. Почти всички правителствени услуги ще се поемат и се управлява от частния сектор в рамките на стойностната система точки. Функцията на правителството ще бъде да сключва договори за създаване и поддържане на законодателство за гарантиране на социалното сближаване. Това ще сигнализира края на бюрокрацията и политическа намеса пречеща на функционирането на икономиката.

Край на неправилното разпределение на ресурсите

Един от най-големите предизвикателства на всяка икономика е, как да се разпределят ресурсите по най-оптималния начин. Най-доброто решение до този момент е механизъм за ценообразуване - ресурси, определени въз основа на възможността за генериране на печалба. Докато механизъм за ценообразуване в условията на конкурентен пазар може да бъде по-добър от централизираната планова икономика, той все пак е неефективен, защото е лоша мярка за създаване на добавена стойност. Резултатът, както историята свидетелства, е огромно пилеене, разврат, корупция, унищожаване на околната среда и непоносима концентрация на богатство.

Стойностната икономическата система ще доведе до най-ефикасно, ефективно, справедливо и устойчиво разпределение на ресурсите, тъй като ще се основава на по-точна и по-широко мярка за това как стойноста се създадава и използва.

Край на капитализма, комунизма, социализма и възхода на стойностизма

Без съмнение ще има опити за предотвратяване на реализацията на тази концепция, от един от настоящите -изми. Защото с отнемане на паричната система, основните, върху които тези теории са изградени ще се срутят. По същество капитализъм, комунизъм, социализъм и други подобни са системи за контрол в рамките на икономически модел, основан на парите. 

"Стойностната икономика" е основана на истинските принципе на икономиката на свободния пазар, в която средствата за обмен не са пари или други деривативи, а нива на достъп определени чрез пряко измерване на създадената стойност и стойност на потребление.

Край на алчността

Паричната икономика насърчава и подпомага алчността чрез възнаграждаване на онези, които трупат и трупат пари. Алчността, в резултат на това се смята за незаменим икономически стимул, а не като порок. По силата на парите основната цел е натрупване на повече пари и активи по всякакъв възможен начин.

Стойностната икономика не се основана върху натрупването на пари, защото парите не съществуват. При стойностната икономика, основаната целта е да се получи достъп до стоки и услуги чрез създаване на стойност, която се измерва като "стойностни точки". Достъпът не може да се трупа като богатство, той се генерира постоянно. 

Най-важно е, че най-добрият начин за създаване на стойност е чрез споделяне и сътрудничество - антипод на алчността - вместо да се конкурираме и презапасяваме.

Край на изкуствения недостиг

Икономика базирана на парите основана на предположението за безкраен растеж в крайна сметка ще се срути, защото не само че зависи само от ограничени ресурси, но е игра на победители и губещи.

Стойностната икономика, от друга страна, се основава на концепцията за добавяне на стойност и стойноста като знанието е безкраен ресурс. Поради това допускането на безкраен растеж не е само възможно, но е желателно и устойчиво.

Край на престъпността

Един от най-нежеланите характеристики на паричната икономика, е възможността за организираната престъпност не просто да съществуват, но в действителност да процъфтява. Организираната престъпност води до корупцията на всички нива на управление и голямо влияние върху обществото, пряко и косвено.


В стойностната на икономика, където няма пари, а стоките и услугите нямат външна стойност прави финансово задвижване на престъпността почти невъзможно.

Как се плаща за наркотици? Как се продават откраднати вещи или имоти? Как се подкупват държавни служители? Как се финансира незаконни войни и преврати? С ПАРИ. Тъй като единствена валута са стойностни точки (които не могат да се търгуват, разменят или прехвърлят) няма начин човек да се възползва от престъпление. Нуждата от него отпада.

Разбира се, престъпници все още могат да откраднат собственост, но комбинацията от технологии за предотвратяване на кражбата и невъзможността да се продават откраднати вещи, почти ще елиминира престъпността.

Освен това, повечето престъпления се коренят в неравенството, които ще бъдат премахнати чрез стойностната икономика.

Заключение

"Стойностната икономика" най-сетне ще да даде възможност за пълното отключване на човешкия потенциал, защото той ще бъде освободен от тревогите си за осигуряване на основните средства за живот и от там ще има възможност да се развива в посока, която той избере за по нататъшно подобрение на стандарта на неговия живот.


За автора

Джордж Матафонов е математик по образование и работи в ИТ индустрията. Той е и автор на книгата, Огън и Вода: пазарен морал и гражданско общество, която изследва нарастването на пазарните икономики и последиците върху гражданското общество. В книгата Матафонов представя доказателства, които показват как теория за пазарните икономики не е просто историческо отклонение, но е също неустойчива, като най-глобалната финансова криза доказва.

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Аз съм за въвеждане на такава сто...
08.10.2012 16:24
Аз съм за въвеждане на такава стойностна икономика, но това скоро едва ли ще се случи, звучи ми като книгата "Вълшебната планина" от томас Ман.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5786216
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031