Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 13:29 - За истинското значение на Мартеницата
Автор: zelas Категория: История   
Прочетен: 34150 Коментари: 75 Гласове:
19

Последна промяна: 02.03.2011 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тук ви представям една много интересна статия на Борислав Георгиев (боцман) за истинския произход и значение на месец Март, мартеницата и чисто българския характер на обичая. Източник 

------------------

Къде живее Март?

Март е божество с над 2000г. възраст на територията на Европа. Всички древни автора са единодушни – той царства около планината Хем. В по-нови времена, някои народи се опитват да си присвояват местообитаването му, като именуват Марсови полета по различни части на Европа. Нямаме нищо против такова репликиране на името, но трябва да се помни, че домът му е Хемус планина.

(начало моя бележка)
А дали е случайно, че на 1 март (кръстен на Март/Марс), римляни са чествували Март (Марс) и Нова Година със специални ритуали (feriae Martis)? Това е било началото на римска нова годината. Какво символизира мартеницата? Пролетта, началото на нов живот в природата, тоест нова година. Забележете името на ритуала feriae MARTIS.

Етимология на думата "март"

Самата дума МАРТ, марътии (Māvors или Māvortis) е свързана със санскритската дума МАРУТА (māruta) и означава ВЯТЪР.  Март е вероятно бог на БУРЯТА и вероятно той става известен по-късно като ПЕРУН.

Във Веда Словена мартеницата се нарича МАРИНКА. А знаем че произхода на името МАРИН (МАРТИН) е от бог МАРТ/МАРС.

Варзала му стара майка
Варзала му на роката
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала ...


Мартеницата се носи докато не пристигнат щъркели или лястовици, след което се слага под камък, а на следващия ден се гадае за здравето по това каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като "гадалушка". Това четем и във Веда Словена.

Фафъ бахче-ту златенъ камень,
Пудъ камень гу турила—
Та ти са мольба моли,

(край моя бележка)

Кого защищава Март?

Ето какво казва Клавдий Клавдиан (Claudii Claudiani) в „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 :

Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите траки.
 Ако славата ти се усмихне, ще бъдеш надарен с дъб покрит с плячка.
Чу това бащата, вдигна се от покритите със сняг канари
на Хемус и с вик насърчи бързите си служители

Mavors, nubifero seu tu procumbis in Haemo
Seu te cana gelu Rhodope seu remige Medo
Sollicitatus Athos seu caligantia nigris
llisibus Pangaea tenent, accingere mecum
Et Thracas defende tuos. Si laetior adsit
Gloria vestita spoliis donabere quercu”.
Audiit illa pater scopulisque nivalibus Haemi
Surgit et hortatur celeres clamore ministros.
 
Източник

Март защищава траките. Траките наверно са знаели за тази защита и са индикирали пазенето с някакви знаци, докато други народи - не, поради очевидната си непривързаност към този бог. Ние твърдим, че точно мартеницата е индикация за привързаността, почитта към този Бог. И точно поради тази причина, индикацията – всеизвестната мартеница, носи името на своя патрон.

Не е много вероятно мартеницата да носи името на бабата на Март или на дядо му, понеже нямаме такива източници, които да казват, че роднините му носят сходни имена.

imageКак е индикиран, отличен Март в българската носия ?

Това несъмнено е червеният цвят. Чевените шевици, Червения пояс. Но не и тотално червено облекло.

Кои са му роднини на Март?

Първата и най-почитана родствена връзка по права линия е Белона (Bellona) - сестра му или жена му. Не е ясно точно каква е била, но, че се е казвала Белона, спор няма. Каква е по нрав сестра му?

Надскочила е брат си по войнолюбство и е наречена Богиня на войната. Корена на думата е „бело”. 

Бело-градчик – крепост , не е поле за оран и посев.
Бело-морие – морето на войната.
Бело-кос – коси на опитен, добър воин, защото ако не беше добър, нямаше да има време косата му да побелее.

(начало моя бележка)
Тук добавям моя бележка за богинята Белона (Bellona), чиито произход трябва да се търси в Кападокия.

imageВъпреки, че имаме римска богиня Белона, съвсем различен е случая с оригиналната богиня БЕЛОНА, която римляните са донесли от Комана (Comana) в Кападокия към началото на 1 век пр.н.е., по време на Митрическите войни. Тази Белона бил почитана в различни местности, и ритуалите са били извършвани от Кападокийски свещеници и жрици. Тези Белонарии (Bellonarii), това е името им, облечени в черно облекло преминавали през града, в процесия и проливали кръвта си в чест на богинята, като си причинявали рани на ръцете и кръста с брадва с две остриета (виж илюстрацията), и така са пророкували на фона на барабани и тромпети.

Източник

Топонимът Кумани (Kummanni) се счита за вероятно произлезнал от Комана (Comana).
(край моя бележка)

И съществуващи два изговора на името. С „е” на запад от ятовата граница и с „я” на изток – (това е приблизително меридиана на Лом – Благоевград ). Няма да разглеждаме тези лингвинистични проблеми, защото не са в темата само ще споменем пътьом някои словообразователни : бело - , бяло - , бела- , беля - , и т.н., и за които трябва сериозно изследване доколко са древни понятия, а не нови репити на старият корен.

Какви други символи има Март?

Червената планета е наречена именно на негово име поради кръвожадността му - с цвета на кръвта. Белона впоследствие приема по благовиден израз (с развитието на цивилизацията) с разбиране като хубава, бяла и това е напълно в българските разбирания за женственост и цялото развитие на тази дума може да се проследи в българската реч, но връзката с брата не е прекъсната и мартеницата обикновено се прави като две човечета – бяло (Белона) и червено (Март) вързани на една връв.

Ако тези съждения са верни и мартеницата е синоним на брата и сестрата Бога и Богинята на войната от днешните български земи и и ако българите не са местно население, то несъмнено този символичен атрибут би трябвало да е известен и популярен сред други народи живели на Балканите преди да дойдат българите – траки, даки, гети, и т.н. 

Къде имаме на друго място по Европа мартеници? Категорично никъде. 

Името е известно като мартеника в спорадични анклави в Украйна (които може и да са от българските изселвания на север, следствие на руско-турските войни), в Бесарабия ( една автентична българска колония) и сред КЕЛТИТЕ в североизточна Испания, където обаче символа съшествува само като червено-бял дебел ширит, носен за успех и щастие през врата.

Че червеният цвят е символ на кръвта, може да се подразбере и от българските носии. Имаме шевици, пояси - символ на първенство над околните и до днес в Европейската символика. Също и в Латинска Америка, където е внесена от европейците) в червено и никога преобладаващ червен цвят на носията. Преобладаващият цвят на българските носии е белият – на Белона. И до ден днешен когато на българина му предстои нещо важно, той слага чисто бяла риза, без украшения. 

С кого ни свързва мартеницата?

imageНесъмнено с войнолюбивите МИЗИЙЦИ ( споменати още от Омир, като специалисти в близък бой), ТРАКИ ( участници във всички войни които се водят в древността), ГЕТИ (за които смъртта е само един преход към „друго място”) и т.н.

Доколко хилядолетната история на Балканите е вплетена в българската символна традиция означена в закичване с мартеница през времето на Бога Март мисля, че успяхме частично да представим.

Сега ясно ли е защо Бог Март (произнасян с окончание S от латинците, но запазил автентичното си име в почти всички европейски езици за означаване на месеца) е прекръстен на „баба Марта”?  

(начало моя бележка)
Забелязва се, че в повечето модерни мартеници, цветовете на Марто (Пижо) и Белона (Пен
да) са разменени. Мъжът в бяло, а жената в червено. Това е погрешно. На снимката може да видите правилната символика. Това никак не е изненадващо, защото в днешно време традиционните роли на мъжът и жената се обръщат с главата на долу. 

Някой ще каже: "Е какво голяма работа!" Важно е, защото символите действат на подсъзнателно ниво и малко известно е, че нашите действия се предопределят само от 5% съзнание и всичко, което правим идва от подсъзнанието ни (95%).


Мартеницата е символ на смелост и жертвоготовност, на съюза между мъжа и жената!

Цветовете БЯЛО и ЧЕРВЕНО са символи на ЖЕНАТА и МЪЖА и това е значението им в мартеницата. А не както досега се опитваха да ни втълпяват, че е символ на бели зъби и румени бузки, тоест здраве!

Нека си припомним че тези цветови символи присъствуват и в знамето ни, и интерпретацията може да бъде като БЯЛО женското начало, ЧЕРВЕНО мъжкото начало и посредата е ЗЕЛЕНОТО природата, децата като резултат от сливането.

Мартеницата завързана на разлистващо се зелено дърво, олицитворява българския трибагреник - бяло, зелено и червено.

За символиката на БЕЛИЯ цвят като женското начало говорихме в Бела съм, бела, юначе - Дафо Трендафилов. Певицата огласява на цял свят гордо и ясно "цела съм света йогрела", че не се е потурчила/почернила "БЕЛА СЪМ", тоест запазила е честа си чиста/бела и е останала Българка.

Март - вълчицата на Ромул и Рем

Тук е добре да изясним какви биха били политическите мотиви да се прикрие истината за произхода на Март (Марс). Според римската митология Март (Марс) е вълчицата на Ромул и Рем, а както всички знаем те са основателите на Рим. Ами какво излиза? Бащата на Рим е роден на връх Хемус
(Haemo) в България!

Ето тук
Борислав Георгиев развива тази теория.

Честити Марто и Белона - да сме здрави, силни, жертвоготовни и вечно сплотени!

(край моя бележка)

За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям. Според мен влиянието първоначално е в посока ОТ българите (известни като някои от тракийските племена по това време) КЪМ Рим, а не обратното.





Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ognena71 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
01.03.2011 13:51
Нека този месец да донесе здраве,щастие и късмет!
цитирай
2. boliarkabg - както всичко в историята ни-скр...
01.03.2011 13:55
както всичко в историята ни-скрито,покрито,преиначено, замаскирано, значещо всичко,но не и това,което е истина. Много интересно беше да прочета иза март и мартеницата.
цитирай
3. zelas - както всичко в историята ни-скр...
01.03.2011 14:00
boliarkabg написа:
както всичко в историята ни-скрито,покрито,преиначено, замаскирано, значещо всичко,но не и това,което е истина. Много интересно беше да прочета иза март и мартеницата.


Именно, но махалото вече се движи в обратна посока и ще си поискаме това, което си е НАШЕ! Дори и ако се наложи да се накичим с мартеници за бой!
цитирай
4. zelas - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! - Нека този м...
01.03.2011 14:14
ognena71 написа:
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! - Нека този месец да донесе здраве,щастие и късмет!


Благодаря, ама без баба Марта, щото тя е профанизирането на истинското значение на мартеницата като символ на МАРТ и БЕЛОНА!
цитирай
5. tota - Честита БАБА МАРТА!!
01.03.2011 14:21
"Мартеницата е символ на мъжество, смелост и жертвоготовност" - това във време на война, в мирно време - символ на здраве, благоденствие и берекет!!! Ами пожеланието бъди здрав и силен!! Нали и той говори за това, което си ни казал, че мартеницата е символ на мъжество, смелост и жертвоготовност!
Поздрави!!
цитирай
6. kosara2008 - :)Здравей.че,честита ти баба Марта!!!
01.03.2011 14:22
синьо - мъдрост, мъжественост,смелост - синьобяла мартеница з а момци и млади мъже-Софийско, Михайловградско и Кърджалийско, седемцветник - в Пирина...

мартеницата е АМУЛЕТ, не е просто червенобял конец, трябва
задължително да е пресукан и вързан...:)

бялозелена матеница - на юници и плодни дръвчета -да дадат плод, да се рОди...


ех, радост!!!обичам го този празник, нося го в себе си - източник на моето тържествено;) полагане като Поклонница на мартеницата-амулет :)))
е
трудът на Любомир Миков от БАН и неговата чудесна книга-труд - "Първомартенски обредности и празници" издание на "Малыш" - 1976година.
цитирай
7. zelas - "Мартеницата е символ на м...
01.03.2011 14:26
tota написа:
"Мартеницата е символ на мъжество, смелост и жертвоготовност" - това във време на война, в мирно време - символ на здраве, благоденствие и берекет!!! Ами пожеланието бъди здрав и силен!! Нали и той говори за това, което си ни казал, че мартеницата е символ на мъжество, смелост и жертвоготовност!
Поздрави!!


Донякъде си права, Ати, ама само донякъде - щото не живеем в мир!

Западняците са откраднали и изопачили този Български символ - бог МАРТ и притъпявайки значението му с баба Марта, ние едва ли не се отказваме от силата си. А точно в корените ни лежи силата ни. Просто трябва да си изровим корените и изнамерим СИЛАТА отново.

Ако не вървят нещата в България, то е защото сме си забравили и предали доброволно символите.

Конфуций е казал, че знаци и символи управляват света, а не думи, нито закони.
цитирай
8. sande - Поздрави за интересната статия! За първи път чета нещо ново за Март и Мартеницата...
01.03.2011 14:32
Повече трябва да се пише за празниците и символиката им, защото почти всичко е идеологизирано и приспособено за нуждите на новата идеология и новата соцситема, т.е. деформирано и в крайна сметка - фалшифицирано.
цитирай
9. zelas - Повече трябва да се пише за празн...
01.03.2011 14:35
sande написа:
Повече трябва да се пише за празниците и символиката им, защото почти всичко е идеологизирано и приспособено за нуждите на новата иеология, т.е. деформирано и в крайна сметка - фалшифицирано.


Ей това е проблема Санде, а българският корен е забравен. Ама нали си спомняш за Силивряка, когато го полееш, дори и привидно мъртъв пак се възражда. Само трябва да намерим корена - това е мисията на нашето поколение. МНОГО е важно да го осъзнаем това!
цитирай
10. sycamine - Нещо интересно, което прочетох като цитат от един бг форум
01.03.2011 15:23
"Ясно е, че мартеницата се използва само на и около т.н. начало на пролетта – 1 март. Всеизвестно е обаче, че един единствен аргумент не е аргумент, както и един единствен свидетел не е свидетел. Те стават важни и полезни, когато се намери поне още един аргумент или свидетел в подкрепа на тази идея. Какви допълнителни факти можем да приведем в полза на идеята, че мартеницата е символ на началността у българина? На първо място, това е т.н. “сватбарско знаме”. В Тракия, сватбите са се правили с байряк, който играе централна роля в сватбения ритуал. Байрякът се приготвя от близките на булката -“момините” и представлява прът, дълъг около 2,5 – 3 метра, на върха на който се закрепват плодове, наниз от пуканки, пари и най-важното две кърпи, едната червена, другата бяла. Всъщност, тези две червено-бели кърпи правят от пръта знаме. На много места, по време на сватбеното хоро се хваща петел, завързват му се краката с връв, а връвта се закачва на върха на сватбарското знаме. С това знаме начело и заедно с петела хорото се играе в продължение на няколко часа. Това знаме с петела прилича на официалното бойно знаме в древна Персия, чийто войници са влизали в бой със знаме, на върха на което е имало завързан петел. Тракийското сватбарско знаме с бяло-червената кърпа е описано в много етноложки студия и може да се види в много етнографски експозиции на районните музеи в страната. Малцина са си задавали въпроса, какъв смисъл има комбинацията от задължителните бял и червен цветове върху сватбарския байряк. Отговорът можем да търсим в същността на сватбарския ритуал, а именно създаването на ново семейство и създаване на условия за неговото щастливо бъдеще.
цитирай
11. zelas - Тракийското сватбарско знаме с ...
01.03.2011 15:43
sycamine написа:
Тракийското сватбарско знаме с бяло-червената кърпа е описано в много етноложки студия и може да се види в много етнографски експозиции на районните музеи в страната. Малцина са си задавали въпроса, какъв смисъл има комбинацията от задължителните бял и червен цветове върху сватбарския байряк. Отговорът можем да търсим в същността на сватбарския ритуал, а именно създаването на ново семейство и създаване на условия за неговото щастливо бъдеще.


Това е добра добавка. Цветовете БЯЛО и ЧЕРВЕНО са символи на ЖЕНАТА и МЪЖЪТ и това е значението им в мартеницата. А не както досега се опитваха да ни втълпяват, че е символ на бели зъби и румени бузки, тоест здраве!

Нека си припомним че тези цветови символи присъствуват и в знамето ни, и интерпретацията може да бъде като БЯЛО женското начало, ЧЕРВЕНО мъжкото начало и посредата е ЗЕЛЕНОТО природата, децата като резултат от сливането.
цитирай
12. bizcocho - :) Честита Баба Марта! Въпреки т...
01.03.2011 16:35
:) Честита Баба Марта! Въпреки това, което изчетох ще ти пожелая здраве и щастие!:))/ не е неуважение към труда ти!:)/
цитирай
13. zelas - :) Честита Баба Марта! Въпреки т...
01.03.2011 16:37
bizcocho написа:
:) Честита Баба Марта! Въпреки това, което изчетох ще ти пожелая здраве и щастие!:))/ не е неуважение към труда ти!:)/


Трудът не е мой, а на Борислав Георгиев (боцман). Но благодаря и от негово име!
цитирай
14. lado - Е, здравей! Ученик съм на Боцмана. ...
01.03.2011 16:50
Е, здравей! Ученик съм на Боцмана.
Относно преиначаването на смисъла на извечни символи , за майтап ще вметна израза : "Ще ти мине като на куче!" , когато успокояват някой пострадал не твърде силно. Не ,че ще му мине бързо и няма да го боли, а че ще мине без лечение, без да му обръща внимание, или пък лишен от човешка грижа и гоплота. И още по-смешно - "на бърза ръка" :)))))
Във всеки случай обаче честит празник! И на гостите ти също.
цитирай
15. zelas - @ lado - Благодаря--------...
01.03.2011 16:58
@ lado - Благодаря

----------------------
Към статията беше добавено

При римляните Март (Марс, Mavors или Mamers) е стар бог на плодородието, който е известен като Gradivus. А Градивиус е Градивний. По-късно те го изопочават като бог на войната. Истинската символика на Март (Градивний) е мъжкото начало (Слънцето) във Вселената и така той е изобразен в мартеницата , като червено слънце.
цитирай
16. sande - Статията повдига много въпроси около истинската и идваща от вековете същност на Март и Мартеницата!
01.03.2011 17:06
Поздрави на Борислав Георгиев - Боцмана за промоцията на истинската, древна същност на произхода на Март и Мартеницата и символиката, въплътена в тях.

Добре е да се популяризира по-широко, тъй като тези неща - същността, символиката и ритуалите бяха деформирани, фалшифицирани и подчинени на пропагандни цели и идеите на соца, бай Тошо, СССР и Интернационала.
Иначе си оставаме при Дед Мороз!
цитирай
17. zelas - Честита баба Марта! Много здраве и ...
01.03.2011 17:07
alav написа:
Честита баба Марта! Много здраве и усмивки ти желая!


Благодаря, ама май не сте прочели статията, прав ли съм?
цитирай
18. d3bep - Поздрави и от мен, честита баба н...
01.03.2011 17:13
Поздрави и от мен, честита баба нарта на всички!
Поздрави на боцмана :)
цитирай
19. zelas - Поздрави на Борислав Георгиев - ...
01.03.2011 17:13
sande написа:
Поздрави на Борислав Георгиев - Боцмана за промоцията на истинската, древна същност на произхода на Малт и Мартеницата и символиката, въплътена в тях.

Добре е да се популяризира по-широко, тъй като тези неща - същността, символиката и ритуалите бяха деформирани, фалшифицирани и подчинени подчинени на пропагандни цели и идеите на соца.


Санде, тук е добре да изясним какви биха били политическите мотиви да се прикрие истината за произхода на Март (Марс).

Март (Марс) е бащата на Ромул и Рем, а както всички знаем те са основателите на Рим. Ами какво излиза? Бащата на Рим е роден на Хемус в България!

Ето тук Боцмана развива тази теория - http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=83002&mode=linear

Ха, наздраве!
цитирай
20. zelas - Поздрави и от мен, честита баба н...
01.03.2011 17:20
d3bep написа:
Поздрави и от мен, честита баба нарта на всички!
Поздрави на боцмана :)


Айде стига с тези бабини дивитии, бре!!! :)))))))))))

Има Марто и Белона, ако щете Пижо и Пенда, ама БАБА няма!
цитирай
21. d3bep - Поздрави и от мен, честита баба н...
01.03.2011 17:27
zelas написа:
d3bep написа:
Поздрави и от мен, честита баба нарта на всички!
Поздрави на боцмана :)


Айде стига с тези бабини дивитии, бре!!! :)))))))))))

Има Марто и Белона, ако щете Пижо и Пенда, ама БАБА няма!

МММ. Остави ме да си имам свое мнение по въпроса, Пижо и Рино, а също и МерцИдес и БеИмве, синьо и червено и бяло!

По - нататък обещавам да си споделя мнението, което вече е в завършена фаза и не почива изобщо само на интерпретации.
Баба има малко на север.
Легенда за баба.
цитирай
22. panazea - Честит Първи Март !
01.03.2011 17:27
Мартеницата се прави с усукани и вързани здраво конци , за яка връзка между мъжкото и женското начало , щото заедно само могат да създадат потомство .
цитирай
23. injir - Жертвоготовни? Това е нов нюанс в ...
01.03.2011 17:27
Жертвоготовни? Това е нов нюанс в традицията. Освен здраве, да сме готови и за бой? Тук вече намирисва на война и революция. Аз предпочитам мирните преговори.:) Честита Баба Марта!
цитирай
24. zelas - А дали е случайно, че на 1 март (кр...
01.03.2011 17:29
А дали е случайно, че на 1 март (кръстен на Марс), римляни са чествували Марс и Нова Година със специални ритуали (feriae Martis)? Това е било началото на римска нова годината.

Какво символизира мартеницата? Пролетта, началото на нов живот в природата, тоест нова година.

Ха, наздраве!
цитирай
25. d3bep - А дали е случайно, че на 1 март (кр...
01.03.2011 17:32
zelas написа:
А дали е случайно, че на 1 март (кръстен на Марс), римляни са чествували Марс и Нова Година със специални ритуали (feriae Martis)? Това е било началото на римската годината.

Какво символизира мартницата? Пролетта, началото на нов живот в природата, тоест нова година.

Ха, наздраве!

Но траките са имали две нови години :)
Сегашната коледа също е била начал она нова година за тях...
цитирай
26. zelas - не почива изобщо само на интерпр...
01.03.2011 17:33
d3bep написа:
не почива изобщо само на интерпретации.


Къде видя интерпретации, имаме толкова много съвпадения, които не може да са случайни.

d3bep написа:
Но траките са имали две нови години :)
Сегашната коледа също е била начал она нова година за тях...


И какво от това, римляните са възприели 1 март защото Март е бащата на Рим.

Забележи името на ритуала feriae Martis
цитирай
27. zelas - Мартеницата се прави с усукани и ...
01.03.2011 17:38
panazea написа:
Мартеницата се прави с усукани и вързани здраво конци , за яка връзка между мъжкото и женското начало , щото заедно само могат да създадат потомство .


Нека си припомним че тези цветови символи присъствуват и в знамето ни, и интерпретацията може да бъде като БЯЛО женското начало, ЧЕРВЕНО мъжкото начало и посредата е ЗЕЛЕНОТО природата, децата като резултат от сливането.
цитирай
28. d3bep - не почива изобщо само на интерпр...
01.03.2011 17:39
zelas написа:
d3bep написа:
не почива изобщо само на интерпретации.


Къде видя интерпретации, имаме толкова много съвпадения, които не може да са случайни.

Именно, обаче няма нито находки, нито източници, нито даже яснота в символиката. Отнякъде.
Представлява хубав разказ с навързани събития :)

Кое дава правото да приемем ,че мартеницата произлиза от рим?
Веднага ще кажа, иамме свидетелство за мистерии на Котито мисля че от 5 век преди новата ера, от Сицилия, с ползване на бяла и червена прежда. Споменати са от Попов, и Валерия фол.

По това време, никва римска нова година , каквъ Рим ,той е бил едно село под обсада от етруските тогава, да не говорим че Котито кой я знае в Рим..
айде да не продължавам.
хубава статия ,с повечето неща съм съгласен, но единственият принос на Рим е може би фиксираната дата.

През месец Март, да ти подскажа ,римляните са обявявали война. faerie martis...
Тъй че не е толкова близка идеята, колкото им я приписваме...
Румънците твърдят, че мартеници са носели Даките по време на войните с Траян, амакр и да не можаха да ми дадат източници, много държат на тая версия.
цитирай
29. zelas - Кое дава правото да приемем, че м...
01.03.2011 17:42
d3bep написа:
Кое дава правото да приемем ,че мартеницата произлиза от рим?


Въобще не се опитваме да кажем, че мартеницата произлиза от Рим.

Мартеницата е БЪЛГАРСКИ символ, а Март е бил възприет от римляните, както всичките им богове така или иначе.

А за румънците работата е ясна, те са ни предпоследните македонци, както много добре знаеш.
цитирай
30. d3bep - Напротив, в моето изследване ст...
01.03.2011 17:47
Напротив, в моето изследване стигнах до извода, че корените на мартеницата в румъния действително са по дълбоки и по ясни.
И нямат тапирски легенди, като че аспарух се порязал или го ухапала мечка... Напротив, имат много ясна символика, която вие пишете тука, ама не знаете от къде произлиза...

Даже и да елиминирам 4000 годишните им находки, пак тяхната традиция е по - близо до истината.
Друг фактор е това ,че център на мартеницата явно изобющо не е българия или румъния в онея години, а река дунав... И оттам се разнася. Може би мъничко по Струма...

Айде да спирам че ше почна да издавам кухненски тайни.
Статията е готина и популярно написана.

Поздрави!
цитирай
31. zelas - Напротив, в моето изследване ст...
01.03.2011 17:50
d3bep написа:
------------


Ами ако искаш да подариш мартеницата на румънците това си е твой проблем, ама ще ти кажа от сега че си в грешна посока, дори и вредна такава.
цитирай
32. d3bep - Ами ако искаш да подариш марте...
01.03.2011 17:58
zelas написа:

Ами ако искаш да подариш мартеницата на румънците това си е твой проблем, ама ще ти кажа от сега че си в грешна посока, дори и вредна такава.

Искам, искам и те да ми подарят.

Бре човек, колко часа минаха, откак ми писа в блога нещо там за обременяване на кармите от негативни мисли срещу хората???

Винаги съм се изумявал от човешкото умение да използват неща, които трябва да ни обединяват... за да ни разединяват.
Бива си ни.
цитирай
33. zelas - Винаги съм се изумявал от човешкото ...
01.03.2011 18:09
d3bep написа:
Винаги съм се изумявал от човешкото умение да използват неща, които трябва да ни обединяват... за да ни разединяват.
Бива си ни.


Не, това не е същото, ние на Балканите имаме много общи неща, но мисията на нашето поколение е да намерим българските корени. Нашите деца ще ги полеят и нашите внуци ще берат плодовете.

В момента не можем да си раздаваме корените дори и на румънците (бивши българи), защото България има нужда от силата си! Когато България е пак силна румънците ще черпят от силата и пак!

Разбираш ли? Няма противоречие.
цитирай
34. d3bep - А какво пречи и двата отбора да ид...
01.03.2011 18:14
А какво пречи и двата отбора да идваме от един корен? Защо трябва да е "предателство".

И що не е "предателство" да се извежда от Рим тогава, но да се дели с Румънците, нема по грозно от това?
Не разбирам...
цитирай
35. zelas - И що не е "предателство" ...
01.03.2011 18:19
d3bep написа:
И що не е "предателство" да се извежда от Рим тогава, но да се дели с Румънците, нема по грозно от това?
Не разбирам...


Стефане, няколко пъти ти казах, че извеждането не е от Рим, ами точно обратното, връзките, които се правят с Рим е защото имаме много повече сведения за Рим и търсим нишката обратно в България. Разбираш ли?

Моля те не го повтаряй повече, защото може да се заблуди някой.
цитирай
36. iliada - ЧБМ!
01.03.2011 18:44
Бели небесни мечти,
червени блестящи лъчи,
пролетно слънце изгрява –
ново начало ти обещава...
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
цитирай
37. sande - Права си, Мария, от днешна гледна точка е малко чудно ...
01.03.2011 18:47
injir написа:
Жертвоготовни? Това е нов нюанс в традицията. Освен здраве, да сме готови и за бой? Тук вече намирисва на война и революция. Аз предпочитам мирните преговори.:) Честита Баба Марта!


Но ако се върнем във вековете ... войни, непрекъснати войни. Оцеляват тези, които са войнствени и ... жертвоготовни. Други са изчезнали. Или са се претопили.

Може би.

Поздрави!
цитирай
38. antoan1antoan - Детайлен и аналитичен пост!
01.03.2011 18:53
Отлична работа! Положил си много старание! Толкова много научих, от тази страница!
Поздрави, zelas желая много здраве и щастие - и честит 1 март!
цитирай
39. zelas - @ antoan1antoan - Благодаря, но ...
01.03.2011 18:58
@ antoan1antoan - Благодаря, но нека да не забравяме Борислав Георгиев (боцман) , който положи основите на тази теория.

За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям. Според мен влиянието първоначално е в посока ОТ българите (известни като някои от тракийските племена по това време) КЪМ Рим, а не обратното.
цитирай
40. bozman - За протокола, искам да кажа, че Б...
01.03.2011 20:00
За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям.

--- Здравей Зелас,
Ти очевидно не споделяш нещо, което ГО няма. РТ не само не касае "произхода на българите", но нещо повече, тя НЕ Е етностна теория. Тя не касае "влияния" към и от Рим, тя касае само "българското име". "Не нам, не нам, а имени твоему" - Руски паметник в София.
Много удачно си ги поставил тези картинки - ще ги използвам с твое разрешение.
Поздрави.
цитирай
41. zelas - За протокола, искам да кажа, че Б...
01.03.2011 20:13
bozman написа:
За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям.

--- Здравей Зелас,
Ти очевидно не споделяш нещо, което ГО няма. РТ не само не касае "произхода на българите", но нещо повече, тя НЕ Е етностна теория. Тя не касае "влияния" към и от Рим, тя касае само "българското име". "Не нам, не нам, а имени твоему" - Руски паметник в София.
Много удачно си ги поставил тези картинки - ще ги използвам с твое разрешение.
Поздрави.


Здравей, Боцман. Говорили сме за Римската теория, може би нея познавам добре, но нека се концентрираме върху мартеницата, защото за нея те поздравявам, мисля, че си на прав път.

Честит 1-ви Март, да продължаваш винаги с този хъс за истината!
цитирай
42. bozman - Аз ти вкарах добавките като коме...
01.03.2011 20:36
Аз ти вкарах добавките като коментар към "онзи сайт" защото ми харесват. Да е честит І март и на тебе и роднините ти и на посетителите на блога.
цитирай
43. solinvictus - Зелас, баба Марта е измислица, но те ...
01.03.2011 21:06
Зелас , баба Марта е измислица ,но те поздравявам за живот и здраве!
Празника е съвсем друг и традицията тоже.

От там е останала традицията преди битка да се облича бяла и чиста дреха ,да си чист преди срещата с врагът.
цитирай
44. zelas - Зелас, баба Марта е измислица, но те ...
01.03.2011 21:13
solinvictus написа:
Зелас , баба Марта е измислица ,но те поздравявам за живот и здраве!


Благодаря, твоя приятел d3bep ще докарва бабата от Влашко - обеща. Та са приготви. :)))

solinvictus написа:
Празника е съвсем друг и традицията тоже.

От там е останала традицията преди битка да се облича бяла и чиста дреха ,да си чист преди срещата с врагът.


Ха, така - и като се опръска с червена кръв кво става?

Поздрави и на теб, приятелю! Загуби се нещо, да не си се хванал в работа?
цитирай
45. malchaniaotnadejda7 - Честит Първи Март, Zelas!
01.03.2011 22:21
Закрила, здраве и щастие на теб и близките ти!:)
цитирай
46. zelas - Благодаря!
01.03.2011 22:25
malchaniaotnadejda7 написа:
Закрила, здраве и щастие на теб и близките ти!:)


Честити Марто и Белона - да сме здрави, силни, жертвоготовни и вечно сплотени като мартеница!!
цитирай
47. d3bep - Зелас, баба Марта е измислица, но те ...
01.03.2011 22:31
solinvictus написа:
Зелас , баба Марта е измислица ,но те поздравявам за живот и здраве!
Празника е съвсем друг и традицията тоже.

От там е останала традицията преди битка да се облича бяла и чиста дреха ,да си чист преди срещата с врагът.

Ммм, греда.
Принципно на дедя ти митра традицията може да е много по различна.
Ама на баба Марта с ие точно тази. Ама дюшуш. До най малката подробност.
Нема да казвам колк ое стара, щото както знаеш "илядолетията ги нямам за нищо".

Поздрав с най - стария и всеобщ нашенски празник.
Да сте бел и ичервени.И да не забравите за ритуала с цъфналите дръвчета!
цитирай
48. zelas - Ама на баба Марта с ие точно тази. Ама ...
01.03.2011 22:37
d3bep написа:
Ама на баба Марта с ие точно тази. Ама дюшуш. До най малката подробност.


По принцип баба Марта не е темата на тази статия, тук става въпрос за мартеницата и символиката свързана с нея. Баба Марта е свързана с характери като Голям Сечко и Малък Сечко. И ми звучи славянска тази история, тоест късно тракийска. Може и да греша.

А за Пижо и Пенда просто има приказка и имената биват прикачени към мартеницата щото случката в приказката е в края на зимата.
цитирай
49. d3bep - Не говоря за конкретните паспортни ...
01.03.2011 22:48
Не говоря за конкретните паспортни данни, а за традицията.
Изключително точно тази е, ризи и мизи са просто доказателство, че традицията, която Сола ще се опита да изкара, НЯМА НИЩО ОБЩО.
И тея битки и биткаджиите са съвсееем отделна история, все едно слушам легендата за аспарух и белия конец с кръвта.

Ако иска, да я вади. Неговата традиция или която иска, сам ще се нашие.
цитирай
50. zelas - Не говоря за конкретните паспортни ...
01.03.2011 22:58
d3bep написа:
Не говоря за конкретните паспортни данни, а за традицията.
Изключително точно тази е, ризи и мизи са просто доказателство, че традицията, която Сола ще се опита да изкара, НЯМА НИЩО ОБЩО.
И тея битки и биткаджиите са съвсееем отделна история, все едно слушам легендата за аспарух и белия конец с кръвта.

Ако иска, да я вади. Неговата традиция или която иска, сам ще се нашие.


Ризите ги остави. Това беше между другото.

Ти как си изпуснал египетската мартеница? - http://www.martenitza.org/bg/content/египeтска-легенда-за-мартениците

Шегувам се! ;-)
цитирай
51. sparotok - Честита Баба Марта!
02.03.2011 00:05
Честита Баба Марта!

Интересен разказа, но Градив не е латинска дума, а е предаването на гръцкото KRADAINEIN - размахващ копие.

Мамерс също не е латинско, а етруското име на богът на войната.

Марс няма нищо общо със Сол- слънцето, той си е просто бог на войната, скитите го почитат под формата на меч, келтите го наричат Камул ( явно от кама - нож).

Белона няма връзка с бело и бяло, а с латинския глагол bellare - воювам. На галски бело е бия, удрям, келстското бело и латинските bellare, bellator, bellax ca сродни на нашата дума белег - ударено място...и готската - балвян -бия, изтезавам.
цитирай
52. zelas - Самата дума МАРТ (Mavors или Mav...
02.03.2011 00:06
Самата дума МАРТ (Mavors или Mavortis) е свързана със санскритската дума МАРУТА (maruta) и означава ВЯТЪР. Март е бог на БУРЯТА и вероятно той става известен по-късно като ПЕРУН.
цитирай
53. zelas - Честита Баба Марта! Интересен ...
02.03.2011 00:12
sparotok написа:
Честита Баба Марта!

Интересен разказа, но Градив не е латинска дума, а е предаването на гръцкото KRADAINEIN - размахващ копие.

Мамерс също не е латинско, а етруското име на богът на войната.

Марс няма нищо общо със Сол- слънцето, той си е просто бог на войната, скитите го почитат под формата на меч, келтите го наричат Камул ( явно от кама - нож).

Белона няма връзка с бело и бяло, а с латинския глагол bellare - воювам. На галски бело е бия, удрям, келстското бело и латинските bellare, bellator, bellax ca сродни на нашата дума белег - ударено място...и готската - балвян -бия, изтезавам.


Павле, това за слънцето беше свободна интерпретация (моя). А що се отнася за Белона, в статията е казано, това което ти потвърждаваш.

А какво е мнението ти за връзката между Март и санскритската дума МАРУТА (maruta) за ВЯТЪР?

И последно какво ще кажеш за сведението от Клавдий Клавдиан?

Честит 1-ви Март!
цитирай
54. zelas - Във Веда Словена мартеницата се ...
02.03.2011 00:38
Във Веда Словена мартеницата се нарича МАРИНКА. А знаем че произхода на името МАРИН (МАРТИН) е от бог МАРТ/МАРС.

Варзала му стара майка
Варзала му на роката
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала ...
цитирай
55. d3bep - Не говоря за конкретните паспортни ...
02.03.2011 09:53
zelas написа:
d3bep написа:
Не говоря за конкретните паспортни данни, а за традицията.
Изключително точно тази е, ризи и мизи са просто доказателство, че традицията, която Сола ще се опита да изкара, НЯМА НИЩО ОБЩО.
И тея битки и биткаджиите са съвсееем отделна история, все едно слушам легендата за аспарух и белия конец с кръвта.

Ако иска, да я вади. Неговата традиция или която иска, сам ще се нашие.


Ризите ги остави. Това беше между другото.

Ти как си изпуснал египетската мартеница? - http://www.martenitza.org/bg/content/египeтска-легенда-за-мартениците

Шегувам се! ;-)

Бъди сигурен, че не съм.
Само дето това, коеот показваш е вярно, ама е евтина чубрица :)
цитирай
56. d3bep - Относно Марс пропускаш факта на ...
02.03.2011 09:57
Относно Марс пропускаш факта на синкретизма му с гръцкия Арес и твърдението на гърците от предримската епоха, че Арес е видно тракийско божество за масова употреба.
Мен ако питаш, вероятно същото, дето го викат херос.
И ак ое то, смея да твърдя, че нито гърците, а още по - малко - римляните, са го "сФанали".

Така че "свидетелството" е просто осъвременена литературна форма на по - стара традиция.
А не директна връзка с римския празник и римското разбиране за Марс.
цитирай
57. bizcocho - :) Честита Баба Марта! Въпреки т...
02.03.2011 11:30
zelas написа:
bizcocho написа:
:) Честита Баба Марта! Въпреки това, което изчетох ще ти пожелая здраве и щастие!:))/ не е неуважение към труда ти!:)/


Трудът не е мой, а на Борислав Георгиев (боцман). Но благодаря и от негово име!


Да, то си пише, но ти си си направил труда да го прочетеш, харесаш и постнеш, за да го прочетат и други :)
цитирай
58. balkanian - Ако Рим не беше съсдаден от бълга...
02.03.2011 11:35
Ако Рим не беше съсдаден от българите, нямаше един от най-красивите им градове да се казва Венец-ия.

Днешните италиянци не знаят също и, че "латинка" е име на едно прекрасно цвете.

Интересни гледни точки!
цитирай
59. tzarkarui - Митра
02.03.2011 11:37
:) Ще се осмеля да се обадя като куче от селски кинеф...:)
Мъжът в бяло, а жената в червено. Това е погрешно.

Не само че не е погрешно, но си е баш тъй. Защото мъжкото начало е и духовното, а духовното винаги се е изобразявало в бяло.
А Градивиус е Градивний. По-късно те го изопочават като бог на войната. Истинската символика на Март (Градивний) е мъжкото начало (Слънцето) във Вселената и така той е изобразен в мартеницата, като червено слънце.

Едно нещо, което нашите предци Богомилите са знаели и проповядвали, днес е в забвение. И това нещо е свастиката и сувастиката, които се закачали на талисмана с име Мартеница. Мъничка плочка с изображение на Свастиката се е закачала за червения конец, а сувастиката - за белия. Сега, да поясня какво символизират свастиката и сувастиката. При свастиката има едно въображаемо движение обратно на часовниковата стрелка. Каквото е и посоката на движение на планетите по зодиака. За разлика от свастиката сувастиката е с обратно движение - ПО часовниковата стрелка. Такова движение в Зодиака имат само Лунните възли - Главата и Опашката на Дракона. Това е и духовното развитие, което се представлява от мъжкото начало. Ще дам още един аргумент, след който ще считам темата за приключила. Пелените (и дрехите) на момиченцата (бебета) са Винаги - ВИНАГИ в ЧЕРВЕНО! На момченцата са в синьо (или бяло). Женското начало е неразумната материя, вагината, която може да се разшири до безкрайност от фалоса на мъжкото начало. И да се "ашладиса" - да стане РАзУМна.
:) Гледам бай "Непобедимо Слънце" се обади от Митраистките покои. Здрасти браткиш :) Какво говорят Митраистките традиции за мартеницата? Щото тя е от българо-ирански произход - нали знаеш? :) Ти наблегни повече на НемаТОДски жертвоприношения - особено около 8 март - вълчо мезе, дебел винцок - ей тези 3 работи (на третата наблегни особено) :)
Марс/Арес е профанизиран точно от грчулята. И от Венерската ц(в)илизация в лицето на Рим.
цитирай
60. zelas - Не само че не е погрешно, но си е баш ...
02.03.2011 13:34
tzarkarui написа:
Не само че не е погрешно, но си е баш тъй. Защото мъжкото начало е и духовното, а духовното винаги се е изобразявало в бяло.


Приятелю, аз като не съм сигурен в нещо гледам или животните или фолклора на хората. Ето тук в специална тема съм разгледал символиката на БЕЛИЯ цвят като женското начало в народните ни песни.

http://zelas.blog.bg/muzika/2011/01/10/bela-sym-bela-iunache-dafo-trendafilov.664623

Освен това е достатъчно да погледнеш илюстрацията с народните носии на мъжа и жената, за да разбереш как са разпределени цветовете.

Даже ще го добавя в статията, да не звучим голословни.

Та благодарско че ми припомняш.
цитирай
61. tzarkarui - Венеция
02.03.2011 14:19
Ако Рим не беше съсдаден от българите, нямаше един от най-красивите им градове да се казва Венец-ия.

Това е така, но с една малка подробност - от онези камъчета, които обръщат "каруцата"...:)
Венеция и Рим са основани от две български семейства - дегенерати. Тези същите семейства, които (по тъмна доба) отварят вратите на Троя пред паплачта на ДАНовото племе - грчулята. Точно къде е била Троя - браткиша Дзвер вече доказа в свой пост. Та тези семейства са били пощадени, оставени са да вземат всичко, което имат, и на кораби да заминат където им видят очите. Това си го има "дибидюс" описано от римските историци. Да, основателите на Рим и Венеция са българи, но са предатели и дегенерати. Рим е проводник на Венерската цивилизация, а Венеция (и до ден днешен) е миаза на чифутщината в най-чист вид. Така, че аз лично като българин нямам особено голямо основание да се бия в гърдите (от гордост), че "вижте ли" - Ние сме основали Рим и Венеция. :) Пък и съм алергичен към сапунковите сериали - направо ме избиват пъпки - еле пък от турските...
Браткиш Зелас, като цвят бялото е олицетворение на Светлината и Духа. А Духа е безполов. Но негов проводник е мъжкото начало. :) Да ти цитирам ли библията - щото даже и там го пише - дибидюс. Противно на общоприетото схващане червения цвят не е агресия. Пък и самата дума "агресия" е в женски род - не е ли? Българският език е универсален (особено със тези родове) и чрез него могат да се обяснят много неща, които привидно са скрити (във взирането ни към някакво повехнало листо, губейки от "картината" не само самото дърво, клоните му, но и цялата Гора) - просто всяка дума се разделя на срички и тяхното взаимоотношение обяснява всичко. А иначе си прав за "гледането" - гледаме, а не виждаме, слушаме, а не чуваме. С музиката е същото както и с цветовете. Но то пък е съвсем отделна тема (доста отдавна съм писал по нея - за макамите, ладовете, и не ми се връща отново към нея. Пък и малко се уморих да "отварям очите на незрящите") :)
цитирай
62. zelas - Браткиш Зелас, като цвят бялото е ...
02.03.2011 14:33
tzarkarui написа:
Браткиш Зелас, като цвят бялото е олицетворение на Светлината и Духа. А Духа е безполов. Но негов проводник е мъжкото начало. :) Да ти цитирам ли библията - щото даже и там го пише


Еми виждаш ли сам стигаш до правилният извод, то БЯЛОТО да не забравяме НЕ Е ЦВЯТ и точно за това е символ на женското начало, което бива оплодено с светове за да стане БЯЛО. Булката що е бяла?

А за ЧЕРВЕНОТО има много символизъм, ето тук са го систематизирали, но ОСНОВНО този цвят олицитворява - КРЪВТА, СМЕЛОСТТА и ЖЕРТВОГОТОВНОСТТА - мъжкото начало.

Ся ако трябва да ти върна жеста с Дъновизма, ще ти кажа, че при тях има същото изопачаване на БЕЛИЯТ свят щото те го носят и за мъже и за жени, нал са сещаш то си е баш за скопяване на ерекцията! ;-)

Но както е казал великиот Цар Каруй - Матрицата ще бъде сразена и ерекцията възстановена! Ерекцията е червена, браткиш!

Ха, наздраве!
цитирай
63. d3bep - Булката и сватбата в тоя вид са ЧУЖДА ...
02.03.2011 14:52
Булката и сватбата в тоя вид са ЧУЖДА ТРАДИЦИЯ.
Да не пояснявам чия.
Ввъ всеки случай доста обръща оригиналните традици точно тая.

А е очевидно е бялото е мъжко начало, а червеното, женско и символиката им изобщо не е така елементарна(иначе трявба да примеме ,че поповете са нечисти, щото са черни), но като цяло засега ще си замълча. Само ще кажа ,че подкрепям царя в твърдението му за цветовете(као не ми беше точно това идеята пр иСОла, п оскоро той взе да "оправя" традицията), подкрепям и идеята ,че мартеницата е много древна, изобщо не сте стигнали до същината, не подкрепям само иранският й произход и общо взето това, коеот имам за нея като за произход е направо необоримо и не знам дали не е по - добро дори от "веда словена".
цитирай
64. d3bep - Без да говорим, че само като нашишеш ...
02.03.2011 14:58
Без да говорим ,че само като напишеш женска носия, и намери ми една бяла?

http://www.google.bg/images?hl=bg&xhr=t&q=%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B8&cp=10&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=797

Всички са червени, само ризите и чорапите им са бели. Изключение са други преобладаващи цветове, най - често черно.
Вероятно си се подвел по белите ризи? Те са стандарт за хигиена приятелю, носия е всичко без бельото и ризата. Гледа се полата, сукмана, елека... Така се говори за цвят на носията.


А точно МЪЖКИТЕ НОСИИ
са по - често бели.

http://www.google.bg/images?um=1&hl=bg&biw=1280&bih=797&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B8&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Виж, поразгледай и пак помисли.
Не е така, както си го усукал.
цитирай
65. zelas - @ d3bep@ tzarkaruiСлед като ...
02.03.2011 19:36
@ d3bep
@ tzarkarui

Нищо не съм усукал, аз има очи да видя. След като не сте убедени да намерим малко външни източници.

В астрономическите представи на Стария свят, червения цвят традиционно се свързва с огъня и Слънцето. Белият цвят е свързван с друго важно небесно светило – Месечината.


Вярата, че червено-белия двуполюсник притежава магическата сила да носи добро начало може да е изградена върху представата за изгрева на Слънцето и свързания с това цветови преход "червено" (утро-зора) - "бяло" (ден).


http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Martenitsata.htm

Според етнографските изследвания:
Символиката на тези два цвята е двуяка: от една страна бялата вълна предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. От друга страна червеният цвят се свързва с мъжкото начало, а белият - с женското.


http://missionpossible.blog.bg/history/2010/11/05/po-povod-na-edna-martenica-ot-indiia.630209

Red and white are the colors of the Japanese flag; the red signifies the sun.
цитирай
66. bozman - Някои съображения
02.03.2011 19:44
При римляните Март (Марс, Mavors или Mamers) е стар бог на плодородието, който е известен като Gradivus. А Градивиус е Градивний.
--- Никъде го няма изписан като Градивен. Има го като Gradivus и поради това, корена му се търси в Gradus - "стъпка" или "шестващ, дефилиращ"

По-късно те го изопочават като бог на войната.
--- Той поначало си е Бог на войната, и Gradivus му е така да се каже простонародното име, прякора, така че няма никакво изопачаване.


Според преиначителите на историята, името Gradivus е вероятно произлезло от gradior (да марширувам).
--- Не е вероятно това което е налице. "Вероятно" е това, което го няма, а именно Градивний го няма. Кой е преиначителят ?

Но както виждаме значението е по-близко и по-добре обяснимо през български език.
--- "По-добре", "по-правдиво" според българската реч, НО името не е от тази реч. Значи, не бива да се залита към сладки предположения ( спец на това е Спароток-а), а да се загърбва реалността, за сметка на сладките предположения, колкото и да са желани. Шматароци издали куп книги с такива обосновки под път и над път - Петър Добрев, Войников Страшника и други фантасти на историческа тема. Едно по-сериозно отношение към Словото и фактите просто е задължителна за всяко сериозно четиво.
Поздрави.

цитирай
67. zelas - Жените се привлечат от мъже в червено, изследванията показват
02.03.2011 19:52
Просто носейки червен цвят или граничещ с розов оттенък прави мъжа по-привлекателен и желан от жените, според редица изследования в Университета на Рочестър и други институции. И жените не са наясно с този ефект.


http://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100802101821.htm

Едно е да четеш, второ е да разбираш, а трето и четвърто е да имаш очи да видиш!
цитирай
68. zelas - 67. bozman - Някои съображения
02.03.2011 19:54
bozman написа:
Никъде го няма изписан като Градивен. Има го като Gradivus и поради това, корена му се търси в Gradus - "стъпка" или "шестващ, дефилиращ"


За това си прав това беше моя интерпретация и още един източник потвърди, че е погрешна. Ще го махна. Но това така или иначе не е съществено.
цитирай
69. zelas - In Ancient Egypt, red or reddish-brown is the color of the gods and men.
02.03.2011 20:16
Специално за Стефан (d3bep) малко снимчици.

http://farm1.static.flickr.com/214/504453909_68b1cd89eb.jpg?v=0

http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Egypt/pair_Old_kingdom.jpg

http://wesheb.tdonnelly.org/images/randn.jpg
цитирай
70. d3bep - Специално за Стефан (d3bep) малко ...
02.03.2011 22:29
zelas написа:
Специално за Стефан (d3bep) малко снимчици.

http://farm1.static.flickr.com/214/504453909_68b1cd89eb.jpg?v=0

http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Images_Egypt/pair_Old_kingdom.jpg

http://wesheb.tdonnelly.org/images/randn.jpg

Абе то туй аз съм ти го показвал, или на който ти го е показал. Може и сам да си се сетил де, но неведнъж лично аз съм обръщал внимание на това, като се почне с глупостите. Беше почнало да върви към щуротия към блога на Спараток и им казах за кожата, щото взеха да говорят за две раси по цвят на кожата на статуи....

Има такава символика в изкуството в Египет безспорно.
Мъжете с червена кожа, жените с бяла.

Обаче в мартеницата е обърната.
Има с ипричина да смятам така ,има си и причина да не я казвам.
Както и да е, можеш да държиш на каквото си искаш, щом предпочиташ нека е така ... засега, и готово.
Бъркаш символиката на мартеницата. И на цвета на кожата предназначението бъркаш, той е функционален, а не съществен. Има и жълти жени и кафеви мъже, пресъздава качества на единия или другия, а не ги символизира полово.
Но това изобщо не е съществено... Дали червеното ще е мъжкото или не...

Пък и аз не говорих за Египет, български носии ти показах.

ПП. Имам в архива си и снимки на коптски червени сукмани...
цитирай
71. zelas - Има още - виж 66
02.03.2011 23:00
Има още - виж 66
цитирай
72. d3bep - Мдам, готино е. Символиката е ра...
03.03.2011 00:11
Мдам, готино е.
Символиката е разказна, но циганчето с мартеницата ми допадна...
Винаги съ мсмятал между другото, че мартеницата е световна традиция, с древни корени , съхранена като симолика от нас...
цитирай
73. zelas - Символиката на червено-белия “...
03.03.2011 00:20
Символиката на червено-белия “двуполюсник” е световна, специфичното му проявление в мартеницата е само Българско.
цитирай
74. bozman - 59. balkanian - Ако Рим не беше съ...
06.03.2011 02:40
59. balkanian - Ако Рим не беше съсдаден от бълга...
02.03 11:35 Ако Рим не беше съсдаден от българите, нямаше един от най-красивите им градове да се казва Венец-ия.

--- Името на Венеция е производно на името на "венетите", един етноним, съществувал преди Римската империя, чийто територии са по тези места и провинцията се нарича Venetia от римляните. Други градове в тази провинция са Concordia, Altinum, Patavium, Vicentia, Verona, Brixia, и Bergomum.
Българската "венец" е производна на старобългарските "венъцъ" м.р. - венец, корона и "венийе" ср.р. - вейки, клонак, гъсталак.
Доколко венетите, са използвали "венци" няма данни, тъй като няма индикирана венетска писменост.
Поздрави.
цитирай
75. shtaparov - Марс
11.06.2011 15:11
Съгласно "Ангеловия анализ" името на този бог съвпада с името на Арес /Марес,Марс/,наричан още и Ярос /Ярост,бог на яростта/,т.е. -Арей /Ярей/. Този диалектен вариант на името означава също и Мариз /бог на мариза,сиреч-на боя/,а "маризене" е наша стара диалектна дума,означаваща "бой,биене". Значението й е свързано също и с името Паруш,което пък означава "Порушавам,Разрушавам",тоест-
богът на яростта е и бог на разрушението.Паруш от своя страна е в тясна връзка с името Перун /бог на гърма/,а неговото амплоа съвпада напълно с това на бога на разрушението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zelas
Категория: Други
Прочетен: 5784198
Постинги: 820
Коментари: 7388
Гласове: 4981
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031